Του Νίκου Γρυπάρη

Ο Κάιλ Χάινς αποτελεί το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού για τη νέα σεζόν και το thrylos.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής και της καριέρας του 25χρονου Αμερικανού φόργουορντ/σέντερ.  

Άγνωστος στην Ευρώπη, θρύλος στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Με αυτή τη φράση σκιαγραφείται εν πολλοίς το προφίλ του νέου παίκτη των «ερυθρόλευκων». Ο Κάιλ Χάινς είδε το πρώτο φως του ήλιου στις 2 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Sicklerville του Νιου Τζέρσεϊ και γρήγορα έδειξε την έφεση του για τον αθλητισμό και το μπάσκετ.

Άλλωστε προέρχεται από αθλητική οικογένεια αφού ο πατέρας του, Ρέτζι, εργαζόταν ως προπονητής στο NFL. Ο Κάιλ έχει και δύο μικρότερα αδέλφια (έναν αδελφό και μια αδελφή). Για την πόλη που γεννήθηκε τρέφει τεράστια αγάπη ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει δημιουργήσει μια ακαδημία μπάσκετ, την «Team Hines Basketball Academy», η οποία λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2010 κι έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους του νοτίου Τζέρσι να ασχοληθούν με την πορτοκαλί μπάλα.


Ο «Σπαρτιάτης» Κάιλ και η σχέση με τον Ντάνκαν

Ο Χάινς ξεχώρισε με το καλημέρα στο γυμνάσιο της περιοχής του, το Timber Creek, παίζοντας εκεί για τρία χρόνια (2001-2004). Αποφοίτησε με μέσο όρο πόντων 23,5 και με 1,562 πόντους συνολικά κατέχει μέχρι σήμερα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην ιστορία του Timber Creek Regional High School. Παρά τα εξαιρετικά στατιστικά του στο γυμνάσιο, οι προτάσεις από τα κολέγια ήταν ελάχιστες. Εν τέλει βρήκε μπασκετική στέγη στο κολέγιο του Γκρίνσμπορο στη βόρεια Καρολάινα και έμελε να γίνει… Σπαρτιάτης.

Κατά τη διάρκεια της τετραετής θητείας (2004-08) του στους Σπάρτανς της Νορθ Καρολάινα Γκρίνσμπορο στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ο Κάιλ Χάινς κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (23 συνολικά) ενώ οι διακρίσεις του ήταν αμέτρητες. Η πιο σημαντική, όμως, από αυτές ήταν η είσοδος του σε μια «εκλεκτή» λίστα. Στη λίστα των 6 παικτών στην ιστορία του NCAA που είχαν στην καριέρα τους περισσότερους από 2.000 πόντους, περισσότερα από 1.000 ριμπάουντ και περισσότερα από 300 κοψίματα! Ποια είναι τα άλλα πέντε ονόματα της λίστας; Κρατηθείτε… Αλόνζο Μούρνινκ, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Τιμ Ντάνκαν, Πέρβις Έλισον και Ντέρικ Κόλεμαν!

Mια γεύση με τα αξιοσημείωτα ρεκόρ του Χάινς στο κολέγιο:

- Ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Σπάρτανς που άρχισε την καριέρα του με δύο συνεχόμενα double-double.
- Κατέχει το ρεκόρ ριμπάουντ σ’ έναν αγώνα των Σπάρτανς (21 για την ακρίβεια) και σε μιά σεζόν (259).
- Έχει πετύχει 12 double-double σε μια σεζόν (12 το 2006) κάτι που δεν έχει κάνει άλλος παίκτης στο Πανεπιστήμιό του.
- Είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Σπάρτανς που τελείωσε δύο σεζόν (2006 και 2007) με πάνω από 500 πόντους συνολικά κάτι που πέτυχε και 3η χρονιά!
- Πρώτος σκόρερ (2.187 πόντοι), πρώτος ριμπάουντερ (1.047 ριμπάουντ) στην ιστορία των Σπάρτανς.
- Ψηφίστηκε και τις τέσσερις σεζόν του στο κολεγιακό πρωτάθλημα στην καλύτερη πεντάδα της νότιας περιφέρειας.
- Κορυφαίος μπλοκέρ στην ιστορία της νότιας περιφέρειας και ο μόνος παίκτης της συγκεκριμένης περιφέρειας που είχε... 81 double-double στην καριέρα του.

Η καλύτερη του περίοδο στους Spartans ήταν η προτελευταία (2006/07) όταν βρέθηκε ανάμεσα στους 5 παίκτες εκείνης της σεζόν σε όλο το NCAA που είχαν πάνω από 20 πόντους και περισσότερα από 9 ριμπάουντ ανά μέσο όρο. Οι απίστευτες εμφανίσεις του και τα τρομερά στατιστικά της συγκεκριμένης σεζόν τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο παίκτη της νότιας περιφέρειας, μια διάκριση που ήρθε για πρώτη φορά για παίκτη που αγωνιζόταν στο κολέγιο της Νορθ Καρολάινα Γκρίνσμπορο. Όλα τα παραπάνω χάρισαν στον Χάινς μια θέση στην οροφή του γυμναστηρίου των Spartans ενώ η φανέλα με το no 42 αποσύρθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν του.

H ειδική τελετή των Spartans για Χάινς



Τα στατιστικά του Χάινς στο κολέγιο



Η απογοήτευση και το κεφάλαιο Ευρώπη

Μέχρι εδώ όλα ήταν καλά και ρόδινα για τον Αμερικανό φόργουορντ, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Το καλοκαίρι του 2008 ο Χάινς ένιωσε την απογοήτευση στο πετσί του καθώς απέτυχε, παρά τα pre-draft camp στα οποία συμμετείχε, να επιλεχθεί στον πρώτο ή έστω στο δεύτερο γύρο του draft και να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του να αγωνιστεί στο NBA. Μονόδρομος ήταν πλέον η Ευρώπη. Στα 22 του ο Αμερικανός ταξίδεψε στην Ιταλία για λογαριασμό της Πρίμα Βερόλι, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος.

Στην ιταλική ομάδα είχε την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία, όμως οι δυσκολίες που συνάντησε τους πρώτους κυρίως μήνες ήταν αμέτρητες. Ο Κάιλ Χάινς έπρεπε να προσαρμοστεί σε μια μικρή πόλη με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι ήταν αναγκασμένος να ξεχάσει ό,τι ήξερε από τις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «Στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερος ομαδικός προσανατολισμός και λιγότερο ατομική πρωτοβουλία ενώ οι κανονισμοί διαφέρουν σε αρκετά από αυτούς της Αμερικής».

Όσο περνούσε ο καιρός, ωστόσο, ο ύψους 1,98 φόργουορντ/σέντερ «ξεψάρωνε» και φανέρωνε δείγματα του ταλέντου του στη χαμηλού επιπέδου, κατά τ’ άλλα, δεύτερη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Ο Χάινς ξεχώρισε πραγματικά την δεύτερη και τελευταία του σεζόν (09/10) στην Πρίμα Βερόλι, όταν με μέσο όρο 18.5 πόντους και 8.1 ριμπάουντ οδήγησε την ομάδα στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

O Χάινς με τη φανέλα της Πρίμα Βερόλι



Τα στατιστικά του Χάινς στην Πρίμα Βερόλι



Ήταν φανερό ότι η Legadue ήταν πολύ μικρή για τις δυνατότητες του Κάιλ Χαίνς, ο οποίος το καλοκαίρι του 2010 πήρε το δρόμο για την Γερμανία και συγκεκριμένα την Μπάμπεργκ. Στη γερμανική ομάδα ο Αμερικανός βρήκε την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε επίπεδο πρωταθλητισμό καθώς και να φανεί σε όλη την Ευρώπη μέσω της Ευρωλίγκα. Αγάπησε την πόλη από την πρώτη ημέρα καθώς όπως είχε εκμυστηρευτεί του θύμιζε το μέρος όπου μεγάλωσε. Έτσι δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί  και να εκπλήξει με τις εμφανίσεις του τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Οι δέκα αγώνες του Χάινς στην Ευρωλίγκα



Με την Μπάμπεργκ κατέκτησε το γερμανικό Κύπελλο και το πρωτάθλημα ενώ αναδείχθηκε MVP στους τελικούς με την Άλμπα Βερολίνου. Στον Ολυμπιακό τον θυμούνται πολύ καλά από τους δύο αγώνες απέναντι στη γερμανική ομάδα, έχοντας μάλιστα νικήσει τους Πειραιώτες με 73-61 στην "Jako Arena", όπου είχε σημειώσει 14 πόντους (7/11δ, 3ρ, 2κλ). Στο ΣΕΦ αν και ο Ολυμπιακός κέρδισε με 86-69, πέτυχε 15 πόντους (6/13δ, 3/5β), έχοντας μαζέψει 10 ριμπάουντ (4επ, 6αμ). Πιο ειδικά στην Ευρωλίγκα, σε 10 αγώνες, έχοντας χρόνο συμμετοχής 23 λεπτά, είχε μέσο όρο στην επίθεση 12.9 πόντους (64.3%δ) και 5.4 ριμπάουντ, ωστόσο κακή εντύπωση προκαλεί το χαμηλό ποσοστό στις βολές (48%).

Ο Χάινς με τη φανέλα της Μπάμπεργκ



Τα στατιστικά του Χάινς σε Ευρωλίγκα και Γερμανία