ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

MUNDIAL: To pre game των σημερινων αναμετρησεων


MUNDIAL: To pre game των σημερινων αναμετρησεων


01/07/2014
 

 
 AΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΕΛΒΕΤΙΑ
 
 
Στο παιχνίδι όπου ο original Μέσι θα βρει μπροστά του τον «Μέσι των Άλπεων» Σακίρι, η Αργεντινή καλείται να καταβάλει όλες τις δυνάμεις της και να ξεδιπλώσει όλες τις αρετές της για να ξεπεράσει το εμπόδιο μιας ικανής, καλοδουλεμένης, σκληρής και τακτικά ορθής ομάδας. Ματς με φαβορί σχεδόν απόλυτο, μα και με αουτσάιντερ ιδιαίτερα δυναμικό.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Με τα φτερά του ηγέτη της και απόλυτου σταρ της διοργάνωσης πορεύεται προς το παρόν η Αργεντινή. Οι φιλότιμες προσπάθειες των συμπαραστατών του Μέσι δε φτάνουν όχι για να κάνουν τη διαφορά έναντι των αντιπάλων, αλλά δε φτάνουν καλά-καλά ούτε για να χαρακτηριστούν ως πολύτιμοι αρωγοί της ηγετικής φιγούρας του «δεκαριού» της ομάδας.

Πάντως ο προπονητής Σαμπέγια, παρά τις συνεχείς του αναζητήσεις σε διατάξεις και σχηματισμούς, φαίνεται να καταλήγει σε μια διάταξη τέτοια που θα δίνει στο Μέσι την απόλυτη ελευθερία κινήσεων κρατώντας παράλληλα και παίκτες πίσω από την μπάλα για αποφυγή των κόντρα επιθέσεων. Κάτι που κόντρα στους Ελβετούς είναι προαπαιτούμενο για την επικράτηση.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση των Μασεράνο και Γκάγκο στη μεσαία γραμμή των οποίων αποστολή είναι η κάλυψη των πλάγιων μπακ και η πλαισίωση των κεντρικών αμυντικών με τρόπο ώστε να μη μένουν μόνο οι δύο σέντερ μπακ στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων.

Ο τερματοφύλακας Ρομέρο κάνει ένα συμπαθητικό τουρνουά και δεν έχει εκτεθεί ούτε στο ελάχιστο μέχρι στιγμής, αποκρούοντας εκτός των σουτ και τους φόβους των αμφισβητιών που μιλούσαν για αδυναμία στελέχωσης της εντεκάδας με έναν αξιόλογο γκολκίπερ. Ο φορμαρισμένος Σακίρι με τις εμπνεύσεις του και οι αξιόλογοι μέσοι των Ελβετών με τα δυνατά πόδια τους είναι τα δυσκολότερα τεστ που θα μπορούσε να ζητήσει για να πιστοποιήσει τη σταθερότητά του.


Οι δύο πλάγιοι μπακ με τα συνεχή ανεβάσματά τους δίνουν το πλάτος που πρέπει να έχει η επιθετική ανάπτυξη των Αργεντινών. Ο Ντι Μαρία σε ένα διττό ρόλο ξεκινάει συχνά ως εσωτερικός αριστερός μέσος, κουβαλώντας τη μπάλα από τη μεσαία γραμμή στην επίθεση. Υπάρχουν, όμως, φορές που ακροβολίζεται ως αριστερός εξτρέμ προκειμένου να συμβάλει στο επιθετικό πλάτος και να σεντράρει προς τη γεμάτη με συμπαίκτες του, αντίπαλη περιοχή.

Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί μέχρι στιγμής αποτελούν ένα απόλυτα αρμονικό δίδυμο που εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλη την ομάδα.

Το πρόβλημα στα μέχρι τώρα παιχνίδια εντοπίζεται στην αφλογιστία των επιθετικών – πλην Μέσι- παιχτών. Ικανοί σκόρερ όπως οι Ιγουαΐν, Αγουέρο (πριν τον τραυματισμό του), Παλάσιο αλλά και Λαβέτσι (στο λίγο χρόνο που του αναλογεί), δείχνουν μια άνευ προηγουμένου αφλογιστία που δε γίνεται να συνεχιστεί εσαεί. Η διάταξη με δύο εξ’ αυτών μέσα στην περιοχή σε κοντινή απόσταση συν την παρουσία του Μέσι σε ελεύθερο ρόλο γύρω τους, είναι μια προσπάθεια ανάδειξης των εκτελεστικών τους δυνατοτήτων. Κόντρα στους πιο δυσκίνητους Ελβετούς σέντερ μπακ η γρήγορη εναλλαγή θέσεων και η κίνηση στο χώρο αναμένεται να αποτελέσει το αντίδοτο στην ως τώρα αφλογιστία.

Απουσίες: Αγουέρο

Αμφίβολοι: -



ΕΛΒΕΤΙΑ: Η νίκη της τελευταίας αγωνιστικής επί της Ονδούρας εξασφάλισε στην Ελβετία το εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα, έκλεισε τις βαθιές πληγές που είχε ανοίξει η συντριβή από τους Γάλλους, μα κυρίως αποτέλεσε εφαλτήριο για το αγωνιστικό μα και ψυχολογικό ξύπνημα του Σακίρι που πέτυχε χατ-τρικ.

Το οποίο χατ-τρικ οφείλεται εν πολλοίς στην αλλαγή θέσεως που του επέβαλε ο προπονητής Χίτσφελντ. Ο Σακίρι πλέον για την εθνική ομάδα της χώρας του λογίζεται ως…Μέσι, μιας και έχει την ελευθερία κινήσεων στο χώρο πίσω από το σέντερ φορ. Ξεκινάει από τον άξονα, δημιουργώντας υπερφόρτωση στις πλευρές κινούμενος πότε δεξιά και πότε αριστερά αλλά πατάει και περιοχή εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του, την κίνηση στο χώρο και τις πάσες που δέχεται από τον πολύ ομαδικό φορ Ντρίμιτς.

Οι αντεπιθέσεις της Ελβετίας είναι σημείο κλειδί για την έκβαση του αγώνα. Κατά πόσο δηλαδή θα μπορέσουν αυτές να εκτελεστούν με το σχέδιο που θέλει το φορ Ντρίμιτς να υποδέχεται τη μπάλα στην κίνηση που κάνει στα πλάγια της αντίπαλης περιοχής και να βρίσκει με πάσα ακριβείας τον ταχύτατο Σακίρι που κινείται κάθετα εντός περιοχής. Αν δε μπορέσουν να τους σταματήσουν σε αυτή τους την κίνηση οι αμυντικοί χαφ των Αργεντινών, οι Ελβετοί έχουν τις ικανότητες για τον πλήρη αιφνιδιασμό.

Η μεσαία γραμμή της Ελβετίας θα δεχτεί μεγάλη πίεση αφού η κατοχή θα είναι στους αντιπάλους και η ανασταλτική δράση του χαφ-δυναμίτη Ινλέρ είναι σημείο κλειδί για την έκβαση του ματς.

Οι επιθέσεις των Αργεντινών πρέπει κατά βάση να κοπούν πριν η μπάλα φτάσει στα σέντερ μπακ των Ελβετών που δεν είναι καλό να βγουν σε καταστάσεις ένας με έναν με τους πιο ταχείς και τεχνικά αρτιότερους Αργεντινούς επιθετικούς.

Στην ανασταλτική δράση του κέντρου συμβάλλουν και οι Μεχμέτι και Τσάκα που μπορεί να ξεβολεύονται λιγάκι στα πλάγια για να παίξει ο Σακίρι στον άξονα της μεσαίας γραμμής, όμως βοηθούν σε καταστάσεις πίεσης στην υπεραριθμία στον ευαίσθητο αυτόν μεσαίο χώρο. Και από πίεση στο συγκεκριμένο ματς, άλλο τίποτα.

Απουσίες: -



Συμπέρασμα

Η Αργεντινή θα μπει δυνατά και θα πιέσει από το ξεκίνημα με στόχο το γρήγορο γκολ. Αν το πετύχει, τότε το παιχνίδι θα «ανοίξει» και κρίνεται εξαιρετικά πιθανή η νίκη με περισσότερα από 2 τέρματα διαφορά. Από την πλευρά της, η Ελβετία θα προσπαθήσει να κρατήσει την αυτοκυριαρχία της και να χτυπήσει με το πλάνο των αντεπιθέσεων.

Η μάχη των πάγκων γέρνει φανερά στην ελβετική μεριά γι’ αυτό και οι Ελβετοί παίκτες θα επιδιώξουν να χαλάσουν το πρωταρχικό σχέδιο των Αργεντινών. Γιατί πιστεύουν πως με τη θολούρα που επικρατεί στο αντίπαλο προπονητικό stuff και με την πίεση που θα έχουν οι Αργεντινοί ποδοσφαιριστές δεν θα υπάρχει το καθαρό μυαλό για πολλές εναλλακτικές . Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο πάντως. Ο original Μέσι είναι τόσο απρόβλεπτος που δείχνει πως έχει τις απαντήσεις για κάθε γρίφο. Η ανωτερότητα των «γηπεδούχων» είναι αδιαμφισβήτητη.
 
 
 ΒΕΛΓΙΟ-ΑΜΕΡΙΚΗ
 
 
 
Αναμένεται να παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι με σαφές φαβορί (Βέλγιο) και αουτσάιντερ (Η.Π.Α). Αμφότεροι θα επιδιώξουν να φέρουν την αναμέτρηση στο ρυθμό που μέχρι στιγμής επιβάλουν και τους έχει δικαιώσει.

Ζητούμενο αποτελεί, δηλαδή, η σωστή εφαρμογή διαφορετικών τακτικών οδηγιών. Ο καθείς με τα όπλα του, λοιπόν, με στόχο την ιστορική πρόκριση του ικανότερου.

ΒΕΛΓΙΟ: Θα περίμενε κανείς πως με τόσους σταρ κυρίως στη μεσοεπιθετική γραμμή, η ομάδα του Βελγίου θα παρήγαγε ένα παιχνίδι πολλών επιθέσεων και γρήγορου τέμπο. Αντιθέτως, βλέπουμε μια ομάδα να οργανώνεται με αργές / νωχελικές κινήσεις και να βασίζει την επιθετική της δραστηριότητα στις μεμονωμένες ατομικές εξάρσεις των χαρισματικών παικτών της. Η δύναμη που δείχνει στα στημένα είναι ένα ακόμα όπλο της και η παρουσία ενός βαθύτατου ρόστερ δίνει έξτρα λύσεις στον προπονητή.

Ο Κουρτουά είναι φέτος, μάλλον, ο καλύτερος γκολκίπερ στον κόσμο και το πιστοποιεί από παιχνίδι σε παιχνίδι. Μπροστά του ο ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι Φαν Μπούιτεν πλαισιώνεται από τον γρήγορο στις αντιδράσεις Κομπανί που θα έχει στο νου του τα ξεπετάγματα του αντιπάλου φορ Ντέμπσεϊ. Η χρησιμοποίηση του Κομπανί σε ρόλο «σκούπας» είναι επιβεβλημένη σ’ αυτό το παιχνίδι, ώστε να σφραγιστεί ο δρόμος προς την περιοχή.


Το Βέλγιο παρουσιάζει την ιδιομορφία να στελεχώνει την άμυνα του ουσιαστικά με τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς, με τους δύο ατύπως να καταλαμβάνουν τις θέσεις των πλάγιων μπακ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ελάχιστα overlap και την παρουσία πολλών παικτών πίσω από τη μπάλα σε φάση επίθεσης. Το μειωμένο επιθετικό πλάτος εξηγεί και την ύπαρξη πολλών αυτοσχεδιασμών στην επιθετική ανάπτυξη.

Σύμφωνοι, οι Αζάρ , Ντε Μπρούιν και Μέρτενς θέλουν ελευθερία κινήσεων για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, πλην όμως αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει την ομαδική εκδήλωση της επιθετικής ανάπτυξης της ομάδας.

Κόντρα στα διπλά μαρκαρίσματα που θα τους έχει ετοιμάσει ο Κλίνσμαν, οι σταρ του Βελγίου θα πρέπει να επιδείξουν και ένα σημαίνοντα αλτρουισμό για να φτάσουν στην αντίπαλη εστία και να μην επιδοθούν σε μακρινά σουτ και ατομικές προσπάθειες. Ο Φελαϊνί ερχόμενος από την πίσω ζώνη και πατώντας περιοχή είναι ένα έξτρα όπλο, μιας και βοηθά με τον όγκο και το ύψος του να βρουν ένα σημείο αναφοράς οι μεσοεπιθετικοί. Ο Αζάρ δεν έχει σκοράρει ως τώρα και σίγουρα ένα γκολ θα διώξει το πολύ βάρος που έχει πάρει στις πλάτες του. Οι συμπαίκτες του το κατανοούν και θα τον βοηθήσουν ψάχνοντάς τον σε καίριες για γκολ θέσεις.

Το πρόβλημα στο γκολ για το Βέλγιο δεν το έλυσε ούτε ο ανόρεχτος Λουκάκου, που θα έχει μια ακόμα ευκαιρία (έστω και ερχόμενος από τον πάγκο) να ανεβάσει τις ποδοσφαιρικές μετοχές του. Η τιμωρία Ντεφούρ δεν επηρεάζει τα σχέδια του Βίλμοτς καθώς την ανασταλτική δράση της μεσαίας γραμμής θα την επωμιστεί ο Βίτσελ.

Απουσίες: Ντεφούρ, Βαντεν Μπόρε

Αμφίβολοι: Κομπανί, Βερμάλεν



ΗΠΑ: Τα… κολεγιόπαιδα έχουν βαλθεί να αποδείξουν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη ότι το κατέχουν το άθλημα. Τρέχουν, πιέζουν, μαρκάρουν σε up tempo καταστάσεις σαν μια καλοδουλεμένη κολεγιακή ομάδα που έχει γερμανική πινελιά. Ο Κλίνσμαν έχει εμφυσήσει το ομαδικό πνεύμα στους ποδοσφαιριστές του, μακριά από βεντετισμούς και ίντριγκες και έχει δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις μέσα στο γήπεδο για τον καθένα τους.

Εν αρχή ην η άμυνα θα έλεγε ο καθένας που θα προσπαθούσε να δώσει ταυτότητα σε μια αδύναμη ποιοτικά εθνική ομάδα. Εν αρχή ην η αδιάκοπη πίεση σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου λέει ο Κλίνσμαν και το απαιτεί από τους ποδοσφαιριστές του. Έτσι έρχεται η κατοχή μπάλας, με κλέψιμο κατά βάση, έτσι έρχεται ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου-με πίεση ψηλά- έτσι έρχονται και τα τελειώματα μπροστά.

Άριστοι στην εφαρμογή του πλάνου οι τρεις της μεσαίας γραμμής εκ των οποίων οι δύο (Μπράντλεϊ και Τζόουνς) με έντονες παραστάσεις πολλών ετών στα γήπεδα της Ευρώπης. Θα χρειαστούν όλη τους την προσήλωση και την πλήρη ενίσχυση των συμπαιχτών τους για να αποκόψουν τη μεσοεπιθετική Βελγική τριπλέτα από την εστία του Χάουαρντ.

Ο Χάουαρντ θα χρειαστεί την καλή του τύχη απέναντι σε απρόβλεπτους, διεισδυτικούς και καλούς στα σουτ γύρω και έξω από την περιοχή του, παίχτες.

Στην επίθεση ο Ντέμπσεϊ με την τεχνική του αρτιότητα και με την κίνηση στο χώρο αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για την παραβίαση της εστίας του Κουρτουά. Τα πλάγια μπακ των ΗΠΑ με τα ταχύτατα σε εκδήλωση overlap που κάνουν δίνουν έξτρα παίχτες στην επίθεση, αυξάνουν το πλάτος και προσφέρουν την ευκαιρία για κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή των Αμερικανών χαφ.

Απουσίες: -

Αμφίβολοι: -



Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στη σύγκριση ένας με έναν των παικτών των δύο ομάδων, η ζυγαριά θα γείρει δραματικά προς τη μεριά των Βέλγων. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι στους μεγάλους αγώνες πολλές φορές αρκεί η ατομική ποιότητα για να καθορίσει το αποτέλεσμα του ματς. Θα είναι, βεβαίως, μια πρόκληση για τα καλά μαθητούδια του Κλίνσμαν να αντιστρέψουν τους νόμους της φυσικής ροπής των ποδοσφαιρικών γεγονότων. Ωστόσο, είναι τόσο value ο άσσος που κανένας δε θα μπορέσει να αντισταθεί.
 
ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου