ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Σωστή κίνηση η μεταγραφή Σερμαντίνι


Σωστή κίνηση η μεταγραφή Σερμαντίνι

25/12/2012

Η μεταγραφή του Γιόργκι Σερμαντίνι στον Ολυμπιακό ήταν μία σωστή κίνηση και καλή απόφαση. Πρόκειται για προσθήκη βελτίωσης και ενίσχυσης και όχι διόρθωσης. Ο 23χρονος (2/4/1989) Γεωργιανός διεθνής δεν έρχεται στον Πειραιά ώστε να κάνει την διαφορά, αλλά για να βοηθήσει την ομάδα έχοντας τον ρόλο του. Οι Πειραιώτες, ουσιαστικά, είχαν τρεις σέντερ στο ρόστερ τους: Xάινς, Πάουελ και Μαυροειδή. Ναι, υπάρχει και ο άπειρος Γεωργάκης, αλλά δεν υπολογίζεται για την Ευρωλίγκα. Ο ρόλος του είναι κυρίως βοηθητικός και για τις προπονήσεις. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, λοιπόν, ήθελε ένα ακόμη "5άρι" στο ρόστερ του ώστε να συμπληρώσει τετράδα στους ψηλούς (Χάινς, Πάουελ, Μαυροειδής, Σερμαντίνι), όσους ακριβώς είχε την περασμένη σεζόν και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς (Χάινς, Ντόρσεϊ, Παπαδόπουλος, Γλυνιαδάκης).
Ο Γιόργκι Σερμαντίνι, λοιπόν, θα αποτελέσει τον τέταρτο ή (ακόμη και) τον τρίτο σέντερ στην ομάδα του Ολυμπιακού (εξαρτάται από το αν ο κόουτς Μπαρτζώκας θα ποντάρει περισσότερο στον Γεωργιανό αντί στον Μαυροειδή) και την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό την χαρακτηρίζω απόλυτα εύστοχη. Για αρκετούς λόγους, τους οποίους και θα εξηγήσω. Το αγωνιστικό πρόγραμμα των Πειραιωτών φέτος είναι αυξημένο, απαιτητικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, με πάρα πολλά ματς στο καλεντάρι της ομάδας. Χρειάζεται, λοιπόν, καλή διαχείριση του υλικού και σωστό ροτέισον, καθώς πέρα από την κούραση μέσα στο παιχνίδι είναι και οι ατυχίες (τραυματισμοί, ιώσεις). Στην περιφέρεια οι ερυθρόλευκοι έχουν τον έξτρα γκαρντ όπως είναι είναι ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο οποίος είναι παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί σε επίπεδο Ευρωλίγκας.

Στους ψηλούς όμως οι Πρωταθλητές δεν είχαν τον επιπλέον σέντερ, διότι ο Γιώργος Γεωργάκης δεν είναι (τουλάχιστον ακόμη και δεν ξέρουμε αν θα γίνει και ποτέ) "5άρι" για το κορυφαίο επίπεδο. Με την μεταγραφή του Γιόργκι Σερμαντίνι ο Ολυμπιακός αποκτάει ένα στυλ σέντερ το οποίο δεν τον είχε και (θα λέγαμε πως) του έλλειπε από το ρόστερ του. Έναν γίγαντα, ένα πολύ ψηλό κορμί, έναν "7-Footer" όπως λένε οι Αμερικανοί (έχει ύψος 2.16). Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, ψηλώνουν ακόμη περισσότερο μέσα στην ρακέτα τους και δυναμώνουν με ένα "σκιάχτρο" το οποίο μπορεί να αποτελέσει φόβητρο για τον αντίπαλο. Οι Πειραιώτες στην πορεία τους μέσα στην φετινή Euroleague θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν και ορισμένες ομάδες που διαθέτουν σέντερ-δεινόσαυρους, οπότε τώρα θα έχουν και έναν δικό του ανάλογο ψηλό ώστε να χρησιμοποιηθεί όποτε χρειαστεί σε αυτές τις ειδικές καταστάσεις σε άμυνα και επίθεση, όταν θα υπάρξει πρόβλημα. Η ερυθρόλευκη φροντ-λάιν, πλέον, είναι γεμάτη, έχοντας θωρακιστεί ακόμη περισσότερο.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού μεγαλώνει και έφτασε τους δεκατέσσερις ενεργούς παίκτες (δεκαπέντε είναι με τον Γεωργάκη που δεν υπολογίζεται για την Ευρώπη) και τώρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα τους καλαθοσφαιριστές του στην ομάδα, κάνοντας το απαραίτητο ροτέισον ειδικά στους ψηλούς, δοκιμάζοντας ορισμένα σχήματα. Για παράδειγμα, ο Πάουελ, μπορεί να αγωνιστεί με άνεση τόσο στο "4", όσο και στο "5", οπότε θα υπάρξουν και ματς στα οποία (ας πούμε) ο Πρίντεζης θα μείνει εκτός αποστολής ώστε να ξεκουραστεί, με τον Σερμαντίνι να μπαίνει στην δωδεκάδα συμπληρώνοντας τριάδα στους σέντερ μαζί με τους Χάινς-Μαυροειδή, με τον Τζος και τον Άντιτς να κάνουν "ζευγάρι" στην θέση του πάουερ-φόργουορντ (στο "4" έχει δοκιμαστεί και ο Κάιλ, όπως και στο "5" ο Πέρο). Το ροτέισον θα ισχύσει για όλους φυσικά. Η φετινή σεζόν είναι πολύ μεγάλη, τα παιχνίδια, οι προπονήσεις και οι μετακινήσεις έχουν αυξηθεί και η ομάδα θα χρειαστεί όλους τους παίκτες της. Οι βασικοί είναι δεδομένο πως θα πάρουν ανάσες ώστε να μην υπάρξει εξάντληση και οι "έξτρα" μπασκετμπολίστες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν.

Πάμε τώρα στο τι μπορεί να προσφέρει ο Γιόργκι Σερμαντίνι στον Ολυμπιακό αγωνιστικά. Καταρχάς το ύψος του. Όπως είπαμε οι ερυθρόλευκοι ήθελαν έναν γιγαντόσωμο σέντερ (2.16μ) και τον βρήκαν. Ο Γεωργιανός διεθνής είναι πολύ καλός στο πικ-εν-ρολ παιχνίδι και στις συνεργασίες αυτές με τον συμπαίκτη του είναι εξαιρετικός στο να κινείται όπως πρέπει ώστε να δεχθεί την μπάλα και να τελειώσει την φάση στην επίθεση, ενώ σε αυτό το κομμάτι είναι ικανοποιητικός και στην άμυνα. Για το μπόι του διαθέτει γρήγορα πόδια και ανασταλτικά αξιοποιώντας το μακρύ κορμί του και τα τεράστια σε έκταση χέρια που διαθέτει, αρέσκεται στο να μοιράζει τάπες, δυσκολεύοντας παράλληλα τους αντίπαλους "κοντούς" να δράσουν κοντά στο καλάθι. Στα θετικά το γεγονός πως είναι καλός ριμπάουντερ, ξέρει να κερδίζει φάουλ, ενώ είναι αξιόπιστος και στις βολές.

Πέρσι ο Γεωργιανός σέντερ έκανε μια εκπληκτική χρονιά στην Καντού, με την οποία έφτασε ως τους "16" της Euroleague. Στην πρώτη φάσης της διοργάνωσης ο Γιόργκι Σερμαντίνι είχε 10.9 πόντους με πολύ καλά ποσοστά (56% στα δίποντα και 84% στις βολές) και περίπου 5 ριμπάουντ σε 16 λεπτά συμμετοχής. Οι μέσοι όροι του βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο στο Top-16 (ειχε τραυματιστει και ο Σκέλιτς) έχοντας 13.2 πόντους, 6.3 ριμπάουντ με (92% στις βολές), 1.5 ασίστ και 1.0 κλέψιμο παίζοντας περισσότερο (25 λεπτά). Μάλιστα στο Top-16 τερμάτισε ως πρώτος στις βολές (εύστοχες και προσπάθειες), 3ος στα κερδισμένα φάουλ και 4ος στο ranking.

Το θέμα, βέβαια, είναι ο Γιόργκι Σερμαντίνι να καταλάβει απολύτως τον ρόλο του στην ομάδα και να συμπεριφερθεί με πειθαρχία. Η ομάδα μπάσκετ των Πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης είναι μία καλοδουλεμένη μηχανή, ένα σύνολο που σφύζει από υγεία, μία παρέα της οποία τα μέλη διαθέτουν μεταξύ τους καταπληκτική χημεία και μέσα σε όλα αυτά ο Γεωργιανός σέντερ θα πρέπει να προστεθεί και να λειτουργήσει αρμονικά. Πριν μία πενταετία περίπου είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά η συνέχεια του δεν ήταν η ανάλογη. Αποτελεί πρόκληση, κίνητρο και τιμή για εκείνον που πλέον ανήκει στην ερυθρόλευκη οικογένεια και θα πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία, να δουλέψει και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος. Δεν είναι τυχαίο που η πειραϊκή ΚΑΕ υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο έως το τέλος της σεζόν. Θα πρέπει να αποδείξει με τις εμφανίσεις του πως έχει θέση στον Ολυμπιακό του μέλλοντος. Καλορίζικος πάντως.

Giorgi Shermadini - Welcome to Olympiakos από Pireotis7

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου