ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Europa League :Μπενφίκα - Τσέλσι στον τελικό (videos)

Europa League :Μπενφίκα - Τσέλσι στον τελικό (videos)

03/05/2013

Μπενφίκα - Τσέλσι θα είναι το ζευγάρι του τελικού του Europa League στο Άμστερνταμ, καθώς νίκησαν αμφότερες με 3-1 της Φενέρμπαχτσε και Βασιλεία. Ο 9ος ευρωπαϊκός τελικός για τους "αετούς" και ο 5ος για τους "μπλε" (videos)
Μπενφίκα και Τσέλσι συνθέτουν το ζευγάρι του τελικού του Europa League, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου στο "Άμστερνταμ Αρίνα" (προέρχονται αμφότερες από το Champions League).
Οι Πορτογάλοι επικράτησαν με 3-1 της Φενέρμπαχτσε με πρωταγωνιστή τον Όσκαρ Καρντόσο (2 γκολ) και πήραν την πρόκριση-θρίλερ, καθώς οι Τούρκοι είχαν επικρατήσει με 1-0 στο πρώτο ματς.
Οι Άγγλοι νίκησαν επίσης με 3-1 την Βασιλεία και πέρασαν με συνολικά τέρματα 5-2, καθώς είχαν επικρατήσει στην Ελβετία με 2-1.
 9ος και 5ος τελικός
Η Τσέλσι λοιπόν θα παίξει για 2η συνεχόμενη χρονιά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς θυμίζουμε πως οι "μπλε" είναι πρωταθλητές Ευρώπης.
Είχαν νικήσει την Μπάγερν μέσα στο Μόναχο πριν έναν χρόνο και κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης, ενώ αυτός θα είναι ο 5ος τους ευρωπαϊκός τελικός.

Οι Άγγλοι έχουν κατακτήσει το UEFA Cup το 1971 και το 1998, ενώ πέραν του 2012 έχουν παίξει τελικό Champions League και το 2008, όταν και έχασαν από την ManUtd στα πέναλτι (δεν υπολογίζεται το UEFA Super Cup στους τελικούς).
Όσον αφορά στην Μπενφίκα, αυτός θα είναι ο 9ος ευρωπαϊκός τελικός στην ιστορία της, έχοντας 6 συνεχόμενους χαμένους! Από τους προηγούμενους 8 τελικούς οι 7 είναι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένας στο UEFA Cup.

Πήρε τους δύο πρώτους κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1961 και το 1962, ενώ δεν κατάφερε να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης χάνοντας στους άλλους 5 τελικούς το 1963, το 1965, το 1968, το 1988 και το 1990. ;Eχασε από την Μίλαν το 1990 στην τελευταία της συμμετοχή σε τελικό, ενώ το το 1983 έχασε στον τελικό του UEFA Cup από την Άντερλεχτ.
 Η εξέλιξη στο "Εστάντιο ντα Λουζ"
Στην Λισαβόνα η Μπενφίκα άνοιξε το σκορ στο 9ο λεπτό με το εξαιρετικό πλασέ του Νικολάς Γκαϊτάν, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.
Το ενδεχόμενο της παράτασης αποκλείστηκε στο 23', όταν ο Ντιρκ Κάιτ ισοφάρισε σε 1-1 για τους Τούρκους με εκτέλεση πέναλτι.

Για το πέναλτι οι Πορτογάλοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα, καθώς θεωρούν πως το χέρι του Γκαράι ήταν ακούσιο, ενώ το σίγουρο πως η φάση έπρεπε να είχε σταματήσει νωρίτερα για οφ-σάιντ του Μουσά Σο.

Οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι στο 32' για χέρι και στο 34' για ανατροπή του Γκαϊτάν, κανένα όμως δεν ήταν, αλλά στο 35' κατάφεραν να προηγηθούν ξανά, με τον Όσκαρ Καρντόσο να κάνει το 2-1 έπειτα από πανέμορφη κίνηση και πλασέ με το φοβερό του αριστερό πόδι.
Στο 40' η "Φενέρ" έχασε μεγάλη διπλή ευκαιρία, με τον Μουσά Σο να μην μπορεί να πιάσει το πλασέ από κοντά μετά από γύρισμα του Τσανέρ Ερκίν και τον Ντιρκ Κάιτ εν συνεχεία από πλάγια να σουτάρει και η μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Ο Νικολάς Γκαϊτάν στο 57' κλότσησε στο πρόσωπο τον Γκιοκχάν Γκιονιούλ (πάνω στην φάση) και ο Τούρκος αμυντικός χτύπησε σοβαρά, έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο.
Ο Όσκαρ Καρντόσο στο 66' σκόραρε για δεύτερη φορά στο ματς (6η στην διοργάνωση) και έδωσε για πρώτη φορά στον αγώνα προβάδισμα πρόκρισης στην Μπενφίκα.
 Η εξέλιξη στο "Στάμφορντ Μπριτζ"
Η Τσέλσι είχε δοκάρι με τον Φρανκ Λάμπαρντ στο 9', το ματς εν συνεχεία δεν είχε καλό ρυθμό και ξαφνικά απέκτησε τεράστιο ενδιαφέρον στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ στο 45'+1 να κάνει το 1-0 για την Βασιλεία.
Το έντονο ενδιαφέρον πάντως χάθηκε πολύ νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς στο 58' η Τσέλσι είχε προηγηθεί με 3-1, με 3 γκολ σε 9 λεπτά!
Ο Φερνάντο Τόρες ισοφάρισε στο 50' με το 5ο γκολ του στην διοργάνωση (σε 8 ματς), ο Βίκτορ Μόουζες ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 52' και στο 59' ο Νταβίντ Λουίζ έκανε το 3-1 με καταπληκτικό μακρινό σουτ.
Ο Καρίμ Φράι είχε σουτ στο δοκάρι στο 64' για την Βασιλεία, ενώ ο ρυθμός εν συνεχεία έπεσε και δεν υπήρξε άλλη σπουδαία φάση.

Τα αποτελέσματα των ρεβάνς των ημιτελικών:


Τσέλσι - Βασιλεία 3-1 (50' Τόρες, 52' Μόουζες, 59' Νταβίντ Λουίζ / 45'+1 Σαλάχ) [2-1]
Μπενφίκα - Φενέρμπαχτσε 3-1 (9' Γκαιτάν, 35' και 66' Όσκαρ Καρντόσο / 23' πέν. Κάιτ) [0-1]

Οι συνθέσεις

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Αθπιλικουέτα, Ιβάνοβιτς, Γκάρι Κέιχιλ, Μπέρτραντ, Νταβίντ Λουίζ (82' Νέιθαν Ακέ), Ραμίρες (66' Οσκάρ), Λάμπαρντ, Μόουζες, Αζάρ (75' Μάτα), Τόρες.
ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Ζόμερ, Στάινχεφερ, Σερ, Σάουρο, Βόζερ, Φάμπιαν Φράι (75' Μαρσέλο Νταίας), Ελ Νερί, Ντιέ, Σαλάχ, Στόκερ (62' Νταβίντ Ντεγκέν), Στρέλερ (62' Ζουά).

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Αρτούρ, Μάξι Περέιρα, Λουιζάο, Γκαράι, Αντρέ Αλμέιδα, Μάτιτς, Ένσο Πέρες, Γκαϊτάν (93' Ροντρίγκο), Σάλβιο, Λίμα, Όσκαρ Καρντόσο (87' Ουρεταβισκάγια).
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Βολκάν Ντεμιρέλ, Γκιοκχάν Γκιονιούλ (61' Μπεκίρ Ιρτεγκιούν), Γιόμπο (75' Στοχ), Εγκεμέν Κορκμάζ, Τσίγκλερ, Σελτσούκ Σαχίν (45' Μεχμέτ Τοπούζ), Κρίστιαν Μπαρόνι, Σαλίχ Ουτσάν, Κάιτ, Τσανέρ Ερκίν, Μουσά Σο.

Ο πίνακας των σκόρερς

8 γκολ
Λίμπορ Κόζακ (Λάτσιο)

7 γκολ
Έντινσον Καβάνι (Νάπολι)

6 γκολ
Ροντρίγκο Παλάσιο (Ίντερ)
Όσκαρ Καρντόσο (Μπενφίκα)

5 γκολ
Ραούλ Μπομπαντίγια (Γιουνγκ Μπόις)
Σαλομόν Ροντόν (Ρουμπίν)
Φερνάντο Τόρες (Τσέλσι)

Τσέλσι - Βασιλεία 3-1


Μπενφίκα - Φενέρμπαχτσε 3-1


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου