ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν γίναμε «επαγγελματίες»


Όταν γίναμε «επαγγελματίες»

30/9/2011
Ναι, είναι σημαντική ημερομηνία η 30ή Σεπτεμβρίου. Διότι σαν σήμερα το 1979 το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έδωσε την πρώτη παράστασή του!
Όταν γίναμε «επαγγελματίες» Επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σήμερα, 32 χρόνια μετά, ο θεσμός έχει φτάσει στην απόλυτη απαξίωση και αμφισβήτηση. Τότε, όμως, ήταν ημέρα χαράς για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ύστερα από σκληρές συνδικαλιστικές μάχες, είχαν κατοχυρώσει το δικαίωμα να λογίζονται ως κανονικοί επαγγελματίες από τους εργοδότες τους προέδρους.


Στη ζωή των φιλάθλων μπήκε σιγά-σιγά το αρκτικόλεξο ΠΑΕ, αλλά η 1η αγωνιστική, η οποία διεξήχθη σαν σήμερα το 1979, δεν διέφερε σε τίποτα από αυτές των προηγούμενων ετών. Οι ποδοσφαιριστές ήταν δυνάμει επαγγελματίες από πριν και φυσικά τα δικαιώματά τους ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που απολαμβάνουν οι σημερινοί συνάδελφοί τους. Όσο για το ποδόσφαιρο, σε οργανωτικό επίπεδο; Αφήστε το καλύτερα. Αρκετές ομάδες, όπως η Ρόδος και η Καστοριά, έπαιζαν ακόμα σε ξερά γήπεδα! Κάτι που φυσικά δεν πτοούσε ουδόλως τους φιλάθλους, οι οποίοι διψούσαν για μπάλα και γέμισαν τις κερκίδες. Συνολικά κόπηκαν 113.725 εισιτήρια, με τις εξέδρες να γεμίζουν ακόμα και σε θεωρητικά αντιεμπορικά -με βάση τα σημερινά δεδομένα- παιχνίδια, όπως το Δόξα – Εθνικός (7.305)!

Στο ξερό γήπεδο της Ρόδου δοκιμάστηκε εκείνη τη μέρα η πρωταθλήτρια ΑΕΚ, φτάνοντας άνετα στη νίκη με 2-0. Με το ίδιο σκορ νίκησε και ο Ολυμπιακός τον ΟΦΗ στο Φάληρο, παίρνοντας άτυπη ρεβάνς του προ τετραμήνου 3-3 στο Ηράκλειο, το οποίο του είχε στερήσει τον τίτλο, στην τελευταία αγωνιστική. Πιο εντυπωσιακός και από τους δύο, όμως, ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος συνέτριψε με 6-2 την Καβάλα, χάρη σε χατ τρικ του 21χρονου Γιώργου Κωστίκου.

Το ματς της ημέρας έγινε στη Λεωφόρο. Ο Παναθηναϊκός και ο Άρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι 3-3, ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που βρήκε τους γηπεδούχους να έχουν παράπονα από τη διαιτησία του Πετράκη. Οι «πράσινοι» υποστήριζαν ότι δεν δόθηκαν δύο καταφανή πέναλτι υπέρ τους, ενώ αμφισβητούσαν και την ορθότητα της απόφασης του διαιτητή να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών εις βάρος τους στο 22’, δίνοντας την ευκαιρία στον Άρη να ισοφαρίσει σε 1-1. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο σημείο να ζητήσει επανάληψη του αγώνα καταθέτοντας ένσταση, η οποία όμως δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η έκπληξη της πρεμιέρας σημειώθηκε στη Νέα Σμύρνη, όπου η Λάρισα νίκησε 1-0 τον Κυπελλούχο Πανιώνιο, με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Μπουντόλο, ο οποίος έπιασε δύο πέναλτι! Ένα του Λιόλιου (50’) και ένα του Αναστόπουλου (90’). Παραμονές της ρεβάνς με την Τβέντε στην Ολλανδία, για το Κύπελλο Κυπελλούχων (4-0 το πρώτο ματς στη Νέα Σμύρνη) το αποτέλεσμα αυτό ήταν ένα σοκ για τους «κυανέρυθρους», την ίδια ώρα που οι παίκτες της Λάρισας αφιέρωναν τη μεγάλη νίκη στους αδικοχαμένους άσους της ομάδας, Δημήτρη Μουσιάρη και Δημήτρη Κουκουλίτσιο.

Στα άλλα παιχνίδια, ο Ηρακλής χωρίς να εντυπωσιάσει νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αντίθετα, εξαιρετική ήταν η Παναχαϊκή, η οποία με πρωταγωνιστές τους Δαβουρλή και Σπεντζόπουλο σάρωσε με 4-1 την Κόρινθο. Στη Δράμα, η σπουδαία εμφάνιση του τερματοφύλακα, Γιώργου Μουκέα, χάρισε στον Εθνικό έναν πολύτιμο βαθμό κόντρα στη Δόξα. Ισόπαλο 0-0 έληξε και το παιχνίδι του Απόλλωνα με την Καστοριά. Όμως, λίγες μέρες αργότερα οι «κυανόλευκοι» κέρδισαν στα χαρτιά το παιχνίδι με 2-0, επειδή ο Μπαρέιρο της Καστοριάς είχε αγωνιστεί χωρίς δελτίο υγείας.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Ρόδος - ΑΕΚ 0-2
(48’ Μαύρος, 55’ Νικολούδης)
Ολυμπιακός - ΟΦΗ 2-0
(19’ πέν. Καραβίτης, 66’ Κρητικόπουλος)
Παναθηναϊκός - Άρης 3-3
(18’ Υφαντίδης, 61’, 68’ Όρε - 22’ πέν. Πάλλας, 52’ Σεμερτζίδης, 75’ Ζήνδρος)
ΠΑΟΚ - Καβάλα 6-2
(6’, 8’, 52’ Κωστίκος, 19’, 56’ Ορφανός, 66’ Αλεξανδρίδης - 77’, 79’ Γ. Φιλιππίδης)
Ηρακλής - ΠΑΣ Γιάννινα 2-1
(7’ Χατζηελευθερίου, 83’ Γκέσιος - 85’ Δ. Σεϊταρίδης)
Πανιώνιος - Λάρισα 0-1
(38’ Σπασόφσκι)
Δόξα Δράμας - Εθνικός 0-0
Απόλλων Αθηνών - Καστοριά 0-0
(Ο αγώνας κατακυρώθηκε αργότερα υπέρ του Απόλλωνα με 2-0 α.α.)
Παναχαϊκή - Κόρινθος 4-1
(8’, 48’ Δαβουρλής, 35’, 72’ Σπεντζόπουλος - 84’ Κουλουμάσης)
ΠΗΓΗ: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου