ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Γιάννης Μώραλης : "Έτοιμοι να δώσουμε ζωή στον Πειραιά"

Γιάννης Μώραλης : "Έτοιμοι να δώσουμε ζωή στον Πειραιά"

Ο Γιάννης Μώραλης μίλησε στο RedPlanet.gr, τόσο για τον Ολυμπιακό που υπηρέτησε επί σειρά ετών, όσο και για την μάχη του ως υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, τονίζοντας πως δυνατά, φανερά και με καθαρές κουβέντες είναι έτοιμος μαζί με τους συνεργάτες του να αναλάβει το βαρύ φορτίο για την αναγέννηση της πόλης.
Αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της διοίκησης του Ολυμπιακού για πολλά χρόνια. Τις ικανότητες του εμπιστεύθηκαν απόλυτα τόσο ο Σωκράτης Κόκκαλης, όσο και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Διετέλεσε για δύο χρόνια πρόεδρος της Super League και τώρα ηγείται του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής", διεκδικώντας την Δημαρχεία του Πειραιά στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών της αυτοδιοίκησης.

Ο λόγος για τον Γιάννη Μώραλη, ο οποίος μίλησε στο RedPlanet.gr τόσο για τον Ολυμπιακό που υπηρέτησε επί σειρά ετών, όσο και για την μάχη του ως υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά.

Ο ηγέτης του συνδυασμού "Πειραιάς Νικητής", έχοντας στο πλευρό του τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Πέτρο Κόκκαλη και αρκετές ακόμη σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης, τόνισε πως δυνατά, φανερά και με καθαρές κουβέντες είναι έτοιμος μαζί με τους συνεργάτες του να αναλάβει το βαρύ φορτίο για την αναγέννηση του Πειραιά.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στον "Κόκκινο Πλανήτη":


- Επί σειρά ετών έχετε υπηρετήσει τον Ολυμπιακό από διάφορα πόστα αλλά πάντα με επιτυχία. Τύχατε της απόλυτης εμπιστοσύνης τόσο του Σωκράτη Κόκκαλη, όσο και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Πως νιώθετε για το γεγονός πως για χρόνια είχατε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον κορυφαίο σύλλογο της χώρας;

"Πολύ περήφανος και πολύ τυχερός. Έζησα πολύ μεγάλες στιγμές, συγκινήσεις, εμπειρίες. Πράγματα που κάθε φίλαθλος της ομάδας φαντάζεται ή θα ήθελε να ζήσει. Και ελπίζω ότι με τη δουλειά μου ανταπέδωσα την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν δυο πολύ σπουδαίοι πρόεδροι".

- Λόγω του μεγέθους του, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να περιοριστεί καθαρά στο αθλητικό σκέλος αλλά η δράση του να έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Πως κρίνετε το γεγονός της συνεργασίας με την UNICEF, την φιλανθρωπική δράση του συλλόγου όλο τον χρόνο και ότι πλέον υπάρχουν άνθρωποι που στελεχώνουν αποκλειστικά ένα τμήμα της ομάδας με σκοπό την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο;

"Αυτό δείχνει πόσο μεγάλα βήματα μπροστά έχει κάνει ο Ολυμπιακός ο οποίος είναι πρωτοπόρος και σε αυτό τον τομέα. Είναι ένας σύλλογος με έντονες κοινωνικές αναφορές ιστορικά. Σήμερα επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο με μια σειρά δράσεων που έχουν κυρίως ως σημείο αναφοράς τα παιδιά.

Θέλουμε ο Θρύλος να αποτελεί κάτι περισσότερο από μία ομάδα, να είναι μια θετική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Η συνεργασία μάλιστα με τη UNICEF για τον εμβολιασμό 50.000 παιδιών αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του συλλόγου και πιστώνεται στον Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Μαρινάκη".

- Εκτός από την σπουδαία κοινωνική δράση, ο Ολυμπιακός είχε και αγωνιστική. Με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως τη νίκη επί της Μάντσεστερ Γ., τον αποκλεισμό της Μπενφίκα που για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν έφτασε στον τελικό του Europa League, την πώληση του Μήτρογλου στην Αγγλία, την αγορά του Ρομπέρτο. Δεν σας ρωτάω αν ήταν επιτυχημένη η σεζόν, αλλά κάτι που θεωρώ σημαντικότερο. Αν ήταν παραγωγική.

"Ήταν και τα δύο. Ο Ολυμπιακός κάνει βήματα μπροστά. Μεγαλώνει, ενισχύεται αγωνιστικά και οικονομικά, βγάζει ως σύλλογος εξωστρέφεια και υγεία. Δείχνει ότι αποτελεί ένα στέρεο οικοδόμημα με κατεύθυνση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Σημασία έχει ο σύλλογος να έχει γερές βάσεις και αντοχές για να επιστρέψει αμέσως. Και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων".

- Φέτος ολοκληρώσατε και την διετή θητεία σας ως πρόεδρος της Super League. Θέλω ένα γενικό σχόλιο πάνω σε αυτό και σε τι φάση βρίσκεται στην Ελλάδα η δημιουργία ομάδων Β' και η συμμετοχή τους στα εθνικά πρωταθλήματα, που θα βοηθήσει πολύ τις Ακαδημίες όλων των συλλόγων.

"Είναι κάτι που το συζητάμε. Προσωπικά είμαι υπέρ. Και ειλικρινά απορώ γιατί δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα εκείνοι που υποτίθεται ότι γκρινιάζουν για τους δανεικούς παίκτες. Ελπίζω να το αντιληφθούν όλες οι ομάδες και να προχωρήσει". 

Το θέμα της βίας στα γήπεδα, είναι πρόβλημα της Πολιτείας ή κάτι που μπορούν να λύσουν οι ίδιες οι ομάδες αν υπάρχει θέληση για συνεργασία;

"Και των δυο. Το ζήτημα της αστυνόμευσης ανήκει στην Αστυνομία, η οποία πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Όμως οι ομάδες μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα. Καταδικάζοντας εμπράκτως τα επεισόδια. Χωρίς συνεργασία των ομάδων και χωρίς τη συναντίληψη ότι το άθλημα είναι πάνω απ’ όλα, δεν πρόκειται να έχουμε πρόοδο".

- Πως οδηγηθήκατε στην απόφαση να διεκδικήσετε την Δημαρχία του Πειραιά στις εκλογές;

"Βρίσκομαι στον Πειραιά κάθε μέρα επί 20 σχεδόν χρόνια. Ξέρω την πόλη και τα προβλήματά της. Η σημερινή εικόνα του Πειραιά δεν ικανοποιεί εμάς και δεν αξίζει στους κατοίκους της. Η πόλη βουλιάζει στην παρακμή, στην ανεργία, στην εγκατάλειψη. Δεν αξιοποιεί τις δυνατότητές της και δεν αναδεικνύει την ταυτότητά της.

Μια ομάδα ανθρώπων που γνωριστήκαμε και δεθήκαμε γύρω από τον Ολυμπιακό, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για την πόλη. Και έτσι μπήκαμε μπροστά. Δυνατά, φανερά και με καθαρές κουβέντες. Και ζητάμε από τους Πειραιώτες να μας εμπιστευθούν για να κάνουμε τον Πειραιά νικητή. Και θα τα καταφέρουμε".

- Η παρουσία των Βαγγέλη Μαρινάκη και Πέτρου Κόκκαλη στον συνδυασμό "Πειραιάς Νικητής", τι προοπτικές δίνει στην πόλη, εφόσον εκλεγείτε; 

"Πολύ σημαντικές. Πρώτος μας στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της πόλης πρέπει να αναγεννηθεί. Άνθρωποι με γνώσεις της οικονομίας και της αγοράς, με αποδεδειγμένες ικανότητες και μια διαδρομή πίσω τους μπορούν να προσφέρουν πολλά".

- Οι χώροι άθλησης είναι ένα μείζον ζήτημα για την πόλη. Για όλα τα αθλήματα. Ειδικά όμως οι διοικήσεις των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων "ματώνουν" κάθε χρόνο και βοήθεια δεν έχουν καμία. Δεν υπάρχουν γήπεδα ή όσα υπάρχουν είναι ακατάλληλα κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Υπάρχει χρόνια κοροϊδία για το ΣΕΦ. Στέκομαι σε αυτό γιατί έχω αγωνιστεί σχεδόν 20 χρόνια σε αυτό το γήπεδο και ξέρω. Ζήτημα μεγάλο είναι και η ιατρική κάλυψη των αθλητών...

"Δυστυχώς έτσι είναι. Υποθέτω ότι όλοι θα καταλαβαίνουν ότι αν μη τι άλλο στα θέματα αθλητισμού θα έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία από τον απερχόμενο Δήμαρχο, στον οποίο πήγαινε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έτοιμες προτάσεις και αυτός τις αγνοούσε. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα σωματεία της πόλης θα μας έχουν δίπλα τους.

Πέραν αυτών, θα επιδιώξουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κολυμβητήριο στο στρατόπεδο Σακελλίων και χώρο Στίβου στην έκταση του Δήμου ανάμεσα σε ΣΕΦ και Κηφισό, ένα σκοπευτήριο, να αναβαθμίσουμε το Θεμιστόκλειο ενώ θα δημιουργήσουμε χώρους άθλησης σε  κάθε γειτονιά". 

- Κτίρια ερείπια, κτίρια - φαντάσματα μέσα στην πόλη. Πόσο εύκολο είναι να αξιοποιηθούν; Και κυρίως, τι χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί; Γιατί και εδώ ακούμε χρόνια την ίδια ιστορία αλλά φως δεν έχουμε δει.

"Είναι μείζον ζήτημα και για μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε πλήρες σχέδιο για την αξιοποίησή τους. Ο Πύργος που στοιχειώνει τόσες 10ετίες την πόλη θα γκρεμιστεί και θα φτιαχτεί ένα άλλο κτίριο, μικρότερο αλλά πιο λειτουργικό, ικανό να στεγάσει το διεθνές ναυτιλιακό κέντρο Πειραιά, το οποίο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε. Στη Ράλλειο θέλουμε να στεγαστούν τα δικαστήρια. Ενώ στο παλιό εργοστάσιο Ρετσίνας θα δημιουργηθούν 100 θέσεις start ups".

- Είναι γεγονός πως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, αυτό του Πειραιά, στην ουσία δεν το έχουμε εκμεταλλευθεί όσο θα έπρεπε. Ίσως ούτε κατά το ήμισυ... Η αναβάθμιση του Λιμανιού, η ναυτιλία, ο τουρισμός, είναι παράγοντες που μπορούν να φέρουν άνθηση στην πόλη; Να λύσουν ας πούμε ένα σημαντικό ποσοστό της ανεργίας;

"Ασφαλώς. Η πολιτική μας στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ναυτιλία, τουρισμός, καινοτομία. Υπάρχουν μελέτες της Boston Consulting Group και του ΙΟΒΕ που δείχνουν ότι η ναυτιλία μπορεί να φέρει 12,7 δισ. ευρώ το χρόνο πρόσθετα έσοδα στη χώρα και να δημιουργήσει 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτονόητα πολλές από αυτές θα δημιουργούνταν στον Πειραιά.

Για τον τουρισμό, έχουμε το τεράστιο πλεονέκτημα της κρουαζιέρας. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε ο Πειραιάς να γίνει λιμάνι αφετηρίας (home port) και θα προβάλλουμε σημεία της πόλης μας ώστε οι επισκέπτες να μένουν κιόλας στον Πειραιά ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας".

- Υπάρχουν στον Πειραιά άνθρωποι που στερούνται και τα βασικά. Κυρίως ηλικιωμένοι ή κάποιες μητέρες που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά. Ενήλικες, μικρά παιδιά ή άστεγοι που χρειάζονται περίθαλψη. Είναι στις προτεραιότητες σας αυτά τα ζητήματα;

"Φυσικά. Και για το λόγο αυτό στο πρόγραμμά μας υπάρχουν πολλές δράσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα προγράμματα προληπτικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Την ενίσχυση του ξενώνα αστέγων του νοσοκομείου "Μεταξά", την ενίσχυση των προγραμμάτων "Βοήθεια στο Σπίτι", του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης, του Ξενώνα Φιλοξενίας για Κακοποιημένες Γυναίκες. Ενώ επίσης δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε απαλλαγή των πολυτεκνικών και μονογονεϊκών οικογενειών από τα δημοτικά τέλη".

- Ο κόσμος διψάει για κάτι νέο, κάτι καινούργιο, που θα φέρει την αλλαγή. Εφόσον λοιπόν ο λαός σας προτιμήσει στις κάλπες, αισθάνεστε έτοιμος για το βαρύ αυτό φορτίο; Γιατί όπως σας είπα πριν, και θα επιμείνω σε αυτό, οι κάτοικοι του Πειραιά θέλουν άμεσες λύσεις. Στο πρόσωπο το δικό σας, του κ. Μαρινάκη, του κ. Κόκκαλη, πιθανόν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό είναι κάτι που σας δίνει κίνητρο να παλέψετε περισσότερο;

"Είμαι έτοιμος, ναι. Και γι’ αυτό ζητάω από κάθε Πειραιώτη και Πειραιώτισσα να μας εμπιστευθεί. Να μας δώσει τη δύναμη να πάμε τον Πειραιά ψηλότερα. Να τον κάνουμε ξανά ένα δυναμικό ναυτιλιακό κέντρο που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της πόλης, στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την καινοτομία.

Να αποκτήσει η πόλη μας χρώμα και περισσότερη ζωντάνια. Να αποκτήσει ζωή. Για τον απερχόμενο δήμαρχο αυτά είναι άγνωστες λέξεις. Κάπου είναι λογικό διότι είναι 35 χρόνια στην πολιτική και έχει μάθει αλλιώς. Δεν μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα, αλλά εξακολουθεί να πολιτεύεται με παλαιοκομματικές τακτικές.

Αυτή τη φορά ας εμπιστευθούν οι Πειραιώτες τις νέες δημιουργικές δυνάμεις που έρχονται για να προσφέρουν. Δεν κρατήσαμε εμείς καθηλωμένο τον Πειραιά τόσα χρόνια. Άλλοι τον κράτησαν. Εμείς μπορούμε να τον πάμε μπροστά".


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου