Μπερτομέου: "Η ποινή του Ολυμπιακού ήταν η μίνιμουμ"
Ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι
Μπερτομέου μιλά για όσα έχουν συμβεί έως τώρα, δηλώνει έκπληκτος.. με
την έκπληξη που προκάλεσε η ποινή του Ολυμπιακού και δηλώνει
απαισιόδοξος ως προς τη συμφωνία με τη FIBA, για το καλεντάρι.
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της διοργανώτριας αρχής, για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει, αλλά και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης, σε συλλογικό επίπεδο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Αποκαλύπτει πως φέτος υπολογίζεται αύξηση της τάξεως του 12% στα έσοδα των χωρών, ενώ για την απόφαση της FIBA να διοργανώνονται προκριματικά παιχνίδια εθνικών ομάδων, μέσα στη σεζόν, έκανε λόγο για εξόφθαλμη διάκριση, μεταξύ των NBAers και των υπολοίπων διεθνών του πλανήτη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Euroleague, φέτος υπάρχουν έξι πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες. Ποιο είναι το σχόλιο σας, βάσει των όσων έχουν συμβεί έως τώρα;
"Έχουμε έξι νέες ομάδες, οι οποίες τα έχουν πάει καλά. Πρέπει να καταλάβετε πως κάποιες φορές, για τις πρωτοεμφανιζόμενες ομάδες, η Euroleague είναι δύσκολη. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, έχουμε δυο γαλλικές ομάδες που είναι κοντά στην πρόκριση στο ΤΟΡ16, έχουμε μια καλή εμπειρία από το Κούμπαν, ομάδα της Ρωσίας που γίνεται όλο και πιο σημαντική για εμάς. Επίσης θετική είναι και η εμπειρία από την Ζιελόνα Γκόρα, που εμφάνισε μια ανταγωνιστική ομάδα, όπως επίσης και αυτή της Μπουντιβέλνικ, την πρώτη εκπρόσωπο της Ουκρανίας, στη διοργάνωση μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη δεύτερη ομάδα από τη Σερβία, πολλώ δε την Μπάγερν Μονάχου.
Γενικά, ήταν εκπληκτικό αυτό που έφεραν οι νέες ομάδες. Φέτος επεκταθήκαμε σε νέες αγορές και αυτό αποδείχθηκε επιτυχημένη ως κίνηση, γιατί όλες οι ομάδες ανταποκρίθηκαν στο επίπεδο των προσδοκιών μας. Η προσέλευση του κοινού, στα περισσότερα γήπεδα των νέων ομάδων είναι μεγάλη και αυτό επίσης δεν μπορεί παρά να είναι θετικό".
Δεδομένου ότι η Λοκομοτίβ Κουμπάν έγινε η τέταρτη ομάδα που προκρίθηκε στο ΤΟΡ16, μετά τους Ρεάλ, Ολυμπιακό και Φενέρμπαχτσε, πιστεύετε πως θα ήταν δίκαιο να πάρει η VTB United League μια επιπλέον θέση στη Εuroleague;
"Η VTB United league είναι ακόμα νέα διοργάνωση και έχει ήδη δύο ομάδες: μια με εγγυημένο συμβόλαιο, που είναι ΤΣΣΚΑ -εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων που έχει η Ευρώπη- και η πρωταθλήτρια ή η δευτεραθλήτρια της VTB United League, σε περίπτωση που πάρει τον τίτλο η ΤΣΣΚΑ. Αυτά είναι περισσότερα από όσα έχουν άλλες χώρες-μέλη μας.
Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα πρόκρισης από το τουρνουά του Σεπτεμβρίου. Αυτή τη σεζόν μετείχε στα προκριματικά η Χίμκι. Στο μέλλον, ενδεχομένως να δούμε αν θα υπάρχουν νέα δεδομένα, βάσει πάντα του τι ισχύει στο ranking. Είναι η δεύτερη σεζόν που η VTB United League είναι μέλος της Euroleague και πιστεύω πως είναι δίκαιο αυτό που ισχύει. Αν συνεχιστεί η εξέλιξη της, αν συνεχίσει να κάνει όσο καλή δουλειά κάνει, τότε είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προς απόφαση ενδεχόμενη αύξηση θέσεων. Ακόμα όμως, είναι πολύ νωρίς".
Η δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μακράς διάρκειας οικονομική κρίση. Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τη σταθερότητα της Euroleague;
"Χειριζόμαστε την κρίση με πολύ καλό τρόπο. Κάποιες από τις χώρες μας έχουν "χτυπηθεί" από την κρίση, πιο σκληρά από ό,τι άλλες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία υποφέρουν περισσότερα από ό,τι άλλες χώρες. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φέτος αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα μας κατά 8%, εν συγκρίσει με την περασμένη αγωνιστική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανομή των εσόδων στις ομάδες αναμένεται να αυξηθεί κατά 12%.
Αυτό είναι πολύ καλό νέο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και σημαίνει ότι έχουμε κινηθεί σωστά, πως οι μέθοδοι μας ήταν επιτυχημένες. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η Ιταλία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν δυο χρόνια, η Ισπανία είναι καλύτερη από πέρυσι, οπότε ακόμα και στις χώρες που "χτυπήθηκαν" πολύ από την κρίση τα πηγαίνουμε λίγο καλύτερα, πάντα σε σύγκριση με πέρυσι. Η αύξηση και μόνο λέει πολλά. Ή ήμασταν τυχεροί ή κάνουμε καλή δουλειά, ως προς την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας".
Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ελληνικής λίγκας, Γιώργος Χαλβατζάκης επισήμανε σε συνέντευξη του σε ελληνική ιστοσελίδα ότι τα χρήματα που δίνει η Euroleague στις ομάδες, είναι πολύ λίγα
"Σέβομαι απόλυτα τον πρόεδρο της ελληνικής λίγκας. Είναι πολύ καλός φίλος. Πιθανόν επειδή είναι νέος στη θέση, να μη θυμάται πως ο τρόπος που μοιράζουμε τα χρήματα είναι απόφαση των οργανισμών, την οποία πήραν πριν 10 χρόνια. Εκείνοι αποφάσισαν για τα κριτήρια, με τα οποία μοιράζονται τα έσοδα.
Έκριναν ότι είναι πιο σημαντικό να μοιράζεται το 70% αυτών στις ομάδες και το 30% να διατίθεται για τις νίκες και τους φιναλίστ. Είναι απόφαση των οργανισμών. Αν αποφασίσουν πως είναι πιο σημαντικό να διαθέσουμε μεγαλύτερο ποσοστό στις νίκες και τον πρωταθλητή, αντί στους ίδιους τους οργανισμούς, τότε αυτό και θα γίνει.
Η απόφαση πάντα ανήκει στα μέλη μας. Στην παρούσα φάση, όλοι είναι πιο συντηρητικοί. Δεν θέλουν να ρισκάρουν. Θέλουν να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και για αυτό προτιμούν να μοιράζεται στις χώρες τουλάχιστον το 70% των εσόδων που λαμβάνουμε από τις ίδιες τις χώρες. Αυτό είναι το κριτήριο. Όταν θελήσουν να το αλλάξουν, θα αλλάξει".
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Χαλβατζάκης έκανε λόγο και για τη διάθεση που έχετε να εξελιχθεί η Euroleague σε κλειστή λίγκα
"Ποτέ δεν είχα στο τραπέζι μου μια πρόταση ή μια ιδέα που να αφορά την κλειστή λίγκα. Δεν την είχα στο παρελθόν, δεν την έχω σήμερα και όσο είμαι πρόεδρος της Euroleague δεν θα έχω πρόταση που να αφορά την κλειστή λίγκα. Είναι εναντίον των ιδεών μου και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν ξέρω από πού προκύπτουν αυτές οι φήμες. Σέβομαι ό,τι έχει να πει ο καθένας, αλλά η αλήθεια είναι αυτή που μόλις είπα".
Η τιμωρία του Ολυμπιακού -μετά το συμβάν στο ματς με τη Γαλατασαράι- κρίθηκε ως πολύ αυστηρή, ενώ έγινε και λόγος για στοχοποίηση των ελληνικών ομάδων.
"Ομολογώ ότι έμεινα λίγο έκπληκτος με τις αντιδράσεις, γιατί πριν ενάμιση χρόνο -μετά το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης- στη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου στη Βαρκελώνη, όλες οι ομάδες συμφώνησαν ομόφωνα πως οι τιμωρίες στους οργανισμούς και στους παίκτες πρέπει να γίνουν πιο σκληρές.
Συμφώνησαν ότι δεν ήθελαν να εμφανιστούν ποτέ ξανά περιστατικά, όμοια με εκείνα της Κωνσταντινούπολης που ειρήσθω εν παρόδων σημειώθηκαν για πρώτη φορά, έξω και μέσα στο γήπεδα. Η συνέπεια αυτών ήταν να ζητήσουν όλα τα κλαμπ την αλλαγή των κανονισμών και έγιναν πολύ πιο ξεκάθαροι και αυστηροί. Οι ποινές που επιβλήθηκαν για το συμβάν στο ματς του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι ήταν συνέπεια του αιτήματος που οι ίδιοι οι οργανισμοί υπέβαλαν.
Επαναλαμβάνω πως όλοι συμφώνησαν πριν ενάμιση χρόνο, ότι δεν θέλουν να ξαναδούμε τέτοιου είδους περιστατικά και πως έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα για να τα εξαφανίσουμε και να προστατέψουμε την εικόνα του παιχνιδιού μας. Τονίζω πως όλοι συμφώνησαν στην αλλαγή του κανονισμού και για αυτό τώρα ουδείς έχει το δικαίωμα να δηλώνει έκπληκτος. Εκτός και αν δεν έχει διαβάσει τον κανονισμό και τα άρθρα του ή αν δεν έχει υπ' όψιν του όσα ειπώθηκαν στη Γενική Συνέλευση.
Οι ποινές ήταν οι μίνιμουμ που υπήρχαν, βάσει αυτών που αποφάσισαν οι ομάδες. Κατ' εμέ, οι αποφάσεις του ανεξάρτητου δικαστή ήταν εξαιρετικές".
Δεδομένων και όσων είχαν συμβεί πέρυσι, με τις τιμωρίες του Παναθηναϊκού, επανήλθαν στο προσκήνιο τα σχόλια περί του ανεξάρτητου αθλητικού δικαστή και του ορθού της ύπαρξης του. Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να λειτουργήσει η Euroleague, όπως η UEFA, όπου οι δικαστές έχουν όνομα, είναι μισθωτοί υπάλληλοι και έχουν το δικό τους γραφείο στην ομοσπονδία;
"Είναι υπέρ όλων να 'χουμε έναν δικαστή και να είναι ανεξάρτητος. Στο σύνολο των 14 χρόνων, είχαμε δυο διαφορετικούς δικαστές. Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει και για τον δικαστή και σε 14 χρόνια ουδέποτε είχαμε πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι καλό σύστημα, ο δικαστής έχει το ελεύθερο να ερμηνεύει τους κανονισμούς, βάσει των περιστατικών που προκύπτουν, αλλά εν προκειμένω ήταν ξεκάθαρο αυτό που θα συμβεί από την αρχή, γιατί ήταν ξεκάθαρο αυτό που συνέβη και υπήρχαν συγκεκριμένα άρθρα στα οποία εναπόκειτο.
Όποιος δεν συμφωνεί με τις ποινές, μπορεί να ασκήσει έφεση, που εξετάζεται από άλλο δικαστή και ο οποίος μπορεί να αλλάξει την απόφαση του πρώτου. Αυτό συμβαίνει παντού. Όχι μόνο στα σπορ. Και αυτό κάνει 100% νόμιμες τις αποφάσεις, τις κάνει πιο δυνατές για τις ομάδες, διότι υπάρχουν περισσότερες εγγυήσεις για το ορθό των αποφάσεων. Το σύστημα αυτό λειτουργεί για 14 χρόνια και ποτέ δεν έχω ακούσει σε γενική συνέλευση ή κεντρική επιτροπή κάποιο παράπονο".
Ας επιστρέψουμε στο οικονομικό κομμάτι, που ουσιαστικά επιτρέπει στη Euroleague να υπάρχει. Πόσο σημαντική ήταν η επέκταση της συμφωνίας με την Turskish Airlines, για τη βιωσιμότητα της διοργάνωσης;
"Δεν ξέρω τι από όλα είναι πιο σημαντικό. Κατ' αρχάς είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η συμφωνία που υπογράψαμε είναι η μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί ποτέ, στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεύτερον, δείχνει πώς οι χορηγοί αντιμετωπίζουν τη Euroleague, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που επικοινωνούν τις εταιρίες τους μέσω της διοργάνωσης μας. Κατάφερε να γίνει ένα καλό επικοινωνιακό όπλο για τις μεγάλες εταιρίες.
Ήταν ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος για εμάς, αλλά μετά πολλά χρόνια σήμερα έχουμε σπόνσορα που θέλει να συνεχίσει να δουλεύει μαζί μας, να δεσμευτεί μαζί μας. Η πρώτη συμφωνία μας με την Turkish Airlines υπεγράφη το 2010 και συν τη νέα, θα πορευτούμε μαζί δέκα χρόνια. Στείλαμε μήνυμα ότι συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τη συνέπεια που το κάναμε και την περασμένη αγωνιστική περίοδο, όπως το ίδιο θα κάνουμε στο μέλλον.
Πριν κάποια χρόνια, κάποιοι ήταν σκεπτικοί, τώρα όλοι βλέπουν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, πράγμα που αποδεικνύουν και οι αριθμοί με τα γεγονότα. Θέλουμε να δώσουμε πίσω στην Turkish Airlines ό,τι έχει δώσει σε εμάς".
Έως τώρα, έχετε επιτύχει να προλαβαίνετε τις καταστάσεις, ώστε να μη βρεθείτε εξ απροόπτου. Ποιο είναι το επόμενο project;
"Πέρυσι αλλάξαμε το πρόγραμμα με περισσότερα ματς στο ΤΟΡ16 και ματς την παρασκευή. ήταν ένα τεστ που εν τέλει άνοιξε την πόρτα για τη νέα επανάσταση της Εuroleague. Στόχος μας είναι να έχουμε περισσότερο το concept της λίγκας. Η ιδέα είναι να δουλέψουμε πιο πολύ επί της σταθερότητας της διοργάνωσης μας. Να έχουμε περισσότερες συναντήσεις για το καλεντάρι, να συνεχίσουμε τη βελτίωση.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να αφορά το πώς θα κάνουμε πιο ισχυρό αυτό το concept. Τα κλαμπ θέλουν περισσότερη Ευρώπη και με αυτό εννοούμε περισσότερα ματς και εκπροσώπους από την Ευρώπη. Πρέπει να δουλέψουμε με τις λίγκες και τις ομάδες. Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε τις εθνικές λίγκες, αλλά να τις προστατέψουμε γιατί είναι η ουσία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ό,τι κάνουμε, θα είναι με σεβασμό στους μετόχους μας. Είμαι αισιόδοξος πως στην πρόταση του Ιουλίου, θα παρουσιάσουμε την Euroleague που θα έχουμε από το 2015 και μετά. Ο,τι και αν κάνουμε, θα είναι σύμφωνο με την προστασία των συμφερόντων των λιγκών και των ομάδων. Δεν είναι εύκολο, αλλά με συζήτηση όλα γίνονται".
Μια που μιλήσατε για "διάλογο", πώς πάει εκείνος με τη FIBA για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων που θα προστεθούν στο καλεντάρι μέσα στη σεζόν, μετά το 2017, κατά τη σχετική της ανακοίνωση; Kαι πού θα μπουν αυτά τα ματς, αφού ο προγραμματισμός ήταν ήδη γεμάτος;
"Είναι αυτό, όπως είναι και θέμα αρχών. Η FIBA θέλει να 'χει την καλύτερη δυνατή διοργάνωση, κάτι που είναι εξαιρετική ιδέα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πώς θα έχει την καλύτερη δυνατή διοργάνωση, χωρίς τους καλύτερους παίκτες στο παρκέ; Είναι οξύμωρο. Δεν θα έχουν τους ΝΒΑers και η FIBA έχει ήδη αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Δεδομένου αυτού, δεν θα έχει τα καλύτερα δυνατά παιχνίδια.
Έπειτα, πώς θα γίνει να έχουν οι NBAers το ελεύθερο να μην είναι στο παρκέ και όλοι οι άλλοι παίκτες να είναι υποχρεωμένοι να παίξουν σε αυτά τα παιχνίδια; Υπάρχει μια αντίθεση σε όλο αυτό. Πώς θα γίνει να έχουν την καλύτερη διοργάνωση, χωρίς τους καλύτερους παίκτες στο γήπεδο;
Το θέμα είναι ότι εμείς συμφωνούμε με το 99% με την πρόταση τους. Το μόνο που μας βρίσκει αντίθετους είναι το καλεντάρι. Και αυτό κατά την άποψη μου, διαλύει όλο το project. Παρουσιάσαμε στη FIBA κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, με σεβασμό σε αυτές της Ομοσπονδίας. Μια από αυτές ανέφερε ως μόνη αλλαγή τα ματς στους μήνες Νοέμβριο και Φεβρουάριο και αναφέραμε ότι θα δώσουμε μεγαλύτερο χώρο στον Σεπτέμβριο, για τα εντός έδρας παιχνίδια των εθνικών ομάδων, που είναι πολύ καλή ιδέα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει τον Νοέμβριο και τον Φλεβάρη, χωρίς τους καλύτερους παίκτες στο παρκέ. Όταν δεν τους έχεις στο παρκέ, υπάρχουν συνέπειες.
Βλέπετε κάποια λογική στην πιθανότητα να αποκλειστούν χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σερβία ή η Ρωσία επειδή δεν είχαν τους καλύτερους παίκτες τους; Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να χειραγωγήσουν το καλεντάρι, ώστε να δώσουν σε όλες τις χώρες εύκολα ματς. Δηλαδή, να τους δώσουν παιχνίδια που να μην εμποδίζουν τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο.
Να διακόψουμε το καλεντάρι για να δούμε ματς που θα κρίνονται στους 50 πόντους; Είναι αυτό καλό για το άθλημα; Εμείς θέλουμε να γίνονται τα καλύτερα δυνατά παιχνίδια, με τους καλύτερους παίκτες στο γήπεδο. Αν προτείνει κάτι τέτοιο η FIBA θα συμπλεύσουμε.
Υπάρχει ελπίδα να βρεθεί η χρυσή τομή;
"Δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί η FIBA άρχισε να στέλνει μηνύματα πριν δυο χρόνια και δεν άλλαξε κάτι έκτοτε, στις προτάσεις. Εξηγούν και μιλούν, αλλά δεν αλλάζουν κάτι. Δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να αλλάξουν την αρχική ιδέα. Δεν πιστεύω ότι θέλουν το διάλογο. Όταν κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με κάποιον, σημαίνει ότι είσαι "ανοιχτός" να ακούσεις τις ιδέες του, γιατί ενδεχομένως να 'χει κάτι ενδιαφέρον να πει που μπορεί να βελτιώσει την πρόταση σου. Η FIBA δεν ήταν ποτέ "ανοιχτή" στην όποια αλλαγή της πρότασης της.
Η ιδέα είναι καλή, αλλά ο τρόπος που θέλουν να την εφαρμόσουν δεν είναι ο ιδεατός, για τους λόγους που σου εξήγησα. Υπάρχει τεράστια διάκριση μεταξύ των παικτών, από τη στιγμή που οι NBAers έχουν το ελεύθερο να μη μετάσχουν στην εθνική τους, ενώ όλοι οι άλλοι παίκτες πρέπει να παίζουν. Αυτό είναι απαράδεκτο".
ALEX WEB RADIO/TV
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου