ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Σωστες και κρισιμες αποφασεις για τον Ολυμπιακο αυτο το καλοκαιρι...


O Ολυμπιακός βρίσκεται και πάλι μπροστά σε ένα κρίσιμο καλοκαίρι. Και για να μην παρεξηγηθεί ο χαρακτηρισμός "κρίσιμο", προφανώς και οι ερυθρόλευκοι δεν βρίσκονται σε καμία τραγική ή οδυνηρή κατάσταση ως σύλλογος, ωστόσο το προσεχές τρίμηνο θα κληθούν να πάρουν σωστές αποφάσεις όσον αφορά τον εύστοχο καταρτισμό του έμψυχου δυναμικού προκειμένου α) να μην αντιμετωπίσουν ξανά τη νέα σεζόν τα ίδια αγωνιστικά (και μη) προβλήματα, β) να βάλουν τις βάσεις ώστε τα επόμενα καλοκαίρια οι μεταγραφές να γίνονται ολοένα και πιο απλή υπόθεση ποσοτικά και ποιοτικά.

Ωστόσο το έργο των ανθρώπων που θα συνεργαστούν για αυτόν τον σκοπό κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι. Και αυτό διότι υπάρχει ένα σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το οικονομικό. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που είναι σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν μεγάλα ανοίγματα που εμπεριέχουν ρίσκο (γιατί κάθε μεταγραφή είναι ρίσκο, ακόμη και παικτών που θεωρούνται μεγάλης κλάσης), ενώ δεν παίρνει τον Ολυμπιακό να "αστοχήσει" στις επιλογές του, τουλάχιστον σε 1-2 θέσεις που χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση με ποδοσφαιριστές ποιότητας.

Ακόμη μια παράμετρος, σημαντική για τις μεταγραφές και τον καταρτισμό του ρόστερ, είναι τα "θέλω" του Ολυμπιακού όσον αφορά τη φιλοσοφία των ανθρώπων του συλλόγου που βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά. Οι ερυθρόλευκοι λοιπόν θέλουν στην ομάδα α) Έλληνες, β) νεαρούς σε ηλικία παίκτες, γ) προώθηση δικών τους παιδιών από την ομάδα Νέων, δ) ξένους που να κάνουν την διαφορά, ε) "έξυπνες" μεταγραφές, δηλαδή παίκτες που να συνδυάζουν ποιότητα - καλή ποδοσφαιρική ηλικία - λογικό κόστος απόκτησης - μεταπωλητική αξία, στ) μικρό και ευέλικτο ρόστερ, ζ) αν είναι δυνατόν συνδυασμό των παραπάνω κατηγοριών.

Πόσο εύκολο μοιάζει στα μάτια σας να "αναμειχθούν" σωστά όλα τα παραπάνω... υλικά και να βγει ένα ιδανικό "μείγμα"; Στα δικά μου πάντως, καθόλου. Γι' αυτό και επιμένω πως ακόμη για μια φορά το καλοκαίρι θα είναι "κρίσιμο". Γιατί πρέπει να παρθούν πολλές σωστές αποφάσεις...

Νομίζω πάντως πως δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από την άκρατη ονοματολογία που επικρατεί ξανά όσον αφορά τις μεταγραφές και τον Ολυμπιακό (πράγμα φυσιολογικό εν μέρει αφού καθημερινά προτείνονται δεκάδες παίκτες από τους μάνατζερ) και αυτό διότι εκτιμώ πως οι Πειραιώτες έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 60 - 70% των μεταγραφών τους.

Σαλίνο, Σάμαρης, Μπόατενγκ, Ντε Βινσέντι, Ολαϊτάν, Τζανακάκης συν κάποιος από τους δανεικούς που ενδέχεται να παραμείνει στην ομάδα (π.χ. Τάτος) μας κάνει μια επτάδα παικτών σε άμυνα, κέντρο και επίθεση. Από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια για την απόκτηση ακόμη ενός με δύο ποδοσφαιριστών ποιότητας στην μεσοεπιθετική γραμμή και αναλόγως με κάποια πιθανή πώληση παίκτη, ενδεχομένως να υπάρξει απόκτηση αντικαταστάτη για να αναπληρωθεί το κενό.

Οπότε λογικά και με βάση αυτά που ήδη γνωρίζουμε, το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός θα ψάξει για μια - δύο "δυνατές" λύσεις για να ανεβάσει την ποιότητα της ομάδας. Επαναλαμβάνω δίχως να υπολογίζουμε την περίπτωση να πωληθεί κάποιος παίκτης και δη πρωτοκλασάτος.

Ας δούμε όμως γραμμή με γραμμή ποιους ποδοσφαιριστές έχει ήδη ο Ολυμπιακός και πως "μεταφράζεται" αυτό σε επίπεδο μεταγραφικής ενίσχυσης:

Τερματοφύλακες (3): Κάρολ, Μέγκιερι, Γιαννιώτης.

Ο Ολυμπιακός έχει λοιπόν έναν έμπειρο τερματοφύλακα (Κάρολ), έναν ενεργό, σε νεαρή ηλικία και με περιθώρια εξέλιξης που παίζει βασικός επί Μίτσελ (Μέγκιερι - φήμες από την Αγγλία θέλουν την Έβερτον να τον παρακολουθεί) και έναν ταλαντούχο Έλληνα (Γιαννιώτης) που αποκτήθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Θεωρητικά οι ερυθρόλευκοι δεν θα κινηθούν για τερματοφύλακα εφόσον δεν υπάρξει παραχώρηση κάποιου εκ των Μέγκιερι - Γιαννιώτη ή ανανεωθεί το συμβόλαιο του Κάρολ.

Αμυντικοί (15): Παπάζογλου, Μοδέστο, Τζανακάκης, Αβραάμ, Μανωλάς, Κοντρέρας, Σιόβας, Χολέμπας, Λυκογιάννης, Καραγκούνης, Ζαραδούκας, Σαλίνο (;), Ποτουρίδης, Ντιελνά, Ντιακιτέ.

Μια 15άδα παικτών για τέσσερις θέσεις! Σίγουρα θα υπάρξουν αποχωρήσεις, δεν γίνεται διαφορετικά. Το συμβόλαιο του Μοδέστο εκπνέει (τον συμπεριλαμβάνω στους αμυντικούς γιατί ο Μίτσελ δεν δείχνει τον υπολογίζει για το κέντρο αλλά για δεξί μπακ), θα ανανεωθεί; Ποτουρίδης, Ζαραδούκας έπαιξαν φέτος δανεικοί σε Πλατανιά και Άρη. Του χρόνου;

Ο Ντιελνά δεν υπολογίζεται, ο Ντιακιτέ το ίδιο, ωστόσο ακόμη κι αν οι πέντε προαναφερθέντες αποχωρήσουν το καλοκαίρι μένουν ακόμη δέκα παίκτες στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Κεντρικοί μέσοι (12): Φέισα, Μανιάτης, Μασάντο, Γκρέκο, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Τάτος, Σάμαρης, Μπόατενγκ (;), Ντε Βινσέντι, Σουμπίνιο, μεταγραφή.

Εδώ κι αν γίνεται του... Κουτρούλη ο γάμος! Δώδεκα παίκτες για τρεις θέσεις! Ο Μίτσελ θέλει σίγουρα έναν παίκτη για αντί - Ιμπαγάσα, οπότε εκεί πρέπει να υπολογίζουμε και μια μεταγραφή. Με βάση την λογική, ο "Κάνιο" δεν θα ανανεώσει και ο Σουμπίνιο δεν πρόκειται να μείνει στο ρόστερ. Με τους υπόλοιπους τι θα γίνει; Ο Φέισα με Μίτσελ είναι αναντικατάστατος, άρα και σίγουρος για τη νέα σεζόν.

Ο Μανιάτης το ίδιο, οι Μπόατενγκ (να δούμε...) και Ντε Βινσέντι μεταγραφές, ο Φουστέρ παίκτης που μπορεί να προσφέρει λύσεις. Ο Τάτος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις από τον Ισπανό τεχνικό και μας μένουν ακόμη οι Σάμαρης, Γκρέκο, Μασάντο. Θεωρώ πως δύσκολα θα κρατήσει παραπάνω από 8 κεντρικούς μέσους ο Μίτσελ, οπότε θα έχει ενδιαφέρον ποιοι θα κουνήσουν... μαντήλι.

Πλάγιοι (9): Αμπντούν, Βλαχοδήμος, Φετφατζίδης, Πίνο (;), Ολαϊτάν, Βασιλόγιαννης, Κατάι, Γκρμπιτς, μεταγραφή.

Ούτε αυτή η κατηγορία είναι εύκολη, διότι μιλάμε ουσιαστικά για δύο θέσεις της ενδεκάδας. Κατάι, Γκρμπιτς και Βασιλόγιαννης δεν φαίνεται να έχουν τύχη, αλλά και πάλι μας μένουν 6 παίκτες για δύο θέσεις! Ο Μίτσελ θέλει και εδώ μια μεταγραφή, οπότε ο παίκτης που θα αποκτηθεί δύσκολα θα κάτσει πάγκο. Και στην άλλη θέση ποιον θα βλέπουμε; Τον Βλαχοδήμο, τον Φετφατζίδη, τον Ολαϊτάν, τον Πίνο ή τον Αμπντούν; Πονοκέφαλος...

Επιθετικοί (4): Μήτρογλου, Τζεμπούρ, Πάντελιτς, Διαμαντάκος.

Τουλάχιστον εδώ είμαστε... καλά. Ο Πάντελιτς αποχωρεί, μας μένουν οι άλλοι τρεις. Δεν αποκλείεται βέβαια στην επιθετική γραμμή να υπάρξουν σαρωτικές ανακατατάξεις αν ευσταθούν τα μεταγραφικά σενάρια που θέλουν ευρωπαϊκούς συλλόγους να εξετάζουν την απόκτηση των Τζεμπούρ και Μήτρογλου. Αν παραμείνουν και οι δύο, τότε δεν τίθεται και θέμα μεταγραφής εκεί, ή μπορεί να έρθει κάποιος παίκτης που θα δεχτεί να είναι τρίτη λύση. Δύσκολο, αλλά λέμε τώρα.

Κατηγορία Νέων

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην ομάδα Κ-20 του Ολυμπιακού υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια, όπως π.χ. οι Ρουγκάλας, Λεάντρο, Ιωαννίδης, Βλάχος αλλά και κάμποσοι ακόμη. Αν συνυπολογίσουμε και αυτούς στα ως άνω δεδομένα τότε ξεπερνάμε κατά πολύ τους 50 παίκτες. Λογικά όμως αυτά τα παιδιά ή θα παραμείνουν άλλον ένα χρόνο στους Νέους ή θα δοθούν δανεικοί για να πάρουν ματς και εμπειρίες.

Δύσκολο εγχείρημα αλλά όχι ακατόρθωτο

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η προσπάθεια του Ολυμπιακού να διαμορφώσει σωστά το ρόστερ της επόμενης σεζόν μόνο εύκολη δεν είναι. Αντιθέτως πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά που ωστόσο μπορεί να έρθει σε πέρας αρκεί να γίνουν κάποια πράγματα όπως πρέπει.

Να εισακουστούν οι εισηγήσεις του προπονητή, να μην υπάρξουν προσθήκες παικτών που δεν είναι καλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες (το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός), να ενισχυθεί η ομάδα εκεί που πονάει (και μόνο) με ποδοσφαιριστές ποιότητας και όχι "επειδή τον πρότεινε ο τάδε και μας είπε είναι καλός". Να γίνει ξεσκαρτάρισμα ΚΑΝΟΝΙΚΟ και όχι... πασαλείμματα.

Δεν γίνεται κάθε σεζόν που τελειώνει ο Ολυμπιακός να ψάχνει τι θα κάνει με 15-20 παίκτες! Διαφορετικά τη νέα σεζόν αλλά και πιθανότατα κάθε καλοκαίρι θα λέμε τα ίδια και τα ίδια.

ΥΓ1: Αντί να έχεις 15 - 17 παίκτες "της σειράς", γιατί να μην έχεις 2 ή 3 που να δίνουν το κάτι παραπάνω; Θα στοιχίζουν όσο και οι 15, θα έχεις αυτομάτως (πολύ) μικρότερο ρόστερ, περισσότερη ποιότητα και λιγότερη γκρίνια γενικώς. Μερικά πράγματα είναι να απορείς...

ΥΓ2: Ας κρατάμε μια πισινή διότι "οσφραίνομαι" σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Και ποιοτικά και ποσοτικά. Όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται, αρκετοί παίκτες του Ολυμπιακού έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού και δεν αποκλείεται να υπάρξουν μπόλικες προτάσεις για παραχώρηση παικτών το καλοκαίρι. Κάποιοι θα φύγουν μόνο με εξαιρετική πρόταση, κάποιοι άλλοι απλά με... πρόταση.

ΥΓ3: Το καλοκαίρι θα φανεί και πόσο ξύπνιος είναι ο Μίτσελ. Αν έχει πληροφορηθεί ακριβώς τι συνέβη φέτος και ακολουθήσει την πεπατημένη, τότε κακό του κεφαλιού του. Αν όμως αλλάξει το τροπάρι, μόνο κερδισμένος θα βγει. Κυρίως στα μάτια που κόσμου.

ΥΓ4: Σωστή η κίνηση του Ολυμπιακού να στείλει μετάλλια στον Ζαρντίμ και τους συνεργάτες του. Δείχνει ένα ωραίο ευρωπαϊκό πρόσωπο και σωστή νοοτροπία, που μακάρι να επεκταθεί και σε άλλους, εξίσου σημαντικούς (πέραν του επικοινωνιακού προφίλ) τομείς.

ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου