ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Πρέπει να είναι έτοιμος όταν πρέπει

Πρέπει να είναι έτοιμος όταν πρέπει

Η κλήρωση της Euroleague, ο όμιλος που δίνει χρόνο χρόνο στην ομάδα ώστε να "δέσει", η σημασία να είσαι έτοιμος όταν πρέπει και η μέχρι τώρα διαμόρφωση του ρόστερ.
Η πρώτη φάση της Euroleague έχει μικρή σημασία. Είναι περισσότερο διαδικαστική για το ποιοι σύλλογοι θα περάσουν στο TOP-16, αλλά και αναγνωριστική καθώς οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να "δέσουν" καλύτερα σε αυτές τις πρώτες δέκα αγωνιστικές. Δεν παίζει σημαντικό ρόλο το ρεκόρ που θα φέρεις στην πρώτη φάση των ομίλων. Σημασία έχει σε τι κατάσταση θα παρουσιασθείς στο TOP-16 και κυρίως στα προημιτελικά και στο Final-Four. Τότε οφείλεις να είσαι πανέτοιμος και κατάλληλα προετοιμασμένος, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Σημασία έχει να είσαι απόλυτα έτοιμος όταν πρέπει. Αυτό, άλλωστε, το έχει αποδείξει περίτρανα και η ιστορία, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Την σεζόν 2011-2012, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε στο τέλος της χρονιάς το Ευρωπαϊκό στην Κωνσταντινούπολη, είχε ξεκινήσει με προβληματικό τρόπο (1 νίκη, 3 ήττες), τερματίζοντας στο τέλος στην δεύτερη θέση του γκρουπ με 6 νίκες και 4 ήττες.



Μάλιστα, αδυνατούσε να κερδίσει ματς εκτός έδρας, παίρνοντας το πρώτο του "διπλό" στην διοργάνωση εκείνη την σεζόν στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Νανσί.

Από το TOP-16 και μετά, όμως, οι Πειραιώτες μεταμορφώθηκαν προς το καλύτερο, βρήκαν την φόρμα τους, τον ρυθμό τους, την χημεία τους, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης.

Πέρσι ο Ολυμπιακός έκανε το απόλυτο, πραγματοποιώντας το 10-0 στον όμιλο του, σημειώνοντας συνολικά σε Ελλάδα-εξωτερικό 23 σερί νίκες, αλλά το ταμείο στο τέλος "έγραψε" πως οι Πειραιώτες ύστερα από χρόνια (από την σεζόν 2008-2009) δεν κατέκτησαν τίτλο μέσα στην σεζόν. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την Μακάμπι Τελ Αβίβ πέρσι.

Ο φετινός όμιλος του Ολυμπιακού σαφώς και δεν είναι δύσκολος όπως εκείνος του Παναθηναϊκού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και χαλαρότητα. Τα ρόστερ των ομάδων, βέβαια, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι νωρίς να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Οι Πειραιώτες είναι ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο γκρουπ, αλλά οφείλουν να παρουσιαστούν σοβαροί απέναντι σε δύο ανταγωνιστικές ισπανικές ομάδες, όπως η Βαλένθια και η Λαμποράλ Κούτσα, αλλά και κόντρα στην πάντα φιλόδοξη Γαλατασαράι. Ερυθρός Αστέρας και Νεπτούνας το πιθανότερο είναι να τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις του ομίλου, αλλά είναι δεδομένο πως θα αγωνιστούν με ενθουσιασμό και δίχως άγχος. Και τέτοιους αντιπάλους, αν δεν τους προσέξεις, μπορούν να σου κάνουν την "ζημιά".

Το γεγονός, πάντως, πως ο όμιλος του Ολυμπιακού είναι βατός, δίνει την δυνατότητα στον Γιώργο Μπαρτζώκα να τεστάρει την ομάδα του καλύτερα, δοκιμάζοντας σχήματα, συστήματα, αλλά και προσφέροντας χρόνο σε παίκτες, ανοίγοντας το ροτέισον, το οποίο όσο περνάει η σεζόν είναι δεδομένο πως θα "κλείνει". Το συγκεκριμένο γκρουπ δίνει χρόνο στους ερυθρόλευκους ώστε να "δέσουν" καλύτερα σαν σύνολο, μη έχοντας μεγάλη πίεση και αυξημένος άγχος, όπως θα συμβεί με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος σε ένα αρκετά δύσκολο και ανταγωνιστικό γκρουπ θα φορτωθεί από νωρίς με το "πρέπει".

Η ομάδα στη νέα σεζόν θα έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει ένας βασικός κορμός (Πέτγουεϊ, Ντάνστον, Σπανούλης, Παπαπέτρου, Σλούκας, Λοτζέσκι, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Καββαδάς, συν τον νεαρό Χριστοδούλου), με προσθαφαιρέσεις (Λαφαγιέτ, Χάντερ) και το ζητούμενο είναι η ομάδα να "δέσει" όσο πιο γρήγορα γίνεται, αποκτώντας χημεία και ομοιογένεια.  Θα περιμένουμε να δούμε και νέα στοιχεία στο αγωνιστικό στυλ των ερυθρολεύκων, οι οποίοι είναι δεδομένο πως και στη νέα σεζόν θα βασιστούν στην καλή άμυνα και στη ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο, πηγαίνοντας τα ματς σε πολλές κατοχές. Ένα δεύτερο ζητούμενο είναι να δούμε τους Πειραιώτες βελτιωμένους στο σετ-παιχνίδι. Μια ομάδα πιο λειτουργική και αποτελεσματική τόσο στα πικ-εν-ρολ, όσο και στο low-post παιχνίδι, διατηρώντας στο παιχνίδι της την γρήγορη και καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν θα κάνει πολλές μεταγραφές και κυρίως θα επιδιώξει να συμπληρώσει το παζλ. Λίγα κομμάτια του λείπουν. Πήγε για γκαρντ τον Όλιβερ Λαφαγιέτ, έναν αξιόλογο ρολίστα, ο οποίος είναι περισσότερο κοντά στο αγωνιστικό στυλ του Βαγγέλη Μάντζαρη. Πρόκειται για έναν καλό πλέι-μέικερ, όντας λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ.  Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, καλός πασέρ και αφοσιωμένος στην άμυνα, όντας αποτελεσματικός στο να πιέζει όπως πρέπει τον αντίπαλο.  Δεν είναι στα ατού του το επιθετικό παιχνίδι, αν και θα πάρει πρωτοβουλίες και θα επιδιώξει τα ντράιβ, αλλά πρόκειται για έναν γκαρντ ο οποίος μπορεί να "δέσει" στην ερυθρόλευκη πεντάδα όντας δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη.

Ο Οθέλο Χάντερ στο "5" θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση πίσω από τον Μπράιντ Ντάνστον. Πρόκειται για έναν undersized σέντερ με αθλητικά προσόντα. Δυνατός, αλτικός και γρήγορος για την θέση, όντας καλός finisher κοντά στο καλάθι στην επίθεση, αλλά και λειτουργικός στις συνεργασίες πικ-εν-ρολ. Αξιόπιστος ριμπάουντερ, έχει έφεση στο μπλοκ, είναι αποτελεσματικός αμυντικός, "ψηλός" που βγάζει ενέργεια στο παρκέ, με ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Αυτό που θα περιμένει ο Ολυμπιακός από εκείνον, μεταξύ άλλων, είναι να δώσει μεγαλύτερη σκληράδα και ασφάλεια στην ερυθρόλευκη ρακέτα, κάτι που ο Σέντρικ Σίμονς (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν κατάφερε να το προσφέρει πέρσι.

Έχουμε μία αλλαγή στα δεδομένα όσον αφορά στον σχεδιασμό του ρόστερ. Ο Ολυμπιακός έψαχνε έναν γκαρντ γρήγορο, με ικανότητα στο σκορ, στο στυλ του Μάλκολμ Ντιλέινι, αλλά τόσο η περίπτωση του, όσο και του Κάρλον Μπράουν, δεν προχώρησαν. Οι Πειραιώτες δεν κοιτάζουν αποκλειστικά για "ασόδυο". Εξετάζουν και το ενδεχόμενο απόκτησης "2αρο3αριού", στο στυλ του Βλάντιμιρ Μίτσοφ. Εξετάστηκε η περίπτωση του Σέρβου φόργουορντ, αλλά δύσκολα θα προχωρήσει η υπόθεση του. Υπάρχουν διάφορες λύσεις που κοιτάζουν οι ερυθρόλευκοι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Το ιδανικό πακέτο είναι το "καλός παίκτης και οικονομικός", αλλά αυτός ο συνδυασμός δεν είναι και εύκολος ώστε να τον βρεις σε αθλητή. "Δεν βιαζόμαστε, έχουμε χρόνο μπροστά μας, η σεζόν ξεκινάει τον Οκτώβρη", αναφέρουν από το ερυθρόλευκο στρατόπεδο. Οπότε υπομονή.

*Ο προπονητής ξέρει καλύτερα απ' όλους, εκείνος είναι ο ειδικός, αλλά έχω την αίσθηση πως το ρόστερ του Ολυμπιακού έχει ανάγκη έναν γκαρντ γρήγορο, διεισδυτικό και σκόρερ με ικανότητα και στην δημιουργία, όπως ο Μάλκολμ Ντιλέινι. Χαρακτηριστικά που τα είχε ο Έισι Λο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να τα δώσει ο Όλιβερ Λαφαγιέτ. Άλλος θα είναι ο ρόλος του.


ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου