ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

To pre game των σημερινων αναμετρησεων

To pre game των σημερινων αναμετρησεων

26/06/2014


 
 ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
 
Ως καλοί φίλοι , οι προπονητές των δύο ομάδων μπορούν, δίχως ντροπή και φόβο, να επικαλεστούν ο ένας τον άλλο σε περίπτωση που το ματς ξεφύγει από το ισόπαλο αποτέλεσμα , για να ‘’διορθωθεί’’ η κατάσταση. Τελικά μιλάμε για δύο ομάδες με αρκετά φιλικές σχέσεις και φιλική προδιάθεση μεταξύ των. Η βολική ισοπαλία τους στέλνει και τους δυο στην επόμενη φάση. Για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να υπάρξει νικητής σε αυτό το παιχνίδι και ταυτόχρονα να υπάρξει νικητής και στον αγώνα της Γκάνας με την Πορτογαλία καθώς ένα «Χ» σε αυτό το ματς, αποκλείει και τις δύο. Αν το… ωροσκόπιο των δύο Γερμανών προπονητών δε μιλά για φιλίες που χαλάνε ας μην αναζητούμε άλλα αποτελέσματα, τουλάχιστον όχι εύκολα.

ΗΠΑ:Υπήρχαν, ακόμα και πριν το ξεκίνημα της διοργάνωσης, οι πολέμιοι του Κλίνσμαν που του καταλόγιζαν νεποτισμό με αποκορύφωμα την υπόθεση Ντόνοβαν και ήλπιζαν να δικαιωθούν με το κατακρημνισμό της ομάδας των ΗΠΑ στο Μουντιάλ. Υπήρχαν κι αυτοί, οι ορκισμένοι φίλοι του Γερμανού προπονητή, που προέτασσαν την ικανότητά του να δημιουργεί πραγματικές ομάδες με πνεύμα αλληλοσεβασμού μακριά από βεντετισμούς.

Τώρα, ένα μόλις βαθμό από τη μεγάλη πρόκριση , η ανάγκη για ομαδικό πνεύμα είναι πιο έντονη από ποτέ. Αυτό γιατί απέναντί τους βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα που στέκει σα πληγωμένο θηρίο μετά την αμφισβήτηση που δέχεται έπειτα από το ματς της δεύτερης αγωνιστικής.


Η προσπάθεια των αμερικανών αμυντικών θα επικεντρωθεί στο ‘’διάβασμα΄΄ των κινήσεων των τριών Γερμανών επιθετικών. Η ικανότητα των Γερμανών να γεμίζουν και να αδειάζουν την αντίπαλη περιοχή κατά το δοκούν είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα σκαρφιστεί ο Κλίνσμαν και πως θα ανταποκριθούν οι όχι και τόσο έμπειροι αμυντικοί του.

Στην επίθεση ο Ντέμπσι τα κάνει όλα. Κατάφερε να ξεχαστεί γρήγορα η απουσία του Ντόνοβαν αλλά και αυτή του Άλτιντορ μιας και οι ΗΠΑ βρίσκουν το γκολ από τα δικά του πόδια. Πλάι του παιδιά που τρέχουν, πιέζουν , μάχονται και επιτίθενται με σχέδιο σα να πρόκειται για κολεγιακή ομάδα που εφαρμόζει κατά γράμμα τα ποδοσφαιρικά fundamentals.

Απουσίες: (-)


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η δεύτερη αγωνιστική και η ισοπαλία που πήραν με πολύ κόπο και ιδρώτα απέναντι στη Γκάνα τους προσγείωσε κάπως απότομα. Η σταθερά καλή παρουσία της Ολλανδίας και η μέχρι στιγμής εκπληκτική Γαλλία, δείχνει πως η Ευρώπη δεν έχει να περιμένει μόνο από τους ποδοσφαιρικούς δυνάστες της, Γερμανούς, την καλή εκπροσώπηση.

Η, κάτι σαν ανίκητη, γερμανική άμυνα λαβώθηκε και μάλιστα δις. Παράλληλα βγήκαν αδυναμίες στη αντιμετώπιση γρήγορων φορ που θέλουν τη μπάλα στο χώρο ανάμεσα στα δύο βαριά σέντερ μπακ. Ο Μουστάφι εμφάνισε χτυπητές αδυναμίες στις προσωπικές μονομαχίες και παρά τα συνεχή και καλά ανεβάσματά το , η ανασταλτική του δράση τίθεται σε αμφισβήτηση.
Ο Λαμ είναι ο πλέον κομβικός παίχτης και η ακρίβεια στις πάσες του είναι μνημειώδης. Δίπλα του ο Κρόος σε ένα ρόλο box to box χαφ που τον έχει τελειοποιήσει με την παρουσία του Γκουαρδιόλα ως προπονητή του στη Μπάγερν.


Αν η επιθετική τριάδα ‘’κολλήσει’’ υπάρχει πάντα η λύση που ακούει στο όνομα του πρώτου πια σκόρερ στα Μουντιάλ. Μίροσλαβ Κλόζε λέγεται ο κύριος και δείχνει απόλυτα συμβιβασμένος με αυτό το νέο ρόλο του μιας και ξεκούραστος και ερχόμενος από τον πάγκο πια, βρίσκει απέναντί του τους ήδη κουρασμένους από το ασταμάτητο τρέξιμο αντιπάλους αμυντικούς. Κι αυτό εξυπηρετεί πλήρως και τα προσωπικά του σχέδια και αυτά της ομάδας του βέβαια.

Απουσίες: Μπόατενγκ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μόνο ο υπέρμετρος εγωισμός των Γερμανών μπορεί να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει τη φυσιολογική ροπή των αντιπάλων για τη βολική και στους δυο ισοπαλία. ‘Όπως και να έχει το under 2.5 φαντάζει η πιο ορθολογική επιλογή τηρουμένων των βαθμολογικών ισορροπιών, του Κλίνσμαν και της συντηρητικής τακτικής που λογικά θα υιοθετήσουν αμφότεροι οι κόουτς. 
 
 
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΓΚΑΝΑ
 
 
Η σκέψη και των δύο θα ταξιδεύει στο άλλο ματς που θα διεξάγεται την ίδια ώρα, καθώς με ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι δεν έχει νόημα για Πορτογάλους και Γκανέζους η νίκη.

Οι Πορτογάλοι επιθυμούν ήττα των αμερικανών με ένα τσουβάλι γκολ ή απλή ήττα και δικό τους θρίαμβο.Οι Γκανέζοι επιθυμούν το αντίστοιχο με ήττα των Γερμανών. Γενικότερα, η Γερμανία είναι στο +4 και οι Η.Π.Α στο +1. Νίκη των Γερμανών έστω και με ένα γκολ και αντίστοιχη της Γκάνα με την ίδια διαφορά δίνει στους Αφρικανούς την πρόκριση.

Αντίθετα η Πορτογαλία θέλει περισσότερα γκολ για να καλύψει το χάντικαπ του -4 είτε δικά της, είτε των Γερμανών.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ξεκίνησαν την προετοιμασία για το Μουντιάλ και όλοι ασχολούνταν με το αν θα παίξει ο Ρονάλντο, για το πόσο έτοιμος θα είναι, για το με ποιον παρτενέρ ταιριάζει καλύτερα κ.λ.π. Κανείς δεν έβλεπε το ντεφορμάρισμα του Άλβες, την λειψανδρία στα πλάγια μπακ, τη δυστοκία των τριών φορ ( που εναλλάσσονταν στην κορυφή της επίθεσης) . Αναμφίβολα όταν έχεις στις τάξεις σου ένα μεγάλο σταρ τότε σίγουρα πρέπει να προσαρμόσεις και κάποια πράγματα πάνω του. Όχι όμως και να πιστέψεις πως όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω του.

Ο Ρ.Κόστα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να συμμαζέψει τα πράγματα στο κέντρο της άμυνας. Τα πλάγια μπακ θα δεχθούν μεγάλη πίεση από τους ταχύτατους αφρικανούς εξτρέμ και θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να τους σταματήσουν στο ένας με έναν. Για βοήθειες και ντουμπλαρίσματα των Πορτογάλων πλάγιων μπακ ας είμαστε επιφυλακτικοί γιατί οι Πορτογάλοι εξτρέμ δε φημίζονται για τις βοήθειες που δίνουν στους συμπαίκτες τους.


Ο Μουτίνιο είναι φάντασμα του καλού εαυτού του στη διοργάνωση και η μεσαία γραμμή της ομάδας νοσεί μιας και ο Μεϊρέλες δεν είναι το ίδιο καλός και οργανωτικά όσο ανασταλτικά. Η ομάδα περιμένει ένα γκολ από τον Ρονάλντο έστω και στο μάλλον τελευταίο παιχνίδι της στη διοργάνωση. Γι’ αυτό και θα επιχειρήσει να τον έχει όσο το δυνατό περισσότερη ώρα μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Αμφίβολοι: Α.Αλμέιδα, Πόστιγκα

Απουσίες: Κοεντράο, Πέπε, Χ.Αλμέιδα


ΓΚΑΝΑ: Ανάσα ψυχολογική πήραν οι Γκανέζοι με το αποτέλεσμα του δεύτερου αγώνα. Υπάρχουν τα εξωαγωνιστικά θέματα με τις κατηγορίες των ‘’στημένων’’ φιλικών, τα αγωνιστικά με τα… στραβομουτσουνιάσματα των σταρ Εσιέν και Πρινς Μπόατεγκ για τη συνεχή απουσία από την εντεκάδα και όλα αυτά τα γεγονότα συνθέτουν ένα παζλ έντονου προβληματισμού.

Οι αδερφοί Αγιού δείχνουν πως το μέλλον τους ανήκει και πως η εντεκάδα της Γκάνας στις ερχόμενες διοργανώσεις θα ξεκινά από αυτούς. Ο Γκιάν βρήκε επιτέλους το δρόμο προς τα δίχτυα και απειλεί τους ασταθείς Πορτογάλους .

Ο δεξιός μπακ Αφούλ με τα συνεχή του overlap και τις συστημένες στα κεφάλια των συμπαιχτών του σέντρες , συνθέτει με τον ταχύτατο Άτσου μια δεξιά πτέρυγα άξια προσοχής και θαυμασμού. Η σταθερότητα στην απόδοση και των δύο είναι ένα ζητούμενο μιας και δεν πρέπει να λησμονούμε πως πρόκειται για ένα άπειρο δίδυμο.

Την απουσία Μουντάρι θα κληθεί να την καλύψει ο ,ιδανικός σε συνθήκες πίεσης στο χώρο του κέντρου , Μπαντού. Η τακτική τους προσήλωση σε ένα αγωνιστικό πλάνο ήταν παροιμιώδης στο ματς εναντίον των Γερμανών και κατέδειξε πως όταν θέλουν και έχουν και ισχυρό κίνητρο, οι Γκανέζοι μπορούν να πειθαρχήσουν. Το κίνητρο υπάρχει και στο τελευταίο ματς του ομίλου , η προσήλωση αναζητείται και η πίστη.

Απουσίες: Μουντάρι


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το παιχνίδι θα πάρει φωτιά μόνο αν τα μαντάτα από το άλλο ματς είναι τα επιθυμητά. Αλλιώς θα δούμε ποια ομάδα θέλει να προστατεύσει το γόητρο της και να αποφύγει τους μετέπειτα κλυδωνισμούς. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και τα νέα που θα έρχονται από την αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Γερμανία η επιλογή των 2-3 γκολ στην αναμέτρηση φαντάζει λογικότατη.
 
ΑΛΓΕΡΙΑ-ΡΩΣΣΙΑ
 
 
 
Σημαντικότατη αναμέτρηση στην αυλαία του 8ου ομίλου με τις δύο ομάδες να παίζουν για την πρόκριση. Σαφώς τα σενάρια αλλά και το αγωνιστικό momentum ευνοούν τους αφρικανούς που έχουν το ψυχολογικό αβαντάζ απέναντι στην απογοητευτική ομάδα του Καπέλο.

Η Αλγερία εξασφαλίζει πρόκριση είτε με νίκη είτε και ισοπαλία κόντρα στους Ρώσους με βασική προϋπόθεση στη δεύτερη περίπτωση να μην έχει νικήσει η Νότιος Κορέα το Βέλγιο ή αν συμβεί αυτό οι Ασιάτες να έχουν κάνει νίκη μέχρι και με τρία γκολ διαφορά. Η Ρωσία περνά μόνο με νίκη.


ΑΛΓΕΡΙΑ: Ο Χαλίλχοτζιτς απέδειξε στο παιχνίδι με την Ν.Κορέα γιατί λογίζεται ως ένας από τους καλύτερους προπονητές της διοργάνωσης. Με την τοποθέτηση του Μετζανί στα χαφ έδωσε την αμυντική ασφάλεια που αναζητούσαν τα στόπερ του ενώ οι χαφ, απαλλαγμένοι, από τα «βαριά» αμυντικά καθήκοντα μπόρεσαν να ξεδιπλώσουν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά απέναντι σε μία ομάδα που επέτρεψε πολλά κενά στην άμυνα τους . Σαφέστατα με την Ρωσία τα κενά δεν θα υπάρχουν αφού οι Ρώσοι αρέσκονται στο πολυπρόσωπο κέντρο και δίνουν βάθος στην άμυνα τους.

Παρά τις αμυντικές ορέξεις του Καπέλο, η ομάδα του Χαλίλχοτζιτς έχει πλεονέκτημα στην κυκλοφορία της μπάλας αφού, γενικά, οι Ρώσοι έχουν πρόβλημα στο να πρεσάρουν αποτελεσματικά τους αντιπάλους τους και επιδιώκουν σπάνια να πιέσουν ψηλά – απόρροια της αργής αμυντικής τους τετράδας. Οι Αλγερινοί θα επιδιώξουν να παίξουν σε χαμηλό ρυθμό και να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας χαμηλά με σκοπό να οδηγήσουν την αναμέτρηση, αν είναι δυνατόν, στο 0-0. Απέναντι στην… δύσκαμπτη Ρωσία το γεγονός ότι αγωνίζονται για δύο αποτελέσματα παίζει σημαντικό ρόλο.


Ο Χαλίλχοτζιτς αναμένεται να παρατάξει την ομάδα με ένα αμυντικογενές 4-2-3-1 με τους 4 μπροστά να αναλαμβάνουν την επιθετική λειτουργία και τους υπόλοιπους να εμμένουν στα αμυντικά τους καθήκοντα. Η αμυντική τετράδα των Αλγερινών έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και απέναντι στην Ρωσία του… φοβισμένου Καπέλο έχει την δυνατότητα να διατηρήσει την εστία της ανέπαφη.

Απουσίες: (-)


 
ΡΩΣΙΑ: Ο Καπέλο δεν φαίνεται να αποχωρίζεται την αμυντική τακτική του συνεχίζοντας σε επιλογές προσώπων που δεν ταιριάζουν σε επιθετικό ποδόσφαιρο, μειωμένο αγωνιστικό πλάτος, παιχνίδι από τον άξονα, ξύλο και χαμηλό τέμπο. Οι τακτικές του Καπέλο γεννούν απορία για τον εν γένει στρατηγικό σχεδιασμό του Ιταλού που δείχνει να μην πιστεύει στις δυνατότητες των παικτών του που σαφέστατα στερούνται ταχύτητας και εκρηκτικότητας.

Όπως και να έχει οι Τζαγκόεφ και Κερζάκοφ μπορούν να αλλάξουν την επιθετική εικόνα της ομάδας, έστω και αν χρειαστεί να… θυσιαστεί η εν γένει «σφιχτή» ανασταλτική λειτουργία στον άξονα. Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Καπέλο αναμένεται να στηριχθεί στις επιλεκτικές επιθέσεις – κυρίως από τα αριστερά, τον έλεγχο του ρυθμού, τα σκληρά μαρκαρίσματα στο κέντρο και τις εξάρσεις ταλέντου των Κοκόριν (και Κερζάκοφ, Τζαγκόεφ αν και όταν παίξουν) που ακόμα… αναζητούνται στην διοργάνωση. Ο Κοκόριν αποτελεί μεγάλη απογοήτευση έστω και αν η έλλειψη box to box μέσων και ενεργητικών εξτρέμ καθιστούν το έργο του πολύ δύσκολο στην κορυφή της επίθεσης.



Το δυστύχημα για τον Καπέλο είναι ότι οφείλει να αγωνιστεί μόνο για την νίκη απέναντι σε μία ομάδα που κλείνει τον άξονα και αμύνεται εξαιρετικά στην μεσαία γραμμή. Η θεωρία του ποδοσφαίρου επιτάσσει το αγωνιστικό πλάτος, την χρήση εξτρέμ, την ανάπτυξη από τα πλάγια και την προώθηση πλάγιων μπακ αν σκοπεύεις στην νίκη. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Καπέλο δεν διαθέτει τέτοια… τόξα στην φαρέτρα του.

Αμφίβολοι: Κοζλόφ

Απουσίες: (-)

Συμπέρασμα

Το παιχνίδι των δύο ομάδων μοιάζει σε πολλά σημεία: παιχνίδι από τον άξονα, χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης, ξύλο στο κέντρο, δουλεμένα στημένα. Αμφότερες, λογικά, δύσκολα θα αποκλίνουν από τα γνωστά μονοπάτια – η Αλγερία γιατί βολεύεται με την ισοπαλία και η Ρωσία γιατί ο Καπέλο δεν δείχνει να έχει διάθεση και παίκτες για κάτι διαφορετικό. 
 
 
ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου