ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ο μαχητής Ριερα (video)

Ο μαχητής Ριερα (video)

Ο Οριόλ Ριέρα δεν έχει τη φήμη του δεινού σκόρερ, αλλά ανεβάζει διαρκώς τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Οι ομοιότητες με την καριέρα του Νταβίντ Φουστέρ, έστω κι αν δεν αγωνίζονται στην ίδια θέση. Aναλύουμε την πορεία του 28άχρονου Ισπανού επιθετικού, που έμεινε ελεύθερος από την Οσασούνα και αποτελεί υποψήφιο μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού.

Η Οσασούνα μπορεί να υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, αλλά ο 28άχρονος (3/7/1986) επιθετικός πραγματοποίησε την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Έπαιξε στις 37 από τις 38 αγωνιστικές της Primera Division, πετυχαίνοντας 13 γκολ. Το ρεκόρ του είναι τα 18 τέρματα σε μία σεζόν, αλλά στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας με τη φανέλα της Αλκορκόν (2012/13, 18 γκολ σε 40 συμμετοχές).

Δεν είναι ο καθαρόαιμος γκολτζής, και η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν τέτοιο, αλλά η αγωνιστική του πρόοδος δεν περνάει απαρατήρητη. Το όνομά του βρίσκεται στην ερυθρόλευκη λίστα, αλλά πρώτος στόχος παραμένει το "κανόνι" από την Ισλανδία. Άλφρεντ Φινμπόγκασον. Απλά, ο σύλλογος του Πειραιά εξετάζει τις εναλλακτικές του επιλογές σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τη Χέρενφεν, αν με τον παίκτη τα έχει βρει σε όλα. Ο Οριόλ Ριέρα είναι μία από τις λύσεις που έχουν προκριθεί από τη διοίκηση των Πειραιωτών. Ο Ισπανός επιθετικός είναι παίκτης περιοχής. Εκτελεί κυρίως με το δεξί, ενώ είναι πολύ καλός με το κεφάλι. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, αλλά με τον υποβιβασμό της Οσασούνα στη δεύτερη κατηγορία αυτομάτως έμεινε ελεύθερος, καθώς υπήρχε σχετικός όρος στη συνεργασία των δύο πλευρών.

Αποτελεί γέννημα-θρέμμα της Βαρκελώνης και προϊόν της Ακαδημίας της Μπαρσελόνα, η οποία τον έβαλε στη μηχανή της από τη συμπολίτισσα Εσπανιόλ το 2000 (σε ηλικία 14 ετών), αλλά μέχρι τα 24 του ταλαιπωρήθηκε για να βρει τον αγωνιστικό του προσανατολισμό. Έπαιξε μόλις μία φορά στην πρώτη ομάδα των μπλαουγκράνα, αντικαθιστώντας τον Χαβιέρ Σαβιόλα σε αγώνα Κυπέλλου το 2003 κόντρα στη Θιουδάδ ντε Μούρθια (17/12/03), από την οποία αποχώρησε το 2006. Βρήκε συμβόλαιο στην άσημη Κουλτουράλ Λεονέσα στα "χαμηλά" επίπεδα του ισπανικού ποδοσφαίρου (τρίτη κατηγορία/σκοράροντας 14 γκολ σε 66 συμμετοχές) και το 2008, στα 22 του χρόνια, μετακινήθηκε στη Θέλτα. Έκανε αίσθηση στη δεύτερη ομάδα και πήρε προαγωγή στην πρώτη, χωρίς να πάρει τελικά τις ευκαιρίες που επιθυμούσε. Έπαιξε μόλις πέντε αγώνες στη δεύτερη κατηγορία με τη Θέλτα, χωρίς να σκοράρει, και το καλοκαίρι του 2010 αποχώρησε.

Η Κόρδοβα ήταν ο επόμενος σταθμός του. Πάλι στη Segunda Division. Έπαιξε σε 37 ματς, σε σύνολο 42 αγωνιστικών, αλλά ο απολογισμός του ήταν μικρός. Μόλις 6 γκολ. Εκεί, έμεινε μία σεζόν. Το καλοκαίρι του 2011, συμφώνησε με την Αλκορκόν, επίσης ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. Εκεί, παρέμεινε για δύο χρόνια, έχοντας "γεμάτες" σεζόν. Την αγωνιστική περίοδο 2011/12, έφτασε με την Αλκορκόν έως τα μπαράζ ανόδου, με 6 γκολ σε 39 εμφανίσεις. Την επόμενη σεζόν (2012/13), σάρωσε: 18 γκολ σε 40 συμμετοχές και το "διαβατήριό" του για το μεγάλο άλμα καριέρας. Πάλι η Αλκορκόν έπαιξε στα μπαράζ ανόδου και πάλι δεν κατάφερε να ανέβει σκαλοπάτι. Ο Ριέρα, όμως, ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα. Πρώτη φορά στα 27 του, θα έπαιρνε γεύση από την Primera Division. Η πρόταση της Οσασούνα, ήταν η μεγάλη ευκαιρία. Αγωνίστηκε στα 37 από τα 38 παιχνίδια, έχοντας προπονητή τον Χάβι Γκράθια (νυν προπονητή της Μάλαγα και πρώην των Ολυμπιακού Βόλου και Κέρκυρας) στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Η ομάδα από την Παμπλόνα φαινόταν πως δεν θα μπλέξει σοβαρά σε περιπέτειες, αλλά ένα ντεφορμάρισμα στο φινάλε ήταν αρκετό για να την οδηγήσει στον υποβιβασμό, την τελευταία αγωνιστική του Πρωταθλήματος παρά την εντός έδρας νίκη της με 2-1 επί της Μπέτις (όπου ο Ριέρα σκόραρε το πρώτο γκολ της ομάδας του). Οι καλύτερες προσωπικές στιγμές του ήταν το νικητήριο γκολ στην έδρα της Μάλαγα (4/10/13, 0-1) και αυτό κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Σαδάρ" (14/12, 2-2). Χάι-λάιτ της σεζόν ήταν το γκολ με το τακούνι στην ήττα με 3-1 στην έδρα της Βιγιαρεάλ (3/2/14, 3-1), ενώ σκόραρε και στο "Βιθέντε Καλντερόν" εναντίον της Πρωταθλήτριας Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης (24/9/13, 2-1).

Το όπλο του δεν είναι το εύκολο γκολ. Με την πάροδο των ετών προσπαθεί να βελτιώσει την παραγωγικότητά του. Παίρνει καλές θέσεις στην αντίπαλη περιοχή, η τεχνική δεν είναι το μεγάλο του προσόν, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά του του μαχητή και του εργάτη να τον συνοδεύουν στην καριέρα του. Η περίπτωσή του μοιάζει αρκετά με αυτή του Νταβίντ Φουστέρ. Παίζουν σε διαφορετική θέση, αλλά η πορεία τους έχει αρκετές ομοιότητες. Ο Φουστέρ έπαιξε για πρώτη φορά στην Primera Division σε ηλικία 27 ετών. Τη σεζόν 2009/10 στη Βιγιαρεάλ. Τον Αύγουστο του 2010 υπέγραψε στον Ολυμπιακό, τον οποίο υπηρετεί με επιτυχία εδώ και τέσσερα χρόνια. Και ο Ριέρα, στα 27 έπαιξε για πρώτη φορά στην Primera. Με μία σεζόν στην Οσασούνα, έχει ως πιθανό προορισμό την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Λέτε;

Το εκπληκτικό γκολ του Ριέρα κόντρα στη Βιγιαρεάλ:




ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου