ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Με υπομονή και έξυπνη τακτική μπορεί να πάρει αποτέλεσμα στη Γαλλία

Με υπομονή και έξυπνη τακτική μπορεί να πάρει αποτέλεσμα στη Γαλλία

Η Μονπελιέ δεν είναι... Ξάνθη, αλλά ταλανίζεται από πολλά αγωνιστικά και εσωτερικά προβλήματα τα οποία με έξυπνη τακτική μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός και να φτάσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο "Stade de la Mosson". Τι πρέπει να προσέξουν οι ερυθρόλευκοι, που μπορούν να "χτυπήσουν" και οι "ρυθμιστές", Τοροσίδης - Χολέμπας.
Την Τετάρτη (24/10, 21:45, ΝΕΤ) ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μονπελιέ στο "Stade de la Mosson" παίζει ουσιαστικά το μέλλον του στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με ήττα από τους πρωταθλητές Γαλλίας, οι ερυθρόλευκοι θα βρεθούν με ενάμιση πόδι εκτός της συνέχειας, όχι μόνο του Champions, αλλά και του Europa League, με νίκη θα "πάρουν κεφάλι" στην κούρσα της 3ης θέσης και θα διατηρήσουν τις ελπίδες τους για την 2η, ενώ μια ενδεχόμενη ισοπαλία θα μεταφέρει το ενδιαφέρον στο ματς που θα ακολουθήσει με τους Γάλλους στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (6/11, 21:45, Novasports).
Στα πρώτα παιχνίδια της φετινής σεζόν η Μονπελιέ δεν θυμίζει σε τίποτε την περσινή ομάδα που κατέπληξε τα πλήθη και κατέκτησε το Championnat αφήνοντας πίσω της συλλόγους όπως η Λιόν, η Παρί Σεν Ζερμαίν, η Μαρσέιγ και η Λιλ. Η ομάδα του ιδιόρρυθμου προέδρου Λουί Νικολέν, βολοδέρνει στην 16η θέση της βαθμολογίας (μαζί με την Εβιάν), έχοντας συγκομιδή οκτώ πόντων έπειτα από τις 9 πρώτες αγωνιστικές.

Στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος η Μονπελιέ ηττήθηκε εκτός έδρας με σκορ 2-1 από τη Ρεν, γεγονός που πυροδότησε εκ νέου το ήδη εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια της γαλλικής ομάδας.

Ο 58χρονος Γάλλος τεχνικός, Ρενέ Ζιράρ μοιάζει αγανακτισμένος με την συμπεριφορά των παικτών και ιδιαίτερα των αστέρων, όπως ο Γιουνές Μπελχαντά, καθώς δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, ενώ πρόσφατα ο Λουί Νικολέν μπούκαρε στα αποδυτήρια της ομάδας και έδωσε διορία λίγων εβδομάδων σε παίκτες και προπονητή αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεν δει σύντομα βελτίωση και αποτελέσματα στον αγωνιστικό χώρο, δεν θα διστάσει να δείξει την πόρτα της εξόδου σε αρκετούς από αυτούς!

Το πρόβλημα της Μονπελιέ δεν είναι μόνο όσων αφορά τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, αλλά και στο καθαρά αγωνιστικό μέρος. Ο Εμμάνουελ Ερέρα αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του Ολιβιέ Ζιρού που το καλοκαίρι μετακόμισε στην Άρσεναλ, αλλά σε καμία περίπτωση ο Αργεντινός επιθετικός δεν έχει καταφέρει να "γεμίσει τα παπούτσια" του περσινού πρώτου σκόρερ του Championnat.

Θέμα υπάρχει και με τον Νιγηριανό επιθετικό Τζον Ουτάκα, που ενώ ξεκίνησε καλά τη σεζόν στη συνέχεια η απόδοση του έπεσε με συνέπεια να χάσει τη θέση του στο βασικό σχήμα. Πρόβλημα είναι και η συνεχιζόμενη, από το ξεκίνημα της σεζόν, κακή αγωνιστική παρουσία του Μαροκινού σταρ, Γιουνές Μπελχαντά (σκόραρε με πέναλτι κόντρα στην Ρεν), γεγονός που έχει δημιουργήσει κακή ψυχολογία και πολλά νεύρα στον 22χρονο μεσοεπιθετικό.

Στους πονοκεφάλους του Ζιράρ θα πρέπει να προσθέσουμε τον τραυματισμό του εξτρέμ Καρίμ Αϊτ-Φανά που θα επιστρέψει τον Μάρτη στα γήπεδα, τον επίσης τραυματία Μάρκο Εστράδα που δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ματς με τον Ολυμπιακό, τον κακό βαθμό ετοιμότητας του βασικού αριστερού μπακ, Μπέντζαμιν Σταμπουλί, που επέστρεψε πριν από μια εβδομάδα στην αγωνιστική δράση αλλά και τον τσακωμό με τον βασικό πορτιέρο, Ζέφρι Γιουρντράν, που στο ματς με τη Ρεν κάθισε στον πάγκο...

Ναι, ναι ξέρω. Κάπου εδώ θα μου πείτε "ώπα ρε μεγάλε, εδώ μας παρουσιάζεις τη Μονπελιέ σαν τη μικτή Άσπρων Χωμάτων - Κάτω Ραχούλας...". Σαφώς και δεν είναι έτσι. Έκανα όλο αυτόν τον πρόλογο για να σας μεταφέρω το όντως κακό κλίμα και την άσχημη ψυχολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο της Μονπελιέ.

Αυτό βεβαίως μπορεί να σημαίνει πολλά στην θεωρία αλλά στην πράξη μπορεί και... τίποτα. Άλλωστε το Champions League είναι μια άλλη διοργάνωση, τα προβλήματα πιθανόν να συσπειρώσουν τους Γάλλους, αφήστε που αρκετοί από αυτούς βλέπουν τα παιχνίδια αυτά ως μια ευκαιρία να προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων συλλόγων.

Σίγουρα η Μονπελιέ δεν είναι... Ξάνθη. Και σίγουρα στον Ολυμπιακό δεν θα είναι αρκετά 25-30 λεπτά καλού ποδοσφαίρου για να πάρει αποτέλεσμα στο "Stade de la Mosson". Ωστόσο τα προβλήματα στην γαλλική ομάδα είναι πάρα πολλά τη δεδομένη στιγμή και δεν μπορεί μονομιάς να τα ξεπεράσει έτσι εύκολα.

Οι ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να σταθούν σε αυτά, αλλά να "βοηθήσουν" από την πλευρά τους ώστε να γίνουν μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θεωρώ δεδομένο πως η Μονπελιέ θα μπει φουριόζα και με επιθετική διάθεση στο ματς, θέλοντας να πάρει γρήγορα "κεφάλι" στο σκορ και να αποκτήσει καλή ψυχολογία.

Σε όσο κακή κατάσταση και να είναι, παραμένει μια γαλλική ομάδα, άρα ένα σύνολο με εξαιρετική φυσική κατάσταση, με πολλά τρεξίματα, καλή τεχνική και φυσική δύναμη. Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να πάρει βαθμό ή βαθμούς από το παιχνίδι;

Να κρατήσει χαμηλά το τέμπο του αγώνα. Με κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές του να μην αφήσει στους γρήγορους Γάλλους χώρο για να τρέξουν. Να πάρει το παιχνίδι από τα άκρα (ο Ζιράρ αρέσκεται να δίνει πλάτος στο επιθετικό παιχνίδι της Μονπελιέ) και να το φέρει πιο "μέσα", προς τον άξονα. Να κρατήσει σωστά την μπάλα και να προσπαθήσει να χτυπήσει στο αδύναμο σημείο τους γηπεδούχους, που δεν είναι άλλο από την άμυνα τους και ειδικότερα τα κενά που υπάρχουν συνεχώς ανάμεσα στους στόπερ και τα πλάγια μπακ.

Είπαμε, η Μονπελιέ έχει προβλήματα, αλλά το γεγονός αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει τους Πειραιώτες ούτε να τους κάνει πιο ρισκαδόρους στο χόρτο. Μια προσέγγιση "α λα Άρσεναλ" θεωρώ πως είναι η ενδεδειγμένη για το ματς. Γιατί κόντρα σε αυτή την άμυνα, ο Ολυμπιακός σίγουρα θα βρει περισσότερους χώρους και ευκαιρίες για να "χτυπήσει".

Εφόσον ο Ζαρντίμ και οι ποδοσφαιριστές του περάσουν "αναίμακτα" το πρώτο ημίχρονο, στην επανάληψη και όσο περνάει η ώρα, η Μονπελιέ θα νιώθει πίεση, άγχος και θα γίνει απρόσεκτη. Τα προβλήματα που προαναφέραμε θα εμφανιστούν όλα στον αγωνιστικό χώρο και οι ερυθρόλευκοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ένα αποτέλεσμα που στην χειρότερη θα τους παραπέμπει σε μια νίκη επί των Γάλλων στο Φάληρο για να αποκτήσουν το "πάνω χέρι" για την 3η θέση του ομίλου.

Είμαι της άποψης πως η αναμέτρηση του "Stade de la Mosson", θέλει περισσότερο σωστή τακτική, υπομονή, θέληση για νίκη, ευφυΐα και πολλά τρεξίματα για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, παρά ποδοσφαιρικό ταλέντο.

Γι' αυτό τολμώ να κάνω την... υπόδειξη μου στον Λεονάρντο και να του πω ό,τι στο συγκεκριμένο ματς θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσει ότι πιο "αθλητικό" έχει σε παίκτες και αυτούς που ακολουθούν πιστά την τακτική μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Πάντως φαίνεται πως ο Πορτογάλος τεχνικός έχει ήδη κάτι τέτοιο στο μυαλό του, καθώς μια από τις λύσεις που σκέφτεται είναι να περάσει σε θέση αριστερού μπακ τον Βασίλη Τοροσίδη με τον Χοσέ Χολέμπας στον περσινό... ευρωπαϊκό του ρόλο, αυτόν του αριστερού χαφ-εξτρέμ. Δεν το έχει αποφασίσει ο Ζαρντίμ, καθώς τον προβληματίζει ποιος θα είναι ο δεξιός μπακ σε μια τέτοια περίπτωση, ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες να δούμε κάτι τέτοιο είτε από την αρχή, είτε σε κάποια στιγμή του παιχνιδιού.

Για τον τερματοφύλακα θα πρέπει πάλι να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, με τους Κάρολ και Μέγκιερι να έχουν μοιρασμένες πιθανότητες για την θέση του βασικού. Κοντρέρας, Μανωλάς, Μανιάτης, Μασάντο, Φουστέρ και Τζεμπούρ θα είναι σίγουρα στην ενδεκάδα με τις άλλες δύο θέσεις να διεκδικούν οι Γκρέκο, Μοδέστο, Αμπντούν και Ντιακιτέ, ανάλογα με το που θα χρησιμοποιηθούν οι Τοροσίδης και Χολέμπας.

Για την κατάσταση που βρίσκονται οι Σιόβας και Φετφατζίδης θα πρέπει να περιμένουμε τα νέα από την προπόνηση της Δευτέρας (22/10) αν και οι πιθανότητες να βρίσκονται στην 18άδα οι δύο Έλληνες άσοι δεν είναι πολλές.

Άσχετα με τον τρόπο που θα παραταχθούν οι Πειραιώτες απέναντι στη Μονπελιέ, πιστεύω πως ένας συγκεντρωμένος, με θέληση και λίγη τύχη Ολυμπιακός, έχει αρκετά αυξημένες πιθανότητες να φύγει με ένα καλό αποτέλεσμα από τη Γαλλία. Τα υπόλοιπα στην... πίστα.

ΥΓ1: Νομίζω πως με 2 νίκες κόντρα στη Μονπελιέ (και κατ' επέκταση πρόκριση τουλάχιστον στο Europa League) ο Λεονάρντο Ζαρντίμ "κλειδώνει" την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας μέχρι το τέλος της σεζόν.

ΥΓ2: Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, Πάουλο κάτι χρωστάς...

ΥΓ3: Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά νομίζω πως ο Μοδέστο δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους εκτός έδρας αναμετρήσεις στην Ευρώπη.

ΥΓ4: Βαβούρα, αναλύσεις επί αναλύσεων, "πανηγύρια" ή "αναθέματα", ό,τι και να επακολουθήσει στο ντέρμπι του μπάσκετ, τα πράγματα είναι απλά. Ο Ολυμπιακός, εύκολα ή δύσκολα, θα πάρει το πρωτάθλημα και πάλι φέτος. Στην Euroleague νομίζω πως μια ακόμη παρουσία στο Final - 4 θα σημάνει μια επιτυχημένη πορεία στη διοργάνωση.

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου