ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κεν Άστον: Ένας ξεχωριστός διαιτητής

Κεν Άστον: Ένας ξεχωριστός διαιτητής


23/10/2013
Με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του Κεν Άστον  σας παρουσιάζουμε έναν διαιτητή θρύλο. Διαβάστε τη χειρότερη στιγμή της καριέρας του που ήταν η "μάχη του Σαντιάγκο", αλλά και το πώς σκέφτηκε την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα, τις οποίες καθιέρωσε στο παιχνίδι.

Πέρασαν 12 χρόνια από τη μέρα που ο Κεν Άστον άφησε την τελευταία του πνοή. Το όνομά του πιθανότατα δε λέει πολλά σε αρκετούς. Γιατί, άλλωστε να θυμούνται έναν διαιτητή; Δεν είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, όπως και ο ίδιος παραδεχόταν. Ωστόσο, ο ίδιος κατάφερε να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο σε αγώνες αλλά και συνολικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Αρχικά ο Άστον ήταν ένας από τους καλύτερους διαιτητές της εποχής του. Γύρισε από τη στρατιωτική του θητεία το 1946 και έγινε ο πρώτος διαιτητής που φορούσε μαύρη φόρμα με λευκό περίγραμμα. Την επόμενη χρονιά ήταν εκείνος που εισήγαγε τις κίτρινες σημαίες στους επόπτες, ενώ το 1953 έγινε επικεφαλής στο Park School του Λονδίνου, διαιτητεύοντας και αγώνες πρωταθλήματος.

Η μάχη του Σαντιάγκο

Κατά τη δεκαετία του 1960 ήταν ένας από τους καλύτερους διαιτητές. Το 1963, μάλιστα, ήταν ο άρχων του αγώνα στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, μία διοργάνωση που ειδικά τότε ήταν πάρα πολύ σημαντική.  Ωστόσο, έναν χρόνο πριν ο Άστον είχε γίνει αρκετά διάσημος, για ένα παιχνίδι στο οποίο ο έλεγχος χάθηκε εντελώς.
Ο λόγος για την περιβόητη μάχη του Σαντιάγκο, ένα παιχνίδι μεταξύ της Χιλής και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Mundial του 1962. Η ατμόσφαιρα ήταν ήδη τεταμένη λόγω των διάφορων εμπρηστικών σχολίων που είχαν κάνει οι Ιταλοί δημοσιογράφοι, ενώ και οι Χιλιανοί από την πλευρά τους αποδοκίμαζαν τους Ιταλούς για την τακτική τους να δίνουν ιταλικά διαβατήρια σε Νοτιοαμερικανούς.
Οκτώ λεπτά χρειάστηκαν για να αποβληθεί ο πρώτος παίκτης, ο οποίος ήταν ο Τζόρτζιο Φερίνι. Ο Ιταλός, μάλιστα, αρνιόταν να βγει από τον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα να τον σύρουν οι αστυνομικοί. Λίγο αργότερα ο Ονόρινο Λάντα γρονθοκόπησε αντίπαλό του, αλλά δεν τιμωρήθηκε. Τα αντιαθλητικά χτυπήματα συνεχίστηκαν, όμως, κόστισαν μόνο στον Μάριο Ντέιβιντ, ο οποίος αποβλήθηκε για κλοτσιά στον Λεονέλ Σάντσες, παρόλο που ο Χιλιανός λίγο πριν είχε γρονθοκοπήσει τον αντίπαλό του.
Η Χιλή, η οποία βρέθηκε να παίζει με δύο παίκτες παραπάνω για περισσότερο από ένα ημίχρονο, τελικά με δύο γκολ μετά το 70' πήρε τη νίκη. Ωστόσο, τα φώτα έπεσαν πάνω στον Άστον για τη συνολική διαιτησία του, αφού έμοιαζε αδιανόητο να έχει τελειώσει η Χιλή χωρίς απώλειες μετά από όσα είχαν κάνει κάποιοι παίκτες της.
 Κι εγένετο... κάρτες
Αυτό ήταν το τελευταίο τουρνουά του Άστον υπό την εποπτεία της FIFA, αφού ο Άγγλος δε συμμετείχε στα Mundial του 1966, του 1970 και του 1974. Ωστόσο, και στα τρία ήταν επικεφαλής των διαιτητών, ενώ ήταν μέλος της επιτροπής διαιτητών της FIFA για οκτώ χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα βοήθησε και στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου επινοώντας τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες.
Όλα άρχισαν από ένα παιχνίδι μεταξύ της Αγγλίας και της Αργεντινής για το Mundial του 1966. Ο διαιτητής του παιχνιδιού Ρούντολφ Κράιντλαϊν, απέβαλε τον Αργεντινό Ρατίν και στη συνέχεια ο Άστον, ο οποίος παρακολουθούσε το παιχνίδι από τις εξέδρες, κλήθηκε να κάνει ό,τι μπορούσε για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, καθώς κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί και πως αποβλήθηκε ο παίκτης.
Λόγω του χάους που επικράτησε, τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο διαιτητής είχε αποβάλει και τα αδέρφια Τσάρλτον, Μπόμπι και Τζακ, παρόλο που εκείνος δεν είχε κάνει τίποτα τέτοιο δημοσίως. Το θέμα πήρε τόσο μεγάλη έκταση που ο Αλφ Ράμσεϊ, ο τότε προπονητής της Αγγλίας, ζήτησε από τη FIFA διευκρινήσεις, προκειμένου να ξέρει αν θα τους είχε στη διάθεσή του στον επόμενο αγώνα.
Αυτό το περιστατικό απασχολούσε για αρκετές ώρες μετά τον Άστον, ο οποίος προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους εντάσεις στον αγωνιστικό χώρο μεταξύ των παικτών. Τελικά βρήκε τη λύση μέσα από την καθημερινότητα... "Καθώς οδηγούσα στην Kensinghton High Street το φανάρι έγινε κόκκινο. Σκέφτηκα ότι το κίτρινο ήταν σα να σου λέει να ηρεμήσεις, το κόκκινο να σταματήσεις και πώς μετά ήσουν εκτός" αποκάλυψε αργότερα ο Άστον, ο οποίος με αυτό τον τρόπο επινόησε τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες
Φυσικά έμεινε κοντά στο χώρο της διαιτησίες για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 1980 ως και το 2001 που "έφυγε", ο Άστον έκανε μαθήματα στις ΗΠΑ και η συμβολή του στην καθιέρωση του ποδοσφαίρου στην Αμερική ήταν πολύ σημαντική με αποτέλεσμα να του απονείμουν και βραβείο.
 "Το παιχνίδι θα έπρεπε να είναι ένα έργο μεταξύ 22 παικτών και ο διαιτητής να είναι ο σκηνοθέτης. Δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχει πλοκή, δε γνωρίζεις πως θα τελειώσει, αλλά το νόημα είναι να το απολαύσουν οι θεατές" είπε κάποτε ο Άστον, ο οποίος όμως με τον δικό του τρόπο έγινε και πρωταγωνιστής εκτός από σκηνοθέτης...


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου