ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο απολαυστικός Πίνι Γκέρσον

Ο απολαυστικός Πίνι Γκέρσον








Μια μεγάλη συνέντευξη του Πίνι Γκέρσον φιλοξενεί ο «Πρωταθλητής». Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και της Μακάμπι μιλά για όλους και για όλα και είναι για ακόμα μια φορά απολαυστικός...
 - Κόουτς, τι κάνεις τώρα; Φαίνεται πως δεν ανακατεύεσαι πλέον με την Μακάμπι αν και έχεις συμβόλαιο και για φέτος...
- Αυτό που έχω σίγουρα αποφασίσει και μου αρέσει είναι ότι θα είμαι μέλος σε ένα κανάλι και θα κάνω τον σχολιαστή! Το έχω κανονίσει ήδη και θα γεμίσει την ώρα μου. Έχω ακόμα συμβόλαιο με την Μακάμπι, είναι αλήθεια αυτό. Υπάρχει πιθανότητα να με χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή. Δεν με χρειάζονται προς το παρόν και τα πάνε καλά. Τώρα και οι... δύο είμαστε χαρούμενοι! Κάτι άλλο με το οποίο ασχολούμαι είναι η  Βαλκανική λίγκα. Τους οργανώνω και επιβλέπω. Μιλάμε για ομάδες που δεν βρίσκονται σε τοπ επίπεδο. Από Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Βουλγαρία. Μια ιδέα πάνω στην οποία δουλεύω τώρα, είναι να κάνω τζούνιορ πρωτάθλημα στην Βαλκανική λίγκα. Είναι ο επόμενος στόχος μου. Υπάρχουν ταλέντα σε αυτές τις χώρες, αλλά όχι ένα σύστημα που θα τα εντοπίζει και θα τα αναδεικνύει.

- Πόσες κόρες έχεις; Έχω χάσει τον λογαριασμό! Μήπως είναι η τιμωρία σου επειδή εσύ «μια ζωή» ταλαιπωρείς άντρες, τους... παίκτες σου;
(Γέλια) Δεν το έχω σκεφτεί αυτό! Όχι, είναι ευλογία για μένα... Έχω πλέον 5 κόρες! Από δύο γάμους. Ο Θεός με ευλόγησε, είναι ευτυχία οι πέντε κόρες, είμαι χαρούμενος. Όταν η γυναίκα μου είναι έγκυος, ποτέ δεν σκέφτομαι τι μωρό θα μας έρθει. Ό,τι και να έρθει είσαι ευτυχισμένος! Να ξέρεις ότι οι κόρες είναι κάτι φοβερό για τους πατέρες και οι γιοί αυτό που θέλουν οι μάνες περισσότερο!

- Θα προσπαθήσεις κι άλλο, για να κάνεις ένα Γκέρσον τζούνιορ;
 - Φίλε, δεν ξέρω αν έχω άλλο καλό σπέρμα!!! Την τελευταία φορά που το... χρησιμοποιήσαμε, κάναμε δύο κοριτσάκια! Τώρα που σου μιλάω είμαι με δύο από τις κόρες μου και πρέπει να κάνεις υπομονή!

- Ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ότι ήσουν μπασκετμπολίστας!
- Α, ήμουν πολύ καλός παίκτης! Ξεκινούσα βασικός στην εθνική νέων! Όπως ξέρεις δεν ήμουν ποτέ τόσο ψηλός. Ίσως δεν ήμουν και αδύνατος! Μπορούσα να γίνω πολύ καλός παίκτης, όχι όμως κορυφαίος. Αποφάσισα να γίνω προπονητής από πολύ μικρός. Για αρκετά χρόνια ήμουν παίκτης και προπονητής παράλληλα!

- Όταν λέμε μικρός;
 - Σκέψου ότι το 1967 πήρα τον πρώτο μου τίτλο! Ήμουν προπονητής στο εφηβικό της  Μακάμπι. Τότε, έπαιζα ακόμα μπάσκετ. Μετά τελείωσα στρατό και επειδή δεν θα γινόμουν ποτέ μεγάλος παίκτης, σκέφτηκα να γίνω κόουτς από πολύ νέος...

- Θα έχεις μάθει για την κατάσταση στην Ελλάδα...
- Εννοείται, τα πάντα ξέρω για το ελληνικό μπάσκετ. Έχετε μεγάλη σχολή και το αγαπάτε το άθλημα. Δεν ξέρω αν η απεργία κάνει καλό, αλλά είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που κάνει ένα επάγγελμα. Η ομοσπονδία πρέπει να σέβεται τους αθλητές και το αντίστροφο. Όλοι πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ του αθλήματος. Πίσω από τις δύο μεγάλες ομάδες τι υπάρχει στο πρωτάθλημα;  Και οι άλλοι παίζουν και πρέπει να παίζουν μπάσκετ.... Το μπάσκετ είναι σόου και μπίζνες μαζί. Όσοι έχουν βγάλει πολλά λεφτά από αυτό, πρέπει να βοηθήσουν με εμπειρία και ιδέες. Σας έχει επηρεάσει πολύ και η οικονομική κρίση πιστεύω.

- Κόουτς, αυτό πλέον είναι δικαιολογία. Τα προβλήματα είναι πολλά από πριν και κανένας δεν κάνει τίποτα.
- Για αυτό σου λέω, πρέπει να κάτσουν όλοι όσοι εκπροσωπούν το μπάσκετ σε ένα τραπέζι και να τα βρούνε. Να λειτουργήσουν πρώτα με γνώμονα το καλό του μπάσκετ στην Ελλάδα και μετά να σκεφτούν το συμφέρον της δικής τους πλευράς.

- Ήσουν στο ΣΕΦ και είδες το Ολυμπιακός - Ρεάλ. Τι συμπέρανε το μάτι του Πίνι;
- Το πρώτο παιχνίδι ποτέ δεν είναι εύκολο. Περίμενα να δω καλύτερο μπάσκετ, γιατί είχαν μαζευτεί πάρα πολλά εκατομμύρια στο παρκέ! Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει το ίδιο ακριβώς ρόστερ ως το τέλος. Θα πάρει παίκτη ή παίκτες! Θέλουν κάτι ακόμα για να χτυπήσουν ομάδες όπως η  Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός, η ΤΣΣΚΑ. Ο Ολυμπιακός αυτό τον στόχο έχει. Να μπορεί να τους κερδίσει όλους... Θα πάρουν λογικά ένα ακόμα γκαρντ!

- Γκαρντ; Τώρα μας έστειλες! Στην Ελλάδα όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται παίκτης, μιλάνε για τεσσάρι ή κάποιον έξτρα παίκτη ρακέτας;
- Δεν διαφωνώ, αλλά εγώ είδα ότι για να νικήσει τους πάντες ο Ολυμπιακός θέλει ακόμα ένα σούπερ περιφερειακό, ικανό να παίρνει κι αυτός την ομάδα στις πλάτες του. Κοιτούσαν για παίκτη, έψαχναν και στο ΝΒΑ, το ξέρω. Ο στόχος φίλε είναι να πάρουν την Ευρωλίγκα. Όχι να κερδίσουν την Ρεάλ, έτσι δεν είναι; Έχουν δίκιο όσοι λένε πως ίσως χρειάζεται και παίκτης στη ρακέτα. Επειδή υπάρχει ο Μπουρούσης εκεί, όμως, μιλάμε για πολύ συγκεκριμένο παίκτη!

- Τι ψηλό εννοείς;
- Ένας παίκτη ειδικών συνθηκών, να ταιριάξει με τον Μπουρούση. Να παίζει στο χαμηλό ποστ και να είναι εξαιρετικά κοντρολαρισμένος. Με αυτές τις δύο προσθήκες, θα είναι σούπερ ομάδα! Δεν είναι καθόλου αδύναμοι, αλλά χρειάζονται ενίσχυση. Τον Τσίλντρες ή τον Κλέιζα ποιος τον αντικατέστησε; Ο Παπαλουκάς και ο Τεόντοσιτς είναι φοβεροί δημιουργοί, εγώ θα ήθελα ένα ακόμα παίκτη μαζί με αυτούς και τον Σπανούλη.


- Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά που είδες στον Ολυμπιακό, σε σχέση με την περσινή ομάδα; Μπορεί να πάρει τίτλους;
- Είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να γίνουν καλύτεροι. Δεν αναφέρομαι στην ομαδική λειτουργία, γιατί ο Ντούντα είναι πολύ έμπειρος. Απλά χρειάζονται κι άλλοι παίκτες - κλειδιά. Αν τους πάρουν από πολύ καλοί, θα γίνουν φονική ομάδα! Ένα μπασκετικό τέρας! Ξέρω βέβαια ότι η αγορά είναι δύσκολη αυτή την εποχή. Είναι, όμως, δύσκολο να κερδίσεις την Μπαρτσελόνα. Άλλο πολύ καλή ομάδα, άλλο κορυφαία. Είναι η ίδια διαφορά του να έχεις μια ομάδα που πάει στο φάιναλ φορ από το να διαθέτεις μια που παίρνει την κούπα στην Ευρωλίγκα.

- Εντάξει, με αυτή την λογική ο Παναθηναϊκός είναι πλήρης; Γιατί στο πρωτάθλημα αυτόν πρέπει να κερδίσει. Σπανούλης και Σάρας λείπουν πλέον.
- Συμφωνώ. Ο Ολυμπιακός, όμως, στην θέση τρία δεν έχει σούπερ παίκτη. Η μεταγραφή του Σπανούλη είναι μεγάλη!  Ο Παναθηναϊκός δεν τον έχει πια και αυτό είναι γκράντε πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό. Για τον Σάρας δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο λογικά αυτή την στιγμή, είχε και τραυματισμούς.

- Ναι, αλλά πέρυσι ήταν πάλι καθοριστικός.
- Μα, είναι παίκτης των μεγάλων αγώνων και των κρίσιμων στιγμών ο Σαρούνας! Ο Σπανούλης, όμως, κάνει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά για μια μεγάλη ομάδα.

- Έφυγες τον Φλεβάρη του 2008. Μετά από τόσο καιρό, πες μου, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος σου στον Ολυμπιακό. Γιατί δεν είσαι κόουτς της ομάδα τώρα που μιλάμε;
- Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα, ήταν που άφησα κάποιους ανθρώπους του Ολυμπιακού να κάνουν κινήσεις ή μεταγραφές που δεν μου άρεσαν! Ήταν η πρώτη μου σεζόν εκτός της πατρίδας μου. Ήμουν καινούριος σε ένα πολύ μεγάλο κλαμπ. Κατηγορώ τον εαυτό μου πάνω από όλα, όμως, κάποιοι γύρω μου δεν με βοήθησαν να διαλέξω τους παίκτες που ήθελα. Άφησα ανθρώπους γύρω μου να παίρνουν κάποιες αποφάσεις που ήταν δικές μου, ενώ δεν συμφωνούσα.

- Συγγνώμη, για ποιους μιλάς;
- Ξέρω που πάει το μυαλό σου. Μιλάμε ανοιχτά τώρα. Με τους προέδρους δεν είχα κανένα πρόβλημα. Πρώτα από όλα είναι δικά τους τα λεφτά που βάζουν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ότι γουστάρουν, αυτοί πληρώνουν. Μιλάω για κάποιους που ήταν πριν από μένα στον Ολυμπιακό. Πήγαιναν στην διοίκηση και έλεγαν τα δικά τους. Επηρέαζαν καταστάσεις.

- Μπορείς να πεις κάτι πιο συγκεκριμένο;   
- Άντε, θα σου πω μια ιστορία ενδεικτική. Για τον Κίντελ Γουντς. Προτάθηκε στην ομάδα. Οκ; Δεν τον ήθελα! Μετά από λίγες μέρες πήγα στο Λας Βέγκας στο σάμερ λιγκ. Ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι έπρεπε να τον δω σε ένα work out που έκανε, για να τον κρίνω...

- Α, ναι. Εμείς είχαμε μάθει ότι πήγες να τον τσεκάρεις στην ατομική προπόνηση, είδες κι άλλους εκπρόσωπους ευρωπαϊκών ομάδων εκεί και τσαντίστηκες!
- Δεν έγινε έτσι. Ούτε καν πήγα να τον δω!!! Ήμουν εκεί, αλλά δεν πήγα στην προπόνηση που έκανε. Γιατί δεν έδινα ούτε 5% πιθανότητες να πάρω τον Κίντελ Γουντς. Δεν ήθελα καν να τον δω. Ε, όπως ξέρεις τον πήρε ο Ολυμπιακός τον παίκτη! Να σε ρωτήσω κι εγώ κάτι. Ο Ίβκοβιτς θα το δεχόταν αυτό;

- Μου βάζεις δύσκολα, κόουτς. Που να ξέρω! Μάλλον όχι.
- Μάλλον όχι; Σίγουρα όχι είναι η σωστή απάντηση!

- Με τους προέδρους τα πας καλά; Είναι από τους λίγους που αγαπάνε τόσο πολύ αυτό που κάνουν. Τόσο την ομάδα, όσο και το άθλημα.
- Τους αγαπάω πάρα πολύ! Σπάνια συναντάς τόσο ειλικρινείς ανθρώπους. Θέλουν το καλύτερο για την ομάδα. Τους είχα πει σε μια συζήτηση πως η εμπειρία κοστίζει λεφτά, αλλά εύχομαι να μην τους κοστίσει πάρα πολλά. Αξίζουν πρωταθλήματα, κύπελλα, όλους τους τίτλους οι Αγγελόπουλοι. Τα δίνουν όλα για τον Ολυμπιακό. Τους σέβομαι απόλυτα. 

- Πως χώρισαν οι δρόμοι σας;
- Θυμάμαι όλη την τελευταία μας συζήτηση. Ήταν ντόμπροι. Με έχουν πάρει για να τους βοηθήσω σε κάποια θέματα. Το έκανα αμέσως. Γιατί, ήταν πολύ καλοί μαζί μου. Μου φέρθηκαν σωστά και προχθές στο ΣΕΦ με καλωσόρισαν. Πραγματικά αγαπάνε το άθλημα, ασχολούνται με τα πάντα. Όπως σε κάθε δουλειά, όμως, όταν δίνεις μια επιτελική θέση σε κάποιον, πρέπει να του παρέχεις τον χρόνο και τα εχέγγυα για να πετύχει. Ο Ίβκοβιτς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που τον καλωσόρισε ο κόσμος. Αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχεις...

- Ο Ομπράντοβιτς με σένα δεν έμοιαζε να ελέγχει τα παιχνίδια στα ντέρμπι. Τον δυσκόλευες πολύ. Γιατί;
- Φίλε, απείχαμε ένα αμυντικό ριμπάουντ, ένα λει απ ή μια απόφαση των διαιτητών για να πάρουμε το πρωτάθλημα! Ένα από αυτά τα τρία να ήταν διαφορετικό, θα τα είχαμε καταφέρει. Ο Ζέλικο είναι από τους καλούς μου φίλους στο μπάσκετ, σέβομαι πολύ και τον ίδιο και το κλαμπ που εκπροσωπεί. Ήθελα να του πάρω το πρωτάθλημα και έκανα τα πάντα. Σκέψου, όμως, ότι όταν ήρθα το μπάτζετ ήταν 7 εκατομμύρια και τώρα είναι 37!

- Φέτος έχει μειωθεί κατά ένα μικρό ποσοστό, δεν είναι τόσο μεγάλο. Έχουμε δει ομάδες να αλλάζουν προφίλ και να πετυχαίνουν. Η Κάχα πήρε το ισπανικό πρωτάθλημα πέρυσι, που δεν το περίμενε κανείς!
- Ναι, αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία. Αν το προσέξεις με το φάιναλ φορ πάντα φλερτάρει ή προκρίνεται μια ομάδα με μικρό μπάτζετ. Όπως η Παρτιζάν πέρυσι. Στο τοπ επίπεδο όλα παίζοντα, το φάιναλ φορ κρίνεται σε ένα βράδυ, σε ένα σουτ, σε ένα λάθος. Εγώ πέρυσι είχα 21-1 ρεκόρ στο πρωτάθλημα και το χάσαμε! Στο τελευταίο παιχνίδι, ενώ κερδίζαμε 14 πόντους...

- Κάπως έτσι χάσατε και το πρώτο ματς των πλέι οφ με την Παρτιζάν στο Τελ - Αβίβ.
- Ναι, πάλι είχαμε διαφορά και στο τέλος χάσαμε.

- Πίνι, στην Ελλάδα γίνεται ντόρος με την διαιτησία. Τους δικούς σου τελικούς το 2007 τους θυμάσαι. Τους περσινούς τους είδες; Στον τρίτο τελικό ο Ολυμπιακός κέρδιζε 14 πόντους στο 28’ και όμως, έχασε. Μετά από αυτό το παιχνίδι, έγινε τεράστια συζήτηση. Στον επόμενο τελικό είχαμε τα επεισόδια, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε ξανά και τώρα «έφαγε» και την τιμωρία της έδρας του.
- Τα είδα όλα τα παιχνίδια. Βλέπω τα πάντα, έχω 3 χιλιάδες κανάλια στο σπίτι μου, λες να μην βλέπω τους τελικούς στην Ελλάδα; Πριν ξεκινήσω την δουλειά στον Ολυμπιακό είχα μιλήσει με φίλους μου και μου είχαν πει τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν θα σου πω πολλά. Μόνο πως από πριν ήξερα τι συμβαίνει, έπαιξα εκεί, τώρα έχω φύγει. Πλέον, ξέρω ακριβώς την κατάσταση και τι «παίζει» με αυτό το θέμα! Καταλαβαίνω τα πάντα φίλε...

- Ξέρεις ότι ο Κορομηλάς που στον 5ο τελικό του μιλούσες με εκείνο το πλαστικό από σημαία που έμοιαζε με... βέργα, είναι τώρα μέλος της ΚΕΔ μαζί με τον Ζαβλανό;
- Τους γνώριζα πριν έρθω στην Ελλάδα, τους μιλούσα τότε, τα είπαμε και μετά! Να ξέρεις ότι είναι καλά παιδιά! Πάντα η ομάδα που κυνηγάει να κερδίσει τον πρωταθλητή έχει πιο δύσκολο έργο. Ο πρωταθλητής εκτός της αύρας του φαβορί, όταν είναι χρόνια στην ίδια θέση, είναι λογικό να έχει κι άλλα πλεονεκτήματα. Πίστεψέ με, πάντως, τώρα κατανοώ ακόμα καλύτερα τι συμβαίνει κάθε φορά. Είναι σαν να έχεις απέναντί σου τον Κάσιους Κλέι που ήταν πάντα το γκράντε φαβορί!!! 

- Ναι, αλλά ο Κάσιους Κλέι κάποια στιγμή μετά από χρόνια έπεσε νοκ - άουτ, έχασε! Ο Παναθηναϊκός το παθαίνει στην Ευρωλίγκα ακόμα και από ομάδες όπως η Παρτιζάν ή το Μαρούσι στην έδρα του.  Στο πρωτάθλημα, όμως, δεν χάνει ποτέ.
- Η προηγούμενη απάντηση ήταν αρκετή! Γράψε ότι ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο σεβασμό από όλους. Σαν πρωταθλητής θα έχει αβάντα. Πρέπει να είσαι όχι απλά καλύτερος. Δύο και τρεις φορές καλύτερος για να νικήσεις και να γκρεμίσεις τον Κάσιους Κλέι από την κορυφή!

- Μοιάζει με ένα φαύλο κύκλο, που πάντα «την πληρώνει» ο Ολυμπιακός στο τέλος... Πέρυσι το μόνο που έμεινε ήταν τα επεισόδια στο ΣΕΦ, όλα τα υπόλοιπα ξεχάστηκαν.
- Καταλαβαίνω τους φίλους του Ολυμπιακού, τους νιώθω, πίστεψέ με. Θέλουν επιτέλους το πρωτάθλημα και το έχουν χάσει αρκετές φορές, ενώ αισθάνονται ότι το αξίζουν, ότι έφτασαν πολύ κοντά. Δεν λέω ότι αντέδρασαν με τον σωστό τρόπο, αλλά μπορώ να καταλάβω πως ένιωσαν.

- Πίνι, Ντούντα VS Ζοτς! Ποιος θα κερδίσει; Θα επηρεαστεί η φιλία τους από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το μίσος που υπάρχει μεταξύ των δύο αντιπάλων;
- Οι σχέσεις και οι φιλίες των προπονητών δεν επηρεάζονται εκτός παιχνιδιού! Την ώρα του αγώνα ο ένας σίγουρα θα θέλει πολύ να κερδίσει τον άλλο! Στο γήπεδο, την ώρα του ντέρμπι, θα είναι εχθροί. Εγώ τον Ζέλικο μέσα στο παρκέ θέλω να τον «σκοτώσω»! Με το που τελειώσει ο αγώνας θέλω να τον φιλήσω. Θα έχει τεράστια ενδιαφέρον η κόντρα τους, ιδίως για μας τους προπονητές. Μετράει πολύ πως ο ένας ξέρει πολύ καλά τον άλλο! Ο Ντούντα, μου έχει αποδείξει ότι  μπορεί να κάνει 1-2 κινήσεις - ματ αργά μέσα στο παιχνίδι και να το πάρει! Δεν χάνονται οι μονομαχίες τους, με τίποτα!

- Εσύ έφερες τον Τεόντοσιτς;
- Ναι! Μαζί με τον Σταύρο (σ.σ Ελληνιάδη) ψάχναμε την περίπτωσή του πριν αποφασίσουμε. Τώρα που ήρθα στο ΣΕΦ ευχαριστήθηκα με την ψυχή μου που είδα τον Μίλος να παίζει έτσι και το ίδιο ισχύει και για τον Μπουρούση! Τον Τεόντοσιτς τον είδα και είπα αμέσως χωρίς καμία αμφιβολία: Θα γίνει ο καλύτερος πλέι μέικερ στην Ευρώπη και μπορεί να παίξει σούπερ και στο ΝΒΑ! Ήταν παιδί τότε, τώρα είναι άντρας και είμαι χαρούμενος για αυτόν. Μου αρέσει η συμπεριφορά του. Είναι γεννημένος νικητής. Έχει μάθει πράγματα από τον Παπαλουκά. Έχω μελετήσει τόσα χρόνια το παιχνίδι του Παπαλουκά και βλέπω ότι έχει πάρει κάποια πολύ καλά δικά του στοιχεία. Αλλά, αυτός είναι ακόμα πιο απρόβλεπτος! Δίπλα στον Θοδωρή έγινε καλύτερος και μπορεί να τον ξεπεράσει κάποια στιγμή.

- Όλοι ξέρουμε ότι δεν είχες καλή χημεία με τον Σχορτσανίτη... Σε μια συνέντευξη που είχαμε κάνει μαζί, είπε ότι ενοχλήθηκε από κάποια δικά σου σχόλια. Όπως τότε στο ολ σταρ γκέιμ... Μιλήσατε καθόλου εκεί στο Ισραήλ;
- Όχι, δεν είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε. Δεν πηγαίνω συχνά στο γυμναστήριο! Τον σέβομαι, πάντως. Ήθελα να είναι πιο επαγγελματίας. Με είχαν ρωτήσει οι Αγγελόπουλοι από την πρώτη μέρα για τον Σοφοκλή και τους είπα ότι μπορεί να γίνει από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη. Το πρόβλημά του δεν είναι το παιχνίδι του. Ήταν νέος και επηρεαζόταν από κακές γνώμες γύρω του. Τώρα είναι πιο ώριμος. Ακόμα πιστεύω ότι έχει την ευκαιρία να γίνει ο καλύτερος. Δεν μπορεί να παίζει 30 λεπτά και αυτό είναι σημαντικό. Πριν έρθω δεν έκανε τις μισές προπονήσεις. Με μένα έχανε περίπου 1 στις 3. Τώρα από ότι μαθαίνω προπονείται κανονικά!

- Τελικά, τι δεν πήγε καλά στην σχέση σας;
- Ο Σοφοκλής έπρεπε να γνωρίζει ότι θέλουμε το καλύτερο για αυτόν. Δεν ξέρω πολλά κλαμπ που φέρονται τόσο καλά σε παίκτες με πάρα πολλά προβλήματα, όπως ο Σόφο. Ο Κόκκαλης και οι Αγγελόπουλοι του συμπεριφέρθηκαν με ένα τρόπο που ελάχιστοι ιδιοκτήτες μπορούν να έχουν. Αν έχει ωριμάσει, θα γίνει μεγάλος σταρ στην Μακάμπι. Πρέπει να ακούει τους προπονητές. Η εμπειρία είναι αυτή που σε κάνει να ανταποκρίνεσαι στις μεγάλες προσδοκίες και στην πίεση. Έχω δει πολλούς παίκτες μου να αλλάζουν συμπεριφορά από ένα άρθρο ή ένα θέμα στην τηλεόραση για αυτούς! Νομίζουν ότι είναι ήδη μεγάλοι παίκτες. Ο πραγματικός σταρ είναι αυτός που έχει καταφέρει πολλά και συνεχίζει να πολεμάει σε κάθε προπόνηση.

- Η ΕΟΚ ψάχνει πάλι προπονητή. Ενδιαφέρεσαι για μια τέτοια δουλειά; Με τον φίλο σου τον Ελληνιάδη!
- Τώρα που ήρθα να δω τον Ολυμπιακό ήμουν μαζί του όλο το βράδυ. Μου έλεγε για τα προβλήματα στο ελληνικό μπάσκετ και το Μαρούσι. Θα ήμουν χαρούμενος αν με έπαιρναν σε κάποιο κομμάτι της ομοσπονδίας, ακόμα και όχι σαν πρώτο προπονητή!

-  Σοβαρά το λες; Να κάνεις τι αν δεν είσαι ο χεντ κόουτς;
- Σε μια χώρα με την μπασκετική παράδοση που έχει η Ελλάδα, μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα, δεν φαντάζεσαι πόσοι τομείς δουλειάς υπάρχουν! Έχω την εμπειρία να ανταποκρίνομαι σε πολλούς ρόλους. Αγαπάω το ελληνικό μπάσκετ, είναι σημαντικό για την Ευρώπη. Έχω αρκετές προτάσεις για πάγκους εθνικών ομάδων, αλλά είναι χώρες όχι τόσο μεγάλες μπασκετικά όσο η Ελλάδα. Έλα, μην λέμε άλλα και θα νομίζουν ότι θέλω να με πάρουν! Αυτές οι αποφάσεις καθορίζονται από τον Θεό φίλε, αυτός ξέρει μόνο.

- Στην αρχή η σχέση σου με τον κόσμο του Ολυμπιακού ήταν σούπερ. Στο τέλος, όχι.
- Ξέρω ότι είχαν προσδοκίες από μένα. Ο προπονητής χρειάζεται τους φανς τις δύσκολες βραδιές. Τους ζητάω να είναι δίπλα στον Ντούντα και να τον στηρίζουν από την αρχή μέχρι το τέλος. Θα υπάρχουν πάνω και κάτω μέσα στην σεζόν. Ο προπονητής έχει το 25% της επιτυχίας στις νίκες και το 100% της αποτυχίας στις ήττες! Ξέρεις γιατί πληρωνόμαστε; Για να μην κατηγορούμε κανέναν άλλο πέραν του εαυτού μας όταν χάνουμε!

- Το πιστεύεις αυτό;
- Φυσικά! Ένας φίλος και συμπατριώτης μου ήταν προπονητής στην Τσέλσι και έφτασε κοντά σε μια μεγάλη επιτυχία. Ένας παίκτης του, όμως, έχασε ένα πέναλτι και δεν τα κατάφεραν! Ο φίλος μου έφυγε. Ψάξε να δεις, ο παίκτης είναι ακόμα εκεί!

- Τον Αβραάμ Γκραντ εννοείς;
- Ναι, είναι πολύ καλός μου φίλος.

- Μήπως μιλάς για τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ, το 2008; Που το πήρε η Μάντσεστερ και γλίστρησε ο Τέρι στο πέναλτι που θα έδινε τον τίτλο στην Τσέλσι;
- Έλα φτάνει, δεν θυμάμαι... Εγώ είμαι ευτυχισμένος με όλα όσα έχω καταφέρει. Πήρα πολλούς και σημαντικούς τίτλους και έχω χρόνια δουλειάς ακόμα μπροστά μου! Έχω να μιλήσω σε δημοσιογράφο πολλούς μήνες, πρέπει να το σεβαστείς αυτό και να γράψεις όσα είπαμε, όπως τα είπαμε!

- Κόουτς, σπάνια περνάει κάποιος τόσο καλά σε μια συνέντευξη!
- Ευχαρίστησή μου, κι εγώ σας αγαπάω όλους! Εσένα, τους φίλους μου στην Ελλάδα, τον Ολυμπιακό, όλους!  Να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι έχετε μια τέλεια χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου