ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Τα χρέη για ΑΕΚ, Άρη, ΟΦΗ και Πανιώνιο και οι συνέπειες!

Τα χρέη για ΑΕΚ, Άρη, ΟΦΗ και Πανιώνιο και οι συνέπειες!

21/7/2012
Τα χρέη για ΑΕΚ, Άρη, ΟΦΗ και Πανιώνιο και οι συνέπειες! Η κλήρωση του πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκε στη... σκιά των αδειοδοτήσεων των ομάδων. Τούτη τη φορά δεν είχαμε «ομάδα Α» και «ομάδα Β», ωστόσο, ΑΕΚ, Άρης, Πανιώνιος και ΟΦΗ, αν και μπήκαν κανονικά στην κληρωτίδα και προέκυψε το πρόγραμμα, δεν ξέρουν αν θα αγωνίζονται την επόμενη χρονιά στη Super League.
Αιτία το γεγονός ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα καταφέρουν να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Την Παρασκευή υπήρξε μια συνάντηση της αντιπροσωπείας της Λίγκας με το Υπουργείο Οικονομικών και υπήρξε αισιοδοξία.
Ακόμα και αν επιτευχθεί η ρύθμιση, το ζήτημα πλέον είναι τι γίνεται για τις τέσσερις ομάδες, που απειλούνται με υποβιβασμό και δίνουν μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να συλλέξουν χρήματα και να καταφέρουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, με στόχο να παρουσιάσουν τον φάκελο με τις φορολογικές ενημερότητες στην ΕΕΑ και να πάρουν το «ΟΚ» να συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα.
Η προσπάθεια που γίνεται από τους ανθρώπους του συνεταιρισμού αλλά και από την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, δεν είναι σίγουρο ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Και αυτό διότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και τα χρέη πολλά.
Μένει να δούμε αν οι προσπάθειες θα έχουν αποτέλεσμα, αλλά και αν η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες που είναι πνιγμένες στα χρέη, όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τρίτους.
Σε κάθε περίπτωση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναφέρουμε ποια είναι συγκεκριμένα και με αριθμούς τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν κάθε μία από τις τέσσερις ΠΑΕ που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μην εξασφαλίσουν την αδειοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και ως συνέπεια να αντιμετωπίζουν το αβ όχι το φάσμα του υποβιβασμού, σίγουρα την αφαίρεση βαθμών.
Με την πληροφόρηση περί των οικονομικών εκκρεμοτήτων να υφίσταται καθημερινά σε καταιγιστικό ρυθμό, είναι δεδομένο ότι έχει «χαθεί η μπάλα». Άλλωστε, δεν είναι ανακριβές το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ούτε οι ίδιοι οι μέτοχοι των εν λόγω ΠΑΕ συμφωνούν για το ύψος των χρεών και ποιοι είναι αυτοί που το έχουν προκαλέσει.
AEK
Ενδεικτικό της ρήσης «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» αποτελεί η περίπτωση της ΑΕΚ, αφού είναι κοινώς αποδεκτό ότι αντιμετωπίζει τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από τις ΠΑΕ που είναι σε κατάσταση κινδύνου. Μεγαλύτερος βραχνάς για τη διοίκηση της «Ένωσης» αποτελεί η Εφορία τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος των οφειλών όσο και για τις συνέπειες που θα υποστεί η εταιρεία στην περίπτωση που δεν φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. «Το ποσό που οφείλει η ΑΕΚ στην Εφορία, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών που προκύπτουν από το άρθρο 44, ανέρχεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη ρυθμιστεί σε 28 δόσεις τα 13,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και τα 5 εκατ. της υπαγωγής στο άρθρο 44, σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Υπάρχει εκκρεμότητα ρύθμισης για το υπόλοιπο», δήλωσε τον Μάιο ο Ανδρέας Δημητρέλος και μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή, για το άρθρο 44 η εταιρεία είναι υποχρεωμένη μέχρι το 2014 να πληρώνει ετησίως 1, 235 εκατ. ευρώ αλλά η δόση για το 2011 δεν έχει πληρωθεί ακόμα και σε περίπτωση που το Δημόσιο αποφασίσει τη διάρρηξη του άρθρου, τότε ο κίνδυνος να φορτωθούν οι «κιτρινόμαυροι» τα 134 εκατ. ευρώ που γλίτωσαν το 2004 είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Ταυτόχρονα, η διοίκηση έχει σταματήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις προς την Εφορία ύψους 600.000 ευρώ από τον Μάρτιο, ενώ για τις φορολογικές εκκρεμότητες που παρατηρήθηκαν το 2011, η ΑΕΚ καλείται να πληρώσει πρόστιμο 700.000 ευρώ. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις δεν περιορίζονται μόνο προς το Δημόσιο και την Εφορία, αλλά και σε ποδοσφαιριστές, μάνατζερ και φυσικά το προσωπικό της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του «εξαφανισμένου» από παντού Σταύρου Αδαμίδη άφησε προίκα στην ΠΑΕ οφειλές που αγγίζουν το εξωφρενικό ποσό των 11 εκατ. ευρώ και αναγκάζει πολλούς να διερωτώνται αν τελικά η συγκεκριμένη διοίκηση πλήρωσε ποτέ τίποτα προς τις πλευρές που χρωστά. Από αυτά τα 11 εκατ., τα 6,5 αφορούν υποχρεώσεις προς ποδοσφαιριστές, τα 3 εκατ. σε μάνατζερ και διάφορους άλλους μεσάζοντες σε μεταγραφές και 300.000 ευρώ σε προσωπικό της εταιρείας. Τα υπόλοιπα 1,2 εκατ. αφορά τη δόση του άρθρου 44 που προαναφέραμε. Με μια απλή πρόσθεση οι οφειλές της ΑΕΚ αγγίζουν τα 33 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζει κανείς αν προκύψει κάποιο νέο «μπουγιουρντί» μέσα στον κυκεώνα των οικονομικών προβλημάτων.
ΑΡΗΣ
Απόλυτα συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στα οικονομικά του Άρη, αφού η διοίκηση Αθανασιάδη με εκείνη του Λάμπρου Σκόρδα βρίσκονται σε μια μόνιμη αντιπαράθεση για το ποιος έχει πραγματικά φταίξει για την κατάσταση που έχει βρεθεί σήμερα η ΠΑΕ. Το σίγουρο είναι ότι σε άμεσο χρονικό διάστημα θα δοθούν πιο ξεκάθαρες απαντήσεις, αφού η νέα διοίκηση του κ. Γρόλλιου έχει δεσμευτεί να υπάρξει διαχειριστικός έλεγχος για να απαντηθούν πολλά μέχρι σήμερα αναπάντητα ερωτήματα για το πώς από τη σωτηρία του άρθρου 44 ο Άρης έχει φτάσει να έχει χρέη ύψους 20-23 εκατ. ευρώ και πολλές προσφυγές από ποδοσφαιριστές εις βάρος του. «Περίπου 20-22 εκατομμύρια ευρώ είναι τα χρέη του Άρη, αυτή τη στιγμή, συν του ότι ο σύλλογος είναι τελείως ανοργάνωτος σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε προσφάτως το νέο μέλος της διοίκησης και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του συλλόγου, Σταύρος Λαμπριάκος, προσπαθώντας να προσεγγίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας. Ταυτόχρονα, μεγάλος βραχνάς που ουσιαστικά προεξοφλεί ότι η εμπειρία που θα έχει ο Άρης περνώντας από την… ανάκριση της ΕΕΑ δεν θα είναι ευχάριστη, είναι οι προσφυγές ποδοσφαιριστών που έχουν τελεσιδικήσει εις βάρος του αφού δεν μπόρεσε να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Νέρι Καστίγιο (1.400.000 ευρώ), Ρικάρντο Φατί (1.050.000 ευρώ), Καλίφα Σανκαρέ (1.100.000 ευρώ), Φράνσις Ντίκο (350.000 ευρώ), Μιχάλης Σηφάκης (980.000 ευρώ), Μάρσιο Αμορόζο (580.000 ευρώ) έχουν ήδη κερδίσει τη μάχη στις δικαστικές αίθουσες, ενώ αναμένεται η απόφαση για τον Γιώργο Κατίδη, Ντάρσι Νέτο (500.000 ευρώ) και για τον Νάτσο Γκαρσία (735.000 ευρώ) που πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα δικαιωθούν επίσης. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η κατάσταση στον Άρη είναι πλέον τουλάχιστον οριακή. Το μόνο θετικό είναι ότι στο παρά πέντε σώθηκε η ρύθμιση για το άρθρο 44 αφού πληρώθηκε η δόση ύψους 175.000 ευρώ.
ΟΦΗ
Δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που υφίστανται στον ΟΦΗ τα τελευταία χρόνια, το τελευταίο που θα ήθελαν οι οπαδοί της ομάδας θα ήταν να τη βλέπουν ακέφαλη και να προχωρά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χωρίς καν να υπάρχει πλάνο εξυγίανσης. Τελικά, και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος, βρέθηκε η –κατά τα φαινόμενα και κατά την επιθυμία πολλών– πιο ενδεδειγμένη λύση που ακούει στο όνομα Κώστας Κλάδος. Σίγουρα, με την παρουσία του συγκεκριμένου ατόμου στην προεδρία, δεν βρέθηκε η «κότα με τα χρυσά αβγά», αλλά σίγουρα υπάρχει πλάνο οικονομικής εξυγίανσης – και αυτό σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΟΦΗ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι τα χρέη της ΠΑΕ μέχρι το τέλος Απριλίου ήταν 9.965.000 ευρώ. Μέσα σε αυτό το ποσό υφίσταται και μέρος οφειλομένων προς ποδοσφαιριστές που έχουν καταθέσει προσφυγή και έχουν δικαιωθεί μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό το ποσό υπολογίζεται κοντά στο 1,2-1,3 εκατ. ευρώ ενώ, όπως αποκάλυψε ο Σήφης Κορωνάκης, οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ ΟΦΗ για Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, μαζί με το ΙΚΑ και την εφορία ανέρχονται στις 600.000 ευρώ. Ευχάριστα νέα όμως υπάρχουν στον ΟΦΗ, παρ’ όλη την κατάσταση που επικρατεί. Ο κ. Κλάδος αποδεικνύει γιατί επιθυμούσαν όλοι την εμπλοκή του στην ΠΑΕ, αφού με το… καλημέρα κατάφερε και ήρθε σε συμφωνία με τον σκληρό διαπραγματευτή και πρώην μετοχικό ηγέτη της ΠΑΕ, Φανούρη Βατσινά, ώστε η οφειλή ύψους που έχει απομείνει προς το πρόσωπό του από την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών να έχει πλέον αόριστο χρονικό χαρακτήρα, βγάζοντας έτσι τη θηλιά από τον λαιμό του ΟΦΗ. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν…
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Ανάλογα δυσεπίλυτα είναι και τα οικονομικά προβλήματα στην ΠΑΕ Πανιώνιος. Σίγουρα, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες, ώστε η εταιρεία να «κλείσει» τρύπες του παρελθόντος αλλά, αν δεν υπάρχει το κεφάλαιο και το… ρευστό, οι όποιες απόπειρες για διάσωση μοιάζουν απλά με σταγόνα στον ωκεανό των οφειλών και των χρεών.
Ως μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευχάριστη εξέλιξη των πραγμάτων παρουσιαζόταν η εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, αφού δεν ήταν δυνατό να μαζευτούν περί τα 300.000 ευρώ που απαιτούνταν. Τα σενάρια επιβεβαιώθηκαν και πλέον τα χρέη προς ΙΚΑ και Εφορία εμφανίζονται στον δρόμο των «κυανέρυθρων» και υπάρχει ο κίνδυνος στην ΕΕΑ να μην είναι δυνατή η εξασφάλιση της συμμετοχής τους στο επόμενο πρωτάθλημα. «Το συνολικό έλλειμμα της ΠΑΕ, ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ και η φετινή περίοδος τελείωσε με “τρύπα” 4,5 εκατ. ευρώ», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Βασίλης Τσάβαλος, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόβλημα. Στην ουσία όμως, το πρόβλημα στον σύλλογο της Νέας Σμύρνης είναι η διαρκής εσωστρέφεια που παρατηρείται μέχρι και σήμερα ανάμεσα σε μέλη της νυν διοίκησης και του πρώην ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ, Κωνσταντίνου Τσακίρη.

Πηγή: iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου