ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ (1978-1987) (αφιερωμα)

ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ (1978-1987) (αφιερωμα)

26/5/2012

Ο Τάκης Λεμονής
Μόνο σε κινηματογραφική ταινία μπορεί ν’ αποτυπωθεί η μεταγραφή του Τάκη Λεμονή στον Ολυμπιακό. Ο χαρισματικός ντριμπλέρ και διεμβολιστής ακραίος επιθετικός και μετέπειτα εξαιρετικός τεχνικός, ευτύχησε να πανηγυρίσει 5 πρωταθλήματα,1 κύπελλο και ένα νταμπλ σαν παίκτης της «ερυθρόλευκης» ομάδας και 2 πρωταθλήματα, 1σούπερ-καπ σαν τεχνικός της αγαπημένης του ομάδας, με την οποία κέρδισε και μια πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς-Λιγκ.
Γεννημένος στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου 1960, μεγάλωσε στον Κολωνό και έπαιξε ποδόσφαιρο στην ιστορική ομάδα της γειτονιάς του τον Αττικό, που έτσι ονομάστηκε η ομάδα Λένορμαν που υπήρχε από τον μεσοπόλεμο. Το ταλέντο του Τάκη έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και δεν άργησε να κληθεί στην Εθνική Νέων από τον αείμνηστο τεχνικό Στέφανο Πετρίτση, ο οποίος σε μια επαφή του με τον Ολυμπιακό, ανέφερε την ύπαρξη του Τάκη, συστήνοντας την άμεση απόκτηση του.
Ο Ολυμπιακός έγραψε το όνομα του νεαρού παίκτη και περίμενε. Όταν, όμως, ζητήθηκε από τους υπεύθυνους να τον φωνάξουν για δοκιμή, ώστε να δημιουργήσει γνώμη και ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, που εκείνη την εποχή είχε αναλάβει την ομάδα, κάποιοι φωστήρες πήγαν στο Ρέντη έναν άλλο Λεμονή ! Έναν αμυντικό από την Δραπετσώνα. Φυσικά οι εντυπώσεις δεν ήταν ικανοποιητικές και το θέμα Λεμονή πάγωσε. Λίγο αργότερα έγινε γνωστή γκάφα και ο Λεμονής ξαναμπήκε στη λίστα ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού.
Ο χρόνος κυλούσε και κάποια στιγμή εκείνο το καλοκαίρι του 1978 έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων η ένταξη του Γιώργου Δεληκάρη στον Παναθηναϊκό. Ο βιρτουόζος μέσος έκανε χρήση της οκταετίας που είχε και απέδρασε σαγηνευμένος από την προσέγγιση  του Αντώνη Μαντζεβελάκη. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός έχοντας μάθει για το ταλέντο του Τάκη Λεμονή είχε δελεάσει τον Αττικό και τον τότε πρόεδρο του κ. Λούβρο και τον πήρε, παρότι ο Τάκης είχε μέσα του βαθιά χαραγμένη την αγάπη του για τον Ολυμπιακό και όχι τυχαία. Ο πατέρας του Νίκος Λεμονής ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων του Ολυμπιακού στον Κολωνό, ενώ στον ίδιο Σύνδεσμο είχε ενεργή διοικητική συμμετοχή και ο θείος του Τάκη ο Γιώργος Μυτιούδης.
Όμως οι οικογενειακές καταβολές πήγαν προσωρινά στην άκρη, μετά την συμφωνία του Λούβρου με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα ο Τάκης είχε γνωρίσει στο ξενοδοχείο του Μαντζεβελάκη τον Απόστολο Νικολαϊδη και τον Κώστα Τριβέλακαι μετά τα συγχαρητήρια και τις ευχές του είπαν να πάει την επόμενη ημέρα στη Λεωφόρο, όπου θα ξεκινούσε η προετοιμασία του Παναθηναϊκού με τον καθιερωμένο αγιασμό. Ο Τάκης πήγε με μισή καρδιά, αλλά για καλή του τύχη δεν είχε υπογράψει ακόμη δελτίο. Η υπόθεση Δεληκάρη και η διαχείριση της δεν είχε αφήσει χρόνο για την 100%  εξασφάλιση και του Τάκη.
Ο Λεμονής πήγε στη Λεωφόρο και μάλιστα έκατσε δίπλα στον Δεληκάρη. Μετά το τέλος του αγιασμού θυμάται ότι τον πήρε ο Σπύρος Λιβαθηνός, που επίσης έμενε στον Κολωνό και αφού πέρασαν και πήραν τον γιατρό και μετέπειτα πρέδρο του Παναθηναϊκού και της ΕΠΑΕ Ιθακήσιο πήγαν στο σπίτι του Τάκη. Ο Ιθακήσιος είχε πάρει εντολή να εξετάσει τον πατέρα του νε;αρού παίκτη Νίκο, που ήτανη κλινίρης υποφέροντας από φλεβίτη.
Ο πατέρας Λεμονής βαμμένος Ολυμπιακός όταν είδε τους Λιβαθηνό και Ιθακήσιο έκανε νόημα στον γιό του να τους διώξει. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά λίγο
αργότερα όταν ο Λιβαθηνός και ο Ιθακήσιος αποχώρησαν, σηκώθηκε από το κρεβάτι και είπε στον Τάκη. «Φύγαμε, πάμε στον Πειραιά να υπογράψεις στον Ολυμπιακό...».
Τι είχε συμβεί ; Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης που χειρίζονταν όλα ατα μεταγραφικά θέματα, είχε τρελαθεί από την απώλεια του Δεληκάρη και η απόγνωση έγινε μεγαλύτερη όταν πληροφορήθηκε από τον ρεπόρτερ του Ολυμπιακού στην «Αθλητική Ηχώ» Κώστα Θωμόπουλο ότι ο Παναθηναϊκός είχε παρουσιάσει και τον μικρό ταλαντούχο κυνηγό Τάκη Λεμονή, που ήθελε και ο Ολυμπιακός.
Οι ενέργειες του Λ. Θεοδωρακάκη ήταν αστραπιαίες. Τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Αττικού Λούβρο, ο οποίος ακούγοντας το όνομα του δεν βγήκε στο τηλέφωνο. Λίγο αργότερα ο Λεωνίδας ξανατηλεφώνησε και χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το όνομα του Μαντζεβελάκη, μίλησε αμέσως μαζί του ! Ο Λούβρος τα έχασε και ο Θεοδωρακάκης του έβαλε άγριο χέρι για την πράξη του να δώσει τον Τάκη στους πράσινους, ενώ είχαν συμφωνήσει το παιδί να πάει στον Ολυμπιακό, αφού αυτό ήθελε και όλη η οικογένεια του. Ο Λούβρος κατάλαβε το λάθος του και άλλαξε τακτική, λέγοντας στον παράγοντα του Ολυμπιακού «αν δεν έχει υπογράψει, πάρτε τον...». Οι επόμενες κινήσεις ήταν ταχύτατες.Ο Θεοδωρακάκης μίλησε με τον πατέρα του Τάκη με τον οποίο έδωσε ραντεβού το ίδιο βράδυ στη Λέσχη στο Πασαλιμάνι.
Έτσι μετά από την πρεμιέρα και τον αγιασμό στη Λεωφόρο, ο Τάκης Λεμονής βρέθηκε στο Πασαλιμάνι και στον Ολυμπιακό, όπου υπέγραψε δελτίο παίρνωντας 200.000 δρχ και ο Αττικός άλλες 800.000 δρχ
Η πρώτη εμφάνιση του άγνωστου στο ευρύ κοινό του Ολυμπιακού Τάκη Λεμονή, στο Καραϊσκάκη έγινε στις 4 Αυγούστου 1978 στον φιλικό αγώνα με τον Πανσερραϊκό (υποχρέωση για τη μεταγραφή του Χρήστου Καλτσά). Λίγες ημέρες αργότερα ο Τάκης άγγιξε τις καρδιές όλων, στο φιλικό ματς με τον ΠΑΟΚ, πάλι στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 και ο άγνωστος έως τότε Λεμονής έγινε πρώτο θέμα, καθώς έκανε δύσκολη τη ζωή του διεθνούς αριστερού αμυντικού του ΠΑΟΚ Κώστα  Ιωσηφίδη. Λίγο αργότερα στις 14 Σεπτεμβρίου 1978 ο Ολυμπιακός νίκησε στα πλαίσια  του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη Λέφσκι Σόφιας 2-1 με τον Λεμονή να είναι εκ των πρωταγωνιστών του αγώνα μαζί με τους Καλτσά, Κρητικόπουλο, Καραβίτη.
Εκείνο το καλοκαίρι του 1978 είχε γίνει το μεγάλο παιδομάζωμα του Ολυμπιακού, που έψαχνε ταλέντα για να φτιάξει ξανά μεγάλη ομάδα. Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς εκτός από τον Τάκη, είχε εγκρίνει και είχαν αποκτηθεί και οι Κοκολάκης, Ξανθόπουλος, Μίχος, ενώ ο Βαμβακούλας προερχόταν από τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς.
Η πρώτη περίοδος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η έλευση του Σταύρου Νταϊφά έφερε και νέα δεδομένα στον Ολυμπιακό με την κατάκτηση 4 συνεχόμενων τίτλων, όπου ο Λεμονής ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας.
Στον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμπονής έμεινε έως το 1987, διάστημα κατά το οποίο αγωνίστηκε σε 376 αγώνες. Πιο αναλυτικά αγωνίστηκε σε 176 ματς πρωταθλήματος, σε 87 φιλικά παιχνίδια, σε 58 διεθνή, σε 37 κυπέλλου Ελλάδος και σε 18 κυπέλλων Ευρώπης, σημειώνοντας 30 γκολ. Όμως υπήρξε δημιουργός δεκάδων τερμάτων και αυτό δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί.  
Ο Τάκης αγωνίστηκε μετά  τον Ολυμπιακό στον Λεβαδειακό και τον Πανιώνιο, ενώ όταν κρέμασε τα παπούτσια του έγινε προπονητής. Σαν τεχνικός στον Ολυμπιακό ξεκίνησε συνεργάτης του Γιάννη Ματζουράκη τον Απρίλιο του 2000 και από τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε πρώτος τεχνικός της ομάδας έως τον Οκτώβριο του 2002, κερδίζοντας τρία πρωταθλήματα (το ένα σαν βοηθός ) και ένα σούπερ–καπ. Όμως υπήρξε και δεύτερη παρουσία του Τάκη Λεμονή στον ερυθρόλευκο πάγκο.Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως τον Μάρτιο του 2008, κερδίζοντας ένα ακόμη τίτλο και προκρινόμενος με τον Ολυμπιακό στους 16 του Τσάμπιονς-Λιγκ, την περίοδο 2007 – 2008, με πολύ καλό ποδόσφαιρο και με νίκες στη Βρέμη κατά της Βέρντερ με 3-1 και κατά της Λάτσιο στρη Ρώμη με 2-1.


www.olympiacos24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου