Επιστροφή στην ατιμωρησία!
23/5/2012
Τα δύο τελευταία χρόνια και με την πολιτεία να πιέζει ασφυκτικά προς την κατεύθυνση του να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία των ΠΑΕ για τα καμώματα των οπαδών τους και στην ατιμωρησία των παραγόντων για τις συμπεριφορές τους, ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ αυστηροποιήθηκε σημαντικά και μετά από πολλά χρόνια είδαμε επιτέλους να πέφτουν μερικές (όχι και πολλές, είναι η αλήθεια) καμπάνες. Στη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΟ δεν άρεσαν ποτέ αυτά, αλλά στο βωμό του να μη χαθούν τα λεφτά του ΟΠΑΠ και να υπάρχουν στοιχειωδώς καλές σχέσεις με το κράτος, οι όποιες γκρίνιες παραμερίζονταν.
Με τη χώρα να διοικείται αυτές τις μέρες από μια κυβέρνηση που ασχολείται μόνο με τα… βασικά, βρέθηκε η καλύτερη ευκαιρία να φέρουν οι παράγοντες το ποδόσφαιρο… στα ίσια του.
Στα πλαίσια αυτά, η Σούπερ Λίγκα πρότεινε στην ΕΠΟ την κατάργηση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, ενός θεσμού που δημιουργήθηκε ώστε να ασκούνται πειθαρχικές διώξεις για παραβάσεις που δεν αναφέρονται στα φύλλα αγώνος και στις εκθέσεις των παρατηρητών, αλλά και για να ελέγχονται οι παράγοντες για τις δηλώσεις τους και τη γενικότερη συμπεριφορά τους.
Η πρόταση της λίγκας δεν πέρασε την Τρίτη από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, καθώς απαιτείται τροποποίηση του καταστατικού. Η νυν διοίκηση της ΕΠΟ δεν ήθελε να δεσμεύσει με μια τέτοια απόφαση τη νέα διοίκηση που θα προκύψει στις εκλογές του Οκτωβρίου. Έτσι, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη της λίγκας και της ομοσπονδίας, ώστε να ετοιμάσουν τις τροποποιήσεις του καταστατικού που θα πραγματοποιήσει η επόμενη διοίκηση της ΕΠΟ.
Παρόλα αυτά, έγινε δεκτή και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΕΠΟ μια άλλη πρόταση του συνεταιρισμού, που περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα να ασκεί πειθαρχικές διώξεις για εκτεταμένα επεισόδια. Συγκεκριμένα, δεν θα λογίζονται ποτέ πλέον ως εκτεταμένα τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, δηλαδή εξωτερικά των θυρών ή στο χώρο του πάρκινγκ. Για να χαρακτηριστούν κάποια γεγονότα ως «εκτεταμένα επεισόδια», θα πρέπει: α) να έχουν γίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, στις κερκίδες ή τα αποδυτήρια, β) να υπάρχει εμπλοκή σημαντικού αριθμού προσώπων, γ) να προκληθούν σωματικές βλάβες.
Προσέξτε: δεν αρκεί η μία από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και των τριών! Από τον ορισμό των «εκτεταμένων» και τις προϋποθέσεις που τίθενται, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι πειθαρχικές διώξεις για τέτοιου τύπου γεγονότα, δεν θα είναι δυνατόν να ασκηθούν σχεδόν ποτέ! Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει προηγηθεί πόλεμος με θύματα!
Η επίσημη δικαιολογία της Σούπερ Λίγκας για την κατάθεση αυτής της πρότασης (που όπως είπαμε εγκρίθηκε από την ΕΠΟ), είναι για να μην κινδυνεύσει η σύμβαση με τον ΟΠΑΠ. Διότι υπάρχει όρος στη συμφωνία, που προβλέπει πως εάν σε μια σεζόν γίνουν συνολικά πέντε φορές εκτεταμένα επεισόδια, τότε ο Οργανισμός καταγγέλλει τη σύμβαση και διακόπτεται η χορηγία.
Δεν έμειναν, βέβαια, στα παραπάνω. Την Τρίτη στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, έγινε δεκτή πρόταση της διοργανώτριας για μείωση 20% στο ανώτατο όριο των προστίμων, ενώ το κατώτατο όριο ορίστηκε στο 1/6 του ανώτερου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις παραπάνω αλλαγές και δεν αποκλείεται αυτή η δυσαρέσκεια να μετατραπεί και σε επίσημη τοποθέτηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η ΕΠΟ παρέπεμψε για μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου και το αίτημα της Σούπερ Λίγκας να εκπροσωπείται με 10 μέλη στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας και να έχει 16 ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις.
*Στο Δ.Σ. της Τρίτης παρέστη και η ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας που ζήτησε την τιμωρία του Πανιωνίου για τις οφειλές σε Μπέλιτς και Λάτκα.
*Δεν τέθηκε προς συζήτηση η παράσταση που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΠΟ εκπρόσωποι της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου.
www.sport-fm.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου