ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΛΑΚΗΣ ΓΚΛΕΖΟΣ

ΛΑΚΗΣ ΓΚΛΕΖΟΣ 

14/6/2012

Τον νίκησε μόνο η επάρατη νόσος...
Ο Λάκης Γκλέζος  υπήρξε ένας από τους παραδοσιακούς ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Κύριο χάρισμα του η δύναμη, το πάθος, η εξυπνάδακαι η ντομπροσύνη. Στοιχεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της πειραϊκής ομάδας. Ο Γκλέζος γεννήθηκε στη Νίκαια το 1947 και πέθανε σε ηλικία 60 ετών στις 18 Ιουνίου του 2007, νικημένος από την επάρατο νόσο.
Ποδόσφαιρο πρωτόπαιξε στον Ερμή Νίκαιας, από τον οποίο πήρε η Προοδευτική το 1963 με προτροπή του Θανάση Σούλη, παλαιού άσου του Ολυμπιακού, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν τεχνικός στην ομάδα του Κορυδαλλού. Στην Προοδευτική ο Γκλέζος έμεινε 9 χρόνια, διάστημα στο οποίο έφτιαξε καλό όνομα. Μάλιστα αγωνίστηκε σταδιακά στις Εθνικές ομάδες Νέων, Ελπίδων και Ανδρών, ενώ πέρασε και από την Εθνική Ενόπλων.
Στον Ολυμπιακό μεταγράφηκε το 1972 με απαίτηση του Λάκη Πετρόπουλου, προπονητή τότε του Ολυμπιακού και παρά τις αντιρρήσεις του Νίκου Γουλανδρή.Για την ιστορία αξίζει να τονιστεί ότι το όνομα του Γκλέζου συζητιόταν επί αρκετό καιρό, αλλά η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό δεν προχωρούσε, λόγω του βέτο που είχε θέσει ο τότε Πρόεδρος Νίκος Γουλανδρής. Είχαν πει στον αείμνηστο Νίκο Γουλανδρή, ανάμεσα τους και ο Πούσκας,  ότι ο Γκλέζος δεν ήταν καλό παιδί, ξενυχτούσε και θα χάλαγε τα αποδυτήρια. Επί πλέον είχε αποκτηθεί την ίδια εποχή ο Μιγκέλ Νικολάου από την Αργεντινή και ο Γκλέζος εθεωρείτο πλεονάζων. Όμως τον Γκλεζο τον ήθελαν τόσο ο Γενικός Αρχηγός Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, όσο και ο Θόδωρος Νικολαϊδης ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», που διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Ν. Γουλανδρή και τους άλλους παράγοντες του Ολυμπιακού.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η μεταγραφή του Λάκη είχε απορριφθεί, ο Γουλανδρής έφυγε με το σκάφος του κρουαζιέρα στο Αιγαίο.  Όμως ο Πετρόπουλος σε συζητήσεις με τον Θόδωρο Νικολαϊδη και τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη συμφωνούσαν ότι ήταν απαραίτητη η απόκτηση του διεθνούς αμυντικού της Προοδευτικής. Την ευθύνη να ξανασυζητήσει το θέμα του Γκλέζου με τον Γουλανδρή ανέλαβε ο Θ. Νικολαϊδης, που αφού του εξήγησε τα πλεονεκτήματα τον πίεσε να πει το ναι. Όμως ο Γουλανδρής αρκετά τσαντισμένος απάντησε από το Αιγαίο πέλαγος όπου αρμένιζε : «κάνετε ότι θέλετε και φήστε με ήσυχο...». Αυτή η απάντηση ήταν αρκετή. Ο Θ.Ν. τηλεφώνησε στον Λ. Θεοδωρακάκη, που βρίσκονταν στο κολυμβητήριο του Ζαππείου, όπου διεξάγονταν το κολυμβητικό πρωτάθλημα και του είπε να προχωρήσει τη μεταγραφή, αφού ο Γουλανδρής έδωσε την άδεια του. Ο Λεωνίδας με την σειρά του τηλεφώνησε στον τότε Πρόεδρο της Προοδευτικής Κυριάκο Βουλγαράκη και τον Γκλέζο, δίνοντας τους ραντεβού στη λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι. Έτσι το ίδιο βράδυ έκλεισε η μεταπήδηση του Λάκη Γκλέζου από την Προοδευτική στον Ολυμπιακό. Ο Λάκης πήρε γραμμάτια 300.000 δρχ από τον Ολυμπιακό με συνέπεια να παραπονεθεί στον Πρόεδρο της Προοδευτικής, ο οποίος του έδωσε ο ίδιος ένα ποσόν σαν δώρο. Αργότερα ο Λάκης έλεγε : «είμαι ο μοναδικός παίκτης που πήρα χρήματα από την ομάδα που έφυγα και όχι από την ομάδα που πήγα...»
Ο Γκλέζος συνέθεσε μαζί με τον Σιώκο και τους Κελεσίδη, Γκαϊτατζή και Αγγελή την  άμυνα της ομάδας του Ολυμπιακού που δέχτηκε σε πρωτάθλημα 34 αγώνων 13 γκολ. Κάτι που έως σήμερα αποτελεί ρεκόρ. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Ελλάδος και ισάριθμα νταμπλ.
Με τη φανέλα του Ολυμπιακού από το 1972 έως το 1978 που έκλεισε την καριέρα του στους ερυθρόλευκους, αγωνίστηκε συνολικά σε 255 αγώνες. Πιο συγκεκριμένα σε 129 αγώνες πρωταθλήματος, σε 49 φιλικούς αγώνες, σε 42 διεθνείς, σε 23 Κυπέλλου Ελλάδος και σε 12 Κυπέλλων Ευρώπης.
Με την Εθνική Ελλάδος στο διάστημα 1971-74 αγωνίστηκε 10 φορές και σημείωσε ένα γκολ.
Μετά τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε ένα χρόνο με τα χρώματα της Καλλιθέας.

www.olympiacos24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου