ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Διαφορα απο SUPER LEAGUE

Διαφορα απο SUPER LEAGUE 

28/12/2012

Ο Βαλβέρδε προτιμά… Ολυμπιακό

27/12/2012
 Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στην Ισπανία που φέρνουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε να έχει στρέψει την προσοχή του σε παίκτες του Ολυμπιακού για τη χειμερινή ενίσχυση της Βαλένθια.

Ο Βαλβέρδε προτιμά… Ολυμπιακό
Δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας αναφέρει ότι ο Ισπανός τεχνικός έχει «παγώσει» όλες τις μεταγραφικές κινήσεις που είχε κάνει ο προκάτοχός του, Μαουρίτσιο Πελεγκρίνο. Έχει στραφεί, δε, σε λύσεις που γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται από την παλιά του ομάδα. Ο Νταβίντ Φουστέρ, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στη Βιγιαρεάλ, αλλά και ο Ράφικ Τζεμπούρ που ακόμη δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό και αυτό λήγει τον Ιούνιο, φέρονται να είναι οι δύο παίκτες που έχει ξεχωρίσει ο «Τσινγκούρι».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχτεί ακόμη κρούση από τις «νυχτερίδες», αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί γρήγορα. Υπενθυμίζεται πως ο Φουστέρ πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με τους πρωταθλητές ως το 2015, ενώ ο Τζεμπούρ είναι κοντά σε συμφωνία για επέκταση συμβολαίου, ωστόσο αν δεν υπογράψει έχει το δικαίωμα από την πρώτη μέρα του 2013 να συμφωνήσει με ομάδα της αρεσκείας του και να συνεχίσει εκεί την καριέρα του από το καλοκαίρι ως ελεύθερος.

* Μετά από άδεια μίας εβδομάδας οι παίκτες του Ολυμπιακού επιστρέφουν σήμερα στις προπονήσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» θα ξεκουραστούν ξανά την Πρωτοχρονιά.

Θέλει δουλειά πολλή

27/12/2012
 Σπουδαίες μεταγραφές δεν μπορεί να περιμένει. Για το λόγο αυτό ο Έβαλντ Λίνεν με την επιστροφή των παικτών της ΑΕΚ στις προπονήσεις σήμερα (17:00) θα τους στρώσει στη δουλειά.

Θέλει δουλειά πολλή
Ο Γερμανός τεχνικός πέρασε στην πατρίδα του τις γιορτές και μετά από ανάσες έξι ημερών επιστρέφει στα… βάσανα. Μοναδικό νέο πρόσωπο θα είναι ο Παύλος Μητρόπουλος, καθώς ο Αντώνης Πετρόπουλος προσπαθεί να εξασφαλίσει άδεια από τον Παναθηναϊκό για να αρχίσει άμεσα προπονήσεις με την ΑΕΚ κι όχι να περιμένει το νέο έτος. Επίσης αναμένεται να απουσιάσουν κάποιοι από τους ξένους παίκτες της ομάδας, που εξασφάλισαν μία επιπλέον μέρα άδεια.

Περιθώρια για πολλές ποιοτικές προσθήκες δεν υπάρχουν, για οικονομικούς λόγους και όχι μόνο (υπάρχει και η απαγόρευση μεταγραφών παικτών άνω των 24 ετών), αλλά ο Έβαλντ Λίνεν θεωρεί πως ακόμη και το υπάρχον δυναμικό, παρά το έλλειμμά του σε ποιότητα και εμπειρία, έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που έχει παρουσιάσει στο γήπεδο.

Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι το επόμενο Σάββατο και το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη για την πρεμιέρα του δευτέρου γύρου θα δουλέψει με τους παίκτες του σε υψηλούς ρυθμούς. Εν αρχή το πρόγραμμα περιλαμβάνει… ζύγισμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι «κιτρινόμαυροι» τήρησαν το πρόγραμμα διατροφής που τους δόθηκε για τις έξι μέρες που ξεκουράστηκαν.

Στο μεταξύ, στην ΑΕΚ προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για εξασφάλιση φορολογικής κι ασφαλιστικής ενημερότητας. Η διοίκηση έχει περίπου τα μισά από τα απαιτούμενα χρήματα και μέχρι αύριο πρέπει να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα για να μην υπάρξουν αυξήσεις με το νέο έτος. Σημειώνεται πως τα δύο αυτά έγγραφα είναι απαραίτητα και για την πραγματοποίηση μεταγραφών.

Στα χαρακώματα

27/12/2012
 Έντονα δυσαρεστημένος με τον Γιάννη Αλαφούζο και την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε βάρος του εμφανίζεται ο Αντώνης Αντωνιάδης.

Στα χαρακώματα
Η διοίκηση των «πράσινων» με ανακοίνωσή της άφηνε αιχμές για τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» περί γνησιότητας της επιταγής που παρουσίασε ο Φεϊζάλ Αλ Σαούντ καλώντας τον να αποδείξει τα λεγόμενά του. Μάλιστα έκανε λόγο για «ερωτήματα που θα προκύψουν για τη στάση του», εφόσον δεν παρουσιάσει πειστικές απαντήσεις για όσα δήλωσε.

Στον παλαίμαχο άσο του «τριφυλλιού» δεν άρεσε καθόλου το ύφος της ανακοίνωσης. Είναι φανερά ενοχλημένος επειδή ο Γιάννης Αλαφούζος δεν επιδίωξε ο ίδιος να επικοινωνήσει μαζί του για να του ζητήσει διευκρινίσεις και να συζητήσουν, παρά μόνο υπήρξε επαφή μέσω του γραφείου Τύπου της ΠΑΕ.

Ο Αντώνης Αντωνιάδης θεωρεί πως τέτοιες ανακοινώσεις μόνο κακό κάνουν στον Παναθηναϊκό δημιουργώντας εσωστρέφεια και προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα που θα έπρεπε να την απασχολούν. Είναι, δε, οργισμένος επειδή αμφισβητούνται τα κίνητρά του, ενώ ο ίδιος έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη πως ενεργεί πάντα από ανιδιοτελή αγάπη για τον Παναθηναϊκό.

Σήμερα στις 17:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα που προέκυψε μεταξύ Αλαφούζου και Αντωνιάδη.

Ξανά στα βάσανα

Μετά από ξεκούραση μιας εβδομάδας οι παίκτες του Παναθηναϊκού επιστρέφουν σήμερα στις προπονήσεις και θα αρχίσει σταδιακά η προετοιμασία για το ματς του επόμενου Σαββάτου με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ για την πρεμιέρα του δευτέρου γύρου.

Εξάλλου, αναμένεται η άφιξη του Καζιγιάμα, ο οποίος και θα περιμένει να αδειάσει μία θέση ξένου για να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Βιτόλο

27/12/2012
 Περισσότεροι από 2.000 θεατές έδωσαν το «παρών» στο φιλικό φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργάνωσε για έκτη στη σειρά χρονιά ο Βίκτορ Βιτόλο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Τενερίφη.

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Βιτόλο
Πέρα από τους φιλάθλους, στο κάλεσμα του μέσου του Παναθηναϊκού ανταποκρίθηκαν μεγάλες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισαν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, και ο μεσοεπιθετικός της Μπαρτσελόνα, Πέδρο Ροντρίγκες.

Η ομάδα του Πέδρο επικράτησε εκείνης του Βιτόλο με 2-1, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που είχε σημασία σε μία τόσο όμορφη βραδιά με έναν ιερό σκοπό.

Θέλει Τοτσέ η Μούρθια, θετικός ο παίκτης

27/12/2012
 Στο μεταγραφικό στόχαστρο της Μούρθια είναι ο Τοτσέ. Ο Ισπανός φορ του Παναθηναϊκού βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τις γιορτές και επισκέφτηκε μαζί με άλλους παίκτες ένα παιδικό νοσοκομείο.

Θέλει Τοτσέ η Μούρθια, θετικός ο παίκτης
Η παρουσία του στην Ισπανία φαίνεται πως αναθέρμανε το ενδιαφέρον της ομάδας που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.

Ο ίδιος, αν και δεσμεύεται με συμβόλαιο ως το 2014, δεν εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική. «Είμαι από τη Μούρθια και πάντα θα έχω σχέση με την ομάδα. Είναι πολύ νωρίς, γιατί ακόμη έχω συμβόλαιο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Ελπίζω κάποια μέρα να φορέσω τη φανέλα της Μούρθια», δήλωσε σε ιστοσελίδα της πόλης.

Στο περιθώριο ο Σπυρόπουλος

27/12/2012
 Εκτός ομάδας τέθηκε στον Πανιώνιο ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Ο νεαρός δεξιός μπακ φέρεται να απέρριψε πρόταση που του έγινε για την ανανέωση του συμβολαίου του, που λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στο περιθώριο ο Σπυρόπουλος
Έτσι ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΠΑΕ, Λάζαρος Κουτλίδης, αποφάσισε να μην ακολουθήσει ο 20χρονος άσος την αποστολή της ομάδας που θα κάνει μίνι προετοιμασία στο Σοφικό εν όψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται πως οι πολύ καλές εμφανίσεις του Σπυρόπουλου (15 συμμετοχές στον πρώτο γύρο) τον έφεραν στο στόχαστρο πολλών ομάδων, ανάμεσα στις οποίες φερόταν πως ήταν και ο Ολυμπιακός.

Μένει να φανεί αν κάποια από τις δύο πλευρές θα υποχωρήσει ή ο παίκτης θα παραμείνει στο «ψυγείο» μέχρι να μείνει ελεύθερος.

Θέλουν κι άλλοι Βιεϊρίνια

  27/12/2012
 Η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να αποκτήσει ξανά τον Αντελίνο Βιεϊρίνια συνεχίζεται. Όμως ενώ η Βόλφσμπουργκ δεν δείχνει αντίθετη στην παραχώρησή του, ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν… παίζει μόνος του.

Θέλουν κι άλλοι Βιεϊρίνια

Ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες. Τόσο από την Bundesliga, όπου οι καλές εμφανίσεις του φέτος έχουν αυξήσει τις μετοχές του, όσο και από τη Ρωσία όπου τουλάχιστον μία ομάδα είναι διατεθειμένη να δώσει αρκετά χρήματα για να τον κάνει δικό της.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του ελπίζει στα δικά του «όπλα». Πέρα από τα χρήματα που είναι διατεθειμένος να δώσει ο Ιβάν Σαββίδης, οι ελπίδες στηρίζονται επίσης τόσο στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή που είναι συναισθηματικά δεμένος με τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη, όσο και με τη σύζυγό του που είναι Ελληνίδα.

Από Παρασκευή στις επάλξεις

Ο Γιώργος Δώνης χάρισε στους παίκτες του την προπόνηση της Πέμπτης κι έτσι η επάνοδος στις προπονήσεις προγραμματίστηκε για την Παρασκευή. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, καθώς τραυματίες είναι οι Χακόμπο, Αραούχο, Κωνσταντινίδης είναι τραυματίες, ο Κουμάλο ετοιμάζεται για το Κόπα Άφρικα, ο Κατσικάς επιχειρεί να ανεβάσει στροφές μετά τη θλάση που υπέστη, ο Κατσουράνης υπολογίζεται να είναι έτοιμος σε δέκα μέρες, ενώ ο Αθανασιάδης θα εκτίσει την τιμωρία του από τη συμπλήρωση τεσσάρων καρτών στο ματς της επόμενης Κυριακής με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή.

Προς ΟΦΗ ο Τάτος

27/12/2012
 Στον ΟΦΗ αναμένεται να καταλήξει ο Ανδρέας Τάτος. Δημοσιεύματα από την Κρήτη κάνουν λόγο για συμφωνία του συλλόγου με τον Ολυμπιακό για την απόκτηση του 23χρονου μεσοεπιθετικού.

Προς ΟΦΗ ο Τάτος
Αυτό που φαίνεται πως απομένει είναι η συγκατάθεση και του ίδιου του ποδοσφαιριστή για να μετακομίσει δανεικός στο Ηράκλειο μέχρι το καλοκαίρι.

Ο πρώην άσος του Ατρομήτου είναι εκτός πλάνων του Λεονάρντο Ζαρντίμ στον Ολυμπιακό και φέτος έχει μόλις μια συμμετοχή με τους Πειραιώτες (απέναντι στον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»).

Ενίσχυση και… αποσυμφόρηση στον Άρη

27/12/2012
 Ο Λούκας Αλκαράθ βρίσκεται στην πατρίδα του απολαμβάνοντας την άδεια που έχει δοθεί στους παίκτες του Άρη μέχρι και τις 29/12, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει στασιμότητα στα αγωνιστικά ζητήματα.

Ενίσχυση και… αποσυμφόρηση στον Άρη
Ο Ισπανός τεχνικός έχει κατασταλάξει σε ό,τι αφορά τα «θέλω» του μετά από μία πρώτη… διάγνωση που έκανε στο δυναμικό της ομάδας. Αφενός μεν έχει ζητήσει την απόκτηση τεσσάρων παικτών, έναν για κάθε γραμμή, αν και γνωρίζει πως οι οικονομικές δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες.

Αφετέρου θέλει να περιοριστεί το ρόστερ στους 25 παίκτες (από 30 που είναι τώρα) για να δουλεύει μόνο με όσους υπολογίζονται. Δεδομένη μέχρι τώρα θεωρείται η αποχώρηση μόνο του Κώστα Καπετάνο. Ο Αλκαράθ έχει κάνει τις εισηγήσεις του στη διοίκηση και περιμένει τις επαφές για την αποσυμφόρηση του ρόστερ.

Καζιγιάμα: «Πρόκληση για μένα ο Παναθηναϊκός»

27/12/2012
 Για την Αθήνα αναχώρησε το πρωί της Πέμπτης από την Ιαπωνία ο Γιοχέι Καζιγιάμα. Ο 27χρονος μέσος αναμένεται το βράδυ και δήλωσε έτοιμος για την πρόκληση.

Καζιγιάμα: «Πρόκληση για μένα ο Παναθηναϊκός»
«Αποφάσισα να πάω στον Παναθηναϊκό γιατί θεωρώ πως το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι υψηλό και ήταν πρόκληση για μένα. Θέλω να βελτιώσω το παιχνίδι μου», δήλωσε στον Τύπο της πατρίδας του ο Καζιγιάμα και πρόσθεσε:

«Αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία μου, πιστεύω πως είναι η τελευταία μου ευκαιρία να παίξω στο εξωτερικό».

Ο Καζιγιάμα έρχεται δανεικός για έξι μήνες, αλλά για να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει να ελευθερωθεί μία θέση ξένου στο ρόστερ του Παναθηναϊκού.

«Ο Κατσουράνης ανεβάζει επίπεδο τον ΠΑΟΚ»

27/12/2012
 Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης για τον συμπαίκτη του, πλέον στον ΠΑΟΚ, Κώστα Κατσουράνη.

«Ο Κατσουράνης ανεβάζει επίπεδο τον ΠΑΟΚ»
Ο «Σάλπι» τόνισε πως με την ποιότητα που διαθέτει ο Κατσουράνης έχει την δυνατότητα να ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ και επισήμανε πως σε όποια ομάδα κι αν έχει αγωνιστεί έχει αφήσει το στίγμα του.

Επίσης, ο επιθετικός του «Δικεφάλου του Βορρά» αναφέρθηκε στην συνεργασία του με τον Γιώργο Δώνη για τον οποίο σχολίασε πως τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους ενώ στο τέλος δήλωσε ότι πλέον ο ΠΑΟΚ έχει γίνει ελκυστική ομάδα για αρκετούς πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές.

Διαβάστε όσα είπε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης στην εφημερίδα «Σπορ του Βορρά»:

«Συνολικά, θεωρώ ότι είχα ένα καλό εξάμηνο και, φυσικά, θέλω να δώσω στη συνέχεια περισσότερα στην ομάδα, γιατί ξέρω ότι μπορώ να το κάνω».

Για το νέο έτος: «Εύχομαι να έρθουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων και να παραμείνουν και μετά τις γιορτές. Δεν μπορώ να ευχηθώ κάτι άλλο, μετά φυσικά από την υγεία, πέρα από το να βλέπουμε στη νέα χρόνια χαμογελαστά πρόσωπα και μια αλλαγή προς το καλύτερο στην καθημερινότητά μας. Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, αν και κάποιοι από εμάς είμαστε περισσότερο τυχεροί κι αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίζουμε».

Για την συνεργασία με τον Γιώργο Δώνη: «Τόσο με τον Γιώργο Δώνη, όσο και με το υπόλοιπο προπονητικό επιτελείο, έχουμε μια καλή συνεργασία. Προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, είτε στις καθημερινές προπονήσεις, είτε στη διάρκεια των αγώνων. Μιλάμε για έναν νέο άνθρωπο και είναι φυσιολογικό να διακατέχεται από καινούργιες ιδέες».

Για το γεγονός ότι είναι πλέον ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ από καταβολής του επαγγελματικού πρωταθλήματος: «Είναι μια κολακευτική διάκριση για μένα. Φυσικά, δε θα μπω στη διαδικασία σύγκρισης του εαυτού μου με παίκτες-"ιερά τέρατα" που έχουν περάσει από την ομάδα. Μετρώντας συνεχώς γκολ και αριθμούς, μπαίνεις αυτομάτως σε διαδικασία σύγκρισης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλω να κάνω, ούτε και να το σκέφτομαι. Σέβομαι και αναγνωρίζω τη σπουδαιότητα των παικτών, που έχουν αγωνιστεί κατά το παρελθόν στον ΠΑΟΚ και, την ίδια στιγμή, χαίρομαι και για την προσωπική μου επιτυχία».

Για τον Κώστα Κατσουράνη: «Πολλά μπορεί να προσφέρει, αφού πρόκειται για έναν έμπειρο παίκτη, που έχει αφήσει το στίγμα του σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε. Αν μου επιτρέπεται ν' αναφερθώ στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν παίκτη, που μπορεί να παίξει με την ίδια ευχέρεια και στην άμυνα και στη μεσαία γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητά του μπορεί ν' ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας, σύμφωνα με τις επιθυμίες και της τεχνικής ηγεσίας. Αν μη τι άλλο, ο προπονητής ξέρει καλύτερα απ' όλους μας».

Για την θέση που επιθυμεί να αγωνίζεται: «Δεν είμαι ο αρμόδιος για ν' απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση. Εμείς θα πρέπει κάθε φορά να προσαρμοζόμαστε σ' αυτά που μας ζητά ο προπονητής. Να πειθαρχούμε και να εκτελούμε τις εντολές του. Προσωπικά, δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα, είτε παίζω δεξιά, είτε παίζω μπροστά. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να κάνω όσο το δυνατό καλύτερα τη δουλειά μου.

Για έναν επιθετικό, που θα έχει δίπλα του έναν ακόμη κυνηγό, είναι πιο εύκολο να φθάσει στο γκολ. Εξαρτάται, όμως, και από το παιχνίδι. Εφόσον η ομάδα έχει την επιθετική ορμή και την κυριαρχία, θα είναι επίσης κοντά στο γκολ ακόμη κι όταν παίζει με δύο πλάγιους και έναν φουνταριστό στη γραμμή κρούσης. Δεν μιλάμε για δύο όμοιες περιπτώσεις, αφού έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες του κάθε αγώνα».

Για τους νεαρούς παίκτες: «Πρόκειται για παιδιά που διακατέχονται από όνειρα και φιλοδοξίες. Ξέρουν καλά πού βρίσκονται και καταβάλλουν καθημερινά μεγάλη προσπάθεια. Αυτό που διαπιστώνω προσωπικά σ' αυτά τα παιδιά είναι η έντονη επιθυμία τους να καθιερωθούν στην ομάδα και να της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποιες φορές τους πειράζει και τους προκαλεί στενοχώρια όταν δεν αγωνίζονται. Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο, και το γνωρίζουν καλά».

Για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί πλέον να προσεγγίζει πρωτοκλασάτα ονόματα: «Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, αφού μιλάμε για μια υγιή ομάδα, την οποία χαρακτηρίζει η σταθερότητα. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας την ομάδα απ' έξω, αλλά, πολύ περισσότερο, το βιώνουμε εμείς οι παίκτες μέσα στα αποδυτήρια. Κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι οι συμπαίκτες μου. Οποιοσδήποτε παίκτης θα ήθελε να αποτελεί μέλος μιας ελκυστικής ομάδας, όπως είναι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ».

Για τον παίκτη, που αν έρθει τώρα στον ΠΑΟΚ θα βοηθήσει κατά τον πλέον ουσιαστικό τρόπο την ομάδα του ΠΑΟΚ ενόψει της συνέχειας της σεζόν: «Εγώ ξέρω ποιος είναι ο παίκτης που περιγράφετε, αλλά δεν θέλω να σας πω (γέλια). Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Αυτή, πάντως, είναι μια καλή ερώτηση για τον προπονητή. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι εδώ για να μας απαντήσει».

Για τις προσδοκίες του για το 2013: «Θέλουμε να πλησιάσουμε όσο γίνεται περισσότερο στη βαθμολογία τον πρωτοπόρο και να απομακρυνθούμε από τον τρίτο. Αυτή είναι η βασική μας επιδίωξη. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ακριβώς με τον τρόπο, με τον οποίο έχουμε φθάσει εδώ που είμαστε, κοιτώντας, δηλαδή, το κάθε ματς ξεχωριστά. Και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Σε ατομικό επίπεδο, πρώτα απ' όλα θέλω να έχω την υγεία μου και, από εκεί και πέρα, να δίνω σε κάθε αγώνα τον καλύτερο μου εαυτό».

Για τον έντονο τρόπο, με τον οποίο πανηγύρισε το πρώτο γκολ που πέτυχε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος εναντίον του ΠΑΣ Γιάννενα: «Σχολιάστηκε απ' όσους θέλουν να μένουν σε κάποια πράγματα, τα οποία ενδεχομένως να έχουν συμβεί κατά το παρελθόν. Έτσι μου βγήκε εκείνη την ώρα ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός, χωρίς να έχω κάποιον ιδιαίτερο λόγο.

Δεν έχει αλλάξει κάτι μέσα σε έναν ή δύο μήνες. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχα σκοράρει στο πρώτο ματς κυπέλλου με τον Αιγινιακό, κάτι που είχα πανηγυρίσει με διαφορετικό τρόπο. Εγώ, γενικότερα, αισθάνομαι καλά. Σήμερα, μπορώ να σας πω, ότι αισθάνομαι μια χαρά εδώ που βρίσκομαι, αισθάνομαι όμορφα, και πάντα λειτουργώ και πράττω έτσι όπως ακριβώς αισθάνομαι. Χωρίς αμφιβολία, φέτος νιώθω πιο ήρεμος, σε σχέση με το πώς αισθανόμουν πέρσι και πρόπερσι στην ομάδα. Αυτό μπορώ να σας το καταθέσω με σιγουριά».

Για το τι έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια: «Ίσως να έχει αλλάξει η καθημερινότητά μου. Δεν λέω ότι πέρσι και πρόπερσι δεν αισθανόμουν καλά. Πιθανώς, όμως, υποσυνείδητα να μ' επηρέαζαν κάποια πράγματα, κάποια αρνητικά γεγονότα. Όσοι ζούσαν από μέσα την ομάδα τα δύο προηγούμενα χρόνια, γνωρίζουν ποια προβλήματα είχαν να αντιμετωπίσουν. Φέτος η κατάσταση, όπως έχω εξηγήσει, είναι καλύτερη και αυτός είναι ένας λόγος για μένα να αισθάνομαι πιο ήρεμος. Ίσως, πάλι, να είναι ο χρόνος που κυλάει και ωριμάζουμε».

Η ώρα της ηρωικής εξόδου

27/12/2012
 Ως προσπάθεια ηρωικής εξόδου χαρακτηρίζουν κύκλοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσα υποστηρίζει μέσω του Βλάση Τσάκα η πλευρά του πρίγκιπα Φεϊζάλ για κωλυσιεργία και επικοινωνιακά παιχνίδια από μέρους της.

Η ώρα της ηρωικής εξόδου
Οι άνθρωποι της ΠΑΕ υπενθυμίζουν σε όλους πως δέχτηκε όλους τους όρους που είχε θέσει ο Σαουδάραβας ώστε να προχωρήσει το deal. Δηλαδή δέχτηκε τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου και όρισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε ποσό και χρόνο που βολεύει τους υποψήφιους επενδυτές.

Υποστηρίζουν ακόμα πως αν πραγματικά ήθελε ο Φεϊζάλ πραγματικά να πάρει στα χέρια του τις τύχες της ομάδας θα μπορούσε την επόμενη κιόλας ημέρα της προκήρυξης της αύξησης να βάλει τα χρήματα και να πάρει τις μετοχές.

Πάντως, από την ΠΑΕ συνεχίζουν να λένε πως μέχρι τις 4 Ιανουαρίου ο πρίγκιπας έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι δεν έκανε τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αν κάτι τέτοιο τελικά δεν συμβεί, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει προϊδεάσει για συνέχεια της υπόθεσης μέσω της νομικής οδού.

Νωρίτερα ο Βλάσης Τσάκας τόνισε σε συνέντευξή του πως δεν δόθηκε αρκετός χρόνος για τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και επανέλαβε πως η περίφημη –πια- επιταγή των 28 εκατ. ευρώ είναι υπαρκτή και αυθεντική και ο καθένας είχε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του ώστε να διαπιστώσει τη γνησιότητά της.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από όσα είπε ο εκπρόσωπος του Σαουδάραβα στο «Σέντρα»:

«Σήμερα, θα επικοινωνήσουμε για τελευταία φορά με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και θα προχωρήσουμε. Δεν θα μπούμε σε διαρροές, κύκλους και τετράγωνα. Αυτά είναι δικά τους επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η επιταγή και τα στοιχεία δόθηκαν. Όποιος ήθελε μπορούσε να ελέγξει και να πάρει αντίγραφο, κάτι που δεν έγινε. Δεν το ζήτησε κανένας. Έρχονται μετά από 15 μέρες να λένε τέτοια πράγματα, τα οποία είναι εκ του πονηρού. Το τονίζουμε σήμερα αυτό. Λέμε: θέλετε να τελειώσει ή όχι; Αν όχι, πείτε το να πάμε και διακοπές γιατί έρχεται και Πρωτοχρονιά».

Άγιος Βασίλης από την… Κίνα

27/12/2012
 Με ευχάριστα νέα επέστρεψε από την Κίνα ο Δημήτρης Βιντιάδης. Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής φέρεται να προχώρησε σε οικονομικές συμφωνίες για τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Άγιος Βασίλης από την… Κίνα
Ένα από τα εμπόδια για την είσοδο του νεαρού εφοπλιστή στην «Ένωση» (πέρα από την εκκρεμότητα της ρύθμισης των χρεών προς το κράτος) είναι η μη συγκέντρωση επαρκών κεφαλαίων.

Φαίνεται, ωστόσο, πως ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αυτού λύθηκε με την επίσκεψη που έκανε στην Κίνα, όχι μόνο για προσωπικά επαγγελματικά ζητήματα, αλλά και για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Ο Δημήτρης Βιντιάδης θα ενημερώσει σχετικά τον Ανδρέα Δημητρέλο, ενώ μέχρι το Σάββατο αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια με γραπτή δήλωση για να πληροφορήσει τον κόσμο για την εξέλιξη της προσπάθειάς του, ενώ το Σάββατο θα έχει συνάντηση με την Original.

Όλα δείχνουν πως η ανάληψη των ηνίων της ΠΑΕ από τον ίδιο είναι προ των πυλών. Παρότι, δε, δεν είναι δυνατό να αλλάξουν χέρια οι μετοχές πριν τα μέσα Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό-από τη στιγμή που θα αποφασίσει να πάρει τις μετοχές-να διευκολύνει ταμειακά την τωρινή διοίκηση δίνοντας κάποια χρήματα που απαιτούνται για να καλυφθούν άμεσες υποχρεώσεις (όπως η εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας) και να γίνουν μεταγραφές.

Λύση η συμμετοχικότητα

27/12/2012
 Ένα μοντέλο συμμετοχικότητας, στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα, όπου οι οπαδοί θα είναι συνυπεύθυνοι για τις αποφάσεις που αφορούν την ομάδα προτείνει για την ΑΕΚ ο Τάκης Κανελλόπουλος μέσω ανακοίνωσης.

Λύση η συμμετοχικότητα
«Η αναγκαιότητα της ‘συμμετοχικότητας’ έχει καταστεί μονόδρομος. Ένας μονόδρομος που θ’ αποτελέσει πλεονέκτημα για όποιες ομάδες τον αντιληφθούν και τον ακολουθήσουν γρηγορότερα από τις άλλες. Η ‘συμμετοχικότητα’ σκοπεύει στην ενεργοποίηση των φιλάθλων για να πλάσσουν το μέλλον της ομάδας τους. Προτρέπει να έρθουν πιο κοντά στις αποφάσεις με την δύναμη της ψήφου τους. Τους καλεί να γίνουν συνυπεύθυνοι και όχι επικριτές. Τους ζητά να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο αύριο για κάτι που όλοι αγαπούν», αναφέρει ο πρώην μέτοχος της ΠΑΕ.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως αυτό το μοντέλο δεν προσφέρει λύση για τα προβλήματα που απειλούν εδώ και τώρα τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ. Επίσης κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων από το 2004 μέχρι το 2009, όταν αποχώρησε και ο ίδιος από την ΠΑΕ, αφήνοντας αιχμές για τη διαχείριση της ομάδας και την αποχώρηση περιουσιακών στοιχείων δίχως αντίτιμο, ενώ αφήνει αιχμές για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνιστών της ΑΕΚ. Εκπλήσσει, δε, η πρότασή του για να μοιράζονται τα χρήματα του Champions League σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του, καθώς-όπως αναφέρει-η απόσταση μεταξύ Ολυμπιακού και των υπολοίπων μεγαλώνει συνεχώς.

Αναλυτικά η μακροσκελέστατη ανακοίνωση:

Αναλυτικά:

«Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι σχεδόν 4 χρόνια μετά την αποχώρηση μου από την διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, θα παρακολουθώ κάποιους να με στοχοποιούν (ή απειλούν) ως έναν από τους υπεύθυνους της κατρακύλας της ομάδας μας. Μου προξενεί επίσης μεγάλη εντύπωση πως οι «δικαστές» μιλούν για το 2004 και μετά, λες και δεν υπήρχε ΑΕΚ πριν και «ξεχνούν» ότι η περίοδος 2004-12 είχε 4 διαφορετικές διοικήσεις, αποτελούμενες από διαφορετικά άτομα. Το «τσουβάλιασμα» όλων μας είναι κάτι μεταξύ άγνοιας και εμπάθειας. Δεν είχα πότε πρόβλημα να αναλάβω τις ευθύνες των πράξεων μου ωστόσο, δεν δέχομαι να φορτώνομαι πράξεις άλλων. Καθ’ όλα αυτά τα χρόνια ένοιωσα πολλές φορές την ανάγκη να θυμίσω στοιχεία αλλά και να πω τα γεγονότα όπως τα έζησα. Ωστόσο, δεν το έπραξα πιστεύοντας ότι τα λόγια μου θα χάνονταν εν μέσω του άκρατου λαϊκισμού και φανατισμού που δυστυχώς επικρατούν στην κοινωνία της ΑΕΚ. Πιστεύω ότι σήμερα, με κάποια χρονική απόσταση από τα γεγονότα, είναι καιρός να δούμε τι συνέβη και τα πράγματα έχουν φτάσει σήμερα σε αυτό το επώδυνο για όλους σημείο και το σπουδαιότερο, να εστιάσουμε στο μέλλον της ομάδας μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Στις 15/5/04, μια ομάδα 22 ΑΕΚτζήδων αποκτήσαμε με αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μαζί αναλάβαμε €108 εκ. σε πιστοποιημένες υποχρεώσεις (εκ των οποίων, μόλις €15,2 εκ. προς το Δημόσιο). Σημειωτέον, ότι στο ενεργητικό της ΠΑΕ βρίσκονταν μόνον: ταμείο €703.000, 2/3 ενός πούλμαν και λίγα έπιπλα (όσα δεν είχαν κάνει φτερά…) ενώ, οι μόνοι παίκτες με μεταπωλητική αξία (και που δεν έφυγαν ελεύθεροι ή με προσφυγή) ήταν οι Κατσουράνης και Λυμπερόπουλος.

Εχοντας κάνει αίτηση για υπαγωγή της ουσιαστικά χρεωκοπημένης εταιρίας στο Αρθρο 44, ήμασταν έτοιμοι να βρούμε οσονούπω μια κατεστραμμένη ΠΑΕ από όλες τις πλευρές, με διαχειρίσιμες όμως υποχρεώσεις. Η απόφαση βρισκόταν στα χέρια των πιστωτών των €108 εκ. Εκείνοι είχαν να επιλέξουν μεταξύ ενός μεγάλου συμβιβασμού και της χρεωκοπίας της ΠΑΕ, η οποία δεν θα τους απέφερε ούτε ένα ευρώ. Για να ακριβολογώ, όλοι θα μοιράζονταν αναλογικά €703.000, λίγα έπιπλα, 2/3 του πούλμαν, αλλά όχι την αξία των Κατσουράνη και Λυμπερόπουλου, οι οποίοι θα εξαναγκάζονταν σε προσφυγή. Αρα, ο καθένας θα εισέπραττε λιγότερο από 0,7% των οφειλομένων. Όπως όριζε ο νόμος, εφόσον το 60% των πιστωτών συμφωνούσε σε συγκεκριμένο συμβιβασμό, οι υπόλοιποι πιστωτές υποχρεούνταν να συναινέσουν. Οπερ και εγένετο: η Netmed, με €43 εκ. απαιτήσεις, προτίμησε τον συμβιβασμό κι ένα πολύ συμφέρον για εκείνη τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΑΕΚ (€2 εκ. επί 5 χρόνια, πολύ χαμηλότερο από τις ανταγωνιστικές ομάδες) από το να μην έχει την ΑΕΚ καθόλου στο πρωτάθλημα. Η ENIC, με €13 εκ. απαιτήσεις, προτίμησε το 5% του ποσού από το 0,7% και την αποφυγή μιας χρεωκοπίας στο ενεργητικό της. Το ίδιο έπραξαν και μερικοί ακόμη μικρότεροι πιστωτές. Ετσι, άνω του 60% υπέγραψε τον συμβιβασμό. Ωστόσο, αντιμετωπίσαμε την σθεναρή αντίσταση του Δημοσίου, το οποίο παρότι είχε απαιτήσεις χαμηλότερες του 15% του συνόλου, παρίστατο στην εκδίκαση της υπόθεσης ουσιαστικά υποστηρίζοντας την χρεωκοπία της ΠΑΕ και την ουσιαστικά μηδενική είσπραξη των απαιτήσεων του! Ευτυχώς για το Δημόσιο, με την μη χρεωκοπία της ΑΕΚ, στην 5ετία που ακολούθησε εισέπραξε διψήφια εκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Το Δημόσιο δεν κατανοούσε τότε το συμφέρον του ή συνέβαινε και κάτι άλλο; *

Η δικαίωση της συμβιβαστικής λύσης του άρθρου 44 επήλθε στις 17/11/04, με την τρίτη προσπάθεια. Μέχρι τότε η ομάδα των 22 μετόχων είχε καταβάλει €4,5 εκ. για τους σκοπούς της ΠΑΕ, δίχως να γνωρίζει αν εκείνη θα υπήρχε σε μερικούς μήνες. Από τις 17/11/04, είχαμε στα χέρια μας μια δύσκολα βιώσιμη ΠΑΕ με €23,2 εκ. υποχρεώσεις (και όχι μηδενικών υποχρεώσεων όπως διαδίδεται τόσο κακόβουλα), χωρίς να υπολογίζονται οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις συμβολαίων στο μέλλον. Να θυμίσω ότι στο ποσό των εναπομεινάντων υποχρεώσεων υπήρχαν κυρίως απλήρωτοι παίκτες και μεταγραφές του παρελθόντος (ύψους €18 εκ.) π.χ. Τσιάρτας, Κατσουράνης, Οκκάς και Λυμπερόπουλος, οι οποίοι εξοφλήθηκαν σταδιακά.

Οσοι ζήσαμε εκείνη την χρονιά θυμόμαστε το απίστευτο κλίμα ενότητας και ψυχολογικής ανάτασης σε όλες τις τάξεις της ΑΕΚ. Η πίστη σε ένα νέο καθαρό όραμα, σε συνδυασμό με την έλλειψη καχυποψίας και μιζέριας, οδήγησε τους φιλάθλους μας σε υποδειγματική συμπεριφορά και την ατμόσφαιρα να θυμίζει ευρωπαϊκό γήπεδο. Ο μέσος όρος εισιτηρίων την χρονιά 2004-05 έφτασε τα 26.928, από 1.946 την προηγούμενη. Εάν αφαιρεθούν τα 2 παιχνίδια που παίξαμε στην μικρή Ριζούπολη, ο μ.ο. εισιτηρίων ήταν ο υψηλότερος που πέτυχε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα από τότε που υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία (1992-93). Μάλιστα, μόνο η αύξηση των εισιτηρίων της ΑΕΚ αντιστοιχούσε σε 55% της συνολικής ανόδου εισιτηρίων του πρωταθλήματος. Ο δεύτερος Ολυμπιακός είχε μ.ο. μόλις 20.368 εισιτήρια ενώ, ο ΠΑΟ 8.101.

Σημαντικός παράγοντας για την δημιουργία ενότητας πιστεύω ότι ήταν η επιλογή της διοίκησης μας να μην ασχοληθεί με όσους μας άφησαν υποχρεώσεις €108 εκ., με εξαίρεση την συνέχιση του δικαστικού αγώνα κατά του Ψωμιάδη. Από την μίζερη εσωστρέφεια επιλέξαμε την προοπτική και την δημιουργία.

Εν μέσω αυτής της ανεπανάληπτης ατμόσφαιρας, η ομάδα μας, με budget ποδοσφαιριστών μόνο €5 εκ., πάλεψε για τον τίτλο μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Ο τίτλος χάθηκε και ελέω εορταστικής ατμόσφαιρας που λανθασμένα δημιουργήσαμε στο ματς με τον Ιωνικό αλλά, και λόγω της συνήθους αντίστασης από το διαιτητικό σύστημα.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν γνωρίζαμε την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως και γνωρίζαμε τι σήμαινε η έναρξη συνεργασίας του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Θωμά Μητρόπουλο το 1996. Ζήσαμε κι εμείς τους Ποντίκη, Δημητρόπουλο και Κασναφέρη (εκ των «κορυφαίων» διαιτητών της εποχής) όπως, και γνωρίζαμε για το ματς Λυόν-Ολυμπιακός 1-0 το 2001, όπου η «ανυπακοή» του Αυστριακού διαιτητή Μπένκο και η σφαγή (όντως!!) του Ολυμπιακού φαίνεται πως οδήγησε τον Σ. Κόκκαλη να έρθει πιο κοντά με τον Βασίλη Γκαγκάτση. Ετσι πήγαμε από το «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι όλοι άλλοι να πάνε να γ…» στην πολύ πιο πονηρή λογική: «να βοηθάμε όσο χρειάζεται για να παίρνει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός».

Κι εμείς τι κάναμε για όλα αυτά; Σιχαινόμασταν, όπως όλοι οι υγιείς φίλαθλοι, αυτή την κατάσταση και θέλαμε να φέρουμε νέο ήθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύαμε ακράδαντα ότι θα κερδίζαμε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αθέμιτες πρακτικές. Ήμασταν μάλλον αφελείς… Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι ότι προσπαθήσαμε μέχρι τέλους χωρίς να προδώσουμε τις αξίες μας και όλων αυτών των πολλών ΑΕΚτζήδων (και όχι μόνο) που πίστεψαν σε αυτές. Άλλωστε, αν κλέβαμε τίτλους, όπως έκαναν άλλοι, δεν θα είχαν αξία. Φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στην επιτυχία (χρειάστηκε να μας κλέψουν το πρωτάθλημα του ’08 στα χαρτιά) αλλά, δεν τα καταφέραμε. Πληρώσαμε πρώτα εμείς που διοικήσαμε αλλά, και η ΑΕΚ που έμεινε πάλι αδικημένη.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004-08+

Η οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε το 2004 αναλύθηκε προηγουμένως. Στην πορεία της 5ετίας, και χωρίς τα έσοδα του Champions League που στερούσαν από την ΑΕΚ και εξασφάλιζαν με κάθε τρόπο οι ανταγωνιστές μας, έπρεπε να χρηματοδοτούμε από την τσέπη μας το έλλειμμα για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί. Ετσι, μέχρι τις 30/12/08, οι μέτοχοι καλύπταμε τις ζημιές με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά συνολικού ύψους €21,9 εκ. Θυμίζω ότι οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ στις 30/6/08 ανέρχονταν σε €32,3 εκ. ενώ, είχε απαιτήσεις από πελάτες, πωλήσεις παικτών και χορηγούς ύψους €7,6 εκ. και ταμείο €1,6 εκ. Οπότε, καθαρές υποχρεώσεις €23 εκ. Τέλος, για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να διαβάζουν Ισολογισμούς, στις 30/6/09 το αντίστοιχο ποσό ήταν €26 εκ. – χαμηλότερα από όπου αρχίσαμε μετά το άρθρο 44. Σημειωτέον, στις 2/6/09 οι κκ Νοτιάς και Νίκος Θανόπουλος στην συνέντευξη που παρέθεσαν, χαρακτήρισαν την ΠΑΕ ΑΕΚ ελκυστική επένδυση με συνολικές υποχρεώσεις €23,8 εκ.

Ένα στοιχείο που δεν υπολογίζεται από «έγκριτους οικονομικούς αναλυτές αθλητικών δρώμενων» είναι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΠΑΕ ΑΕΚ στις ίδιες περιόδους, καθώς και τα έσοδα που είχε. Κάθε οργανισμός, εταιρία ή άνθρωπος έχει «ισολογισμό με 2 όψεις», Ενεργητικό και Παθητικό. Περιουσία και απαιτήσεις από την μια πλευρά, υποχρεώσεις και καθαρή θέση από την άλλη. Οι προαναφερθέντες αναλυτές, από όλα τα στοιχεία εστίασαν μόνο στις υποχρεώσεις…

Ας συγκρίνουμε λοιπόν τις 2 αυτές περιόδους. Όταν αναλάβαμε το 2004, μετά το κύμα προσφυγών η ΑΕΚ είχε μείνει με μόνα περιουσιακά στοιχεία τους Κατσουράνη και Λυμπερόπουλο. Τα έσοδα της ΠΑΕ για την χρονιά 2003-04 ήταν €13,3 εκ ενώ, οι υποχρεώσεις ήταν €108 εκ (προ Άρθρο 44) και αργότερα €23,2 εκ + €4,5 εκ (μετά το Άρθρο 44). Την χρονιά 2008-09, όπου αποχωρήσαμε η αρχική ομάδα ενεργών μετόχων, τα έσοδα ήταν €25,2 εκ και οι υποχρεώσεις €26 εκ.

Η πιο εντυπωσιακή διαφορά ωστόσο, έγκειται στην ποδοσφαιρική αξία που δημιουργήθηκε την περίοδο 2004-08+. Την ημέρα της παραίτησης μου, 24/1/09, η ΑΕΚ είχε ακόμα στις υπηρεσίες της τους εξής 15 παίκτες με μεταπωλητική αξία: Κυργιάκος, Εντίνιο, Ράμος, Πλιάτσικας, Σκόκο, Σορεντίνο (δανεικός), Γκέντζογλου και την ρήτρα Κατσουράνη. Επίσης, είχε τους Μπλάνκο, Τζεμπούρ, Χετεμάι, Μαντούκα, Σάχα, Μάχο, Κονέ (δανεικός) και Ταχτσίδη. Επιπλέον, είχε 11 διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες Ελπίδων και Νέων και τους έμπειρους Καφέ, Γεωργέα και Μαϊστόροβιτς. Από τους πρώτους 8, η ΑΕΚ μετέπειτα εισέπραξε περίπου €9 εκ. ενώ, οι 8 δεύτεροι, παρά την αξία τους, είχαν διαφορετική (άδοξη οι περισσότεροι) κατάληξη, με πρωτοστατούσες τις παιδαριώδης «γκάφες» Τζεμπούρ, Μπλάνκο και Ταχτσίδη, οι οποίοι έφυγαν ελεύθεροι!!! Για τους νέους διεθνείς ούτε λόγος να γίνεται. Απλά χάθηκαν. Αλήθεια, μήπως το χιλιοειπωμένο λάθος μακράς ανανέωσης του συμβολαίου του κ. Φερέρ κατά την δική μας Διοίκηση, το οποίο κόστισε μετέπειτα περίπου €2 εκ. (και συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της 30/6/08 και μετέπειτα) φαντάζει μικρό μπροστά στις ανωτέρω υπεραξίες; Μήπως, οι υπεραξίες θα έπρεπε να υπολογίζονται έναντι των υποχρεώσεων;

Ακόμα κι αν παραβλέψει κανείς τις υπεραξίες των παραπάνω ποδοσφαιριστών, αναρωτιέμαι, ποια χρέη δημιουργήθηκαν επί των ημερών μου; Συνοψίζω:

Στις 15/5/04, αναλάβαμε με ρίσκο μια ΠΑΕ με €108 εκ υποχρεώσεις και μηδενικά περιουσιακά στοιχεία

Στις 17/11/04, μετά την υπαγωγή στο Αρθρο 44, αναλάβαμε συνολικά €27,7 εκ. υποχρεώσεις (€23,2 εκ. υποχρεώσεις + €4,5 εκ. καταβολές μέχρι τότε).

Στις 30/6/08, οι καθαρές υποχρεώσεις ήταν €23 εκ.

Στις 30/12/08, συμμετείχα με 18% στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προς κάλυψη των ζημιών της τρέχουσας χρήσης.

Στις 24/1/09, αποχώρησα από την Διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Στις 2/6/09, κατά δήλωση των κκ Νοτιά, Θανόπουλου, οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν €23,8 εκ.

Στις 30/6/09, οι καθαρές υποχρεώσεις ήταν €26 εκ.

Τα στοιχεία που αναφέρω είναι αδιάψευστα καθώς προκύπτουν από τους επίσημους Ισολογισμούς και μετοχολόγια της ΠΑΕ, πιστοποιημένα από Ορκωτούς Λογιστές του ΣΟΛ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί όσοι φώναζαν και έγραφαν για την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ εκείνη την εποχή δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν επίσημα στοιχεία; Γιατί προτίμησαν την κινδυνολογία και την δηλητηρίαση των μυαλών των φιλάθλων μας; Εμείς ήμασταν η πρώτη ΠΑΕ στην Ελλάδα που έκανε κάθε χρόνο ανάλυση της οικονομικής κατάστασης σε συνέντευξη Τύπου για να πληροφορήσουμε τους φιλάθλους. Δυστυχώς, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στο τέλος των παρουσιάσεων αυτών, πολλοί από τους παρευρισκόμενους κοιτούσαν αποσβολωμένοι και το μόνο που είχαν να ρωτήσουν ήταν: «καμιά μεταγραφή θα κάνετε;». Δυστυχώς δεν καταλάβαιναν… Στη συνέχεια, πληροφορούσαν τους φιλάθλους γι’ αυτά που επιλεκτικά καταλάβαιναν… Η όντως δύσκολη κατάσταση παραποιήθηκε εντέχνως και αποτέλεσε «ευκαιρία» για προσωπικές επιθέσεις που έβλαπταν κυρίως τον σύλλογο, αποδεικνύοντας και πάλι ότι οι πραγματικοί εχθροί της ΑΕΚ βρίσκονται εντός των Πυλών της…

Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι δεν αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ κατά τα 4,5 χρόνια της διοίκησης μας ενώ, βελτιώθηκε αισθητά η αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ και παραδόθηκε ένας μεγάλος αριθμός ικανών και υποσχόμενων παικτών. Ωστόσο, συνέχισαν να δημιουργούνται (μικρότερες) οικονομικές ζημιές, οι οποίες καλύφθηκαν από εμάς τους μετόχους. Ο βασικότερος λόγος για τις ζημιές ήταν η προσπάθεια σμίκρυνσης του οικονομικού χάσματος με τον πολύ πιο πλούσιο ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός είχε περισσότερα από €120 εκ σε έσοδα από το Champions League αυτά τα χρόνια, έναντι περίπου €20 εκ για την ΑΕΚ (1 χρόνος). Επίσης, είχε ετήσιο τηλεοπτικό συμβόλαιο €7-8 εκ από την κρατική ΕΤ…, όταν εμείς εισπράτταμε €2 εκ από την ιδιωτική Nova. Η διαφορά σε χορηγίες είναι ανυπολόγιστη (θυμίζω ότι εμείς ξεκινήσαμε με €0 από χορηγίες τον πρώτο χρόνο και ξεπεράσαμε τα €6 εκ τον πέμπτο). Η συνολική διαφορά εσόδων Ολυμπιακού-ΑΕΚ κατά την 5ετία ήταν περίπου €150 εκ (€30 εκ / χρόνο).

Η ουσία είναι ότι παρά την τεράστια οικονομική διαφορά ανταγωνιστήκαμε στα ίσια επί 4 χρόνια και, τις 2 χρονιές ήμασταν σαφώς καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Οι γνωστές εξω-αγωνιστικές αποφάσεις μας στέρησαν τίτλους και έσοδα. Θα μπορούσαμε να είχαμε συνεχίσει στο budget των €5 εκ της πρώτης χρονιάς και θα είχαμε μικρότερες ζημιές ωστόσο, θα είχαμε φτάσει στο ίδιο αγωνιστικό επίπεδο;

Το ότι βάλαμε από την τσέπη μας χρήματα για να καλύψουμε μόνο ένα μέρος της διαφοράς των εσόδων που εισέπραξε ο Ολυμπιακός από το CL και την κρατική ΕΤ, έχει αποτελέσει κατηγορία εις βάρος μας αλλά, κατά την γνώμη μου, άδικη.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΝΤΕΜΗ

Τα γεγονότα του 2008 ήταν κομβικά. Τόσο η απώλεια του πρωταθλήματος στα χαρτιά, η διαφωνία για τον τρόπο συμμετοχής μας στα playoffs, όσο και η πίεση από τον κόσμο και τα ΜΜΕ σχετικά με διάφορα θέματα, δημιούργησαν σημαντικές ρωγμές στην μετοχική ομάδα. Η ομοιογένεια και εμπιστοσύνη που υπήρχαν μεταξύ των μετόχων το 2004 είχαν προοδευτικά χαθεί και οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων είχαν φτάσει στην ακραία αντιπάθεια. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πολλοί εξ’ ημών είχαμε φιλικές σχέσεις που κρατούσαν δεκαετίες και βοήθησαν να μην χαθεί το μέτρο στις μεταξύ μας αντιδικίες. Πολλές από τις σχέσεις αυτές παραμένουν ακέραιες μέχρι σήμερα. Το σημαντικό στοιχείο όμως, είναι ότι οι σχέσεις του Ντέμη με κάποιους από τους μετόχους είχαν σοβαρά διαταραχθεί, με ευθύνη και των 2 πλευρών αλλά, και δικής μου που δεν μπόρεσα να τους συμφιλιώσω. Ηταν ολοφάνερο ότι κάποιοι δεν ήταν διατεθιμένοι να συνεχίσουν να τον στηρίζουν, πράγμα που ο Ντέμης αντιλήφθηκε και άρχισε να σκέφτεται την αποχώρηση του.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση ήταν ότι οι μέτοχοι που ασχοληθήκαμε καθημερινά από το 2004, Ντέμης, Κούλης, Κιντής (κατά διαστήματα) κι εγώ, είχαμε εξαντληθεί οικονομικά το 2008. Οι υπόλοιποι μέτοχοι είχαν οικονομικές δυνατότητες, κι έχοντας συσσωρεύσει παράπονα προς εμάς, ήθελαν μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποφάσεις. Με τις διαφωνίες να γίνονται πιο έντονες, ήταν σαφές πως ορθό θα ήταν ν’ αναλάβουν την διοίκηση της ΑΕΚ και τις ευθύνες της από το προσκήνιο.

Ο Ντέμης αποφάσισε να προαναγγείλει την αποχώρηση του το καλοκαίρι του 2008, πράγμα που έπληξε τον ίδιο αλλά και την ΑΕΚ. Είχαμε όλοι μας συζητήσει διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα, ωστόσο άκρη δεν βγάζαμε. Ετσι, ήταν λογικό να πάρει την απόφαση που τον αφορούσε μόνος του, με διάθεση όμως να βοηθήσει εμάς που μέναμε πίσω όσο μπορούσε στην συνέχεια. Ο Ντέμης έχει αγαπηθεί (από πάρα πολλούς) και μισηθεί (από πολύ λιγότερους) όσο κανένας άλλος ΑΕΚτζής. Είναι ένας άνθρωπος οραματιστής, με απίστευτα ψυχικά αποθέματα, ακούραστα δραστήριος, πανέξυπνος με διάθεση για μάθηση (ακόμα και σε λογιστικά) αλλά, και συγκρουσιακός. Τα στοιχεία αυτά, με κομβικό συστατικό τον συγκρουσιακό χαρακτήρα του, γνώρισμα σχεδόν όλων των μεγάλων επιθετικών, ήταν αυτά που του επέτρεψαν να ηγηθεί μιας πρωτόγνωρης επανάστασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εμπνέοντας όλους εμάς που βρεθήκαμε δίπλα του και εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους από όλες τις ομάδες. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες στην συνέχεια μιμήθηκαν στοιχεία του μοντέλου μας, ο ΠΑΟ με την πολυμετοχικότητα, ο ΠΑΟΚ με τον Ζαγοράκη, ο ΟΦΗ με τον Μαχλά κ.α. Δυστυχώς, ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του Ντέμη συνέβαλε στην δημιουργία ρήξεων (μερικές φορές όχι απαραίτητων) που έβλαψαν την ενότητα εντός ΑΕΚ. Όχι βέβαια, πως δεν υπήρχαν αρκετοί που έψαχναν αφορμή για να τσακωθούν… Προσωπικά στον Ντέμη, αρχικά γνώρισα ένα ίνδαλμα μου και τελικά απέκτησα έναν καλό φίλο. Πιστεύω ότι, με τα χρόνια και τις εμπειρίες του, έχει γίνει πιο διαλλακτικός και αποτελεί, στην παρούσα φάση, ίσως το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να βγάλει την ΑΕΚ από τα σημερινά αδιέξοδα.

Από τα αρχικά €4,5 εκ που βάλαμε στην ΑΕΚ, ο Ντέμης έβαλε το €1 εκ. Τον πρώτο χρόνο ήταν, όπως κι εγώ, ο μεγαλύτερος μέτοχος, παίρνοντας το μεγαλύτερο ρίσκο σε μια κατεστραμμένη ΑΕΚ. Ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που υπήρχε τότε μεταξύ όλων μας, τα χρήματα όλων των μετόχων μπήκαν αρχικά σε κοινό λογαριασμό του Ντέμη, εμού και του δικηγόρου μας Αλέξανδρου Μ. Ο Ντέμης δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από την ΑΕΚ σε καμία χρονική στιγμή.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η παραίτηση Ντέμη μας βρήκε να ψάχνουμε για Πρόεδρο αφού, κανείς από τους μετόχους δεν επιθυμούσε την θέση (ο καθένας για δικούς του λόγους). Μεταβατικά, προσφερθήκαμε να αναλάβουμε ο Κούλης κι εγώ. Η σύντομη αυτή περίοδος σημαδεύτηκε από το μεγαλύτερο λάθος της περιόδου 2004-09, την πρόσληψη Μπάγεβιτς. Το ότι μειοψήφισα εναντίον της κίνησης αυτής είναι απλώς «παρηγοριά στον άρρωστο». Μετανιώνω που δεν δήλωσα παραίτηση τότε. Ή θα είχα αποτρέψει την απόφαση των άλλων μετόχων (μάλλον απίθανο) ή, τουλάχιστον θα είχα φύγει χωρίς να συμβάλλω σ’ αυτή την καταστροφική απόφαση. Παρουσίασα επίσημα τον Μπάγεβιτς για να δείξω την διάθεση μου να τον αποδεχτώ και να τονίσω την ενότητα που χρειαζόταν η ΑΕΚ προς όλες τις κατευθύνσεις, μια κίνηση που με πλήττει προσωπικά μέχρι και σήμερα.

Η πρόσληψη του Μπάγεβιτς ήταν καταστροφική για ιδεολογικούς, πρακτικούς και ποδοσφαιρικούς λόγους. Ιδεολογικούς διότι, μια οργάνωση που σέβεται τον εαυτό της, δεν δέχεται πίσω έναν άνθρωπο που της συμπεριφέρθηκε τόσο απαράδεκτα (συμφώνησε με τον άμεσο ανταγωνιστή της και, αποκρύπτοντας το γεγονός, παρέμεινε στην οργάνωση για ένα ακόμα διάστημα, δουλεύοντας άραγε για ποιόν;…). Το ότι είχε προσφέρει τα μέγιστα μέχρι το 1996 δεν μπορεί να σβήσει την συγκεκριμένη άκρως αντιεπαγγελματική πράξη και απλώς, προσμετράται στα θετικά της πορείας του. Δεν αρκεί όμως για να τον επαναφέρει στην οργάνωση. Οι δύο αποτυχημένες επιστροφές του Μπάγεβιτς το αποδεικνύουν.

Πρακτικά, ο Μπάγεβιτς, μετά την κάκιστη πρώτη επιστροφή του, είχε δικαιολογημένα τεράστια καχυποψία και ανασφάλεια για ότι και όσους συνάντησε στην ΑΕΚ το 2008. Παρόλ’ αυτά, με συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης, των οπαδών και των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις κάμφθηκαν και εξασφαλίστηκε «ειρήνη» και σιωπηρή αποδοχή προς το πρόσωπο του. Ο Μπάγεβιτς όμως, αντί να εκμεταλλευθεί το ειρηνικό κλίμα, οχυρώθηκε γύρω από το εγώ του και άρχισε να ξαναβλέπει φαντάσματα. Προσωπικά, μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, άρχισα να διακρίνω μια απέχθεια στο βλέμμα του. Όπως και να έχει, με την ψυχοσύνθεση αυτή προσπάθησε να διαλύσει ότι βρήκε για να κτίσει ένα καινούργιο «δικό του» περιβάλλον, ποδοσφαιρικά και μη.

Ποδοσφαιρικά, οι πράξεις του ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνες για την ΑΕΚ. Παρέλαβε ένα ρόστερ με τουλάχιστον 15 παίκτες με μεταπωλητική αξία και επιπλέον 11 νέους διεθνείς και παρέδωσε, δύο χρόνια μετά, ένα πολύ αποδυναμωμένο και ακριβότερο σύνολο. Ως ελαφρυντικό, πρέπει να πω ότι η ομάδα είχε αρκετούς καινούργιους παίκτες και δεν είχε δέσει ακόμα. Επίσης, υπήρχαν θέματα χημείας, καθώς Μπλάνκο, Σκόκο και Τζεμπούρ δύσκολα μπορούσαν να παίξουν και οι 3 μαζί και δεν υπήρχε δημιουργικός χαφ, πέραν του Καφέ. Τέλος, η ομάδα είχε χάσει τα βασικότερα ηγετικά της στελέχη (Ριβάλντο, Δέλλας, Ζήκος, Λυμπερόπουλος) και δεν είχαν φανεί ακόμα οι νέες ηγετικές φυσιογνωμίες. Το τι έπραξε ο Μπάγεβιτς θα το αναλύσω στη συνέχεια.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΟΥ

Μετά από περίπου 4,5 χρόνια στην Αντιπροεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ, παραιτήθηκα στις 24/1/09 και έκτοτε δεν συμμετείχα σε καμία απόφαση της. Παρότι η συνοχή μεταξύ των μετόχων είχε χαθεί προ πολλού, προσπαθούσαμε να την ανακτήσουμε ανεπιτυχώς. Η παραίτηση μου όμως ήρθε όταν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ μερικών εξ’ ημών. Πρώτον, ενοχλήθηκα ιδιαιτέρως όταν επιχειρήθηκε να περάσει από την Γενική Συνέλευση της 30/12/08 η σύμβαση του προπονητικού κέντρου με ασύμφορους όρους για την ΠΑΕ, χωρίς προηγούμενη ανάλυση προς τους υπόλοιπους μετόχους και παρά την κατ’ επανάληψη έκκληση μου γι’ αυτό προς τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ, Νίκο Θανόπουλο. Δεύτερον, τις ημέρες εκείνες υπήρχαν έντονες διαφωνίες εντός μετοχικής ομάδας όσον αφορά την στρατηγική που θα ακολουθούσαμε στο μέλλον. Ο τότε Πρόεδρος, Γ. Κιντής ζήτησε από τους μετόχους να δεσμευτούν ως προς την μελλοντική οικονομική συνεισφορά τους ειδάλλως, θα έπρεπε να ακολουθηθεί πιο συντηρητική οικονομική πολιτική. Δεν πήρε σαφή απάντηση εκτός από υπόσχεση ότι (μάταια) θα παρθεί νέο δάνειο. Προσωπικά του απάντησα ότι δεν θα μπορούσα να συμμετέχω στο μέλλον καθότι ήδη είχα ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα είχα στην διάθεση μου (κάτι που όλοι οι μέτοχοι γνώριζαν). Το ποτήρι για μένα όμως ξεχείλισε όταν λίγες μέρες αργότερα εντάθηκαν οι επιθέσεις προς το πρόσωπο μου από τους Μανωλά και κυρίως Μπάγεβιτς και ζήτησα από τους άλλους μετόχους την παραδειγματική τιμωρίας τους. Δεν βρήκα ανταπόκριση από τους περισσότερους αλλά, την αντίδραση του Π. Παππά. Χωρίς την στήριξη τους, δεν θα μπορούσα πλέον ν’ ασκήσω Διοίκηση και επέλεξα να παραιτηθώ αθόρυβα, χωρίς να δημιουργήσω πρόβλημα σε κανέναν. Έφυγα έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου αφού α) η ΑΕΚ βρισκόταν σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όταν αναλάβαμε, β) είχα υπερβεί τις οικονομικές δυνάμεις μου (για οικογενειακούς λόγους που όλοι τους γνώριζαν) και γ) πίσω μου έμεναν τέσσερις μεγάλοι εφοπλιστές, όλοι τους ενωσίτες, με την δυνατότητα να κρατήσουν στις πλάτες τους την ΑΕΚ, μαζί με τον – κατά πολλούς – καλύτερο προπονητή στη Ελλάδα, τον οποίο είχαν εκείνοι επιλέξει.

Η αποχώρηση μου ήταν αθόρυβη και δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ. Οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίων μου (και της διοίκησης 2004-08+) ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά περίπου και, αφού είχα αρνηθεί πρόταση του Π. Παππά ν’ αναλάβω την Προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΚ, τον Δεκέμβριο του 2009. Δηλαδή, τον Δεκέμβριο ήμουν ικανός να ηγηθώ της ΑΕΚ, τον Ιανουάριο όμως, αποδιοπομπαίος τράγος…

Αυτό που επιμελώς παραλείφθηκε από αυτούς που άρχισαν να με δαιμονοποιούν είναι ότι στη Γ.Σ. της 30/12/08, μόλις 25 μέρες πριν παραιτηθώ, είχα συμμετάσχει σε ποσοστό 18,17% με καταβολή μετρητών, παραπάνω από το ποσοστό που μου αντιστοιχούσε (14,90%), στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου €6,7 εκ. της ΠΑΕ, η οποία προοριζόταν για το μεγαλύτερο κομμάτι της ζημίας της τρέχουσας χρήσης 2008-09. Η παράλειψη (ή μάλλον απόκρυψη) αυτού του στοιχείου αποτέλεσε βασικό επιχείρημα των λασπολόγων κατά του προσώπου μου, λάσπη την οποία τους επιστρέφω έστω και καθυστερημένα. Παρακολουθούσα εδώ και 4 χρόνια να δω αν κάποιος θα είχε την αξιοπρέπεια να πει την αλήθεια στο θέμα αυτό, αλλά μάταια…

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ 2009-12

Ο Μπάγεβιτς, αντί να κάνει διορθωτικές κινήσεις (πώληση ενός εκ των επιθετικών και αγορά ενός δημιουργικού χαφ) και κυρίως να ενώσει την ομάδα, άρχισε να συμπεριφέρεται τουλάχιστον παράξενα προς κάποιους από τους παίκτες. Ως αποτέλεσμα, σε λιγότερο από 2 χρόνια στον πάγκο, απομάκρυνε 10 παίκτες με μεταπωλητική αξία και τους αντικατέστησε, κατά το πλείστον, με ακριβότερους και σίγουρα χειρότερους. Οι 5 που διασώθηκαν προσωρινά (Σκόκο, Μπλάνκο, Τζεμπούρ, Σάχα και Γκέντζογλου) απομακρύνθηκαν αργότερα από τον έτερο κυνηγό φαντασμάτων, Αδαμίδη. Για τον Αδαμίδη δεν αξίζει να αναφερθώ παραπάνω, όλοι οι ΑΕΚτζήδες πλέον γνωρίζουν… Από τους 15 παίκτες, μόνο οι 7 πουλήθηκαν, με τους Κυργιάκο (€3 εκ) και Εντίνιο (€1 εκ) να παραχωρούνται σε καλές τιμές αλλά, με τον Πλιάτσικα να φέρνει από την Σάλκε μόλις €300.000 (ως βασικός στην Εθνική Ελλάδος τότε…). Οι επόμενοι 8 παίκτες αποτέλεσαν κραχτά παραδείγματα απαξίωσης λόγω «ύπαρξης τους κατά το αμαρτωλό παρελθόν»:

Τζεμπούρ: σπιλώθηκε επικοινωνιακά και αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια έγινε πρώτος σκόρερ και απ’ τους 2-3 καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού.

Μπλάνκο: μετά από 2 χρονιές πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα, ταλαιπωρήθηκε παίζοντας μέχρι και δεξί μπακ-χαφ. Αφέθηκε ελεύθερος.

Χετεμάι: ανταλλάχθηκε με τον (ακριβότερο) Χέρσι… Είναι εδώ και καιρό βασικός στο Campionato.

Σάχα: αφέθηκε ελεύθερος και είναι βασικός σε ομάδα Α’ Εθνικής Αργεντινής.

Μάχο: αφέθηκε ελεύθερος το καλοκαίρι του ’09 ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν βασικός στο Euro με την Εθνική Αυστρίας. Τον Δεκέμβριο του ’08 είχαμε πρόταση αγοράς του έναντι €300.000, ποσό ικανοποιητικό λόγω της λήξης του συμβολαίου του σε 6 μήνες. Εχοντας τους Σάχα και Αραμπατζή, ο Μάχο δεν ήταν απαραίτητος. Ο Μπάγεβιτς απέρριψε την πρόταση, ίσως επειδή την έκανα εγώ…

Μαντούκα: αφέθηκε ελεύθερος και διέπρεψε με τον ΑΠΟΕΛ στο CL.

Κονέ: η ΑΕΚ είχε option επιστροφής του από τον Ηρακλή με €50.000. Ούτε καν ακούστηκε το στοιχείο αυτό… Βασικός κι αυτός στο Campionato σήμερα.

Ταχτσίδης: «Κατηγορήθηκε» ότι διατηρούσε σχέση με γνωστό μοντέλο και άργησε σε πρωινή προπόνηση. Πρέπει να ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που διέπραξε παρόμοια «εγκλήματα». Διαπομπεύθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Ισως έπαιξε ρόλο το ότι αρνήθηκε να υπογράψει με τον μάνατζερ του Μπάγεβιτς, Γιάννη Καινούργιο. Σήμερα βασικός στην Ρόμα.

Προς αντικατάσταση όλων των παικτών με αξία που έφυγαν, στα επόμενα 3 χρόνια ήρθαν περισσότεροι από 40 παίκτες. Μόλις 4 αποδείχτηκαν, έστω και λίγο, πολύτιμοι για τα χρήματα (τα ποσά κατά προσέγγιση και με τους φόρους) που δαπανήθηκαν γι αυτούς:

Λεονάρντο: Κόστος αγοράς €800.000 και συμβόλαιο €250.000 / χρόνο

Μάκος: Κόστος αγοράς €700.000 και €270.000 / χρόνο

Κοντοές: Συμβόλαιο €300.000 / χρόνο

Μανωλάς: Συμβόλαιο €150.000 / χρόνο

Από κει και πέρα, έγινε μεγάλη σπατάλη χρημάτων της ΑΕΚ χωρίς αντίκρισμα. Ενδεικτικά:

Γκερέιρο: Κόστος €2,8 εκ. - συμβόλαιο €700.000 επί 4 χρόνια

Γιάχιτς: Κόστος αγοράς €700.000 και συμβόλαιο €400.000 / χρόνο

Αραούχο: Συμβόλαιο €480.000 / χρόνο

Αρτσε: Συμβόλαιο €550.000 / χρόνο

Νασούτι: Δανεισμός €130.000 και συμβόλαιο €400.000 / χρόνο

Ντιόπ: Συμβόλαιο €1.400.000 / χρόνο

Αργυρίου-Ματεντζίδης: Αγορά €500.000 και συμβόλαια €200.000 / χρόνο

Εντερ: Δανεισμός €150.000 και συμβόλαιο €300.000 / χρόνο

Γκούντιονσεν: Συμβόλαιο €1.100.000 / χρόνο

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ BUDGET 2009-12

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι τις χρονιές που ακολούθησαν την αποχώρηση της πρώτης «ενεργής ομάδας μετόχων» – Νικολαϊδη, Κούλη, Κιντή, Κανελλόπουλου - οι ζημιές χρήσης και οι υποχρεώσεις μεγάλωσαν. Την χρονιά 2009-10, οι ζημίες έφτασαν τα €18,2 εκ., την χρονιά 2010-11 τα €14,3 εκ. Για την χρονιά 2011-12 δεν έχει δημοσιευθεί Ισολογισμός αλλά, υπολογίζεται ότι οι ζημιές ξεπέρασαν τα €10 εκ. Περισσότερα από €42 εκ ζημιές σε 3 χρόνια!!! Σε 4,5 χρόνια, η δική μας διοίκηση είχε ζημιές €24,1 εκ, τις οποίες καλύψαμε με μετρητά. Προφανώς, το σημερινό οικονομικό πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι εναπομείναντες μέτοχοι, άφησαν τις διοικήσεις Θανόπουλου και Αδαμίδη να δημιουργήσουν τόσο μεγάλες ζημιές και, παρά τις μεγάλες ενέσεις ρευστού (από επίσημα στοιχεία, έβαλαν τουλάχιστον €27 εκ εκείνα τα 3 χρόνια) δεν μπόρεσαν να καλύψουν όλες τις ζημιές. Μήπως για τις ζημιές φταίει ότι μειώθηκαν τα εισιτήρια, εκμηδενίστηκαν οι χορηγίες (με την εξαίρεση του ΟΠΑΠ μέχρι πρόσφατα) και αυξήθηκε το ποδοσφαιρικό budget; Στο σημείο αυτό έγκειται η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση όλων αυτών των ετών. Γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε να ενημερώσει για την αύξηση του ποδοσφαιρικού budget (συμβόλαια με φόρους + αγορές – πωλήσεις ποδοσφαιριστών) παρά την δημοσιοποίηση του από την ΠΑΕ; Τα αποδεδειγμένα στοιχεία είμαι σίγουρος ότι θα εκπλήξουν. Ετσι:

2004-05: €5 εκ

2005-06: €7,5 εκ

2006-07: €9,5 εκ

2007-08: €12,5 εκ

2008-09: €13,5 εκ

2009-10: €17 εκ περίπου

2010-11: €15 εκ περίπου

2011-12: €11 εκ περίπου

2012-13: σημαντικά χαμηλότερο αλλά άγνωστο

Η αύξηση του budget από το 2009 και μετά, με ταυτόχρονη μείωση σε ποδοσφαιρική ποιότητα οδήγησε στην προοδευτική κατάρρευση που ζήσαμε. Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σ’ αυτή την ντροπιαστική βαθμολογική θέση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους χειρισμούς του περασμένου καλοκαιριού. Ως γνωστόν, τουλάχιστον 6 ομάδες είχαν παρόμοια προβλήματα με την ΑΕΚ αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν καλύτερους νέους παίκτες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Πως έγινε αυτό; Με την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της ΑΕΚ να απομακρύνει τους Σαβέβσκι (χωρίς καν να του τηλεφωνήσει!!!) και Κόλα και, να τους αντικαταστήσει με τον Τσιάρτα. Οι Σαβέβσκι και Κόλα, από το 2004 έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα, γνωρίζουν όλους τους νέους παίκτες και, μεταξύ άλλων, έχουν επιλέξει παίκτες που παίζουν στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Παπασταθόπουλος, Κλωναρίδης, Ταχτσίδης, Πλιάτσικας, Γκέντζογλου. Όταν λοιπόν το καλοκαίρι επιλέχθηκε ο Φουρτάδο (μάλλον ο χειρότερος παίκτης στην ιστορία της ΑΕΚ) κι ο Γιάγκο και έμεινε ο Γκερέιρο, δεν φταίει η έλλειψη budget για το αποτέλεσμα αλλά, τα μυαλά που το διαχειρίστηκαν. Αποδεδειγμένα, τα μυαλά του Πανιωνίου και του ΟΦΗ ήταν καλύτερα…

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Προσωπικά νοιώθω ότι προσπάθησα με όλες τις δυνάμεις μου για το καλό της ΑΕΚ και σίγουρα δεν την έβλαψα. Είμαι βέβαιος ότι «ανέβηκα στο καράβι» της ΑΕΚ όταν ήταν σε πολύ χειρότερη θέση το 2004 απ’ ότι όταν «κατέβηκα» το 2009 και, είμαι ιδιαίτερα περήφανος που σ’ εκείνο το διάστημα πορευτήκαμε με καθαρές αξίες μέσα στον βούρκο του ποδοσφαίρου. Κρατάω τις αναμνήσεις εκείνης της περιόδου με μεγάλη αγάπη. Η αποχώρηση μου επήλθε μετά από σειρά γεγονότων που διατάραξαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των μετόχων και με προσέβαλαν προσωπικά.

Με στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, μετά την ανεπανάληπτη συσπείρωση του κόσμου της ΑΕΚ που πετύχαμε το 2004, δεν μπορέσαμε να την διατηρήσουμε για να οδηγήσουμε την ομάδα ξανά στην κορυφή. Το ότι δεν καταφέραμε να «κλειδώσουμε» την συνοχή μας (σε επίπεδο μετόχων και ΑΕΚτζήδων συνολικά) είναι ένα γεγονός που θα βαραίνει πάντα την συνείδηση μου. Οι επιμέρους σωστές και λάθος πράξεις μας καθ’ όλη την 5ετία είναι στο μυαλό μου σημαντικές και αναλαμβάνω την ευθύνη στο μερίδιο που μου αναλογεί. Εξυπακούεται ότι δέχομαι να κριθώ γι αυτές. Αρνούμαι όμως ν’ αναλάβω τις ευθύνες όσων μετέπειτα διέλυσαν την ΑΕΚ και προσπάθησαν άνανδρα να μεταφέρουν τις ευθύνες τους στους προηγούμενους, προ-προηγούμενους ή προ-προ-προηγούμενους. Η ομάδα του 2004 δυστυχώς διαλύθηκε το 2008.

Το πιο δυσάρεστο που μου μένει από αυτήν την πορεία είναι κάποια ψέματα εκτοξευμένα από ΑΕΚτζήδες του τύπου: «ο Κανελλόπουλος έχει οικόπεδα κοντά στον ΟΔΔΥ» ή, να υπονοείται μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων (δημοσίευση διαχειριστικού ελέγχου χωρίς πόρισμα) ότι εμείς που δουλέψαμε κατά την περίοδο 2004-08 είμαστε κλέφτες. Προσωπικά είχα ζητήσει (και δημόσια) να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από τρίτον/ανεξάρτητο φορέα. Η διοίκηση της ΠΑΕ επέλεξε να πληρώσει η ίδια τον έλεγχο και να τον δημοσιοποιήσει, παραβιάζοντας οποιαδήποτε αρχή ανεξάρτητου ελέγχου. Γιατί πολύ απλά, αν επιλέξεις να ελέγξεις μια δραστηριότητα και να πληρώσεις γι αυτήν, κρατάς τα συμπεράσματα για τον εαυτό σου. Αν θες να δημοσιοποιήσεις τα συμπεράσματα, φροντίζεις για την ανεξαρτησία του εγχειρήματος. Η διοίκηση της ΠΑΕ, με ευθύνη Αδαμίδη-Παππά και ανοχή Νοτιά, φοβάμαι ότι λειτούργησε σαν κυβέρνηση τρίτης κατηγορίας. Γιατί, ακόμα και τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, όταν κάνουν έλεγχο, συγκροτούν διακομματική εξεταστική επιτροπή…

ΥΓ: Απορίας άξιο είναι το γιατί το Δημόσιο έστειλε δύο φορές δικηγόρο (και όχι γιατί δεν τον έστειλε την τρίτη φορά) για ν’ αντιταχθεί στην υπαγωγή της ΠΑΕ στο Αρθρο 44, εφόσον δεν θα εισέπραττε σχεδόν τίποτα σε περίπτωση χρεωκοπίας της. Γιατί, δεν θα έχανε μόνον τα περίπου €5 εκ. που του επιδικάστηκαν τελικά και εισπράττει σταδιακά αλλά, και αρκετά εκατομμύρια από φόρους συμβολαίων ποδοσφαιριστών των επομένων ετών, ΦΠΑ κλπ. Εκτός αν το Δημόσιο πίστευε ότι αυτά τα ποσά θα υπερκαλύπτονταν από τ’ αντίστοιχα της ΑΕΚ στην Δ’ Εθνική… Η γραφειοκρατία είναι μια εξήγηση για την στάση του Δημοσίου αλλά, μάλλον μόνο μέρος αυτής… Ορισμένοι ίσως θυμούνται ότι την επομένη της πρώτης απόρριψης της αίτησης στο 44, 30/6/04, ορίστηκε Πρόεδρος της ΠΑΕ λαλίστατος δικηγόρος και περιοδεύων πρόεδρος ποδοσφαιρικών ομάδων, χωρίς την συγκατάθεση της μετοχικής ομάδας μας… Αξιοσημείωτη ταχύτητα αντίδρασης… Μήπως η κίνηση αυτή σχετιζόταν με άλλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις οι οποίες πίεζαν να μην ενταχθεί η ΑΕΚ στο Αρθρο 44;

ΥΓ2: Ελπίζω, έστω και 8 χρόνια αργότερα, την ώρα που χιλιάδες εταιρίες αιτούνται για να υπαχθούν στο παραπλήσιο αλλά λιγότερα αποτελεσματικό Αρθρο 99 και, που η Ελλάδα συνολικά αντιμετωπίζει «το δικό της Αρθρο 44», μέσω κουρέματος του χρέους της, ο φίλαθλος κόσμος να καταλάβει καλύτερα την αναγκαιότητα, το συμφέρον όλων των πλευρών και την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ της υπαγωγής της ΑΕΚ ΠΑΕ στο Αρθρο 44, όταν μάλιστα πάνω από 100 εταιρίες στην Ελλάδα είχαν υπαχθεί χρονικά πριν από εκείνη. Ποτέ δεν χύθηκε τόσο μελάνι εναντίον μιας κίνησης σωτηρίας ελληνικής ομάδας, όταν μάλιστα ήταν η μόνη περίπτωση που χρησιμοποίησε ήδη εφαρμοσμένο νόμο του Κράτους. Ολοι θυμόμαστε άλλωστε περιπτώσεις ψήφισης «φωτογραφικών» νόμων, με αρχή το 1993 για τον Ολυμπιακό… Μεγάλη διαφορά… Ολοι αυτοί οι «υπερασπιστές της ισονομίας» που κατέκριναν το Αρθρο 44, που ήταν όταν προηγουμένως ο Ψωμιάδης έκλεβε €21 εκ από τα ταμεία της ΑΕΚ;...

ΥΓ3: Στις 15/1/10, ολοκληρώθηκε και τυπικά η δωρεά των μετοχών μου στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ (και όχι στον Χατζηχρήστο, όπως ελέχθη), όπως είχα ανακοινώσει στις 7/10/09, μια κίνηση κυρίως συμβολική και σύμφωνη με την πεποίθηση μου ότι το μέλλον μιας υγιούς ΑΕΚ βρίσκεται μέσα από την συμμετοχή όλων των ΑΕΚτζήδων στις αποφάσεις της. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τις απόψεις μου, πρέπει ωστόσο να παραδεχτεί ότι παραμένω συνεπής.

ΥΓ4: Εχω κατηγορηθεί εντέχνως για τον τρόπο που επέλεξα να απαντήσω στην πρόταση για συμμετοχή της «ομάδας Μελισσανίδη» στην ΠΑΕ ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2008. Είναι γεγονός ότι υπήρξε ενόχληση όλων των μετόχων για τον τρόπο που αρχικά εκδηλώθηκε αυτή η κίνηση (μέσω των ΜΜΕ). Ηταν επίσης δεδομένος ο προβληματισμός όλων μας για την διαφορά φιλοσοφίας και πρακτικών που μας χώριζαν από τους κ.κ. Μελισσανίδη και Λαυρεντιάδη. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε ν’ αγνοήσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν €70 εκ. για είσοδο στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Ημασταν, λοιπόν, διατεθιμένοι να δεχτούμε κι άλλους μετόχους και να προσπαθήσουμε για μια νέα συνισταμένη ενωσίτικων δυνάμεων, μια διεύρυνση της πολυμετοχικότητας. Ετσι λοιπόν, πριν το περίφημο τηλεφώνημα Ντέμη-Μελισσανίδη, είχαμε αποφασίσει να ζητήσουμε γραπτή πρόταση για να την συζητήσουμε μεταξύ μας και στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε συνάντηση των δύο πλευρών. Το τηλεφώνημα αποδείχτηκε άκαρπο αφού, ο κ. Μελισσανίδης αρνήθηκε να δώσει γραπτή πρόταση. Έκτοτε, η επικοινωνιακή καταιγίδα συνεχίστηκε αλλά δεν υπήρξε νέα επαφή. Αποφασίσαμε λοιπόν να μιλήσουμε επίσημα και προσφέρθηκα να το κάνω με την σύμφωνη γνώμη των άλλων μετόχων. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι διέπραξα σημαντικό λάθος που μίλησα άσχετα αν, στην ουσία πρότεινα κάτι σωστό για την εποχή και χρηματικά επωφελές για την ΑΕΚ. Η σημερινή χρονική απόσταση από το γεγονός επιτρέπει να δούμε την αλήθεια χωρίς εμπάθειες. Αυτό που έκανα με την συνέντευξη μου (Το Βήμα, 29/6/08), ήταν να θέσω μια αρχή διαπραγμάτευσης απόλυτα λογική με τα δεδομένα της εποχής, πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να δουλέψουμε. Απέμενε να δούμε έμπρακτα τις διαθέσεις της άλλης πλευράς. Γιατί εκείνη επέλεξε την σιωπή; Ήμουν σαφής ότι η ομάδα εκείνη (αλλά και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος) ήταν ευπρόσδεκτη να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ με τους ίδιους όρους που είχε πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μόλις πριν από ένα μήνα!! Θυμίζω ότι τον Μαϊο του 2008, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ΑΜΚ ύψους €80 εκ. για το 40% του συνόλου των μετοχών (άρα αποτίμηση €200 εκ). Τελικά, οι νέοι μέτοχοι κατέβαλαν €64 εκ. και απέκτησαν το 32% των μετοχών της ΠΑΕ. Στην ίδια συνέντευξη, την μοναδική που έδωσα στα 4,5 χρόνια μου στην Αντιπροεδρία είχα δηλώσει: «Με 10 εκατ. ευρώ ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει το 5%, με 50 εκατ. ευρώ το 25% και με 70 εκατ. ευρώ το 35%. Αυτό, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, φυσικά». Αυτό σημαίνει ότι οι τότε μέτοχοι δεν θα παίρναμε ούτε 1 ευρώ, όλα τα χρήματα θα έμπαιναν στο ταμείο της ΠΑΕ και οι νέοι μέτοχοι θα συμμετείχαν με αποτίμηση ίση με αυτή του Παναθηναϊκού. Σημειωτέον, ότι οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ στις 30/6/08 ήταν κατά σύμπτωση παρόμοιες με αυτές της ΠΑΕ ΠΑΟ (€22 εκ) ενώ, ο μέσος όρος εισιτηρίων για την χρονιά που πέρασε ήταν 21.570 για την ΑΕΚ και μόλις 9.213 για τον ΠΑΟ... Επίσης, η ΑΕΚ είχε κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα από τον ΠΑΟ αφού, είχε συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς και τα τελευταία 3 χρόνια. Αξιζε η ΑΕΚ λιγότερο από τον ΠΑΟ;;; Προφανώς όχι!! Οποιος ενοχλήθηκε από την πρόταση μου, είτε θεωρούσε την ΑΕΚ μικρότερο μέγεθος από τον ΠΑΟ είτε, παραποίησε γεγονότα και λεγόμενα για λαϊκίστικη κατανάλωση. Γεγονός είναι ότι παρά την πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ παραγόντων του ΠΑΟ (συλλαλητήρια και βαριοί δημόσιοι χαρακτηρισμοί), έγινε ΑΜΚ ύψους €64 εκ. Στην ΑΕΚ, χωρίς πολεμική ατμόσφαιρα και χαρακτηρισμούς, δεν έγινε τίποτα. Όσοι πιστεύουν ότι μπλόκαρα την είσοδο της «ομάδας Μελισσανίδη» στην ΑΕΚ, ας αναρωτηθούν αν ο κ. Μελισσανίδης είναι ο τύπος του ανθρώπου, που όταν θέλει κάτι, σταματάει σε ένα τηλεφώνημα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΕΚ

Είναι ολοφάνερο, ότι στο σημερινό διαλυμένο ελληνικό πρωτάθλημα, η ΑΕΚ πρέπει να κινηθεί για την άμεση σωτηρία της και μετέπειτα ανάκαμψη της με ρεαλισμό, εντιμότητα και σχεδιασμό σε βάθος 2-3 ετών, μέχρι να αποκτήσει ξανά ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Θ΄ αναφερθώ σ’ αυτό λίγο αργότερα.

Θέλω πρώτα να σταθώ στην πιο μακροχρόνια και βιώσιμη λύση για την ομάδα μας. Γνωρίζω ότι η πρόταση που περιγράφω παρακάτω δεν αποτελεί άμεση λύση για την ιδιάζουσα κατάσταση που βρίσκεται η ΑΕΚ. Μπορεί όμως να μπουν οι βάσεις ώστε, ο σπόρος της συγκεκριμένης πρότασης να αποφέρει καρπούς στο μέλλον. Η λύση βρίσκεται μέσα από την ενεργοποίηση όλων μας. Θα σας φανεί ίσως παράξενο να διαβάσετε κάτι τέτοιο από μένα αλλά, η ΑΕΚ εντελώς εσφαλμένα λέγεται ότι είναι επιχείρηση και, η συμμετοχή σε αυτήν επένδυση. Μια επιχείρηση έχει πρωταρχικό σκοπό το κέρδος. Η ΑΕΚ αντίθετα, είτε λέγεται ΠΑΕ, ΚΑΕ ή Ερασιτεχνική, έχει πρωταρχικό σκοπό την αγωνιστική επιτυχία και χρησιμοποιεί τα έσοδα της για να φτάσει σ’ αυτήν. Οσο περισσότερα έσοδα έχει, τόσο περισσότερα έξοδα μπορεί να έχει για να φτάσει όλο και πιο κοντά στο σκοπό της. Αρα, το χρήμα είναι το μέσον και όχι ο σκοπός.

Η έννοια της επένδυσης εμπεριέχει την επιστροφή περισσότερων χρημάτων στο μέλλον από αυτά που καταβάλει κανείς σήμερα. Αρα, προϋποθέτει ότι ο «επενδυτής» θα φύγει με περισσότερα χρήματα από αυτά που θα βάλει. Όμως, πως μπορεί κανείς να αποβλέπει σε κέρδος από ποδοσφαιρική ομάδα όταν 9 στις 10 ομάδες παγκοσμίως χάνουν χρήματα; Οι ομάδες, ακόμα κι αν προσωρινά βγάλουν κέρδος, είναι «καταδικασμένες», ιδίως στην Ελλάδα, να το ξοδέψουν σε μεταγραφές για να βελτιωθούν. Δεν επιστρέφουν το κέρδος στον ιδιοκτήτη. Οποιοσδήποτε φερόμενος ως επενδυτής ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή τον εαυτό του. Η θα κλέψει αφού έχει προηγουμένως «παραμυθιάσει» τον κόσμο ή, θα χάσει χρήματα από λάθος του. Το θέμα είναι ο κόσμος επιτέλους να καταλάβει ότι φαινόμενα Σκλαβενίτη, Ξενιάδη ή Petit Chateau δεν αποτελούν σωτήρες ως μάνα εξ’ ουρανού. Χορτάσαμε πλέον… Γιατί, αν πιστεύει κανείς επενδυτές «δώρα φέροντες», θα καταλάβει εκ των υστέρων ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από ανθρώπους που έκλεψαν το ταμείο της ομάδας (π.χ. Ψωμιάδης). Οι άνθρωποι της δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι χάνουν χρήματα εν γνώση τους, όπως εμείς του 2004, δεν πρόκειται να βρεθούν λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Η ΑΕΚ μοιάζει πολύ περισσότερο με μια κοινωνική οργάνωση που παράγει πολιτισμό (αντίστοιχο με αυτόν που υπάρχει στην γενικότερη κοινωνία). Επομένως, ο τρόπος που πρέπει να διοικείται πρέπει να μοιάζει με κάποιες από αυτές τις οργανώσεις και να αντιπροσωπεύει, ει δυνατόν, όλα τα μέλη της. Αν θέλει όμως να καθιστά περήφανα τα μέλη της, πρέπει να αποτελεί και σωστό παράδειγμα για την κοινωνία. Σήμερα, με την χρεωκοπία ή το Πρωτοδικείο ενόψει, πιστεύω ότι, πιο πολύ από ποτέ, ήρθε η ώρα η ΑΕΚ να σχεδιάσει το επόμενο βήμα της. Αλλωστε, πρώτη η ΑΕΚ έκανε την κίνηση να εξελιχθεί από μοναρχία (ένας ιδιοκτήτης), σε ολιγαρχία (πολυμετοχικότητα). Πιστεύω μπορεί να ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο και να εξελιχθεί σε δημοκρατία, ζητώντας την ενεργή συμμετοχή της βάσης της, των φιλάθλων της.

Εξάλλου, λόγω της γενικότερης κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα αλλά, και τις επιταγές της UEFA σχετικά με το Financial Fair Play (κάθε ομάδα θα μπορεί να ξοδεύει όσα εισπράττει), η αναγκαιότητα της «συμμετοχικότητας» έχει καταστεί μονόδρομος. Ενας μονόδρομος ωστόσο, δημιουργικός και αναπτυξιακός εφόσον οργανωθεί σωστά. Ενας μονόδρομος που θ’ αποτελέσει πλεονέκτημα για όποιες ομάδες τον αντιληφθούν και τον ακολουθήσουν γρηγορότερα από τις άλλες.

Η «συμμετοχικότητα» σκοπεύει στην ενεργοποίηση των φιλάθλων για να πλάσσουν το μέλλον της ομάδας τους. Προτρέπει να έρθουν πιο κοντά στις αποφάσεις με την δύναμη της ψήφου τους. Τους καλεί να γίνουν συνυπεύθυνοι και όχι επικριτές. Τους ζητά να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο αύριο για κάτι που όλοι αγαπούν. Στις πολλές επιτυχημένες περιπτώσεις εφαρμογής αυτής της ιδέας στο εξωτερικό, η ανταπόκριση χιλιάδων φιλάθλων έχει οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη για τις ομάδες, όχι μόνο οικονομικά αλλά, κυρίως στην βελτίωση της «ατμόσφαιρας» γύρω από την ομάδα, η οποία με την σειρά της συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία εντός αγωνιστικού χώρου.

Οι βασικές αρχές της «συμμετοχικότητας» είναι κατά την γνώμη μου οι παρακάτω. Πιστεύω ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των ενωσιτών στις αποφάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή διακυβέρνηση του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα:

Δικαίωμα μίας και μόνο ψήφου για όλα τα μέλη/μετόχους ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ισχύς και η βούληση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων. Ολα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εκλέγονται βάση αυτής της αρχής με προκαθορισμένη 4ετή θητεία.

Πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των ΠΑΕ και ΚΑΕ. Κάτι τέτοιο φαντάζει εύκολο δεδομένης της εκφρασμένης βούλησης των σημερινών ιδιοκτητών να πάψουν να είναι. Μόνο ελέγχοντας την πλειοψηφία, η πλατιά μάζα των ενωσιτών θα νοιώσει ότι μπορεί να εκλέξει τις διοικήσεις των ομάδων και να συμμετέχει στις σημαντικές αποφάσεις. Η πεποίθηση του ότι «μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση πολλών χιλιάδων φιλάθλων στο εγχείρημα.

Σαφής διάκριση μεταξύ μελών του Δ.Σ. της «συμμετοχικότητας» και εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της ΠΑΕ και ΚΑΕ. Τα μέλη της θα είναι ουσιαστικά ιδιοκτήτες και ο ρόλος τους είναι να δίνουν την στρατηγική κατεύθυνση αλλά όχι να ασκούν καθημερινή διοίκηση στην ΠΑΕ και ΚΑΕ. Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα στελέχη της ΠΑΕ και ΚΑΕ να υλοποιούν τις αποφάσεις αλλά να υπόκεινται στον έλεγχο της «συμμετοχικότητας».

Δημιουργία Ανεξάρτητης Ελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί προϋπόθεση ουσιαστικού ελέγχου αλλά και ορθής ενημέρωσης των φιλάθλων. Tα μέλη της πρέπει να είναι τεχνοκρατικά καταρτισμένα, να εκλέγονται και να αμοίβονται από την «συμμετοχικότητα». Μόνο όταν δεν αμοίβονται και αναφέρονται στην εκάστοτε Διοίκηση της ΠΑΕ και ΚΑΕ, μπορούν πραγματικά να παράγουν αμερόληπτα και χρήσιμα συμπεράσματα.

Καταστατική απαγόρευση δημιουργίας οικονομικού ελλείμματος σύμφωνα με τις επιταγές της UEFA (Financial Fair Play) για όλα τα τμήματα/αθλήματα.

Μηχανισμό παρακολούθησης του συμφωνημένου προϋπολογισμού των ομάδων ώστε, σε περίπτωση αποκλίσεων να καλείται η Διοίκηση της ΠΑΕ ή ΚΑΕ να καλύψει το έλλειμμα άμεσα ή να κηρύσσεται έκπτωτη.

Οικοδόμηση συνεργασίας με την Ερασιτεχνική με απώτερο σκοπό την συνένωση δυνάμεων στο μέλλον.

Δημιουργία Κλάδου Πολιτισμού για την ανάδειξη της διαφορετικότητας του να είναι κανείς ΑΕΚ. Εν μέσω τεράστιου ελλείμματος πολιτισμού στην κοινωνία μας, μια τέτοια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία διαπρεπών ενωσιτών του χώρου, θα είχε πάρα πολλά να προσφέρει σε όλους.

Τέσσερις προϋποθέσεις υπάρχουν για να υλοποιηθεί επιτυχώς αυτή η προσπάθεια: α) η πίστη ότι μπορεί να εφαρμοστεί, β) η δημιουργία ηγετικής ομάδας που να εμπνέει όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της ΑΕΚ, γ) να σκοτώσει μέσα του ο ΑΕΚτζής το παραμύθι του οποιουδήποτε Μεσσία και δ) να καταλάβει ότι αν δεν συμμετέχει σε κάτι που αγαπάει (αλλά απλώς συνεχίζει να κρίνει) θα ζήσει πολύ χειρότερες μέρες.

Εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης για την ΑΕΚ, όπως γίνεται επιτυχώς στην Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ Μαδρίτης και τόσες άλλες ομάδες, θα αποκτήσουμε μόνιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των κυρίων ανταγωνιστών μας. Αλλωστε, ο ΠΑΟ μόλις τώρα αρχίζει τον κύκλο των δικών του «πριγκηπόπουλων» ενώ, ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει την διαδικασία αυτή την χρονιά που δεν θα εισπράξει τα €30 εκ. από το Champions League, και ίσως και νωρίτερα. Είναι βέβαιο ότι οι δύο ομάδες αυτές θα ταλαιπωρηθούν για πολλά χρόνια από τους δικούς τους «σωτήρες». Η ΑΕΚ όμως, θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά.

Πως θα μπορούσε όμως αυτή η ιδέα να γίνει πράξη; Εδώ που έχουμε φτάσει, πιστεύω ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος που να μας ενώσει καθώς, όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με την ΑΕΚ έχουμε τραυματισμένη εικόνα. Μόνο μια πολυσυλλεκτική ηγετική ομάδα, κυρίως νέων άφθαρτων προσώπων, θα μπορούσε να παίξει αυτό τον ρόλο, με σκοπό να δημιουργήσει το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της. Πιστεύω ότι η ιδέα της «Μεγάλης Βρετανίας» του κ. Τροχανά θα μπορούσε να ήταν μια σωστή αρχή. Δυστυχώς, σκοτώθηκε εν τη γενέσει της με την απουσία ορισμένων προσκεκλημένων. Ετσι, η ΑΕΚ επέστρεψε στην καθοδική της πορεία.

Δυστυχώς, φαντάζει δύσκολο να συγκροτηθεί αυτή η ομάδα «στρατηγικού σχεδιασμού» λόγω αντιλήψεων και συμπεριφορών ορισμένων. Ωστόσο, όποιοι άνθρωποι αναλάβουν την διοίκηση της ομάδας οφείλουν να πουν ορισμένες αλήθειες:

1.Οσο μια ομάδα, ο Ολυμπιακός εν προκειμένω, «επιχορηγείται» με €30 εκ ετησίως λόγω συμμετοχής στο CL, δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός (και ενδιαφέρον) στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ενδεικτικά, η ΑΕΚ είχε λιγότερα από €15 εκ συνολικά έσοδα πέρσι ενώ, ο Ολυμπιακός €67 εκ. Οι μικρότερες ομάδες είχαν μονοψήφιους αριθμούς. Το καλό scouting δύσκολα καλύπτει τέτοιες οικονομικές διαφορές.

2.Κανένας ΑΕΚτζής ή ομάδα ΑΕΚτζήδων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύπτει ετησίως τα €30 εκ της ευρωπαϊκής επιχορήγησης του Ολυμπιακού. Δυστυχώς, η επιδειξιομανία πολλών Ελλήνων στο παρελθόν, έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση στο φίλαθλο κοινό ότι «€20-30 εκ είναι αστείο ποσό»…

3.Οσο συνεχίζεται η αποδυνάμωση των ελληνικών ομάδων, θα παίρνουν λιγότερους βαθμούς στην Ευρώπη και θα διολισθαίνει η ειδική βαθμολογία της χώρας. Νομοτελειακά, μετά από 2-3 χρόνια, ο Ολυμπιακός δεν θα μπει απευθείας σε ομίλους του CL και τελικά θ’ αποκλειστεί χωρίς να εισπράξει τα €30 εκ. Θυμίζω ότι την μοναδική φορά που συνέβη αυτό τα τελευταία 15 χρόνια (αποκλεισμός από Ανόρθωση), ο Ολυμπιακός κατέληξε 5ος στο ελληνικό πρωτάθλημα και αποχώρησε ο Σ. Κόκκαλης, αφήνοντας πάνω από €100 εκ. σε υποχρεώσεις στον Β. Μαρινάκη.

Ουσιαστικά, αργά ή γρήγορα, το πρωτάθλημα μας θα καταστεί ξανά ανταγωνιστικό με την διαγραφή αυτής της ευρωπαϊκής αδικίας, λόγω αγωνιστικής αδυναμίας των ελληνικών ομάδων. Τι ειρωνεία!! Ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι μέχρι σήμερα να πασχίζουν όλες οι ελληνικές ομάδες για βαθμούς στην Ευρώπη, και το 90%+ των χρημάτων να τα εισπράττει μια. Η τραγικότερη όμως ειρωνεία είναι να αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός στο ελληνικό πρωτάθλημα με την ευρωπαϊκή επιχορήγηση μιας ομάδας, η οποία σχεδόν κάθε χρόνο (12 από τα 15 χρόνια) αποκλείεται από τον πρώτο γύρο του CL. Σε τι αποσκοπεί αυτό το status quo; Πάντως όχι στην επάξια εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Μάλλον στην εδραίωση του «πρώτου στο (όλο και φτωχότερο) χωριό».

Κατά την γνώμη μου, η διοίκηση της ΑΕΚ οφείλει να τονίσει αυτή τη στρέβλωση και να ζητήσει – μαζί με τις άλλες 14 πληττόμενες ομάδες – να μοιράζονται τα χρήματα του CL σε όλες τις ομάδες (όπως γίνεται π.χ. με τα τηλεοπτικά δικαιώματα). Σκοπός αυτής της κίνησης, η οποία αναγνωρίζει το όφελος του ανταγωνισμού για όλους (ακόμα και του Ολυμπιακού μακροπρόθεσμα), θα είναι να μικρύνει την οικονομική ψαλίδα των ομάδων και ν’ ανέβει το ενδιαφέρον των φιλάθλων και τα έσοδα των ΠΑΕ συνολικά.

Στην Ελλάδα όμως, πολλές ομάδες, αδυνατώντας να δουν το συμφέρον τους λόγω δεσμών που συνάπτουν με την εκάστοτε ισχυρή ΠΑΕ, ενδέχεται να καταψηφίσουν το αυτονόητο και να παραμείνει το status quo. Ετσι, η διοίκηση της ΑΕΚ θα πρέπει παράλληλα να δουλεύει για το εξής ενδεχόμενο. Την στιγμή, που σε 2-3 χρόνια, ο Ολυμπιακός θα περάσει στην περίοδο της απότομης λιτότητας χωρίς CL. Αυτό μπορεί να το πράξει επενδύοντας (με πολύ λίγα χρήματα πλέον) σε νέα υποσχόμενα παιδιά, τα οποία θα είναι έτοιμα να πρωταγωνιστήσουν σε ένα πιο ισότιμο πρωτάθλημα σε 2-3 χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό το πλάνο θα το αγκάλιαζαν οι ΑΕΚτζήδες, εντός σημερινών συνθηκών, αρκεί να το επικοινωνούσε σωστά η διοίκηση και να το εφάρμοζε με ικανούς ανθρώπους.

Προσωπικά, θα είμαι παρών (όπως στο παρελθόν) σε οποιοδήποτε κάλεσμα για διάλογο για το καλό της ΑΕΚ και είμαι διαθέσιμος να συμμετέχω σε μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση που περιέγραψα. Όμως, όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, αποκλείω την εμπλοκή μου με τα διοικητικά της ΑΕΚ όσο, α) το Κράτος και η κοινωνία επιτρέπουν να επικρατεί η νοοτροπία «επιφανών» παραγόντων, οι οποίοι προσπαθούν ν’ αποκτήσουν εύνοια για τις ομάδες τους και αντιλαμβάνονται τον αθλητισμό ως βήμα για προκλητική και χυδαία επίδειξη δύναμης, τραμπουκισμού και πλούτου, β) ο οπαδικός Τύπος (κίτρινος, πράσινος και κόκκινος) συνεχίζει να φανατίζει και να δηλητηριάζει τον φίλαθλο και, γ) η Πολιτεία αδυνατεί να επιβάλλει την έννομη τάξη, και να δημιουργήσει συνθήκες ισονομίας μέσω αθλητικής δικαιοσύνης και διαιτησίας. Κακά τα ψέματα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και όχι μόνο…) ο νομοταγής έχει σημαντικό μειονέκτημα απέναντι στον παράνομο. Στην κοινωνία πολλοί επιβιώνουν, στο ελληνικό ποδόσφαιρο όμως, δυστυχώς μόνο ο νικητής. Και όσο τιμωρούνται μόνο τα «μικρά ψάρια», το ποδόσφαιρο μας θα κατρακυλάει στην ανυποληψία που του προσδίδουν οι «φάλαινες». Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο κάθε Αντώνης, Θωμάς ή Βασίλης δεν λειτουργούσε και για λογαριασμό του εκάστοτε «νονού» ή «θείου»; Αν δεν σταματήσει αυτή η κοροϊδία, οι κερκίδες των γηπέδων μας θα συνεχίσουν ν’ αδειάζουν γιατί δυστυχώς στον αθλητισμό ένας βρώμικος παίκτης είναι αρκετός για να χαλάσει το παιχνίδι».

«Αν δεν υπογράψει, δεν ξαναπαίζει ο Σπυρόπουλος»

27/12/2012
 Πιο ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να αναφερθεί ο Λάζαρος Κουτλίδης στο θέμα που προέκυψε με τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο. «Αν δεν υπογράψει, δεν ξαναπαίζει» τόνισε ο διευθυντής ποδοσφαίρου του Πανιωνίου.

«Αν δεν υπογράψει, δεν ξαναπαίζει ο Σπυρόπουλος»
Παράλληλα προσθέτει πως οι απαιτήσεις του νεαρού αμυντικού για το νέο συμβόλαιο (αυτό που είναι σε ισχύ λήγει το καλοκαίρι) ήταν υπέρογκες και απόφαση της διοίκησης είναι πλέον να τον βάλει στο «ψυγείο» εφόσον δεν αλλάξει στάση.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κουτλίδης στο «panionianea.gr»:

«Τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν υπογράψει το νέο συμβόλαιο ο Σπυρόπουλος, δεν θα ξαναπαίξει. Εμείς του κάναμε την πρόταση ανανέωσης και αυτός αρνήθηκε και ζητάει τρελά λεφτά. Αυτό εγώ προσωπικά το βλέπω ως μεγάλη αχαριστία. Εμείς τον κάναμε παίκτη. Την περασμένη χρονιά δεν έπαιζε στην Γ' Εθνική, γύρισε το Καλοκαίρι στην ομάδα και τον πίστεψε ο Ελευθερόπουλος. Εμείς ποντάραμε επάνω του, αν και δεν είχε καθόλου εμπειρίες, με κίνδυνο να μην μας βγει. Πριν λίγες μέρες του κάναμε την πρόταση, όμως ξαφνικά ζήταγε πολλά χρήματα».

«Θα ήταν εύκολο να του δώσουμε τα λεφτά που μας ζήτησε, όμως θα χαλούσαν οι ισορροπίες της ομάδας. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει τα περισσότερα χρήματα από όλους της παίκτες ο Σπυρόπουλος. Ακόμα και από τους έμπειρους της ομάδας να αμείβεται περισσότερο. Δεν γίνεται αυτό. Επαναλαμβάνω, πως αν δεν ανανεώσει, τότε θα προπονείται με την ομάδα Κ.20 του συλλόγου και θα μείνει στην εξέδρα ως το Καλοκαίρι. Η απόφαση αυτή είναι καθαρά δική μου. Το έχω συζητήσει και με τον προπονητή και δεν έχει φέρει κάποια αντίρρηση».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτλίδης μίλησε για τις επόμενες κινήσεις της κυανέρυθρης ΠΑΕ, σχετικά με τις ανανεώσεις των νεαρών άσων της ομάδας:

«Θα γίνουν τώρα και οι επιπλέον κινήσεις για να ανανεώσουν τα παιδιά. Με τον Κούρο έχει προγραμματιστεί μετά τις γιορτές να κληθεί να ανανεώσει, όπως θα γίνει και με τον Ντούνη. Ο Κολοβός έχει ήδη υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Όλοι γνωρίζουν ότι στον Πανιώνιο έκαναν το όνομα τους και το εκτιμούν αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Σπυρόπουλος φέρθηκε έτσι».

Όσον αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ιστορικού, τόνισε:
«Φυσικά και θα κινηθούμε για την ενίσχυση της ομάδας. Βέβαια δεν εύκολη η αγορά, καθώς έχουμε και τον περιορισμό στις μεταγραφές μας, αλλά θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα. Αρκετές ομάδες θα πάρουν δανεικούς και από τον Ολυμπιακό, εμείς δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες προχωρημένες επαφές με παίκτες, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Τέλος, αναφέρθηκε στις θέσεις που «πονάει» η ομάδα και θα υπάρξει ενίσχυση:

«Θέλουμε στόπερ, αμυντικό χαφ και επιθετικό. Αν τελικά δεν αλλάξει κάτι με τον Σπυρόπουλο, τότε θα πάμε και για δεξί μπακ».

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των κορυφαίων

27/12/2012
 Ο Π.Σ.Α.Π. ανακοινώσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που διεκδικούν τα βραβεία των κορυφαίων της περασμένης σεζόν. Λυμπερόπουλος, Μανιάτης, Μήτρογλου υποψήφιοι ως καλύτεροι Έλληνες.

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των κορυφαίων
Τα ονόματα είναι γραμμένα κατ’ αλφαβητική σειρά. Ο νικητής κάθε κατηγορίας θα ανακοινώνεται κατά την διάρκεια της Γιορτής του Ποδοσφαιριστή που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 20:00

Οι τρεις που πήραν τις περισσότερες ψήφους ανά κατηγορία, είναι:

Καλύτερος Έλληνας Ποδοσφαιριστής:
Λυμπερόπουλος Νίκος (Α.Ε.Κ.)
Μανιάτης Γιάννης (Ολυμπιακός)
Μήτρογλου Κώστας (Ατρόμητος)

Καλύτερος Ξένος Ποδοσφαιριστής:

Λέτο Σεμπάστιαν (Παναθηναϊκός)
Μιραλάς Κέβιν (Ολυμπιακός)
Σουμπίνιο Ντα Σίλβα (Ο.Φ.Η. – Λεβαδειακός)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής (Ταλέντο):
Βλαχοδήμος Παναγιώτης (Skoda Ξάνθη)
Κλωναρίδης Βίκτωρ (Α.Ε.Κ.)
Σταφυλίδης Κώστας (Π.Α.Ο.Κ.)

Καλύτερος Τερματοφύλακας:
Βελλίδης Μάρκος (Άρης)
Καρνέζης Ορέστης (Παναθηναϊκός)
Μέγιερι Μπάλαζ (Ολυμπιακός)

Καλύτερος Προπονητής:
Βαλβέρδε Ερνέστο (Ολυμπιακός)
Δώνης Γιώργος (Ατρόμητος)
Παράσχος Γιώργος (Λεβαδειακός)

Καλύτερος Διαιτητής:
Γιάχος Θανάσης (Χίου)
Κάκος Τάσος (Κέρκυρας)
Τριτσώνης Σταύρος (Αθηνών)

Καλύτερος Ποδοσφαιριστής Football League:
Καντί Κάλβιν (Βέροια)
Μαραγκουδάκης Μάρκος (Πλατανιάς)
Φουρτάδο Χοσέ Εμίλιο (Παναχαϊκή 2005)


Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής (Ταλέντο) Football League:

Ανάκογλου Δημήτρης (Πανσερραϊκός)
Ντίνας Θανάσης (Παναχαϊκή 2005)
Ολάϊταν Μάϊκλ (Βέροια)

Καλύτερος Τερματοφύλακας Football League:
Καντιμοίρης Γιώργος (Βέροια)
Κουτσόπουλος Δημήτρης (Πανθρακικός)
Λαζαρίδης Γιώργος (Πλατανιάς)

Καλύτερος Ποδοσφαιριστής Football League 2 – 1ος Όμιλος:
Λιβέρης Στέλιος (Ζάκυνθος)
Περογαμβράκης Αλέξανδρος (Ρούβας)
Πλουσής Βασίλης (Χανιά)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής (Ταλέντο) Football League 2 – 1ος Όμιλος:
Ανωγειανάκης Μύρων (Χανιά)
Βασιλόγιαννης Ανδρέας (Κεραυνός Γλυφάδας)
Κοροβέσης Νίκος (Απόλλων Σμύρνης)

Καλύτερος Τερματοφύλακας Football League 2 – 1ος Όμιλος:

Θεοδωρακόπουλος Διονύσης (Πανηλειακός)
Κοψαχείλης Σωκράτης (Καλαμάτα)
Χώνος Γιάννης (Κεραυνός Γλυφάδας)

Καλύτερος Ποδοσφαιριστής Football League 2 – 2ος Όμιλος:

Διαμαντίδης Κώστας (Νίκη Βόλου)
Μαχαιρούδης Αντώνης (Εθνικός Γαζώρου)
Σουλίδης Νίκος (Τύρναβος 2005)

Καλύτερος Νέος Ποδοσφαιριστής (Ταλέντο) Football League 2 – 2ος Όμιλος:
Γιαννιώτης Ανδρέας (Εθνικός Γαζώρου)
Κατσίκης Παναγιώτης (Τηλυκράτης Λευκάδας)
Μωυσιάδης Λάζαρος (Π.Α.Ο.Κ. – Απόλλων 1926)

Καλύτερος Τερματοφύλακας Football League 2 – 2ος Όμιλος:
Γιαννιώτης Ανδρέας (Εθνικός Γαζώρου)
Καραναστάσης Πέτρος (Τύρναβος 2005)
Κελπέκης Χρήστος (Α.Ε.Π. Ηρακλής)

Στους πρώτους σκόρερ των πρωταθλημάτων 2011-2012 και συγκεκριμένα:

Superleague:
Κέβιν Μιραλάς (Ολυμπιακός) 20 γκολ

Football League:
Φουρτάδο Χοσέ Εμίλιο (Παναχαϊκή 2005) 19 γκολ

Football League 2 – 1ος Όμιλος:
Καραχάλιος Παναγιώτης (Κεραυνός Γλυφάδας) 9 γκολ
Περογαμβράκης Αλέξανδρος (Ρούβας) 9 γκολ
Χρυσάφης Γιάννης (Αστέρας Μαγούλας) 9 γκολ

Football League 2 – 2ος Όμιλος:
Μαχαιρούδης Αντώνης (Εθνικός Γαζώρου) 13 γκολ


ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

1. Για την προσφορά τους στο ποδόσφαιρο:
Δέλλας Τραϊανός
Λυμπερόπουλος Νίκος
Μπασινάς Άγγελος
Χαλκιάς Κώστας

2. Τον Φερνάντο Σάντος
«ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» για τις δηλώσεις του στις 16 Ιουνίου στο EURO 2012

3. Την Εθνική Νέων και τον προπονητή Κώστα Τσάνα
Για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας

4. Τον ποδοσφαιριστή Δημήτρη Γελαδάρη
Σε ηλικία 38 ετών εκτός από επαγγελματίας ποδοσφαιριστής παρακολουθεί μαθήματα στο Εσπερινό Γενικό Λύκειο Δράμας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 20:00 στο ξενοδοχείο "DIVANI CARAVEL" (Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα).

Κοβάσεβιτς: «Ο Φέισα μένει»

27/12/2012
 Διέψευσε τα σενάρια περί αποχώρησης του Λιούμπομιρ Φέισα από τον Ολυμπιακό ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς μιλώντας στη σερβική ιστοσελίδα sportal.rs. Τι είπε για Μαξίμοβιτς, Γκρμπιτς και Κάταϊ.

Κοβάσεβιτς: «Ο Φέισα μένει»
«Ο Φέισα παραμένει στην ομάδα μας, ανεξάρτητα από τις προτάσεις που υπάρχουν», ξεκαθάρισε ο τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης και επικεφαλής τμήματος σκάουτινγκ των Πειραιωτών, ενώ διέψευσε τα σενάρια για τον 21χρονο αμυντικό του Ερυθρού Αστέρα, Νίκολα Μαξίμοβιτς. «Άκουσα κι εγώ τις φήμες αυτές, αλλά δεν αληθεύουν. Ο Μαξίμοβιτς δεν είναι επιλογή μας».

Για το ενδεχόμενο να δοθούν δανεικοί στον Ερυθρό Αστέρα οι Κάταϊ και Γκρμπιτς, είπε: «Ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας έχουν οικογενειακούς δεσμούς. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε, αν μπορούμε. Όσο για τον Γκρμπιτς και τον Κάται, αν υπάρχει ενδιαφέρον και θέλουν οι δύο πλευρές, τότε όλοι θα είναι ικανοποιημένοι».

Τέλος, για την περαιτέρω ενίσχυση του Ολυμπιακού, τόνισε: «Θα δούμε τι είναι καλύτερο για τον Ολυμπιακό και τους παίκτες μας. Κάναμε ένα καλό πρώτο μισό στη σεζόν, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι, αλλά αυτές τις μέρες θα καθίσουμε να δούμε και να συμφωνήσουμε στο τι θα κάνουμε τη συνέχεια».

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στη ''Βιντιάδα''»

27/12/2012
 Με ανακοίνωσή τους οι μικρομέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ δίνουν στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία που αφορούν την κατάσταση στην ομάδα, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν εμπλέκονται με κανένα τρόπο στην υπόθεση Βιντιάδη.

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στη ''Βιντιάδα''»
Η ανακοίνωση:

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στη «Βιντιάδα» που απασχολεί τους φιλάθλους της Α.Ε.Κ, τον τελευταίο καιρό. Όχι γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τη διάσωση και τη σωτηρία της, άλλωστε έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για το σκοπό αυτό, αλλά γιατί, αν θέσουμε ορισμένα ερωτήματα, που απορρέουν από την κοινή λογική, είναι δυνατόν να μας κατηγορήσουν ως υπαιτίους της αποτυχίας του σήριαλ αυτού και να επιρρίψουν σε εμάς την ευθύνη.

Γι’ αυτό, με την ανακοίνωσή μας αυτή, θέλουμε, απλά και μόνο, να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, επί σχετικών θεμάτων που προβάλλονται στον Τύπο, για να ενημερωθούν οι φίλαθλοί μας και να σχηματίσουν, οι ίδιοι, άποψη και συγκεκριμένα:

1.- Αδειοδότηση της Π.Α.Ε.

Όπως προκύπτει από τον τελευταίο ισολογισμό της 30ης/6/2012, η Π.Α.Ε. έχει Αρνητική Καθαρή Θέση -19.122.082 ΕΥΡΏ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι σωρευμένες ζημιές της, από το 2005, που ανέρχονται σε 61.750.101 ευρώ, έχουν εξαφανίσει τα κεφάλαια και τα αποθεματικά της και υπάρχει, ακόμη, ακάλυπτο υπόλοιπο (αρνητικό) -19.122.082 ευρώ, αυτός δε ήταν και ο σπουδαιότερος λόγος, που δεν πήρε η ομάδα αδειοδότηση από την Ε.Π.Ο.

Για να καλυφθεί το πρόβλημα αυτό πρέπει να μπουν στο ταμείο της εταιρείας, το πιο πάνω ποσό των 19.122.082 ευρώ, πλέον του 50% του μετοχικού της κεφαλαίου (περίπου άλλα 5 εκ), δηλαδή, συνολικά, 23,5 εκ. ευρώ. με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (άρθρα 47, 48 Ν.2190/20 και 73 παρ. 3 Ν.2725/1999) και όχι με δάνειο.

Γράφτηκε στον Τύπο, ότι ο Βιντιάδης και οι συνεργάτες του θα βάλουν περί τα 10 – 12 εκ. ευρώ και θα πάρουν το 51% των μετοχών της ΑΕΚ-ΠΑΕ, για να ελέγχουν τη διοίκηση. Τη διοίκηση μπορεί να την ελέγχουν, αλλά άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα δεν θα πάρουν.

Εφιστούμε την προσοχή όλων των εμπλεκομένων στην ΑΕΚ-ΠΑΕ. Για να καλυφθεί η ως άνω αρνητική καθαρή θέση, στον ισολογισμό 2011 ήταν 18,5 εκ ευρώ, στις συνεχείς Γ.Σ. τέλους 2011 αρχών 2012 υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις, ως μικρομέτοχοι. Δεν μας άκουσαν και γι’ αυτό χάσαμε την αδειοδότηση και τα επακόλουθά της (παίκτες, χρηματικά ποσά, από τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κ.λ.). Αποφάσισαν αύξηση του Μ.Κ. κατά 23 εκ. ευρώ στις 23/5/2012, δηλαδή, μετά την έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης (22/5/2012), ήταν όμως πολύ αργά, πλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της Ε.Π.Ο. που απέρριψε την έφεση της ΑΕΚ-ΠΑΕ. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό και θα αναζητηθούν.

2. Οφειλές προς το Δημόσιο

Έχουμε προτείνει στο Δ.Σ. της ΑΕΚ-ΠΑΕ. την εκχώρηση στο Δημόσιο, μέρους της τελεσίδικα επιδικασθείσας απαιτήσεως κατά της οικογένειας Ψωμιάδη, προς απόσβεση της οφειλής. Είναι γνωστό, ότι με την υπ’ αρίθμ.880/2008, τελεσίδικη πλέον, απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει επιδικασθεί στην ΑΕΚ-ΠΑΕ το ποσό των 44.361.139 ευρώ, το οποίο με τους επιδικασθέντες τόκους ανέρχεται, σήμερα, στα 80 εκ. ευρώ περίπου. Αν εκχωρηθεί μέρος, ΜΟΝΟ, του ποσού αυτού στο Δημόσιο, θα αποσβεσθεί κάθε υποχρέωση της ΑΕΚ-ΠΑΕ προς αυτό και δεν θα επαναληφθεί ο διασυρμός της στέρησης αδειοδότησης και θεώρησης εισιτηρίων.

Με την απόφαση αυτή, πρέπει να τονίσουμε, ότι η απαίτηση της ΑΕΚ-ΠΑΕ από την οικογένεια Ψωμιάδη είναι βεβαία, εκκαθαρισμένη, ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Επίσης, πρέπει να τονιστεί, ότι το ποσό της εκχώρησης καθίσταται πλέον απαίτηση του Δημοσίου, εισπράττεται σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, το Δημόσιο έχει πλέον και το όπλο της προσωποκράτησης, για χρέη προς αυτό, καθώς επίσης και τους μηχανισμούς να εντοπίσει και ανοίξει λογαριασμούς της οικογένειας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δυνατότητα που δεν έχει σύνηθες φυσικό ή νομικό πρόσωπο (μην λησμονηθεί, ότι, όπως λέγεται, η οικογένεια έχει καταθέσεις άνω των 500 εκ ευρώ(!) που το Δημόσιο μπορεί πιο εύκολα από έναν ιδιώτη να εντοπίσει, λόγω διακρατικών συνδέσεων και να ικανοποιηθεί).

Γιατί, λοιπόν, δεν υποβάλλεται σχετική αίτηση προς το Δημόσιο;.

3.- Θέμα Ελέγχου Διαχειρίσεως της Π.Α.Ε.

Το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΚ-ΠΑΕ, από το 2004 και μέχρι σήμερα, που θέτουν οπαδικές οργανώσεις της ομάδας μας (ORIGILAL, ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ κ.λ), το έχει θέσει η Ένωσή μας, στη διοίκηση της Ερασιτεχνικής, αλλά και μέλη της, που είναι στο Δ.Σ. (μειοψηφία) από ενάμιση έτος, περίπου. Δηλαδή, ζητάμε από την Ερασιτεχνική, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Αθλητικού Νόμου 2725/1999, να υποβάλει στον Υφυπουργό Αθλητισμού και να υποστηρίξει αίτημα ελέγχου, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση Ψωμιάδη, από τον τότε Υφυπουργό Γ. Λιάνη.

Οι προφάσεις, για την άρνηση που ακούμε, ότι δήθεν δεν πρέπει η Ερασιτεχνική να στραφεί κατά της Π.Α.Ε. που είναι θυγατέρα της ή ότι ο έλεγχος έχει κόστος είναι εντελώς απαράδεκτες. Με την ενέργεια της αυτή, η Ερασιτεχνική δεν θα στραφεί κατά της θυγατέρας της Π.Α.Ε. αλλά κατά των γαμπρών, κουνιάδων κ.λ, που την εκμεταλλεύτηκαν και την έφεραν στο σημερινό χάλι, με κανένα δε κόστος δεν θα επιβαρυνθεί το σωματείο μας, γιατί ο έλεγχος είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

4.- Διοίκηση Πρωτοδικείου

Γράφεται στον Τύπο, ότι προετοιμάζεται διοίκηση Πρωτοδικείου. Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα, ότι τα μέλη της δεν φέρουν ατομική ευθύνη για τα χρέη, μέχρι το διορισμό τους, γιατί, αλλιώς, κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα αποδεχόταν διορισμό.

Δεν δίνει, όμως, λύση στο πρόβλημα. Το Δ.Σ των Α.Ε. είναι εντολοδόχος της Γ.Σ. που ελέγχεται από τους μετόχους της . Το Δ.Σ, είτε διορισθεί από το Πρωτοδικείο, είτε εκλεγεί από τους ήδη μετόχους ή τους προστιθέντες ή υπηρέτες τους θα είναι εξαρτημένο από αυτούς όργανο. Μη ξεχνάμε τι έγινε με τον Θωμά Μαύρο, το περασμένο καλοκαίρι. Το ίδιο θα γίνει και με τη λύση Πρωτοδικείου, ας μη γελιόμαστε.

Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας η λύση Πρωτοδικείου πρέπει να συνδυασθεί, όπως έχουμε προτείνει, με ταυτόχρονο «κάρφωμα των μετοχών» και εξουσιοδότηση κάποιου ή κάποιων να ψηφίσουν τις απαιτούμενες τροποποιήσεις του καταστατικού, για διαφάνεια, εσωτερική οργάνωση, εσωτερικό έλεγχο, απλή αναλογική κ.λ. και να αποφασίσουν την ενδεδειγμένη αύξηση του Μ.Κ. και τον τρόπο αύξησής του».

Παραιτήθηκε ο Αναστόπουλος!

27/12/2012
 Χριστουγεννιάτικη «βόμβα» ενεργοποίησε στον ΟΦΗ ο Νίκος Αναστόπουλος! Ο Έλληνας τεχνικός υπέβαλε ξαφνικά την παραίτησή του, με τις φήμες να οργιάζουν ότι πάει στον Ατρόμητο.

Παραιτήθηκε ο Αναστόπουλος!
Η απόφασή του Αναστόπουλου είναι μη αναστρέψιμη, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι οι Μαχλάς και Πουλινάκης ανέβηκαν στο προπονητικό κέντρο για να την ανακοινώσουν στους παίκτες.

Από την πρώτη στιγμή, δε, η κίνησή του ν' αποχωρήσει μεσούσης της περιόδου συνδέθηκε με τον Ατρόμητο.

Όχι μόνο επειδή η ομάδα του Περιστερίου αναζητά προπονητή (γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ο Γιώργος Σπανός) αλλά κι επειδή είχε αρχίσει ν' αναπτύσσεται φημολογία στο Ηράκλειο ότι οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει ήδη για το προσεχές καλοκαίρι.

Η αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς ωστόσο, φέρεται να επέσπευσε τις διαδικασίες και να οδήγησε τον Νίκο Αναστόπουλο στην απόφαση ν' αφήσει από τώρα το Ηράκλειο. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα σενάρια, το μόνο σίγουρο είναι πως ο 55χρονος τεχνικός θα αποτελέσει παρελθόν -έπειτα από δυο περίπου χρόνια- από τον πάγκο των Κρητικών.

«Απλά ένας ακόμα στη λίστα μας»

27/12/2012
 Παρά την έντονη φημολογία περί συμφωνίας του Ατρομήτου με τον Νίκο Αναστάπουλο, στην ομάδα του Περιστερίου το αρνούνται, λέγοντας ότι είναι μόνο ένας ακόμα τεχνικός στη λίστα τους.

«Απλά ένας ακόμα στη λίστα μας»
Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία περί συμφωνίας του Αναστόπουλου με τον Ατρόμητο, μετά την ξαφνική παραίτησή του απο την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ.

Ωστόσο, απο τον σύλλογο του Περιστερίου δεν προκύπτει κάτι τέτοιο και κύκλοι της ομάδας βάζουν... φρένο στα όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες.

Μάλιστα αυτό που έχει διαρρεύσει από τον Ατρόμητο είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της ομάδας, όσο και ο σύλλογος έχουν αρχές και δεν θα πλησίαζαν προπονητή που έχει συμβόλαιο.

Ωστόσο, απο την στιγμή που έχει μείνει ελεύθερος, μπαίνει αυτόματα στη λίστα με τα ονόματα τεχνικών για τον πάγκο του Ατρομήτου.

Αναλυτικά τα όσα λέγονται από την πλευρά του συλλόγου:

«Δεν είναι στις αρχές του Σπανού και του Ατρομήτου να συζητά επαγγελματικά με ανθρώπους που δεσμεύονται με συμβόλαια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση της αποχώρησης του Αναστόπουλου από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ με δική μας επαφή μαζί του για να αναλάβει τον Ατρόμητο. Το μόνο που ισχύει είναι ότι από τη στιγμή που πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος, προστίθεται στην ατζέντα μας. Εξετάζουμε τα δεδομένα και σύντομα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, καθώς η ομάδα πρέπει να έχει προπονητή μέχρι τη Δευτέρα».

«Άνθρωπος είμαι κι εγώ, κουράστηκα»

27/12/2012
 Σε εξάντληση των αντοχών του απέδωσε την παραίτηση από τον ΟΦΗ ο Νίκος Αναστόπουλος. Την ώρα που φέρεται δεδομένη η συμφωνία με τον Ατρόμητο, ο «μουστάκιας» τόνισε ότι φεύγει επειδή κουράστηκε.

«Άνθρωπος είμαι κι εγώ, κουράστηκα»
Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απόφασής του που άφησε σύξυλους άπαντες στον ΟΦΗ, οι Νίκος Μαχλάς και Μάνθος Πουλινάκης ανέβηκαν στο «Βαρδινογιάννειο» για να την ανακοινώσουν στους παίκτες.

Έπειτα από λίγη ώρα, δε, στις εγκαταστάσεις βρέθηκε και ο ίδιος ο Αναστόπουλος.

Παρόλο λοιπόν που κατά την είσοδό του δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, μετά τη συζήτηση που είχε με τους δυο άνδρες έγραψε και επίσημα τον επίλογο της συνεργασίας του με τον ΟΦΗ, αναφέροντας λακωνικά ότι «άνθρωπος είμαι κι εγώ, κουράστηκα».

Όλα αυτά την ώρα που οι φήμες ότι θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ατρόμητο συνεχίζουν να οργιάζουν -παρά την τοποθέτηση από κύκλους των Περιστεριωτών ότι «είναι απλά ένας από τους υποψηφίους στη λίστα μας».

«Τρέχω και… γύρω απ’ τα Σπάτα για να μείνω στην ΑΕΚ»!

27/12/2012
 Διατεθειμένος να υποβληθεί ακόμα και σε… καψώνια για να μείνει στην ΑΕΚ δήλωσε ο Νίκος Κατσικοκέρης! Ο Έλληνας φορ ξεκαθάρισε πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φύγει απ’ την «Ένωση».

«Τρέχω και… γύρω απ’ τα Σπάτα για να μείνω στην ΑΕΚ»!
Αφού άφησε αδιευκρίνιστες αιχμές λοιπόν για το ότι δεν παίζει (λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η επιλογή της εντεκάδας δεν γίνεται μόνο μέσα απ’ τις προπονήσεις») έδειξε την κάψα να παραμείνει στην ομάδα, λέγοντας πως θα… έτρεχε ακόμα και γύρω απ’ τα Σπάτα, αν αυτό χρειαζόταν για να τα καταφέρει.


Αναλυτικά η συνέντευξη του Κατσικοκέρη στο «postgame.gr»

Για τις σκέψεις της διοίκησης να τον διώξει: «Έχω δει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα φύγω από την ΑΕΚ. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Ούτε εγώ ούτε ο μάνατζέρ μου. Μάλιστα, εκείνος επικοινώνησε με τη διοίκηση της Ένωσης, η οποία δεν γνωρίζει τίποτα. Το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια. Δεν έχουμε κάποια σκέψη ακόμα. Λυπάμαι και στεναχωριέμαι που διαβάζω όλα αυτά. Δυστυχώς έτσι είναι ο χώρος της δημοσιογραφίας».

Για το αν θέλει να συνεχίσει στην ΑΕΚ: «Φυσικά και θέλω. Ποιος ποδοσφαιριστής δεν θέλει; Τρέχω γύρω-γύρω από τα Σπάτα αν μου πουν, για να μείνω στην ΑΕΚ. Θα κάνω τα πάντα προκειμένου να συνεχίσω να φοράω τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος. Το μόνο που ζητάω είναι να μου δώσουν χρόνο συμμετοχής κι έπειτα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους όλοι όσοι βρίσκονται στην ομάδα.

Δεν είναι για μένα να πάω δανεικός. Εγώ ήρθα να βοηθήσω την ΑΕΚ. Το δήλωσα και το καλοκαίρι που πήρα τη μεταγραφή. Δεν νομίζω να έχω κάνει κάποιο λάθος από την πλευρά μου. Από τραυματισμό επέστρεψα και ο προπονητής μου με έβαλε να παίξω κόντρα στον Ολυμπιακό. Από ‘κει και έπειτα δεν ξέρω τι άλλαξε…»

Για την κατάληξη των οργανωμένων οπαδών στα Σπάτα: «Τα παιδιά έχουν δίκιο. Δεν το συζητάω. Είναι φίλαθλοι που αγαπάνε πάρα πολύ την ΑΕΚ. Κάνουν πράγματα με συναίσθημα και αντιδρούν ανάλογα».

Για την προσφυγή του Κοντοέ και γι' αυτή που έρχεται από τον Λαγό: «Οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα. Δεν πιστεύω ότι έχουν άδικο. Το δίκιο είναι με το μέρος τους. Το ξέρουν και οι φίλαθλοι. Το κατανοούν. Για πιο λόγο να κάνουν όμως πάλι πίσω και να μην προβούν σε αυτή την κίνησή τους. Δεν είναι μόνο ο Κοντοές ή ο Λαγός. Έχουν οικογένειες από πίσω τους που πρέπει να τις συντηρήσουν».

Για την αποχώρηση του Θωμά Μαύρου από την προεδρία: «Εννοείται ότι ο Θωμάς Μαύρος δεν είναι κάποιος τυχαίος. Όταν έχεις ίνδαλμα έναν ποδοσφαιριστή και τον βλέπεις πρόεδρο αλλάζει η ψυχολογία σου. Όντως, η αποχώρησή του έχει αλλάξει τα πράγματα. Με τον Μαύρο ο κόσμος πήρε διαρκείας, τον στήριξε, αλλά δυστυχώς αποχώρησε νωρίς.

Δεν μπορώ να κρίνω αν έπραξε σωστά ή όχι. Ποτέ δεν ξέρει ένας ποδοσφαιριστής τι ακριβώς γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το τι μπορεί να ακουστεί μετά μπορεί να είναι ψέματα ή αλήθεια. Μόνο ο ίδιος ξέρει. Αλλά με αυτά που έχει πει δεν νομίζω να λέει ψέματα. Είναι έντιμος άνθρωπος. Τον εκτιμάει όλη η Ελλάδα».

Για το αν μπορεί να αλλάξει σύστημα η ΑΕΚ και να γίνει πιο επιθετική, βάζοντας δύο φορ στην αντίπαλη περιοχή: «Κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω εξ αρχής είναι ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Έβαλντ Λίνεν. Έχω μάθει να αποδεικνύω τι είμαι. Σίγουρα όμως, ο τρόπος παιχνιδιού που παίζουμε δεν είναι αυτός που πρέπει. Δυστυχώς η επιλογή της 11άδας δεν γίνεται μόνο μέσα από τις προπονήσεις και λυπάμαι που το λέω…»

Για τις νέες μεταγραφές της ΑΕΚ, αυτές των Μητρόπουλου και Πετρόπουλου: «Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ μας συζητάμε όλα τα θέματα της ομάδας. όπως και αυτό. Υπάρχουν ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα γιατί να πάρεις παίκτες τη στιγμή που χρωστάς σε αυτούς που υπάρχουν στο ρόστερ και δεν τους έχεις εξοφλήσει; Είναι λίγο περίεργο το θέμα. Δεν μπορείς να κάνεις όμως τίποτα. Αυτή που παίρνουν αποφάσεις είναι άλλοι. Ο προπονητής και η διοίκηση. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλωσορίσουμε τα νέα παιδιά και να τα βοηθήσουμε».

Για το αν μπορεί η ΑΕΚ να ξεκολλήσει από τον πάτο της βαθμολογίας: «Σίγουρα μπορεί να βγει από την τελευταία θέση. Εγώ το πιστεύω. Έχει υλικό. Υπάρχουν παίκτες. Με σωστή διαχείριση σε όλους και βάζοντας τους στις σωστές θέσεις όλα γίνονται. Με τον Λίνεν μπορούμε. Δεν αξίζει όμως αυτή η θέση στην ΑΕΚ. Η ομάδα πρέπει να είναι στις πρώτες θέσεις. Να πρωταγωνιστεί. Να πηγαίνει πάντα για το πρωτάθλημα».

Για το τι θέλει να φέρει σε αυτόν και στην Ένωση το νέο έτος: «Αρχικά θα μιλήσω για μένα. Εύχομαι στην οικογένειά μου να φέρει υγεία και ευτυχία. Όπως επίσης και σε όλο τον κόσμο. Όσο για την ΑΕΚ; Το 2013 να φέρει 23 βαθμούς, οι οποίοι θα μας κρατήσουν στη Super League».

Τα… κεφάλια μέσα

27/12/2012
 Επιστροφή στις προπονήσεις για τους παίκτες του Ατρομήτου την Παρασκευή μετά τις ολιγοήμερες διακοπές για τα Χριστούγεννα.

Τα… κεφάλια μέσα
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτελεί παρελθόν, η διοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή, η ζωή, όμως, συνεχίζεται και οι παίκτες απο την Παρασκευή επιστρέφουν στις προπονήσεις, καθώς δεν είναι μακριά η επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας.

Την επίβλεψη της προπόνησης, η οποία θα είναι πρωινή, θα έχουν ο προπονητής της Κ20 Μάρκος Δημητρίου και ο γυμναστής Σωτήρης Κακαργιάς.

Το νέο απόκτημα του Ατρομήτου, ο Φάμπιο, αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μας απο την Πορτογαλία την Παρασκευή το βράδυ και θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα στην προπόνηση του Σαββάτου.

Αναβολή στην ΓΣ της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας»

27/12/2012
 Αναβλήθηκε λόγω απουσιών η προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» η οποία ορίστηκε εκ νέου για την Παρασκευή.

Αναβολή στην ΓΣ της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας»
Δεν πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» καθώς υπήρχαν πολλές απουσίες μελών.

Έτσι ορίστηκε εκ νέου για την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι θέμα της Συνέλευσης ήταν η αναπροσαρμογή του ύψους δικαιώματος εγγραφής και η ενημέρωση για την επικοινωνιακή πολιτική του Σωματείου.

Ξεσκαρτάρει το ρόστερ ο Αναστασιάδης

27/12/2012
 Κοντά στην πόρτα της εξόδου του Πλατανιά φαίνεται πως είναι τόσο ο Τάσος Δέντσας όσο και ο Χρήστος Παληγεώργος, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί ελάχιστα την φετινή σεζόν με τη φανέλα των Κρητικών.

Ξεσκαρτάρει το ρόστερ ο Αναστασιάδης
Μάλιστα, ο τεχνικός του συλλόγου, Άγγελος Αναστασιάδης, όπως φήμες αναφέρουν, δεν έχει μείνει ικανοποιημένος με αυτά που έχει δει και από τους δύο ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα έχει εισηγηθεί την απομάκρυνσή τους από τις τάξεις της ομάδας.

Ωστόσο, αν αυτό γίνει πραγματικότητα ή όχι θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες όταν και επιστρέψουν από τις διακοπές τους τόσο οι παίκτες του Πλατανιά όσο και οι άνθρωποι του συλλόγου.

Λόρενς: «Οι οπαδοί μας είναι τρελοί»!

27/12/2012
 Στους οπαδούς της ομάδας και την τρέλα που κουβαλούν στάθηκε ο Λίαμ Λόρενς σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ.

Λόρενς: «Οι οπαδοί μας είναι τρελοί»!
Ο Ιρλανδός ποδοσφαιριστής ευχήθηκε υγεία σε όλους και σε ό,τι αφορά την ομάδα της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως θα ήθελε στα μέσα του 2013 παίκτες και φίλοι του συλλόγου να είναι απόλυτα ευχεριστημένοι.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λίαμ Λόρενς:

- Η χρονιά φεύγει και για σένα έφερε μια μεγάλη αλλαγή στην καριέρα σου. Πως είναι οι πρώτοι σου μήνες στην Ελλάδα;
«Πραγματικά ήταν μια μεγάλη αλλαγή για μένα να φύγω από το αγγλικό ποδόσφαιρο και να βρεθώ σ’ έναν μεγάλο σύλλογο στην Ελλάδα. Από την αρχή το αντιμετώπισα ως πρόκληση και αισθάνομαι χαρούμενος και δικαιωμένος που πήρα αυτή την απόφαση».

- Τι σου προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη εδώ;
«Ήξερα για το μεγάλο πάθος των Ελλήνων και για το ποδόσφαιρο. Ό,τι και να περιμένεις όμως δεν συγκρίνεται μ' αυτό που βιώνεις στην πραγματικότητα. Οι οπαδοί μας είναι τρελοί! Σε κάνουν να αισθάνεσαι βασιλιάς, όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στην καθημερινότητά σου. Δεν πίστευα ότι θα με αναγνώριζαν τόσο σύντομα στο δρόμο και θα προσπαθούσαν να μου διευκολύνουν τη ζωή. Επίσης, ομολογώ ότι κάποια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καλύτερα απ' ότι τα περίμενα. Υπάρχει τακτική παιδεία και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχουν καλό επίπεδο τεχνικής. Γενικά θεωρώ, αν και μου έχουν πει ότι περνάει κρίση και το ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο απ' όσο πιστεύουν στο εξωτερικό».

- Ποιός θα ήταν ένας μίνι απολογισμός για σένα προσωπικά για το διάστημα του ΠΑΟΚ;
«Ήταν ένα "γεμάτο" διάστημα, από την άποψη των γεγονότων. Ήρθα χωρίς προετοιμασία με την ομάδα, προσπάθησα πολύ να φτάσω στο επίπεδο των συμπαικτών μου, ίσως αυτό μου προκάλεσε μια μεγαλύτερη πίεση. Ίσως γι αυτό κάποιες στιγμές μου βγήκαν νεύρα ή τραυματισμοί. Πάντως κατάλαβα αμέσως τι θέλει ο προπονητής μου από μένα και προσπάθησα να το υπηρετήσω. Σίγουρα περιμένω να είμαι πολύ καλύτερος στο μέλλον».

- Βρήκες μια ομάδα με πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Τι θα τους συμβούλευες; Πώς θα τους παραδειγμάτιζες;
«Καταρχήν βρήκα μια πολύ καλή και αγαπημένη ομάδα, ένα ενωμένο γκρουπ. Δεν είναι μόνο νεαροί, είναι και ποδοσφαιριστές με μεγάλη καριέρα και δυνατή προσωπικότητα και όλοι μαζί προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα πολύ ταλαντούχα νέα παιδιά που θα είναι το μέλλον του ΠΑΟΚ. Σίγουρα θα τους συμβούλευα να μην σταματήσουν να ζητούν από τον εαυτό τους το 150% σε κάθε προπόνηση, σε κάθε ματς. Να ζουν την κάθε μέρα της επαγγελματικής τους καριέρας ως δώρο και να νιώθουν τυχεροί που τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν από το ποδόσφαιρο. Να μην αισθανθούν ποτέ ότι έφτασαν στην κορυφή, γιατί η πτώση θα είναι απότομη. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο άθλημα. Αν το σεβαστείς, θα σε ανταμείψει...».

- Ποιες στιγμές κρατάς από το 2012;
Η μεταγραφή μου εδώ ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή, την αντιμετώπισα με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το νέο κεφάλαιο στη ζωή μου. Σίγουρα μερικές καλές εμφανίσεις που έκανα και οι νίκες που πετύχαμε με τους συμπαίκτες μου. Η Τούμπα...Ίσως η καλύτερη έδρα που έχω συναντήσει...Ειδικά στα ντέρμπι ήταν φανταστικά».

- Τι ανυπομονείς να σου φέρει το 2013;
«Θέλω πάνω απ' όλα την υγεία μου. Αν είμαι υγιής ξέρω ότι θα βρω καλύτερο ρυθμό και θα βοηθήσω ακόμη περισσότερο την ομάδα. Σε ομαδικό επίπεδο νομίζω ότι μας αξίζει να κοιτάζουμε ψηλά. Είμαστε μέσα σε δυο στόχους κι ελπίζω στα μέσα της επόμενης χρονιάς, να είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, εμείς και ο κόσμος...».

- Ποια είναι η ευχή σου για τη νέα χρονιά στον κόσμο του ΠΑΟΚ;

«Σε όλο τον κόσμο θέλω να ευχηθώ να περνάει ευτυχισμένες στιγμές, με υγεία. Ειδικά στους δικούς μας οπαδούς, εύχομαι να μη χάσουν ποτέ τη φλόγα τους, την αγάπη τους για την ομάδα. Να έχουν επιμονή και υπομονή για να πετύχουν τα οράματά τους. Ελπίζω να είμαστε εμείς οι τυχεροί που θα τους προσφέρουμε μεγάλες χαρές και γιατί όχι, τίτλους. Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο, κουράγιο για τις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα και σύντομα όλα να πάνε καλύτερα»!

«Θέτουμε μόνο έναν όρο. Να μπουν τα λεφτά…»

27/12/2012
 Ανακοίνωση με την οποία αδειάζει την πλευρά Τσάκα που έκανε λόγο για κωλυσιεργία από τον Παναθηναϊκό, εξέδωσε η ΠΑΕ τονίζοντας ότι μοναδικός της όρος παραμένει να μπουν τα λεφτά μέχρι τις 4 Γενάρη.

«Θέτουμε μόνο έναν όρο. Να μπουν τα λεφτά…»
Μετά τη νέα τοποθέτηση της πλευράς Τσάκα που κατηγόρησε επί της ουσίας την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για κωλυσιεργία αλλά και επικοινωνία παιχνίδια σε βάρος του πρίγκιπα Φεϊζάλ, η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση.

Σε αυτήν, με αρκετά μεγάλη δόση ειρωνείας αλλά και παραθέτοντας τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με την δική της πλευρά, τονίζει ότι για τους «πράσινους» υπάρχει ένας μόνο όρος ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις… «Να μπουν τα 28 εκατ. ευρώ μέχρι τις 4 Γενάρη».

Από τον Παναθηναϊκό, επισημαίνουν επιπλέον, ότι η πλευρά του Τσάκα δεν… αναγνώρισε τα οικονομικά στοιχεία από την «Deloitte» αλλά και την «Grant Thornton» που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός και καταλήγουν στο ότι θα συνεχίσουν να διευκολύνουν την πλευρά της… Αυτού Υψηλότητας παρέχοντας στοιχεία που μπορεί να παρασχεθούν αρκεί φυσικά, όπως τονίζεται για μία ακόμα φορά, να μπουν μέχρι τις 4 Γενάρη τα 28 εκατ. ευρώ αλλιώς θα πάρουν την... δικαστική οδό.

Ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έχει εξαντλήσει κάθε όριο καλοπιστίας στο σήριαλ της Αυτού Υψηλότητας και Τσάκα. Και θα συνεχίσει την τακτική αυτή έως την 4.1.13, καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ήταν γνωστό εξ αρχής ότι τα χρέη της ΠΑΕ ανέρχονται στο ποσό των € 28.000.000 γι’ αυτό και η προσφορά της Αυτού Υψηλότητας ανέρχεται στο εν λόγω ποσό. Εξάλλου, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης έχει συσταθεί και η Παναθηναϊκή Συμμαχία.

Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ διευκόλυνε την πλευρά της Αυτού Υψηλότητας με κάθε τρόπο προκειμένου να ελέγξει τα οικονομικά της στοιχεία, ο εκπρόσωπος της Αυτού Υψηλότητας, κ. Τσάκας δήλωσε σήμερα ότι η ΠΑΕ δεν αφήνει να γίνει έλεγχος και «δεν εξελίσσεται ακόμα τίποτε» στο deal. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο κ. Τσάκας δήλωσε ότι η ΠΑΕ έχει δώσει στοιχεία «από κάποιους οίκους τους οποίους εμείς δεν αναγνωρίζουμε», αναφερόμενος στους διεθνείς οίκους Deloitte και Grant Thornton. Οι οίκοι αυτοί όμως είναι παγκοσμίως γνωστοί και λειτουργούν σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας.

Αντιθέτως, από την πλευρά της Αυτού Υψηλότητας εκπρόσωπος – ελεγκτής εμφανίστηκε μόνος ο κ. Κουμουτόπουλος Διονύσης, Financial Manager σε εταιρεία φορτηγών που μεταφέρει φιάλες υγραερίου με έδρα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρέντη. Εν πάση περιπτώσει είμαστε πάντα στη διάθεση του κ. Κουμουτόπουλου για την παροχή κάθε περαιτέρω πληροφορίας. Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: Η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ θα συνεχίσει να διευκολύνει την πλευρά της Αυτού Υψηλότητας παρέχοντας στοιχεία που μπορεί να παρασχεθούν. Και θα συνεχίσει να θέτει έναν αυτονόητο και βασικό όρο για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις: Την κατάθεση του ποσού των € 28.000.000 έως την 4.1.13, ώστε να αποδειχθεί κατά πόσον η πρόταση της Αυτού Υψηλότητας είναι σοβαρή ή παρόμοια άλλων εμφανίσεων του κ. Τσάκα με άλλους πρίγκιπες. Ελπίζουμε τη φορά αυτή η πρόταση να είναι σοβαρή. Διαφορετικά το λόγο θα έχουν τα δικαστήρια
.

«Πάντα ανοικτή η πόρτα μας για τον Αναστόπουλο»

27/12/2012
 Παρελθόν και επίσημα αποτελεί από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, ο Νίκος Αναστόπουλος, όπως επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσή της η ΠΑΕ, η οποία τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του στον σύλλογο.

«Πάντα ανοικτή η πόρτα μας για τον Αναστόπουλο»
Μάλιστα, σε αυτή τονίζεται πως οι άνθρωποι της ΠΑΕ ήταν αντίθετοι στο να συναινέσουν στο «διαζύγιο».

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην ομάδα έκαναν δεκτό το αίτημά του και δεν αποκλείουν νεότερη συνεργασία τους μαζί του στο μέλλον.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΦΗ:

«Η ΠΑΕ ΟΦΗ ευχαριστεί θερμά τον προπονητή Νίκο Αναστόπουλο για τα 2.5 χρόνια άκρως επιτυχημένης συνεργασίας και του εύχεται καλή επιτυχία στην συνέχιση της προπονητικής του καριέρας. Για τον ΟΦΗ, ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν κάτι παραπάνω από ένας προπονητής.

Βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορία της και για το λόγο αυτό η ΠΑΕ, παρά την αντίθετη άποψη που είχε στο συγκεκριμένο θέμα, συναίνεσε στην επιθυμία του για παραίτηση από την τεχνική ηγεσία.

Στην ΠΑΕ ΟΦΗ οι πόρτες είναι πάντα ανοικτές για τον φίλο Νίκο Αναστόπουλο…»

Γίνεται… Λαγός

27/12/2012
 Την πληροφόρηση που θέλει οριστική την απόφαση αποχώρησης απ’ την ΑΕΚ ενίσχυσε ο Παναγιώτης Λαγός. Αντίθετα με τον επίσης φευγάτο Κοντοέ, ο Έλληνας χαφ δεν πήγε στην προπόνηση της Πέμπτης.

Γίνεται… Λαγός
Θέτοντας λοιπόν τον εαυτό του εκτός ομάδας, επιβεβαίωσε και στην πράξη πλέον την πρόθεση να φύγει κάνοντας προσφυγή.

Ο Γιάννης Κοντοές, από την άλλη -που ήδη την έχει καταθέσει- βρέθηκε στα Σπάτα και γυμνάστηκε κανονικά. Αυτό ωστόσο μάλλον δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως σημάδι παραμονής, μιας και το δικό του όνομα απουσιάζει από τη λίστα των παικτών που θα περάσουν από αύριο από εργομετρικές εξετάσεις.

Κατά τ' άλλα, εκτός του Έβαλντ Λίνεν (που αφίχθη αργά στην Ελλάδα) το «παρών» στην προπόνηση δεν έδωσαν ούτε οι Γκερέιρο, Γιάγκο και Φουρτάδο -μιας και ο Βραζιλιάνος επιστρέφει το βράδυ απ’ την πατρίδα του, ενώ λίγο νωρίτερα μέσα στη μέρα έφτασαν οι άλλοι δυο.

Όλοι οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» (πλην του Κωνσταντόπουλου που ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα και του Κορδέρο που έκανε ελαφρύ τρέξιμο) προπονήθηκαν κανονικά σήμερα.

Κάποιοι απ’ αυτούς λοιπόν ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 08:00 στο Ιατρικό Κέντρο (όπου ένα πρώτο γκρουπ θα περάσει από τα εργομετρικά) ενώ άπαντες θα βρεθούν δυο ώρες αργότερα στα Σπάτα για να ξεκινήσουν σε εντονότερους ρυθμούς πλέον την προετοιμασία για την επιστροφή στα παιχνίδια.

Σε αυτό το πλαίσιο… προθέρμανσης εξάλλου προγραμματίστηκε και το φιλικό (φιλανθρωπικού χαρακτήρα) που θα δώσει το Σάββατο η ΑΕΚ στις 19:00 με αντίπαλο τον Πανερυθραϊκό.

Η ζωή και οι προπονήσεις συνεχίζονται

27/12/2012
 Παρά την παραίτηση του Νίκου Αναστόπουλου στον ΟΦΗ οι παίκτες της ομάδας επέστρεψαν σε αγωνιστικούς ρυθμούς με την προπόνηση της Πέμπτης (27/12) να γίνεται υπό το βλέμμα του Ανδρέα Σκέντζου.

Η ζωή και οι προπονήσεις συνεχίζονται
Ο μέχρι πρότινος βοηθός του «Αναστό» έβαλε τους ποδοσφαιριστές να κάνουν χαλαρή προπόνηση, αφού όλοι επέστρεψαν σε αγωνιστικούς ρυθμούς μετά από μερικές μέρες άδειας και δεν ήθελε με το «καλημέρα» να τους… κάνει την ζωή δύσκολη.

Απόντες από αυτήν ήταν οι αδειούχοι Σόουζα, Σαρ, Βερόν, οι οποίοι έχουν επιπλέον μέρες άδειας, καθώς οι πρώτοι βρίσκονται στο Βέλγιο και ο τρίτος στην Ιταλία. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Μανώλης Ζαχαράκης, ενώ τη θεραπεία του συνέχισε και ο Μίρνες Σίσιτς.

Χειρουργείο περιμένει την Παρασκευή (28/12) τον Λάζαρο Χαριτωνίδη, ο οποίος θα υποβληθεί σε επέμβαση στο χτυπημένο του γόνατο με την επιστροφή του στα γήπεδα να υπολογίζεται το καλοκαίρι.

Κατάσχεση του 50% του «Καραϊσκάκη»

27/12/2012
 Συντηρητική κατάσχεση του 50% του «Καραϊσκάκη» που ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη διατάχθηκε σήμερα. Δεν εμπλέκεται ο Ολυμπιακός, ούτε επηρεάζεται η χρήση του γηπέδου από τους «ερυθρόλευκους».

Κατάσχεση του 50% του «Καραϊσκάκη»
Η ανακρίτρια της υπόθεσης Λαυρεντιάδη, κα Ιωάννα Χατζάκη, έδωσε τη συγκατάθεσή της στην πρόταση του Εισαγγελέα πρωτοδικών, Ιωάννη Δραγάτση για συντηρητική κατάσχεση του ποσοστού που κατέχει ο επιχειρηματίας και ο (επίσης εμπλεκόμενος στην υπόθεση των δανείων) Αντώνης Ρογκόπουλος.

Κάτι που ήταν αναμενόμενο και το οποίο δεν επηρεάζει, ούτε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, στον Ολυμπιακό. Κι αυτό διότι είναι φυσικό -όπως και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του Λαυρεντιάδη- το ποσοστό του στο γήπεδο να κατασχεθεί ώστε να μην μπορεί να πουληθεί.

Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ, εξάλλου, καμία ανάμειξη δεν θα έχει με την υπόθεση, αφού το 50% των κερδών του γηπέδου που υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαινε στον Λαυρεντιάδη απλά θα πηγαίνει πλέον υπέρ της «Proton Bank» (προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των μετόχων της τράπεζας που ζημιώθηκαν από την υπεξαίρεση με την μορφή των επίμαχων δανείων ύψους άνω από 700 εκατομμυρίων ευρώ).

Χωρίς τους… αδειούχους η «πρώτη»

27/12/2012
 Πέντε απουσίες μέτρησε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα στην πρώτη προπόνηση του Παναθηναϊκού, ύστερα από την 7ήμερη άδεια που είχαν οι παίκτες του για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Χωρίς τους… αδειούχους η «πρώτη»
Καλές οι διακοπές, αλλά από σήμερα (27/12) τα… κεφάλια μέσα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πάτησαν το γρασίδι της Παιανίας για πρώτη φορά, ύστερα από την 7ήμερη άδεια που τους είχε δώσει ο Χουάν Ραμόν Ρότσα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους για την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό (5/1).

Οι παίκτες του έκαναν ασκήσεις φυσικής κατάστασης και δίτερμα, μετά τη… γαλοπούλα, ωστόσο ο προπονητής του «τριφυλλιού» δεν είχε στη διάθεση του τους Βιτόλο, Τοτσέ, Φορναρόλι, Βελάσκες και Κουίνσι, οι οποίοι απουσίαζαν δικαιολογημένα με άδεια. Επίσης, ατομικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Τάσος Λαγός, λόγω ενοχλήσεων στον αριστερό αστράγαλο.

Ο Βίκτορ Βιτόλο είχε κάποια γραφειοκρατικά θέματα και θα επιστρέψει στην Ελλάδα το Σάββατο μαζί με τον Σέμα Βελάσκες, ενώ μία μέρα νωρίτερα θα έρθουν οι Τοτσέ και Κουίνσι. Τέλος, ο Μπρούνο Φορναρόλι είναι εκείνος με την περισσότερες μέρες άδειας, καθώς την Τετάρτη παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του και γι’ αυτό θα βρίσκεται στην Αθήνα την Κυριακή.

Επιστροφή με απόντες

27/12/2012
 Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι ποδοσφαιριστές της Βέροιας επέστρεψαν στις προπονήσεις. Απόντες από αυτή ήταν οι Ολαϊτάν, Καλί και Κόστλι.

Επιστροφή με απόντες
Οι τρεις παίκτες της «βασίλισσας του Βορρά» έχουν μία μέρα άδεια παραπάνω από τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους και έτσι ήταν δικαιολογημένα απόντες από την προπόνηση της Πέμπτης (27/12).

Κατά τα άλλα σε αυτή το «παρών» έδωσαν όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της Βέροιας, οι οποίοι δεν ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα από τον τεχνικό της ομάδας, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, αφού ο έμπειρος τεχνικός είχε σχεδιάσει το πρόγραμμα της ημέρας, έτσι, ώστε να είναι σε χαλαρό τέμπο, ενώ στο τέλος έβαλε τους παίκτες του να κάνουν παιχνίδια με την μπάλα.

Προπονήθηκε ο Αβραάμ!

27/12/2012
 Με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να συμμετέχει κανονικά σε όλο το πρόγραμμα, οι παίκτες του Ολυμπιακού επέστρεψαν στις προπονήσεις ύστερα από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Προπονήθηκε ο Αβραάμ!
Ένα χριστουγεννιάτικο… δώρο περίμενε τον Λεονάρντο Ζαρντίμ στην πρώτη προπόνηση του Ολυμπιακού μετά τις διακοπές των εορτών. Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε τον Αβραάμ Παπαδόπουλο να βγάζει κανονικά όλο το πρόγραμμα της προπόνησης χωρίς ενοχλήσεις, ύστερα από το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο Euro και τον έθεσε νοκ άουτ για διάστημα περίπου έξι μηνών.

Η προετοιμασία των «ερυθρόλευκων» για την αναμέτρηση κόντρα στη Βέροια στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής, περιελάμβανε ασκήσεις τακτικής, κατοχής, ελέγχου της μπάλας και πρέσινγκ προς τον αντίπαλο. Απών ήταν ο Τζαμέλ Αμπντούν, ο οποίος συνέχισε το ατομικό του πρόγραμμα με θεραπεία λόγω της θλάσης που αποκόμισε από την αναμέτρηση πρωταθλήματος κόντρα στον Πανιώνιο, ενώ δικαιολογημένα απουσίαζαν οι Πάμπλο Κοντρέρας και Χοσέ Χολέμπας, με άδεια.

Ένα απρόοπτο έγινε κατά τη διάρκεια της προπόνησης, καθώς ο Γιάννης Μανιάτης υπέστη μία ελαφριά κάκωση, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσει όλο το πρόγραμμα. Ωστόσο, η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο των πρωταθλητών και αναμένεται να δώσει κανονικά το «παρών» με τους υπόλοιπους, στην αυριανή προπόνηση που είναι προγραμματισμένη για τις 16:30.

Βάζει κιτρινόμαυρα ο Πετρόπουλος

27/12/2012
 Μεταφορικώς τα ‘χει φορέσει. Ο Αντώνης Πετρόπουλος μπορεί να βάλει και κυριολεκτικά όμως πλέον τα κιτρινόμαυρα. Ο Έλληνας φορ πήρε άδεια από τον Παναθηναϊκό και ξεκινά άμεσα προπονήσεις με την ΑΕΚ.

Βάζει κιτρινόμαυρα ο Πετρόπουλος
Η μεταγραφή του 26χρονου επιθετικού στην «Ένωση» έχει τελειώσει εδώ και αρκετές ημέρες.

Το γεγονός ωστόσο ότι ως το τέλος του 2012 αποτελεί τυπικά παίκτη του Παναθηναϊκού έκανε αναγκαία την εξασφάλιση σχετικής άδειας από τους «πράσινους» για να ενταχθεί από τώρα στην «Ένωση».

Αυτή η άδεια λοιπόν δόθηκε στον Πετρόπουλο και πλέον εκείνος είναι ελεύθερος να συμμετάσχει στις προπονήσεις της ΑΕΚ.

Κάτι που ενδεχομένως δεν θα γίνει από την Παρασκευή (μιας και το νέο απόκτημα των «κιτρινόμαυρων» θέλει να περάσει και από την Παιανία για να αποχαιρετήσει τους παλιούς του συμπαίκτες) ωστόσο θα μπορεί να γίνει από την επόμενη κιόλας.

Έτσι, ο Έβαλντ Λίνεν (εφόσον τελειώσει θετικά το θέμα με τη φορολογική ενημερότητα) θα μπορεί να τον υπολογίζει ακόμα και για το παιχνίδι στην Τρίπολη μιας και ο Πετρόπουλος γυμναζόταν κανονικά (και σκόραρε μάλιστα στα τελευταία παιχνίδια του) το προηγούμενο διάστημα με τον Παναθηναϊκό.

Με απουσίες η… πρώτη

27/12/2012
 Επιστροφή στις προπονήσεις για τον Λεβαδειακό την Πέμπτη μετά την ολιγοήμερη άδεια των Χριστουγέννων.

Με απουσίες η… πρώτη
Την πρώτη τους προπόνηση μετά την άδειά τους πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι παίκτες του Λεβαδειακού ενόψει την αναμέτρησης της 16ης αγωνιστικής με τον Παναθηναϊκό.

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας ξεκίνησαν την προετοιμασία τους για τη δύσκολη αναμέτρηση με τους «πράσινους», με τον Γιώργο Παράσχο να μην έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες του.

Δικαιολογημένοι απόντες απο την πρώτη προπόνηση του Λεβαδειακού ήταν οι Χοσέμι, Ακόστα και Πόι.

Το πρόγραμμα για την Παρασκευή προβλέπει διπλή προπόνηση, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί φιλικό με τον Ηρακλή Ψαχνών, ώστε να δει ο Έλληνας τεχνικός τον βαθμό ετοιμότητας των παικτών του.

«Σαφάρι» για τον αντί- Αναστόπουλο

27/12/2012
 Στην αναζήτηση του προπονητή που θα καλύψει το κενό του Νίκου Αναστόπουλου στον πάγκο του ΟΦΗ έχουν ξεκινήσει ήδη οι άνθρωποι της ομάδας από το απόγευμα της Πέμπτης (27/12).

«Σαφάρι» για τον αντί- Αναστόπουλο
Τον τεχνικό που θα συνεχίσει το επιτυχημένο –κατά γενική ομολογία- έργο του «Αναστό» στον πάγκο του κρητικού συλλόγου ψάχνουν οι διοικούντες την ΠΑΕ, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, για να τον βρουν θα κινηθούν -κυρίως- στην ελληνική αγορά, προκειμένου αυτός που θα έρθει να γνωρίζει τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος, να μην χρειαστεί πολύ χρόνο προσαρμογής, αλλά και να έχει μία εικόνα του ΟΦΗ φέτος στην Σούπερ Λίγκα.

Ωστόσο, μέχρι να βρεθεί ο αντί- Αναστόπουλος εκείνος που θα βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία του κρητικού συλλόγου είναι ο Ανδρέας Σκέντζος, ο οποίος καλείται να προετοιμάσει καταλλήλως την ομάδα για τον δύσκολο- κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα απέναντι στην Ξάνθη.

Κάθονται… μέχρι να φύγουν στην ΑΕΚ

27/12/2012
 Υπάρχουν οι καλοκαιρινές άδειες. Οι εορταστικές -καλή ώρα. Στο στρατό εκείνες της απολύσεως. Ε, στην ΑΕΚ θεσπίζονται πλέον και οι άδειες αποχωρήσεως. Σαν αυτές που δόθηκαν στους Λαγό και Κοντοέ.

Κάθονται… μέχρι να φύγουν στην ΑΕΚ
Η απουσία του πρώτου από την προπόνηση της Πέμπτης επιβεβαίωσε την πρόθεση να επιμείνει στην προσφυγή -που δεν έχει κάνει, αλλά είναι θέμα χρόνου να κάνει όπως διαμήνυσε και στην ΠΑΕ.

Μετά την ενημέρωση που έγινε, δε, από ‘κείνη ότι επετράπη στον Λαγό να μη γυμνάζεται με την ομάδα μέχρι να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του, ανάλογη άδεια θα δοθεί και στον Κοντοέ.

Εξάλλου, ούτε το όνομα του Έλληνα αμυντικού (όπως και του Λαγού) βρίσκεται στη λίστα των παικτών που θα περάσουν από εργομετρικές εξετάσεις, δείγμα του ότι είναι θέμα χρόνου -και τρόπου- να λυθεί και η δική του συνεργασία με την ΑΕΚ.

Όποια κι αν είναι η λύση λοιπόν που θα βρεθεί στα θέματα των δυο παικτών, μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι τότε εκείνοι θα είναι και τυπικά εκτός ομάδας.

Ευχές Πλατανιά στον Κουφό

28/12/2012
 Ευχές για ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στα παρκέ μέσω ανακοίνωσής του στον προπονητή μπάσκετ του Ρεθύμνου, Στέργιο Κουφό, έστειλε ο Πλατανιάς.

Ευχές Πλατανιά στον Κουφό
Ο έμπειρος τεχνικός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα ο σύλλογος των Χανίων να ευαισθητοποιηθεί για την κατάστασή του και μέσω της ανακοίνωσής του να του ευχηθεί γρήγορη ανάρρωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πλατανιά:

«Η Π.Α.Ε. Πλατανιάς Χανίων εύχεται ολόψυχα στον προπονητή του ΑΓΟ Ρεθύμνου Aegean κ. Στέργιο Κουφό να ξεπεράσει, το ταχύτερο δυνατόν, το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και να επιστρέψει γρήγορα, δυνατός, αισιόδοξος και χαμογελαστός, κοντά στην οικογένειά του, στην ομάδα της γειτονικής μας πόλης και γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό».

«Να πετύχω πολλά με τον Παναθηναϊκό»

28/12/2012
 Αποφασισμένος να αποδείξει την αξία του και να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να πετύχει τους στόχους του δήλωσε ο Γιοχέι Καζιγιάμα. Ο Ιάπωνας μεσοεπιθετικός έφτασε μετά τα μεσάνυχτα στην Αθήνα.

«Να πετύχω πολλά με τον Παναθηναϊκό»
Παρά το μεγάλο ταξίδι, ο 27χρονος άσος εμφανίστηκε ευδιάθετος. «Ο Παναθηναϊκός είναι γνωστή ομάδα στην Ιαπωνία. Μακάρι να πετύχω πολλά πράγματα μαζί του και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να τα καταφέρω», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς τι μπορεί να προσφέρει στη νέα του ομάδα, απάντησε: «Θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα. Θέλω να δώσω το 100% και τον καλύτερο εαυτό μου».

Ο Καζιγιάμα ρωτήθηκε για το θέμα της έλλειψης κενής θέσης ξένου στην ομάδα, αλλά δεν απάντησε. Η διοίκηση της ΠΑΕ καταβάλλει προσπάθειες για να ελευθερώσει μια θέση, ωστόσο δεν είναι εύκολο. Ο Μπρούνο Φορναρόλι μετά την αποχώρηση του Αντώνη Πετρόπουλου είναι ο μοναδικός φορ πίσω από τον Τοτσέ, ενώ ο Σεμπαστιάν Λέτο δύσκολα θα δεχτεί να διακοπεί το συμβόλαιό του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Καζιγιάμα μετά τις απαραίτητες ώρες ξεκούρασης θα περάσει από τα γραφεία της ΠΑΕ την Παρασκευή και θα αρχίσει αμέσως προπονήσεις.


ALEX WEB RADIO/TV


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου