ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Mundial:To pre game του πρωτου ημιτελικου


Mundial:To pre game του πρωτου ημιτελικου
 
08/07/2014
 
BΡΑΖΙΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ 
 
 
 
Από το ίσως καλύτερο Μουντιάλ της ιστορίας δε θα μπορούσε να λείπει ένας ημιτελικός που μοιάζει με… τελικό. Βραζιλία εναντίον Γερμανίας, μία αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ομάδες που δικαίως βρίσκονται στην τετράδα, η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους και εξαιτίας διαφορετικών αγωνιστικών τακτικών.

Όπως και να έχει το φίλαθλο κοινό περιμένει με ανυπομονησία ένα παιχνίδι που οι αποδόσεις του 2.80-3.20-2.80 λένε την αλήθεια αναφορικά με το πόσο δύσκολο είναι να προβείς σε προβλέψεις αναφορικά με το νικητή.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Η ομάδα του Σκολάρι έχει την έδρα, το πάθος για τη νίκη, την… τρέλα των παικτών που ονειρεύονται την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στο Μαρακανά και αυτό φαίνεται σε κάθε αναμέτρηση και σίγουρο ο κόουτς των Βραζιλιάνων το έχει εξαργυρώσει.

Η δήλωση του Σέζαρ μετά το ματς με την Χιλή δείχνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγωνιστική εικόνα της Βραζιλίας στη διοργάνωση: «Δεν είμαστε η καλύτερη Βραζιλία όλων των εποχών, αλλά θέλουμε όσο τίποτα άλλο να κατακτήσουμε το τρόπαιο μέσα στο σπίτι μας».

Η πίστη και θέληση για τη νίκη είναι ολοφάνερη και έχει, σαφώς, και τακτικές επεκτάσεις όπως φάνηκε στο παιχνίδι με την Κολομβία.


Ο Σκολάρι πολύ δύσκολα θα ξεφύγει από την αγωνιστική/τακτική πεπατημένη της… Κολομβίας: ένταση στην πίεση στα χαφ, πολλές κλωτσιές σε ακίνδυνα σημεία του γηπέδου ώστε να μειωθούν τα ρίσκα στην άμυνα και οι επιθέσεις του αντιπάλου σε ανοργάνωτη άμυνα, πάθος στην άμυνα, προσωπικό ταλέντο στην επίθεση και… στημένα.

Ο Σκολάρι, έστω και μέσα από ένα 4-2-3-1 (αντί για 3-6-1) και χωρίς να έχει τους προ δεκαετίας σταρ, έχει φτιάξει μία αλά 2002 Βραζιλία που δίνει έμφαση στο πάθος, τα μειωμένα ρίσκα στην άμυνα αφήνοντας το προσωπικό ταλέντο στην επίθεση ή τα στημένα να φέρει τις νίκες. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ο τακτικός ρόλος του Όσκαρ που έχει μεταμορφωθεί σε «8» παίζοντας βαθειά, δίνοντας βοήθειες στο χώρο του κέντρο, τρέχοντας πολύ και έχοντας επιχειρήσει 30 τάκλιν – στατιστικό που μιλά από μόνο του αν το συγκρίνει κανείς με τους αντίστοιχους χαφ της Γερμανίας.


Η Βραζιλία είναι μία σκληρή ομάδα που δίνει εύκολα (αλλά έξυπνα) φάουλ - περίπου 18 τον αγώνα – έχει όμως τους πλάγιους μπακ και την επιθετικότητα στην επίθεση ώστε να εκμεταλλευτεί το πλάτος του γηπέδου και να δημιουργήσει απειλές.

Είναι σαφές ότι η απουσία του Νεϊμάρ αποδυναμώνει πάρα πολύ το επιθετικό πλάνο της Βραζιλίας, ότι η απουσία του Σίλβα επίσης επιδρά αρνητικότατα στην αμυντική συνοχή της ομάδας – όμως η βασική τακτική προσέγγιση παραμένει ίδια, αφού ο Σκολάρι δε στηρίζεται ούτε στον Νεϊμάρ, ούτε στον Σίλβα που απλά προσθέτουν ποιότητα σε ένα σαφές και όχι τόσο απαιτητικό τακτικό πλάνο.

Απουσίες: Νεϊμάρ, Σίλβα


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τα πάντσερ είναι μάλλον η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης μέχρι τώρα έχοντας παίξει – κατά διαστήματα – καλό ποδόσφαιρο, με έναν προπονητή που επιχειρεί καινοτόμες και πιο σύγχρονες τακτικές εφαρμογές χωρίς όμως να φοβάται να διορθώσει τα κακώς κείμενα (βλέπε Λάμ ως δεξί μπακ).

Ο Λέβ φαίνεται να έχει βρει το κατάλληλο σχήμα που μπορεί να αποδώσει αυτό το… αλά Γκουαρντιόλα 4-3-3 με τον Χέβεντες ως μπακ (στην ουσία τρίτο στόπερ), την αμυντική γραμμή στον... Θέο, τον Νόιερ ως sweeping keeper να θυμίζει Μπαρτέζ και τον Μίλερ σε ρόλο “false 9” να προσπαθεί να ενσαρκώσει τον ρόλο του Μέσι στην Μπαρτσελόνα.

Ο Λεβ έχει πετύχει στα περισσότερα από τα παραπάνω και με τη Βραζιλία αναμένεται να στηριχθεί στα ίδια όπλα, έστω και αν αναμένεται να δώσει λίγο περισσότερη έμφαση στα άκρα – εκεί που οι επελάσεις των μπακ της Βραζιλίας αφήνουν αμυντικά κενά. Ο Λεβ αναμένεται να βάλει τον Σούρλε αριστερά σε μία προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τον Άλβες και να επιτρέχει στον Χέβεντες να παίζει, εξαιρετικά έως τώρα, τη διαγώνια κάλυψη ως τρίτο στόπερ.


Αυτό θα δώσει την απαραίτητη ισορροπία στα δεξιά – εκεί που ο Λαμ θα προωθηθεί, θα παίξει το ένα-δύο με τον Οζίλ που θα κινηθεί συχνά έως εσωτερικός μέσος και θα κυνηγήσει τις συνεργασίες με τον Μίλερ μέσα στο κουτί. Το πλάνο γνωστό, αλλά απαιτητικό όταν εφαρμόζεται απέναντι στη Βραζιλία.

Στην άμυνα, αν και δείχνει παράτολμο, ο Λεβ δύσκολα θα αποχωριστεί το pressing ψηλά με την αμυντική του τετράδα να παίζει κοντά στην γραμμή δίνοντας ένταση στην πίεση των Σβαιστάιγκερ, Κρόος και Κεντίρα στα αντίπαλα χαφ. Η απουσία του Νεϊμάρ και οι ολίγον… απογοητευτικές εμφανίσεις του Φρεντ δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στον Λεβ για να επιχειρήσει τις εν λόγω τακτικές. Η Γερμανία λογικά θα πιέσει αφού υπερτερεί σε σωματικά προσόντα και (όσο παράδοξο κι αν ακούγεται) τεχνικής των αντιπάλων της.

Απουσίες: Μουσταφί


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Βραζιλία έχει πάθος, θέληση για νίκη και τη δύναμη της έδρας. Δεν έχει όμως Νεϊμάρ, Σίλβα και περίσσιο ταλέντο στην ενδεκάδα της. Ο Σκολάρι βασίζεται στο… ξύλο πιο πολύ από ότι αρμόζει σε Βραζιλιάνους, αλλά η συνταγή είναι γνωστή. Η Γερμανία από την άλλη έχει ταλέντο, ανεπτυγμένες τακτικές και παίκτες με σωματικά και τεχνικά προσόντα που μπορούν να ανταποκριθούν στα θέλω του Λέβ.

Το παιχνίδι αναμένεται κλειστό, με τη Γερμανία να δείχνει λίγο πιο κοντά στην πρόκριση λόγω τακτικής ανωτερότητας και απουσιών των Βραζιλιάνων. 
 
 
ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου