«Δε συγχωρούνται τα λάθη»
Ημερομηνία: 19/08/2011
Τη φετινή σεζόν δε θα συγχωρούνται λάθη ούτε από τους διαιτητές αλλά ούτε και από τις ομάδες, αφού έχουν αυστηροποιηθεί όλων των ειδών οι ποινές, υποστήριξε ο Κύρος Βασάρας. Ο πρώην διεθνής διαιτητής, ο οποίος όπως εξήγησε τη νέα σεζόν οι αρμοδιότητές του θα «έχουν να κάνουν με θέματα ορισμών διαιτητών για τη SuperLeague», αναφέρθηκε στις διαδικασίες ορισμού διαιτητών, αλλά και το τι θα γίνει με όσους έχουν σε εκκρεμότητα ποινικές διώξεις.
«Εμείς ζητήσαμε να επισπευτούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τον εισαγγελέα. Να τελειώνει αυτό το θέμα, γιατί ψυχολογικά είναι ράκος όλοι αυτοί οι διαιτητές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Aναλυτικά:
Για την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας:
"Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αποτελείται από 5 άτομα. Η ΕΠΟ έχει κάνει την διάρθρωση ως εξής: πρόεδρος της ΚΕΔ είναι ο κ. Σαρρής, αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Σάββας Χρήστος και μέλη της εγώ, ο κ. Δούρος και ο κ. Μπριάκος. Οι αρμοδιότητές μου έχουν να κάνουν με θέματα ορισμών διαιτητών για την Σουπερλίγκ. Οι παρατηρητές θα ορίζονται από τον κ. Δούρο."
Για τον τρόπο ορισμού των διαιτητών:
"Πρώτα από όλα, εδώ και δυο χρόνια τηρείται ένα αρχείο και μια βάση δεδομένων με την απόδοση των διαιτητών από την Α' εθνική μέχρι το τοπικό πρωτάθλημα. Με βάση τους βαθμούς των παρατηρητών, την φυσική τους κατάσταση, την πρόοδο που έχουν κάνει, μέχρι και την λιπομέτρησή τους,το βάρος τους, το ύψος τους, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την κατάσταση των διαιτητών. Ο αριθμός των διαιτητών και των παρατηρητών, προσδιορίζεται πάντα στο ΔΣ της ΕΠΟ. Αυτή τη στιγμή έχουμε 21 διαιτητές. Όλα κινούνται σε μια βασική αρχή που λέει ότι οι διαιτητές θα πρέπει να παίζουν όλες τις ομάδες και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο καθένας έχει ένα ιστορικό, από το προηγούμενο πρωτάθλημα για παράδειγμα. Και δεν ισχύουν μόνο για τους διαιτητές, αλλά και για τους βοηθούς τους που ζητάμε από τους διαιτητές να είναι μια ομάδα. Συζητάμε για τριάδες και τετράδες. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι βοηθοί, πράγμα που σημαίνει πως ένας διαιτητής δεν θα παίζει πάντα με τους ίδιους. Αλλά θα γίνεται μια προτροπή ώστε να γίνει μια ομάδα που να παίζουν πολλά ματς μαζί."
Για την πιθανότητα αλλαγής της μέρας ανακοίνωσης του ορισμού των διαιτητών:
"Αυτό είναι κάτι που θα ανακοινωθεί αργότερα. Έχει γίνει μια προεργασία, βλέπουμε όλες τις διαδικασίες γιατί δεν είναι μόνο το θέμα του πότε θα ανακοινώνεται ο ορισμός. Υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να προσμετρηθούν, όπως οι μετακινήσεις των διαιτητών με τα διάφορα μέσα. Όλα αυτά τα συζητάμε, αλλά πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να γίνεται ο ορισμός των διαιτητών όσο το δυνατόν πιο αργά. Αν είχα τη δυνατότητα, θα τους ειδοποιούσα ένα μήνα πριν τους διαιτητές, αλλά αυτό δεν γίνεται. Ξέρουμε ανά πάσα στιγμή την ετοιμότητα του διαιτητή. Έχουμε ένα δίκτυο γυμναστών στο οποίο βλέπουμε την φυσική τους κατάσταση και μπορεί να έχει κάποιος διαιτητής ένα τραυματισμό που να έχει γίνει την Τρίτη ή την Τετάρτη, άρα δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε κάτι. Επίσης, ψυχολογικά και σαν προετοιμασία, είναι πιο φρόνιμο ένας διαιτητής να βλέπει το προηγούμενο παιχνίδι που έχει παίξει, να βλέπει κάποια παιχνίδια Τσάμπιονς Λιγκ, να μπορεί να προετοιμάζεται με την ομάδα του. Έτσι θα είναι έτοιμος και θα μπορεί, όταν μάθει την Πέμπτη, την Παρασκευή ή όποτε ανακοινώνεται ο ορισμός, να προετοιμαστεί για τις υπόλοιπες μέρες ώστε να σφυρίξει το Σάββατο ή την Κυριακή."
Για το αν θα συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα που θα εκδοθεί οι διαιτητές που φέρονται να έχουν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη:
"Θα βγει μια απόφαση για αυτό στις 23 του μηνός. Όλοι οι διαιτητές για τους οποίους έχει ασκηθεί μια ποινική δίωξη, και μην τρομάζουμε τον κόσμο με τον όρο ποινική δίωξη, δεν είναι ένοχοι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι αθώοι. Ζητήσαμε και σαν ΚΕΔ και σαν Ομοσπονδία, να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να έρθουν σε επαφή με τον εισαγγελέα ώστε να καταθέσουν και να τελειώνει αυτό το θέμα. Είναι ράκος ψυχολογικά όλοι αυτοί οι διαιτητές. Έχουν κληθεί όλοι αυτοί οι διαιτητές στα σεμινάρια. Έχουν παρακολουθήσει κανονικά, έχουν τονωθεί ψυχολογικά και έχουν μπει στην διαδικασία της προετοιμασίας, πλην αυτών που δηλώσαν πως δεν ήθελαν να έρθουν. Η αποδοχή όλων αυτών των διαιτητών από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους ήταν άψογη. Δεν είναι δακτυλοδεικτούμενοι. Από εκεί και πέρα το αν θα συμπεριληφθούν στους πίνακες, αν θα υπάρχουν κενές θέσεις είναι κάτι για το οποίο θα παρθεί απόφαση την άλλη εβδομάδα."
Για τους επίμαχους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας και την αναφορά που έγινε σε αυτούς σε κάποιους διαιτητές της Σουπερλίγκ:
"Τον χώρο του ποδοσφαίρου τον γνωρίζω καλά. Ο καθένας μπορεί να μιλάει για τον άλλο πάρα πολύ εύκολα. Ποτέ μου δεν λαμβάνω ως στοιχείο αυτό που μπορεί να λέει κάποιος στον έναν διαφορετικά και στον άλλο πάλι διαφορετικά, ίσως και για το ίδιο πρόσωπο. Αυτό δεν με κάνει να θεωρώ πως οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε μια συνομιλία είναι ένοχοι. Το σπορ που χαρακτηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η πάρολι. Πολλοί παίζουν τάβλι στην πλάτη των διαιτητών. Είναι θέμα του πως θα κάτσει η ζαριά. Τη μια φορά κάθεται έτσι και την άλλη αλλιώς. Και όταν κάθεται αλλιώς εξαφανίζονται. Είναι ένα ιδίωμα το οποίο υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πολλοί μιλούν για τους διαιτητές. Οι διαιτητές είναι το εξιλαστήριο θύμα από την άποψη ότι δεν έχουν μάνατζερ, δεν έχουν φωνή. Δεν μπορεί να μιλήσει ο διαιτητής. Υπάρχει μια διεθνής εντολή και οδηγία. Οι διαιτητές δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις για αγώνα για τον οποίο ορίστηκαν, έπαιξαν ή παίζουν. Από εκεί και πέρα, πρέπει να μιλήσει ο διαιτητής, όταν υπάρχουν θέματα τα οποία αφορούν ακαταλληλότητα ενός αγώνα, αντικανονικότητάς του, θέματα τα οποία προκαλούν την αίσθηση γιατί δεν ξεκίνησε ένα παιχνίδι. Πάντως όταν υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνει μια δήλωση, όταν μπορεί να μιλήσει ο παρατηρητής δεν υπάρχει λόγος να το κάνει ο διαιτητής. Η πρακτική έχει δείξει ότι δεν βοηθάει το να μιλά ο διαιτητής. Γιατί αν ένας διαιτητής μιλήσει μετά από έναν αγώνα, θα υπάρχει απαίτηση να μιλήσει και στον επόμενο αγώνα και να μιλήσει κι ο επόμενος διαιτητής και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος."
Για τις αλλαγές στο φύλλο αγώνα:
"Είναι μια εφαρμογή που γίνεται για πρώτη φορά. Αφορά την Σουπερλίγκ, την Φούτμπολ Λιγκ και την Φουτμπολ Λιγκ 2. Θέλουμε ο διαιτητής να είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά στο έργο του. Πήρε λοιπόν μια απόφαση η ΕΠΟ, την οποία έχει περάσει και στον κανονισμό αγώνων πρωταθλήματος, με την οποία στις συνθέσεις θα έχει την δυνατότητα να συμπληρώνει ο υπεύθυνος της ομάδας, τη λίστα των 11 και των 7 με υπευθυνότητα του αρχηγού της ομάδος. Επίσης μια λίστα με τους αξιωματούχους των ομάδων που θα βρίσκονται στον πάγκο και αυτές οι λίστες έως 75 πριν την έναρξη του αγώνα, κατατίθενται στον 4ο διαιτητή παρουσία του παρατηρητή αγώνος. Στο τέλος ο διαιτητής συντάσσει το φύλλο αγώνα και το αποστέλλει χωρίς την παρουσία κανενός εκπροσώπου ομάδας. Κάθε συμπεριφορά ελέγχεται και πρέπει να καταγράφεται στο φύλλο αγώνα. Δεν θέλουμε τις επισκέψεις οποιουδήποτε παράγοντα ή εκπροσώπου στα αποδυτήρια. Η πρόφαση πλέον του να υπογράψω το φύλλο αγώνα δεν υπάρχει. Θέματα ενστάσεων, προβλέπονται με υπόμνημα της ομάδας στην διοργανώτρια αρχή. Δεν μπορεί κάποιος να υπογράψει στο φύλλο αγώνα."
Για τα σεμινάρια που έχουν κάνει οι διαιτητές:
"Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ευρώπη αυτό που γίνεται, γιατί η ΕΠΟ κάνει σεμινάρια σε όλες τις κατηγορίες. Έχουν γίνει κτήμα των διαιτητών οι αλλαγές. Ήμασταν κοντά στους διαιτητές ανά κατηγορία από τις 23 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου. Όλοι οι διαιτητές παρακολούθησαν τουλάχιστον δυο μέρες φουλ μαθήματα σε έναν ενιαίο τρόπο εκπαίδευσης. Ότι διδασκόταν η Σουπερλίγκ διδασκόταν και η Δ' εθνική. Επιπλέον, για την Σουπερλίγκ υπήρχε και πρακτική εξάσκηση, όπου κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις διαιτητές και βοηθοί σε φάσεις μέσω βίντεο, από διαφορετικές θέσεις εντός γηπέδου."
Για την αλλαγή θέσης στους βοηθούς περιοχών που έκανε η ΟΥΕΦΑ:
"Εμείς σαν επιτροπή διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ είχαμε ομοφωνία σε αυτή την αλλαγή. Ζητήσαμε από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο να εφαρμοστεί αυτή τη σεζόν, με απώτερο σκοπό να εφαρμοστεί στο EURO 2012. Είναι ένα πείραμα και σαν πείραμα εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες που έχουν ζητήσει άδεια εφαρμογής. Κρίναμε τα εξής στοιχεία για αυτή την αλλαγή. Όταν ο διαιτητής παίζοντας στην χώρα του, συνηθίζει να παίζει στον διαγώνιό του βλέποντας πάντα δεξιά, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο του ήταν να παίξει πέρυσι στο Γιουρόπα Λιγκ και στο Τσάμπιονς Λιγκ να βλέπει αντίθετα, να βλέπει αριστερά. Αποφασίσαμε να είναι στο σύνηθες διαγώνιο που παίζει στα παιχνίδια ο διατητής. Επιπλέον πρέπει να κοιτάμε το πως βλέπει κάποιος και όχι από πόσο κοντά. Αισθάνεται μεγάλη σιγουριά με αυτή την αλλαγή ο διαιτητής στο να πάρει αποφάσεις, γιατί έχει πλέον 4 μάτια στην περιοχή που λέγαμε παλιά γκρίζα ζώνη. Πρέπει όμως να συμμορφωθούν και οι ποδοσφαιριστές και να μην κάνουν ανόητα φάουλ ή πέναλτι, ώστε να βοηθηθεί ο διαιτητής και να πάρει την σωστή απόφαση."
Για τα λάθη των διαιτητών στις γραπτές εξετάσεις του καλοκαιριού:
"Υπάρχει μια σχετική παραπληροφόρηση για το πόσα λάθη κάνουν οι διαιτητές. Υπάρχει κλίμακα ορίου λαθών σε κάθε κατηγορία, κάτι που έκρινε η ΕΠΟ ότι πρέπει να γίνει. Άλλωστε έχει θεσπιστεί από το 2009. Είναι 20 ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων, διαφορετικές για τον κάθε εξεταζόμενο σε μια αίθουσα. Δεν δίνουν όλοι ένα θέμα. Τους δίνεται ένας χρόνος 40 λεπτών και φέτος πάρθηκε η απόφαση ότι οι ερωτήσεις θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ. Δεν αφορούν όλα τα λάθη στο θέμα γνώσης των κανονισμών. Είναι και λάθη επιπολαιότητας. Περιμέναμε ο κανονισμός να είναι κτήμα στον διαιτητή, στον παρατηρητή και τον βοηθό. Πιστεύω ότι στο γενικό ποσοστό, πηγαίνουμε καλά. Καλύτερα από το 2009 που ξεκινήσαμε, γιατί την πρώτη χρονιά είχαμε φοβερές απώλειες. Είναι αυτονόητο ότι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, πρέπει να έχεις διαιτητές που να έχουν γνώση του κανονισμού. Νομίζω είναι γνωστό στον κόσμο τι προσπάθειες κάνουμε. Όλα αυτά που έγιναν θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ για να μπορούν οι διαιτητές να το τυπώσουν και να το έχουν σαν ένα πολύτιμο και χρήσιμο σύντροφο. Συν τοις άλλοις έχουν δοθεί και πολλές πρόσθετες οδηγίες για το τί πρέπει να περιμένουν οι ποδοσφαιριστές, και τι να περιμένουν οι διαιτητές από τους ποδοσφαιριστές. Μόλις συγκεντρωθεί η Σούπερ Λιγκ θα θέλαμε να γίνει μια συνδιοργάνωση, ώστε να γίνει μια παρουσίαση των κανόνων του ποδοσφαίρου για να τους γνωρίζουν καλύτερα οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές για να μπορούμε μαζί πλέον να ζητάμε ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο."
Για την εφαρμογή των κανονισμών:
"Η ενιαία εφαρμογή των κανονισμών είναι το πιο δύσκολο πράγμα παγκοσμίως. Αυτό προσπαθούμε σε όλες τις χώρες. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση του διαιτητή, δεύτερον με την φυσική κατάσταση και τρίτον με τη γνώση. Δεν εγγυώμαι ότι δεν θα γίνουν λάθη στο πρωτάθλημα. Σίγουρα θα γίνουν. Έχετε δει λάθη που έχουν γίνει σε παγκόσμια κύπελλα και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Τέτοια δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η καχυποψία."
Για τις αρμοδιότητες των διαιτητών:
"Η ευθύνη και οι αρμοδιότητες του διαιτητή προβλέπονται από τους κανόνες. Πρώτα απ' όλα είναι το θέμα των προσωρινών και των οριστικών διακοπών. Δεν χωράει καμία παρερμηνεία. Έχουν δοθεί οδηγίες. Όταν διαπιστωθεί από τον διαιτητή ότι υπάρχει είσοδος οπαδών, καταστροφές στα κάγκελα ή τα καθίσματα, ρίψη φωτοβολίδων και καπνογόνων, έχει πάρει την οδηγία να διακόψει προσωρινά τον αγώνα. Σε περιπτώσεις που κρίνει ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος σωματικής ακεραιτότητα ο διαιτητής διακόπτει προσωρινά τον αγώνα και ανακοινώνεται ότι θα γίνει οριστική διακοπή αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Στην τρίτη διακοπή διακόπτει οριστικά το παιχνίδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την προσωρινή διακοπή. Ο κανονισμός είναι σκληρός. Δεν μπορεί να διακόψει οριστικά ένα παιχνίδι με τη ρίψη ενός μπουκαλιού στο κόρνερ. Αυτό όμως αποτελεί αιτία προσωρινής διακοπής. Αν όμως υπάρξει ένας τραυματισμός, το παιχνίδι μπορεί να διακοπεί οριστικά, δεν πρέπει να πεθάνει κάποιος για να διακόψουμε ένα ματς. Ενέργειες διαιτητών όπως να κάνουν νόημα να χτυπηθεί γρήγορα το κόρνερ όταν πέφτουν αντικείμενα φέτος δεν θα υπάρξουν. Περιμένουμε από τους διαιτητές την πλήρη εφαρμογή των νέων κανονισμών."
Για τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές:
"Πρέπει όμως και οι ποδοσφαιριστές να συμβάλλουν και οι ίδιοι. Όταν βλέπουν τέτοιες ενέργειες, να αποτρέπουν τους οπαδούς και να μαζεύονται στο κέντρο. Να πουν ότι είναι επαγγελματίες, σέβονται το ποδόσφαιρο και θα πρέπει οι οπαδοί να σέβονται τον κόπο των ποδοσφαιριστών."
Για τις τιμωρίες που θα υπάρξουν:
"Σε καμία ομάδα δεν ανακοινώνονται οι τιμωρίες. Θα παίζουν οι καλύτεροι. Αυτή είναι η φιλοσοφία που υπάρχει. Οι διαιτητές θα είναι πολύ αυστηροί στο θέμα των διαμαρτυριών στις αποφάσεις και των διαπληκτισμών μεταξύ των παικτών και των ομάδων. Όταν υπάρχει διαπληκτισμός η μίνιμουμ τιμωρία είναι από μία κίτρινη και αν υπάρχει αντιαθλητική συμπεριφορά θα είναι κόκκινη κάρτα. Όταν δεν εφαρμόζεις τις οδηγίες, μην περιμένεις να παίζεις και συχνά. Όμως και οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι και δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας. Πρέπει να κατανοούμε τη φάση της στιγμής και να μην τιμωρούμε για ψύλλου πήδημα. Πολλές αποφάσεις στην κοινωνία μας, χρειάζονται δυο και τρεις μήνες να παρθούν και κάποιες από αυτές δεν παίρνονται και σωστά. Περιμένουμε από έναν διαιτητή να λάβει απόφαση και πάντα σωστή σε κλάσματα δευτερολέπτου. Νομίζω ότι φαίνεται πότε ένας διαιτητής κάνει ανθρώπινο λάθος ή ότι θέλει να το κάνει. Μην περιμένετε φέτος, να συγχωρεθούν λάθη που φαίνεται ότι θα μπορούσαν να μην γίνουν."
Για την οδηγία στους διαιτητές να μην σηκώνουν το τηλέφωνο στους παράγοντες:
"Είναι μια μόνιμη οδηγία η οποία δίνεται, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τον κοριό και να ελέγχουμε ποιος μιλάει με τους παράγοντες και ποιος όχι. Πάντως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα έχει τις αντίστοιχες κυρώσεις. Οι διαιτητές γνωρίζουν ότι η ΚΕΔ θα τους παρέχει ασφάλεια σε αυτές τις περιπτώσεις."
Για την επίθεση εναντίον του:
"Μην περιμένετε κάποιο σχόλιο. Έξαλλου οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν γνωρίζω για τον "θαμνάκια" ή αν ο κοριός κατέγραψε συνομιλίες. Και εγώ από τα ΜΜΕ τα ακούω."
Για την τελική του θέση:
"Δεν είμαι μόνο διαιτητής. Θεωρώ τον εαυτό μου, άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε κάποια θέματα. Στην Ελλάδα πάντα πάμε βήμα-βήμα. Να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα αλλά να αναγνωρίζουμε την δυσκολία. Στο ποδόσφαιρο είναι αδύνατο να μην υπάρχουν λάθη. Σε κάποιες φάσεις, το οφ σάιντ κρίνεται στα τρία εκατοστά. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις τριών μέτρων οφσάιντ και λες πώς δεν το είδε. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχει και ανάλογη αντιμετώπιση. Το λάθος πρώτα γίνεται από την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και μετά από οτιδήποτε άλλο."
http://www.soccerplus.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου