Ντόρτμουντ και Μπάγερν… έκοψαν τη χρονιά στη Γερμανία στη μέση, κυριαρχώντας στο πρώτο και στο δεύτερο μισό αντίστοιχα. Ο απολογισμός  αναδεικνύει τους κορυφαίους του 2012.
Το 2012 έφυγε λοιπόν. Μία χρονιά που είδε το επίπεδο του γερμανικού ποδοσφαίρου να ανεβαίνει κι άλλο. Μία χρονιά στην οποία η Ντόρτμουντ μονοπώλησε τους εγχώριους τίτλους και η Μπάγερν τον έκλεισε στην κορυφή κάνοντας εκπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν 2012-13. Μία χρονιά που έβγαλε τον τελικό… των τελικών στο Κύπελλο, όπου σε ένα παιχνίδι διαφήμιση του ποδοσφαίρου, η Μπορούσια έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της. Μία χρονιά που βρήκε σχεδόν όλες τις κορυφαίες ομάδες ακόμη πιο ενισχυμένες, που βρήκε το χρήμα για μεταγραφές να ρέει άφθονο και φυσικά να μην σπαταλιέται άσκοπα όπως σε πολλές περιπτώσεις στα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα. Το gazzetta.gr κάνει τον απολογισμό του 2012 στη Γερμανία και παρουσιάζει τους κορυφαίους και όσους έκλεψαν την παράσταση!
Πρωταθλητής: Ξεκίνησε νωθρά την υπεράσπιση του τίτλου της στο δεύτερο μισό του 2011, όμως από το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου και του 2012 δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους της. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ σε 17 αγώνες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2012 είχε 15 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες, με 81 βαθμούς έκανε νέο ρεκόρ βαθμών στην Μπουντεσλίγκα και με το ποδόσφαιρο που έπαιξε κέρδισε πολλούς οπαδούς και εκτός Γερμανίας. Απόλυτα δίκαια κέρδισε τη… σαλατιέρα στο τέλος της σεζόν στο +8 από τη 2η Μπάγερν.


Κυπελλούχος: Η Μπουντεσλίγκα είχε τελειώσει, η Ντόρτμουντ είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια και μία εβδομάδα μετά την τελευταία αγωνιστική η Μπάγερν είχε την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση για τον χαμένο τίτλο και τα… πάνω της για τον τελικό του Champions League που ερχόταν. Έλα, όμως, που ο Κλοπ και οι παίκτες του είχαν άλλη άποψη στη γιορτή που είχε στηθεί στο Βερολίνο. Οι Βεστφαλοί εκμεταλλεύτηκαν όλα τα λάθη των Βαυαρών και δίνοντας την τελευταία τους… παράσταση στη σεζόν έφτασαν στη νίκη 5-2 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που έκανε χατ τρικ. Η ανωτερότητα της Ντόρτμουντ στον τελικό δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την κορυφαία ομάδα της σεζόν στη Γερμανία για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της!

Το πιο λαμπρό αστέρι: Πλέον η Μπουντεσλίγκα είναι γεμάτη αστέρια. Πολλοί ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν στο 2012. Από τον Ριμπερί στον Χούντελαρ και από τον Γκόμεζ στον Γκέτσε. Εμείς, όμως, θα επιλέξουμε τον Μάρκο Ρόις. Ο Γερμανός μέσος ήταν ο ηγέτης της Γκλάντμπαχ, την οποία οδήγησε στην 4η θέση, ενώ στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη μεταγραφή στην Ντόρτμουντ, συμμετοχή στο Euro και στο Champions League. Ο 23χρονος μέσος δεν χρειάστηκε καθόλου χρόνο προσαρμογής στους πρωταθλητές και με το… καλημέρα έδειξε ότι την ποιότητά του, έστω και αν οι Βεστφαλοί μέχρι τώρα δε δείχνουν ικανοί να καλύψουν τη διαφορά τους από την Μπάγερν και να φτάσουν στον 3ο σερί τίτλο.
Ο… μαέστρος: Εντάξει, κανένας δεν αμφιβάλει ότι ο Γίργκεν Κλοπ έχει φτιάξει μία εκπληκτική ομάδα, που ειδικά στο 2012 έκανε πράγματα και θαύματα. Όπως κανείς δεν αμφιβάλει ότι ήταν ο κορυφαίος προπονητής για το 2012. Για να κάνουμε, όμως, τη διαφορά, θα βάλουμε δίπλα του στην πρώτη θέση τον Κρίστιαν Στράιχ. Ο Γερμανός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Φράιμπουργκ στις 30 Δεκεμβρίου του 2011 και πραγματικά την μεταμόρφωσε. Αφού κατάφερε να τη σώσει με εκπληκτικό δεύτερο γύρο στην περσινή σεζόν, τη φετινή η Φράιμπουργκ βρίσκεται στην 5η θέση, με το ρεκόρ του Στράιχ να είναι 17 νίκες, 11 ισοπαλίες και μόλις 9 ήττες σε 37 παιχνίδια πρωταθλήματος. Πραγματικά εκπληκτική δουλειά. Τους δύο πρώτους ακολουθεί ο Λουσιάν Φαβρ, που κάνει απίστευτη δουλειά στην Γκλάντμπαχ.

Το πρώτο «κανόνι»: Σε ένα πρωτάθλημα, όπου υπάρχουν επιθετικοί με την εκτελεστική δεινότητα των Γκόμεζ, Χούντελαρ και Λεβαντόφσκι, είναι δύσκολο να τους ξεπεράσεις. Κι όμως ο Στέφαν Κίσλινγκ τα κατάφερε. Ο επιθετικός της Λεβερκούζεν τελείωσε τον πρώτο γύρο στη  κορυφή των σκόρερ με 12 γκολ, ενώ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν κατάφερε να σκοράρει 13 φορές. Με σύνολο 25 γκολ στην Μπουντεσλίγκα στο 2012 είναι το κορυφαίο… κανόνι στη Γερμανία. Οι φετινές του εμφανίσεις, μάλιστα, είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο νέος είναι… ωραίος: Μπορεί ο Χάβι Μαρτίνεθ να κόστισε 40 εκατ. ευρώ και να έχει πλέον προσαρμοστεί στην Μπουντεσλίγκα, όμως για να κρίνεις την καλύτερη μεταγραφή θα πρέπει να υπάρχει καλός συσχετισμός και σε ό,τι αφορά την τιμή. Δυστυχώς για την Γκλάντμπαχ οι καλύτερες μεταγραφές στο 2012 στην Μπουντεσλίγκα είναι παίκτες που πούλησε… Η Ντόρτμουντ έβγαλε από τα ταμεία της 16,5 εκατ. ευρώ για τον Μάρκο Ρόις, που με το… καλημέρα έδειξε τι μπορεί να κάνει, όμως στο… νήμα τον κερδίζει ο Ντάντε. Ο Βραζιλιάνος αρχικά αποκτήθηκε από την Μπάγερν για να δώσει βάθος στο κέντρο της άμυνας, όμως μαζί με τον Μπαντστούμπερ ήταν οι πιο σταθεροί για τους Βαυαρούς. Ευχάριστη έκπληξη ο Βραζιλιάνος, που κόστισε μόλις 4,5 εκατ. ευρώ.

Η απογοήτευση: Χέρτα και Μάρκους Μπάμπελ τα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που αποφάσισαν για ανόητο λόγο να χωρίσουν. Οι Βερολινέζοι του πρότειναν νέο συμβόλαιο, εκείνος ζήτησε περισσότερο χρόνο για να απαντήσει και λίγο πριν μπει το 2012 απολύθηκε. Αποτέλεσμα ήταν η Χέρτα να κάνει απογοητευτικό δεύτερο γύρο και να υποβιβαστεί και πάλι, ενώ ο Μπάμπελ ανέλαβε την Χόφενχαϊμ και απέτυχε παταγωδώς, αφήνοντας την ομάδα του να είναι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό με το τέλος του πρώτου γύρου. Φυσικά απολύθηκε…

Η έκπληξη: Από παίκτες έχουμε αρκετούς. Κρούζε της Φράιμπουργκ, Σαλάι της Μάιντς, Μάιερ της Άιντραχτ, όμως θα δώσουμε το… βραβείο συνολικά στους Αετούς για τον εκπληκτικό πρώτο γύρο που έκαναν.  Η Άιντραχτ έκανε τον καλύτερο πρώτο της γύρο από το 1993, ενώ μόνο 3 ομάδες έχουν καταφέρει να μαζέψουν περισσότερους βαθμούς στην πρώτη τους σεζόν στην Μπουντεσλίγκα, ενώ καμία ομάδα που κέρδισε τον προβιβασμό της δεν ξεκίνησε με 4 στα 4, όπως έκαναν φέτος οι παίκτες του Φε. Η εντός έδρας συγκομιδή είναι η μεγαλύτερη στη σεζόν στην Μπουντεσλίγκα με 20 βαθμούς μαζί με Μπάγερν και Λεβερκούζεν, ενώ η Άιντραχτ είναι η καλύτερη προβιβασθείσα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με μέσο όρο βαθμών ανά παιχνίδι 1,76.

Η επιστροφή: Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ, Σάμπολτς Χούζτι, Ντιέγκο επέστρεψαν σε Αμβούργο, Ανόβερο και Βόλφσμπουργκ αντίστοιχα, με τους δύο πρώτους να κάνουν τη διαφορά στις ομάδες τους και τον Ολλανδό να είναι η κορυφαία… επιστροφή στην Μπουντεσλίγκα. Ειδική μνεία θα κάνουμε και σε μία διαφορετική επιστροφή, με τον Ρενέ Άντλερ να είναι και πάλι υγιής, να κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις με το Αμβούργο και να κερδίζει ακόμη και την κλήση για την εθνική από τον Λεβ.


Καλύτερη ενδεκάδα: Μανουέλ Νόιερ (Μπάγερν), Φίλιπ Λαμ (Μπάγερν), Ντάντε (Γκλάντμπαχ/Μπάγερν), Ματς Χούμελς (Ντόρτμουντ), Λούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Σεμπάστιαν Κελ (Ντόρτμουντ), Μάρκο Ρόις (Γκλάντμπαχ/Ντόρτμουντ), Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν), Στέφαν Κίσλινγκ (Λεβερκούζεν)

*Μακάρι να μπορούσαμε να τους χωρέσουμε όλους! Αράνγκο, Μάιερ, Χούντελαρ, Νοϊστέντερ, Σίρλε, Κρόος, Γκέτσε και Λεβαντόφσκι για παράδειγμα θα μπορούσαν άνετα να είναι στην καλύτερη ενδεκάδα.
Στατιστικά (από την Bild)

3060 – Τα λεπτά που οι Ρον-Ρόμπερτ Τσίλερ (Ανόβερο), Σβεν Ουλράιχ (Στουτγκάρδη) και Ντιέγκο Μπενάλιο (Βόλφσμπουργκ) έχουν περάσει στο γήπεδο μέσα στο 2012, τα περισσότερα για τερματοφύλακες. Λίγο πίσω τους ο… αειθαλής Τίμι Σίμονς (Νυρεμβέργη), ο οποίος  συμπλήρωσε 3040 και είναι πρώτος στη λίστα των παικτών.

403,2 – Τα χιλιόμετρα που έτρεξε μέσα στο 2012 στην Μπουντεσλίγκα ο Τίμι Σίμονς (Νυρεμβέργη). Σημείωση: Ο Βέλγος είναι 36 ετών…

122 – Ο αριθμός των αποκρούσεων του Σβεν Ουλράιχ (Στουτγκάρδη), οι περισσότερες από κάθε άλλον γκολκίπερ.

104 – Ο αριθμός των φάουλ που κέρδισε ο Στέφαν Κίσλινγκ (Λεβερκούζεν), τα περισσότερα στην κατηγορία.

77 – Τα περισσότερα φάουλ που έκανε παίκτης. Προς έκπληξη δεν είναι ούτε αμυντικός ούτε μέσος, αλλά ο Μάριο Μάντζουκιτς με Βόλφσμπουργκ και Μπάγερν.

23 – Τα δευτερόλεπτα που χρειάστηκε ο Μάριο Γκόμεζ για να σκοράρει στο παιχνίδι της Μπάγερν με την Άουγκσμπουργκ τον περασμένο Απρίλιο, το γρηγορότερο γκολ στην Μπουντεσλίγκα το 2012.

21 – Οι φορές που ο Σάαφ πέρασε ως αλλαγή τον Νίκλας Φίλκρουγκ στη Βέρντερ, οι περισσότερες από κάθε άλλον. Αντίστοιχα, άλλες τόσες έγινε ο Πάτρικ Χέρμαν (Γκλάντμπαχ), αλλά προς την άλλη κατεύθυνση από το γήπεδο στον πάγκο.

20 – Οι ασίστ του Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν) στο 2012. Φυσικά, ο Γάλλος είναι πρώτος στην κατηγορία.

18 – Τα δευτερόλεπτα που έπαιξε ο Τόνι Γιάτσκε (Γκλάντμπαχ) πριν δεχθεί κίτρινη κάρτα στην πρεμιέρα με τη Σάλκε.

11 – Οι κάρτες που δέχθηκε ο Τζερμέιν Τζόουνς (Σάλκε).

7 – Τα γκολ του Μάριο Μάντζουκιτς (Βόλφσμπουργκ/Μπάγερν) με κεφαλιά, τα περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στο 2012.

4 – Τα λεπτά από το ξεκίνημα της αναμέτρησης της Φράιμπουργκ με τη Μάιντς, πριν ο Φαλού Ντιάν (Φράιμπουργκ) αντικρίσει κόκκινη κάρτα για φάουλ στον Σαλάι.