ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εκτός ελέγχου-4 οι νεκροι...(video)




Εκτός ελέγχου-4 οι νεκροι...(video)

09.08.2011
Για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα η βρετανική πρωτεύουσα ήταν “στο πόδι”. Τα βίαια γεγονότα που καταγράφονται εκεί τα τελευταία 24ωρα είναι -σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ- τα χειρότερα της τελευταίας δεκαετίας και από τα πιο εκτεταμένα στην ιστορία της πόλης.
Εκτός ελέγχου
Το Λονδίνο ήταν σε γενικές γραμμές ήσυχο χθες το βράδυ, αλλά το Μάντσεστερ χτυπήθηκε από τις χειρότερες ταραχές που έχει δει τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με την αστυνομία, που ανέφερε συγκρούσεις, λεηλασίες και «σκηνές άσκοπης βίας» στην πόλη.
Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Ένα κατάστημα νεωτερισμών πυρπολήθηκε.
Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.

O χάρτης εξάπλωσης των επεισοδίων στην χώρα
Τρείς νεκροί ακόμη
Τρείς νέοι άνθρωποι ασιατικής καταγωγής, οι οποίοι προστάτευαν τη γειτονιά τους από τις λεηλασίες, δολοφονήθηκαν, όταν χτυπήθηκαν από 2 αυτοκίνητα.
Τα δυο αδέλφια και ο φίλος τους, είχαν βγεί από ένα τζαμί για να προστατεύσουν το πλυντήριο αυτοκινήτων που συντηρούσαν.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα 2 αυτοκίνητα τους πλησίασαν γκάζωσαν και τους χτύπησαν πετώντας τους στον αέρα.
Μέλος πληρώματος ασθενοφόρου που έφτασε λίγο αργότερα επι τόπου είπε οτι πολίτες προσπαθούσαν με κάθε μέσο να τους κρατήσουν στη ζωή αλλά και για τους 3 ήταν πια αργά.
Πλεον η αστυνομία κάνει έρευνες για ανθρωποκτονίες και ήδη έχει συλληφθεί ένα άτομο.
Βίντεο ντοκουμέντα
Τα όσα καταγράφουν οι κάμερες όμως μας δείχνουν μια αλήθεια: Η αγανάκτηση του μέσου πολίτη δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν έχει χρώμα και δεν κατηγοριοποιείται βάσει του τραπεζικού λογαριασμού. Η δολοφονία του νεαρού από πυρά αστυνομικών την περασμένη Πέμπτη έβαλε “φωτιά” στο Λονδίνο. Αλλά δεν ήταν παρά μόνο η “σπίθα” που χρειαζόταν ένα “άνυδρο” κοινωνικά περιβάλλον για να γίνει στάχτη. Ο... εμπρηστής είναι άλλος.
Ο “εμπρηστής” δεν έχει πρόσωπο και όνομα. Τον γνωρίζουν όμως καλά τα εκατομμύρια των πολιτών που τους τελευταίους μήνες έχουν ξεχυθεί από άκρη σε άκρη του κόσμου και υψώνουν ανάστημα στην οικονομική λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.
Στα βίντεο που ακολουθούν, πέραν των εντυπωσιακών εικόνων, αξίζει να αναγνωρίσει κανείς κοινά στοιχεία με στιγμιότυπα που έχουμε δει σε άλλες χώρες, τόσο της Ευρώπης, όσο και άλλων ηπείρων.
Όπως για παράδειγμα ότι αυτές οι ταραχές “οργανώθηκαν” μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως έγινε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια στο Ιράν, όπως ξεκίνησε στις χώρες του αραβικού τόξου στην εκπνοή του 2010 και συνεχίζεται ακόμα, και όπως γνωρίζουμε ότι εξαπλώθηκε το κίνημα των “Αγανακτισμένων” σε όλη την Ευρώπη.
Επίσης, σκεφτείτε πόσο “οικείες” είναι (δυστυχώς) στον γονιό κάθε προηγμένης κοινωνίας, η εικόνα νεαρών παιδιών, που συμβολίζουν το μέλλον αυτής της κοινωνίας, να κάνουν πλιάτσικο και να στρέφουν την οργή τους απέναντι σε κάθε σύμβολο εξουσίας, από τράπεζες και πολυεθνικές, μέχρι περιπολικά και αστυνομικούς.
1ο Βίντεο – ντοκουμέντο
Ρεπόρτερ του Sky News καταγράφει με τον οπερατέρ του τη στιγμή που δεκάδες νεαροί κάνουν πλιάτσικο σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Καταφέρνει να ρωτήσει μια κοπέλα που κρύβει το πρόσωπό της: Γιατί το κάνετε αυτό; Η απάντηση που παίρνει είναι τροφή για σκέψη: Παίρνουμε πίσω τους φόρους μας.

2ο Βίντεο – ντοκουμέντο
Ρεπόρτερ του CNN δέχεται επίθεση με μπουκάλια καθώς προσπαθεί να μεταδώσει “live” τα όσα εκτυλίσσονται γύρω του. Η μήνη των πολιτών κατά των ΜΜΕ είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορεί άραγε να μην τους αναγνωρίσει κανείς το δίκιο τους;

3ο Βίντεο – ντοκουμέντο
Τα ίδια περίπου με τον συνάδελφό του από το CNN παθαίνει και ένας ρεπόρτερ του BBC, καθώς την ώρα που καταγράφει με την κάμερα την επίθεση νεαρών κουκουλοφόρων σε περιπολικό, δύο από αυτούς “τυφλώνουν” τον φακό και τους διώχνουν μακριά.


Ένταση στο Μάντσεστερ
Νέοι έβαλαν φωτιά σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης, έσπασαν τις βιτρίνες άλλων καταστημάτων και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Μάντσεστερ, στην βορειοδυτική Βρετανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένα κατάστημα έχει πάρει φωτιά και 200 νέοι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης καταδιώχθηκαν από την αστυνομία και διαλύθηκαν. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επτά συλλήψεις" δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι νέοι έβαλαν φωτιά και σε ένα κτίριο κοντά στο Σάλφορντ.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από το BBC έδειχναν την αστυνομία να βρίσκεται κοντά σε ένα αυτοκίνητο που είχε ανατραπεί και είχε τυλιχτεί στις φλόγες στο Σάλφορντ.
O πρώτος νεκρός
Σύμφωνα με το BBC η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε πως ο 26χρονος που νοσηλευόταν μετά από πυροβολισμό κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Κρόιτον, υπέκυψε στα τράυματα του.
Τηλεοπτικές εικόνες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, έδειξαν ομάδες ανδρών να τρέχουν στους δρόμους, να σπάνε βιτρίνες, να βάζουν φωτιά σε κτήρια στο Κρόιντον, προάστιο του νότιου Λονδίνου, να αρπάζουν ό,τι βρουν στα μαγαζιά που υπάρχουν στο διάβα τους, να σπάνε ΑΤΜ και να βάζουν φωτιά σε τουλάχιστον ένα κατάστημα, στο Κλάμχαμ.
Η επιθετική δράση των κουκουλοφόρων, ή, των εξαγριωμένων τύπων που συμμετέχουν, έχει μέχρι στιγμής, οδηγήσει στη σύλληψη από την αστυνομία περισσοτέρων των 550 ατόμων - ανάμεσα στα οποία είναι και ένα αγόρι 11 μόλις χρόνων.
Δεν πυροβόλησε ποτέ ο 26χρονος
Ο 26χρονος Μαρκ Ντάγκαν, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε τις ταραχές στο Λονδίνο, δεν είχε ανοίξει πυρ εναντίον των αστυνομικών που τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, ανακοίνωσε σήμερα η ανεξάρτητη επιτροπή που έχει αναλάβει να ερευνήσει το θέμα.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταγγελιών της Αστυνομίας (IPCC) ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις" ότι ο Ντάγκαν πυροβόλησε τους αστυνομικούς. Το όπλο που βρέθηκε στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 26χρονος δεν είχε χρησιμοποιηθεί, όπως έδειξαν οι βαλλιστικές εξετάσεις.
Ο Ντάγκαν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου από αστυνομικούς που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Οι βίαιες ταραχές, οι λεηλασίες και η πυρπόληση κτιρίων και οχημάτων ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά από μια ειρηνική πορεία στη μνήμη του που οργάνωσαν φίλοι και συγγενείς του.
Η οικογένεια του ανακοίνωσε σήμερα ότι αισθάνεται "θλίψη" για τις ταραχές που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στις υποβαθμισμένες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας.
Κάμερον: θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να επανέλθει η τάξη στους δρόμους της Βρετανίας
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις ταραχές, τονίζοντας ότι «πρόκειται για εγκληματικότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Συμπάσχω με αυτούς που ζουν με το φόβο λόγω αυτών των επονείδιστων πράξεων», όπως είπε, ενώ συνεχάρη τους αστυνομικούς για το θάρρος τους.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποδώσει δικαιοσύνη, οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν για τις πράξεις τους», δήλωσε ο Κάμερον.
Αποκάλυψε επίσης ότι απόψε θα περιπολούν στους δρόμους του Λονδίνου περίπου 16.000 αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου