Σπ. Γρομητσάρης

Αύγουστος και Σεπτέμβριος του 2006. Οι «κατάσκοποι» του Ολυμπιακού ταξιδεύουν στο Ντόνετσκ. Σκοπός τους να μάθουν πολλά για τους άγνωστους, στους περισσότερους, ουκρανούς της Σαχτάρ με τους οποίους ο Ολυμπιακός έχει κληρωθεί στον ίδιο όμιλο του Champions League. Το scouting report είναι σαφές. Κάνουν λόγο για μια σπουδαία ομάδα. Μια ομάδα, για την ακρίβεια, που... ξεχειλίζει ποιότητα. Έχει καλούς Ουκρανούς, Ρουμάνους, Τσέχους και Κροάτες παίκτες αλλά, κυρίως, καταπληκτικούς Βραζιλιάνους. Ζάντσον, Φερναντίνιο, Μπραντάο, Ματουζάλεμ και, κυρίως, Ελάνο υπογραμμίζοντας με έντονο μαρκαδόρο στις αναφορές των ερυθρόλευκων σκάουτερ.

Από τότε άρχισε ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός... έρωτας για αρκετούς στο μεγάλο λιμάνι. Ελάνο Μπλούμερ είναι το πλήρες όνομα του 29χρονου, πλέον, διεθνούς Βραζιλιάνου επιτελικού μέσου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για παικταρά με χαρακτηριστικά... εργαλείου. Βλέπετε παίζει και δεξιά και αριστερά στη μεσαία γραμμή και την επίθεση. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Επειδή, φαίνεται, πως... αναζωπυρένται, για κάποιους, αυτός ο... έρωτας. Ο Ολυμπιακός αναζητά (και) έναν αντι-Ιμπαγάσα. Μπορεί κανείς να σκεφτεί κανέναν καλύτερο; Και πριν πείτε ότι τα οικονομικά της περίπτωσης είναι απαγορευτικά, μπορείτε να πάρετε, στο τέλος του κειμένου, την απάντηση που ζητάτε. Μέχρι τότε, «δύο» λόγια γι' αυτόν τον πραγματικά σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

'Αρχισε την καριέρα του στην Γκουαρανί Καμπίνας του Σάο Πάολο και μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Λιμέιρα Ιντερνασιονάλ εντάχθηκε στη Σάντος (του Πελέ που λέει και ο ύμνος του Θρύλου). Εκεί είχε ως συμπαίκτες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου βραζιλιάνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τους Ρομπίνιο, Ντιέγκο και Άλεξ. Εκεί δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του. Καθιερώθηκε ως ένα δημιουργικός κεντρικός χαφ με ικανότητα και να σκοράρει. Σε τρία χρόνια με τη Σάντος κέρδισε ένα πρωτάθλημα Μπραζιλέιρο το 2004 και έβαλε 34 γκολ. Κάπως έτσι τα... λαγωνικά του Ρινάτ Αχμέτοφ τον εντόπισαν και έπεισαν τον Ουκρανό μεγιστάνα να τον αγοράσει όσο όσο. Για την ακρίβεια, περίπου 8 εκ. ευρώ. Η πρώτη του χρονιά στον βαρύ ουκρανικό χειμώνα ήταν δύσκολη. Συνήθως βρισκόταν στον πάγκο. Τη δεύτερη όμως απέδειξε στον Αχμέτοφ πως δεν έκανε λάθος που έβαλε και γι' αυτόν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έγινε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας οδηγώντας τη Σαχτάρ στο πρωτάθλημα και παράλληλα κέρδισε θέση στην Εθνική Βραζιλίας. Το ντεμπούτο του στη Σελεσάο έγινε στις 16 Αυγούστου του 2006 κόντρα στη Νορβηγία.

Τον Αύγουστο του 2007 έγινε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι αγόραζαν και αγοράζουν ό,τι καλό... κινείται. Έτσι, πλήρωσαν ακριβά για να πάρουν ένα από τα αγαπημένα... ποδοσφαιρικά παιχνίδια του Αχμέτοφ. Στοίχισε περίπου 12 εκ. ευρώ. Πώς να πει όχι ο Ρινάτ; Το συμβόλαιο ήταν 4ετές αλλά ένας πραγματικά καλός παίκτης δύσκολα θα μπορούσε να βρει θέση στον θίασο που ακούει στο όνομα Μάντσεστερ Σίτι. Η... Βαβέλ που έχει χτιστεί εκεί έχει πολλούς, εξαιρετικούς και πανάκριβους παίκτες. Πιο ακριβούς και από τα... ψίχουλα που στοίχισε ο Ελάνο. Άντεξε στη Σίτι δύο χρόνια. Αν και η απόδοσή του ήταν εξαιρετική βάζοντας πολλά γκολ (σ.σ. σπεσιαλίστας στα πέναλτι και τα φάουλ) και αναγκάζοντας τον Σβεν Γκόραρν Έρικσον (σ.σ. έναν από τους πολλούς προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε στους Πολίτες) να τον αποθεώσει λέγοντας πως ο καλός Ελάνο επέστρεψε, δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2009, πουλήθηκε στη Γαλατάσαράι. Στο μεσοδιάστημα είχε προλάβει να γίνει, ξανά, συμπαίκτης με τον καλό του φίλο Ρομπίνιο και να αγωνιστεί σε κάθε πιθανή και απίθανη θέση του γηπέδου. Έπαιζε επιτελικός μέσος, αριστερό χαφ, δεξί χαφ, αμυντικός μέσος, μέχρι και στόπερ είχε αγωνιστεί σε ένα νικηφόρο με 3-1 εντός έδρα ματς με την Πόρτσμουθ τη σεζόν 2007/08.

Τετραετές ήταν το συμβόλαιο που υπέγραψε και στην Γαλατά το οποίο, επίσης, ήταν γραφτό να μην το εξαντλήσει. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον υποδέχθηκαν περίπου 1.500 οπαδοί της ομάδας και πήρε τη φανέλα με το Νο9. Μια... βαριά φανέλα αφού ο αμέσως προηγούμενος κάτοχός της ήταν ο παίκτης-θρύλος της Γαλατά και του τουρκικού ποδοσφαίρου, Χακάν Σουκούρ.
Τον περασμένο Νοέμβρη (2010), στις 30 για την ακρίβεια, πωλείται στην Σάντος έναντι 2,9 εκ. ευρώ. Στη συμφωνία που υπογράφεται, αναφέρεται πως αν η Σάντος τον πουλήσει περισσότερα από 2,9 εκ. ευρώ σε άλλη ομάδας ως τον ερχόμενο Δεκέμβρη (σ.σ. ως το φινάλε του 2011 δηλαδή), θα καταβάλλει το 50% στους Τούρκους. Αν τον πουλήσει λιγότερα, θα είναι όλα δικά της...

ΥΓ: Θα ερχόταν ποτέ ο Ελάνο σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός; Η δική μου απάντηση είναι «φυσικά, πώς δηλαδή πήγε στην Γαλατά ή την άσημη, τότε, Σαχτάρ»; Αυτή την ερώτηση του την είχα κάνει, τον Αύγουστο του 2006 στο Ντόνετσκ ως απεσταλμένος της εφημερίδας «Πρωταθλητής». Συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο Donbass Palace, ιδιοκτησίας του Ρινάτ Αχμέτοφ, όπου απολάμβανε κάθε μέρα τον καφέ του με την οικογένειά του. «Ναι, γιατί όχι να μην ερχόμουν στον Ολυμπιακό. Ο Ριβάλντο γιατί ήρθε; Προφανώς αισθάνεται καλά. Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα και ο Ολυμπιακός κατακτά πρωταθλήματα και παίζει στο Champions League», μας απάντησε.
www.thrylos.gr