ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τρία χρόνια χωρίς τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο

Τρία χρόνια χωρίς τον Αχιλλέα Γραμματικόπουλο

Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια έφυγε από την ζωή η παλιά μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που αγωνίστηκαν με την φανέλα του Ολυμπιακού.
Ήταν γνωστός με το προσωνύμιο Ζαμόρα (σ.σ.: τερματοφύλακας Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτρης) και στα 100 χρόνια που έζησε, κατάφερε να δει την αγαπημένη του ομάδα να διαπρέπει, σαρώνοντας όλους τους τίτλους στο πέρασμα της.

Να σημειώσουμε ότι, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος το 1967 ίδρυσε την Ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν κοντά στην ομάδα της καρδιάς του.

Ποιος ήταν ο αείμνηστος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1908 στον Πειραιά και ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία οχτώ ετών ως αθλητής του στίβου και συγκεκριμένα της αναρρίχησης επί κάλω, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Ποδόσφαιρο πρωτόπαιξε στον Αήττητο ο οποίος μετονομάστηκε σε Αρη Πλατείας Αλεξάνδρας και το 1926 μεταπήδησε στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ όπου παρέμεινε ως το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 1944.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1931,1933,1934, 1936,1937 και το 1938 και το πρωτάθλημα Πειραιά το 1929,1930,1931,1934, 1937,1938 και το 1940. Θεαματικός και πανέξυπνος τερματοφύλακας, βαφτίστηκε από τους φιλάθλους της εποχής του με το παρατσούκλι «Ζαμόρα». Έτσι λεγόταν ο διασημότερος μαζί με τον Ρώσο Γιασίν, τερματοφύλακας όλων των εποχών που τον καιρό εκείνο έπαιζε στη Μπαρτσελόνα και αργότερα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του «Αθλητικού Χρόνου», δημοσιευμένο στις 12 Σεπτεμβρίου του 1934: «Τερματοφύλαξ μεγάλης κλάσεως, ο αίλουρος των πειραϊκών δικτύων. Σταθερός στις αποκρούσεις του και αποτελεσματικός στις επεμβάσεις του. Τολμηρός όσον ουδείς άλλος γκολκίπερ στο Πανελλήνιον.»

Ο Αχιλλέας Γραμμτικόπουλος ήταν πέντε φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, σταματώντας το ποδόσφαιρο έγινε διαιτητής ενώ το 1967 ίδρυσε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ενεργά δίπλα σε όλες τις δραστηριότητες του ενιαίου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ

"Καθιερώθηκε στην α ομάδα το 1931. Πλονζόν αριστουργήματα, ακροβατικές εκτινάξεις, θεαματικός, τολμηρός στις εξόδους του, με ευφυείς αντιδράσεις, αυτός ήταν ο Αχιλλέας, ο αντικομφορμιστής τερματοφύλακας, ο «Ζαμόρα» των φιλάθλων.

Ομορφος, αρρενωπός, μελαχρινός, ένας bon-viveur της εποχής, εξοπλισμένος με ανεξάντλητο χιούμορ, λάτρης της περιπέτειας. Πιστός στον Ολυμπιακό, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην κόκκινη ομάδα. Το απέδειξε η πολύχρονη συνεισφορά του στον σύλλογο, ακόμη κι όταν σταμάτησε την καριέρα του. Προπονητής στα τμήματα υποδομών, εμψυχωτής των νέων, μέλος του Συνδέσμου Βετεράνων, τιμήθηκε επανειλημμένως για τη δράση του. Έγινε διαιτητής, σφυρίζοντας παιχνίδια της Α Κατηγορίας, αλλά και διεθνείς αγώνες"

1928: Ανήκει στο δυναμικό του Ολυμπιακού

1931: Υπερισχύει στον ανταγωνισμό του με τον Κλειδουχάκη και μονιμοποιείται στη θέση του τερματοφύλακα

1931: Μέσα σε τσουχτερό κρύο και άφθονη λάσπη από τη βροχή γίνεται ο διεθνής φιλικός αγώνας εναντίον της αυστριακής πρωταθλήτριας Βάκερ. Ο Αχιλλέας δέχεται καταιγισμό σουτ, τινάζεται δεξιά και αριστερά μέσα στο βούρκο της εστίας, γίνεται ένα με τη λάσπη, παίζει μόνος του όλη την επίθεση των Αυστριακών. Κατάκοπος από την υπερπροσπάθεια υποκύπτει στο 83. Ήταν το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του.

1934: Στο παιχνίδι Ιταλίας-Ελλάδας 4-0 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου στο Μιλάνο πραγματοποίησε δεκάδες αποκρούσεις σε σουτ των Μεάτσα και Φερράρι. Μετά τη λήξη τον ζήτησαν οι άνθρωποι της Αμπροζιάνα (Ίντερ), εντυπωσιασμένοι από την απόδοσή του. Ο Γραμματικόπουλος αμέσως αποδέχτηκε. Έπεσαν πάνω του οι συμπαίκτες του, θυμίζοντάς του τη ρετσίνα, το ρωμέικο φιλότιμο, τα κορίτσια, ακόμη και την … Ακρόπολη. Ο Αχιλλέας λύγισε, συγκινήθηκε … μπήκε στο πλοίο και επέστρεψε στον Πειραιά.

1944: Αγωνίζεται για τελευταία φορά στον Ολυμπιακό, ουσιαστικά όμως είχε τελειώσει τη σταδιοδρομία του το 1939.


Αθάνατος κυρ Αχιλλέα.

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου