ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΚΟΙΝΙ...

 ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΚΟΙΝΙ...


Υποθέσεις δωροδοκίας έχουν εμφανιστεί πολλές στο ελληνικό ποδόσφαιροι ! Δείτε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που ουσιαστικά έμειναν ατιμώρητα...και γραφουμε για τα γεγονοτα που εχουν αποδειχθει η εχουν παει στην...δικαιη Ελληνικη Δικαιοσυνη ασχετως αποτελεσματος βεβαια..
Η πλειονότητα των υποθέσεων δωροδοκίας αφορούν τις δεκαετίες του '70 και του '80, καθώς μετά όλα άρχισαν να δουλεύουν με σύστημα και κανείς δεν πιάνεται. Αλλά όπως καταγράφει η Ιστορία, όσοι αποδεδειγμένα κατηγορήθηκαν για δωροδοκία έμειναν εκτός φυλακής. Οι μόνοι που κλείστηκαν πίσω από τις μπάρες -και όχι για δωροδοκία- αλλά για σκάνδαλα, ήταν ο πρώην πρόεδρος του Πανιωνίου Μιχάλης Σταματελάτος και ο υπάλληλος της ΕΠΟ Κώστας Κιάππε. Θυμηθείτε και βγάλτε συμπεράσματα πώς λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε υποθέσεις μάλιστα που εμπλέκονται ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός,  η ΑΕΚ και αλλοι...

Yπόθεση «λουλουδιών»


Στον ημιτελικό του κυπέλλου του Ηρακλή με τον Παναθηναϊκό στις 28 Μαΐου 1975 «έσκασε» ίσως η πιο μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας, της δεκαετίας του '70. Οι ποδοσφαιριστές Τάκης Νικολούδης, Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Γιώργος Ροκίδης είχαν ομολογήσει ότι προηγήθηκε απόπειρα εξαγοράς τους από παράγοντες του Παναθηναϊκού για να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα. Μεσολαβητής, σύμφωνα με τις τότε καταθέσεις, ήταν ο Ροκίδης, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, που συνελήφθη την προηγούμενη μέρα στο ξενοδοχείο της ομάδας. Η υπόθεση πήρε το όνομά της από μια ανθοδέσμη με λουλούδια, η αποδοχή της οποίας στη σέντρα του γηπέδου θα σήμαινε πως οι τρεις συγκεκριμένοι παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή. Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος, όταν όμως η υπόθεση τελεσιδίκησε, σώθηκε το «τριφύλλι» από τον υποβιβασμό χάρη στον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Ανδριανόπουλο ενώ δεν υπήρχαν επιπτώσεις και στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αντώνη Ματζαβελάκη. Χαλιαμπάλιας και Ροκίδης έφυγαν αυτομάτως από τον Ηρακλή, ενώ στον Νικολούδη επιβλήθηκε εξάμηνη διακοπή συμβολαίου.

 Υποβιβασμός Ηρακλή

 Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε το 1979 ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή Κώστας Περτσινίδης επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ και ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική. Παράγοντες και φίλαθλοι της ομάδας έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την παρέμβασή του, ώστε να υπάρξει ηθική αποκατάσταση του συλλόγου. Μία κοπέλα ονόματι Ρίτα πήρε τηλέφωνο τον Πέλλιο προτείνοντάς του να ζητήσει να μην αγωνιστεί και θα έπαιρνε 500 χιλιάδες δραχμές. Πάντως ο πρόεδρος του Ηρακλή που έφαγε τρία χρόνια στην αρχή, αθωώθηκε στο εφετείο!

Υπόθεση Παναθηναϊκού και Ορφανίδη


 Το 1982 ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή Γιώργος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Καστοριάς Γιώργος Χαλκίδης του πρόσφερε δύο εκατομμύρια δρχ. για να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Ηρακλή-Παναθηναϊκού για το κύπελλο. Αυτό υποτίθεται ότι έγινε για λογαριασμό του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού, Βαρδή Βαρδινογιάννη, όπως ισχυρίστηκε ο παίκτης. Ο Χαλκίδης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε τρία χρόνια φυλάκιση και απαλλάχτηκε στο εφετείο. Ο Παναθηναϊκός τη γλίτωσε και στο ΑΣΕΑΔ, όχι επειδή οι δικαστικοί δεν πείστηκαν για την ενοχή της ΠΑΕ, αλλά γιατί ο νόμος δεν προέβλεπε επιβολή ποινής, επειδή ο δράστης (Βαρδής Βαρδινογιάννης) ήταν απλώς μέτοχος και όχι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας.

Στα... μαλακά ΑΕΚ και Χρυσοβιτσιάνος

Την περίοδο 1985-86 η ΑΕΚ θα έπαιζε στις Σέρρες με τον Πανσερραϊκό. Ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος φέρεται ότι είχε πλησιάσει τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού, Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο. Μεσάζων φέρεται ότι ήταν ο πρώην παίκτης της Καβάλας, μετέπειτα της ΑΕΚ και του Μακεδονικού Γιώργος Ρήγας. Τελικά η ΑΕΚ δεν έπεσε, όπως προβλεπόταν, στη Β’ Εθνική, αλλά της αφαιρέθηκαν μόλις τρεις βαθμούς και αυτοί από το επόμενο πρωτάθλημα. Ο Χρυσοβιτσιάνος δεν πήγε ποτέ στη φυλακή!
Μια φανταστική… δωροδοκία
 Την περίοδο 1987-88 ο τότε πρόεδρος της Παναχαϊκής Άρης Λουκόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση της ΑΕΚ ότι προσέγγισε με σκοπό να δωροδοκήσει τον κεντρικό αμυντικό των Πατρινών, Λεωνίδα Βόσδου. Η ομολογία του ίδιου του ποδοσφαιριστή ότι «δεν με πλησίασε κανείς» οδήγησε τους δικαστές στο συμπέρασμα πως η όλη ιστορία κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο, για να δημιουργηθεί κλίμα σε βάρος του αντιπάλου. Η Παναχαϊκή νίκησε με 2-1, ο Βόσδου αθωώθηκε από το δικαστήριο και ο Λουκόπουλος τιμωρήθηκε αλλά φυσικά δεν πήγε φυλακή.

Η επιστολή Κιάππε
Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την υπόθεση Κιάππε στις 6 Μαρτίου του 1990. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκαλύπτει έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα που ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα Eπίσης γινόταν αναφορά σε προσυνεννοημένα, μεταξύ των προέδρων Σαλιαρέλη-Γιδόπουλου, ματς Ολυμπιακού-AEK με διαιτητή τον ίδιο τον Δημητριάδη. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η επίμαχη επιστολή είχε φτάσει στα γραφεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μετά, δηλαδή στις 12 Μαρτίου. Την επιστολή στη FIFA την έστειλε ο... ίδιος ο Κωνσταντίνος Κιάππε, την είχε υπογράψει η μητέρα του και είχε δακτυλογραφήσει η μνηστή του, «πιεζόμενος από αγνώστους», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ενώπιον της Δικαιοσύνης! Ο Κιάππε ομολόγησε στον ανακριτή πως την εντολή για τη σύνταξη και αποστολή της επιστολής στη FIFA την έλαβε από κάποιον «Θαλή από το Ρέθυμνο», που ήταν όπως έλεγε τότε ένας πανίσχυρος άνθρωπος του ποδοσφαίρου.

Η υπόθεση πήρε τη μορφή κατασκοπευτικού σίριαλ, όταν ο Κιάππε το έσκασε για μια μέρα και πήγε στην Ελβετία. Όταν γύρισε είπε το εξής εκπληκτικό στο αεροδρόμιο: «Παρακαλώ τον κ. Bαρδινογιάννη, ο οποίος είναι καλός άνθρωπος, να με βοηθήσει, γιατί δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω ένα δικηγόρο σαν τον κ. Λυκουρέζο». Τελικά η ΕΠΟ έστειλε επιστολή στη FIFA βεβαιώνοντας ότι επρόκειτο περί παρεξηγήσεως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποδέχθηκε τις εξηγήσεις και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ο Κιάππε καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση την οποία εξέτισε και η διοίκηση της ΕΠΟ «έπεσε», με αποτέλεσμα να γίνει στις εκλογές Πρόεδρος ο Τριβέλλας.

Ο ρομαντικός Μιχάλης Σταματελάτος

Ο Μιχάλης Σταματελάτος ήταν παράγοντας που υπεξαίρεσε μεν χρήματα, αλλά τα έβαλε όλα στον Πανιώνιο. Ανέλαβε πρόεδρος της νεοσμυρνιώτικης ομάδας το 1984, οραματίστηκε και συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της μεγάλης ομάδας του Πανιωνίου στα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι και τις αρχές του 1990. Ως υποδιευθυντής της Λαϊκής-Ιονικής Τράπεζας την εποχή εκείνη, ο Μιχάλης Σταματελάτος υπεξαίρεσε 220 εκατομμύρια δραχμές από την Τράπεζα, τα οποία διέθεσε στην ομάδα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και εξέτισε τα πέντε περίπου χρόνια και ουσιαστικά ήταν από τους ελάχιστους που πλήρωσαν κάποιο σκάνδαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με φυλάκιση. Το 2010 απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών.

Οι καταγγελίες Ακρίδα

Το 1989 ο διαιτητής Κώστας Ακρίδας μίλησε για απόπειρα δωροδοκίας. Ήταν παραμονές της αναμέτρησης ανάμεσα στον Λεβαδειακό και τη Λάρισα για το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας. Μέσω ενός φίλου του από τη Λειβαδιά του προτάθηκε αντί 1,5 εκατ. δρχ. να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ομάδας του Λεβαδειακού. Ο Ακρίδας το κατήγγειλε και συνελήφθησαν ο γενικός αρχηγός της ομάδας του Λεβαδειακού, Καλομοίρης και ένας μεσάζων. Ο Λεβαδειακός τιμωρήθηκε, όπως και η ΑΕΚ τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με αφαίρεση δηλαδή τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.Για φυλακή, ούτε λόγος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου