ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η κουβέντα με τον κόουτς Μπαρτζώκα στο τραπέζι

Η κουβέντα με τον κόουτς Μπαρτζώκα στο τραπέζι

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε πως η ομάδα δεν έχει αμυντικό πρόβλημα και επεσήμανε πως στόχος της είναι οι πολλοί πόντοι στην επίθεση. Το RedPlanet.gr βρέθηκε στο τραπέζι του Ολυμπιακού.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του ΕΣΑΚΕ για την έναρξη της νέας χρονιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα, BASKET LEAGUE OΠΑΠ 2012-2013,  Μετά τον Βασίλη Σπανούλη, τον λόγο πήρε ο προπονητής των Πειραιωτών, Γιώργος Μπαρτζώκας, του οποίοι οι δηλώσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, τόσο για την ομάδα που έχει στο μυαλό του, όσο και γύρω από το μπάσκετ. Διαβάστε αναλυτικά και δείτε στα παρακάτω βίντεο ολόκληρη την συζήτηση με τον Έλληνα τεχνικό, ο οποίος τόνισε πως οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν αμυντικό πρόβλημα, επισημαίνοντας πως στόχος των Πρωταθλητών είναι το να σημειώνουν πολλούς πόντους στην επίθεση.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε τις δηλώσεις του  για το αν η ομάδα έδωσε περισσότερη βαρύτητα στην επίθεση στα φιλικά και όχι τόσο στην άμυνα. Ο κόσμος ναι μεν εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη και την βελτίωση του Ολυμπιακού στην επίθεση, αλλά παράλληλα έχει και έναν προβληματισμό για την αμυντική λειτουργία που παρουσίασαν οι Πειραιώτες. Ο Έλληνας τεχνικός μας απάντησε: "Κοιτάξτε οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος αρέσκονται, ειδικά αυτή την εποχή που δεν υπάρχουν επίσημα παιχνίδια, να κάνουν κριτική σε ποιο συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό, βέβαια, είναι καλό, διότι σημαίνει ότι ασχολούνται με την ομάδα μας. Και ο Ολυμπιακός είναι ένας τεράστιος σύλλογος ο οποίος απασχολεί και επηρεάζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό κόσμου. Επηρεάζει την ζωή πάρα πολλών ανθρώπων, μέχρι και της καθημερινότητα τους. Όχι μόνο την Κυριακή, αλλά επί καθημερινής βάσης. Το ότι ασχολούνται μαζί μας είναι καλό και μας αρέσει.


 
Δεν υπάρχει κανένας προπονητής που να δουλεύει σε αυτό το επίπεδο που να πιστεύει πως μία ομάδα χωρίς να αμύνεται μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της. Υπάρχουν όμως ξεχωριστές καταστάσεις και διαφορετικά παιχνίδια. Μπορεί κάποιος να βγάλει ένα συμπέρασμα για την άμυνα από τα ματς που χάσαμε από την Κουμπάν, από τους πολλούς πόντους που δεχτήκαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, ή από την Μακάμπι, το οποίο ήταν ένα παιχνίδι πολύ ιδιαίτερο για εμάς. Από την άλλη όμως κερδίσαμε τόσο την ΤΣΣΚΑ, όσο και την Σιένα, παίζοντας πάρα πολύ καλή άμυνα, ενώ το ίδιο καλά αμυντικά πιστεύω παίξαμε και κόντρα στην Ζαλγκίρις.


 
Θα σας πω το εξής: εμείς επιλέξαμε στην προετοιμασία το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ανταγωνισμού. Δηλαδή, άμα δείτε τις ομάδες που καθίσαμε και διαλέξαμε ώστε να αντιμετωπίσουμε, ήταν ομάδες όχι απλά πρωταθλήτριες, αλλά υπερ-πρωταθλήτριες στις χώρες τους, οι οποίες κερδίζουν σερί χρόνια τον τίτλο στην πατρίδα τους, όπως είναι οι ΤΣΣΚΑ, Σιένα, Μακάμπι, Μπάμπεργκ, αλλά και η Ζαλγκίρις. Επιλέξαμε να πάμε σε πολύ δύσκολα παιχνίδια, στα οποία ξέρετε οι ομάδες που αντιμετωπίσαμε διαθέτουν ταλέντο πολύ μεγάλο. Πρώτα απ' όλα το μπάσκετ όπως παίζεται σε αυτό το επίπεδο διαθέτει παίκτες πάρα πολύ ταλαντούχους και ικανότατους. Παρόμοιους παίκτες βέβαια διαθέτουμε και εμείς. Το δικό μας ταλέντο, το οποίο δεν διαθέτουν οι άλλοι, είναι το ότι παίζουμε πιο γρήγορα από τις άλλες ομάδες. Και αυτό συμβαίνει διότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων και τα σκορ πηγαίνουν πιο ψηλά.


 
Ταυτόχρονα οι διαιτητές είναι σε μία διαδικασία τώρα, καθώς πήραν κάποιες οδηγίες από την Ευρωλίγκα, και προσπαθούν να αφομοιώσουν έναν καινούριο τρόπο για το πως πρέπει να παίζεται το παιχνίδι φέτος και όλοι τους είναι λίγο στην υπερβολή. Όλα αυτά λοιπόν έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και αυτή την γνώμη που λέγεται από πολλούς (περί της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας). Η αίσθηση μου όμως είναι πως ο Ολυμπιακός δεν έχει αμυντικό πρόβλημα, παρότι ότι απαρτίζεται από παίκτες που επιλέχθηκαν όχι για την αμυντική τους δυνατότητα, αλλά για το επιθετικό τους ταλέντο. Και αυτό είναι μοιραίο. Σε αυτές τις ομάδες υψηλού επιπέδου αυτό συμβαίνει. Δηλαδή ο Ολυμπιακός παίρνει τους καλύτερους σε ταλέντο παίκτες, οι οποίοι συνήθως ξεχωρίζουν στην επίθεση. Άρα τι πρέπει να κάνεις; Να κάνεις αυτούς τους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν τους 20 και τους 25 πόντους, να παίξουν και άμυνα. Μοναδική εξαίρεση είναι ο Ντόρσεϊ, ο οποίος επιλέχθηκε καθαρά για τις αμυντικές του ικανότητες.


 
Εμείς, λοιπόν, καλούμαστε αυτή την στιγμή να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την αμυντική λειτουργία της ομάδας, η οποία πέρσι ήταν πάρα πολύ καλή. Ταυτόχρονα όμως, και θυμηθείτε το εξής: πέρσι πολλοί έλεγαν πως ο Ολυμπιακός αν δεν βάλει πάνω από 65 πόντους, πως θα κερδίσει; Χρειαζόταν λοιπόν να κοιτάξουμε την επίθεση μας. Η αίσθηση μου είναι πως είτε επειδή οι παίκτες έχουν αυτοπεποίθηση λόγω της περσινής χρονιάς, είτε γιατί έχουν έναν επιπλέον χρόνο δουλεύοντας σε υψηλό επίπεδο ακόμη στην πλάτη τους, είτε γιατί ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι, δηλαδή το πως θα παίξουμε, η ομάδα σκοράρει πολλούς πόντους στην επίθεση, το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Εμείς να ξέρετε πως στα φιλικά που δώσαμε σε κανένα παιχνίδι δεν κάναμε σκάουτινγκ στον αντίπαλο. Επίτηδες! Με όσους αντίπαλους παίξαμε δείξανε εικόνα, εμείς στα δύο-τρία τελευταία παιχνίδια που παίξαμε δείξαμε εικόνα στον αντίπαλο και αυτό αποσπασματικά για μία πληροφορία που θα δώσουμε, για να δούμε το πως θα αφομοιωθεί. Άρα δεν είχαμε μπει σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και δεν κάναμε σκάουτινγκ ώστε να δούμε τις αντιδράσεις των δικών μας παικτών, με πολύ λίγο coaching από τους προπονητές και πιο πολύ εφαρμογή κάποιων πραγμάτων που δουλεύουμε στην προπόνηση. Δε νομίζω πως έχει αμυντικό πρόβλημα η ομάδα μας και αυτό θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα".



Για το πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει το απαιτητικό αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας, σχολίασε: "Με το πολύ υψηλό επίπεδο της προπόνησης, αν και δεν συμφωνώ απόλυτα. Ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς τον αντίπαλο και να υπερτιμάς τις δικές σου δυνατότητες. Η Α1 είναι αρκετά ανταγωνιστική. Θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα αν δεν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, γιατί έχουμε πολύ δύσκολο πρόγραμμα. Παίζουμε σερί μέχρι τον Ιούνιο, ακόμα και σε μια μικρή διακοπή, θα υπάρχει το All Star Game. Αρά αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο στόχος του Ολυμπιακού είναι να συνεχίσει να είναι πρώτος στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε να πάρουμε την Ευρωλίγκα. Πρώτος στόχος είναι το Τop-16, γιατί έχουμε δύσκολο όμιλο. Κανείς δεν θα μας χαρίσει την Ευρωλίγκα.

Πρέπει να διατηρήσουμε τα πρωτεία στην Α1. Κανείς δεν θα πει ότι αν τελειώσει η σεζόν κι έχουμε πάρει το πρωτάθλημα, ότι αποτύχαμε. Στην Ευρώπη είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Είναι πολύ σημαντική η πνευματική διαχείριση όλων των καταστάσεων. Όλοι έχουν ένα μεγάλο κίνητρο να μας νικήσουν. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και όχι τι άμυνα θα έχουμε. Άποψη μου είναι ότι θα είμαστε πολύ καλοί. Χρειάζεται περισσότερη κουβέντα απ' ότι περίμενα, γιατί τα παιδιά είναι στην κορυφή κι έχουν μεγάλη πίεση".

Για το αν θα ήθελε έναν σέντερ που να παίζει πλάτη, δήλωσε: "Το παιχνίδι με πλάτη είναι ιδανικό να το έχεις. Αλλά πρέπει να έχεις έναν γρήγορο ψηλό. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα και όλοι οι καλοί ψηλοί πάνε στο ΝΒΑ. Αν εξαιρέσουμε τον Κρσιστς δεν υπήρχαν τέτοιοι ψηλοί στο περσινό Final-4. Οι προπονητές βρίσκουν κάποια τρικ και προσπαθούν να ποστάρουν παίκτες που έχουν αυτή την ικανότητα, έστω κι αν δεν παίζουν μέσα στη ρακέτα. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην επίθεση".


www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου