ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι αξέχαστες στιγμές των τελικών και οι ηρωες της κορυφαιας διασυλογικης διοργανωσης (videos)

Οι αξέχαστες στιγμές των τελικών και οι ηρωες της κορυφαιας διασυλογικης διοργανωσης (videos)

25/05/2013

Mε αφορμη τον μεγαλο Γερμανικο τελικο αναμεσα σε Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντειπαμε να ριξουμε μια ματια στο...παρελθον και να θυμηθουμε αξεχαστες ποδοσφαιρικες στιγμες των τελικων αλλα 
Κάθε τελικός Champions League έχει και τους πρωταγωνιστές του. Ενα πρόσωπο όμως σε κάθε μεγάλο ραντεβού κλέβει την παράσταση, ενώ αξέχαστες παραμένουν και συγκεκριμένες εικόνες-φάσεις, που τη δεδομένη χρονική στιγμή είχαν την αξία τους

Παραμονή του μεγάλου τελικού μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ στο ιστορικό Γουέμπλει και μία αναδρομή στο παρελθόν θα επαναφέρει στο προσκήνιο πρωταγωνιστές και στιγμές, που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Η αναδρομή ξεκινάει από τη σεζόν 1992-93 όταν και το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Champions League.

Αναλυτικά:

1992-93



Το ματς διεξήχθη στο Ολυμπιακό Σταδίου του Μονάχου και η Μαρσέιγ κέρδισε 1-0 τη Μίλαν. Η γαλλική ομάδα έγινε η πρώτη, που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο υπό τη νέα του μορφή και σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Μπασίλ Μπολί στο 43'. Ενας ψηλόσωμος αμυντικός, που τρύπωσε στην αντίπαλη άμυνα και με κεφαλιά χάρισε τη νίκη, κερδίζοντας τα φλας της δημοσιότητας από σπουδαίους συμπαίκτες του όπως ο Ντεσάμπ, ο Ντεσαγί, ο Μπόκσιτς, ο Φέλερ και Αμπεντί Πελέ.


1993-94



Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας είχαν βρεθεί 70.000 θεατές για να παρακολουθήσουν τη Μίλαν να διασύρει με 4-0 την Μπαρτσελόνα. Ο Μασάρο σκόραρε δύο φορές, άλλη μία ο Ντεσαγί, αλλά τον τίτλο του MVP χαρίζουμε στον "τεράστιο" Ντέγιαν Σαβίσεβιτς. Το σκορ ήταν 2-0 και ο σέρβος βιρτουόζος της μπάλας σημειώνει ένα από τα ομορφότερα γκολ σε τελικό Champions League, που δεν θα ξεχάσει με τίποτα ο Θουμπιθαρέτα. Η λόμπα του Σαβίσεβιτς ήταν όλα τα λεφτά.

1994-95



Ο Αγιαξ γίνεται η τρίτη ομάδα, που κερδίζει τη νεοσύστατη διοργάνωση. Με παίκτες-μύθους στην 11άδα του (Ράικαρντ, Ζέεντερφ, Φαν ντερ Σααρ, Λιτμάνεν, Ντάβιντς) κερδίζει 1-0 την κάτοχο του τίτλου Μίλαν στο Ερνστ Χάπελ της Βιέννης. Οταν το γκολ σημειώνεται στο 85' της αναμέτρησης, ΜVP δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον σκόρερ του. Αυτός ήταν ο Πάτρικ Κλάιφερτ, που με το γκολ του αυτό έδωσε στην καριέρα του την απαιτούμενη ώθηση για να την μετατρέψει σε λαμπρή.

1995-96



Το τρόπαιο θα σηκώσει στον ουρανό της Ρώμης η Γιουβέντους και ο αρχηγός της Τζιανλούκα Βιάλι. Ο Ραβανέλι είχε βάλει μπροστά στο σκορ τη Μεγάλη Κυρία για να στείλει το ματς στην παράταση και τα πέναλτι ο Λιτμάνεν. Στη ρούσικη ρουλέτα η Γιουβέντους ήταν απόλυτα εύστοχη (με Περότα, Παντοβάνο, Πεσότο και Γιούγκοβιτς), αλλά ίσως ο συγκεκριμένος τελικός να μείνει περισσότερο στην ιστορία για την μπλε εμφάνιση της ιταλικής ομάδας με το κίτρινο αστέρι στον ώμο.

1996-97



Ακόμα μία κάτοχος του τίτλου πέφτει θύμα στον τελικό. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Γιουβέντους, που θα ηττηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου από την Μπορούσια Ντορτμουντ με 1-3. Ο Ρίντελ ήταν σε μεγάλη βραδιά, σημειώνοντας δύο γκολ, αλλά ο τίτλος του πρωταγωνιστή ανήκει στον Ρίκεν. Ο νεαρός τότε γερμανός έχει μόλις περάσει αλλαγή και εφτά λεπτά νωρίτερα ο Ντελ Πιέρο με εκπληκτικό τακουνάκι έχει μειώσει σε 1-2, δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του. Με την πρώτη του επαφή στον αγώνα, ο Ρίκεν κρεμάει από μακριά τον Περούτζι και τα πανηγύρια ξεκινούν.

1997-98



Πρωταγωνιστής σε έναν ακόμα τελικό ένας εκπρόσωπος της μεγάλης των πλάβι σχολή. Το Αμστερνταμ Αρένα περιμένει να αποθεώσει τον νικητή και ο Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο 67', χαρίζοντας τη νίκη με 1-0 επί της Γιουβέντους και ανεβάζοντας στην κορυφή της Ευρώπης την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο έξαλλος πανηγυρισμός του σέρβου παραμένει αξέχαστος.

1998-99



Στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης διεξήχθη ο πιο ροκ και ίσως πιο συγκλονιστικός τελικός της ιστορίας του Champions League. Η Μπάγερν Μονάχου κερδίζει 1-0 με γκολ του Μπάσλερ από το 6', οι βαυαροί στις κερκίδες έχουν στήσει τρελό πανηγύρι και το ματς είναι στις καθυστερήσεις. Αποδεικνύεται όμως πως το αγγλικό πείσμα είναι ικανό να βγάλει νοκ άουτ την περίφημη φράση "και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι γερμανοί. Ο Σέριγχαμ στο 91' ισοφαρίζει μετά από στημένη φάση και όλα δείχνουν πως το ματς πάει παράταση. Ο δολοφόνος όμως με το αγγελικό πρόσωπο, Ολε Γκούναρ Σόλκιερ έχει αντίθετη γνώμη και στο 93' χαρίζει τη νίκη στην Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. Απίστευτο φινάλε...

1999-00



Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε η Ρεάλ Μαδρίτης τον τελικό του Σταντ ντε Φρανς στο Παρίσι. Στον πρώτο τελικό-εμφύλιο η Βασίλισσα κερδίζει 3-0 την Βαλένθια, χάρη σε τέρματα των Μοριέντε, Μακ Μάναμαν και Ραούλ. Ο άγγλος ωστόσο είναι ο MVP, αφού πραγματοποιεί πραγματικά εκπληκτικό παιχνίδι και γίνεται ο πρώτος άγγλος ποδοσφαιριστής, που κερδίζει το Champions League με ομάδα εκτός της χώρας του.

2000-01



Στο Σαν Σίρο του Μιλάνο η Μπάγερν Μονάχου παίρνει το αίμα της πίσω για τον χαμένο τελικό του 1999 και κερδίζει το βαρύτιμο τρόπαιο, επικρατώντας στα πέναλτι στης Βαλένθια, που πέφτει θύμα για δεύτερη διαδοχική σεζόν. Το ματς ολοκληρώνεται 1-1 και η ομάδα της Βαυαρίας κέρδισε στα πέναλτι με 5-4. Απόλυτος πρωταγωνιστής ο... τεράστιος Ολιβερ Καν, που αποκρούει δύο πέναλτι. Μόλις αποκρούει το τελευταίο του Πελεγκρίνο βγάζει μία κραυγή πανηγυρισμού και όλοις σπεύδουν πάνω του για να ξεκινήσει το γερμανικό πάρτι.

2001-02



Η Λεβερκούζεν έχει κάνει εξαιρετική σεζόν και φτάνει στον τελικό με τους Μπάλακ, Μπαστούρκ, Νέβιλ και Σνέιντερ να κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Όχι όμως τέτοια ώστε να κερδίσουν τον αξεπέραστο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Λούσιο είχε ισοφαρίσει το γκολ του Ραούλ και δράση αναλαμβάνει ο γάλλος. Σε μία στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας ο Ζινεντίν στρίβει το κορμί του και ενώ η μπάλα κατεβαίνει από ψηλά επιχειρεί ένα γυριστό, που τραντάζει τα δίχτυα του Μπουτ. Η Ρεάλ κερδίζει 2-1 και ο Ζιντάν υπογράφει με τον μοναδικό τρόπο, που αυτός ήξερ τον τελικό του Ερνστ Χάπελ.

2002-03



Μίλαν και Γιουβέντους μένουν άσφαιροι για 120 λεπτά και ο τελικός του Ολντ Τράφορντ κρίνεται στα πέναλτι. Νικήτρια σε αυτόν τον εμφύλιο αναδεικνύεται η Μίλαν χάρη στον βραζιλιάνο τερματοφύλακα, Ντίντα. Τρία πέναλτι απόκρουσε (των Τρεζεγκέ, Μοντέρο και Ζαλαγιέτα) σφραγίζοντας με τις επεμβάσεις του στη ρώσικη ρουλέτα την κατάκτηση του τροπαίου για λογαριασμό των ροσονέρι.

2003-04



Η Πόρτο κερδίζει... αέρα με 3-0 την Μονακό και ο Ζοσέ Μουρίνιο, που κατακτάει το πρώτο του Champions League, αρχίζει να χτίζει το μύθο του. Επειδή όμως είμαστε έλληνες, τον συγκεκριμένο τελικό τον θυμόμαστε περισσότερο για τη συμμετοχή του Ακη Ζήκου. Ο έλληνας μέσος δεν ήταν πρωταγωνιστής (άλλωστε η ομάδα του ηττήθηκε), αλλά έγινε ο πρώτος έλληνας που αγωνίστηκε σε τελικό Champions League (δίχως φυσικά να ξεχνάμε τη συμμετοχή των ελλήνων παικτών του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών).

2004-05



Ο τελικός, που ίσως μαζί με αυτόν του 1999 διεκδικεί τον όρο πιο συναρπαστικού αγώνα. Το Ατατούρκ είχε... κατηφορίσει στο α' ημίχρονο και η Μίλαν κέρδιζε 3-0. Ολοι νόμιζαν πως η συνέχεια είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά η Λίβερπουλ έχει άλλη γνώμη. Με αντεπίθεση διαρκείας και έναν εκπληκτικό Τζέραρντ ισοφαρίζει σε 3-3 και στέλνει το ματς στην παράταση και τα πέναλτι. Ο πρωταγωνιστής εκεί είναι ο Ντούντεκ. Αρχικα ως άλλος Γκρόμπελαρ... αναγκάζει τον Σερτζίνιο να πλασάρει άουτ και στη συνέχεια αποκρούει τα πέναλτι των Πίρλο και Σεφτσένκτο. Ο τίτλος του ανήκει...

2005-06



Η Μπαρτσελόνα έχει αρχίσει να χτίζει το δικό της μύθο και στο Σταντ ντε Φρανς ξεκινάει η κυριαρχίας της στο Champions League των επόμενων χρόνων. Αρνητικός πρωταγωνιστής θα μπορούσε να είναι ο διαιτητής Τέρι Χογκς, που απέβαλλε πολύ νωρίς τον τερματοφύλακα της Αρσεναλ Λέμαν. Οι Κανονιέρδης όμως, παρότι αγωνίζονται με παίκτη λιγότερο, παίρνουν κεφάλι χάρη σε γκολ του Κάμπελ. Ο τότε προπονητής των μπλαουγκράνα όμως έχει άσο στο μανίκι. Στο 61' ρίχνει στη μάχη τον τρελοσουηδό Χένρικ Λάρσον και αυτός γίνεται η χρυσή αλλαγή με δύο ασίστ. Μία στον Ετο για να ισοφαρίσει στο 76' και μία στον Μπελέτι για να χαρίσει τη νίκη με 2-1.

2006-07



Δεύτερος τελικός του Champions League στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και ο νικητής είναι ο ίδιος. Η Μίλαν επικράτησε με 2-1 της Λίβερπουλ και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης. Απόλυτος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Φίλιπο Ιντσάγκι, που έβγαλε από το πλούσιο ρεπερτόριό του δύο τρόπους για να σκοράρει. Αρχικά με το γόνατο -και λίγη τύχη βέβαια- και στη συνέχεια με ντρίπλα στον Ρέινα και πλασέ στην κενή εστία. Ο κλασικά έξαλλος πανηγυρισμός του στο σημαιάκι του κόρνερ ξεσήκωσε τους ιταλούς και όχι μόνο.

2007-08



Ο μοναδικός τελικός, στον οποίο επιλέξαμε τον αρνητικό πρωταγωνιστή. Στο Λουζνίκι της Μόσχας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα κερδίσει εκ νέου το βαρύτιμο τρόπαιο, κερδίζοντας στα πέναλτι την Τσέλσι. Το ματς έληξε 1-1 (Ρονάλντο και Λάμπαρντα τα γκολ) και η ρώσικη ρουλέτα θα έκρινε έναν ακόμα τίτλο. Οι μπλε έχουν την ευκαιρία να πανηγυρίσουν και στην εκτέλεση πάει ο Τζον Τέρι. Η εν δυνάμει καλύτερη στιγμή της καριέρας του μετατράπηκε στη χειρότερη και σε εφιάλτη. Την ώρα, που πλασάρει, γλιστράει και το πλασέ του καταλήγει άουτ. Η Μάντσεστερ μένει ζωντανή και τελικά θα κερδίσει χάρη στο τελευταίο εύστοχο πέναλτι του Γκιγκς και το άστοχο του Ανελκά.

2008-09



Απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Λιονέλ Μέσι, που πλέον έχει διαδεχθεί για τα καλά τον Ροναλντίνιο και όλη η Μπαρτσελόνα έχει χτιστεί γύρω του. Οι μπλαουγρκάνα θα κερδίσουν σχετικά εύκολα με 2-0 την Μάντσεστερ στο Ολίμπικο της Ρώμης με τον βραχύσωμο αργεντίνο να γράφει το 2-0 με το κεφάλι μετά από σέντρα ακριβείας του Τσάβι και να πανηγυρίζει με το ένα παπούτσι στο χέρι, καθώς του είχε φύγει στο άλμα για την κεφαλιά.

2009-10



Η Ιντερ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει στον θρόνο του πρωταθλητή Ευρώπης. Υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο οι νερατζούρι κερδίζουν 2-0 την Μπάγερν Μονάχου στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, έχοντας ως MVP έναν άλλο αργεντίνο. Ο Ντιέγκο Μιλίτο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον τελικό, "σκοτώνοντας" δύο φορές τον ανήμπορο να αντιδράσει Μπουτ. Ο Σνάιντερ τότε είχε κάνει εκπληκτικό ματς, αλλά ο Μιλίτο ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, που έστειλε στα ουράνια τους φίλους της Ιντερ.

2010-11



Για ακόμα ένα ματς ο Λιονέλ Μέσι είναι ασταμάτητος και οδηγεί την Μπαρτσελόνα εκ νέου στην κατάκτηση του Champions League. Θύμα της και αυτή τη φορά η Μάντσεστερ, που προσωρινά είχε ισοφαρίσει με τον Ρούνεϊ. Μέσι και Βίγια έγραψαν το τελικό 3-1 (είχε προηγηθεί η Μπαρτσελόνα με τον Πέδρο), αλλά ο πρωταγωνιστής αυτού του τελικού δεν ήταν ο σκόρερ. Ηταν ο νικητής της ζωής, Ερίκ Αμπιντάλ, που αγωνίστηκε σε όλο το ματς και ενώ δύο μήνες νωρίτερα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης όγκου. Η στιγμή, που Μέσι και Τσάβι τον προσκαλούν τη στιγμή της απονομής για να σηκώσει ο ίδιος την κούπα με τα δύο μεγάλα αυτιά στον ουρανό του Λονδίνου θα μείνει αξέχαστη.

2011-12



Ο τελευταίος πριν τον σημερινό τελικά βάφτηκε μπλε και ο λόγος ήταν ένας και είχε όνομα. Ντιντιέ Ντρογκμπά. Το ματς εξελίχθηκε σε έναν επιθετικό μονόλογο της Μπάγερν, που τελικά κατάφερε να προηγηθεί με τον Μίλερ στο 83'. Ο επιθετικός από την Ακτή του Ελεφαντοστού όμως δεν μπορούσε να μην πανηγυρίσει στην τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα της Τσέλσι. Ο Ντρογκμπά ισοφάρισε στο 88' και έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε τίποτα και τα πάντα κρίθηκαν στα πέναλτι. Το ματς είναι ισόπαλο, ο Ντρογκμπά παίρνει φόρα για το τελευταίο πέναλτι, νικάει τον Νόιερ και επιτρέπει στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να πανηγυρίσει επιτέλους τα... καράβια λεφτά, που είχε ρίξει για να φτάσει με την Τσέλσι στην κορυφή.

ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου