Μαρούσι - Ολυμπιακός 70-94
Μέχρι και πέρυσι, ο αγώνας απέναντι στο Μαρούσι στο Κλειστό του Αγ. Θωμά θα ήταν μια επικίνδυνη αποστολή για τον Ολυμπιακό. Ωστόσο, μετά τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα των Βορείων προαστίων, οι ερυθρόλευκοι δεν αναμέενόταν να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μόνο ερώτημα που είχε ανάγκη απάντησης ήταν αυτό που αφορά στην ανταπόκριση των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο... πρωινό ξύπνημα δεδομένου ότι η ώρα έναρξης της αναμέτρησης είχε οριστεί στις 12:30. Μια πρακτική ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία εφέτος δοκιμάζεται, αλλά τόσο στις ΗΠΑ και το NBA όσο και στην Ισπανία και την ACB Liga έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια.
Κατατρόπωσε την... στατιστική

Όπως αποδείχθηκε, οι Πςειραιώτες είχαν ξυπνήσει... αγριεμένοι! Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός, κατέθεσε στο παρκέ καταπληκτική ενέργεια, έβγαλε ορισμένες εξαιρετικές φάσεις, δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στο Μαρούσι και άφησε το κοινό στην εξέδρα άφωνο. Η στατιστική μετά από το πρώτο δεκάλεπτο είναι ανεπανάληπτη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πιάσουν δουλειά οι στατιστικολόγοι για να ερευνήσουν αν αυτά τα νούμερα συνιστούν κάποιο είδος ρεκόρ. Ο Ολυμπιακός είχε, λοιπόν: 38 πόντους, 14 ασίστ, 6 κλεψίματα, 1 μόλις λάθος και 17/18 δίποντα, 1/2 τρίποντα! Επί της ουσίας, οι ερυθρόλευκοι είχαν σκοράρει σε όλες τις κατοχές μπάλας, πλην μόλις δύο (ένα λάθος του Σπανούλη και ένα άστοχο τρίποντο του Τεοντόσιτς)!

Ράσο ο κυρίαρχος

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Ίβκοβιτς παρέταξε στο παρκέ τη γνώριμη αρχική πεντάδα για το τζάμπολ: Τεόντοσιτς, Σπανούλη, Παπανικολάου, Νίλσεν και Νεστέροβιτς. Οι Παπαλουκάς και Πελεκάνος βρίσκονταν, ως γνωστόν, εκτός 12άδας λόγω τραυματισμών. Η πρώτη εντολή ήταν απολύτως συγκεκριμένη: να περάσει η μπάλα στον Νεστέροβιτς, οποίος δεν είχε αντίπαλο ούτε στο μπόι του ούτε στην κλάση του. Πραγματικά, ο σλοβένος άσος έκανε ό,τι ήθελε στην ρακέτα του Αμαρουσίου πετυχαίνοντας όλους τους πρώτους 8 πόντους των Πειραιωτών για το 3-8, ενώ είχε προλάβει να φτάσει τους 14 στα πρώτα εννέα λεπτά!

Με μαέστρο τον Μίλος για το 7-26

Μετά το αρχικό 3-0, οι ερυθρόλευκοι έστησαν ένα σερί 10-0, ενώ μετά το 7-12 έτρεξαν ακόμη ένα αναπάντητο 14-0 για το 7-26. Πίεση στην άμυνα, εύκολο ριμπάουντ και γρήγορη πρώτη πάσα για να ανοίξει ο αιφνιδιασμός ήταν η συνταγή του θεάματος που προσέφερε ο Ολυμπιακός. Με τον Τεοντόσιτς να καθοδηγεί μαεστρικά, ο Ολυμπιακός απλωνόταν στην εντέλεια στο παρκέ μοιάζοντας να αγωνίζεται με... παίκτη παραπάνω. Τα alley-hoop βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη με τους Παπανικολάου και Κέσελι να κρεμιούνται από τη στεφάνη ύστερα από τηλεκατευθυνόμενες πάσες του Τεοντόσιτς. Ο σέρβος σταρ, μετά από τις ασίστ, πήρε και το όπλο του από την περιφέρεια για το 10-31 και το 12-36, με την πρώτη περίοδο να τελειώνει στο 13-38 δια χειρός Κέσελι. Ο Τεοντόσιτς είχε μοιράσει ήδη 7 ασίστ.

Η διαφορά στο +30

Τα πράγματα και... θαύματα δεν συνεχίστηκαν στην δεύτερη περίοδο. Οι ερυθρόλευκοι έγιναν ξανά γήινοι και άρχισαν να αστοχούν κάπου-κάπου. Με τρίποντο του Κέσελι από τη γωνία η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της, 13-43 το 11ο μόλις λεπτό. Ωστόσο, κάποιες μέτριες επιλογές στην επίθεση επέτρεψαν στο Μαρούσι να μειώσει στο 22-46. Ο Τεοντόσιτς σκόραρε από τα 6μ75 για το 22-49, ενώ ο Σπανούλης πήγε το σκορ στο 22-51 με εύκολο λέι-απ στο ανοικτό γήπεδο. Ο Τεοντόσιτς κράτησε τις εντυπώσεις πριν την ανάπαυλα με πέντε προσωπικούς πόντους: νέο τρίποντο και απίθανο turn-around δίποντο στη λήξη για το 28-56. Σε 15 λεπτά συμμετοχής ο θαυματουργός Σέρβος είχε 17 πόντους και 7 ασίστ, με 4/4 δίποντα και 3/4 τρίποντα.

Αργές αντιδράσει

Η συγκέντρωση και αρκετή από την ενέργεια του πρώτου ημιχρόνου, οι ερυθρόλευκοι πρέπει να την άφησαν στα αποδυτήρια. Αργοί στις αντιδράσεις τους, κυρίως στην αμυντική άκρη του παρκέ, οι παίκτες του Ίβκοβιτς άρχισαν να δέχονται εύκολα καλάθια. Με τρίποντο του Κόμματου, η διαφορά έπεσε μετά από... καιρό κάτω από τους 20 πόντους, 39-58. Λίγο μετά χρειάστηκε να αποχωρήσει για τα αποδυτήρια ο Τεοντόσιτς μετά από έναν τραυματισμό, μάλλον στον λαιμό. Με εκτελεστές τους Λούκας και Σπανούλη, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στο 44-68, ενώ λίγο αργότερα πήρε ευκαιρία και ο νεαρός Κατσίβελης. Ο Κόμματος έσταξε άλλο ένα τρίποντο (παλιά του τέχνη), αλλά ο Νεστέροβιτς συνδέθηκε εκ νέου για το 47-72. Μετά από 30 λεπτά, το ταμπλό έδειχνε 54-78 χάρη σε τρίποντο από τη γωνία του Κατσίβελη.

Μια πεντάδα ερυθρόλευκοι... Αμαρουσιώτες

Με το ματς να μην έχει πλέον ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά στον τελικό νικητή, απέμενε να θαυμάσουμε τα alley-hoop (ακόμη ένα από τον Κέσελι έφερε το 54-80) και να ασχοληθούμε με τα... γύρω-γύρω. Στα αξιοσημείωτα ανήκει, λόγου χάριν, το γεγονός ότι πέντε (!) ερυθρόλευκοι έχουν αγωνιστεί στο Μαρούσι και επέστρεψαν σήμερα στον Άγ. Θωμά. Πρόκειται για τους Σπανούλη, Λούκας, Πελεκάνο (εκτός 12άδας), Μαυροκεφαλίδη και Γλυνιαδάκη, μια ολόκληρη (και μάλιστα κανονικότατη) πεντάδα! Όλοι τους είχαν εξαιρετικές επιδόσεις στο Μαρούσι και αυτές τους έδωσαν το εισιτήριο για το επόμενο μεγάλο βήμα και τη μεταγραφή σε μεγαλύτερο σύλλογο.

Ο Κέσελι πραγματοποιούσε την πρώτη καλή εμφάνισή του με τα ερυθρόλευκα. Ο Σέρβος είναι πραγματικά δολοφόνος έξω από τη γραμμή των 6μ75. Έχει καταπληκτικό μηχανισμό την εκτέλεση, τεράστια αυτοπεποίθηση και αποπνέει αυτήν την αύρα του κλασσικού σουτέρ που έχει πάντοτε οπλισμένο χέρι. Με ένα ακόμη τρίποντο, ο Κέσελι έκανε το 54-83. Το Μαρούσι βρήκε ένα-δυο τρίποντα προτού ο Μαυροκεφαλίδης ολοκληρώσει αιφνιδιασμό για το 61-88. Πάντως, οι ερυθρόλευκοι δεν πρόλαβαν να φτάσουν τους 100 πόντους με το σκορ να σταματά στο τελικό 70-94.

Τα δεκάλεπτα: 13-38, 28-56, 54-78, 70-94.

Μαρούσι (Β. Αλεξανδρής):
Μπόγιτς 7, Νοέας 3 (1), Ακεψεμαίδης 11 (1), Ουέρτας 7 (1), Χαριτόπουλος 7 (1), Βαβατσίκος, Ουίντεν 11 (3), Σιαμανδούρας, Κόμματος 14 (4), Τσόντζος, Σεφερίδης 5 (1), Αγραβάνης 2.

Ολυμπιακός (Ντ. Ίβκοβιτς):
Νεστέροβιτς 19 (9/10 2π), Λούκας 7 (1τρ, 6 ασ), Σπανούλης 4 (9ασ), Μπουρούσης 3 (4κλ), Κέσελι 13 (2/3 3π, 5ρ), Μαυροκεφαλίδης 4, Νίλσεν 9, Παπανικολάου 11, Έρτσεγκ 4, Τεοντόσιτς 17 (3/4 3π, 8ασ), Κατσίβελης 3 (1/1 3π).

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ολυμπιακού:



Μικρά - Μικρά:


Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το Μαρούσι στο Κλειστό του Αγ. Θωμά και το RedPlanet.gr έχει πάρει τη θέση του στα δημοσιογραφικά.

Μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, το γήπεδο είναι σχεδόν άδειο. Βέβαια, υπάρχει μπόλικος κόσμος έξω, ο οποίος θα απολαύσει τον ήλιο ως την τελευταία στιγμή για να εισέλθει μετά και να παρακολουθήσει την αναμέτρηση.

Πρώτη φορά θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός τόσο νωρίς, στις 12μιση το μεσημέρι. Ή μάλλον, το... πρωί, αφού ναι μεν η ώρα δείχνει μετά μεσημβρίας, αλλά για τα δεδομένα της (μη εργάσιμης) Κυριακής δεν το λες και... μεσημέρι. Για να δούμε πώς θα προσαρμοστούν οι ερυθρόλευκoι σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, η οποία πάντως τόσο στις ΗΠΑ και το NBA, όσο και στην (πιο κοντινή μας σε νοοτροπία) Ισπανία αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.

Στις 12:05 μπήκαν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς για την καθιερωμένη προθέρμανση πριν το τζάμπολ. Χλιαρές αποδοκιμασίες και χλιαρά χειροκροτήματα από τον λίγο κόσμο στην κερκίδα. Εκτός 12άδας έμειναν ως γνωστόν οι Παπαλουκάς και Πελεκάνος, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από προβλήματα τραυματισμών.

Τρεις ερυθρόλευκοι της 12άδας γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το γήπεδο. Οι Σπανούλης, Λούκας και Μαυροκεφαλίδης αγωνίστηκαν στο Μαρούσι, μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία, η οποία τους οδήγησε να πάρουν μεταγραφή σε μεγαλύτερους συλλόγους. Στους τρεις προστίθεται και ο Πελεκάνος που είναι εκτός αποστολής, σύνολο τέσσερις ερυθρόλευκοι είναι άλλοτε Αμαρουσιώτες.

Η ώρα είναι πια 12:20 και το γήπεδο είναι πλέον σχεδόν γεμάτο. Γενικά, υπάρχει πολύ κέφι στις εξέδρες, με τον κόσμο να μοιάζει να ανταποκρίνεται απολύτως θετικά στο μεσημεριανό κάλεσμα των 12:30. Κουβεντούλα, πιτσιρικαρία, γέλια και αγκαλιές στην κερκίδα, όλα πολύ ευχάριστα.

Θερμό εναγκαλισμό είχε λίγο πριν το τζάμπολ ο Βασίλης Σπανούλης με τον Γιάννη Γκαγκαλούδη (εκτός 12άδα Αμαρουσίου λόγω τραυματισμού) και με πολλούς ανθρώπους του επιτελείου του συλλόγου των Βορείων Προαστίων.

Πίσω από την μπασκέτα όπου επιτίθεται ο Ολυμπιακός βρίσκονται και οι περίπου 100-150 φίλοι των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι άρχισαν το τραγούδι αμέσως με την έναρξη της αναμέτρησης,