ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Πως κατεστρεφε καριερες η ΕΠΟ την δεκαετια του 1970 (Υποθεση Χρηστιδη-video)

 Πως κατεστρεφε καριερες η ΕΠΟ την δεκαετια του 1970 (Υποθεση Χρηστιδη-video)
 
31/12/2012

Για να θυμουνται οι παλαιοι και να μαθαινουν οι νεωτεροι....

 Mια τέτοια μέρα στη Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 1973 πριν ακριβώς 39 χρόνια. Για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος έπαιζαν στου Χαριλάου ο Άρης και ο Ολυμπιακός. 
Και οι δύο μοιραζόντουσαν τη κορυφή της βαθμολογίας και το ματς είχε ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς.
Ο αγώνας αυτός όμως έμεινε στην ιστορία όχι για τα όσα έγιναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά για τα όσα ακολούθησαν. Η υπόθεση του Νίκου Χρηστίδη ήταν ένα σκάνδαλο που τάραξε την ποδοσφαιρική Ελλάδα του 1973 και 1974.

Όμως η υπόθεση αυτή, έτσι όπως εξελίχτηκε τσαλάκωσε ηθικά και πήγε να καταστρέψει επαγγελματικά ένα ποδοσφαιριστή. Τον τερματοφύλακα του Άρη Νίκο Χρηστίδη που σε ΕΠΟχές δύσκολες διεκδίκησε το δίκιο του και το βρήκε έστω και καθυστερημένα.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Χρηστίδης ήταν τερματοφύλακας του Άρη. Στα 29 του χρόνια ήταν αρχηγός της ομάδας κι ένας από τους καλύτερους παίκτες του. Από τα 16 του χρόνια έπαιζε στους «κίτρινους». Επειδή το ποδόσφαιρο δεν ήταν αμιγώς επαγγελματικό η διοίκηση της ομάδας του είχε δώσει την εκμετάλλευση του κυλικείου του Χαριλάου. Εκεί, λίγο καιρό πριν το ματς, αποφασίστηκε να του αφαιρεθεί το προνόμιο αυτό.

Παράλληλα το 1973 υπάρχει ο Ολυμπιακός των 18 διεθνών που είχε δημιουργήσει σκορπώντας τρελά λεφτά για την εποχή ο Νίκος Γουλανδρής, ο ΠΑΟΚ του Κούδα, του Παρίδη, του Τερζανίδη και τόσων άλλων μεγάλων αστεριών που αμφισβητούσε ευθέως τα πρωτεία του Ολυμπιακού κι ο Άρης που το 1970 είχε πάρει το Κύπελλο Ελλάδος, αλλά δεν μπορούσε να συναγωνιστεί τον ΠΑΟΚ.
Όλα αυτά μέτρησαν αποφασιστικά εκείνο το μεσημέρι στον αγώνα του Χαριλάου. Όπως μέτρησε και η βροχή. Ο βαρύς αγωνιστικός χώρος έκανε τους παίκτες να κάνουν πολλά λάθη.

Στο συγκεκριμένο ματς ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 11ο λεπτό με τον Υβ Τριαντάφυλλο και στο 14ο σημειώνει δεύτερο γκολ με τον Κρητικόπουλο έπειτα από λάθος έξοδο του Χρηστίδη. Στο 56ο κι ενώ ο Άρης είχε μειώσει σε 2-1 (εύστοχο πέναλτι από τον Σπυριδωνα) ο Κρητικόπουλος σημειώνει πάλι γκολ. Αυτό ήταν. Ο πρόεδρος του Άρη Νίκος Καμπάνης δίνει εντολή ν’ αντικατασταθεί ο Χρηστίδης. Ο έφορος Ποζάνης με θεατρικές κινήσεις προχωρά στην αλλαγή χωρίς να δώσει σημασία στον προπονητή της ομάδας Μπράνκο Στάνκοβιτς που μοιάζει να τάχει χαμένα. Είναι φανερό ότι η διοίκηση του Άρη έχει βρει το εξιλαστήριο θύμα της διαγραφόμενης ήττας. Το γεγονός ότι ο Λοσάντα στο 75ο σημειώνει τέταρτο γκολ από λάθος έξοδο του Παπαφλωράτου που αντικατέστησε τον Χρηστίδη κι ο Σπυρίδωνας του Άρη σημειώνει στο 83ο το δεύτερο γκολ της ομάδας του έπειτα από λάθος του Κελεσίδη δεν απασχολεί τους ανθρώπους του Άρη. Είπαμε ο κακός αγωνιστικός χώρος προσφερόταν για λάθη εκείνο το απόγευμα.

Ο Ολυμπιακός νικά με 4-2, περνά μόνος πρώτος στη βαθμολογία κι όλη η Θεσσαλονίκη συζητά πλέον για τον Χρηστίδη.
Η διοίκηση χωρίς περιστροφές κατηγορεί τον ποδοσφαιριστή για ηθελημένη μειωμένη απόδοση. Την επομένη το ΔΣ της ομάδας συνεδριάζει κι εκδίδει μια ανακοίνωση κόλαφο. Τιμωρεί δια βίου τον ποδοσφαιριστή. Στην ουσία του στερεί τη δυνατότητα να παίξει ποδόσφαιρο! Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν συμβόλαια κι επιτροπές της ΕΠΟ οι ποδοσφαιριστές ήταν όμηροι των ομάδων. Η πιο συνηθισμένη απειλή ήταν «θα σου καρφώσω το δελτίο στον τοίχο» που σήμαινε «δεν θα ξαναπαίξεις ποδόσφαιρο».

Άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα γεγονότα υποστηρίζουν ότι ο Χρηστίδης ήταν το «τέλειο θύμα». Είχε ευθύνη σε ένα τουλάχιστον γκολ, είχε προβάλει οικονομικά αιτήματα παραμονές του ματς κι ο Ολυμπιακός ήταν με διαφορά η πλουσιότερη ομάδα στην Ελλάδα μ΄ένα πρόεδρο… κουβαρντά. Κι επιπλέον την εποχή εκείνη ένας 29χρονος ποδοσφαιριστής ήταν στα… τελειώματά του.
Κανένα έγκλημα όμως δεν είναι τέλειο. Η σπουδή του Άρη να τιμωρήσει τον Χρηστίδη χωρίς απολογία μέτρησε αποφασιστικά. Παρ’ όλα αυτά η ΕΠΟ επικύρωσε την ποινή κι έστειλε το θέμα στη ΓΓΑ. Ο Γιώργος Πρίντζης, προπονητής του αρσιβαρίστα Χρήστου Ιακώβου είχε αναλάβει πριν λίγες μέρες. Ο προκάτοχός του Γιώργος Βλαδίμηρος είχε απολυθεί από τη χούντα του Ιωαννίδη για τους χειρισμούς του στον αγώνα Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας (2-4) που η εθνική είχε γίνει ρεζίλι. Κι εκεί οι φήμες ότι όχι μόνο παίκτες, αλλά και παράγοντες είχαν δωροδοκηθεί έκαναν το γύρο της Ευρώπης.

Στις 29 Ιανουαρίου τέλος ανακοινώνεται η ποινή της ΓΓΑ. Ο Χρηστίδης τιμωρείται με αποκλεισμό τριών χρόνων κι όχι εφ’ όρου ζωής. Η απόφαση ήταν κόλαφος για τον Άρη που έχανε ένα ποδοσφαιριστή του, έστω και μετά παρέλευση τριών χρόνων. Άλλωστε ο Πρίντζης ήταν σαφής: «Φυσικά και μόλις λήξει η ποινή του μπορεί να πάει σε όποια ομάδα επιθυμεί. Εμείς ξέρουμε την ομάδα που δεν τον θέλει. Κι αυτός είναι ο Άρης.»
Το 1976 ο Νίκος Χρηστίδης ξεκίνησε μια νέα καριέρα. Στην ΑΕΚ. Κέρδισε δύο πρωταθλήματα (1978,79) κι ένα κύπελλο (1978) κι έγραψε ιστορία για τα πέναλτι που απέκρουσε στον αγώνα με την ΚΠΡ.

Δείτε συνέντευξη του προέδρου του Άρη Νίκου Καμπάνη στην εκπομπή «Αθλόραμα» και τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο το 1973. Μιλούν ακόμα ο προπονητής Μπράνκο Στάνκοβιτς και οι ποδοσφαιριστές Σπυρίδων, Καπερνέκας, Δράμπης και Κασάπης.

Πηγή: pamesports.gr


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου