ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Κόντρα στην παράδοση!



Κόντρα στην παράδοση!













28 Μαΐου, 2011

Είχε τη τύχη με το μέρος του, πλέον έχει κόντρα τη παράδοση. Ο Ολυμπιακός καλείται τη Κυριακή να πετύχει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του σε δεύτερο τελικό των πλέι-οφ. Κυρίως τη δεκαετία του 90 με τη φοβερή ομάδα του Ιωαννίδη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν παίξει αρκετές σειρές με πλεονέκτημα έδρας κι έτσι το δεύτερο ματς ήταν στο γήπεδο του αντιπάλου. Ακόμα και τα «χρυσά» χρόνια, λοιπόν, δεν είχαν μπορέσει να φύγουν με το «διπλό» που θα έκανε πιο εύκολο το έργο τους, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πλέον χρειάζονται την εκτός έδρας νίκη, για να μην βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.
Το olympiacos24.gr «ξεσκόνισε» το αρχείο του και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα σας γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω, στη «χρυσή» εποχή του Ελληνικού μπάσκετ. Αφετηρία μας θα αποτελέσει το «Αλεξάνδρειο».

Ουόλτερ ο «εκδικητής»

Στις 17 Μάιου του 1994, ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη με νωπές τις δάφνες από το 1-0 στο ΣΕΦ με το εντυπωσιακό 81-66. τα πράγματα, όμως, στο «Αλεξάνδρειο» δεν είχαν εξελιχθεί καλά και γι' αυτό βασικός υπαίτιος ήταν ο Ουόλτερ Μπέρι. Ο Αμερικανός φόργουορντ μια χρονιά νωρίτερα είχε βοηθήσει τον Ολυμπιακό να κατακτήσει το πρωτάθλημα και δεν είχε αντιμετωπίσει με καλό. μάτι την αντικατάσταση του από τον Ρόι Τάρπλει. Μέχρι να επιστρέψει στο λιμάνι τη σεζόν 1995-96 «τσάκιζε» όπου έβρισκε τον Ολυμπιακό και χαρακτηρισιτκό παράδειγμα είναι ο δεύτερος τελικός του 1994.
Ο Μπέρι είχε αγωνισθεί για 39 λεπτά (!) και ο απολογισμός του ήταν λίαν εντυπωσιακός: 23 πόντοι, 12 ριμπάουντ, δύο ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και δύο τάπες. Έτσι ο ΠΑΟΚ είχε πάρει εύκολα τη νίκη με 81-68, παρά τις προσπάθειες του Τάρπλει. Ο φοβερός Αμερικανός είχε μετρήσει 22 πόντους, 16 ριμπάουντ, τρεις ασίστ, τρία κλεψίματα και δύο τάπες σε 37 λεπτά συμμετοχής.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μαματζιόλας 2, Μπουντούρης, Πρέλιεβιτς 19 (3), Κόρφας 16 (2), Γαλακτερός 8, Σάβις 13, Μπέρι 23.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 2, Καμπούρης 2, Πάσπαλιε 17, Νάκιτς 13 (1), Φασούλας 4, Τόμιτς 5, Τάρλατς 2, Τάρπλει 22 (16 ριμπ.).

Οι μπουνιές, το κέρμα κι ο Έντι

Τη σεζόν 1995-95, το ενδιαφέρον για το μπάσκετ είχε μετατραπεί σε μανία στην Ελλάδα κα το άσχημο ήταν πως είχε «εκτοξεύσει» τον φανατισμό μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων. Στους τελικούς, ο Ολυμπιακός αφού είχε κάνει το 1-0 άνετα με 82-66 χάρη σε 34 πόντους του Έντι Τζόνσον, είχε πάει στο κλειστό της Γλυφάδας, οπού τον περίμεναν. άγριες συνθήκες. Αποκορύφωμα τους, ήταν ένα η ρίψη ενός κέρματος στον Φράνκο Νάκιτς, του οποίου το πρόσωπο είχε πλημμυρίσει στο αίμα με συνέπεια το ματς να διακοπεί για μερικά λεπτά. Στη γενικότερη ένταση, ο Γιώργος Σιγάλας και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης είχαν πλακωθεί στις μπουνιές σε ένα επεισόδιο που έμεινε ιστορικό στην Α1. Εντός του παρκέ, πάντως, οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι και είχαν κερδίσει τον δεύτερο τελικό με 71-55. Άλλωστε είχαν καταφέρει να σταματήσουν τον Έντι Τζόνσον, ο οποίος από τους 34 πόντους του πρώτου αγώνα, είχε περιορισθεί στους 13 με 1/7 τρίποντα.

ΠΑΟ (Κιουμουρτζόγλου): Αλβέρτης 6 (2), Σοκ 10 (1), Παταβούκας, Οικονόμου 13, Πάσπαλιε 21, Βράνκοβιτς 6, Κουούσμα 5 (1), Πετσάρσκι 10.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 8, Σιγάλας 5 (1), Τζόνσον 13 (1), Νάκιτς 2, Φασούλας 4, Τόμιτς 13 (1), Τάρλατς 4, Βολκόφ 6.

Η χαμένη ευκαιρία

Τη περίοδο 1995-96 που άνοιξε τις πύλες του το ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έφθασε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά ώστε να κερδίσει έναν δεύτερο τελικό. Με τον Φράνκο Νάκιτς να κάνει τρομερή εμφάνιση ήταν συνεχώς κοντά στο σκορ και έχασε στην κυριολεξία στο τελευταίο δευτερόλεπτο την ευκαιρία να πάρει το ροζ φύλλο. Ο Μίλαν Τόμιτς με 45» για το τέλος είχε ισοφαρίσει σε 63-63 και στα 12» είχε ακολουθήσει φάουλ πάνω στον Βράνκοβιτς. Ο Κροάτης είχε ευστοχήσει και στη τελευταία επίθεση ο Τόμιτς πήρε πάνω του τη προσπάθεια και προσπάθησε να κερδίσει το ματς με σουτ πίσω από τα 6,25. Δεν τα είχε καταφέρει, αλλά ο Τάρλατς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και πάσαρε στον Ρίβερς. Ο Αμερικανός είχε προτιμήσει να κάνει τρίποντο, αντί για ένα μπάσιμο που θα είχε στείλει το ματς στη παράταση, αλλά ούτε αυτός είχε δικαιωθεί προς μεγάλη δυσαρέσκεια του «Ξανθού», ο οποίος του φώναζε να κάνει δίποντο.

ΠΑΟ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 7 (1), Σοκ 6 (1), Κουούσμα 9 (1), Οικονόμου 2, Γιαννάκης, Βράνκοβιτς 17, Ουίλκινς 15 (1), Πετσάρσκι 9.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 2, Μπέρι 6, Παπανικολόαυ, Νάκιτς 22 (4), Φασούλας 5, Τόμιτς 5 (1), Τάρλατς 10, Ρίβερς 13 (1)।

www.olympiacos24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου