ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τα αποδυτήρια της Λεβάντε (pics+videos, )

Τα αποδυτήρια της Λεβάντε (pics+videos, ) 

10/02/2013

Περπατώντας στις γειτονιές της Βαλένθια υπάρχει κάτι που σου τσιτώνει τα αντανακλαστικά σε σημείο υπερδιέγερσης. Είναι ο ανατολικός άνεμος που φυσάει από τη θάλασσα και νομίζεις ότι θα σε πάρει και θα σε σηκώσει ακόμα και με ντάλα ήλιο και 30 βαθμούς θερμοκρασία. Δεν είναι ένας συνηθισμένος αέρας, αλλά ένα φαινόμενο που έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την ιστορία της πόλης, ώστε πολλά πράγματα σε αυτή να φέρουν το όνομα του. Οπως για παράδειγμα η δεύτερη τη τάξει ομάδα της, η Λεβάντε. Αυτό λοιπόν σημαίνει το Λεβάντε και δεν είναι ούτε κάποια γειτονιά ούτε κάποια κωμόπολη στα προάστια της Βαλένθια. Εξού και όλοι οι Βαλενθιάνοι αυτοαποκαλούνται Λεβαντίνοι.

Αφού λοιπόν τα καταφέρεις να περπατήσεις αξιοπρεπώς (όταν του δίνει και καταλαβαίνει, δεν στέκεσαι) και να φτάσεις στο «Θιουτάτ ντε Λεβάντε», δηλαδή στο γήπεδο της αντιπάλου του Ολυμπιακού, αυτό που θα συναντήσεις απ' έξω θα σου προκαλέσει ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό-πολιτισμικό σοκ. Οικογένειες με όλα τα μέλη τους (από παιδιά μέχρι γιαγιάδες), ζευγάρια μεγάλων ανθρώπων και μπόμπιρες φορούν το κασκολάκι και το καπελάκι της ομάδας τους και πάνε για... αραλίκι στις εξέδρες (Εμείς πάντως τους πετύχαμε 20 μέρες πριν από το Ολυμπιακός-Λεβάντε να αναζητούν εναγωνίως να αγοράσουν τα κασκόλ του αγώνα που είχαν ήδη εξαντληθεί). Και όταν λέμε αραλίκι, αυτό ακριβώς εννοούμε. Η μοναδική φορά που θα τους ακούσεις την ώρα του αγώνα, είναι όταν θα μπει γκολ και ακόμα και αυτή η ιαχή θα έχει το μέτρο της.

«Φλώρικα πράγματα» θα αναφωνήσει ο μέσος μαγκιόρος Ελληνας οπαδός που εάν δεν μυρίζει λίγο τσίκνα από καπνογόνο δεν αισθάνεται ότι πήγε γήπεδο, για να προσθέσει με υπερηφάνεια: «αυτούς τους έχουμε για πλάκα». Η αλήθεια είναι αυτή: σε φαντασία και τραγούδι τους έχουμε ανεξαρτήτως ομάδας. Οχι όμως και ποδοσφαιρική κουλτούρα. Οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα θα στριμωχτούν σε μία γωνίτσα το πολύ 2.500 θέσεων, στο πέταλο όπου κάθονται πάντα οι φιλοξενούμενοι. Θα φωνάξουν πιο δυνατά και θα υπερισχύσουν στη μάχη της εξέδρας πιο εύκολα από ποτέ στην ιστορία των εκτός έδρας ευρωπαϊκών αναμετρήσεων των Ερυθρολεύκων. Φυσικά μην διανοηθεί κανείς να κάνει παρανομία, γιατί οι αστυνομικοί κινούνται με άλογα και μάλλον δεν θα ήθελε να νιώσει πως είναι να έρχεσαι σε επαφή με το... πέταλο ή στην καλύτερη με το γκλοπ αναβάτη.


Φίλαθλοι κάθε ηλικίας και απόλυτη ηρεμία μόλις μισή ώρα πριν το ματς (Λεβάντε-Βαγιαδολίδ)

Αυτά είναι λίγο πολύ για τους οπαδούς. Για τους παίκτες του Ολυμπιακού η διαμονή στα αποδυτήρια του γηπέδου δεν θα είναι και η πλέον λουσάτη που θα έχουν ζήσει. Προφανώς και πρόκειται για τον πιο ταπεινό και ψυχρό χώρο στον οποίο θα έχουν προετοιμαστεί ποτέ πριν από ένα ματς. Μπλε πλακάκι, κάτι πάγκοι για κάθισμα και ένα κρεβάτι για όποιον τραυματιστεί, θυμίζοντας περισσότερο αποδυτήρια αγώνα μποξ στο φτωχικό Μπρονξ της δεκαετίας του '30. Πριν εισέλθουν σε αυτά οι ισπανόφωνοι παίκτες της ομάδας θα μεταφράσουν την επιγραφή που δεσπόζει στο πλάι της πόρτας. «Εδώ ήρθατε για να αγωνιστείτε. Μπορεί και να νικήσετε, αλλά το βέβαιο είναι πως θα υποφέρετε!»





Στην απέναντι πλευρά του διαδρόμου βρίσκονται τα αποδυτήρια των γηπεδούχων. Εκεί το μήνυμα είναι διαφορετικό και αποτυπώνει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κόσμου και των παικτών: «Αφοσίωση και αυταπάρνηση είναι ότι σας ζητάμε. Αυτό που θα προσφέρουν και οι οπαδοί σε εσάς!»

Γενικότερα η Λεβάντε μπορεί να είναι ένας μικρός σύλλογος, αλλά τα πάντα γύρω από αυτή περιέχουν αγάπη με διαφορετικό όμως συναίσθημα από αυτό που έχουμε συνηθίσει στα δικά μας μέρη. «Δεν θα βρίσουν ποτέ κάποιον παίκτη που δεν παίζει καλά», μας ενημερώνει ο υπεύθυνος τύπου και ξεναγός μας, Εμίλιο Ναδάλ, πάππου προς πάππου με τη Λεβάντε, όπως και η πλειοψηφία των φίλων της που δεν την υποστηρίζουν επειδή θα τους χαρίσει την ευτυχία κάποιου τίτλου, αλλά από γνήσια ανιδιοτέλεια. Αυτό φαίνεται και στην επιγραφή με τις όμορφες λέξεις που συναντάς πριν πατήσεις το χορτάρι: «Τα χρώματα σου είναι τα δικά μου και το όνομα σου το ιδανικό μου!»



Το επόμενο λοιπόν που θα δουν οι παίκτες, θα είναι η πρασινάδα όπου θα παίξουν. Το χορτάρι του «Θιουτάτ», άλλη ιστορία και αυτό. Δεν είχε αλλαχτεί ποτέ από το 1969! Ναι για 43 χρόνια απλά το περιποιούνταν και το διατηρούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και έγινε αυτό που έπρεπε και μάλιστα με τις κατάλληλες, σύγχρονες υποδομές από κάτω. Οπότε το βέβαιο είναι ότι η αναμέτρηση εκεί θα διεξαχθεί κάτω από τέλειες αγωνιστικές συνθήκες.


Το μόνο μέρος στο γήπεδο που δεν θα δουν οι παίκτες του Ολυμπιακού, είναι το μικρό εκκλησάκι που υπάρχει πάνω από τα αποδυτήρια τους. Εκεί βρίσκεται η «Παναγία των Αστέγων» που είναι η προστάτιδα της πόλης. Σε αυτό το μέρος όπου ο εμβληματικός αρχηγός Σέρχιο Μπαγιεστέρος βάφτισε το παιδί του, περνούν οι παίκτες της Λεβάντε και ανάβουν ένα κεράκι πριν τους αγώνες. Για καλή τύχη του Ολυμπιακού καλό θα ήταν η προστάτιδα να έχει όντως δουλειές με τους άστεγους και να μην σταθεί στο πλευρό της Λεβάντε, αφήνοντας τα επίγεια ποδοσφαιρικά διλλήματα να τα λύσουν μόνοι τους οι αντίζηλοι για την πρόκριση στους «16»…



* Η νυχτερίδα (σ.σ.: στα ισπανικά «che») είναι το σύμβολο της πόλης και γι αυτό βρίσκεται και στο έμβλημα της Βαλένθια, όπως και σε αυτό της Λεβάντε!


* Η πρώτη σημαία της Λεβάντε αμέσως μετά την ένωση των Χιμνάστικο και Λεβάντε!


* Το 1939 η Λεβάντε και η Χιμνάστικο ενώθηκαν. Η νέα ομάδα είχε το όνομα της πρώτης και τα χρώματα της δεύτερης. Την Χιμνάστικο την αποκαλούσαν και «Βατράχια» επειδή η έδρα της βρισκόταν δίπλα στο ποτάμι και είχε πολλά βατράχια ακόμα και στις εξέδρες την ώρα των αγώνων. Γι αυτό και στις εγκαταστάσεις της Λεβάντε σήμερα βρίσκεις σχεδόν παντού αγαλματάκια ή φωτογραφίες βατράχων, όπως και της προστάτιδας της πόλης!


* Η λατρεία που υπάρχει για τον Σέρχιο Μπαγιεστέρος είναι απίστευτη. Στα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, δημιουργήθηκε αυτή η εμφάνιση. Πάνω από το νούμερο σχηματίζεται με αυτές τις τελείες το όνομα του αρχηγού, ενώ στη φανέλα αναγράφονται τα ονόματα όλων των ποδοσφαιριστών στην ιστορία της ομάδας (δεν φαίνονται στη φώτο).


* Τον Γενάρη του 1981 έγινε κάτι φοβερό: στη Λεβάντε υπέγραψε ο πιο διάσημος παίκτης στην ιστορία της. Ο Γιόχαν Κρόιφ φόρεσε μόλις 10 φορές τη φανέλα της και έφυγε άμεσα. Το παράπονο που υπάρχει ακόμα και μετά από 31 χρόνια στο σύλλογο είναι ότι όχι απλά δεν έχει μιλήσει ποτέ για εκείνο το πέρασμα του, αλλά δεν το αναφέρει καν στην αυτοβιογραφία του. Εκείνοι πάντως τον τιμούν με καμάρι!


* Εδώ θα καθίσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού!


• Το καινούργιο χορτάρι που αλλάχτηκε το 2012 μετά από 43 χρόνια!


* Τα αποδυτήρια της Λεβάντε!


* Και αυτά των φιλοξενούμενων!


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου