ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Μάικ Γαλάκος (1973-1981)

Μάικ Γαλάκος (1973-1981) 

19/6/2012

Χαρισματικός σκόρερ
Ο Μάϊκ Γαλάκος  έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού, σαν ένας από τους χαρισματικούς σκόρερ. Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1951 στον Πειραιά και από ηλικία 9 ετών βρέθηκε με τους γονείς του στη Γερμανία. Εκεί ακολουθώντας τη γερμανική παιδεία και παίζοντας ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά έδειξε το ταλέντο του. Κλασικός αριστεροπόδαρος και με δυνατό σουτ, ξεχώρισε αμέσως στην ομάδα του σχολείου και δεν άργησε να τον ζητήσει η ομάδα της πόλης του Μπότροπ, όπου ζούσε και δούλευαν οι γονείς του. Έτσι σε ηλικία 16 ετών, το 1968 έγινε παίκτης της Μπότροπ στη Γ΄ κατηγορία της Γερμανίας.
Ο Μάϊκ Γαλάκος συνήθιζε τα καλοκαίρια να τα περνά στη Μάνη και συγκεκριμένα στη Λάγια της Μέσης Μάνης τόπο καταγωγής των γονιών του.Το 1972 συναντήθηκε εκεί με τον Λυκούργο Γαϊτανάρο πρόεδρο τότε της Καλαμάτας, που κατάγονταν από την Έξω Μάνη. ο οποίος μαθαίνοντας ότι παίζει ποδόσφαιρο στη Γερμανία τον κάλεσε να πάρει μέρος σ’έναν φιλικό αγώνα Καλαμάτας- Ολυμπιακού στην Καλαμάτα, που θα γίνονταν στα πλαίσια των εγκαινίων του νέου γηπέδου της πόλης. Ο Γαλάκος το χάρηκε και χωρίς να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον πήρε μέρος στη φιλική συνάντηση, χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί ιδιαίτερα γι’ αυτόν...
Το καλοκαίρι του 1972 ο Μάϊκ έκανε και το πρώτο μεγάλο άλμα. Πήρε μεταγραφή από τη Μπότροπ στη Φορτούνα του Ντύσελντορφ. Βέβαια τους πρώτους μήνες τους πέρασε στον πάγκο της Φορτούνα και μετείχε στους αγώνες της σαν αλλαγή και με γεμάτες συμμετοχές μόνο σε φιλικούς αγώνες.
Στον Ολυμπιακό την ύπαρξη του Γαλάκου την έκανε γνωστή ο αείμνηστος ρεπόρτερ της «Αθλητικής Ηχούς» Γιάννης Ζαδές. Ένθερμος φίλος του Ολυμπιακού ο Γιάννης Ζαδές πληροφορήθηκε από φίλο του στη Γερμανία, ότι στην Φορτούνα αγωνίζεται ένας Έλληνας σέντερ-φορ, που αξίζει να τον δει ο Ολυμπιακός. Έτσι ο Ζαδές ενημέρωσε τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη και τον Νίκο Γουλανδρή, οι οποίοι κίνησαν τις διαδικασίες πληροφόρησης. Πράγματι τα μηνύματα που πήραν ήταν θετικά με συνέπεια να μπει μπροστά ο μηχανισμός απόκτησης του Μάϊκ.
Την εποχή εκείνη, το καλοκαίρι του 1973 τις περισσότερες μεταγραφές του Ολυμπιακού διεκπεραίωνε ο Ελληνοαμερικανός μάνατζερ Νίκος Σκλαβούνος. Αυτός, λοιπόν, ανέλαβε να φέρει και τον Γαλάκο. Πρώτα ο Γουλανδρής φρόντισε να πάει στη Γερμανία ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης για να δει τον Γαλάκο σ’ εναν φιλικό αγώνα της Φορτούνα με μία ομάδα επιλέκτων. Στη Γερμανία συνταξίδευσαν ο Θεοδωρακάκης με τον Σκλαβούνο και στο Ντύσελντορφ τους περίμενε ο  Γερμανός μάνατζερ και φίλος του Σκλαβούνου Μπέργκερ. Οι τρεις μαζί πλέον ταξίδευσαν 100 χιλιόμετρα μακριά από τη γερμανική πόλη για να δουν τον Έλληνα φορ. Ο Γαλάκος σ’ εκείνο το ματς ήταν πολύ καλός επιτυγχάνοντας δύο γκολ. Έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση του Μάϊκ.
Ο Ολυμπιακός μόλις επισημοποίησε το ενδιαφέρον για την  απόκτηση του Γαλάκου, η αρχική τιμή του ανέβηκε τεχνηέντως από τους Γερμανούς και τους διαμεσολαβητές αλλά ο Γουλανδρής δεν πτοήθηκε. Έδωσε εντολή να προχωρήσουν τα διαδικαστικά και έτσι ο Γαλάκος, που ήθελε να φύγει από τη Φορτούνα, επέστρεψε στην Ελλάδα σαν παίκτης του Ολυμπιακού.
Η πρώτη χρονιά του Γαλάκου στον Ολυμπιακό (1973-74 ) ήταν περίοδος προσαρμογής, καθώς υπήρχαν παίκτες είδωλα όπως οι Γιούτσος, Δεληκάρης, Λοσάντα, Υβ, Σταυρόπουλος, Βιέρα, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Συνετόπουλος,Περσίδης, Καραβίτης και πολλοί άλλοι.
Το μεγάλο μπαμ ο Γαλάκος το έκανε στην αναμέτρηση με την Άντερλεχτ στα πλαίσια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 6 Νοεμβρίου 1974  στην Πάτρα. Εκεί αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός λόγω τιμωρίας του Καραϊσκάκη. Σ’ εκείνον τον αγώνα ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 με ισάριθμα γκολ του Γαλάκου, ενώ ο περιβόητος διαιτητής Ούγγρος Παλοτάϊ δεν του μέτρησε άλλα δύο τέρματα.
Η δύναμη, η τεχνική κατάρτιση και το εκπληκτικό αριστερό του σουτ ήταν όλα τα λεφτά για τον παίκτη Γαλάκο. Οι σέντρες και τα σουτ που έκανε εντυπωσιακά. Βέβαια ο Μάϊκ δεν απέβαλε ποτέ και τη νοοτροπία του καλομαθημένου μοναχογιού. Έτσι πυκνά-συχνά είχε παράπονα και πάντοτε ήθελε να περνάει το δικό του χούϊ...
Η καριέρα του Μάικ Γαλάκου στον Ολυμπιακό εξελίσσονταν κατά τρόπο εντυπωσιακό. Ο κόσμος τον είχε κάνει ίνδαλμα και τον αγάπαγε σαν θεό. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου. Όλα αυτά έως το 1981 που συμπλήρωσε 8ετια. Τότε περίμενε την πρόταση της διοίκησης για ν’ ανεώσει το συμβόλαιο του. Η πρώτη προσφορά ήταν 5,5 εκ δρχ ποσόν που δεν ικανοποιούσε τον Μάϊκ. Τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται και να ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα. Κάποιοι επαϊοντες έλεγαν στον πρόεδρο Σταύρο Νταϊφά ότι ο Μάϊκ μεγάλωσε και δεν άξιζε περισσότερα χρήματα. Από την άλλη πλευρά φίλοι του Ολυμπιακού, όπως οι αείμνηστοι Τάσος Οικονομόπουλος, Πέτρος Βασσάλος, Θανάσης Μαρκόπουλος κ.α. προσπαθούσαν ν’ αλλάξουν τη γνώμη του κ. Νταϊφά. Με το ένα και το άλλο η προσφορά συμφωνήθηκε να πάει στα 6,5 εκ. δρχ που με κάποιες προσφορές φίλων θα έφτανε τα 8 εκ. δρχ. ποσόν που ικανοποιούσε τον Γαλάκο. Μάλιστα ειδοποιήθηκε να πάει στα γραφεία του Ολυμπιακού για να υπογράψει. Ο Μάϊκ πράγματι πήγε στα γραφεία της οδού Κουντουριώτη στον Πειραιά, αλλά την ατμόσφαιρά που βρήκε μάλλον τον πάγωσε, παρά τον ζέστανε. Πριν καν δει τον κ. Νταϊφά τον ρωτούσαν με νόημα που θα συνέχιζε την καριέρα του και άλλα τέτοια....
Ο Γαλάκος επέστρεψε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη σκασμένος και μη αντέχοντας έβαλε τα κλάματα. Τότε έγινε και μία κίνηση που κανένας από την οικογένεια του δεν φαντάζονταν την συνέχεια. Ο θείος του Γαλάκου και αδελφός της μητέρας του Τ. Βουγιουκλάκης παράγων του Παναθηναϊκούν ανέλαβε να ενημερώσει τον Θόδωρο Βαρδινογιάννη για τη ρήξη που είχε επέλθει ανάμεσα στον Γαλάκο και τον Ολυμπιακό. Οι επόμενες κινήσεις του Παναθηναϊκού ήταν αστραπιαίες. Οι πράσινοι, πάνω στην αναμπομπούλα έδωσαν 12 εκ. δρχ στον Γαλάκο σε επιταγές και πήραν την υπογραφή του...
Στον Ολυμπιακό η είδηση ότι ο Μάϊκ πήγε στο τριφύλι έπεσε σαν βόμβα. Οι εξωδιοικητικοί παράγοντες και φίλοι του Νταϊφά, αντέδρασαν άμεσα. Πήγαν στο σπίτι του προέδρου στην Εκάλη και τον έπεισαν να κρατήσει τον παίκτη. Παράλληλα πήγαν και στο σπίτι του παίκτη στη Ν. Σμύρνη και του έδωσαν να καταλάβει ότι η θέση του είναι στο λιμάνι.
Η Βούλα Γαλάκου μητέρα του Μάϊκ «τρελάθηκε» από τις ραγδαίες εξελίξεις και χωρίς να χάσει χρόνο μαζί με τον Μάϊκ και με τις επιταγές του Παναθηναϊκού στα χέρια πήγαν στο γραφείο του Θόδωρου Βαρδινογιάννη εκλιπαρόντας τον να τις πάρει πίσω και να τους δώσει το δελτίο. Ο αείμνηστος παράγοντας του Παναθηναϊκού ήταν κάθετος τονίζοντας ότι όποιος μπαίνει στον Παναθηναϊκό δεν βγαίνει. Μάλιστα τους ρώτησε αν ήθελαν περισσότερα χρήματα. Όμως το πρόβλημα πλέον δεν ήταν τα χρήματα αλλά ο κόσμος. Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε την απόκτηση Γαλάκου σαν τεράστια νίκη κατά του Ολυμπιακού και του Νταϊφά, ενώ στον Ολυμπίακό όλοι οι επαϊοντες έβαλαν μαύρες πλερέζες και έριχναν το φταίξιμο στον παίκτη. Ο Νταϊφάς είχε καταλάβει τι  παίχτηκε και προσπάθησε ν’ αλλάξει τις εξελίξεις, αλλά δεν πρόλαβε. Έτσι αμέσως μετά για να γλυκάνει τους πικραμένους φιλάθλους ξεκίνησε τις συζητήσεις για την απόκτηση του Τάσου Μητρόπουλου από τον Εθνικό...
Ο Μάϊκ βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά η αγάπη του για τον Ολυμπιακό και ιδιαίτερα για τον κόσμο του Θρύλου έμεινε άσβεστη μέσα του. Ότι και να λέγεται ο Μάϊκ ήταν και εξακολουθεί να είναι βαμμένος Ολυμπιακός. Απλά από τον Παναθηναϊκό, έως σήμερα αναγνωρίζει την συμπεριφορά του Γιώργο Βαρδινογιάννη, τον οποίο σέβεται και εκτιμά σαν άνθρωπο.
Κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου ο Γαλάκος στέλνει στεφάνι στο μνημείο της θύρας 7 σε μνήμη των 21 αδικοχαμένων παιδιών, ενώ εφέτος (2012) πήγε την επόμενη του μνημοσύνου και βρήκε την ευκαιρία να μπει και να δει το νέο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπως είχε διαμορφώθηκε το 2004. Τον υποδέχτηκαν ο φίλος του Βαγγέλης Μπαλόκας και ο διευθυντής Γ. Χατζημανώλης, οι οποίοι του έδωσαν αναμηνηστικά και τον περιήγησαν σε όλους τους χώρους. Από τα απόδυτήρια έως τις σουϊτες και το ρεστοράντ. Ο Γαλάκος δεν έκρυψε τη συγκίνηση του και λίγες ημέρες αργότερα ζήτησε να εντάξει τον μεγάλο γιο του Γιάννη, που είναι φανατικός Ολυμπιακός στις ακαδημίες του συλλόγου. Τις επαφές τις έκανε ο ίδιος ο Γαλάκος με τους παλιούς του συμπαίκτες Γιώργο Κοκολάκη και Νίκο Βαμβακούλα, που εργάζονται στον σύλλογο.
Ο Γιάννης Γαλάκος που τώρα συμπλήρωσε τα 12 χρόνια θα μπει στην ομάδα  Κ 13 αυτό το καλοκαίρι.
Ο Μάϊκ Γαλάκος με τη φανέλα του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε 324 αγώνες και σημείωσε 126 γκολ. Πιο αναλυτικά έπαιξε σε 184 αγώνες πρωταθλήματος, σε 70 φιλικούς αγώνες, σε 33 διεθνείς, σε 26 αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος και σε 11 αγώνες Κυπέλλων Ευρώπης. Στο πρωτάθλημα σημείωσε 65 γκολ, ενώ 26 γκολ πέτυχε στα φιλικά ματς, 11 στα διεθνή παιχνίδια, 18 γκολ σε αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος και 6 τέρματα σε συναντήσεις Κυπέλλων Ευρώπης.
Με την Εθνική ομάδα ο Γαλάκος αγωνίστηκε 30 φορές σημειώνοντας 5 γκολ.
Ο Μάϊκ Γαλάκος είναι απόφοιτος της σχολής προπονητών της Κολωνίας και έχει εργαστεί στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και σαν σκάουτερ. 
 
www.olympiacos24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου