ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

O ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΛΕΦΤΕΡ

 O ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΛΕΦΤΕΡ
14/1/2012

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης, που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες δόξες του τουρκικού ποδοσφαίρου και πέρασε κι ένα φεγγάρι από την ΑΕΚ (σ.σ.: 5 ματς, 2 γκολ) έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια.
Ο «Λεφτέρ» νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης και άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα (13/01) λίγο πριν τις 20:00 το απόγευμα. Η είδηση του χαμού του έγινε πρώτο θέμα στη γειτονική χώρα, ενώ στην ιστοσελίδα της Φενέρμπαχτσε, στην οποία μεγαλούργησε, όπως και στις περισσότερες αθλητικές ιστοσελίδες όλοι μιλούν για τον θάνατο του Λευτέρη Αντωνιάδη που άφησε το στίγμα του στο τουρκικό ποδόσφαιρο.
«Εφυγε» ο «Λεφτέρ»
Ο Λευτέρης Αντωνιάδης γεννήθηκε το 1925 στην Κωνσταντινούπολη από Ελληνα πατέρα και Τουρκάλα μητέρα Τουρκάλα, ενώ είχε άλλα 10 αδέρφια. Στην Φενέρ σημείωσε μεγάλες επιτυχίες και κατάφερε να πάρει το 1951 μεταγραφή για τη Φιορεντίνα, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Τουρκία που κατάφερε κάτι ανάλογο. Το 1952 αγωνίστηκε στην Νις της Γαλλίας και στη συνέχεια επέστρεψε στην Φενέρμπαχτσε.
Με την ομάδα της Πόλης σκόραρε 432 φορές σε 615 παιχνίδια (!), ενώ το 1964 πέρασε κι από την ΑΕΚ. για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Η Ελλάδα, όπως όλοι οι φίλαθλοι γνωρίζουν, έχει μετάσχει μόλις μία φορά σε τελική φάση ενός παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου δέχθηκε σε τρία παιχνίδια συνολικά δέκα γκολ χωρίς ποτέ να ανταποδώσει ούτε ένα.
Η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια δεν πέτυχε τότε ούτε το γκολ της τιμής.
Χάσαμε με 4-0 από την Αργεντινή και την Βουλγαρία και με 2-0 από την Νιγηρία.
Και όπως είπε τότε ο Χάρι Κλυν "παίξαμε στις ΗΠΑ το σύστημα 4-4-2".
Με λίγα λόγια, το εθνικό μας συγκρότημα δεν έχει σκοράρει ποτέ σε Μουντιάλ και περιμένουμε να πέσει η παράδοση σε λίγες ημέρες στην Νότιο Αφρική.
Να δούμε δηλαδή ποιος θα είναι ο πρώτος παίκτης με τη γαλανόλευκη φανέλα που θα ανοίξει το λογαριασμό μας στο θεσμό.
Και λέμε με γαλανόλευκη φανέλα επειδή υπάρχει ένας Έλληνας με γκολ από Μουντιάλ στο ενεργητικό του.
Ο περίφημος επιθετικός της Φενέρ Μπαχτσέ και της εθνικής Τουρκίας, ο Λευτέρης ή Λεφτέρ Κιουτσούκ (μικρός) Αντωνιάδης που ακόμα και σήμερα, στα 85 του χρόνια, λατρεύεται σαν θεός στη γειτονική χώρα.
Ο Λευτέρης αγωνίστηκε με τα χρώματα της Τουρκίας στο παγκόσμιο κύπελλο του 1954 όπου σκόραρε δύο φορές πριν τον οριστικό αποκλεισμό της.
Πέτυχε ένα γκολ σε βάρος της Νοτίου Κορέας (7-0) και άλλο ένα σε βάρος της Γερμανίας (2-7) που κατέκτησε και το τρόπαιο.
Ο Κιουτσουκ Αντωνιάδης σημείωσε συνολικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο Τουρκίας 423 γκολ σε 615 παιχνίδια.
Το 2009, σε μια λαμπρή εκδήλωση για την επέτειο των 102 χρόνων από την ίδρυση της Φενερ Μπαχτσέ, ο Δήμος Κωνσταντινούπολης ύψωσε, προς τιμήν του, άγαλμα του Λευτέρη στο Καντίκιοι, την Χαλκηδόνα για τους Έλληνες της Πόλης.

ΑLEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου