ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

MUNDIAL:To pre game των σημερινων αναμετρησεων

MUNDIAL:To pre game των σημερινων αναμετρησεων

24/06/2014


 
 Ιαπωνία-Κολομβία
Τα σενάρια λίγο ως πολύ γνωστά: η Κολομβία έχει προκριθεί, αλλά την «καίει» να μην πέσει πάνω σε Ουρουγουάη ή Ιταλία. Είναι σχεδόν σίγουρη 1η και τερματίζει 2η εάν κερδίσει η Ακτή την Ελλάδα και καλύψει και το -4.

Η Ιαπωνία με ισοπαλία ή ήττα αποκλείεται. Με νίκη θέλει ήττα της Ακτής ή ισοπαλία αυτής και να καλύψει η ίδια το -1 στη διαφορά τερμάτων. Τα παραπάνω δείχνουν ότι μόνο ή Ιαπωνία έχει ουσιαστικό βαθμολογικό ενδιαφέρον από την αναμέτρηση – αρκεί όμως αυτό για να θεωρήσει κανείς την ομάδα του Πέκερμαν… αδιάφορη;

ΙΑΠΩΝΙΑ: Οι δηλώσεις του Τζακερόνι είναι χαρακτηριστικές για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα της Ιαπωνίας. "Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα μας και θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, αυτή η ομάδα έχει προσφέρει μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση με το ποδόσφαιρο της και αυτό θα ψάξουμε". Η ανάγκη για νίκη και η «αδιαφορία» της Κολομβίας αποτελούν ενθαρρυντικούς παράγοντες για τους Ασιάτες που δεν έχουν εντυπωσιάσει μέχρι τώρα στην διοργάνωση.

Η Ιαπωνία έχει πολύ χτυπητές αδυναμίες που μάλλον δεν μπορούν να επιλυθούν στο τελευταίο παιχνίδι: αδυναμία ανάπτυξης χωρίς κενούς χώρους, αμυντικές αδυναμίες (ειδικά στα στημένα), έλλειψη καθαρού φορ. Τα παραπάνω έκαναν την διαφορά απέναντι στην Ελλάδα πιστοποιώντας ότι οι Ιάπωνες δεν έχουν το ειδικό βάρος και το ρόστερ να προχωρήσουν στην διοργάνωση.

Σαφέστατα η ταχύτητα των χαφ και η επιθετικότητα των πλάγιων αμυντικών αποτελούν σημεία σημαντικά για μία ομάδα που στην διοργάνωση παίζει για τους 3 βαθμούς. Το πλάνο όμως, σε κάθε περίπτωση, απαιτεί κενούς χώρους στο μισό γήπεδο του αντιπάλου – η Ιαπωνία δεν είναι καλή με την μπάλα στα πόδια, σε set παιχνίδι.
Η Κολομβία δεν είναι η κατάλληλη ομάδα για ανάδειξη των θετικών στοιχείων της Ιαπωνίας αφού ειδικεύεται στον περιορισμό των κενών χώρων στους αντιπάλους της. Το θέμα είναι κατά πόσο θα επηρεάσει η όποια… χαλαρότητα των Κολομβιανών την αμυντική τους διάθεση και την τήρηση του πλάνου που έφερε 6 βαθμούς έως τώρα.

Αμφίβολοι: Χασέμπε

Απουσίες: (-)
 

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Η παρουσία των φίλων της Κολομβίας στα γήπεδα της Βραζιλίας είναι εντυπωσιακή και αν μη τι άλλο αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για τους παίκτες του Χοσέ Πέκερμαν που δήλωσε ότι μοναδικός στόχος είναι το 3/3 και η διατήρηση της εξαιρετικής ψυχολογίας και ομοψυχίας στην ομάδα. Δεν βλέπουμε κάποιο λόγο η Κολομβία να χαλάσει τις θετικότατες εντυπώσεις που έχει χτίσει στην διοργάνωση – χωρίς ωστόσο να έχει εντυπωσιάσει με την αγωνιστική της παρουσία.

Οι «καφετέρος» παρουσιάζονται πολύ σοβαροί και πειθαρχημένοι στο γήπεδο στηριζόμενοι στην συνοχή των γραμμών, την τακτική συμπεριφορά των δύο αμυντικών μέσων και την φανταστική κατάσταση του Ροντρίγκες που ως «10» εντυπωσιάζει με 2 γκολ, 1 MOM και ποσοστά επιτυχημένων μεταβιβάσεων κοντά στο 80%. Ο Ροντρίγκεζ αναμένεται να πάρει τον ηγετικό ρόλο και στο ματς με την Ιαπωνία – έναν αντίπαλο που σαφώς δεν έχει τους μέσους που θα δυσκολέψουν το κοντρόλ του σταρ της Μονακό.

Επιπλέον θετικό για την ομάδα της Κολομβίας είναι ότι η Ιαπωνία έχει τεράστιο πρόβλημα ανάπτυξης απέναντι σε τακτικές αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόζει ο Πέκερμαν: μειωμένο πλάτος στον άξονα, παιχνίδι από τον άξονα, βάθος στην άμυνα και … ξύλο στα χαφ.

Λογικά η έλλειψη βαθμολογικού κινήτρου θα κάνει την Κολομβία λίγο πιο επιθετική και ίσως αφήσει κάποιους κενούς χώρους προς τέρψιν των φιλάθλων που θα γεμίσουν το γήπεδο. Πάντως, όπως και να έχει, η ανασταλτική λειτουργία της Κολομβίας είναι εξαιρετική και είναι δεδομένο ότι ο Πέκερμαν δεν θα αποκλίνει πολύ της έως τώρα επιτυχημένης συνταγής. Ποιος προπονητής άλλωστε δεν κυνηγά μία ακόμα νίκη σε ένα Μουντιάλ;

Απουσίες: (-)
 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι μπουκ προσφέρουν την νίκη της Κολομβίας σε πολύ δελεαστικές αποδόσεις κυρίως εξαιτίας της έλλειψης βαθμολογικού κινήτρου των «καφετέρος». Αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει φαβοριτισμό μία πολύ μέτριας ομάδας που δεν έχει πλάνο αντιμετώπισης των τακτικών που εφαρμόζει η, ούτως ή άλλως, ποιοτικότερη Κολομβία. Το διπλό συνιστά value επιλογή και έχει σοβαρή τακτική βάση. 
 
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΑ
 
Αν η Αγγλία αποχαιρετίσει τη διοργάνωση με νίκη και πειστική εμφάνιση, η κριτική που θα δεχθεί άμα τη επιστροφή της στα πάτρια εδάφη θα είναι δριμεία. Είναι, επομένως, βέβαιο ότι θα επιδιώξει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ‘κυνηγώντας’ όσο περισσότερα γκολ γίνεται. Από την άλλη πλευρά, η Κόστα Ρίκα ως πρωτοπόρος (και βέβαιη πρώτη) θα απολαύσει το παιχνίδι. Αναμένεται μικρό rotation κυρίως βάζοντας ως αλλαγές παίκτες που διαθέτουν ταλέντο αλλά υστερούν σε τακτική παιδεία.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Πρόκειται, αναμφίβολα, για την έκπληξη του ομίλου και ολόκληρης της διοργάνωσης, μέχρι σήμερα. Στον όμιλο του ‘’θανάτου’’ όπως πολλάκις χαρακτηρίστηκε ο συγκεκριμένος όμιλος, η Κόστα Ρίκα ότι λογίζονταν ως τελευταία και καταϊδρωμένη από τους ειδικούς και μη. Κατόρθωσε, όμως, μετά τη συμπλήρωση δύο μόνο αγωνιστικών να εξασφαλίσει και την πρόκριση αλλά και την πρωτιά. Απίθανο αν μη τι άλλο επίτευγμα, για μια ομάδα που συγκαταλέγεται μεταξύ των ‘μικρών’ του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Αυτή την επιτυχία την οφείλει εν πολλοίς στη συμπαγή της άμυνα που δε θα αλλάξει και ιδιαίτερα σε άτομα και φιλοσοφία ούτε σε αυτό τον (αδιάφορο κατά τα άλλα) αγώνα. Άλλωστε, ως γνωστό, από την καλή άμυνα χτίζεται η ψυχολογία της ομάδας και η εμπιστοσύνη στο πλάνο των στοχευμένων αντεπιθέσεων.

Το 5-4-1 μοιάζει ιδανικό για τις δυνατότητες του roster και αξιοποιεί καλύτερα τους λίγους παίκτες-κλειδιά που διαθέτει η ομάδα. Μέχρι στιγμής, ο γκολκίπερ Κέιλορ Νάβας έχει δείξει πως η σεζόν του στην Ισπανία μόνο δεν ήταν τυχαία. Με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και δύο πλάγιους μπακ συνθέτουν ένα σχεδόν αδιαπέραστο τείχος στα μετόπισθεν. Αυτά, φυσικά, στα δύο πρώτα παιχνίδια. Διότι το ‘αδιάφορο’ της υπόθεσης και η, λογική, χαλαρότητα ενδέχεται να οδηγήσουν σε αρκετά λάθη με αποτέλεσμα την παραβίαση της εστίας.

Στην επίθεση ο Τζόελ Κάμπελ θα ξανασυστηθεί στους Βρετανούς που τον ορέγονται για να στελεχώσει κάποια top ομάδα του νησιού την επόμενη σεζόν. Έχει, συνεπώς, τη δυνατότητα δίχως άγχος και με ανεβασμένη ψυχολογία και διάθεση να παρουσιάσει την ποικιλομορφία των επιθετικών του αρετών. Π.χ. μακρινά σουτ, κοφτή ντρίπλα, ξεπέταγμα ανάμεσα στα αντίπαλα στόπερ κ.λ.π.

Απουσίες (-)

ΑΓΓΛΙΑ: Όνειρα χτισμένα στην άμμο και για τη φετινή Αγγλία. Και από άμμο δόξα τον Ιησού (του Ρίο με τα ανοιχτά χέρια) η Βραζιλία διαθέτει εν αφθονία. Ο Χότζον και οι παίκτες δέχονται σκληρή κριτική και μόνο μια νίκη που θα αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον μπορεί να κατευνάσει για λίγο τα οξυμένα πνεύματα.

Στο τελευταίο παιχνίδι της στη διοργάνωση η αγγλική εθνική ομάδα θα παρουσιάσει τη νέα βερσιόν της , όσα στελέχη δηλαδή θα ηγηθούν της νέας προσπάθειας. Παράλληλα, θα τιμήσει και παίκτες-σύμβολα μιας εποχής όπως ήταν ο Φρανκ Λάμπαρντ. Είναι, επομένως, πιθανό να παρακολουθήσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο με περισσότεροι ενέργεια. Ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές έχουν να…αποδείξουν πράγματα και να επικοινωνήσουν τη δυσαρέσκειά τους διά της καλής απόδοσης.

Σε αυτή την προσπάθεια η μεσοεπιθετική τριπλέτα αποτελούμενη από τους Λαλάνα, Στέρλινγκ και Μπάρκλεϊ θα προσπαθήσει να ενσαρκώσει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο , δείγματα του οποίου μπορεί να παρουσιάσει σε αυτό το παιχνίδι.

Ο Ρίκι Λάμπερτ ως φορ κορυφής θα τα βάλει με την αντίπαλη τριπλέτα των στόπερ στηριζόμενος στον old fashioned τρόπο παιχνιδιού του. Κεφαλιές μετά από βαθιές μπαλιές, σπρωξίματα στην περιοχή , πράγματα που συναντούσαμε από τα φορ στα αγγλικά γήπεδα πριν από δεκαετίες.

Rotation και στο τέρμα αλλά και στην άμυνα θα επιδιώξει ο Χότζον. Όχι πως νιώθει προδομένους από τους αμυντικούς που εμπιστεύτηκε στα προηγούμενα ματς, αλλά το γεγονός παραμένει πως η Αγγλία δε μπόρεσε να κρατήσει και πάλι αποτέλεσμα. Ούτε καν το ισόπαλο.

Αμφίβολοι: Τσάμπερλειν

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στο πλέον αδιάφορο παιχνίδι του ομίλου, η Αγγλία θα βγάλει εγωισμό και θα θελήσει να γλυκάνει την πίκρα του αποκλεισμού με νίκη. Η Κόστα Ρίκα ενδιαφέρεται να μην υπάρξουν τραυματισμοί και κάρτες και θα αποφύγει το σκληρό παιχνίδι. Θέλει μόνο ένα αποτέλεσμα ψυχολογικά διαχειρίσιμο για τη συνέχεια της στη διοργάνωση. Δηλαδή, θα ποντάρει περισσότερο στο επιθετικό ταλέντο και δε θα διακινδυνεύσει σκληρά μαρκαρίσματα στην άμυνα. Το over 2,5 φαντάζει ως η πλέον αξιόλογη πρόταση. 
 
ΙΤΑΛΙΑ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Η Ιταλία ξεκινώντας το παιχνίδι έχει στη φαρέτρα της δύο βέλη. Τα δύο αποτελέσματα που της δίνουν την πρόκριση: τη νίκη και την ισοπαλία. Έχοντας βρεθεί στο παρελθόν σε πάμπολλες ανάλογες περιπτώσεις, γνωρίζει καλά τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες ενός τέτοιου παιχνιδιού . Ως γνωστό, οι επιτυχίες της στο παρελθόν την έχουν κατατάξει ως ειδική σε τέτοιες καταστάσεις.

Η Ουρουγουάη ζει και πεθαίνει για τα παιχνίδια που βγάζουν προς τα έξω τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των ποδοσφαιριστών της. Θέλοντας μόνο νίκη, ένα τέτοιο παιχνίδι θα κάνει και κόντρα στη σκουαντρατζούρα.

ΙΤΑΛΙΑ: Η κλασσική Ιταλία που τα καταφέρνει μια χαρά με τους μεγάλους (βλέπε Αγγλία) και στραπατσάρεται από τους μικρούς (βλέπε Κόστα Ρίκα) έκανε την εμφάνισή της και σε αυτό το Μουντιάλ. Η άμυνα δεν εμπνέει την εμπιστοσύνη που ενέπνεε στο παρελθόν, διότι ο Πραντέλι δεν έχει ξεκάθαρες ιδέες για το αν θα διαγράψει το σύστημα με τα τρία σέντερ μπακ μονομιάς ή θα το επαναφέρει κάθε τόσο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες και άλυτα θέματα.

Ο Πίρλο είναι ο ηγέτης της ομάδας. Η μπάλα σε κάθε επίθεση περνάει από τα δικά του πόδια πρώτα, μα είναι γεγονός πως δε διανύει και την πρώτη νιότη του. Ο μελλοντικός Πίρλο, ονόματι Βεράτι κάνει τα πρώτα σοβαρά τεστ σε αυτή τη διοργάνωση δίχως μέχρι στιγμής ευανάγνωστα αποτελέσματα.
Εκείνο που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς είναι το πώς θα ξυπνήσει το πρωί ο Μπαλοτέλι. Αν σηκωθεί κακόκεφος, θα χαθεί και στο γήπεδο. Αν σηκωθεί ευδιάθετος, είναι ικανός να παρασύρει στο διάβα του τα στόπερ της


Ουρουγουάης και τον ασταθή γκολκίπερ Μουσλέρα. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ολόκληρη η χώρα θα κρέμεται από τα πόδια του. Είναι, επομένως, πιθανότερο να ξεχάσει το παιδί που κρύβει μέσα του και να αναδείξει το τεράστιο ταλέντο του οδηγώντας την Ιταλία σε πρόκριση.

Οι πλάγιοι χαφ των Ιταλών Καντρέβα και Μαρκίζιο επωμίζονται όλη τη λεγόμενη βρώμικη δουλειά και το έργο τους είναι σύνθετο. Αφενός πρέπει να παρέχουν υποστήριξη στον Πίρλο ανασταλτικά ,αφετέρου τροφοδοτήσουν σε κατάλληλη θέση για άμεση απειλή τον Μπαλοτέλι. Από την απόδοσή τους κρίνονται πολλά, καθώς η ομάδα γίνεται απολύτως προβλέψιμη (Πιρλο-κεντρική) χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους στην ανάπτυξη.

Αμφίβολοι: Ντε Ρόσι


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Κόντρα στην Αγγλία, ο Λουίς Σουάρες έδωσε μια υπέροχη ποδοσφαιρική παράσταση σε αγωνιστικό, μα και σε συγκινησιακό, επίπεδο. Μαζί με τον Καβάνι, αποτέλεσαν το ονειρεμένο δίδυμο που ήλπιζαν πως θα έχουν οι Ουρουγουανοί σε αυτή τη διοργάνωση και που λίγο έλλειψε να τους το στερήσει το…κακό το μάτι. Μάλλον βραζιλιάνικο, για να μην επαναληφθούν οι ιστορίες του 1950.

Μαζί με τον Σουάρες, όμως, κόντρα στην Αγγλία είδαμε να δουλεύει καλά και ο ρόμβος στη μεσαία γραμμή έχοντας στην κορυφή του ένα παρεξηγημένο ταλέντο: τον ταλαντούχο Νικολάς Λοδέιρο που δεν έχει ακόμα ξεδιπλώσει το πλήρες φάσμα του ταλέντου του.

Όσο για το σκληρό παιχνίδι του ανασταλτικού μέσου Ρίος και των πλάγιων μπακ Κάσερες και Άλβαρο Περέιρα , αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα διότι πρόκειται για το σήμα κατατεθέν αυτών των παικτών. Ωστόσο, παρά την ανασταλτική τραχύτητα, ο ασταθής τερματοφύλακας Μουσλέρα είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τους Ουρουγουανούς. Τα λάθη του έχουν στοιχίσει στο παρελθόν και αναμένεται να ‘στοχευθεί’ από τον αντίπαλο με πολλά σουτ έξω από την περιοχή.

Το ότι ο Καβάνι ‘’διαβάζεται εύκολα’’ από τους Ιταλούς αμυντικούς (αφού τον αντιμετώπιζαν επί σειρά ετών στο οικείο πρωτάθλημα) είναι μια υπόθεση εργασίας που δεν ευσταθεί. Με τον Σουάρες παρόντα, ο Καβάνι βάζει στο παιχνίδι του ανοίγματα προς τα πλάγια , κράτημα της μπάλας και ψάξιμο στο χώρο του Σουάρες που κινείται και χωρίς τη μπάλα. Παράλληλα ,δε ξεχνάει τις κινήσεις του φορ που τον καθιέρωσαν και ‘’γεμίζει το κουτί ‘’ με την παρουσία του όταν ο Σουάρες αντίστοιχα βρίσκεται με τη μπάλα στα πόδια για να δώσει στήριγμα για τελική πάσα. Ο επιθετικός πλουραλισμός αποτελεί, δηλαδή, το μεγαλύτερο όπλο της Ουρουγουάης.

Αμφίβολοι: Α. Περέιρα, ΛουγκάνοΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για να κρατήσει η Ιταλία την Ουρουγουάη μακριά από τα γκολ πρέπει να τρέξει και να κόψει πολλές μπάλες στο κέντρο. Μπορεί να αντιπαρατάξει δύναμη στη δύναμη των Ουρουγουανών και τακτική συνέπεια, που είναι συνώνυμο του DNA της. Από την άλλη πλευρά, σε Καβάνι και Σουάρες στηρίζεται η Ουρουγουάη για να διασπάσει μια άμυνα φτιαγμένη από τους μάστορες του είδους. Το παιχνίδι είναι αμφίρροπο, αλλά η εμπειρία των σκουαντρατζούρι αναμένεται να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο απρόβλεπτος ο τρόπος σκοραρίσματος των επιθετικών αμφότερων των ομάδων που το over 2,5 κρίνεται εξαιρετικά πιθανό. 
 
 
ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥΝ 


Η Εθνική μας τελειώνει τις υποχρεώσεις στον όμιλο, ελπίζοντας όλοι μας να μην τελειώσει μαζί και το ταξίδι της στην διοργάνωση.

Είναι αλήθεια ότι η ομάδα μας δεν έχει αποδώσει καλό ποδόσφαιρο και μαζί με τον Ιράν διεκδικούν… δάφνες για το πιο βαρετό ποδόσφαιρο στην διοργάνωση. Αν αναλογιστεί κανείς τα παραπάνω συμπεραίνει ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι με νίκη η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στους 16 του Μουντιάλ.

Αναφορικά με τα σενάρια πρόκρισης η Ελλάδα με ισοπαλία ή ήττα αποκλείεται. Με νίκη θέλει καλύτερο αποτέλεσμα από την Ιαπωνία ή εάν κερδίσουν και οι δύο να καλύψει το -2 στα γκολ. Από την άλλη η Ακτή με νίκη προκρίνεται (και πρώτη εάν χάσει η Κολομβία και καλύψει η ίδια το -4). Με ισοπαλία περνάει εάν δεν κερδίσει η Ιαπωνία την Κολομβία καλύπτοντας και το +1. Με ήττα αποκλείεται.

ΕΛΛΑΔΑ: Τα ρεπορτάζ μιλούσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες για 3-5-2 και σχετικά αγωνιστικά ρίσκα από τον Σάντος. Η αλήθεια είναι ότι Σάντος δεν αρέσκεται στα ρίσκα και πολύ δύσκολα θα το κάνει σε ένα παιχνίδι που κρίνεται πρόκριση στους 16 του Μουντιάλ. Ο Πορτογάλος αναμένεται να κάνει τα προφανή: να επιδιώξει το μηδέν στην άμυνα και να προσαρμόσει ολίγον τα πλάνα του σε σχέση με το αγωνιστικό πρόσωπο των αντιπάλων.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η επιστροφή του Καραγκούνη στην αρχική ενδεκάδα – κίνηση ίσως επιβεβλημένη για τις συνθήκες του αγώνα.

Ο Κάρα έχει εμπειρία, πάθος, έχει την δυνατότητα να πάρει την μπάλα από βαθειά σε ένα 4-5-1 που στερείται τεχνικού «6» (με την απουσία Κατοσυράνη) άλλα κυρίως μπορεί να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του και να κερδίσει φάουλ σε όλο το γήπεδο. Το τελευταίο είναι πάρα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα στημένα αποτελούν ίσως τον πλέον αναμενόμενο τρόπο επίτευξης τέρματος για την Ελλάδα.


Θέση στην αρχική ενδεκάδα αναμένεται να πάρει κι ο Σαλπιγγίδης αφού η παρουσία του προσφέρει τακτική ισορροπία στην ομάδα. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ έχει την δυνατότητα να ντουμπλάρει το αντίπαλο μπακ, να πιέζει τις πρώτες πάσες στα χαφ του αντιπάλου, κρατά την θέση του ενώ υποπίπτει σπάνια σε λάθη παρά την γενικότερα… πενιχρή συμβολή του στο καθαρά επιθετικό κομμάτι (αναλογικά με την θέση του). Η παρουσία των Μποκά και Ζερβινιό καθιστούν την συμμετοχή του καθοριστική στο αμυντικό κομμάτι – ειδικότερα σε μία πλευρά που μένει αρκετά συχνά εκτεθειμένη από τις προωθήσεις του Τοροσίδη που διαθέτει, μάλλον, την καλύτερη σέντρα στο ρόστερ της Εθνικής μας ομάδας.

Ο Σάντος γενικά δεν θα φύγει από τα συνηθισμένα και θα παρατάξει μία ομάδα με στόχο το … μισό-μηδέν με βάση: το βάθος στην άμυνα, τον αργό ρυθμό, τα μειωμένα ρίσκα στον άξονα, τις ελευθερίες κινήσεων στον Σαμαρά και το κέρδος στημένων σε κάθε θέση του γηπέδου. Πλάνο ρεαλιστικό, ορθολογικό… αν και αποκρουστικό για τον ουδέτερο ποδοσφαιρόφιλο.

Αμφίβολοι: Μήτρογλου

Απουσίες: Κατσουράνης


ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Το τραγικό συμβάν με τον θάνατο του μικρού αδελφού Τουρέ έχει επηρεάσει το όλο κλίμα στην αποστολή των Αφρικανών. Οι Τουρέ αναμένεται να ξεκινήσουν την αναμέτρηση αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για το πως θα αντιδράσουν στο γήπεδο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάγια είναι εξαιρετικά απαραίτητος για μία ομάδα που στερείται εμπνεύσεων στον άξονα, εν αντιθέσει με την ικανότητα της στα πλάγια.
Λογικά ο Λαμουσί θα στοχεύσει στους πλάγιους αμυντικούς μας και ιδιαίτερα την πλευρά του Χολέβας.

Ο Οριέ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και δημιουργεί ρήγματα με τις επελάσεις του. Αν το μπακ της Τουλούζ βρεθεί σε καλή μέρα δεν είναι απίθανο να δούμε την τοποθέτηση του επίσης φορμαρισμένου Ζερβινιό στα δεξιά σε μία προσπάθεια έντονης πίεσης στο… αδύναμο άκρο της Εθνικής που είναι «διάσημο» για τις αμυντικές αδυναμίες του Χολέβας και τις μειωμένες επιστροφές του Σαμαρά. Λογικά ο Καραγκούνης που θα κινείται επίσης από την αριστερή πλευρά θα πρέπει να δώσει εξτρά βοήθειες αφήνοντας τον Μανιάτη να… τρέχει για δύο στο κέντρο.

Εναλλακτικό πλάνο ανάπτυξης θα είναι το «η μπάλα στον Τουρέ» και αυτός θα αποφασίσει. Η παρουσία του Τουρέ στον άξονα προσφέρει αυτή την δυνατότητα αφού ο σταρ της Μάντσεστερ Σίτυ κρατά την «μπαγκέτα» του ρυθμού για την ομάδα του έχοντας δυνατότητα να ενεργήσει τόσο χαμηλά όσο και ψηλά στο γήπεδο, τροφοδοτώντας τους πλάγιους ή τον μοναδικό επιθετικό στο 4-2-3-1, είτε ακόμα επιχειρώντας ο ίδιος να εκτελέσει. Η αναχαίτιση του θα αποτελέσει σημαντικό στόχο του Σάντος που μάλλον θα επιλέξει το μειωμένο αγωνιστικό πλάτος – ειδικά των παικτών του κέντρου - αλλά και τις βοήθειες του Σαλπιγγίδη στον άξονα ως αντίδοτο αντιμετώπισης.

Το πλάνο του Λαμουσί, γενικά, φαίνεται να περιλαμβάνει έντονη/δυναμική πίεση στους Καραγκούνη, Μανιάτη στην πρώτη πάσα και στόχευση των αμυντικών αδυναμιών της Ελλάδας στα πλάγια (ειδικά στα αριστερά). Η ελευθερία κινήσεων του Τουρέ στον άξονα και οι συνεργασίες του δεξιού εξτρέμ με τον Οριέ θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο για την δημιουργία φάσεων αλλά και προϋποθέσεων ορθής τροφοδότησης του μοναδικού επιθετικού – πιθανότατα του Ντρογκπά.

Απουσίες: Ζοκορά


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μπορεί να φαντάζει κυνικό, αλλά οι βαθμολογικές ισορροπίες ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας μας που θα παίξει το παιχνίδι του… μισό-μηδέν απελευθερωμένη από κάθε άγχος. Η ήττα από την Κολομβία και το 0-0 με την Ιαπωνία (παρά την αποβολή Κατσουράνη) αποτελούν… απενοχοποίηση του τακτικού μοντέλου της ομάδας μας που είναι κουραστικό μεν, αποτελεσματικό δε. Η εμπειρία του Καραγκούνη και η ικανότητα του να κερδίζει φάουλ σε συνδυασμό με την μέτρια αμυντική τετράδα της Ακτής γεννούν ελπίδες για… 1-0 με κεφαλιά από κάποιο κόρνερ. 
 
 
ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου