ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012
31/7/2012Σύλληψη για το εμετικό tweet
Ο πατέρας του 18χρονου αθλητή «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο χρόνο μετά από μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. Πριν τους Αγώνες το προσωπικό δράμα του νεαρού έγινε γνωστό στα ΜΜΕ, με τον ίδιο να δηλώνει στο BBC: «Μου έδωσε όση έμπνευση χρειαζόμουν. Με την κατάκτηση ενός μεταλλίου, όλα όσα πέρασα θα αξίζουν τον κόπο. Το κάνω για τον πατέρα μου και τον εαυτό μου. Είναι όνειρό μου να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πατέρας μου ανέκαθεν με στήριζε. Θα είναι ξεχωριστό να καταφέρω κάτι γι’ αυτόν», είχε πει ο Τομ Ντέιλι.
Εκτός ο Γκολομέεβ
Είχε εξ αρχής δύσκολο έργο και αποδείχτηκε στην πράξη… Ο λόγος για τον Κριστιάν Γκολομέεβ, ο οποίος δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά των 100μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο 19χρονος πρωταθλητής ήταν έκτος στην πέμπτη προκριματική σειρά με 50,08’’, ενώ το φετινό του ρεκόρ είναι 49,56’.
Έτσι δεν κατάφερε να πιάσει μία από τις 16 καλύτερες επιδόσεις στις οκτώ προκριματικές σειρές έχοντας συνολικά τον 31ο καλύτερο χρόνο.
Ρεπεσάζ και φύγαμε για ημιτελικά
Την πρόκριση στα ημιτελικά του τουρνουά κωπηλασίας διπλού σκιφ ελαφρών βαρών πήραν οι Λευτέρης Κόνσολας και Παναγιώτης Μαγδανής. Το ελληνικό πλήρωμα πήρε την πρόκριση τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ρεπεσάζ, κάνοντας χρόνο 6:31.13
Οι Έλληνες αθλητές μετά τα πρώτα 500 μέτρα πήραν το προβάδισμα, το οποίο διατήρησαν μέχρι το τέλος (2000 μέτρα).
Την πρόκριση στα ημιτελικά πήραν και οι Ουγγαροί, οι οποίοι είδαν τη βάρκα τους να τερματίζει στη δεύτερη θέση.
Αναλυτικά η κατάταξη του ρεπεσάζ:
1. Ελλάδα, 6:31.13
2. Ουγγαρία, 6:32.31
3. Αυστραλία, 6:34.29
4. Καναδάς, 6:36.03
5. Ουρουγουάη 6:51.67
6. Αίγυπτος, 6:57.06
Εύκολα δύο στα δύο η Ρωσία
Η Ρωσία διπλασίασε τις νίκες της στον δεύτερο όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ επικρατώντας εύκολα της Κίνας με 73-54.
Ο Αλεξέι Σβεντ με 14 πόντους και 6 ασίστ, ο Αντρέι Κιριλένκο με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά και ο Βίκτορ Χριάπα με 7 πόντους, 12 ριμπάουντ και 6 ασίστ ήταν οι πρωταγωνιστές για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Γι Τζιανλιάν με 16 πόντους και 7 ριμπάουντ πάλεψε περισσότερο από τους ηττημένους.
Δεκάλεπτα: 20-12, 40-25, 61-39, 73-54.
Ρωσία: Σβεντ 14 (6 ασίστ), Μοζγκόφ 10, Φριτζόν 5, Κάουν 13 (6 ριμπ.), Χριάπα 7 (12 ριμπ., 6 ασίστ), Μόνια 6 (7 ριμπ.), Πονκρασόφ 2, Κιριλένκο 16 (9 ριμπ., 4 κλεψ.), Καράσεφ, Αντόνοφ, Βορόνοφ, Χβοστόφ.
Κίνα: Βέι 2, Γι 9, Γουάνγκ 7, Ζου 5, Σουν 2, Γι 16 (7 ριμπ.), Τσεν 5, Γουάνγκ 3, Ζου 5, Γκουό, Ζανγκ, Ντινγκ.
«Ύποπτος ο χρόνος της Σιγουέν Γε»
Ο απόηχος της εκπληκτικής επίδοσης της Σιγουέν Γε στα 400 μέτρα μεικτής ατομικής δεν λέει να κοπάσει, αφού μετά τα σχόλια θαυμασμού, έχουν αρχίσει οι αιχμές πως το χρυσό μετάλλιο και το παγκόσμιο ρεκόρ δεν ήταν απλά αποτέλεσμα… σκληρής προπόνησης και ταλέντου.
Ο Τζον Λέοναρντ, ένας από τους σημαντικότερους προπονητές κολύμβησης παγκοσμίως,αφήνει ξεκάθαρα υπόνοιες ότι οι 16χρονη Κινέζα ήταν ντοπαρισμένη: «Ο χρόνος που πέτυχε είναι απίστευτος και κυριολεκτώ. Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια αθλήτρια αυτής της ηλικίας μπορεί να κάνει μια τέτοια επίδοση».
Μάλιστα ο Αμερικανός τεχνικός είπε πως η κούρσα της Σιγουέν Γε τού ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες από τους Ανατολικογερμανούς κολυμβητές καθώς και από την Ιρλανδή Μισέλ ντε Μπρούιν η οποία το 1996, ως Μισέλ Σμιθ τότε, κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια και δύο χρόνια μετά τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 100 μέτρα ελεύθερο η χρυσή, πια, ολυμπιονίκης, τα κολύμπησε σε 58,68 δευτερόλεπτα, χρόνος που είναι μόλις τρία εκατοστά περισσότερος από την αντίστοιχη επίδοση του Ράιαν Λόχτε, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος στους άνδρες στο ίδιο αγώνισμα…
Πέρασε για... πλάκα ο Παγδατής
Σε πολύ καλό... φεγγάρι βρίσκεται ο Μάρκος Παγδατής, που μπορεί στα... χαρτιά να ήταν αουτσάιντερ, ωστόσο στα κορτ του Λονδίνου πέρασε «αέρα» τον Ριτσάρντ Γκασκέ (No 16) με 2-0 σετ (6-4, 6-4) και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του ολυμπιακού τουρνουά τένις.
Δυσκολεύουν αρκετά τα πράγματα στην επόμενη φάση καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Ιστόμιν (No 35) – Μάρεϊ (No 4), με τον Βρετανό να είναι το μεγάλο φαβορί να βρεθεί στο... δρόμο του Κύπριου πρωταθλητή.
Ο Γάλλος μπορεί να ξεκίνησε πιο δυνατά το παιχνίδι, με «όπλο» το καλό σέρβις του, όμως ο Κύπριος πρωταθλητής «ανέβαζε στροφές» όσο περνούσε η ώρα. Και μπορεί στο 5ο γκέιμ ο Παγδατής να έχασε την ευκαιρία να πάρει σαφές προβάδισμα, καθώς δεν κατάφερε να κάνει μπρέικ, παρά τα δύο μπρέικ πόιντ στα οποία έφτασε, ωστόσο κρατούσε το... καλό για το 9ο γκέιμ. Μετά απο τρεις ευκαιρίες ο 27χρονος τενίστας «έσπασε» το σέρβις του Γκασκέ και προηγήθηκε με 5-4. Στο επόμενο γκέιμ, απλώς έγινε το φυσιολογικό και έκανε το 1-0 στα σετ, με 6-4 μόλις σε 37λεπτά αγώνα.
Ο Παγδατής ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, για αυτό άλλωστε ήταν ανώτερος από τον Γκασκέ σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Οι δύο τενίστες πήγαιναν χέρι-χέρι μέχρι το 4-4 του δεύτερου σετ, κρατώντας το «σέρβις» τους σχετικά εύκολα. Φαίνεται όμως ότι το νούμερο 9 είναι το αγαπημένο του Κύπριου. Και αυτό γιατί και πάλι στο συγκεκριμένο γκέιμ έκανε το πολυπόθητο μπρέικ και έφτασε μια... ανάσα από τη νίκη, παίρνοντας προβάδισμα με 5-4. Τυπική διαδικασία το τελευταίο γκέιμ, με τον Παγδατή να παίρνει και το δεύτερο σετ σε 37λεπτά, ολοκληρώνοντας τον αγώνα του με χαρακτηριστική ευκολία.
Ο ψηλός και ο κοντός…
Με πρωταγωνιστές τον Πάου Γκασόλ και τον Ρούντι Φερνάντεθ, που πέτυχαν 20 και 17 πόντους αντίστοιχα, η Ισπανία επικράτησε 82-70 της Αυστραλίας για τον δεύτερο όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά ανδρών.
Οι «μπούμερς» ήταν ανταγωνιστικοί για ένα ημίχρονο, αλλά οι πρωταθλητές Ευρώπης με επί μέρους σκορ 26-10 στο τρίτο δεκάλεπτο απομάκρυναν κάθε αμφιβολία για τον τελικό νικητή, φτάνοντας στο δύο στα δύο.
Δεκάλεπτα: 14-19, 32-37, 42-63, 70-82.
Αυστραλία: Μιλς 11, Νιούλεϊ 12 (6 ριμπ.), Ινγκλς 12 (6 ριμπ.), Ντελαβεντόβα 9, Μπάρλοου 2, Γουόρθινγκτον 5, Μπέινς 8 (5 ριμπ.), Άντερσεν 4 (7 ριμπ.), Νίλσεν 7, Μάριτς, Γκίμπσον.
Ισπανία: Π. Γκασόλ 20, Φερνάντεθ 17 (6 ριμπ.), Καλντερόν 4, Ρέγες 7 (12 ριμπ.), Σαν Εμετέριο 4, Γιουλ 8 (6 ριμπ.), Μ .Γκασόλ 12 (7 ριμπ.), Ιμπάκα 8, Σάδα 2, Ροντρίγκεθ.
Πρώτο χρυσό για την Γερμανία
Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε η… οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία με 138.20 βαθμούς, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η Νέα Ζηλανδία.
Ένσταση από τους Ισπανούς
Αρκετή… φασαρία στο τουρνουά πόλο των ανδρών έχει δημιουργήσει η φάση του τελευταίου δευτερολέπτου του αγώνα των Κροατών με τους Ισπανούς. Οι Ίβηρες έκαναν ένσταση ζητώντας να κατακυρωθεί το γκολ που πέτυχε ο Πέρεζ και ο διαιτητής δεν μέτρησε.
Με το σκορ 8-7 υπέρ της Κροατίας, ο Ιβάν Πέρεζ έκανε ένα γυριστό, 2΄΄ πριν το φινάλε που με βάση την τηλεοπτική κάλυψη πέρασε την γραμμή της εστίας του Πάβιτς. Ο επόπτης έδειξε γκολ αλλά ο βοηθός ζήτησε να συνεχιστεί το ματς θεωρώντας ότι δεν πέρασε η μπάλα την γραμμή.
Όλος ο πάγκος της Ισπανίας και πρώτος ο προπονητής της, Ράφαελ Αγκιλάρ, έπεσαν πάνω στον διαιτητή Μαργκέτα που όμως δεν άλλαξε απόφαση και οι Κροάτες έφυγαν με την νίκη. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, η Ισπανία έκανε ένσταση και πλέον η τύχη του αγώνα θα αποφασιστεί από την FINA.
Το 10 το καλό στην Κίνα
Το δίδυμο από την Κίνα δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης και χρίστηκαν χρυσές Ολυμπιονίκες με 368.40 βαθμούς μετά από πέντε γύρους καταδύσεων.
Το αργυρό μετάλλιο πήγε στις Μεξικανές Εσπινόζα Σάντσεθ-Ορόθκο Λόζα με 343.32 βαθμούς, ενώ τρίτες με το χάλκινο στο λαιμό κατέληξαν οι Μπενφίτο-Φιλιόν από τον Καναδά με 337.62 βαθμούς.
Κάτι… παραπάνω
Αχίλλειος πτέρνα της Εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών, αποδείχθηκε ο παίκτης παραπάνω.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήρθε ισόπαλο 7-7 με την Ιταλία, για την δεύτερη αγωνιστική του Α’ ομίλου του ολυμπιακού τουρνουά, έχοντας πολύ κακά ποσοστά στον παίκτη παραπάνω (3/12), σε αντίθεση με την αντίπαλο της (5/10)
Καλοί αμυντικά και σε αυτό το παιχνίδι οι Έλληνες διεθνείς που θα μπορούσαν να πάρουν κάτι παραπάνω.
Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής ομάδας το Καζακστάν, την Πέμπτη στις 13:20.
Στα άλλα ματς του Α' ομίλου η Κροατία επικράτησε 8-7 της Ισπανίας και η Αυστραλία 7-4 του Καζακστάν.
Το ματς
Με όπλο την πολύ καλή της άμυνα μπήκε και σε αυτό το παιχνίδι η Εθνική ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν αυτό που άνοιξε το σκορ από τα πέντε μέτρα με τον Γιάννη Φουντούλη, όμως οι Ιταλοί απάντησαν γρήγορα στον παίκτη παραπάνω ισοφαρίζοντας με τον Πρεσούτι. Ιδανικό τελείωμα έκαναν οι Έλληνες διεθνείς, όταν τέσσερα δευτερόλεπτα ο Κώστας Κοκκινάκης από την περιφέρεια πέτυχε το γκολ δίνοντας προβάδισμα στην Ελλάδα (2-1).
Οι παίκτες του Ντράγκαν Άντριτς συνέχισαν να λειτουργούν πολύ καλά στον αμυντικό τομέα όμως αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο σκοράρισμα κυρίως στον παίκτη παραπάνω. Πονοκέφαλος για τον ομοσπονδιακό τεχνικό η δεύτερη αποβολή του Κοκκινάκη, που τον ανάγκασε να τον αφήσει στον πάγκο στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου οκταλέπτου. Οι Ιταλοί βρήκαν την ευκαιρία και ισοφάρισαν σε 2-2 με τον Αϊκάρντι. Η… γκίνια έσπασε για την Εθνική με τον Φουντούλη να βρίσκει τελικά τα δίχτυα στον παίκτη παραπάνω (3-2), όμως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απάντησαν οι αντίπαλοι της, με τον Πρεσούτι να κάνει το 3-3.
Οι Ιταλοί συνέχισαν να εκμεταλλεύονται τον παίκτη παραπάνω και στην αρχή του οκταλέπτου πήραν προβάδισμα για πρώτη φορά στο παιχνίδι με τον Τζίτο (4-3). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα όμως βρήκε τον τρόπο να ξαναπάρει κεφάλι. Ο Χατζηθεοδώρου κέρδισε πέναλτι και ο Χρήστος Αφρουδάκης ισοφάρισε ενώ στη συνέχεια ο Θεοδωρόπουλος στον παραπάνω έκανε το 5-4. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την Ιταλία με τον Τζορτζέτι με δύο τέρματα να ξαναδίνει προβάδισμα στην ομάδα του (5-6 έχοντας 4/7 στον π.π.).
Η Ελλάδα κατάφερε στα δύο πρώτα λεπτά του τελευταίου οκταλέπτου να κρατήσει το «μηδέν» στην άμυνα και παρότι δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει στον παίκτη παραπάνω, το έκανε ξανά από την περιφέρεια με τον Φουντούλη (6-6). Από την άλλη οι Ιταλοί δεν άφηναν τίποτα να πέσει… κάτω. Συνέχισαν το… πάρτι στον παραπάνω σκοράροντας με τον Φελούγκο για το 6-7. Ισοφάρισε τρία λεπτά πριν το τέλος ο Χρήστος Αφρουδάκης σε 7-7 (π.π.). Μεγάλη απόκρουση του Δεληγιάννη σε σουτ του Φιλιότι ενάμιση περίπου λεπτό πριν το τέλος. Στο δοκάρι το σουτ του Γιώργου Αφρουδάκη (1΄), ενώ οι Έλληνες διεθνείς είχαν την ευκαιρία στα τελευταία δευτερόλεπτα να πάρουν τη νίκη όμως ένα λάθος έδωσε την κατοχή στου Ιταλούς χωρίς ευτυχώς να σημειώσουν γκολ.
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 1-2, 2-3, 2-1
Ελλάδα (Άντριτς): Δεληγιάννης, Μυλωνάκης, Μιράλης, Κοκκινάκης 1, Χατζηθεοδώρου, Θεοδωρόπουλος 1, Χ. Αφρουφάκης 2, Δελακάς, Γ. Αφρουδάκης, Φουντούλης 3, Μουρίκης, Βουλγαράκης, Καραμπέτσος.
Ιταλία (Καμπάνια): Τεμπέστι, Πέρεζ, Τζίτο 1, Φιλιόλι, Τζορτζέτι 2, Φελούγκο 1, Τζιάκοπο, Γκάλο, Πρεσούτι 2, Φιορεντίνι, Αϊκάρντι 1, Πρέμους, Παστορίνο.
Βαθμολογία Α' ομίλου
Κροατία 4
Ιταλία 3
Ισπανία 2
Αυστραλία 2
Ελλάδα 1
Καζακστάν 0
Αυτός είναι ο κορυφαίος τζουντόκα
Την εξαιρετική πορεία των τελευταίων τριών χρόνων συνέχισε ο Κιμ Τζάε Μπουμ από τη Νότιο Κορέα, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου στην κατηγορία των 81 κιλών στους άνδρες.
Ο 27χρονος τζουντόκα μετά τα χρυσά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 και του 2011, πήρε ένα ακόμα, αυτή τη φορά σε Ολυμπιακούς, επικρατώντας με δύο yuko στον τελικό του Ολε Μπίσοφ, ο οποίος περιορίστηκε στο ασημένιο.
Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν, κατακτώντας τα δύο χάλκινα μετάλλια, ο Ρώσος Ιβάν Νιφότοβ, ο οποίος νίκησε τον Ιάπωνα Νακάι Τακαχίρο και ο Καναδός Αντουάν Βαλουά Φορτιέ επικρατώντας του Τράβις Στίβενς από τις ΗΠΑ.
Κορεάτικη κυριαρχία
Ο Χιόκ Μιόνγκ-Κιμ είναι ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στα 69 κιλά της άρσης βαρών. Ο 21χρονος Βορειοκορεάτης σήκωσε 329 κιλά στο σύνολο και «έκοψε τον βήχα» στους αντιπάλους του, με 145 κιλά στο αρασέ και 184 στο ζετέ, γνωρίζοντας την πρώτη μεγάλη διάκριση στην καριέρα του.
Δεύτερος ήταν ο Κολομβιανός Αντόνιο Σάντσεζ με 328 στο σύνολο (148., 180) και τρίτος ήταν ο Αζέρος Σαρντάρ Χασάνοφ με 321 κιλά (145, 176).
Άπιαστη η Σμιτ
Το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200μ. ελεύθερο γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κατέκτησε με άνεση η Άλισον Σμιτ από τις ΗΠΑ με χρόνο 1:53.61 που αποτελεί νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Αργυρό μετάλλιο για την γαλλίδα, Καμίλ Μουφά, το χάλκινο πήγε στην Μπάρατ από την Αυστραλία.
Αυτό ήταν το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα της 22χρονης Σμιτ η οποία έκανε εκπληκτική εμφάνιση και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά από την νικήτρια στα 400μ, Μουφά από την Γαλλία που έκανε 1:55.58.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Μπρόντε Μπάρατ από την Αυστραλία με 1:55.81 ενώ εκτός μεταλλίων έμεινε η Φράνκλιν (ΗΠΑ) αλλά και η Πελεγκρίνι (Ιταλία).
Η «αποκαθήλωση» του Φελπς
Μπορεί το αγαπημένο αγώνισμα του Μάικλ Φέλπς να είναι τα 200μ. πεταλούδα, ωστόσο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αυτός που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου είναι ο Νοτιοαφρικανός, Τσαντ Λε Κλος με χρόνο 1.52.96.
Ο Αμερικανός μπορεί να αρκέστηκε στο αργυρό μετάλλιο, ωστόσο αυτό ήταν αρκετό για να φτάσει συνολικά τα 18 σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να βρεθεί στην πρώτη θέση μαζί με τη γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα.
Ο Φελπς βρίσκεται σε… κρίση και φαίνεται ήδη στους τελικούς που έχει συμμετάσχει μέχρι ώρας στο Λονδίνο. Στα πρώτα 300μέτρα ήταν πρώτος, έστω και με μικρή διαφορά, όμως το τελευταίο 100αρι του νέου «χρυσού» Ολυμπιονίκη ήταν αρκετό να του χαρίσει την πρωτιά. Ο κάτοχος 18 ολυμπιακών μεταλλίων τερμάτισε στη δεύτερη θέση, μόλις 5 εκατοστά πιο αργός από τον Λε Κλος και συγκεκριμένα με χρόνο 1.53. 01.
Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ιάπωνας Ματσούντα Τακέσι με χρόνο 1.53.21.
Ζόλνιρ η… χρυσή
31/7/2012
Η 30χρονη τζουντόκα νίκησε στο τελικό την Λίλι Χου από την Κίνα με yuko, ανατρέποντας μάλιστα το waza-ari της Κινέζας, η οποία ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το ασημένιο.
Τα χάλκινα μετάλλια στην κατηγορία των 63 κιλών στο τζούντο γυναικών κατέκτησαν οι Γιαπωνέζα Γιόσι Ουενό επικρατώντας της Μουνκχζάγια Τσεντεβσούρεν από την Μογγολία και η Εμανέ Γκεβρισέ από την Γαλλία, η οποία νίκησε την Γιούνγκ Ντα Γουν από τη Νότιο Κορέα.
«Τα πάντα για τη νίκη-πρόκριση»
31/7/2012
H Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι…πίσω από αυτήν και την Μαρία Τσιαρτσιάνη δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση για το ελληνικό μπιτς βόλεϊ.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε η Βίκυ Αρβανίτη στους 94,6 και την εκπομπή «Insiders»:
Για τους αγώνες: «Πραγματικά νιώθουμε πολύ καλά, καθώς αυτή η νίκη μας δίνει αρκετές ελπίδες για την πρόκριση. Βέβαια, και οι Ρωσίδες ήταν εξίσου καλές, γιατί παίζαμε πρώτη φορά μαζί τους και δεν τις γνωρίζαμε. Πλέον συνεχίζουμε και παίζουμε αύριο απέναντι στις Κινέζες για να δώσουμε τα πάντα. «Η χθεσινή νίκη μας έδωσε αυτοπεποίθηση κα είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αντιμετωπίσουμε με πολύ θετική διάθεση τις εξαιρετικά δυνατές Κινέζες και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη νίκη».
Για το πώς είναι να αγωνίζεσαι στο Λονδίνο: «Παίζουμε σε ένα από τα πιο καλά στάδια που έχω αγωνιστεί ποτέ στη ζωή μου. Σίγουρα δεν το συγκρίνω με την Αθήνα, γιατί ήταν διαφορετικά τότε με όλο τον κόσμο στο πλάι μας, όμως σε σχέση με το Πεκίνο είναι μακράν καλύτερα. Στο Λονδίνο έχουμε αρκετούς υποστηρικτές και είναι πολύ σημαντικό που οι Άγγλοι ενισχύουν τις προσπάθειες μας».
Για τη διάδοχη κατάσταση του ελληνικού μπιτς βόλεϊ: «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο εγώ και η Μαρία. Είναι πολύ λυπηρό να μην υπάρχουν από πίσω παιδιά να ακολουθήσουν το άθλημα, γιατί αν τυχόν εμείς σταματήσουμε, δεν θα υπάρχει σημαντική διάδοχη κατάσταση και δεν ξέρει κανείς που θα καταλήξει μετά το άθλημα. Εμείς ωστόσο συνεχίζουμε και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό».
«Σούπερ» Μανέζα
31/7/2012
Δεύτερη ήταν η Ρωσίδα Σβετλάνα Τσουρουκάεβα με 237 κιλά (112, 125) και τρίτη ήταν η Καναδέζα Κριστίν Ζιράρ με 235 κιλά (103, 133).
Τριπλή αγκαλιά στα προημιτελικά
31/7/2012
Στα προημιτελικά θα βρεθούν τόσο οι Σουηδές, όσο και οι Γιαπωνέζες ως πρώτες και δεύτερες αντίστοιχα, αλλά παρέα θα τους κάνουν και οι Καναδές, καθώς εξασφάλισαν το ένα από τα δύο εισιτήρια ως καλύτερες τρίτες. Μόνο οι Αφρικανές έμειναν εκτός συνέχειας από το δεύτερο όμιλο.
Η Σουηδία πήρε… αέρα δύο γκολ μόλις στο πρώτο τέταρτο του αγώνα. Αρχικά, η Χάμαστρομ έκανε το 1-0 στο 14΄ και δύο λεπτά αργότερα η Γιάκομπσον διπλασίασε τα τέρματα για τη χώρα της. Ο Καναδάς ανέβασε την απόδοσή του και πριν «κλείσει» το ημίχρονο κατάφερε να μειώσει σε 2-1 με την Τανκρέντι (43΄). Η ίδια παίκτρια στο 84΄ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό της τέρμα με το 2-2 να μένει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.
Στο έτερο παιχνίδι του ομίλου είχαμε… κουλουράκια. Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες, Ασιάτισσες ήταν ανώτερες από τις Αφρικανές, όμως δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο τέρμα και να πάρουν μια νίκη κυρίως γοήτρου.
Τελική βαθμολογία δεύτερου ομίλου:
1. Σουηδία 5
2. Ιαπωνία 5
3. Καναδάς 4
4. Νότιος Αφρική 1
Τούρτα, κεράκι και… μετάλλιο
31/7/2012
Αφού πρώτα βοήθησε την εθνική ομάδα της χώρας του να πάρει την πρώτη θέση στο ιππικό τρίαθλο, λίγες αργότερα αναδείχτηκε χρυσός ολυμπιονίκης και στο ατομικό γράφοντας ιστορία για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή έγινε ο πρώτος άνθρωπος που στα γενέθλιά του κατακτά δύο χρυσα΄σε Ολυμπιακούς Αγώνες και δεύτερον επειδή έγινε ο μοναδικός ιππέας που έχει ταυτόχρονα στην κατοχή του τον ευρωπαϊκό, τον παγκόσμιο και τον ολυμπιακό τίτλο.
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Σάρα Άλγκοτσον Όστχολτ από τη Σουηδία, ενώ το χάλκινο κατέληξε στη Γερμανίδα Σάντρα Όφαρθ.
Αυτό, το χάρηκε πιο πολύ η… Ελισάβετ!
31/7/2012
Υπό τα βλέμματα του εξαδέλφου της πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ Μίντλετον, αλλά και του πρόγκιπα Χάρι, η Ζάρα Φίλιπς στάθηκε στο ύψος της και πρόσφερε όσο μπορούσε για να έρθει αυτό το μετάλλιο.
Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε πως ίσως η γαλαζοαίματη αμαζόνα ήταν ο λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφού η 31 ετών ιππέας είχε ορισμένες ατυχίες που έφεραν αρκετούς βαθμούς ποινής…
Περήφανη η μητέρα της, πριγκίπισσα Άννα, ήταν παρούσα στην απονομή των μεταλλίων στους Ολυμπιονίκες.
Το χρυσό στις Η.Π.Α., εκτός βάθρου οι Κινέζες
31/7/2012
Έκπληξη η απουσία της -«χρυσής» στο Πεκίνο -Κίνας από το μετάλλια, καθώς τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 174.430 βαθμούς.
Αργυρό μετάλλιο για τη Ρωσία με 178.530, ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Ρουμανία με 176.414 βαθμούς.
Στην πέμπτη θέση ο Καναδάς (170.804), στην έκτη η Μεγάλη Βρετανία (170.495), στην έβδομη η Ιταλία (197.930) και στην όγδοη η Ιαπωνία (166.646)
Ειδικότητα στα… θρίλερ
31/7/2012
Δύο νίκες σε ισάριθμα ματς έφτασε στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ
ανδρών η Βραζιλία επικρατώντας-δύσκολα όπως και στην πρεμιέρα απέναντι
στην Αυστραλία-της Μεγάλης Βρετανίας με 67-62 για τον δεύτερο όμιλο.
Ο Τιάγκο Σπλίτερ με 21 πόντους και ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με 13 πόντους και 8 ασίστ ήταν οι κορυφαίοι της «σελεσάο», ενώ ο Λουόλ Ντενγκ και ο Ποπς Μενσά-Μπονσού με 12 και 13 πόντους αντίστοιχα προσπάθησαν περισσότερο για τους διοργανωτές, που μετά τη δεύτερη ήττα τους βλέπουν τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση να μειώνονται αισθητά.
Δεκάλεπτα: 11-4, 27-27, 43-48, 62-67.
Μ. Βρετανία: Λένζλι 3, Μενσά-Μπονσού 13 (12 ριμπ.), Σάλιβαν 2, Ντενγκ 12 (8 ριμπ., 7 ασίστ), Άρτσιμπαλντ 1, Φρίλαντ 9, Ρέινκινγκ 13, Κλαρκ 9, Τζόνσον, Λόρενς.
Βραζιλία: Μασάδο 2, Τέιλορ 2, Γκαρσία 2, Χουέρτας 13 (8 ασίστ), Μπαρμπόσα 7, Βαρεζάο 8, Ιλάριο 4, Βιέιρα 6, Σπλίτερ 21, Νέτο, Τζιοβανόνι.
Δύο πάνε και τέσσερις επιστρέφουν την Τετάρτη από το Λονδίνο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αγγλικής πρωτεύουσας.
Στο Λονδίνο, μεταβαίνουν οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης Δέσποινα Σολωμού και Ευαγγελία Πλατανιώτη, που θα αρχίσουν την αγωνιστική τους δράση στις 5 Αυγούστου με τα προκριματικά του τεχνικού προγράμματος στο ντουέτο.
Επιστρέφουν οι κολυμβητές Άρης Γρηγοριάδης, Μάρθα Μάτσα, Κρίστελ Βουρνά και Θεοδώρα Γιαρένη, ενώ οι υπόλοιποι θα αφιχθούν στην Ελλάδα στις 5 Αυγούστου.
Την ερχόμενη Παρασκευή, μεταβαίνει στο Λονδίνο η Μαριάννα Λυμπερτά και στις 5 Αυγούστου ο Σπύρος Γιαννιώτης.
Η Λυμπερτά αγωνίζεται στα 10 χλμ της μαραθώνιας κολύμβησης στις 9 Αυγούστου και ο Γιαννιώτης στις 10 Αυγούστου.
Ο Τιάγκο Σπλίτερ με 21 πόντους και ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με 13 πόντους και 8 ασίστ ήταν οι κορυφαίοι της «σελεσάο», ενώ ο Λουόλ Ντενγκ και ο Ποπς Μενσά-Μπονσού με 12 και 13 πόντους αντίστοιχα προσπάθησαν περισσότερο για τους διοργανωτές, που μετά τη δεύτερη ήττα τους βλέπουν τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση να μειώνονται αισθητά.
Δεκάλεπτα: 11-4, 27-27, 43-48, 62-67.
Μ. Βρετανία: Λένζλι 3, Μενσά-Μπονσού 13 (12 ριμπ.), Σάλιβαν 2, Ντενγκ 12 (8 ριμπ., 7 ασίστ), Άρτσιμπαλντ 1, Φρίλαντ 9, Ρέινκινγκ 13, Κλαρκ 9, Τζόνσον, Λόρενς.
Βραζιλία: Μασάδο 2, Τέιλορ 2, Γκαρσία 2, Χουέρτας 13 (8 ασίστ), Μπαρμπόσα 7, Βαρεζάο 8, Ιλάριο 4, Βιέιρα 6, Σπλίτερ 21, Νέτο, Τζιοβανόνι.
Άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται…
31/7/2012
Στο Λονδίνο, μεταβαίνουν οι αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης Δέσποινα Σολωμού και Ευαγγελία Πλατανιώτη, που θα αρχίσουν την αγωνιστική τους δράση στις 5 Αυγούστου με τα προκριματικά του τεχνικού προγράμματος στο ντουέτο.
Επιστρέφουν οι κολυμβητές Άρης Γρηγοριάδης, Μάρθα Μάτσα, Κρίστελ Βουρνά και Θεοδώρα Γιαρένη, ενώ οι υπόλοιποι θα αφιχθούν στην Ελλάδα στις 5 Αυγούστου.
Την ερχόμενη Παρασκευή, μεταβαίνει στο Λονδίνο η Μαριάννα Λυμπερτά και στις 5 Αυγούστου ο Σπύρος Γιαννιώτης.
Η Λυμπερτά αγωνίζεται στα 10 χλμ της μαραθώνιας κολύμβησης στις 9 Αυγούστου και ο Γιαννιώτης στις 10 Αυγούστου.
Ικανοποιημένος ο Ιωαννίδης
31/7/2012
Την Τετάρτη ο κ. Ιωαννίδης θα παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες του Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο και της Βάσως Βουγιούκα στη ξιφασκία, ελπίζοντας όπως είπε, «να πάνε όλα καλά, επειδή αλλάζει ο μήνας».
Η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού:
«Είναι επιτυχία για την ελληνική ομάδα. Τα παιδιά έπαιξαν καλά απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια και θα μπορούσαν να έχουν πάρει ακόμη και τη νίκη, αλλά στάθηκαν άτυχοι στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, με το δοκάρι του Γιώργου Αφρουδάκη και τη χαμένη μπαλιά του –εκπληκτικού κατά τα άλλα - Δεληγιάννη, όπου είχαμε όλο το χρόνο στη διάθεσή μας να πετύχουμε ένα γκολ και να πάρουμε μια σπουδαία νίκη. Πάλι καλά πάντως που δεν δεχτήκαμε εμείς γκολ στο τέλος και κρατήσαμε την ισοπαλία που μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε. Το σημαντικό είναι να μπούνε τα παιδιά στην οκτάδα και μετά στο χιαστί παιχνίδι να τα δώσουν όλα για την πρόκριση στα ημιτελικά. Πιστεύω ότι την Πέμπτη θα νικήσουν το Καζακστάν που φαίνεται η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, έτσι ώστε να διεκδικήσουν με ανεβασμένο ηθικό τη νίκη – πρόκριση, είτε κόντρα στην Ισπανία που έχασε σήμερα από την Κροατία, είτε κόντρα στην Αυστραλία. Μου έκανε πάντως εντύπωση ότι η ολυμπιονίκης Ουγγαρία στον άλλο όμιλο, έκανε δύο ήττες. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε εκπλήξεις στο τουρνουά και ίσως να είναι ευνοϊκό για μας».
Με περισσές ελπίδες…
31/7/2012
Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος αποχαιρέτησε την ομάδα και ευχήθηκε στους αθλητές καλή επιτυχία. Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου έφτασε πρώτος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ακολούθησε η Σάβα Λίκα. Τελευταίος κατέφτασε ο Περικλής Ιακωβάκης.
«Αισίως, έφτασα στους τέταρτος Ολυμπιακούς της καριέρας μου. Θα κυνηγήσω το καλύτερο δυνατό. Θα μπορούσα να είμαι πιο αισιόδοξος, αν τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τραυματισμού. Είμαι πολεμιστής τόσα χρόνια, θα το ξεπεράσω κι αυτό», τόνισε ο «Πέρι» και σχολίασε για την κούρσα του Λονδίνου: «Στο Σίδνεϊ πήγα για την εμπειρία της συμμετοχής, στην Αθήνα είχα την πίεση της διάκρισης, στο Πεκίνο μπήκα στον τελικό. Στο Λονδίνο, νιώθω πως ήρθε η στιγμή να κάνω μια κούρσα, την οποία θα απολαύσω και στην οποία θα μπω μέσα δίχως πίεση».
Ταλαιπωρημένος από μια ίωση που τον έχει καταβάλει τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου: «Είναι η πέμπτη μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Δε θέλω να "πετάω στα σύννεφα", θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό».
Από τους εμπειρότερους της ελληνικής αποστολής είναι ο Λούης Τσάτουμας, ο οποίος στη διάρκεια της σεζόν αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών. «Ο,τι και να με ταλαιπώρησε μέχρι σήμερα, τώρα έφτασαν οι αγώνες, οπότε το αφήνω πίσω μου. Στόχος είναι να κάνω έναν καλό αγώνα. Το Λονδίνο είναι η τρίτη ολυμπιακή στάση. Παρά τα προβλήματα της χρονιάς, θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό», είπε ο πανελλήνιος ρέκορντμαν.
«Είμαι η μικρότερη της αποστολής. Το μυαλό και η ψυχή κάνουν τη διαφορά, αλλιώς θα ήμουν σπίτι μου και θα έκανα άλλα πράγματα», είπε με χιούμορ η 42χρονη πρωταθλήτρια του ακοντισμού, συμπληρώνοντας πως: «Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό. Θέλω να χαρώ τον αγώνα μου, είναι η τρίτη μου φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αν έρθει ο τελικός θα είμαι πολύ ικανοποιημένη».
Για τρίτη φορά μετέχει στο κορυφαίο γεγονός του πλανήτη και η Αθανασία Πέρρα, η οποία σχολίασε πως: «Θέλω να το χαρώ. Έχω συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι η συμμετοχή στον τελικό. Είναι σημαντικό ότι θα αγωνιστώ στους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας μου».
Με τον αέρα του χάλκινου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Νικόλ Κυριακοπούλου. Παρόλα αυτά, η πανελλήνια ρεκορντγούμαν του αγωνίσματος είναι συγκρατημένη στις προβλέψεις της. «Να είμαστε καλά για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι αλήθεια πως στη διάρκεια της σεζόν δεν έκανα κανένα αγώνα με καλές συνθήκες. Αν και είναι δύσκολο, ελπίζω στο Λονδίνο να βρούμε καλές συνθήκες. Στόχος είναι ο τελικός και μια επίδοση καλύτερη από το φετινό μου 4.60».
Με τη φιλοδοξία της συμμετοχής στον τελικό του τριπλούν, αναχώρησε για Λονδίνο η Νίκη Πανέττα. «Και μόνο η ιδέα της συμμετοχής σε μια διοργάνωση, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με εξιτάρει. Θέλω να το ζήσω και, φυσικά, να κυνηγήσω την καλύτερη δυνατή παρουσία. Δεν το κρύβω πως στόχος μου είναι η συμμετοχή στον τελικό».
Για την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο επί κοντώ, μίλησε η Στέλλα–Ηρώ Λεδάκη. «Είμαι πολύ χαρούμενη. Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να κάνω το καλύτερο δυνατό κι ας βγω ακόμη και τελευταία, δε θα έχει σημασία. Είμαι σε καλή κατάσταση και πιστεύω πως θα μπορέσω να κυμανθώ στα αγωνιστικά μου επίπεδα», ενώ η, επίσης, πρωτάρα Μαρία Μπελιμπασάκη στα σπριντ, τόνισε πως: «Είμαι χαρούμενη και αισιόδοξη. Ανυπομονώ για το τι θα συναντήσω εκεί πέρα, για το πως θα είναι τα πράγματα. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο και θα κοιτάξω να μαζέψω εμπειρίες».
Αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε και ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας, Μιχάλης Σταματόγιαννης. «Πάω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Το σημαντικότερο για εμένα είναι να βγάλω στον αγωνιστικό χώρο όλη τη δουλειά που έκανα όλο αυτό το διάστημα.
«Είμαι καλά. Έχω την υγεία μου, οπότε ελπίζω πως εκεί τα πράγματα θα εξελιχθούν με θετικό τρόπο», είπε η Τίνα Κεφάλα, που θα αγωνιστεί στον Μαραθώνιο.
Χαρούμενη για την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εμφανίστηκε η επικοντίστρια Κατερίνα Στεφανίδη. «Πάμε εκεί για να κάνουμε τον καλύτερο δυνατό αγώνα και, φυσικά, να διασκεδάσουμε. Ο στόχος από την αρχή της σεζόν ήταν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς, τώρα ότι κι αν ακολουθήσει στο Λονδίνο, θα μου δώσει επιπλέον χαρά και ικανοποίηση. Αν καταφέρω να σημειώσω μια επίδοση στο ρεκόρ μου, θα είναι επιτυχία».
Κινέζικη κυριαρχία
31/7/2012
Δεύτερος ήταν ο Ινδονήσιος Τριγιάτνο Τριγιάτνο με 333 κιλά (145, 188) και τρίτος ήταν ο Ρουμάνος Κονσταντίν Μαρτίν με 332 κιλά (152, 180).
Το χαρακτηριστικό του αγώνα είναι πως ακυρώθηκαν πέντε αθλητές.
Απάντηση της ΕΟΕ στον βρετανικό Τύπο
31/7/2012
Στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρονταν ότι την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει από την οικονομική κρίση, Έλληνες αξιωματούχοι ξοδεύουν χιλιάδες λίρες σε ιδιωτικό κλαμπ του Λονδίνου.
Η ΕΟΕ εξηγεί ότι δεν σχετίζεται με το «Ελληνικό Σπίτι» τονίζοντας ότι η δημιουργία και λειτουργία του ήταν πρωτοβουλία του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ και στη συνέχεια σε μερίδα του ελληνικού Τύπου περί σπατάλης χρημάτων από τη δημιουργία και τη λειτουργία του «Ελληνικού Σπιτιού» στο Λονδίνο, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει τα κάτωθι:
- H δημιουργία και γενικότερα η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο και όχι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
- Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καλύπτει μόνον τα έξοδα της συμμετοχής της Ολυμπιακής μας ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλύφθηκαν από χορηγίες.
- Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο χώρο για τις δραστηριότητές της παρά μόνον για τη διανομή εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων για τις οικογένειες των αθλητών μας και μάλιστα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
- Η μόνη εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 3 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί σε διαφορετικό χώρο και καλύπτεται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου από την χορηγό εταιρία P&G.
- Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητεί από όλους ορθότερη εξακρίβωση πληροφοριών και στοιχείων σε περιπτώσεις αναπαραγωγής τους και ταυτόχρονα επιθυμεί τον σεβασμό στη προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον καλύτερο τρόπο.
Το 'χει σου… Λέι
31/7/2012
Ο 28χρονος ξιφομάχος επικράτησε με 15-13 του μαχητικού Αιγύπτιου Αμπουέλ Κασέμ Αλαελντίν, ο οποίος έμεινε με το ασημένιο και την πολύ καλή παρουσία του στον τελικό.
Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ξίφος ασκήσεως ανέβηκε ο Τσόι Μπιουνγτσούλ από τη Νότια Κορέα, καθώς επικράτησε με 15-14 του Ιταλού Αντρέα Μπαλντίνι, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Freestyle…dream team
31/7/2012
Αργυρό μετάλλιο για τους Γάλλους που δεν κατάφεραν να κάνουν ότι και στο 4Χ100, όπου στο… φινάλε επικράτησαν των Αμερικανών. Σήμερα, έμειναν δεύτεροι, μπροστά από τους Κινέζους που ανέβηκαν ξανά στο βάθρο.
Οι Αμερικανοί κολυμβητές τερμάτισαν σε 6:59.70, με τους Γάλλους να ακολουθούν με 7:02.77 και τους Κινέζους με 7:06.30.
Την τετράδα των Αμερικανών αποτελούν οι Λόχτι, Ντόιερ, Μπέρενς και Φελπς.
Κατάταξη:
1. ΗΠΑ 6:59.70
2.Γαλλία 7:02.77
3. Κίνα 7:06.30
4. Γερμανία 7:06.59
5. Αυστραλία 7:07.00
6. M. Bρετανία 7:09.33
7. Ν. Αφρική 7:09.65
8. Ουγγαρία 7:13.66
Όταν ο Φελπς γράφτηκε στην ιστορία…
31/7/2012
Η Ρωσίδα γυμνάστρια και τα 18 της μετάλλια από τους Ολυμπιακούς του 1956, του 1960 και του 1964, αποτελούσαν ένα ρεκόρ που έμοιαζε πολύ δύσκολο να σπάσει. Η ίδια το ήθελε. Το είπε, κιόλας, ότι θα ήθελε να το σπάσει ο Φελπς, πριν του χαρίσει ένα από τα μετάλλιά της σε μία πρόσφατη εκδήλωση.
Ο Αμερικανός κολυμβητής, στο Λονδίνο δεν θάμπωσε τα πλήθη… Δεν άφησε κανέναν με το στόμα ανοιχτό καθώς έχασε το χρυσό ακόμα και στο αγαπημένο του άθλημα, τα 200μ πεταλούδα. Ωστόσο, έκανε αυτό που έπρεπε και από σήμερα, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τις ΗΠΑ στα 4Χ200μ ελεύθερο, έγινε ο άνθρωπος με τα περισσότερα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έβαλε τον πήχη, μαζί με το όνομά του σε… δυσθεώρητη ύψη για όποιον τολμήσει να δοκιμάσει να τον… καταρρίψει.
Αναλυτικά τα 19 μετάλλια του Φελπς:
Αθήνα 2004
Χρυσό 100μ. πεταλούδα
Χρυσό 200μ. πεταλούδα
Χρυσό 200μ. μικτής ατομικής
Χρυσό 400μ. μικτής ατομικής
Χρυσό 4x200μ. ελεύθερο
Χρυσό 4x100μ. μικτής
Χάλκινο 200μ. ελεύθερο
Χάλκινο 4x100 ελεύθερο
Πεκίνο 2008
Χρυσό 100μ. πεταλούδα
Χρυσό 200μ. πεταλούδα
Χρυσό 200μ. ελεύθερο
Χρυσό 200μ. μικτής ατομικής
Χρυσό 400μ. μικτής ατομικής
Χρυσό 4x100μ. ελεύθερο
Χρυσό 4x200μ. ελεύθερο
Χρυσό 4x100μ. μικτής ομαδικής
Λονδίνο 2012
Αργυρό 200μ. πεταλούδα
Χρυσό 4x200μ. ελεύθερο
Αργυρό 4x100μ. ελεύθερο
Οι Γάλλοι… σοβαρεύτηκαν
31/7/2012
Με ένα ξέσπασμα στο τέλος της πρώτης περιόδου η ομάδα του Βενσάν Κολέ προηγήθηκε με 19-10, όμως μέχρι το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου οι «γκαούτσος» είχαν προλάβει να ισοφαρίσουν (22-22). Απάντηση βρήκε και το επόμενο γαλλικό σερί (32-24), αφού οι πεισματάρηδες Λατινοαμερικάνοι έκλεισαν το ημίχρονο στο -3 (32-29) και πήραν προβάδισμα στα μέσα της τρίτης περιόδου (42-43) καθοδηγούμενοι από Τζινόμπιλι και Σκόλα. Τα μακρινά σουτ των Ζελαμπάλ και Ντε Κολό επέτρεψαν στους δευτεραθλητές Ευρώπης να μπουν με μικρό προβάδισμα στο τελευταίο δεκάλεπτο (55-53). Εκεί εκμεταλλευόμενοι τα λάθη και την αστοχία της Αργεντινής ξέφυγαν με 67-58. Οι «γκαούτσος» μείωσαν στους πέντε και απείλησαν με μία ακόμη… επιστροφή, αλλά οι Γάλλοι απέφυγαν τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του παρελθόντος και υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους το προβάδισμά τους.
Δεκάλεπτα: 19-12, 32-29, 55-53, 71-64.
Γαλλία: Σεραφέν 10 (6 ριμπ.), Μπατούμ 14 (7 ριμπ.), Τραορέ 2, Πάρκερ 17 (5 ασίστ), Ντε Κολό 11, Ντιαό 2, Τουριάφ 2, Ζελαμπάλ 13 (6 ριμπ.), Μποκολό, Πιετρούς.
Αργεντινή: Σκόλα 16 (8 ριμπ.), Τζινόμπιλι 26 (5 ριμπ.), Πριγκιόνι 7 (8 ασίστ), Γ. Γκουτιέρες 2, Ντελφίνο 4, Νοτσιόνι 6, Γιάσεν 3, Καμπάτσο, Λ. Γκουτιέρες, Λέιβα.
Στην κορυφή η Μεγάλη Βρετανία
31/7/2012
Στην τρίτη θέση η Νέα Ζηλανδία που επικράτησε 3-1 του Καμερούν και κατέλαβε στο τέλος μια θέση στις «8» καλύτερες ομάδες.
Ματς γοήτρου έγινε στο «Wembley», με τις δύο ομάδες να κοντράρονται ουσιαστικά για την πρωτιά, που θα έδινε κυρίως αυτοπεποίθηση. Ένα γκολ μόλις στο 2΄ από την Χάουτον ήταν αρκετό για να δώσει το τρίποντο στην Μεγάλη Βρετανία και να προκριθεί στην επόμενη φάση ως πρώτη από τον όμιλο της. Αμφίρροπο παιχνίδι έγινε και με τους δύο να έχουν αρκετές ευκαιρίες για γκολ, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε στην πορεία του ματς.
Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου, η Νέα Ζηλανδία πήρε εξίσου τρίποντο με 3-1 επί του Καμερούν και στο… νήμα πήρε μια θέση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι νικήτριες προηγήθηκαν στο 43΄ με την Σμιθ, ενώ με την έναρξη του δεύτερου μέρους και συγκεκριμένα στο 49΄ έγινε το 2-0 μετά από αυτογκόλ της Σονκένγκ. Στο 62΄ η Γκρεγκόριους σημείωσε το 3-0 υπέρ της εθνικής της και το μόνο που κατάφερε το Καμερούν ήταν να μειώσει με την Ονγκουένε στο 75΄.
Τελική βαθμολογία πρώτου ομίλου:
1. Μεγάλη Βρετανία 9
2. Βραζιλία 6
3. Νέα Ζηλανδία 3
4. Καμερούν 0
Το CAS τον έστειλε Λονδίνο!
1/8/2012
Ο Μουγιέρα είχε τεθεί εκτός Αγώνων, όταν δημοσιεύτηκαν στον Τύπο e-mail που φέρεται να είχε ανταλλάξει με γιατρούς και αφορούσαν το σχέδιο για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο αθλητής προσέφυγε στο CAS, το οποίο διαθέτει ειδικό τμήμα για τη γρήγορη εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, και κρίθηκε πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την «ενοχή» του Μουγιέρα.
Αφού δεν το’ ληξαν στο 8’…
1/8/2012
Οι μαχητικοί πρωταθλητές της Αφρικής ήταν μέσα στο παιχνίδι μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου (35-30) και πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το τιμητικότατο -13, 46-33. Στο τρίτο δεκάλεπτο τα αστεία τελείωσαν και οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι με επί μέρους σκορ 39-14 εκτόξευσαν την υπέρ τους διαφορά. Στο υπόλοιπο του ματς απλώς δοκίμαζαν τις αντοχές της μπασκέτας στα καρφώματά τους ενθουσιάζοντας το κοινό.
Δεκάλεπτα: 21-15, 46-33, 85-47, 110-63.
ΗΠΑ: Ιγκουοντάλα 6 (5 ριμπ., 5 ασίστ), Λοβ 13 (5 ριμπ.), Χάρντεν 10, Πολ 2 (6 ασίστ), Ντέιβις 12, Τσάντλερ 6 (6 ριμπ.), Ντουράντ 13 (10 ριμπ., 5 ασίστ), Τζέιμς 5, Γουέστμπρουκ 11, Ουίλιαμς 9, Μπράιαντ 4, Άντονι 16.
Τυνησία: Ελ Μαμπρούκ 5, Κεχρίντ 9, Χαφσί 6, Μπεν Ρομντάν 22 (11 ριμπ.), Μεϊρί 4, Χαντιντάν 11, Ρζιγκ 6, Σλιμάν, Ραγκνέι, Γκαγιάζα.
Κόμπι, ένα αυτόγραφο (video)
1/8/2012
Ο σούπερ σταρ των Λέικερς δεν του χάλασε το χατίρι και του χάρισε κάτι που θα θυμάται για πάντα…
Δρυμωνάκος: «Νιώθω γεμάτος»
1/8/2012
Απόλυτα ικανοποιημένος με την πορεία που είχε όλα αυτά τα χρόνια στην
κολύμβηση, εμφανίστηκε ο Γιάννης Δρυμωνάκος, ο οποίος μετά τους
Ολυμπιακούς Αγώνες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις πισίνες.
«Νιώθω γεμάτος» τόνισε στην SportDay ο Έλληνας πρωταθλητής, μιλώντας για την καριέρα του, ενώ αποκάλυψε πως είχε αρκετό άγχος φέτος στο Λονδίνο, καθώς είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Δρυμωνάκου στην SportDay:
Αυτό ήταν; Ο,τι είδαμε είδαμε από εσένα (σ.σ.: 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα πισίνας 50 μ.), αποχωρείς;
«Πραγματικά δεν ξέρω τι μου γίνεται. Αυτό που σίγουρα θέλω είναι πλέον ν' αρχίσω ν' ασχολούμαι με τον τομέα που πήρα πτυχίο (σ.σ.: τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση για το Λονδίνο έμαθε ότι πέρασε και το τελευταίο μάθημα στα ΤΕΦΑΑ). Εχω ήδη στείλει βιογραφικά και πλέον πρέπει να αρχίσω να δουλεύω».
Είπες, όμως, ότι αποχωρείς...
«Είναι μια δύσκολη απόφαση. Πλέον άλλες είναι οι προτεραιότητες. Σίγουρα θα κολυμπάω για εμένα, για την υγεία μου. Απλά δεν νομίζω ότι πλέον θα μπορέσω να συνεχίσω σε επίπεδο όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Άλλωστε θα είμαι 32 στο Ρίο, θα είμαι λίγο μεγάλος».
Νιώθεις πως πέτυχες ό,τι ήθελες στην κολύμβηση;
«Νιώθω γεμάτος. Σε γενικές γραμμές ναι, νιώθω ότι πέτυχα αυτά που ήθελα. Ξεκίνησα το ταξίδι στα 16 μου στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, όπου δεν είχα στόχο να πιάσω το όριο, απλά έγινε. Με... διάλεξε η κολύμβηση, παρά τη διάλεξα εγώ. Αλλά πέρασα πολύ καλά σε γενικές γραμμές, με τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές. Με τα πάνω και τα κάτω. Νιώθω, όμως, ότι δεν μπορώ να πετύχω κάτι καλύτερο. Ένας τελικός σε Ολυμπιακούς ή ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο είναι μάλλον ουτοπικό. Η 5η θέση που πήρα στο Παγκόσμιο του 2007 μάλλον ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω σε Παγκόσμιο».
Πώς έζησες την εμπειρία στο Λονδίνο;
«Ήμουν αγχωμένος. Πολύ. Ο σημαντικότερος λόγος ήταν ότι ο τελευταίος μήνας της προετοιμασίας πέρασε πολύ δύσκολα. Είχα μια ίωση που με τράβηξε πίσω. Το θέμα ήταν ότι είχα βάλει πολύ ψηλά τον πήχη εγώ. Ήθελα να κάνω 4.12 στα 400 μ. μεικτής ατομικής. Δεν ήταν ότι απλά ήθελα να κάνω κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ, ήθελα να το καταρρίψω».
Στόχος, δηλαδή, ήταν ξεκάθαρα ο τελικός;
«Ακριβώς. Δεν ήταν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα πήγαινα να πετύχω κάτι που έχω ξανακάνει. Να υπερασπιστώ, δηλαδή, ένα μετάλλιο. Ηταν Ολυμπιακοί, πήγαινα να κάνω κάτι που θα πετύχαινα για πρώτη φορά. Και με αντιπάλους όπως ο Φελπς και ο Τσεχ».
Με 14 αθλητές σε επτά αθλήματα συνεχίζεται η ελληνική παρουσία στο Λονδίνο, την πέμπτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Νιώθω γεμάτος» τόνισε στην SportDay ο Έλληνας πρωταθλητής, μιλώντας για την καριέρα του, ενώ αποκάλυψε πως είχε αρκετό άγχος φέτος στο Λονδίνο, καθώς είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Δρυμωνάκου στην SportDay:
Αυτό ήταν; Ο,τι είδαμε είδαμε από εσένα (σ.σ.: 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα πισίνας 50 μ.), αποχωρείς;
«Πραγματικά δεν ξέρω τι μου γίνεται. Αυτό που σίγουρα θέλω είναι πλέον ν' αρχίσω ν' ασχολούμαι με τον τομέα που πήρα πτυχίο (σ.σ.: τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση για το Λονδίνο έμαθε ότι πέρασε και το τελευταίο μάθημα στα ΤΕΦΑΑ). Εχω ήδη στείλει βιογραφικά και πλέον πρέπει να αρχίσω να δουλεύω».
Είπες, όμως, ότι αποχωρείς...
«Είναι μια δύσκολη απόφαση. Πλέον άλλες είναι οι προτεραιότητες. Σίγουρα θα κολυμπάω για εμένα, για την υγεία μου. Απλά δεν νομίζω ότι πλέον θα μπορέσω να συνεχίσω σε επίπεδο όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Άλλωστε θα είμαι 32 στο Ρίο, θα είμαι λίγο μεγάλος».
Νιώθεις πως πέτυχες ό,τι ήθελες στην κολύμβηση;
«Νιώθω γεμάτος. Σε γενικές γραμμές ναι, νιώθω ότι πέτυχα αυτά που ήθελα. Ξεκίνησα το ταξίδι στα 16 μου στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, όπου δεν είχα στόχο να πιάσω το όριο, απλά έγινε. Με... διάλεξε η κολύμβηση, παρά τη διάλεξα εγώ. Αλλά πέρασα πολύ καλά σε γενικές γραμμές, με τις όμορφες και τις άσχημες στιγμές. Με τα πάνω και τα κάτω. Νιώθω, όμως, ότι δεν μπορώ να πετύχω κάτι καλύτερο. Ένας τελικός σε Ολυμπιακούς ή ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο είναι μάλλον ουτοπικό. Η 5η θέση που πήρα στο Παγκόσμιο του 2007 μάλλον ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω σε Παγκόσμιο».
Πώς έζησες την εμπειρία στο Λονδίνο;
«Ήμουν αγχωμένος. Πολύ. Ο σημαντικότερος λόγος ήταν ότι ο τελευταίος μήνας της προετοιμασίας πέρασε πολύ δύσκολα. Είχα μια ίωση που με τράβηξε πίσω. Το θέμα ήταν ότι είχα βάλει πολύ ψηλά τον πήχη εγώ. Ήθελα να κάνω 4.12 στα 400 μ. μεικτής ατομικής. Δεν ήταν ότι απλά ήθελα να κάνω κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ, ήθελα να το καταρρίψω».
Στόχος, δηλαδή, ήταν ξεκάθαρα ο τελικός;
«Ακριβώς. Δεν ήταν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα πήγαινα να πετύχω κάτι που έχω ξανακάνει. Να υπερασπιστώ, δηλαδή, ένα μετάλλιο. Ηταν Ολυμπιακοί, πήγαινα να κάνω κάτι που θα πετύχαινα για πρώτη φορά. Και με αντιπάλους όπως ο Φελπς και ο Τσεχ».
Απ' όλα έχουμε (και) σήμερα
1/8/2012
Η Ελλάδα, που προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο, θα εκπροσωπηθεί στην ιστιοπλοΐα, την κολύμβηση, το μπιτς βόλεϊ, την ξιφασκία, την ποδηλασία δρόμου, το τζούντο και την κωπηλασία.
Ξεχωρίζει η παρουσία του χρυσού Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Ηλία Ηλιάδη στην κατηγορία των 90 κιλών στο τζούντο. Ο 28χρονος τζουντόκα θα ξεκινήσει την προσπάθεια του κόντρα στον Σλοβάκο Μίλαν Ράντλ στις 11:30. Εφόσον περάσει Θα συνεχίσει στον γύρο των «16» που ξεκινά στις 12:40.
Λίγο νωρίτερα, το ελληνικό δίδυμο του μπιτς βόλεϊ, αποτελούμενο από τις Βίκυ Αρβανίτη και Μαρία Τσιαρτσιάνη θα δώσει τη μεγάλη του μάχη στον Β΄όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά, αντιμετωπίζοντας τις Κινέζες Τζανγκ Ξι/Ξούε. Με νίκη οι Ελληνίδες προκρίνονται στη φάση των «16», σε διαφορετική περίπτωση θέλουν στο άλλο ματς του ομίλου ανάμεσα στις Ρωσίδες και τις Ελβετές νίκη των τελευταίων. Και αυτό για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μέσω της τρίτης θέσης την είσοδό τους στους «16».
Μια θέση στον τελικό της δίκωπου άνευ πηδαλιούχου διεκδικούν στις 13:00 οι Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας. Οι δίδυμοι από τα Σέρβια της Κοζάνης συμμετέχουν στα ημιτελικά τους αγωνίσματος και θα βρίσκονται στο δεύτερο διάδρομο της δεύτερης σειράς.
Συνέχεια και στην κολύμβηση με τον Ανδρέα Βαζαίο και την Νέρι Νιανγκουάρα. Ο νεαρός κολυμβητής παίρνει μέρος στα προκριματικά των 200μ. μικτή ατομική (1ος διάδρομος, 2η σειρά) στις 13:06, ενώ η αθλήτρια του Βόικο Ράτσε θα συμμετάσχει στα 100μ. ελεύθερο γυναικών στις 12:00 (όγδοος διάδρομος, 5η σειρά).
Στις 16:10 θα ξεκινήσει την προσπάθεια της στην ξιφασκία (σπάθη ατομικό) η Βάσω Βουγιούκα. Η Ελληνίδα αθλήτρια στον γύρο των «32» θα αντιμετωπίσει την Βρετανή Μποντ Ουίλιαμς.
Πέντε λεπτά αργότερα, στις 16:15 ξεκινά ο τελικός της ποδηλασίας δρόμου (ατομική χρονομέτρηση). Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Ταμουρίδης.
Φουλ δράση και στην ιστιοπλοΐα.
*Οι Δήμου/Πατενιώτης (19οι έπειτα από 4 ιστιοδρομίες) θα συνεχίσουν στην κατηγορία 49er με την πέμπτη (14:00) και έκτη (14:45) ιστιοδρομία.
* Ο Βύρων Κοκκαλάνης (6ος έπειτα από 2 ιστιοδρομίες) θα συνεχίσει στην κατηγορία RS-X με την τρίτη (14:00) και τέταρτη (14:45) ιστιοδρομία.
*Η Άννα Αγραφιώτη (31η έπειτα από 4 ιστιοδρομίες) θα συνεχίσει στην κατηγορία Laser Radial με την πέμπτη (14:00) και έκτη (15:15) ιστιοδρομία.
*Η Αγγελική Σκαρλάτου (13η έπειτα από 2 ιστιοδρομίες) θα συνεχίσει στην κατηγορία RS-X τρίτη (16:00) και τέταρτη (16:45) ιστιοδρομία.
*Ο Βαγγέλης Χειμώνας (24ος έπειτα από 4 ιστιοδρομίες) θα συνεχίσει στην κατηγορία Laser με την πέμπτη (14:05) και έκτη (15:20) ιστιοδρομία.
ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΛΥΚΟΣ για τον ALEX WEB RADIO/TV
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου