ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η Ευρωπη παιζει μπαλλα...(pics+videos)

Η Ευρωπη παιζει μπαλλα...(pics+videos)

Μια αναδρομή στα σπορ της Ισπανίας, στους αθλητές και τις ομάδες που διακρίθηκαν μέσα στο 2013. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της χρονιάς και οι επιτυχίες τους στα σημαντικότερα αθλήματα (φωτογραφίες & videos)

Μέσα στις 365 μέρες της χρονιάς που φεύγει, οι επιτυχίες ήταν και πάλι συνεχείς στο σύνολο σχεδόν των αθλημάτων.
Από το ποδόσφαιρο με την πρόκριση της Furia Roja στο Μουντιάλ, το μπάσκετ με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας από την ÑBA, το τένις με τις νίκες του Ράφα Ναδάλ στο Roland Garros και το US Open αλλά και την επιστροφή του στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, την για μια ακόμα χρονιά σαρωτική υπεροχή των Ισπανών αναβατών στις μοτοσικλέτες, την σταθερά καλή παρουσία του Φερνάντο Αλόνσο στη F1, την ποδηλασία με τη μεγάλη χρονιά του Χοακίν Ροντρίγκεθ, τα 12 μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Υγρού Στίβου, αλλά και τα λιγότερο δημοφιλή αθλήματα, οι Ίβηρες διατηρήθηκαν και φέτος στο ανώτατο επίπεδο, πρωταγωνίστησαν στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις και συγκέντρωσαν σημαντικά τρόπαια σε όλα τα μέτωπα.

1. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ



Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αποκλειστεί από την Ντόρτμουντ στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και η τριετία του Μουρίνιο ολοκληρώνεται χωρίς έστω μια συμμετοχή σε τελικό (30/4/2013).

Η Εθνική Ισπανίας μπορεί να έχασε στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών από την διοργανώτρια Βραζιλία με 3-0, όμως οι εμφανίσεις της στο μοναδικό τουρνουά που της αντιστέκεται τα τελευταία χρόνια, ήταν αρκετά πειστικές και έδειξαν ότι η Furia Roja συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Η ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε πήρε απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, κερδίζοντας τη Γαλλία μέσα στην έδρα της στο καθοριστικό ματς του ομίλου, στέλνοντας τους «τρικολόρ» στα μπαράζ.

Ανάλογη τύχη με αυτήν της Ρεάλ, είχε και η Μπαρτσελόνα, η οποία αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ με δυο βαριές ήττες από την Μπάγερν (4-0 & 0-3).

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στον «θρόνο» της ως πρωταθλήτρια της Πριμέρα Ντιβισιόν, η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε ένα παλικαρίσιο Κύπελλο απέναντι στη Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου» και έχασε στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου το ισπανικό Σούπερ Καπ από τους Καταλανούς. Στην Ευρώπη «μερένγκες» και «μπλαουγκράνα» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως αποκλείστηκαν και οι δυο από τις γερμανικές Ντόρτμουντ και Μπάγερν αντίστοιχα. Τέλος, ο Μέσι βραβεύτηκε με την τέταρτη σερί Χρυσή Μπάλα δημιουργώντας ένα ακόμα τεράστιο ρεκόρ με αυτή του την επίδοση, ενώ πέτυχε 46 γκολ στην Πριμέρα, με τα οποία βγήκε πρώτος σκόρερ στην Ισπανία και κέρδισε το τρίτο χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι της καριέρας του, επίσης ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

15 Οκτωβρίου 2013 – Η furia roja στο Μουντιάλ



Ο Πέδρο βρίσκεται μέσα στα δίχτυα, το ίδιο όμως και η μπάλα παρά την προσπάθεια του Λορίς και η Ισπανία κερδίζει τη Γαλλία μέσα στο "Σταντ ντε Φρανς" (26/3/2013).

Στις 16 Οκτωβρίου, στο γήπεδο «Κάρλος Μπελμόντε» του Αλμπαθέτε, η Εθνική Ισπανίας κέρδισε 2-0 την Γεωργία και σφράγισε το εισιτήριό της για το Μουντιάλ της Βραζιλίας ως πρώτη ενός ομίλου, στον οποίο βασικός αντίπαλος ήταν η Γαλλία. Οι «τρικολόρ» είχαν αποσπάσει ισοπαλία ένα χρόνο νωρίτερα (16/12/2012) μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν», όμως στο καθοριστικό ματς του γκρουπ στο «Σταντ ντε Φρανς» (26/3/2013), οι Ισπανοί έφυγαν με το πολύτιμο τρίποντο που τους ανέβασε στην κορυφή της βαθμολογίας, στην οποία παρέμειναν μέχρι το τέλος, στέλνοντας τους Γάλλους στα μπαράζ.

Ο Φρεντ ανοίγει το σκορ στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, εκεί όπου η Βραζιλία κέρδισε 3-0 την Ισπανία (30/6/2013).

Τον Ιούνιο η Furia Roja πήρε μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, τερματίζοντας πρώτη στον όμιλό της με τρεις νίκες: 2-1 την Ουρουγουάη, 10-0 την Ταϊτή και 3-0 την Νιγηρία. Στον ημιτελικό η Ισπανία απέκλεισε την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι (0-0 το παιχνίδι) και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό, όπου αντιμετώπισε την διοργανώτρια Βραζιλία. Η «σελεσάο» πήρε σημαντικό προβάδισμα με τα δυο γκολ στο ξεκίνημα (2’) και στο τέλος (44’) του πρώτου ημιχρόνου και ολοκλήρωσε τον θρίαμβό της με ένα τρίτο τέρμα στο ξεκίνημα της επανάληψης.

11 Μαΐου 2013 – Η Μπαρτσελόνα και πάλι πρωταθλήτρια 



Τίτο Βιλανόβα και Ερίκ Αμπιντάλ σηκώνουν ψηλά την κούπα του πρωταθλήματος.

Στις 11 Μαΐου του 2013, η Ρεάλ Μαδρίτης έφερε ισοπαλία 1-1 με την Εσπανιόλ στο «Cornellà-El Prat», χρίζοντας τη Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια μαθηματικά. Οι «μπλαουγκράνα» ξαναγύρισαν λοιπόν στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν, κλείνοντας την παρένθεση που είχαν ανοίξει οι «μερένγκες» έναν χρόνο νωρίτερα. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση τίτλος είχε κριθεί πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος της Λίγκας. Η ομάδα του Τίτο Βιλανόβα ισοφάρισε το ρεκόρ των 100 βαθμών που είχαν πετύχει οι «μερένγκες» στη σεζόν 2011/12, ενώ έφτασε και τα 115 γκολ, δεύτερη επίδοση στην ιστορία της Πριμέρα (κάτω μόνο από τα 121 της Ρεάλ, επίσης από την περίοδο 2011/12). Οι «μπλαουγκράνα» άφησαν 15 βαθμούς πίσω τους τη δεύτερη Ρεάλ και πρόσθεσαν τον 22ο τίτλο στη συλλογή τους.

17 Μαΐου 2013 – Κύπελλο η Ατλέτικο μετά από 17 χρόνια



Οι παίκτες της Ατλέτικο Μαδρίτης φωτογραφίζονται μαζί με το ισπανικό Κύπελλο.

Στις 17 Μαΐου του 2013, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης διεκδίκησαν το Κύπελλο Ισπανίας με τους «μερένγκες» να παίρνουν το προβάδισμα με τον Ρονάλντο, αλλά τους «ροχιμπλάνκος» να πετυχαίνουν μια μεγάλη ανατροπή και με τα τέρματα των Ντιέγκο Κόστα και Μιράντα να κερδίζουν το πρώτο τους Κύπελλο ύστερα από 17 χρόνια, όταν είχαν πάρει το νταμπλ (1995/96). Η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε απέκλεισε κατά σειρά τις Χαέν, Χετάφε, Μπέτις και Σεβίγια, πριν φτάσει στον μεγάλο τελικό, όπου και κατέκτησε το 10ο Κύπελλο στην ιστορία της.

28 Αυγούστου 2013 – Η Μπαρτσελόνα το Σούπερ Καπ



Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα με το ισπανικό Σούπερ Καπ.

Η Μπαρτσελόνα ήταν η ομάδα που πήρε τον πρώτο τίτλο για τη σεζόν 2013/14, κατακτώντας το ισπανικό Σούπερ Καπ. Με αντίπαλο την Κυπελλούχο Ατλέτικο, οι πρωταθλητές πήραν την ισοπαλία (1-1) στο «Βιθέντε Καλντερόν» και με το εκτός έδρας γκολ που πέτυχε ο Νεϊμάρ, κατέκτησαν το τρόπαιο, αφού ο επαναληπτικός του «Καμπ Νόου» έληξε 0-0. Έτσι οι Καταλανοί έφτασαν τα 11 Σούπερ Καπ Ισπανίας, μεγαλώνοντας τη διαφορά τους από τη Ρεάλ Μαδρίτης που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με 9 κατακτήσεις.

Τα ρεκόρ του Μέσι



Ο Μέσι με την τέταρτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Λιονέλ Μέσι κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα ως ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου και έγινε ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού που παίρνει το βραβείο τέσσερις φορές, ξεπερνώντας τους Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν στη σχετική λίστα. Ο Λέο βγήκε και πάλι πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα με την εντυπωσιακή επίδοση των 46 γκολ, ενώ πήρε και το τρίτο ευρωπαϊκό χρυσό παπούτσι της καριέρας του, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ!

2. ΜΠΑΣΚΕΤ

22 Σεπτεμβρίου 2013 – Η Ισπανία χάλκινη στη Σλοβενία



Οι παίκτες της Εθνικής Ισπανίας με το χάλκινο μετάλλιο του Ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική Ισπανίας δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, όμως οι παίκτες της ανέβηκαν για μια ακόμα φορά στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο μετά τη νίκη τους επί των Κροατών (92-66) στον μικρό τελικό. Οι Ισπανοί χωρίς τα δυο μεγάλα ονόματά τους, Πάου Γκασόλ και Ναβάρο, είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους, όμως κατάφεραν να μπουν στην τετράδα, όπου αποκλείστηκαν στην παράταση του ημιτελικού από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Γαλλία. Αυτό ήταν το ενδέκατο μετάλλιο που κερδίζει η Furia Roja σε Ευρωμπάσκετ και το τέταρτο συνεχόμενο στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

19 Ιουνίου 2013 – Η Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια



Ο MVP των τελικών, Φελίπε Ρέγιες, πανηγυρίζει μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της Ρεάλ την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στη regular season της ACB (30-4), η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στα playoffs με τον τίτλο του φαβορί. Ξεκίνησε αποκλείοντας την Ομπραντόιρο (2-0) και στον ημιτελικό ξεπέρασε και το εμπόδιο της Σαραγόσα (3-0). Στον τελικό παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική σειρά με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, που κρίθηκε, όπως και πέρυσι, στο πέμπτο παιχνίδι. Οι «μπλαουγκράνα» έσπασαν πρώτοι την έδρα, όμως οι «μερένγκες» νίκησαν με τη σειρά τους στη Βαρκελώνη και κερδίζοντας το τελευταίο ματς στο «Παλάθιο ντε λος Ντεπόρτες» πήραν τον τίτλο μετά από 6 χρόνια. Αυτό ήταν το 31ο πρωτάθλημα στην ιστορία της Ρεάλ. MVP των τελικών αναδείχθηκε ο Φελίπε Ρέγιες.

10 Φεβρουαρίου 2013 – Η Μπαρτσελόνα Κυπελλούχος



Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της σεζόν 2012/13 κερδίζοντας τη Βαλένθια στον τελικό του ισπανικού Κυπέλλου 85-69. Το Final-8 φιλοξενήθηκε στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» της Βιτόρια και το εναρκτήριο παιχνίδι στη φάση των προημιτελικών, ήταν το κορυφαίο όλων. Σε ένα εκπληκτικό ματς που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, οι «μπλαουγκράνα» κέρδισαν 111-108 τους «μερένγκες» και προκρίθηκαν για τη συνέχεια. Στον ημιτελικό η Μπαρτσελόνα απέκλεισε την Κάχα Λαμποράλ (80-69) και με τη νίκη της επί της Βαλένθια πανηγύρισε το 23ο Κύπελλο της ιστορίας της, όσα ακριβώς έχει και η Ρεάλ. Ο Πιτ Μάικλ αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης.

3. ΤΕΝΙΣ

9 Ιουνίου 2013 – Ναδάλ, οχτώ φορές "Σωματοφύλακας"!



Ο Ναδάλ με το Κύπελλο του 8ου Ρολάν Γκαρός.

Το 2013 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τον Ράφα Ναδάλ, ο οποίος κέρδισε δυο Grand Slam φτάνοντας συνολικά τα 13 στην καριέρα του και ανέβηκε ξανά στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης (για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011). Ο Ισπανός δεν πήρε μέρος στο Αυστραλιανό Open για λόγους υγείας, όμως κέρδισε για όγδοη (!) φορά το Ρολάν Γκαρός, χαρίζοντάς μας ένα μνημειώδες παιχνίδι στον ημιτελικό απέναντι στον Τζόκοβιτς (3-2 σετ, 4 ώρες & 37 λεπτά). Στον τελικό «καθάρισε» εύκολα τον Νταβίδ Φερέρ 3-0 σετ (6-3, 6-2, 6-3) και μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά του από τον Μποργκ των έξι τίτλων στο Γαλλικό Open.

10 Σεπτεμβρίου 2013 – Πρώτος και στο US Open ο Ράφα.


Ο Ναδάλ με το Κύπελλο του US Open.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Ναδάλ κέρδισε και το Αμερικανικό Open, νικώντας στον τελικό τον Νόβακ Τζόκοβιτς με 3-1 σετ (6-2, 3-6, 6-4, 6-1). Με αυτή του τη νίκη, ο Ισπανός συμπλήρωσε 13 Grand Slam και υπολείπεται μόλις ενός του Πιτ Σάμπρας και τεσσάρων του Ρότζερ Φέντερερ. Επίσης ο Ναδάλ έγινε ο πρώτος τενίστας στην ιστορία που κερδίζει 8 φορές ένα Grand Slam και ο πρώτος που κατακτά τουλάχιστον ένα Grand Slam για εννιά συνεχόμενα χρόνια. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε με το κλείσιμο της σεζόν στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (ATP).

4. FORMULA 1



Ο Αλόνσο και οι άνθρωποι της Ferrari μετά τη νίκη του στο ισπανικό Γκραν Πρι.

Ο Φερνάντο Αλόνσο στην τέταρτη σεζόν του στο τιμόνι της Ferrari, αντιμετώπισε για μια ακόμα φορά μεγάλα προβλήματα με το μονοθέσιο της Scuderia, που παρουσιάστηκε και πάλι κατώτερο των αντίστοιχων της Red Bull (και όχι μόνο), στερώντας από τον Ισπανό ανταγωνιστικότητα. Παρόλα αυτά, ο Αλόνσο κατέκτησε (όπως και πέρυσι) τη δεύτερη θέση στην Formula1 (242 βαθμοί), αποδεικνύοντας πόσο μεγάλος πιλότος είναι. Ο Αλόνσο κέρδισε 2 αγώνες στη φετινή περίοδο (Κίνα και Ισπανία), φτάνοντας τις 32 συνολικά νίκες στην καριέρα του. Ο Ισπανός πιλότος ανέβηκε στη διάρκεια της χρονιάς 7 φορές ακόμα στο βάθρο, έχοντας 5 δεύτερες και 2 τρίτες θέσεις.

5. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ



Ο Χοακίν Ροντρίγκεθ ήταν ο πιο επιτυχημένος Ισπανός ποδηλάτης μέσα στο 2013.

Οι Ισπανοί ποδηλάτες δεν μπόρεσαν να κερδίσουν κάποιον από τους τρεις μεγάλους Γύρους στη διάρκεια της φετινής σεζόν, όμως αυτό δεν τους εμπόδισε να πρωταγωνιστήσουν για μια ακόμη χρονιά κατακτώντας σημαντικές νίκες και πλασαρίσματα. Αν πρέπει να διαλέξουμε έναν ποδηλάτη που διακρίθηκε περισσότερο από τους υπόλοιπους μέσα στο 2013, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Χοακίν Ροντρίγκεθ της Katusha. Ο Purito ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο του Γύρου Γαλλίας (3ος στη γενική), κέρδισε ένα ετάπ στον Γύρο της Ισπανίας (4ος στη γενική), πρώτευσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Γύρο της Λομβαρδίας, ήρθε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και στο Λιέζ-Μπαστόν-Λιέζ και ολοκλήρωσε τη χρονιά στην πρώτη θέση του UCI World Tour (για τρίτη φορά στην καριέρα του).

6. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ



Το βάθρο στο ισπανικό Γκραν πρι του MotoGP στο Χερέθ (5/5/2013). Νικητής ο Ντάνι Πεδρόσα (κέντρο), δεύτερος ο Μαρκ Μάρκεθ (αριστερά) και τρίτος ο Χόρχε Λορένθο (δεξιά). Οι τρεις τους ανέβηκαν και στο τελικό βάθρο με πρωταθλητή για το 2013 τον Μαρκ Μάρκεθ.

Μέσα στο 2013, για δεύτερη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος μοτοσικλέτας (η πρώτη ήταν το 2010), Ισπανοί αναβάτες κέρδισαν και στις τρεις κατηγορίες, δηλαδή στο MotoGP με τον Μαρκ Μάρκεθ, στο Moto2 με τον Πολ Εσπαργαρό και στο Moto3 με τον Μάβερικ Βινιάλες. Ήταν τόσο σαρωτική η υπεροχή των Ισπανών που κατέλαβαν τις 8 από τις 9 θέσεις των τριών βάθρων! Κάτι που επίσης εντυπωσιάζει, είναι το γεγονός ότι και οι τρεις νικητές στις 3 κατηγορίες (Μάρκεθ, Εσπαργαρό & Βινιάλες) είναι Καταλανοί.

Ο Μαρκ Μάρκεθ γιορτάζει την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο MotoGP.

Marc Márquez (ΜotoGP): Ο νικητής της μικρής κατηγορίας το 2010 και του Moto2 πέρυσι, διέλυσε φέτος όλα τα ρεκόρ κερδίζοντας τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο MotoGP. Ο Μάρκεθ έγινε ο πρώτος rookie που κερδίζει τη μεγάλη κατηγορία μετά τον θρυλικό Κένι Ρόμπερτς το 1978, ενώ είναι ο μικρότερος σε ηλικία (20 ετών) που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο Καταλανός αναβάτης (Honda) κέρδισε 6 Γκραν Πρι, έχοντας ακόμα 10 παρουσίες στο βάθρο, στο οποίο ανέβηκε σε όλους τους αγώνες στους οποίους τερμάτισε! Δεύτερος στην τελική κατάταξη ήταν ο Χόρχε Λορένθο (Yamaha) και τρίτος ο Ντάνι Πεδρόσα (Honda), αμφότεροι επίσης Ισπανοί.

Ο Πολ Εσπαργαρό κέρδισε το πρωτάθλημα του Moto2.

Pol Espargaró (Moto2): Ο Πολ Εσπαργαρό, στην τρίτη του χρονιά στο Moto2, βελτίωσε την περσινή του δεύτερη θέση (πίσω από τον Μάρκεθ), κερδίζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο 22χρονος Καταλανός (Kalex) τερμάτισε πρώτος σε 6 Γκραν Πρι, ενώ ανέβηκε 4 φορές ακόμη στο βάθρο. Δεύτερος στην τελική βαθμολογία ήρθε ο Βρετανός Σκοτ Ρέντινγκ (Kalex), ο μοναδικός μη Ισπανός που κατέλαβε θέση σε οποιοδήποτε από τα τελικά βάθρα των τριών κατηγοριών, ενώ τρίτος ήταν ένας ακόμη Καταλανός αναβάτης, ο Εστέβε Ραμπάτ (Kalex).

Ο Μάβερικ Βινιάλες κατέκτησε το πρωτάθλημα του Moto3.

Maverick Viñales (Moto3): Μετά από δυο συνεχόμενες τρίτες θέσεις στη μικρή κατηγορία (2011 & 2012), ο Μάβερικ Βινιάλες κατέκτησε φέτος το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Moto3. Ο 18χρονος Καταλανός αναβάτης (ΚΤΜ) πρώτευσε σε 3 Γκραν Πρι, πολύ λιγότερα τόσο από τον δεύτερο της τελικής κατάταξης Άλεξ Ρινς (6), όσο και από τον τρίτο Λουίς Σάλομ (7), ήταν όμως ο πιο σταθερός αφού ανέβηκε 12 φορές ακόμα στο βάθρο. Η μάχη για την πρωτιά ήταν πολύ σκληρή, γεγονός που αποδεικνύεται από την μικρή διαφορά στους βαθμούς (Βινιάλες 323, Ρινς 311 & Σάλομ 302).

7. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ



Η γυναικεία ομάδα της Ισπανίας στο πόλο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο νικώντας στον τελικό την Αυστραλία.

Η Βαρκελώνη φιλοξένησε φέτος το 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Υγρού Στίβου (19/7 – 4/8) και η ισπανική ομάδα κατέκτησε 12 μετάλλια, όλα στις γυναίκες! Σε ότι αφορά τα μέταλλα, το ένα ήταν χρυσό, τα έξι ασημένια και τα πέντε χάλκινα. Ξεχώρισε φυσικά το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που ήρθε από τα κορίτσια του πόλο, τα οποία νίκησαν στον μεγάλο τελικό την Αυστραλία (8-6).

Η Μιρέια Μπελμόντε κέρδισε τρία μετάλλια στην κολύμβηση, δυο ασημένια και ένα χάλκινο.

Η Όνα Καρμπονέλ κέρδισε 7 συνολικά μετάλλια στη συγχρονισμένη κολύμβηση: δυο χάλκινα στο ατομικό, δυο χάλκινα στο ντουέτο και τρία ασημένια στο ομαδικό! Η Μιρέια Μπελμόντε κατέκτησε 3 μετάλλια: δυο ασημένια στα 200 μέτρα πεταλούδας και στα 400 μέτρα μικτής ατομικής και ένα χάλκινο στα 200 μέτρα μικτής ατομικής. Αναλυτικά:

Η Όνα Καρμπονέλ κέρδισε 7 μετάλλια στην συγχρονισμένη κολύμβηση, 3 ασημένια και 4 χάλκινα.

ΧΡΥΣΟ

1. Πόλο γυναικών

ΑΣΗΜΕΝΙΑ

2. Mireia Belmonte / κολύμβηση, 200 πεταλούδα
3. Mireia Belmonte / κολύμβηση, 400 μικτή ατομική
4. Melani Costa Schmid / κολύμβηση, 400 ελεύθερο
5. Συγχρονισμένη Κολύμβηση / ομαδικό, τεχνικό πρόγραμμα
6. Συγχρονισμένη Κολύμβηση / ομαδικό, ελεύθερο πρόγραμμα
7. Συγχρονισμένη Κολύμβηση / ομαδικό, κόμπο

ΧΑΛΚΙΝΑ

8. Mireia Belmonte / κολύμβηση, 200 μικτή ατομική
9. Ona Carbonell / Συγχρονισμένη Κολύμβηση, σόλο, τεχνικό πρόγραμμα
10. Ona Carbonell / Συγχρονισμένη Κολύμβηση, σόλο, ελεύθερο πρόγραμμα
11. Ona Carbonell & Margalida Crespí / Συγχρ. Κολύμβηση, ντουέτο, τεχνικό πρόγραμμα
12. Ona Carbonell & Margalida Crespí / Συγχρ. Κολύμβηση, ντουέτο, ελεύθερο πρόγραμμα

Πηγές: Marca, As, Mundo Deportivo, Sport

Βίντεο: Γαλλία - Ισπανία 0-1. Προκριματικά Μουντιάλ 2014 (26/3/2013)


France 0-1 Espagne ,Qualifications Mondial 2014 από shoootv


Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Μίλαν 4-0. Ίσως το καλύτερο ματς των "μπλαουγκράνα" μέσα στο 2013.





www.videogoleshd.blogspot.com από Nikecito

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2. Τελικός ισπανικού Κυπέλλου (17/5/2013)


Copa del Rey Final: Real Madrid 1-2 Atletico... από ourmatch


Βίντεο: Ισπανία - Κροατία 92-66. Μικρός τελικός Ευρωμπάσκετ (22/9/2013)


3rd Place Highlights Spain-Croatia EuroBasket 2013 από patagooos


Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 108-111. Προημιτελικός Copa del Rey.


El Clásico en la Copa del Rey (Real Madrid... από patagooos


Βίντεο: Ναδάλ - Τζόκοβιτς 3-2 σετ. Ημιτελικός Ρολάν Γκαρός 2013 (7/6/2013)



Βίντεο: Ναδάλ - Τζόκοβιτς, τελευταίο γκέιμ τελικού US Open (10/9/2013)


Rafael Nadal vs Novak Djokovic Match Point US... από vivinamou

Βίντεο: Φερνάντο Αλόνσο, εκκίνηση στη Βαρκελώνη 2013.


Fernando Alonso vence com folga 2013 F1 GP... από vivinamou


Βίντεο: Η δεύτερη θέση του Χοακίν Ροντρίγκεθ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φλωρεντίας.



Βίντεο: Μάρκεθ και Λορένθο στο Χερέθ.


Marquez overtakes Lorenzo (Herez 2013) από mamounias


ΑΓΓΛΙΑ-Premier League-First Round 


Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε και δoυμε τι εχει γινει μεχρι τώρα στην Premier League και ποιοι είναι οι παίκτες που έχουν ξεχωρίσει από την κάθε ομάδα.

Το εντυπωσιακότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών παρακολουθούμε φέτος στην Premier League. Μετά το τέλος του πρώτου γύρου η διαφορά του πρώτου από τον όγδοο είναι στους εννιά βαθμούς, ενώ τόσοι βαθμοί χωρίζουν και την ουραγό Σάντερλαντ από τη δέκατη Χαλ!
Γίνεται αντιληπτό πως αναμένεται να δοθεί πολύ μεγάλη μάχη σε όλα τα επίπεδα και πως τα πάντα είναι πιο ρευστά από κάθε άλλη φορά συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια.
Με το τέλος του πρώτου γύρου όλοι λίγο πολύ έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα, επομένως, πάμε να δούμε μαζί μία μία τις 20 ομάδες, τα θετικά και τα αρνητικά τους, αυτούς που ξεχωρίζουν και εκείνους από τους οποίους περιμένουμε περισσότερα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πάντως, ότι λόγω των πολύ μικρών διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις ομάδες, κάποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν με μία-δύο προσθήκες. Να σημειωθεί ότι μετά από κάθε ομάδα ακολουθεί ένα βίντεο με τον παίκτη που κάνει τη διαφορά ως τώρα ή την καλύτερη στιγμή της σεζόν.

Άρσεναλ

Μπορεί να μην είναι η ομάδα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά είναι με διαφορά η πιο σταθερή. Το καλοκαίρι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τους "κανονιέρηδες", οι οποίοι έχουν ξεπεράσει -σχεδόν- κάθε προσδοκία. Η μεταγραφή του Μεσούτ Εζίλ ήταν κλειδί όχι μόνο επειδή βοήθησε αγωνιστικά, αλλά και γιατί τονώθηκε η ψυχολογία παικτών και οπαδών και αντιστράφηκε το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την ήττα από την Άστον Βίλα στην πρεμιέρα.
Από εκεί και πέρα, εξαιρετικά βελτιωμένο είναι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Λονδρέζων, ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι ο Ολιβιέ Ζιρού, ενώ αποκάλυψη είναι ο Άαρον Ράμσεϊ. Η συμβολή του είναι τεράστια σε όσα έχει καταφέρει ως τώρα η ομάδα του. Πολύ δύσκολα θα βγει εκτός τριάδας, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα αντέξει μέχρι τέλους στη μάχη του τίτλου. Πάντως, είναι σημαντικό ότι παίρνει νίκες ακόμα και όταν δεν παίζει καλά, όπως έγινε με Νιούκαστλ ή Κρίσταλ Πάλας.

Aaron Ramsey - 2013_2014 από antonis_tsir
 

Άστον Βίλα

Είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, κάτι αναμενόμενο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο περσινός μπόμπερ Κριστιάν Μπεντέκ θα έχει μόλις τέσσερα γκολ. Αυτό έχει στοιχίσει πολύ στη Βίλα σε συνδυασμό με την τραγική εντός έδρας συγκομιδή της. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που παρουσιάζει πρόβλημα στα εντός έδρας παιχνίδια της, όμως, ο Πολ Λάμπερτ οφείλει να βρει μία λύση προκειμένου να σωθεί χωρίς άγχος η ομάδα του.
Από εκεί και πέρα, οι "χωριάτες" διανύουν μία πολύ κακή περίοδο με τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία στα πέντε τελευταία απέναντι σε ισοδύναμες ομάδες (σ.σ. εξαίρεση αποτελεί το παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Τα αμυντικά κενά σε αυτές τις αναμετρήσεις ήταν πολλά και σημαντικά, όμως, ακόμη κι έτσι η Βίλα δε θυμίζει την περσινή ομάδα που κατά περιόδους έδειχνε σημάδια διάλυσης. Αν ανεβεί ο Μπεντέκ και μαζί του και οι Γκάμπι Αγκμπονλαχόρ και Αντρέας Βάιμαν, τότε τα χέρια του Λάμπερτ θα λυθούν. Μεσοαμυντικά δύσκολα θα σουλουπωθεί περισσότερο η κατάσταση, εκτός κι αν αποκτηθεί παίκτης.

Arsenal 1 3 Aston Villa hoofoot... από hoofoot
 

Γουέστ Μπρομ

Αν η Άστον Βίλα τρέχει ένα αρνητικό σερί, τότε τι να πει και η Γουέστ Μπρομ των 9 παιχνιδιών χωρίς νίκη. Η ομάδα που έπαιξε εξαιρετικά στο "Ολντ Τράφορντ" και πήρε τη νίκη, αυτή που έκοψε βαθμούς από την Άρσεναλ και της στέρησαν τη νίκη με ανύπαρκτο πέναλτι στο "Στάμφορντ Μπριτζ", παρουσιάζεται ανεξήγητα προβληματική τελευταία. Το βασικό πρόβλημα είναι πως δέχεται σταθερά γκολ και δεν είναι εύκολο να βρίσκει κι εκείνη πάντα τον δρόμο προς τα δίχτυα.
Εκεί που αξίζει να σταθεί κανείς είναι στην αδικαιολόγητη -κατ' εμέ- απόλυση του Στιβ Κλαρκ, του ανθρώπου που οδήγησε τους "μπάγκις" στην όγδοη θέση της Premier League πέρυσι. Στο μόνο που διαφωνούσα με τον Κλαρκ ήταν στο ότι έδωσε ελάχιστες ευκαιρίες στον Ματέι Βίντρα, τον καλύτερο παίκτη της περσινής Championship. Πολλά θα εξαρτηθούν πλέον από το ποιος θα είναι ο επόμενος τεχνικός της Μπρομ, ενώ αξίζει να προσέξει κανείς τον Σέιν Λονγκ, την τριάδα που παίζει πίσω του (Μπεραϊνό, Αμαλφιτανό, Σεσενιό) και τον Γιουσούφ Μουλουμπού.

Manchester United vs West Bromwich 1-2 από antonis_tsir
 

Γουέστ Χαμ

Η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τη Γουέστ Χαμ και ο λόγος είναι απλός. Ο Σαμ Άλαρνταϊς στήριξε τα πάντα στον Άντι Κάρολ και δε σκέφτηκε ένα Plan B. Ο Άγγλος επιθετικός δεν έχει παίξει ούτε μία φορά ως τώρα και άξιος αντικαταστάτης του δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνουν κινήσεις πανικού τα "σφυριά" αποκτώντας πρώτα τον -άφαντο- Μλάντεν Πέτριτς και στη συνέχεια τον Κάρλτον Κόουλ, που όλο το καλοκαίρι δεν μπορούσε να βρει ομάδα. Ο Άλαρνταϊς έφτασε να παίζει μέχρι και 4-6-0, το οποίο δεν είχε επιτυχία πέρα από το εντυπωσιακό διπλό στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν".
Ένα ακόμη αρνητικό που καλείται να αντιμετωπίσει ο Άλαρνταϊς είναι οι πολλοί τραυματισμοί σημαντικών παικτών όπως οι Ρικάρντο Βαζ Τε και Στιούαρτ Ντάουνινγκ. Σε αντίθεση με άλλους συλλόγους η Γουέστ Χαμ είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον προπονητή της και για μένα καλά κάνει. Οι Λονδρέζοι έχουν πολύ καλό υλικό για να πέσουν, ενώ αξίζει να προσέξει κανείς τους Μομό Ντιαμέ και Ραβέλ Μόρισον, με τον δεύτερο να αποτελεί μία από τις αποκαλύψεις της χρονιάς.

Ravel Morrison - 2013_14 από antonis_tsir
 

Έβερτον

Το δημιούργημα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει καταφέρει να στρέψει πάνω του τα φώτα με τις ως τώρα εμφανίσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τετράδα και θα παλέψει μέχρι τέλους για την παραμονή της σ' αυτή. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο να αφήσει εκτός Champions League μία εκ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή Λίβερπουλ, αλλά αν συνεχίσει έτσι και στον δεύτερο γύρο, τίποτα δεν αποκλείεται. Στα παιχνίδια με τους "μεγάλους" έχει παρουσιαστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική, αλλά θα πρέπει να μην κάνει στραβοπατήματα ούτε στα εύκολα ματς.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να βγάλει κανείς το καπέλο του στον Μαρτίνεθ, όπως η μετάλλαξη του Σίμους Κόουλμαν ή η επιμονή του στην απόκτηση του Τζέιμς ΜακΚάρθι, όμως, για μένα τίποτα δε συγκρίνεται με τη στήριξη του στον Ρος Μπάρκλεϊ. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί την τελευταία τριετία -μετά το ντεμπούτο του κόντρα στην ΚΠΡ- δε δόθηκαν ευκαιρίες στον νεαρό από τον Ντέιβιντ Μόγιες. Τέλος, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τον εντυπωσιακό -και φέτος- Ρομελού Λουκακού.

Ross Barkley - Everton από antonis_tsir
 

Κάρντιφ

Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς ποδοσφαιρικά για την Κάρντιφ με όλα όσα έχουν γίνει από τον Βινσέν Ταν. Η απόλυση του Μάλκι Μακάι ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Δεν πίστευα στην αρχή της σεζόν πως οι Ουαλοί μπορούν να υποβιβαστούν, όμως, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει από τη στιγμή που ο Ταν είναι διατεθειμένος να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Θα πρέπει να επιστρέψει η ηρεμία στην ομάδα και να αποκτηθεί ένας καλός τεχνικός.
Το θετικό για την Κάρντιφ είναι ότι και καλή ομάδα έχει και χρήματα να δαπανήσει στο μεταγραφικό παζάρι του Ιανουαρίου. Θα πρέπει να κάνει 1-2 προσθήκες μεσοεπιθετικά, αφού σκοράρει πολύ δύσκολα. Φρέιζερ Κάμπελ και Πίτερ Οντεμβίγκι είναι ικανοί επιθετικοί και έχουν παρατάσεις, όμως, θα πρέπει και κάποιος να δημιουργήσει τις φάσεις. Ο Κιμ κινείται σε ρηχά νερά φέτος και έτσι όλο το βάρος πέφτει στον πολύ καλό Τζόρντον Ματς. Ακόμη, στους διακριθέντες κατατάσσονται οι Πίτερ Γουίτιγχαμ, Στίβεν Κόκερ και Ντέιβιντ Μάρσαλ.

Steven Caulker scores South Wales derby winner... από antonis_tsir
 

Κρίσταλ Πάλας

Στην αρχή της σεζόν η σωτηρία έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Για δεύτερη φορά ο Ίαν Χόλογουεϊ απογοήτευσε με την αφέλεια που έστηνε την ομάδα του. Ωστόσο, με την αλλαγή προπονητή η Πάλας είναι αγνώριστη. Παρουσιάζει επιτέλους ένα αξιόμαχο και ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο έχει τον τρόπο του να παίρνει αποτελέσματα, όπως έκανε πρόσφατα στο Μπέρμιγχαμ κόντρα στην Άστον Βίλα. Κάπου εδώ να προσθέσουμε ότι ο Τόνι Πούλις δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ.
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως το ρόστερ της Πάλας είναι ένα από τα χειρότερα στην Premier League, ενώ ερωτηματικό αποτελεί το αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί. Δεν γίνεται να κάνουν συνέχεια υπέρβαση οι παίκτες, θα πρέπει να υπάρξουν και δύο-τρεις παίκτες με ποιότητα. Τζερόμ Τόμας, Τζέισον Πάντσεον, Μαρουάν Σαμάκ και Μπάρι Μπάναν είναι καλοί παίκτες, αλλά κανείς τους δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά ακόμα και σε παιχνίδια με αντιπάλους ίδιου βεληνεκούς. Πιστεύω πως η Πάλας θα δώσει μάχη μέχρι τέλους και αν τελικά το καταφέρει θα αξίζουν συγχαρητήρια στον Πούλις.

AvC από soccervideo3
 

Λίβερπουλ

Τα δύο παιχνίδια με τις Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι ήταν ιδανικά για να βγάλει κανείς συμπεράσματα και να επιβεβαιώσει όσα ήδη γνωρίζαμε. Η Λίβερπουλ είναι ικανή να δεχτεί γκολ με κάθε τρόπο, ενώ δεν έχει επιλογές ειδικά από τη στιγμή που τραυματίστηκαν οι Στίβεν Τζέραρντ και Ντάνιελ Στάριτζ. Μεσοεπιθετικά ο Μπρένταν Ρότζερς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σε αυτό εννοείται πως βοηθάει πάρα πολύ ο Λουίς Σουάρες που είναι φανταστικός. Ωστόσο, οι "κόκκινοι" θα πρέπει να πάρουν γκολ και από τους μέσους (συμπεριλαμβανομένου του Φιλίπε Κοουτίνιο), ενώ και ο Ραχίμ Στέρλινγκ οφείλει να βελτιώσει τα τελειώματά του.
Αξίζει αν είσαι ουδέτερος να δεις τα παιχνίδια της Λίβερπουλ, αφού παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, όμως, θα πρέπει να μάθει πώς να "κλέβει" βαθμούς, όταν χρειάζεται. Για να γίνει αυτό είναι επιτακτική η βελτίωση στην αμυντική λειτουργία και στις στημένες φάσεις. Η μάχη για την τετράδα θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ μπορεί να χαμογελάσει στο τέλος, αν σταματήσει να δέχεται φθηνά γκολ και αν εισακούσει η διοίκηση τον Ρότζερς που θέλει -τουλάχιστον- τρεις παίκτες.

Luis Suarez - 2013_14 από antonis_tsir
 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Εκμεταλλευόμενη το εύκολο πρόγραμμα που είχε στο τέλος του πρώτου γύρου η Γιουνάιτεντ πήρε τέσσερις νίκες στη σειρά και πλησίασε στο -3 από την τετράδα. Ωστόσο, αυτό είναι μάλλον το δέντρο και όχι το δάσος. Ακόμα και στα παιχνίδια με τις Χαλ και Νόριτς δεν έπαιξε καλά, δέχτηκε πολύ μεγάλη πίεση κατά διαστήματα και παράλληλα έδειξε και πάλι τρωτή. Δυσκολεύεται πολύ να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, ενώ είναι εύκολο για την εκάστοτε ομάδα να της κάνει φάση.
Συν τοις άλλοις, εξαρτάται υπερβολικά από τον Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος πάντως τα πηγαίνει περίφημα. Το καλό για τους "κόκκινους διαβόλους" είναι πως επέστρεψε ο Μάικλ Κάρικ και πως έχουν βρει μία πολύ σημαντική λύση στα πλάγια με τον Αντνάν Γιανουζάι. Σύντομα αναμένεται να επιστρέψει ο Ρόμπιν φαν Πέρσι, ο οποίος με τα γκολ του μπορεί να δώσει σημαντικές νίκες. Ο ρεαλιστικός στόχος πρέπει να είναι η τετράδα, ενώ θα χαρακτήριζα ανησυχητικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να μην προχωρήσει σε μεταγραφές, καθώς η ομάδα χρειάζεται άμεσα ενίσχυση.

Wayne Rooney - 2013_14 από antonis_tsir
 

Μάντσεστερ Σίτι

Αναγνωριστικοί μοιάζουν οι πρώτοι μήνες για τον Μανουέλ Πελεγκρίνι και την ομάδα που έχει δημιουργήσει. Ο Χιλιανός τεχνικός έπαθε και έμαθε στα εκτός έδρας παιχνίδια με τις συνεχόμενες ήττες να έρχονται κυρίως λόγω της χαλαρότητας που επέδειξαν οι παίκτες του χωρίς ο ίδιος να είναι άμοιρος ευθυνών. Η Σίτι εντός έδρας δείχνει τουλάχιστον ένα κλικ καλύτερη από κάθε άλλη ομάδα, πιάνει εξωφρενικό ρυθμό και δεν αποκλείεται να τελειώσει μόνο με νίκες. Ωστόσο, χρειάζεται να παίζει πιο προσεκτικά και κυνικά στα εκτός έδρας ματς της.
Όσον αφορά τους παίκτες, Γιαγια Τουρέ, Βινσέν Κομπανί και Σέρχιο Αγουέρο ξεχωρίζουν για μία ακόμη χρονιά και δείχνουν πως είναι υπερπολύτιμοι. Χωρίς τον Κομπανί το πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας είναι τεράστιο με τον Τζόλεον Λέσκον να είναι μέτριος και τον Μάρτιν Ντεμιτσέλις μία κακή μεταγραφική επιλογή. Πολύ θετική εντύπωση μου έχει κάνει ο εξαιρετικός Άλβαρο Νεγρέδο, ενώ αρκετά βελτιωμένος είναι ο Σαμίρ Νασρί. Τέλος, αν η Σίτι αποκτήσει τη σταθερότητα που πρέπει στα εκτός, είναι αρκετά πιθανό να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Sergio Aguero - 2013_14 από antonis_tsir
 

Νιούκαστλ

Από τη στιγμή που ο Άλαν Πάρντιου αποφάσισε να κάνει τριάδα με τους Σεΐκ Τιοτέ, Γιοάν Καμπάιγ και Μούσα Σισοκό η Νιούκαστλ έγινε άκρως ανταγωνιστική. Έκοψε βαθμούς από τη Λίβερπουλ, νίκησε Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ, πάλεψε μέχρι τέλους με την Άρσεναλ και βρίσκεται μόλις τέσσερις βαθμούς από την τετράδα. Στην όλη προσπάθεια μεγάλο μερίδιο έχει και ο Λοΐκ Ρεμί των 10 γκολ σε 17 συμμετοχές.
Επιπλέον, η Νιούκαστλ έχει δύο εξαιρετικούς "εργάτες", από τους οποίους έχει πάρει πολύ σημαντικές βοήθειες. Ο λόγος για τους Γιοάν Γκουφράν και Ματιέ Ντεμπισί. Στον Πάρντιου, μάλιστα, πρέπει να πιστωθεί ότι χρησιμοποιεί πλέον αρκετά έξυπνα και τον Ατέμ Μπεν Αρφά, τον οποίο δεν ξεκινάει βασικό στα δύσκολα παιχνίδια, στην προσπάθειά του να έχει παίκτες που πρεσάρουν και μαρκάρουν. Με όλους όσους ανέφερα και μεγάλο όπλο την τριάδα του κέντρου η Νιούκαστλ θα παλέψει μέχρι τέλους για το πλασάρισμα στην επτάδα, αλλά δεν ξέρω αν θα έχει την απαιτούμενη διάρκεια.

NewMan από futbolsapiens
 

Νόριτς

Τρεις μεγάλες νίκες έχει κάνει η Νόριτς τους τελευταίους δύο μήνες (κόντρα σε Γουέστ Χαμ, Κρίσταλ Πάλας, Γουέστ Μπρομ) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Γενικά η εικόνα που βγάζει είναι ιδιαίτερα προβληματική και για μένα ανήκει στις αρνητικές εκπλήξεις της σεζόν αφού την περίμενα καλύτερη. Το πρόβλημά της αμυντικά ήταν γνωστό και μου προξενεί εντύπωση ότι δεν κινήθηκε το καλοκαίρι για στόπερ.
Συν τοις άλλοις, ο Άντονι Πίλκιγκτον ταλαιπωρείται και φέτος από τραυματισμούς, ενώ ο Ρόμπερ Σνόντγκρας δεν είναι τόσο καλός όσο πέρυσι. Σε αυτά προσθέστε και ότι ο Ρίκι φαν Βόλφσβινκελ, που έχει να σκοράρει από την πρεμιέρα, είναι άφαντος. Δεδομένου ότι ο Κρις Χιούτον είναι ένας προπονητής που δεν εστιάζει στην άμυνα, βελτίωση σε αυτό το κομμάτι δε θα υπάρξει. Επομένως, θα πρέπει οι προαναφερθέντες μέσοι και επιθετικοί να ανεβάσουν την απόδοσή τους, αφού ο Γκάρι Χούπερ δεν αρκεί. Τέλος, δυσκολεύομαι να καταλάβω την εμμονή του Χιούτον στο 4-4-2, το οποίο επέμεινε να παίζει αντί να κάνει τριάδα στο κέντρο ακόμα και όταν ο Χούπερ ήταν τραυματίας.

All Goals Norwich City 3-1 West Ham United (09... από Sport-Today-2014
 

Σάντερλαντ

Όταν έχεις κάνει πάνω από 10 μεταγραφές το καλοκαίρι και έχεις διώξει αρκετούς παίκτες τότε είναι επόμενο τους πρώτους μήνες να μην παρουσιάζεις ένα ομοιογενές σύνολο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις σχέσεις που είχε ο Πάολο Ντι Κάνιο με αρκετούς ποδοσφαιριστές του οδήγησαν τις "μαυρόγατες" στη μία ήττα μετά την άλλη. Η επιλογή του Γκας Πογιέτ ήταν ίσως η καλύτερη δυνατή, όμως, ο Ουρουγουανός ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει ομάδα το σύνολο των παικτών που βρήκε. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει βελτίωση, όμως, θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη για να εξασφαλιστεί η παραμονή.
Από εκεί και πέρα, το ρόστερ της Σάντερλαντ δεν είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τον πιθανό υποβιβασμό, αλλά στην αμυντική γραμμή υπάρχουν τρανταχτές αδυναμίες. Ως τώρα στις "μαυρόγατες" έχει κοστίσει η αφλογιστία του Στίβεν Φλέτσερ, αλλά και η αδυναμία του -μέτριου και δυσκίνητου- Τζοσμέρ Άλτιντορ να τελειώσει φάσεις. Τέλος, θα πρέπει η Σάντερλαντ να πάρει περισσότερα από τον Εμανουέλε Τζακερίνι, ενώ το θετικό είναι ότι έχει ανεβεί ο Κι, ίσως ο καλύτερος μέσος που διαθέτει.

Ki Sung Yueng 2013_2014 από antonis_tsir
 

Σαουθάμπτον

Αν δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή η Έβερτον, τότε το πιο πιθανό είναι να υποκλίνονταν όλοι στη Σαουθάμπτον. Τις τελευταίες αγωνιστικές έκανε μία κοιλιά, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, όμως, συνολικά έχει παρουσιάσει ένα εξαιρετικό σύνολο. Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο έχει περάσει στους παίκτες του τη φιλοσοφία του και οι "Άγιοι" προσπαθούν, όπου κι αν παίζουν, να κυκλοφορούν την μπάλα και να κάνουν το παιχνίδι τους.
Η γρανιτένια άμυνα των πρώτων αγωνιστικών δεν είναι ίδια πια, όμως, υπάρχουν εξηγήσεις. Ναθάνιελ Κλάιν, Ζοζέ Φόντε και Ντέγιαν Λόβρεν έχασαν παιχνίδια, ενώ σημαντική απώλεια είναι ο Βίκτορ Ουανιάμα, ο οποίος βοηθούσε πολύ στη συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας. Σε αυτούς προστίθεται και ο τραυματισμός του τερματοφύλακα Άρτουρ Μπόρουτ. Όσον αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι ο Πάμπλο Οσβάλντο θα πρέπει να δώσει περισσότερα, όπως και ο Γκαστόν Ραμίρες σε περίπτωση που παραμείνει. Ρίκι Λάμπερτ και Τζέι Ροντρίγκεθ είναι πολύ καλοί, ο Άνταμ Λαλάνα κάνει τη διαφορά, ο Μοργκάν Σναϊντερλέν είναι πολύ σταθερός και ο Τζέιμς Γουόρντ Πράουζ φαίνεται πως αποτελεί το νέο δημιούργημα των ακαδημιών της Σαουθάμπτον μετά από τον πάρα πολύ καλό Λουκ Σο.

Liverpool v Southampton από dm_523e2d7601203
 

Σουόνσι

Είναι πολύ καλή και δουλεμένη ομάδα, αλλά παρουσιάζει προβλήματα φέτος, αφού δεν είναι εύκολο για μία ομάδα να παίζει Πέμπτη - Κυριακή και να μην το έχει ξανακάνει. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η έλλειψη βάθους που έχει η Σουόνσι. Γνωρίζοντας πως φέτος θα δίνει δύο παιχνίδια την εβδομάδα η ουαλική ομάδα έκανε μεταγραφές προκειμένου να έχει επιλογές ο Μίκαελ Λάουντρουπ, αλλά δεν έχει πάρει απ' όλους όσα θα περίμενε.
Ο Άλβαρο Βάθκεθ μοιάζει λίγος, ενώ ο Γουίλφριντ Μπονί δεν έχει προσαρμοστεί πλήρως. Ο Αλεχάντρο Ποθουέλο έχει δείξει καλά στοιχεία, αλλά θα πρέπει να προσθέσει στο ρεπερτόριό του και το γκολ, ενώ Κάνιας και Τζόντζο Σέλβεϊ αποτελούν ένα πολύ καλό δίδυμο στο κέντρο. Όταν, όμως, ο Λέον Μπρίτον δεν αντικαθιστά έναν εκ των δυο τους η εικόνα των "κύκνων" δεν είναι ίδια, κάτι που ισχύει και όταν ο μετριότατος Ρολάντ Λαμά παίρνει φανέλα βασικού. Τέλος, οι τραυματισμοί των Μίτσου και Πάμπλο Ερνάντεθ στοίχισαν πολύ, ενώ αξίζει να σταθεί κανείς και φέτος στους Τζόναθαν ντε Γκουζμάν και Μπεν Ντέιβις.

Swansea City [3-0] Newcastle United από antonis_tsir
  Στόουκ
Μεταβατική είναι η φετινή σεζόν για τη Στόουκ, η οποία προσπαθεί -όσο μπορεί με το ρόστερ που έχει- να παίξει και ποδόσφαιρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει μία σκληρή ομάδα. Τον τελευταίο καιρό οι τραυματισμοί είναι τόσοι που έφτασε να παίζει στόπερ -με παταγώδη αποτυχία- ο Μαρκ Γουίλσον. Απόρροια αυτού είναι να δέχεται πιο εύκολα γκολ. Φέτος η εστία της έχει παραβιαστεί 29 φορές, ενώ πέρυσι δέχτηκε συνολικά 45 γκολ. Το μόνο θετικό ότι υπάρχει πλέον κανονικό αριστερό μπακ, έστω κι αν ο Έρικ Πίτερς κάνει κάποιες φορές εύκολα λάθη.
Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει στη δημιουργία φάσεων. Ο Τσάρλι Άνταμ για ομάδες τέτοιου επιπέδου είναι καλός, αλλά δεν έχει συμπαραστάτες. Αυτός που έχει ανεβεί τελευταία και δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει είναι ο Ουσάμα Ασαϊντί, ενώ εκείνος που έχει ποιότητα και πρέπει να δώσει περισσότερα είναι ο Μάρκο Αρναούτοβιτς. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα παλέψει μέχρι τέλους και πιστεύω πως θα βρει και πάλι τον τρόπο να σωθεί.

Stokechel από futbolsapiens
 

Τότεναμ

Μπορεί να είμαι και ο μόνος, όμως, θεωρώ πως η απόλυση του Αντρέ Βίλας Μπόας ήταν λανθασμένη. Σαφέστατα και ο Πορτογάλος έχει μερίδιο ευθύνης στην κακή εικόνα που έβγαζε η Τότεναμ και στην αδυναμία να σκοράρει, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι μεταγραφές του καλοκαιριού, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν ήταν προσωπικές του επιλογές. Ο Γκάρεθ Μπέιλ έφυγε και οι Λονδρέζοι καλούνταν να βρουν από αλλού τα 21 γκολ του. Κανένας από τους μέσους που αποκτήθηκε δε σκοράρει, κανένας από τους εξτρέμ δεν έχει το γκολ και ο Ρομπέρτο Σολδάδο απογοητεύει. Επομένως, ήταν αναμενόμενο να μην μπαίνει γκολ ούτε... με αίτηση.
Ο Μπόας φταίει κυρίως γιατί δε στήριξε κάποιους παίκτες που πήγαιναν καλά και άρχισε να ανακατεύει την ομάδα χωρίς λόγο. Ο Άντρος Τάουνσεντ ήταν δραστήριος σε κάθε παιχνίδι, ο Γκίλφι Σίγκουρντσον ήταν από τους λίγους που είχαν το γκολ, όμως, αμφότεροι έχασαν τη θέση τους σταδιακά. Το μεγάλο στοίχημα του Τιμ Σέργουντ είναι ο Έρικ Λαμέλα, ενώ από τα καλοκαιρινά αποκτήματα πολύ καλός ως τώρα είναι ο Παουλίνιο. Τέλος, τίποτα δεν έχει χαθεί από τη στιγμή που οι Λονδρέζοι, οι οποίοι πάντως δεν πείθουν,  είναι στο -3 από την τετράδα.

Paulinho - 2013_2014 από antonis_tsir
 

Τσέλσι

Το καλοκαίρι κάνοντας την παρουσίαση της Premier League έγραψα πως μαζί με τη Σίτι θα μονομαχήσει για το πρωτάθλημα και πως τη βλέπω στα σημεία να το παίρνει. Μπορεί να γίνει, όμως, η εικόνα της είναι προβληματική. Αν βγάλουμε το πρώτο ημίχρονο με τη Λίβερπουλ, στο οποίο ήταν εντυπωσιακή, και το ξέσπασμά της στο δεύτερο ημίχρονο με την Τότεναμ, δεν έχουμε δει κάτι αξιόλογο από την Τσέλσι. Προσπαθεί να νικάει σβηστά, έχει πολλά κενά διαστήματα και αδυνατεί να κλειδώσει τα παιχνίδια.
Επιβεβαιώνεται αυτό που γνωρίζαμε εξ αρχής, ότι οι "μπλε" δεν παίρνουν γκολ από τους επιθετικούς. Για μένα ο Φερνάντο Τόρες μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον Σαμουέλ Ετό (εννοείται πως είναι διαφορετικού στυλ παίκτες), αλλά ο Ισπανός ήταν άτυχος γιατί τραυματίστηκε τη στιγμή που είχε ανέβει. Επιπλέον, σταδιακά πιστεύω ότι θα αρχίσει να προσφέρει περισσότερα ο Ουίλιαν, ενώ κάπως θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Ζοζέ Μουρίνιο τους Νταβίντ Λουίζ και Χουάν Μάτα. Αυτά που πιστώνω στον Πορτογάλο είναι πως σταμάτησε να βάζει τον Άσλεϊ Κόουλ και πως δεν έχει χάσει σε μεγάλο παιχνίδι.

Eden Hazard - 2013_2014 από antonis_tsir
 

Φούλαμ

Το ξεκίνημα ήταν τραγικό για τη Φούλαμ, η οποία με τον Μάρτιν Γιολ στον πάγκο θα έπεφτε ασυζητητί. Δεν παρουσιαζόταν ανταγωνιστική, δεχόταν πολύ εύκολα φάσεις και για να νικήσει έπρεπε να φτύσει αίμα. Ο αντικαταστάτης του 57χρονου, Ρενέ Μόιλεστεν, έχει κάνει κάποιες απαραίτητες διορθώσεις και με εξαίρεση την εξάρα από τη Χαλ, η εικόνα της Φούλαμ είναι αρκετά καλή. Με την Τότεναμ πάλεψε μέχρι τέλους, το 4-1 από την Έβερτον είναι μαγική εικόνα, όπως και η ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι, σε ένα παιχνίδι που ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι το εξής απλό: Ο Μόιλεστεν, ο οποίος ενεργοποίησε και τον ξεχασμένο Τζον Άρνε Ρίισε, κατάλαβε πως δε γίνεται να παίζει με δύο μέσους, έφτιαξε τριάδα στο κέντρο και άφησε μπροστά μόνο έναν εκ των Αντέλ Τααράμπτ ή Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Κόντρα στις "τίγρεις" που η τριάδα του κέντρου χάλασε, ήρθε ο διασυρμός. Πολύ καλός ο Γιώργος Καραγκούνης ως τώρα, έξυπνο το τρικ με τον Τααράμπτ στην κορυφή (το έκανε και στην ΚΠΡ κάποιες φορές), πολύ μέτρια σεζόν για τον Μπράιαν Ρουίς.

Norwich City 1 - 2 Fulham ٠ All Goals... από soccerlustcom
 

Χαλ

Προσωπικά δεν την περίμενα τόσο καλή. Χωρίς να διαθέτει πολύ καλό ρόστερ ο Στιβ Μπρος έχει κάνει ένα αξιόμαχο σύνολο, το οποίο είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμο στο γήπεδό του. Εκτός έδρας το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αφού οι "τίγρεις" έχουν τη χειρότερη συγκομιδή μαζί με τη Στόουκ, όμως, το "KC Stadium" έχει μετατραπεί σε φρούριο. Η Λίβερπουλ ηττήθηκε, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε δια πυρός και σιδήρου, ενώ γενικά η Χαλ προσπαθεί να πηγαίνει τα παιχνίδια της στο 1-0.
Με τη σοβαρότητα που δείχνει ως τώρα οι πιθανότητες για την παραμονή είναι υπέρ της. Μόνη μου ένσταση ο κακός δεύτερος γύρος που συνηθίζουν να κάνουν οι ομάδες του Μπρους στην Premier League. Τζέικ Λίβερμορ, Τομ Χάντλστοουν και Ρόμπερτ Μπρέιντ είναι αξιόλογοι, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραμμή κρούσης με τους Ντάνι Γκρέιαμ και Γιακίν Σαγκμπό να έχουν συνολικά τρία γκολ. Γι' αυτό και η απόκτηση επιθετικού είναι ειλημμένη απόφαση.

Hull 3-1 Liverpool - Hull vs Liverpool 3-1 All... από fotballchannell


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου