Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του πόλο και αρχηγός του Ολυμπιακού, Σταυρούλα Αντωνάκου, παραχώρησε συνέντευξη στο woop.gr για τον αποκλεισμό της εθνικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά και για την απόφασή της να πολιτευτεί με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η εθνική ξεκίνησε πολύ δυνατά στο προολυμπιακό της Τεργέστης, με τρία στα τρία, και όλοι όσοι παρακολουθούσαμε από μακριά την προσπάθειά σας, είχαμε πειστεί, ότι το εισιτήριο για το Λονδίνο, δε χάνεται.Τι δεν πήγε καλά στο ματς με την Ισπανία; «Είχαμε πιο πολύ άγχος απ’ ότι έπρεπε. Περισσότερο απ’ αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Ξέραμε ότι σ’ ένα παιχνίδι θα κριθεί η δουλειά τρεισήμισι χρόνων, και η είσοδος σε μία Ολυμπιάδα που ήταν το όνειρό μας. Δυστυχώς σ’ αυτό το παιχνίδι δε μας βγήκε, αλλά αυτά έχει ο αθλητισμός. Στεναχωρηθήκαμε πολύ, όμως πρέπει να συνεχίσουμε με ψηλά το κεφάλι, γιατί δεν μπορούμε να διαγράψουμε όλα αυτά που έχει πετύχει αυτή η εθνική ομάδα τα τρία τελευταία χρόνια».
Δεν είναι λίγο «άδικο» η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια να μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων; «Είναι πολύ άδικο. Αλλά αυτό το σύστημα, το γνωρίζαμε από την αρχή. Παίζουν όλοι με όλους , και σου λένε ουσιαστικά μέσα σε τριάντα δύο λεπτά, χωρίς να έχει σημασία αν είσαι σε κακή μέρα ή όχι, να διεκδικήσεις κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι άδικο αλλά και πρωτόγνωρο, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής να μένει εκτός Ολυμπιάδας και να μην προκρίνεται απευθείας».
Ορισμένες αθλήτριες, στο προολυμπιακό πραγματοποίησαν την τελευταία τους εμφάνιση με το γαλανόλευκο σκουφάκι, όπως η Άντυ Μελιδώνη κι η Γιούλη Λαρά. Πιστεύεις πως ένας άκρως επιτυχημένος κύκλος έκλεισε; «Σίγουρα, από τη στιγμή μάλιστα που αυτά τα δύο κορίτσια ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν, ένας κύκλος έκλεισε. Από κει και πέρα όμως, θεωρώ ότι αυτή η ομάδα έχει μέλλον, και δεν πιστεύω ότι μετά από ένα κακό αποτέλεσμα, σ’ ένα τουρνουά πέντε ημερών, έχει φύγει μακριά από τις επιτυχίες. Άλλωστε δύο μήνες πριν πανηγυρίσαμε μία ακόμα επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού, με τη δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει και παρόν και μέλλον αυτή η ομάδα, κι αν γίνουνε οι σωστοί χειρισμοί θα έρθουν πολύ σύντομα κι άλλες επιτυχίες».
Ποια στοιχεία έκαναν αυτή την εθνική ομάδα, την πιο επιτυχημένη κι αυτή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού;
«Η αγάπη μας για το άθλημά μας, η αγάπη μας για τη χώρα μας, το πάθος μας, η συγκέντρωσή μας. Η δίψα μας για διάκριση. Ήμαστε μία μονιασμένη ομάδα, πολύ αγαπημένη και πολύ προσηλωμένη στους στόχους της. Πολλά πράγματα που φαίνονται μικρά είναι πολύ μεγάλα. Είναι οι ‘λεπτομέρειες’ που κάνουν τη διαφορά».
Πολύς κόσμος δε γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύετε. Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και καταφέρατε να ξεπεράσετε όλα αυτά τα χρόνια; «Οι δυσκολίες είναι λίγο πολύ γνωστές και χιλιοειπωμένες. Δυστυχώς είμαστε θύματα της κρίσης, της αδιαφορίας και της άγνοιας των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τον αθλητισμό. Δεν είχαμε ούτε τα αυτονόητα. Κι αυτό που μας γέμιζε με περισσότερο άγχος, και το συζητούσαμε μεταξύ μας στην εθνική, ήταν ότι αν στη συνέχεια η ομάδα χάσει αγώνες, τι θα γίνει το άθλημα; Θα αφανιστεί; Σκεπτόμενες ότι ακόμα κι εμείς που είμαστε Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες κι έχουμε τόσες πολλές επιτυχίες, δεν έχουμε καμία βοήθεια. Δεν έχουμε καν πισίνα να κάνουμε προπόνηση. Πηγαίναμε τριάντα χιλιόμετρα απόσταση, στη Βάρη, για να κάνουμε την πρωινή μας προπόνηση, σε μία πισίνα με παγωμένο νερό και μετά στο Παπαστράτειο, σα ζητιάνοι. Δε χρειάζεται να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ότι ακόμα και τα οδοιπορικά μας τα παίρναμε με δυσκολία. Τα πριμ μας, από τα τρόπαια, δεν μας τα έχει δώσει καν η Πολιτεία. Λες και θα σωθεί το κράτος αν δώσει τα πριμ, που είναι θεσμοθετημένα στο γυναικείο πόλο. Κι άλλα πολλά».

Κεφάλαιο Ολυμπιακός. Το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος σας βρήκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τη Βουλιαγμένη. Τα πλέι οφ ξεκινούν στις 19 Μαΐου. Πόσο εφικτό είναι να διατηρήσετε τα σκήπτρα σας στο πρωτάθλημα;
«Δεν είναι καθόλου εύκολο. Η ομάδα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο στόχος της διοίκησης του Ολυμπιακού, επετεύχθη. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα έχει παρόν και μέλλον, κι αυτό επετεύχθη, καθώς τα κορίτσια των νεανίδων κατέκτησαν τη δεύτερη θέση, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στον Ολυμπιακό. Από κει και πέρα θεωρώ ότι θα διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα, αν κι η Βουλιαγμένη είναι μία πολύ έμπειρη ομάδα, με αθλήτριες που είναι πολλά χρόνια μαζί. Ωστόσο, εμείς είμαστε πρωταθλήτριες και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο μας».
Και φέτος φτάσατε μία ανάσα από τον τελικό του Λεν Τρόφι, ωστόσο ο στόχος δεν επετεύχθη. Η Ευρωπαϊκή κούπα με τον Ολυμπιακό είναι κάτι που σου λείπει; «Μου λείπει πάρα πολύ. Δυστυχώς εφέτος, πήρα δύο μεγάλες απογοητεύσεις. Η μία ήταν ότι δεν κατάφερα να κατακτήσω τον Ευρωπαϊκό τίτλο με τον Ολυμπιακό κι η δεύτερη ο αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε και πάλι τον τίτλο στην Ευρώπη, γιατί ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα μου, η οικογένειά μου, το σπίτι μου, και θεωρώ πώς έχει όλα τα φόντα για να το καταφέρει. Πάντα φτάνουμε πολύ κοντά και ξέρω πως κάποια στιγμή θα επιτευχθεί. Και σύντομα μάλιστα».
Έχεις περάσει δέκα χρόνια από τη ζωή σου στον Εθνικό, έχεις αγωνιστεί και στη Γλυφάδα, παρ’ όλα αυτά με τον Ολυμπιακό «δέθηκες» περισσότερο, όπως έχεις δηλώσει η ίδια. Ποιοι είναι οι λόγοι που σ’ έχουν κάνει να συνδεθείς τόσο πολύ με το σύλλογο; «Ο κόσμος του Ολυμπιακού, παρά το γεγονός ότι το πόλο είναι ένα άθλημα λιγότερο λαοφιλές, μας αντιμετωπίζει με αγάπη και μας έχει στηρίξει σε πολύ δύσκολες στιγμές, κι όχι μόνο στις επιτυχίες. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρα τα συναισθήματα γι’ αθλήτριες ερασιτεχνικού αθλήματος, όπως είναι το γυναικείο πόλο, να βλέπει την τόση αγάπη του κόσμου και να τη ζει. Είμαι και Πειραιώτισσα , οπότε μπορώ να ζήσω τον παλμό. Επίσης έχω ζήσει πολλά έντονα πράγματα με τις συναθλήτριές μου και τον προπονητή μου τόσα χρόνια, που δεν θα ξεχάσω ποτέ».
Παρακολουθείς την ομάδα σου στα υπόλοιπα αθλήματα; Μια πρόβλεψη για τον τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο ανάμεσα στον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό;
«Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα εφέτος. Το χει αποδείξει και στο πρωτάθλημα αλλά και με τη φετινή πορεία του στην Ευρώπη. Πιστεύω πως θα είναι «νταμπλούχος» κι ελπίζω πως το Σάββατο, θα πανηγυρίσει έναν ακόμα τίτλο!».
Στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, βλέπεις στο βάθος, τελικό «αιωνίων»; «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να έχουμε έναν τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Θα είναι μεγάλη επιτυχία να βρεθούν δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό κι εύχομαι φυσικά ο Ολυμπιακός να είναι ο νικητής, επικρατώντας του «αιωνίου» αντιπάλου του».
Πριν από λίγες ημέρες, αποδέχτηκες την πρόταση της κυρίας Λούκας Κατσέλη, να είσαι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας της Κοινωνικής Συμφωνίας. Πως πήρες την απόφαση να πολιτευτείς; «Μου έγινε μία πρόταση από την κυρία Λούκα Κατσέλη, να είμαι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της επικρατείας, που είναι μία θέση πολύ τιμητική για μένα. Δεν μ’ ενδιαφέρει να γίνω πολιτικός, ούτε να πολιτευτώ. Την πρόταση την αποδέχτηκα γιατί πάνω απ όλα είμαι κι εγώ άνθρωπος που έχω εξοργιστεί, και με το πολιτικό σύστημα αλλά και με όλα όσα βλέπω γύρω μου. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω εκπροσωπήσει πολλά χρόνια την Ελλάδα στο εξωτερικό, και πιστεύω πως η χώρα μας πρέπει να είναι πρώτη σε ορισμένα πράγματα. Σ’ αυτά που εγώ γνωρίζω καλά, κι αφορούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, θα προσπαθήσω, θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ, ώστε αυτά που δεν μ’ αρέσουν να τα διορθώσω. Όταν κάποια πράγματα δεν πάνε καλά και βλέπεις ότι δεν τα διορθώνουν αυτοί που πρέπει, ίσως η μόνη λύση είναι να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας. Αυτό ήταν το κίνητρο για να το κάνω και γι’ αυτό αποδέχτηκα την πρόταση. Θεωρώ ότι ήταν πολύ ειλικρινής απέναντί μου η κυρία Κατσέλη, είναι ένας άνθρωπος χωρίς δόλο, πολύ αληθινή και η προσωπική επαφή μαζί της μ’ έκανε να πειστώ».


www.thrylos.gr/