ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα δεν δικαιούνται να ομιλούν!

ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα δεν δικαιούνται να ομιλούν! 

16/2/2012

ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα δεν δικαιούνται να ομιλούν! Ασχοληθείτε με την Τσικνοπέμπτη και αφήστε τη ΦΙΦΑ στην ησυχία της...
Δεν αμφιβάλει κανείς: το καλύτερο θα ήταν να μην παρεμβαίνουν οι πολιτικοί στο ποδόσφαιρο διότι συνήθως το κάνουν με σκοπό τα όποια μικροπολιτικά οφέλη. Στην Ελλάδα όμως, το ποδόσφαιρο είναι εν πολλοίς αυτό που διαβάσαμε το καλοκαίρι στις συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ. «Κουμπώματα», «σιγουράκια», μπράβοι, απειλές κτλ. Όταν το ποδόσφαιρο ζέχνει, οι παρεμβάσεις της πολιτείας είναι απαραίτητες και επιβεβλημένες…


Θα μου πει κάποιος… «εντάξει, δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Μήπως υπάρχει κράτος;». Ούτε κράτος υπάρχει, αλλά τουλάχιστον κάποιες λίγες σωστές παρεμβάσεις που θέλει να κάνει το κράτος στο ποδόσφαιρο, δεν πρέπει απλά να είναι καλοδεχούμενες, αλλά να στηρίζονται και να προβάλλονται. Τουλάχιστον απ' όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και θέλουν να το δουν καλύτερο.

Διότι το ποδόσφαιρο δεν το αγαπούν εκείνοι που θέλουν κοντά τους το κράτος ΜΟΝΟ για καμιά ρύθμιση ή διαγραφή χρεών. Δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο εκείνοι που πέφτουν γονατιστοί στα πόδια του κράτους ΜΟΝΟ για να πάρουν καμιά κρατική χορηγία. Δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο εκείνοι που θυμούνται την πολιτεία ΜΟΝΟ όταν θίγονται τα συμφέροντα τους και φωνάζουν το κλισέ «δεν υπάρχει κράτος!». Και κυρίως δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο εκείνοι που θυμούνται να επικαλεστούν το αυτοδιοίκητο όταν το κράτος αποφασίζει μια φορά στο τόσο να τους ελέγξει.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα δεν δικαιούνται να ομιλούν για παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο. Και αν γίνει η "στραβή" και η ΦΙΦΑ πετάξει εκτός Ευρώπης τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και την Εθνική από το Euro, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά και ΜΟΝΟ το ίδιο το ποδόσφαιρο. Τα επιχειρήματα είναι δεκάδες, σε αντίθεση με τις ποδοσφαιρικές αρχές που δεν έχουν κανένα! Ούτε ένα!

Α) Πώς και γιατί η ΕΠΟ ξύπνησε μια ωραία μέρα και ανακάλυψε ότι το να χορηγεί πιστοποιητικά η ΕΕΑ θίγει το αυτοδιοίκητο; Τα προηγούμενα ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (ο νόμος ισχύει από το 2002) που υφίσταται η Επιτροπή, δεν το έθιγε; Το επιχείρημα ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕΑ ήταν ανενεργή δεν μπορεί να σταθεί. Διότι στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να χαρεί που επιτέλους ενεργοποιήθηκε και έγιναν έλεγχοι. Δηλαδή, αντί να κατακεραυνώνουμε τους προηγούμενους υπουργούς που κατάντησαν την ΕΕΑ διακοσμητική και να πούμε μπράβο στους νυν που επιτέλους την επανασύστησαν, γίνεται το αντίθετο!

Β) Να δεχτούμε ότι είχε βολευτεί τόσα χρόνια το ποδόσφαιρο με την ανυπαρξία της ΕΕΑ και γι’ αυτό δεν το έκανε θέμα. Τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όμως, που η Επιτροπή δεν χορηγούσε πιστοποιητικό σε έντεκα (αριθμός 11!) συλλόγους και τους εξαφάνιζε από το χάρτη, γιατί στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα δεν μίλησε κανείς; Τότε δεν θίχτηκε το αυτοδιοίκητο; Γιατί δεν το κατήγγειλαν στη ΦΙΦΑ και της το απέκρυψαν; Μήπως γιατί τότε βολεύτηκαν που η ΕΕΑ τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση; Μήπως γιατί έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά που το ποδόσφαιρο ήταν ανίκανο να κάνει; Άρα λοιπόν, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα παραβίασαν πρώτα οι ίδιες το υποτιθέμενο αυτοδιοίκητό τους και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το κάνουν! Τι άλλαξε τώρα και τρέχουνε στη ΦΙΦΑ; Ποιος το υποκινεί όλο αυτό και γιατί; Και αυτός που το υποκινεί, τι ακριβώς τον φοβίζει με την ΕΕΑ;

Γ) Η αντίδραση του ποδοσφαίρου στο άρθρο 19 του νέου αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε την Τετάρτη, είναι ακατανόητη. Το λέμε αυτό, διότι το άρθρο 19 είναι στην πραγματικότητα μια σαχλαμάρα και δεν προσθέτει κάτι ιδιαίτερο στα ήδη ισχύοντα και αποδεκτά από το ποδόσφαιρο. Αυτό που λέει, είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΕΑ είναι δεσμευτικές. Μα έτσι κι αλλιώς, ΠΑΝΤΑ δεσμευτικές ήταν! Μάλλον ξεχνούν κάποιοι ότι το καταστατικό της Σούπερ Λίγκας (το οποίο έχει εγκριθεί φυσικά από την ΕΠΟ) προβλέπει ξεκάθαρα ότι χωρίς πιστοποιητικό από την ΕΕΑ, καμία ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της! Άρα είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις της Επιτροπής ή όχι; Αυτό το τελευταίο, έχει «επικυρωθεί» και με πρόσφατη απόφαση αθλητικού δικαστηρίου!

Θυμίζω, γιατί όσους έχουν κοντή μνήμη: Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ολυμπιακός Βόλου είχε προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της Σούπερ Λίγκας, επειδή δεν του όριζε τα παιχνίδια. Οι Βολιώτες υποστήριζαν ότι επειδή η αθλητική ποινή που τους έχει επιβληθεί είναι αφαίρεση βαθμών, η λίγκα όφειλε να τους βάλει να παίζουν κανονικά και όχι να προχωράει το πρωτάθλημα (τότε) με ομάδα Α και ομάδα Β. Στο δικαστήριο η Σούπερ Λίγκα είχε ένα επιχείρημα: «Σύμφωνα με το καταστατικό μας, για να αγωνιστείς στο πρωτάθλημα πρέπει να διαθέτεις πιστοποιητικό από την ΕΕΑ. Και εσύ δεν έχεις!». Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ (προσέξτε: της ΕΠΟ) έκανε αποδεκτό το επιχείρημα! Η λίγκα κέρδισε την υπόθεση και ο Βόλος δεν έπαιξε ποτέ! Μάλιστα, και στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο αναφέρει ρητά ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο (καταστατικό λίγκας), απορρίπτεται η προσφυγή του Βόλου!

Ρωτάω ο αφελής: Είναι ή δεν είναι 100% αναγνωρισμένη και αποδεκτή η ΕΕΑ από τη Σούπερ Λίγκα, την ΕΠΟ και τα όργανα της; Δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία. Κι όμως, το ερώτημα παραμένει: πώς και γιατί ξύπνησε τώρα το ποδόσφαιρο και αποφάσισε πως δεν θέλει την ΕΕΑ στα πόδια του; Μήπως η ΦΙΦΑ θα έπρεπε να εγκαλέσει την ΕΠΟ και όχι την ελληνική πολιτεία, για το γεγονός ότι αποδεχόταν την Επιτροπή εδώ και δέκα χρόνια και μάλιστα μόλις πριν λίγους μήνες αποδέχτηκε χωρίς αντίδραση (και με ανακούφιση ενδεχομένως) την εξαφάνιση 11 ομάδων;

Όπως προανέφερα, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες επιχειρήματα, όπως το ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αποτύχει σε όλες τις «εξετάσεις» που έχει δώσει, ότι αδυνατεί να αυτό-καθαρθεί και αποδείχτηκε, ότι διστάζει να επιβάλει από μόνο του ποινές (φετινό το παράδειγμα των 20.000 ευρώ πρόστιμο για καπνογόνα που έγινε 2.000 ευρώ λόγω… τυπογραφικού λάθους), χαϊδεύει τους παράγοντες και τις ομάδες και δεν τολμάει να αγγίξει τους παρανόμους και τις βρωμιές. Όλα αυτά μετατρέπουν την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού σε ένα υπερ-απαραίτητο όργανο που δεν πρέπει επ ουδενί να περιοριστεί ο ρόλος του. Φτάνει βέβαια να λειτουργεί τακτικά και σωστά και όχι να υπολειτουργεί και να το «ξεθάβει» η πολιτεία όποτε το χρειάζεται.

Με τα παραπάνω όμως στοιχεία που παραθέσαμε, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να φωνάζουν για την ΕΕΑ.

Και θα είναι απρέπεια και ηθικά απαράδεκτο το να καταφύγουν στη ΦΙΦΑ. Διότι αν το κάνουν, βάζουν σε κίνδυνο το ελληνικό ποδόσφαιρο και ουσιαστικά επιδιώκουν τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και της Εθνικής ομάδας.

www.sport-fm.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου