ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ WIKILEAKS ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ KAI ΤΟ… ΣΑΠΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

ΤΟ WIKILEAKS ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΙ KAI ΤΟ… ΣΑΠΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!


H ιστοσελίδα wikileaks αποκάλυψε έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια, που αναφέρει ότι το βουλγαρικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιοκτήτες ομάδων είναι εγκληματίες ή πρώην στελέχη μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για ξέπλυμα χρήματος…

Το αμερικάνικο έγγραφο αποκαλύπτει εμπλοκή ομάδων με στημένα παιχνίδια, για τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα η Βουλγαρική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έπειτα από υπόδειξη της UEFA.
Σας παραθέτουμε αυτούσια τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σόφια, σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες και αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφθορά:
Το ιστορικό
“Από την πτώση του Κομμουνισμού και μετά, το βουλγάρικο ποδόσφαιρο έγινε το σύμβολο του οργανωμένου εγκλήματος όσον αφορά την διαφθορά του και την επιρροή του σε διάφορα σημαντικά ιδρύματα. Οι ομάδες της Βουλγαρίας θεωρούνται άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο για να νομιμοποιείται και να ξεπλένει μαύρα χρήματα. Παρά τις μεγάλες φήμες τόσο για στημένους αγώνες όσο και για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγής, υπήρξαν ελάχιστες συλλήψεις ή επιτυχημένες διώξεις. Αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στην νομιμότητα του πρωταθλήματος, όπως αποδεικνύεται από την πτώση της θεαματικότητας των αγώνων που δείχνει η τηλεόραση. Τα πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούν τις πιο δημοφιλείς ομάδες και η μαζική απόλυση των μελών της επιτροπής διαιτησίας για δεύτερη συνεχή χρονιά έχουν εμβαθύνει την αποστροφή του κοινού. Η νέα κυβέρνηση άρχισε να κάνει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για την φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος εναντίον ορισμένων ποδοσφαιρικών συλλόγων, αλλά το οργανωμένο έγκλημα είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, που αυτό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Η εξυγίανση του βουλγαρικού ποδοσφαίρου θα είναι μια δημόσια ένδειξη της σοβαρότητας του Πρωθυπουργού (ο ίδιος είναι φανατικός με το ποδόσφαιρο) όσον αφορά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Η πτώση ενός «όμορφου παιχνιδιού»
Η Βουλγαρία είναι χώρα του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα και παρά τα σκάνδαλα και την φυγή πολλών ταλαντούχων παίκτες για πλουσιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγων στο εξωτερικό, οι Βούλγαροι εξακολουθούν να βλέπουν ποδόσφαιρο με πάθος. Το αποκορύφωμα για το βουλγάρικο ποδόσφαιρο ήταν στο Μουντιάλ του 1994, όταν η Βουλγαρία νίκησε τη Γερμανία και προκρίθηκε στα ημιτελικά, για να τερματίσει τέταρτη τελικά. Μέχρι και σήμερα, πολλοί Βούλγαροι αστειευόμενοι αναφέρονται σε αυτή την πορεία ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της χώρας μετά την πτώση του κομμουνισμού. Μετά τη μετάβαση προς τη δημοκρατία, οι δημοφιλείς ομάδες που ανήκαν κράτος και σε διάφορους θεσμούς του όπως ο στρατός ή η αστυνομία πωλήθηκαν σε μια νέα επιχειρηματική ελίτ πασίγνωστη για τους στενούς δεσμούς της με το οργανωμένο έγκλημα. Οι εμπειρογνώμονες και οι δημοσιογράφοι που μας έδωσαν συνέντευξη ισχυρίζονται ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος κατέκτησαν το βουλγαρικό ποδόσφαιρο σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τα παράνομα κέρδη και να δημιουργήσουν μια «καθαρή» εικόνα. Σήμερα, σχεδόν όλες οι ομάδες ανήκουν ή έχουν συνδεθεί με το οργανωμένο έγκλημα.
Η λίστα που ακολουθεί είναι μόνο ένα δείγμα από τις πιο γνωστές περιπτώσεις συνδέσεις
Ο Τόντορ Μπάτκοβ, άνθρωπο του περίφημου Ρωσοισραηλινού επιχειρηματία Μίκαελ Τσέρνο έχει στην κατοχή του την Λέφσκι Σόφιας. Ο ισχυρός όμιλος επιχειρηματιών ΤΙΜ έχει Τσέρνο Μόρε. Οι περιβόητοι Μάρινοβς, γνωστοί και ως «αδελφοί του Περιθωρίου», για τους οποίους εκκρεμούν δίκες για φόνους, εκβιασμούς και σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα έχουν την Σλάβια. Ο Νικολάι Γκιγκόφ που φημολογείται πως είναι έμπορος όπλων, έχει την Λοκομοτίβ Σόφιας και ο Γκρίσα Γκάντζεφ, γνωστός από παράνομες δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος έχει την Λίτεξ. Ο Βασίλ Κρουμόφ Μποζκόφ, γνωστός και ως «το Κρανίο» ήταν ο πρώην ιδιοκτήτης της ΤΣΣΚΑ, μία από τις πιο σημαντικές ομάδες της Βουλγαρίας. Οι τελευταίες τρεις πρόεδροι των Λοκομοτίβ Πλόντιβ, που αυτή την στιγμή ανήκει στην εγκληματικής ομάδα VIS, έχουν δολοφονηθεί.
Tα σκάνδαλα
οι καταγγελίες για παράνομο τζόγο, στήσιμο αγώνων, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή είναι πραγματική πανούκλα για το πρωτάθλημα. Ένα μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν από τον αγώνα μεταξύ Λέφσκι και ΤΣΣΚΑ, το μεγαλύτερο ντέρμπι δηλαδή για το βουλγαρικό ποδόσφαιρο. Πριν από τον αγώνα, τέσσερις παίκτες της Λέφσκι μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Μόσχα, ώστε να μεταγραφούν στην ρώσικη ομάδα Ρούμπιν Καζάν. Λίγο μετά την ήττα της Λέφσκι με 2-0 από την ΤΣΣΚΑ, έγινε γνωστό ότι η πρόταση της Ρουμπίν για τους τέσσερις παίκτες ήταν μια φάρσα και ότι ο πρόεδρος της Λέφσκι, Τόντορ Μπάντκοφ είχε εξαπατηθεί. Σύμφωνα με την ψεύτικη πρόταση θα έπαιρνε 200.000 ευρώ για τους τέσσερις παίκτες. Οι θεωρίες για το τι πραγματικά συνέβη ποικίλλουν, αλλά τα πιο δημοφιλή σενάρια είναι ότι ο Μπάντκοφ είχε στοιχηματίσει κατά της δική του ομάδας ώστε να εξοφλήσει τα χρέη ή ότι οι νέοι ιδιοκτήτες της ΤΣΣΚΑ είχαν οργανώσει την ψεύτικη πρόταση από την Ρουμπίν. Παρά τις έρευνες για την υπόθεση, δεν υπήρξαν συλλήψεις.
Φήμες για στημένα παιχνίδια
Οι μόνιμες καταγγελίες για στημένα παιχνίδια βλάπτουν διαρκώς τη φήμη του βουλγάρικου ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τον αθλητικό συντάκτης της ημερήσιας «Trud», Βλαντιμίρ Παμούκοβ και τον αθλητικό δημοσιογράφο, Κραμ Σαμόβ, ο πιο διαδεδομένος τρόπος για το στήσιμο αγώνων είναι η δωροδοκία διαιτητών και η δωροδοκία αντιπάλων παικτών. Συμφωνούν μάλιστα πως από την στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομική ανισότητα μεταξύ των ομάδων, το στήσιμο αγώνων έχει γίνει μια εξαιρετικά κοινή πρακτική. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς Βούλγαρους οπαδούς να θεωρούν τα αποτελέσματα των αγώνων όπως πολλοί Αμερικάνοι βλέπουν τους αγώνες wrestling που έχουν προκαθορισμένη έκβαση. Ο Παμούκοβ τονίζει ότι η πτώση στις θεαματικότητες της τηλεόρασης και η ελάχιστη προσέλευση σε παιχνίδια ποδοσφαίρου είναι απόδειξη αυτής της απογοήτευσης, υποστηρίζοντας ότι αν πριν από τη μετάβαση θα υπήρχαν 10.000 άτομα σε ένα ματς και τώρα εμφανίζονται από 500 έως 2000 το πολύ.
Δημοσιογράφοι, κριτικοί και οπαδοί συχνά αναφέρουν τα ανεξήγητα αποτελέσματα σαν απόδειξη για το στήσιμο αγώνων, ακόμη κι αν ελάχιστες έρευνες έχουν καταλήξει κάπου τα τελευταία είκοσι χρόνια. Όσες φορές υπήρξαν συλλήψεις και αποδεικτικά στοιχεία για τη διαφθορά, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ο Ιβάν Λεκόβ ένας πολύ γνωστός πρώην διαιτητής και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Αθλητισμού και Νεολαίας, συνελήφθησαν το 2008 μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης με την κατηγορία πως συμμετείχαν σε στήσιμο αγώνων. Τέσσερις πρώην διαιτητές ποδοσφαίρου έσπασαν τη σιωπή τους, λέγοντας πως ο Λεκόβ και ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας του βουλγαρικού ποδοσφαίρου τους άσκησαν πίεση για να καθορίσουν αποτελέσματα. Μετά τη σύλληψη του Λεκόβ, η Βουλγάρικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (BFU) απέλυσε όλα τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας και για πρώτη φορά πέρασε έναν κώδικα δεοντολογίας για τους συλλόγους. Παρά τις αλλαγές αυτές, το στήσιμο αγώνων δεν σταμάτησε και αν και ο Λεκόβ αναφέρεται συχνά από την προηγούμενη Κυβέρνηση ως παράδειγμα των προσπαθειών καταπολέμησης της διαφθοράς, ο ίδιος αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και άρνηση των μαρτύρων να καταθέσουν. Στις 14 Δεκέμβρη του 2009 η εκτελεστική επιτροπή της BFU, σε κάτι που τείνει να εξελιχθεί σε ετήσια παράδοση απέλυσε και πάλι όλα τα μέλη της Επιτροπής διαιτητής λόγω φημών για στήσιμο αγώνων. Έδιωξε επίσης δύο διαιτητές λόγω άσχημων αποδόσεων, γεγονός που οδήγησε σε ακόμα περισσότερες υποψίες. Επίσης, η UEFA, ερευνά τον Βούλγαρο διαιτητή Άντον Γκένοβ για την συμμετοχή του σε έναν ύποπτο, διεθνή αγώνα. Σύμφωνα με την UEFA, υπήρξε ανεξήγητα μεγάλος αριθμός στοιχημάτων πριν από το διεθνή φιλικό αγώνα της 14ης Νοεμβρίου του 2009, στο οποίο ο Γκενόβ είχε δώσει τέσσερα πέναλτι στην νίκη των Σκοπίων επί του Καναδά με 3-0.
Η νέα κυβέρνηση κάνει κάποια πρόοδο
Παρά την σχεδόν καθολική αναγνώριση του προβλήματος, λίγα μέτρα έχουν ληφθεί. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται με τις πλέον προφανείς φοροδιαφυγές και το σύστημα του ξέπλυματος χρήματος. Τον Σεπτέμβριο, η βουλγαρική Εθνική Υπηρεσία Εσόδων (ΕΥΕ) ανακοίνωσε ότι οκτώ ομάδες χρωστάνε τουλάχιστον έξι εκατομμύρια δολάρια σε διαφυγόντες φόρους. Οι πράκτορες της ΕΥΕ ανακάλυψαν ένα επίσης πρωτόγνωρο φαινόμενο καθώς ομάδες πρώτης Εθνικής πλήρωναν κάποιους παίκτες με μόλις 170 δολάρια τον μήνα ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στα χαρτιά. Αυτή ήταν μια τεράστια αντίφαση καθώς από την μια πλευρά κάποιοι παίκτες πληρώνονταν με τόσο λίγα χρήματα και από την άλλη έκαναν διαρκώς δημόσιες εμφανίσεις με τις διάσημε γυναίκες τους, οδηγούσαν ακριβά αμάξια και έτρωγαν σε πανάκριβα εστιατόρια. Η ΕΥΕ ερευνά για την ώρα αν τα περιουσιακά στοιχεία 261 παικτών ταιριάζουν με το εισόδημά τους. Ο πρώην πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αλέξαντρ Τόμοφ, και τρεις ακόμα συνεργάτες του κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση 28 εκατ. δολαρίων με την ιδιότητα των διοικούντων της ΤΣΣΚΑ.
Σχόλιο:
Το οργανωμένο έγκλημα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει το πώς έχει καταστρέψει την πίστη της Βουλγαρίας σε άλλα θεσμικά όργανα. Η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να επιτεθεί σε μερικές από τις πιο εμφανείς πρακτικές των διεφθαρμένων συλλόγων ποδοσφαίρου. Δεδομένου του ενδιαφέροντος του κοινού για το ποδόσφαιρο, το οποίο εξακολουθεί να είναι και αυτό που κάνει βιώσιμες τις αθλητικές εφημερίδες, μια επιτυχημένη επιχείρηση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και των αφεντικών του που κατέχουν ομάδες ποδοσφαίρου θα ήταν μεγάλη επικοινωνιακή νίκη. Θα είναι μια δημόσια και λαϊκή εκστρατεία που θα αποδεικνύει την σοβαρότητα της νέας κυβέρνησης και του φανατικού ποδοσφαιρόφιλου Πρωθυπουργού της στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Τις δράσεις της κυβέρνησης κατά των ποδοσφαιρικών συλλόγων, θα αμφισβητήσουν ευθέως τα αφεντικά απολαμβάνουν την ατιμωρησία και θα δείξει την δύναμη και την αποφασιστικότητα της βουλγαρικής επιβολής του νόμου και των δικαστηρίων. Τέλος σχολίου.”
(Πηγή) soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου