ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

MUNDIAL 2014:Το pre game της σημερινης αγωνιστικης ημερας

MUNDIAL 2014:Το pre game της σημερινης αγωνιστικης ημερας

 15/06/2014






 
Πέρα από το ξεκάθαρο φαβορί -Γαλλία- ο όμιλος έχει να μας παρουσιάσει δυο εντελώς ετερόκλητες ομάδες που παλεύουν για τη δεύτερη θέση. Από τη μια η οργανωτική και πειθαρχημένη σα καλοκουρδισμένο ρολόι Ελβετία και από την άλλη το εντελώς αλέγκρο παιχνίδι της ομάδας του Ρουέδα.

ΕΛΒΕΤΙΑ – ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ (19:00)

Ίσως είναι, ακόμα, νωρίς για εκτιμήσεις αλλά η έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ‘συνοδοιπόρο’ της Γαλλίας στην επόμενη φάση.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Ο Ότμαρ Χίτσφελντ παρουσιάζει μια ομάδα πολύ δυνατή στο κέντρο με ατέλειωτα τρεξίματα, πίεση ψηλά, σουτ εκτός περιοχής και δυνατά μαρκαρίσματα. Οι πλάγιοι επιθετικοί της Ελβετίας είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι, έχουν το κίνητρο της μεταγραφής και θέλουν πολύ να αναδειχθούν μέσα από το Μουντιάλ. Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι το αγωνιστικό πλάνο της εθνικής τους ομάδας εξυπηρετεί τα σχέδια τους…

Ο έμπειρος προπονητής έχει αντιληφθεί τις φιλοδοξίες και τις ατομικές δεξιότητες του roster και έχει προσαρμόσει το σύστημα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών. Το συγκριτικό πλεονέκτημα στα άκρα αναδεικνύεται δια της συνεχούς τροφοδότησης των πλάγιων μεσοεπιθετικών, ενώ οι αποστάσεις στην επίθεση μειώνονται σε περιπτώσεις που επιβάλλεται συνδυασμός μεταξύ της ΄τριπλέτας κρούσης’. Πλέον, ο Χίτσφελντ έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τα επιθετικά του πλάνα σε έναν ποδοσφαιριστή που διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Αφού κόντεψε να σώσει μόνος του την ομάδα της Νυρεμβέργης και αφού πήρε τη μεγάλη μεταγραφή που άξιζε, ο Ντρμιτς απαλλαγμένος πια από κάθε έννοια είναι έτοιμος να δείξει την πρόοδό του στο ανώτατο επίπεδο.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η ανασταλτική σταθερότητα στον άξονα που προσφέρει τη δυνατότητα στα εξτρέμ να ‘μείνουν ψηλά’ και να γίνουν αποδέκτες της μπάλας χωρίς να αναγκάζονται να επιστρέφουν συχνά στην άμυνα. Κατ΄ αυτό τον τρόπο εξοικονομούν δυνάμεις και αναλώνουν την πολύτιμη ενέργειά τους στο αμειγώς επιθετικό κομμάτι, που αποτελεί άλλωστε το δυνατό τους σημείο.


Ένα ακόμα ΄πλεονέκτημα’ της Ελβετίας είναι η ομοιογένεια μεταξύ των γραμμών, η συνετή προώθηση των μπακ χωρίς να κινδυνεύει η ανασταλτική λειτουργία και η ικανότητα επίτευξης τέρματος από στημένες φάσεις. Εάν ο Χίτσφελντ καταφέρει να υποβαθμίσει την έλλειψη εμπειρίας της ομάδας του σε τόσο υψηλό επίπεδο, τότε σίγουρα θα μιλάμε για μία από τις ‘εκπλήξεις’ της διοργάνωσης.

Απουσίες: (-)


ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: Μετά το θάνατο του Κρίστιαν Μπενίτεζ, ο κόουτς Ρουέδα υιοθέτησε το 4-2-3-1 ως πιο ορθολογικό σχηματισμό για την ομάδα του. Αυτό το σύστημα γεμίζει το κέντρο και αυξάνει την ανασταλτική αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείται ως επιτελικός χαφ ο γερόλυκος Μέντεζ (μπροστά από τα δύο καθαρόαιμα αμυντικά χαφ). Ωστόσο, η ανεπαρκής λειτουργία της αμυντικής γραμμής είναι αδύνατο να ‘κρυφτεί’ από την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρώοι με στόχο να αποφευχθεί το πέρασμα της μπάλας προς την περιοχή. Τα πολλά ατομικά λάθη στο κέντρο της άμυνας και οι κακές τοποθετήσεις στοιχίζουν, συχνά, βαθμούς και αδικούν το ικανοποιητικό (κατά τα άλλα) roster του Ισημερινού.

Αναφορικά με το επιθετικό πλάνο, χαρακτηρίζεται από γρήγορες μεταβιβάσεις, έμφαση στις αντεπιθέσεις και αρκετές ατομικές ενέργειες λόγω της ιδιοσυγκρασίας των επιτελικών. Παρά την εστίαση στο επιθετικογενές παιχνίδι, ο Ισημερινός προδίδεται συνήθως από την ανωριμότητα στην τελευταία πάσα ή την τελική ενέργεια. Ίσως, μάλιστα, να αποβεί μοιραία η απουσία του Αντόνιο Βαλένσια φύσει και θέση ηγέτη της ομάδας.. Δεν είναι μόνο ότι βοηθούσε στην κυκλοφορία στο χώρο του κέντρου, αλλά και ότι λειτουργούσε συχνά ως τυπικός εξτρέμ δημιουργώντας ρήγματα στην αντίπαλη πτέρυγα. Αν δεν καλυφθεί το κενό του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία στην επιθετική γραμμή.

Απουσίες: (-)


Συμπέρασμα

Η Ελβετία δείχνει να έχει τον πρώτο λόγο στην αναμέτρηση, το στοίχημα όμως είναι παιχνίδι αποδόσεων και οι τακτικές συγκρίσεις των δύο ομάδων δημιουργούν συνθήκες για ένα παιχνίδι που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να γίνει… ροντέο. Η Ελβετία δεν δείχνει να έχει plan Β σε ένα ενδεχόμενο πουθα βρεθεί πίσω στο σκορ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το δεδομένο το 4-4-2 ου Εκουαδόρ να λειτουργήσει θετικά απέναντι στα επιθετικά μπακ των Ελβετών. Το DNB του Εκουαδόρ έχει σίγουρα αξία, σε ένα Μουντιάλ που χαρίζει γκολ προς το παρόν.




Για μια ομάδα που έχει υψηλούς στόχους, δεν είναι και ότι καλύτερο να χάνει ξαφνικά τον ηγέτη και καλύτερο παίκτη της. Αυτό συνέβη στη Γαλλία με τον Ριμπερί, την απουσία του οποίου θα πρέπει να προσπεράσουν αν δε θέλουν να έχουν την τύχη της ομάδας του 2010. Τουλάχιστον, ο πρώτος αντίπαλος θα βοηθήσει στην ήπια προσαρμογή…

ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ (22:00)ΓΑΛΛΙΑ: Βάζοντας σιγά – σιγά το νέο αίμα που έρχεται από πίσω γεμάτο ταλέντο, ο Ντεσάσμπ παρουσιάζει μια ελκυστική ομάδα με νεύρο / πίεση στο κέντρο και σέντερ μπακ με παρόν και λαμπρό μέλλον. Στα πρότυπα του βασικού σχηματισμού του 4-3-3, ο Καμπάιγ θα ξεκινήσει πολλές φορές την επίθεση παίρνοντας τη μπάλα από τα σέντερ μπακ και θα τη μοιράσει είτε στους πλάγιους επιθετικούς που θα κάνουν κινήσεις προς το κέντρο, είτε στους πλάγιους αμυντικούς που μας συνηθίζουν στα overlap.

Το θετικό για τους Γάλλους είναι ότι οι Ζιρού και Μπενζεμά βρίσκουν την εκτελεστική τους δεινότητα και μοιράζονται το χρόνο συμμετοχής στη κορυφή της επίθεσης, χωρίς δημιουργία προβλημάτων στα αποδυτήρια. Το…κερασάκι στην τούρτα της επιθετικής λειτουργίας των τρικολόρ είναι ο Ρεμί που προσφέρει λύσεις ξεκινώντας από το αριστερό φτερό και συγκλίνοντας προς την περιοχή. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δημιουργείται υπεροπλία στα φορ και επιτυγχάνονται ‘εύκολα τέρματα’. Τα …παπούτσια του Ριμπερί θα κληθεί να φορέσει ο Γκριζμάν που μπαίνει σε στάδιο ταχείας ωρίμανσης θέλοντας και μη. Το παιχνίδι απέναντι στην Ονδούρα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να πάρει το ‘βάπτισμα του πυρός’, χωρίς να καεί.

Απέναντι στην Ονδούρα, ο Ντεσάμπ θα δώσει εντολή στα μπακ να ανεβαίνουν ώστε να δημιουργούνται συνθήκες αριθμητικής υπεροπλίας στις πτέρυγες. Κατ΄αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει να ‘κλείσει’ τον αντίπαλο στα καρέ του, να γεμίσει την περιοχή με τους πλάγιους μέσους που θα ‘συγκλίνουν’ προς τα μέσα και να πετύχει αρκετά τέρματα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε μεγάλες διοργανώσεις και ο προπονητής των τρικολόρ γνωρίζει τη σημασία μίας εύκολης νίκης στην πρεμιέρα.


Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε την εξαιρετική λειτουργία των Γάλλων στις στημένες φάσεις. Τα γκολ από φάουλ ή κόρνερ αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμους βαθμούς και να βγάλουν την ομάδα από τη δύσκολη θέση (εφόσον χρειαστεί). Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζεται η κεφαλιά-δυναμίτης του Μανγκαλά ο οποίος ενδέχεται να στεφθεί σκόρερ.

Απουσίες: Ντεμπισί

ΟΝΔΟΥΡΑ: Το πρόσφατο 0-0 στο φιλικό με την Αγγλία απέδειξε ότι η Ονδούρα δε θα είναι εύκολη λεία για κανένα αντίπαλο που θα την υποτιμήσει.. Η αμυντική της γραμμή έχει να επιδείξει ‘μπαρουτοκαπνισμένους’ στα βρετανικά γήπεδα παίκτες (Φιγκερόα ,Ισαγκίρε) και μεσοαμυντικά δεσπόζει η παρουσία του Γουίλσον Παλάσιος. Συνεισφορά στην πίεση από ψηλά έχουν και οι δύο επιθετικοί της Ονδούρας που δεν αρκούνται μόνο στο σκοράρισμα -το οποίο βέβαια το κάνουν πολύ καλά- αλλά μετέχουν της συνολικής αμυντικής προσπάθειας. Ο γνωστός μας από τη Βέροια Κάρλος Κόστλι και ο Μπένγκτσον συνθέτουν ένα πολύ παραγωγικό δίδυμο και ίσως ανησυχήσουν τους Γάλλους μπακ, εφόσον δεν επιδείξουν τη δέουσα προσοχή.

Παρά την επιθετικογενή τάση των ποδοσφαιριστών, η Ονδούρα θα περιμένει τη Γαλλία στο μισό γήπεδο καθώς γνωρίζει πως οι πιθανότητες επίτευξης θετικού αποτελέσματος ‘περνάνε’ μέσα από την ανασταλτική αποτελεσματικότητα. Αν, όμως, δεχτεί τέρμα είναι βέβαιο ότι θα ανοιχτεί για να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να απειλήσει ένα τόσο ισχυρό αντίπαλο.

Απουσίες: -

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): ΒαγιάρδεςΜπεκέλες, Μόντες, Φιγκερόα, ΙσαγκίρεΝαχάρ, Παλάσιος, Γκαρίδο, ΕσπινόζαΚόστλι, Μπένγκστον.


Συμπέρασμα

Η εμπειρία και η ποιότητα των Γάλλων θα γίνει εμφανής από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Εύκολα ή δύσκολα, θα κερδίσει το παιχνίδι με υψηλές πιθανότητες επίτευξης 2 και πλέον τερμάτων με τον Μπενζεμά να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να χριστεί σκόρερ με βάση τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδα του.

Η Ονδούρα θα βασιστεί στο αγωνιστικό βάθος και την μεσοαμυντικής της πειθαρχία και ποιότητα. Είναι δεδομένο ότι η κούραση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της να αμυνθεί στις προσπάθειες των Γάλλων. Το αν θα τα καταφέρει να πάρει βαθμό ή βαθμούς κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί, όμως αξίζει κάποιος να ποντάρει ότι η σοβαρή αμυντική της συμπεριφορά θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το ημίχρονο - όπου τα πόδια δεν θα είναι ακόμα… βαριά. 


 ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΒΟΣΝΙΑ


Αργεντινή και Βοσνία συνθέτουν ένα ζευγάρι με ξακάθαρο φαβορί αλλά και ξεκάθαρη στοιχηματική επιλογή – ίσως την πιο ξεκάθαρη μέχρι τώρα στην διοργάνωση. Η ομάδα του Μέσι έχει σαφέστατα τον πρώτο λόγο στην αναμέτρηση, όχι μόνο εξαιτίας της απίστευτης μεσοεπιθετικής ποιότητας της αλλά κυρίως των τακτικών χαρακτηριστικών της Βοσνίας που δεν δείχνει να διαθέτει τα στοιχεία που απαιτούνται για να περιορίσει τα αγωνιστικά ατού της παρέας του Μέσι.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ο Σαμπέλα είναι… αναγκασμένος να επενδύσει στην ποιότητα της επίθεσης της ομάδας του που ίσως είναι η πιο ποιοτική στο Μουντιάλ. Μέσι, Αγκουέρο, Λαβέτσι, Ιγκουάιν και Παλάσιο συνθέτουν ένα εκρηκτικό επιθετικό οπλοστάσιο ενώ ο Ντι Μαρία στην θέση ‘8’ αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιθετική ανάπτυξη – ειδικότερα αν πιάσει απόδοση παρόμοια με αυτή στην Ρεάλ Μαδρίτης την φετινή περίοδο.

Ο τεχνικός της Αργεντινής δείχνει να έχει μάθει από τα πρόσφατα λάθη των προκατόχων του και αναμένεται να παρουσιάσει ένα πιο ορθολογικό σύνολο, έστω κι αν χρειάζεται να… θυσιάσει τον Μέσι στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Η Αργεντινή δεν είναι Μπαρτσελόνα και οι πειραματισμοί με τον Μέσι στο κέντρο της επίθεσης μάλλον αποδιοργάνωναν την εν γένει λειτουργία της ομάδας, παρά βοηθούσαν τον Μέσι που αναγκάζονταν να κατεβαίνει μέχρι το κέντρο για να πάρει την μπάλα από τα (σχετικά) άτεχνα χαφ. Ο Ντι Μαρία πλέον εγγυάται την μεταφορά της μπάλας στην επιθετική τριάδα – στον ίσως πιο απαιτητικό τακτικό ρόλο στην ομάδα.



Η αμυντική συμπεριφορά θα βασιστεί στην πίεση των δύο αμυντικών μέσων στον χώρο του κέντρου, την πίεση ψηλά από τους πάντα δραστήριους Λαβέτσι και Αγκουέρο ενώ οι πλάγιοι μπακ λογικά δεν θα πάρουν τόσες πολλές κούρσες ως συνηθίζεται στις περισσότερες ομάδες της λατινικής Αμερικής αφού ο πολυδιάστατος Μέσι (θα έχει σαφώς ελεύθερο ρόλο) φαίνεται να αρκεί ώστε να δώσει τις εξτρά επιλογές που περιμένει ο Σαμπέλα στην επίθεση.

Το τρίπτυχο της Αργεντινής θα είναι πίεση ψηλά, γρήγορο τέμπο ανάπτυξης και αυξημένο αγωνιστικό πλάτος με την επιθετική τριάδα να ενεργεί συχνές εναλλαγές θέσεων έχοντας ελευθερία κινήσεων.

Πιθανή ενδεκάδα (4-3-3): ΡομέροΣαμπαλέτα, Γκαράι, Φερνάντες, ΡόχοΜασεράνο, Ντι Μαρία, ΓκάγκοΛαβέτσι, Αγουέρο, Μέσι.


ΒΟΣΝΙΑ: Η ομάδα του Σούστιτς είναι μία από τις πιο επιθετικογενής ομάδες του τουρνουά. 5 από τους θεωρητικά βασικούς παίκτες της ομάδας αγωνίζονται στην Μπουντεσλίγκα και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το ποδόσφαιρο που θα παίξει η Βοσνία μέσα από ένα 4-4-2 μειωμένου αγωνιστικού πλάτους με παίκτες που ξεχωρίζουν για την τεχνική τους και την δυνατότητα να πασάρουν γρήγορα σε μικρούς χώρους.

Η Βοσνία δύσκολα θα παίξει πολύ από τα πλάγια αφού δεν διαθέτει καθαρόαιμα εξτρέμ που αγκαλιάζουν την γραμμή. Οι «γερμανοί» μπακ της θα επωμιστούν όλη την πλευρά ενώ οι Μισίμοβιτς και Λούλιτς θα παίξουν πολύ μέσω στα χαφ δημιουργώντας ένα επιθετικό τετράγωνο με του Τζέκο και Ιμπίβεβιτς. Το τακτικό πλάνο της Βοσνίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι σίγουρο αν η Αργενινή είναι η κατάλληλη ομάδα για την πρεμιέρα ενός Μουντιάλ.


Τα σημαντικά προβλήματα της Βοσνίας είναι η γενικότερη έλλειψη ταχύτητας, η κακή ομαδική ανασταλτική λειτουργία και παρουσία αρκετών παικτών που δεν συμμετέχουν στην ομαδική προσπάθεια χωρίς την μπάλα στα πόδια. Τα εν λόγω στοιχεία είναι πολύ αρνητικά απέναντι σε μία ομάδα που είναι πολύ καλή με την μπάλα στα πόδια, διαθέτει τρομερή επίθεση και είναι ταχύτατη.

Παρά τα δεδομένα μειονεκτήματα της ομάδα απέναντι στην φημισμένη αντίπαλο της η… πρωτάρα σε Μουντιάλ Βοσνία είναι δεδομένο ότι μπορεί να σκοράρει με άνεση απέναντι σε κάθε άμυνα – και σίγουρα αυτό θα επιχειρήσει να επιτύχει κόντρα στην άμυνα της Αργεντινής που δεν προκαλεί… φόβο.

Πιθανή ενδεκάδα (4-4-2): ΜπέγκοβιτςΜούτζα, Μπίσκασιτς, Σπάχιτς, ΚολάσινατςΜισίμοβιτς, Πιάνιτς, Σαλίχοβιτς, ΛούλιτςΙμπίσεβιτς, Τζέκο

Συμπέρασμα

Τα ρόστερ των ομάδων, η τακτική φιλοσοφία και συνήθειες τους δείχνουν ένα παιχνίδι που μπορεί να εξελιχθεί σε… φεστιβάλ γκολ. Η ποιότητα της επιθετικής τριάδας της Αργεντινής δίνει από μόνη της τον τίτλο του φαβορί στην Αργεντινή και η αντιπαράθεση του 4-4-2 στο 4-3-3 δημιουργεί συνθήκες για μία ποιοτική μάχη στην σκακιέρα των πάγκων. Όλα δείχνουν ότι θα δούμε ένα ωραίο παιχνίδι με τα στατιστικά να συνηγορούν στα παραπάνω.
 

ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου