ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

MUNDIAL:To pre game των σημερινων αναμετρησεων

MUNDIAL:To pre game των σημερινων αναμετρησεων

22/06/2014




 

Τα δύο «θεωρητικά» φαβορί του ομίλου αναμετρώνται σε μία αναμέτρηση με ξεκάθαρα τακτικά πλάνα και για τους δύο προπονητές μετά από μία πρεμιέρα που άφησε πολλά ερωτηματικά για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν αμφότερες, Πάντα αναλογικά με τις τεράστιες προσδοκίες του φίλαθλου κοινού.



ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ (19:00)
 ΒΕΛΓΙΟ: Ο Βίλμοτς έδειξε μπερδεμένος στο πρώτο παιχνίδι απέναντι σε μία Αλγερία, που παρά τις επιθετικές της τάσεις στα φιλικά, έπαιξε αμυντικά με στόχο να αποδιοργανώσει την ανάπτυξη του Βελγίου από τον άξονα. Η απουσία των Φελαινί και Μέρτενς από την βασική ενδεκάδα και η προβληματική εικόνα της ομάδας χωρίς αυτούς, κατέδειξε την έλλειψη πρωτοκλασάτων παικτών για μία ομάδα που λογίζεται στα φαβορί της διοργάνωσης.

Η είσοδος τους στο παιχνίδι ανέδειξε της αρετές του άξονα του Βελγίου αλλά επέτρεψε και την ανάπτυξη από την δεξιά γραμμή – στοιχείο απαραίτητο για την αντιμετώπιση κλειστών αμυνών – όπως αυτή της Ρωσίας. Οι δηλώσεις του Βίλμοτς προκαλούν προβληματισμό αναφορικά με την βασική ενδεκάδα «Οι αλλαγές γύρισαν το ματς, αλλά και πάλι θα ήταν λάθος αν ξεκινούσαμε με τους παίκτες που τελείωσαν»… όμως λογικά ο… πολύς Φελαινί και Μέρτενς θα είναι στην βασική ενδεκάδα.


Το Βέλγιο θα επενδύσει στην ταχύτητα του Μέρτενς , τις εμπνεύσεις του Αζάρ και την γενικότερη ταχύτητα σκέψεις και μεταβίβασης της μπάλας που διακατέχει τους μέσους της ομάδας. Η ταχύτητα φαίνεται να είναι το μεγάλου ατού των Βέλγων απέναντι στην Ρωσία του Καπέλο – κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι της αρκούδας με την Κορέα – εκεί που οι μέσοι των Ρώσων δεινοπάθησαν στην κυκλοφορία της μπάλας και τις επιστροφές.

Εν κατακλείδι το Βέλγιο θα παίξει από τον άξονα σε ένα μειωμένου πλάτους 4-2-3-1, θα επενδύσει στην ταχύτητα των μέσων του, την πίεση στα χαφ, τις εμπνεύσεις του Αζάρ και την ικανότητα του Μέρτενς να… αγκαλιάζει την γραμμή. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα αντιδράσει ο Λουκάκου ανάμεσα σε δύο δυνατά στόπερ – ένας Λουκάκου που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες απέναντι στην μετριότατη Αλγερία.

Απουσίες: (-)


ΡΩΣΙΑ: Η ομάδα του Καπέλο ήταν απογοητευτική στην αναμέτρηση με την Κορέα. Η «αρκούδα» δεν είχε τρεξίματα, εμπνεύσεις από τον άξονα, κούρσες από τα πλάγια μπακ και αυτοματισμούς στην επίθεση. Το πλάνο του Καπέλο ήταν κουραστικό, προβλέψιμο και πολύ…risky αφού το 1-0 plan δεν ταιριάζει σε ομάδες που λογίζονται ικανές για μεγάλη πορεία στο Μουντιάλ. Η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση απέναντι στην Κορέα ανέδειξε τα προβλήματα της ομάδας και δημιούργησε την εντύπωση ότι η Ρωσία έχει αγωνιστικό ταβάνι – κυρίως λόγω της έλλειψης ταχύτητας σε άμυνα και άξονα.


Ο Κερζάκοφ άλλαξε την εικόνα της ομάδας, έδωσε ταχύτητα μπροστά και απελευθέρωσε τον Κοκόριν που δεν ήταν το «πυρηνικό όπλο» που περίμεναν πολύ. Ο Τζαγκόεφ βελτίωσε το δημιουργικό κομμάτι των Ρώσων που, σαφέστατα, δεν έχουν τα φόντα να επιδοθούν σε παιχνίδι πρωτοβουλίας και πολλές επιθέσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Καπέλο δεν πιστεύει στο ποδόσφαιρο κυριαρχίας – αρέσκεται σε κλειστό, αμυντικό παιχνίδι και δεν θέλει οι παίχτες του να αφήνουν τις θέσεις τους. Είναι δεδομένο ότι και με το Βέλγιο θα επιχειρήσει, πρωτίστως, να μην ηττηθεί ποντάροντας στο τρίποντο απέναντι στην Αλγερία.

Είναι λογικό να επιλέξει τους Κερζάκοφ και Τζαγκόεφ στην αρχική ενδεκάδα, να κρατήσει πιο χαμηλά του κόφτες και να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα την επιθετική τάση των πλάγιων μπακ αφήνοντας ελευθερία κινήσεων στην τριάδα Τζαγκόεφ, Κοκόριν, Κερζάκοφ με τον Σαμέντοφ να παίζει πιο κλειστά και να ντουμπλάρει τον Αζάρ είτε στα αριστερά, είστε σε κινήσεις προς τον άξονα. Ο Καπέλο γνωρίζει ότι το Βέλγιο δεν διαθέτει επιθετικογενή μπακ και αναμένεται να φορτώσει επιθετικά την αριστερή πλευρά και να θωρακίσει αμυντικά την δεξιά σε μία προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών.

Απουσίες: (-)


Συμπέρασμα

Το Βέλγιο δείχνει ένα «κλικ» καλύτερο από την Ρωσία κυρίως λόγω της γενικότερης ταχύτητας σε επίπεδο προσώπων και μεταβίβασης της μπάλας. Οι Ρώσοι χαφ έδειξαν να ταλαιπωρούνται αφάνταστα από την πίεση των Κορεατών και, λογικά, θα έχουν το ίδιο πρόβλημα και με τους Βέλγους που έχουν ταχύτητα (Βίτσελ) και δύναμη (Φελαινί) στα χαφ. Ο Τζαγκόεφ θα παίξει ρόλο κλειδί στην προβληματική κυκλοφορία της μπάλας για τους Ρώσους αλλά οι εμπνεύσεις του Αζάρ στον αντίποδα δημιουργούν αίσθηση ανωτερότητας των Βέλγων κι σε αυτό το κομμάτι. 



 
 Αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ομάδες που προέρχονται από εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα από την 1η αγωνιστική του ομίλου. Από την μία η Αμερική με την νίκη απέναντι στην Γκάνα έδειξε ότι έχει ένα καλοδουλεμένο σύνολο που στηρίζεται στην αγωνιστική ισορροπία και την ικανότητα να εφαρμόζει ποικίλες τακτικές – ενώ από την άλλη η Πορτογαλία απογοήτευσε απέναντι στην Γερμανία και έδειξε ότι στηρίζεται πιο πολύ από ότι επιτάσσει το ρόστερ της στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι Πορτογάλοι θέλουν μόνο νίκη και αυτό το γεγονός από μόνο του ευνοεί το παιχνίδι των Αμερικάνων και το… over.

ΗΠΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (01:00)
 Η.Π.Α: Ο Κλίνσμαν παρουσίασε μία ομάδα που στηρίχθηκε στα αγωνιστικά/τακτικά στοιχεία που περιμέναμε: συνεχή κίνηση στο δεύτερο μισό του γηπέδου με την μπάλα στα πόδια, συχνές προωθήσεις των πλάγιων μπακ, πολύ τρέξιμο στην άμυνα και σωστές αποστάσεις στην φάση της άμυνας.

Το ξεκάθαρο αγωνιστικό μειονέκτημα ήταν η επιπολαιότητα και περιορισμένες δυνατότητες των αμυντικών της ομάδας , ενώ απουσιάζουν οι κόφτες που θα μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ηρεμίας στην αμυντική συμπεριφορά – ηρεμία που σαφώς προσφέρει ο πολύπειρος και ικανότατος Χάουαρντ στο τέρμα. Η επιλογή του Κλίνσμαν να παίξει με ρόμβο είχε ξεκάθαρο στόχο την συνοχή των γραμμών και την ενδυνάμωση της αμυντικής συνοχής με τον Γερμανό να παίρνει ρίσκο αφήνοντας τα φτερά σχετικά εκτεθειμένα στις επελάσεις/σέντρες των πλάγιων παικτών της Γκάνα.


Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και απέναντι στην Πορτογαλία με το σύστημα να αναμένεται να μετατραπεί σε ένα 4-1-4-1 μειωμένου πλάτους με την αμυντική γραμμή να μένει βαθειά. Είναι σαφές ότι ο Κλίνσμαν θεωρεί ότι τα επιθετικά του πλάγια μπακ μπορούν να ανταπεξέλθουν στα επιθετικά τους καθήκοντα αναλαμβάνοντας όλη την πλευρά, ενώ πιστεύει ότι η πολυπρόσωπη παρουσία στον άξονα εξασφαλίζει καλύτερη αμυντική λειτουργία και δημιουργεί προϋποθέσεις ελέγχου του ρυθμού. Το πλάνο δεν είναι απίθανο να λειτουργήσει απέναντι στους ακραίους της Πορτογαλίας που αρέσκονται να παίζουν πολύ «μέσα» στην αντίπαλη εστία και τα δύο «8» να θέλουν χώρο στον άξονα για να τρέξουν με την μπάλα.


Αμφίβολοι: Άλτιντορ

Απουσίες: (-)


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Απογοητευτική απέναντι στην Γερμανία επιδεικνύοντας τραγική αμυντική συμπεριφορά – γεγονός που προκαλεί απορία αν αναλογιστεί κανείς τις τακτικές αντιλήψεις του Μπέντο. Η Πορτογαλία παρουσίασε διάθεση να βασιστεί πάρα πολύ στις ορέξεις του εμφανώς ανέτοιμου Ρονάλντο, κάτι που σαφώς δεν συνάδει με την προσωπικότητα και δυνατότητες του υπόλοιπου ρόστερ.

Οι ΗΠΑ βέβαια δεν είναι Γερμανία και η λογική θέλει τους Πορτογάλους να βρίσκουν χώρο και χρόνο για να κουβαλήσουν την μπάλα, είτε από τον άξονα με τους box to box μέσους που διαθέτουν, είτε με τους Νάνι και Ρονάλντο που θέλουν… μία μπάλα μόνοι τους. Το κακό για την Πορτογαλία είναι ότι η αναγκαιότητα για νίκη και η δυνατότητα των Αμερικανών να παίξουν την αντεπίθεση με τον mobile Ντέμπσει καθιστά το έργο τους δύσκολο και αρκετά risky.

Η Πορτογαλία δεν είναι ομάδα που συνηθίζει να πιέζει ψηλά, αφού θέλει να ογηδεί τα παιχνίδια σε συνθήκες δημιουργίας κενών χώρων – χώρων που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν οι μετρ του είδους CR7, Νάνι, Μουτίνιο, Πόστιγκα. Στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ ο Μπέντο θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή δύο πλάνα: πίεση στην ανάκτηση της μπάλας αλλά και δημιουργία συνθηκών αντεπιθέσεων στα αδύναμα ανασταλτικώς φτερά των Αμερικανών.

Κλειδί της αναμέτρησης θα είναι η κατάσταση που θα βρεθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο αφού φαντάζει δύσκολο η ομάδα να… αποβάλλει την εξάρτηση της από αυτόν, ενώ σημαντική θα είναι και η απόδοση των Αλμέιδα και Μουτίνιο που θα συνθέσουν ένα τρίγωνο συνεργασιών στα αριστερά – εκεί που θα συναντούν τους «επιπόλαιους» αμυντικά Τζόνσον και Μπεντόγια.

Απουσίες: Πέπε, Χ. Αλμέιδα, Κοεντράο


Συμπέρασμα

Η Πορτογαλία σφύζει από επιθετικό ταλέντο και έχει την ανάγκη για νίκη… και μόνο νίκη. Από την άλλη η Αμερική είναι ασταθέστατη αμυντικά, έχει παίκτες που αρέσκονται στην επίθεση και μπορεί να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες των Πορτογάλων που δεν έχουν μάθει να ενεργούν σε παιχνίδι με την μπάλα. Η επιλογή του over 2.5 δείχνει αν μη τι άλλο να στηρίζεται σε σοβαρές τακτικές βάσει 



 
Σημαντική αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο ομάδες που με νίκη θα μπορούν να ελπίζουν στην πρόκριση στους 16’ σε έναν όμιλο με δύο «μεγάλα» φαβορί. Αμφότερες παρουσιάστηκαν σοβαρές στην 1η αγωνιστική απέναντι στους… μεγάλους και έδειξαν ότι, αν μην τι άλλο, είναι οργανωμένες ομάδες, τακτικά προσηλωμένες με σαφείς όμως αδυναμίες στο παιχνίδι τους.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ (22:00)
 ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ: Σοβαρή και πειθαρχημένη απέναντι στην Ρωσία κατάφερε να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας κάνοντας απλώς τα προφανή: πίεση στα χαφ, τρέξιμο με την μπάλα και εκμετάλλευση των κενών χώρων. Η Ν.Κορέα έχει συγκεκριμένες αρετές που όμως ταιριάζουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο της ταχύτητας. Οι Κορεάτες ίσως τρέχουν περισσότερο από ότι χρειάζεται, ειδικότερα στην άμυνα που δείχνουν την τάση νε πιέζουν σε υψηλούς ρυθμούς ακόμα κι όταν αυτό δεν χρειάζεται. Μετά το 70’ η ομάδα κουράστηκε με την Ρωσία, είχε όμως καταφέρει να σκοράρει και να προβληματίσει τον αντίπαλο που έκανε λίγες επιθέσεις και αρκετά λάθη λόγω της πίεσης.

Αυτό θα προσπαθήσει να πετύχει και απέναντι στην τεχνική μεν, αργή δε, Αλγερία που λογικά θα παίξει σχετικά πίσω. Ο Μιουνγκ Μπο θα διατηρήσει το 4-2-3-1 που γίνεται 4-4-2 σε θέση άμυνας, θα δώσει πλάτος στην ομάδα του και θα δουλέψει από τα πλάγια με τον Σον αναλαμβάνει τον κυρίαρχο τακτικό ρόλο στα χαφ – είτε κουβαλώντας την μπάλα, είτε μοιράζοντας παιχνίδι στον άξονα.


Η ομάδα δείχνει να έχει πρόβλημα τεχνικής και αυτοσυγκέντρωσης στην κυκλοφορία της μπάλας – όμως η μειωμένη πίεση από την Ρωσία δεν ανέδειξε έντονα αυτό το πρόβλημα. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με την Αλγερία που φάνηκε να επενδύει στο αμυντικό παιχνίδι. Το δύσκολο για τον Μιουνγκ Μπο είναι να κάνει πιο αποτελεσματική την ομάδα του στο set παιχνίδι και η Αλγερία είναι ομάδα που θα της βάλει δύσκολα σε αυτό το κομμάτι.

Απουσίες: (-)




ΑΛΓΕΡΙΑ: Ο Χαλίλχοτζιτς δεν έδειξε ικανοποιημένος από την ομάδα του στον ματς με το Βέλγιο ενώ διέγνωσε πρόβλημα στην φυσική κατάσταση. Οι δηλώσεις του ήταν χαρακτηριστικές επί τούτου… «δυστυχώς μπορούσα να κάνω μόνο 3 αλλαγές». Παρά τους όποιους προβληματισμούς του και την μετριότατη εμφάνιση της ομάδας, η αλήθεια είναι ότι η Αλγερία έφτασε κοντά στο να πάρει βαθμό ή βαθμούς απέναντι στο Βέλγιο που λογίζεται από τα φαβορί της διοργάνωσης. Παρά το πολύ αμυντικό παιχνίδι και το μόλις ένα σουτ στην εστία η Αλγερία έδειξε στοιχεία τεχνικής ομάδας όταν είχε την μπάλα. Είναι δεδομένο ότι η Ν.Κορέα δεν είναι Βέλγιο.

Οι τακτικές απαιτήσεις του αγώνα και τα χαρακτηριστικά των Κορεατών αναγκάζουν τον Χαλίλχοτζιτς να υιοθετήσει, εκ νέου, χαμηλό αγωνιστικό βάθος, μειωμένο πλάτος και παίκτες πίσω από την μπάλα. Ο Σέρβος τεχνικός γνωρίζει ότι οι μειωμένοι χώροι για τον αντίπαλο είναι το «κλειδί» της αναμέτρησης.

Στην επίθεση η Αλγερία θα ποντάρει στον αργό ρυθμό και την προσπάθεια διατήρησης της κατοχής της μπάλας σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτή την υπεροχή της σε επίπεδο τεχνικής από τους Κορεάτες. Το ενισχυμένο κέντρο θα είναι μία λογική απάντηση στο pressing των αντιπάλων, ενώ η τοποθέτηση του Μετζανί σε ρόλο χαφ μπροστά από τα στόπερ σε ένα 4-1-4-1 φαντάζει σωστή αν αναλογιστεί κάνεις τους χώρους που ενεργεί ο Σον και τον κομβικό ρόλο που παίζει η απόδοση του στην συνολική εικόνα των Κορεατών.

Απουσίες: (-)



Συμπέρασμα

Το παιχνίδι είναι αρκετά ισορροπημένο και οι αποδόσεις αδικούν την Αλγερία που διαθέτει αγωνιστικά στοιχεία να αντιπαρατάξει στην ταχύτητα των Ν.Κορεατών. Η απόδοση της ομάδα του Μιουνγκ Μπό απέναντι στην Ρωσία δεν είναι ικανή για τόσο μεγάλο φαβοριτισμό της Ν.Κορέας, ειδικότερα απέναντι σε έναν προπονητή που ειδικεύεται στην τακτική ανάγνωση των αντιπάλων και την διατήρηση της αγωνιστικής πειθαρχίας, ανεξαρτήτου του πλάνου που εφαρμόζει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου