ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ο Καλόπουλος στο gazzetta!

Ο Καλόπουλος στο gazzetta!

Από Λευτέρης Ντανοβασίλης | Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2011 
Ο Καλόπουλος στο gazzetta!
Σχεδόν πάντα μιλούν οι άλλοι για τους διαιτητές. Το gazzetta.gr ανατρέπει τον συντηρητισμό που απαγορεύει στους διαιτητές να απαντούν, σπάει τα... καλούπια και μιλάει με τον διεθνή διαιτητή Δημήτρη Καλόπουλο για όλα!
Ο Δημήτρης Καλόπουλος μιλάει για τον... τέλειο διαιτητή, το κατά πόσο επηρεάζεται, τι κάνει και τι δεν κάνει πριν τα παιχνίδια, πώς προετοιμάζεται, αν αντέχει την πίεση, αλλά και τη... διατριβή Πανεπιστημίου για το 50-50 στους ποδοσφαιρικούς αγώνες!


Η εμπειρία του Κατάρ!

Αυτή την Πρωτοχρονιά θα την θυμάται για πάντα ο διεθνής διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος, καθώς άλλαξε χρόνο στο Κατάρ μακριά από τη σύζυγό και τον μονάκριβο γιό τους. Αιτία, τι άλλο η διαιτησία, καθώς κλήθηκε από την Ομοσπονδία του Εμιράτου να διαιτητεύσει το test event των Καταριανών στο φιλικό με τη Βόρεια Κορέα, πριν το Asian Cup, που αρχίζει σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2011, στη Ντόχα.

Ο Θεσσαλονικιός διεθνής ρέφερι πήγε για τρίτη φορά στην Αραβική χερσόνησο, όμως αυτή τη φορά κλήθηκε ονομαστικά, γεγονός αν μη τι άλλο τιμητικό, καθώς το Εμιράτο καλεί εδώ και χρόνια τοπ διαιτητές απ' όλο τον κόσμο.

Ο Δημήτρης Καλόπουλος μεταφέρει στο gazzetta.gr τις εικόνες που είδε στο Κατάρ, την πρόκληση του Μουντιάλ του 2022, ενώ μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διαιτητές στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

- Αλλάξατε χρόνο στο Κατάρ μακριά από τη σύζυγό και το παιδί σας. Ήταν μία δύσκολη απόφαση;

Το να είναι κάποιος διαιτητής σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες θυσίες, οι οποίες δυστυχώς είναι πολλές. Εκείνοι που βιώνουν πιο έντονα τέτοιες καταστάσεις είναι τις περισσότερες φορές τα πιο κοντινά του πρόσωπα και ειδικά η οικογένειά του. Ήταν μία δύσκολη απόφαση, όμως έπρεπε να την πάρω. Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.

- Πως κρίνετε την απόφαση της FIFA να αναθέσει τις επόμενες διοργανώσεις σε χώρες λιγότερο «ανοιχτές» και προσβάσιμες στον υπόλοιπο κόσμο, όπως η Ρωσία και το Κατάρ;

Ήταν μία σοφή απόφαση της FIFA κατά την γνώμη μου, διότι οι μελλοντικοί διοργανωτές είναι πανέτοιμοι να φιλοξενήσουν ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Για τη Ρωσία που έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό δεν ήταν έκπληξη, αλλά για το Κατάρ των 800 χιλ. κατοίκων ήταν έκπληξη. Το πάθος, όμως, του βασιλιά και των ανθρώπων που δούλεψαν - μεταξύ των οποίων και ο συμπατριώτης μας Διευθυντής της Ομοσπονδίας Dr Σάκης Μπατσίλας - είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό και, όπως φάνηκε, έπεισαν την FIFA. Από οργανωτικής πλευράς βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ υπόσχονται ότι θα δούμε «πράγματα και θαύματα». Τους πιστεύω, καθώς έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί για τα πάντα. Από πλευράς εγκαταστάσεων, μπορώ να πω ότι θα εκπλαγούμε ευχάριστα με αυτά που θα δούμε στο Κατάρ.

- Είναι εύκολο για έναν λαό χωρίς ποδοσφαιρική παράδοση να «αγκαλιάσει» μία μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι ένα Μουντιάλ;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν ασχολείται πολύ με το ποδόσφαιρο, κάτι που απασχολεί έντονα τους διοργανωτές. Το Κατάρ είναι η χώρα με το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως και η έννοια της «μεσαίας τάξης» δεν υφίσταται. Ίσως γι' αυτό τον λόγο το ποδόσφαιρο δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση, όσο σε άλλες χώρες. Φτωχοί, αν μπορούμε να πούμε αυτή την λέξη, είναι μόνο οι μετανάστες από άλλες χώρες, που καλύπτουν τις θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο. Παραδείγματος χάρη, σε ένα παιχνίδι του Κατάρ με την Αίγυπτο, όπου στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 30.000 οπαδοί, οι 25 χιλ. ήταν Αιγύπτιοι που εργάζονται στη χώρα! Στο ματς με τη Β. Κορέα, που σφύριξα εγώ, οι θεατές δεν ξεπέρασαν τις 5 χιλ. Βλέπετε Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι δεν υπάρχουν στην Ντόχα.

- Οι Βορειοκορεάτες μετά την βαριά ήττα από την Πορτογαλία υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό από το καθεστώς της χώρας. Πως τους ζήσατε εσείς στον παιχνίδι;

Κατ' αρχήν δε γνώριζα πόσοι από τους ποδοσφαιριστές της, που έπαιξαν με το Κατάρ, ήταν και στο Μουντιάλ! Από την δική μου οπτική γωνία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ήταν μία καλογυμνασμένη και άκρως πειθαρχημένη ομάδα. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ο τρόπος που τραγούδησαν τον Εθνικό τους Ύμνο. Τον τραγούδησαν με πάθος και δεν κατάλαβα αν το έκαναν από εθνική έπαρση, από ψυχολογικό εξαναγκασμό, ή μεγάλη αγάπη για την πατρίδα τους.

- Τελευταία, υπάρχει η σκέψη της διεξαγωγής του Μουντιάλ του 2022 το χειμώνα. Συμφωνείτε με αυτήν την προοπτική;

Η αλήθεια είναι, επειδή έχω βρεθεί και κατά την περίοδο της άνοιξης στο Κατάρ, πως οι θερμοκρασίες είναι ιδιαιτέρως υψηλές. Ως προοπτική θεωρώ ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση, διότι θα βοηθήσει στο να παρουσιάσουν καλύτερο θέαμα και οι ποδοσφαιριστές. Όμως, απ' ότι συζήτησα με ανθρώπους του ποδοσφαίρου στη Ντόχα, τα καινούρια στάδια θα είναι κλιματιζόμενα, με τη θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 22 βαθμούς στο τερέν και στις εξέδρες τους 30. Αυτό το εγχείρημα, βέβαια, μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι Καταριανοί δείχνουν έτοιμοι να το πετύχουν.

- Στο εξωτερικό δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση. Στο ελληνικό πρωτάθλημα με ποιόν τρόπο την αντιμετωπίζουν οι διαιτητές;

Η υπευθυνότητα κάθε ανθρώπου καθορίζει αντίστοιχα και τον βαθμό επιρροής της όποιας μορφής πίεσης. Αυτοί που την ασκούν, πρέπει να σας απαντήσουν γιατί ασκείται, που αποσκοπεί, και τι συμφέροντα εξυπηρετεί. Προσωπικά δεν λειτουργώ υπό καθεστώς πίεσης, όμως ο καλύτερος τρόπος να την ξεπεράσει κάποιος είναι η σωστή προετοιμασία. Ένας παλαίμαχος διαιτητής μου είχε δώσει παλαιότερα τη συμβουλή να μην διαβάζω εφημερίδες και να μην μπαίνω στο ίντερνετ, όπου μεταφέρεται η πίεση, κάτι που ακολουθώ πιστά μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας μελετώ τις ομάδες, που έχω ορισθεί, παρακολουθώντας στο βίντεο παλαιότερα παιχνίδια τους, ώστε να καταλάβω καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται. Η υπευθυνότητα, η μελέτη, η γνώση και η ψυχική ηρεμία πιστεύω πως είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσει κάποιος την πίεση.

- Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν πως μετά από ένα κακό παιχνίδι μπορεί να βρεθείτε στο σπίτι σας. Αντέχετε να παίζεται το κεφάλι σας σε κάθε παιχνίδι;

Δεν θεωρώ ότι παίζω το κεφάλι μου. Τα πράγματα είναι απλά στον χώρο μας, πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανονισμούς. Έχω δουλέψει σκληρά για να φθάσω σε αυτό το επίπεδο, και θέλω όπως οι ποδοσφαιριστές, έτσι και ο διαιτητής να συμμετέχει θετικά στο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα το να φτάνουμε στο σημείο να συζητάμε αν εμείς οι διαιτητές παίζουμε το κεφάλι μας ή όχι σε κάθε παιχνίδι, νομίζω ότι γίνεται σε λάθος βάση. Τώρα, αν ο κόσμος θεωρεί σωστό ο διαιτητής να κρίνεται με την αυστηρότερη ποινή για ένα παιχνίδι, εγώ θα ρωτούσα. Αντέχει μία ομάδα έναν ποδοσφαιριστή που κάνει αλλεπάλληλα λάθη σε συνεχόμενα παιχνίδια; Αντέχει ο τερματοφύλακάς της να υποπίπτει σε πολλά λάθη; Αντέχει ένας επιθετικός της να διανύει περίοδο παρατεταμένης αφλογιστίας; Όλες οι ερωτήσεις έχουν την ίδια απάντηση. Ναι. Για έναν διαιτητή δεν ανέχονται ούτε ένα ανάποδο πλάγιο.

- Ο καλός διαιτητής πρέπει να είναι τέλειος για τον εαυτό του, τις ομάδες ή το ποδόσφαιρο;

Ας ξεκινήσουμε από τη λέξη «τέλειος». Τέλειος, λοιπόν, είναι μόνο Εκείνος που μας έχει πλάσει, κανείς άλλος. Από εκεί και πέρα, στο τέλος κάθε αγώνα οι ποδοσφαιριστές και οι αντιδράσεις τους είναι τα στοιχεία εκείνα, που καθορίζουν αν ένας διαιτητής τα έχει πάει καλά ή όχι, και όχι όλα αυτά που ακολουθούν, τα οποία καμία σχέση δεν έχουν με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των γηπέδων. Ο καλύτερος διαιτητής είναι εκείνος, που κάνει τα λιγότερα λάθη και τυγχάνει της αποδοχής της ποδοσφαιρικής κοινωνίας. Αυτές οι παράμετροι, σε συνδυασμό πάντα με τον παρατηρητή διαιτησίας, που είναι ο άνθρωπος που μας βαθμολογεί για τις επιδόσεις μας, είναι που μας καθιστούν επιτυχημένους ή όχι στη δουλειά μας.

- Το αντέχουν οι Έλληνες το 50-50;

Εδώ στην Ελλάδα συζητάμε, μέχρι διατριβή στο Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να γίνει, για το αυτονόητο, με αποτέλεσμα στο τέλος να γίνεται λάθος στο μέτρημα... Αυτονόητο είναι το 50-50. Βέβαια, πολλοί το βλέπουνε από την δική τους οπτική-οπαδική γωνία, με αποτέλεσμα στο μοίρασμα να περιμένουν περισσότερα «σφυρίγματα». Γι' αυτό τον λόγο, πιστεύω ότι μας καλύπτει όλους η δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ κ. Πιλάβιου, με την οποία συμφωνώ, όταν ανέφερε πως «δεν αντέχεται το 50-50».

ΥΓ: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ΚΕΔ και τον πρόεδρό της κ. Βασίλη Τεροβίτσα για την άδεια που μας παρείχε να συνομιλήσουμε με τον διεθνή διαιτητή κ. Δημήτρη Καλόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου