ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Το πρόγραμμα της Εθνικής και το προφιλ των αντιπαλων της

Το πρόγραμμα της Εθνικής και το προφιλ των αντιπαλων της

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρεμιέρα με τη Σενεγάλη για τους διεθνείς μας.
 

Η FIBA ανακοίνωσε το πρόγραμμα της πρώτης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ισπανία.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα του στην διοργάνωση την Σενεγάλη στις 30/8, ενώ ακολουθεί η αναμέτρηση με τις Φιλιππίνες.
Την τρίτη αγωνιστική (1/9) αντίπαλος της Εθνικής μας είναι το Πουέρτο Ρίκο, με την Κροατία να ακολουθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Τελευταία αγωνιστική, η Εθνική μας αντιμετωπίζει την Αργεντινή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (οι ώρες και η σειρά των αγώνων κάθε μέρας θα καθοριστούν μελλοντικά): 

Σάββατο 30/8
Κροατία - Φιλιππίνες, Ελλάδα - Σενεγάλη, Πουέρτο Ρίκο - Αργεντινή

Κυριακή 31/8
Φιλιππίνες - Ελλάδα, Αργεντινή - Κροατία, Σενεγάλη - Πουέρτο Ρίκο

Δευτέρα 1/9
Αργεντινή - Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο - Ελλάδα, Κροατία - Σενεγάλη

Τετάρτη 3/9
Φιλιππίνες - Πουέρτο Ρίκο, Σενεγάλη - Αργεντινή, Ελλάδα - Κροατία

Πέμπτη 4/9
Σενεγάλη - Φιλιππίνες, Κροατία - Πουέρτο Ρίκο, Αργεντινή - Ελλάδα

Tα προφιλ των ομαδων

Κροατια

Η Κροατία παίρνει για τρίτη φορά μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Κροάτες πήραν την τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και βρέθηκαν στο μεγάλο "ραντεβού"... Διαβάστε αναλυτικά.
Η Κροατία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σλοβενίας τερμάτισε στην τέταρτη θέση και εξασφάλισε την συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Η ομάδα του Γιάσμιν Ρέπεσα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, απέκλεισε την Ουκρανία στα προημιτελικά με 84-72 για να ηττηθεί από τη Λιθουανία στα ημιτελικά με 77-62. Οι Κροάτες τελικά ηττήθηκαν και στον μικρό τελικό από την Ισπανία, καθώς γνώρισαν την ήττα με 92-66.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Κροατία θα πάρει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη ήταν το 1994, όταν μάλιστα κατάφερε να πάρει και την τρίτη θέση που ισοδυναμεί στο χάλκινο μετάλλιο. Από εκεί και πέρα, οι Κροάτες έπρεπε να περιμένουν 16 χρόνια να μπορέσουν να φτάσουν και πάλι σε μία τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επόμενη, λοιπόν παρουσία τους ήταν το 2010, όταν και πήραν την 14η θέση.
Φέτος, λοιπόν θα είναι η τρίτη τους παρουσία, με τους Κροάτες να θέλουν να δώσουν συνέχεια στις καλές τους εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις. Οι πρώτες τους διακρίσεις είχαν έρθει εκτός από το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 1994 με τις τρίτες θέσεις σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματος (1993, 1995), ενώ ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην Ευρώπη όλων των εποχών, ο Ντράζεν Πέτροβιτς αγωνίστηκε με τα χρώματα της χώρας.

Ο Ούκιτς και ο Ρέπεσα...
Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς αποτελεί το σημείο αναφοράς της ομάδας της Κροατίας. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδα. Ο 29χρονος γκαρντ βρίσκεται σε εξαιρετικά ώριμη ηλικία και είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στους συμπαίκτες του σε δύσκολα σημεία ενός παιχνιδιού.
Ο Ούκιτς ξεκίνησε την καριέρα του από την ΚΚ Σπλιτ, στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ταουγκρές (2005-06), ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Πέρασε από Ρόμα, Ράπτορς, Μιλγουόκι, προτού ακολουθήσει μία διετία στη Φενέρμπαχτσε. Τη φετινή χρονιά φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.

Στην τεχνική ηγεσία της ομάδας βρίσκεται ο Γιάσμιν Ρέπεσα. Ο Ρέπεσα έχει γεννηθεί το 1961, ενώ έχει κατακτήσει τέσσερα εγχώρια πρωταθλήματα Κροατίας (1996, 1007, 2002, 2012). Παράλληλα, έχει στεφθεί πρωταθλητής Τουρκίας (2 φορές, 1999, 2000) και μία φορά πρωταθλητής Ιταλίας με τη Φορτιτούντο Μπολόνια το 2005. Με την εθνική ομάδα της Κροατίας έχει καταφέρει να τερματίσει τρεις φορές στην έκτη θέση, σε δύο Ευρωμπάσκετ (2007, 2009) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

FIBA World Cup
Έτος Χώρα Θέση Αγώνες Νίκες Ήττες
1994 Καναδάς 8 7 1
2010 Τουρκία 14η 6 2 4
2014 Ισπανία

Σενεγαλη


Η Σενεγάλη πήρε την τρίτη θέση στο Παναφρικανικό Κύπελλου και αφού ξεπέρασε τα οικονομικά της προβλήματα θα πάρει κανονικά μέρος στο Παγκόσμιο της Ισπανίας.
Η Σενεγάλη αποτελεί μία από τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις του μπάσκετ στην Αφρικανική Ήπειρο. Η ομάδα πήρε την τρίτη θέση στο Αφρικανικό πρωτάθλημα και θα δώσει κανονικά το "παρών" στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Σενεγαλέζοι έχουν αγωνιστεί τέσσερις φορές σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και 26 φορές σε Παναφρικανικό πρωτάθλημα.
Έχει πάρει πέντε χρυσά μετάλλια στην Ήπειρο της το 1968, το 1972, το 1978, το 1980 και το 1997, ενώ έχει βρεθεί έξι φορές στην δεύτερη θέση (1970, 1974, 1975, 1992, 1995 και 2005). Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τέσσερις τρίτες θέσεις (1983, 1989, 1993 και 2013).

Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας αγωνίζεται και ο Μουχαμάντ Φαγιέ, ο οποίος φοράει τη φανέλα του Πανελευσινιακού στο πρωτάθλημα της Basket League ΟΠΑΠ.
Ο Χαμάμπι Ν'Νταγιέ είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει και αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη με τη φανέλα των Σακραμέντο Κινγκς. Προπονητής της ομάδας είναι ο Σείκ Σαρ, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας το 2012. "Οι παίκτες μου είναι πεινασμένοι για αυτή την στιγμή", είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας που αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ομάδας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Σενεγάλη θα πάρει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από οκτώ χρόνια, καθώς η τελευταία φορά ήταν το 2006. Όλοι στην ομάδα γνωρίζουν ότι το έργο τους δεν θα είναι εύκολο, όμως δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και πάνω από όλα να ευχαριστηθούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση του παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Εθνική μας ομάδα έχει αντιμετωπίσει μία φορά τη Σενεγάλη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1998, όταν είχαμε επικρατήσει με 68-57.

  Fiba World Cup
Έτος Χώρα Θέση
1978 Φιλιππίνες 14η
1998 Αργεντινή 15η
2006 Ιαπωνία 22η
2014 Ισπανία

Φιλιππινες

Οι Φιλιππίνες φόρεσαν το αργυρό στο Πανασιατικό πρωτάθλημα και βρέθηκαν έτσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Θα βρεθούν και στο δρόμο μας, ενδεχομένως με έναν NBAer στη σύνθεση τους.
Αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που οι Φιλιππίνες θα παρουσιαστούν σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, το μακρινό 1978 είχαν φιλοξενήσει κι όλας τη διοργάνωση. Αν για κάτι μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε, είναι πως δεν πάνε για τη χαρά της συμμετοχής.
Πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν κινήσει εδώ και καιρό τις διαδικασίες για να εκδώσουν διαβατήριο στον Τζαβέιλ ΜακΓκι, των Ντένβερ Νάγκετς και στον Αντρέι Μπλάτσε, των Μπρούκλιν Νετς. Τα χαρτιά και των δύο έχουν κατατεθεί και περιμένουν την απάντηση του Κογκρέσου.

Για την ιστορία, οι Φιλιππίνες είχαν αποπειραθεί να κάνουν νατουραλιζέ τον ΜακΓκι και το 2012, αλλά η κατάληξη ήταν αρνητική, λόγω των χρημάτων που χρειάζονταν για την ασφάλεια του στο ΝΒΑ (1.000.000 δολ.). Τώρα οι έχοντες γνώση λένε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, διότι τον χρειάζονται για να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει πάλι, η ιστορία, θα πάνε στο Plan Β που είναι ο Αντρέι Μπλάτσε.

Ο κόουτς λέγεται Σοτ Ρέγιες και το υποκοριστικό της ομάδας που μπήκε στη FIBA το 1936 και είναι στο Νο34 της παγκόσμιας κατάταξης, είναι "Gilas Pilipinas".
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς βρέθηκαν στο Παγκόσμιο της Ισπανίας, είχαν φορέσει το αργυρό στο τελευταίο Πανασιατικό πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησε το Ιράν! Συνολικά, έχουν παίξει 25 φορές στο Πανασιατικό και έχουν πάρει 5 χρυσά (τελευταίο αυτό του 1985), τρία αργυρά και ένα χάλκινο (1969).
FIBA World Cup
Έτος Χώρα Θέση Αγώνες Νίκες Ήττες
1954 Βραζιλία 9 6 3
1959 Χιλή 6 4 2
1974 Πουέρτο Ρίκο 13η 7 2 5
1978 Φιλιππίνες 8 0 8
2014 Ισπανία

Πουερτο Ρικο 

Μόλις δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αντιμετώπισε το Πουέρτο Ρίκο για το προολυμπιακό τουρνουά στο Καράκας και το καλοκαίρι του 2015 θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014
Το Πουέρτο Ρίκο είναι από τους... κλασικούς αντιπάλους της Ελλάδας σε Μουντομπάσκετ (πλέον Παγκόσμιο Κύπελλο) και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει υπέρ του την παράδοση με τους Πορτορικάνους, καθώς σε 20 χρόνια η Ελλάδα έχει επικρατήσει 8 φορές από τους 9 αγώνες που έχουν δώσει.
Πριν από δύο χρόνια, η Ελλάδα αντιμετώπισε το Πουέρτο Ρίκο στο προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας κι επιβλήθηκε με σκορ 98-84.

Πρόκειται για έναν δυνατό αντίπαλο που πάντα καταφέρνει να δίνει το παρών στα μεγάλα μπασκετικά ραντεβού, έχοντας στις τάξεις του πολύ σημαντικές μονάδες.
Ξεχωρίζουν από το ρόστερ της ομάδας ο Χουάν Χοσέ Μπαρέα ο οποίος αγωνίζεται στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, όντας πολύ σημαντικός στην οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας του Πάκο Όλμος.
Ο Αγιούσο δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο αυτός που αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια της ομάδας του, δεν είναι άλλος από τον Κάρλος Αρόγιο, ο οποίος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με τη Γαλατάσαραϊ.

Είναι μία ομάδα που αρέσκεται στο γρήγορο στυλ παιχνιδιού και αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα στο "5 εναντίον 5", ενώ δεν φημίζεται και ιδιαίτερα για την αμυντική της προσήλωση. Είναι επικίνδυνη ως εκεί που δεν παίρνει, αλλά ένας σοβαρός αντίπαλος απέναντι της δεν θα έχει πρόβλημα.
Καλύτερη πορεία σε Μουντομπάσκετ ήταν το 1990 στην Αργεντινή όταν τερμάτισε στην 4η θέση, χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο στο μικρό τελικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από 4 χρόνια στην Τουρκία, το Πουέρτο Ρίκο τερμάτισε μόλις στην 18η θέση, καθώς αποκλείστηκε από την πρώτη κιόλας φάση, μένοντας εκτός από τις Τουρκία, Ρωσία, Ελλάδα και Κίνα.

Fiba World Cup
Έτος Χώρα Θέση
1959 Χιλή
1963 Βραζιλία
1967 Ουρουγουάη 12η
1974 Πουέρτο Ρίκο
1978 Φιλιππίνες 10η
1986 Ισπανία 13η
1990 Αργεντινή
1994 Καναδάς
1998 Ελλάδα 11η
2002 ΗΠΑ
2006 Ιαπωνία 17η
2010 Τουρκία 18η
2014 Ισπανία -



ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου