ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

To pre game των σημερινων αναμετρησεων

To pre game των σημερινων αναμετρησεων

30/06/2014

 
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΛΓΕΡΙΑ 
 
 
 
Ίσως το παιχνίδι των προημιτελικών με το πιο ξεκάθαρο φαβορί. Οι αποδόσεις του 1.28 για την νίκη των Γερμανών μιλούν από μόνες τους και καθρεφτίζουν εν πολλοίς την τεράστια διαφορά ποιότητας, δυναμικής των δύο αντιπάλων.

Από την μία η καλοκουρδισμένη, καλογυμνασμένη μηχανή των «πάντσερ» και από την άλλη μία «ευρωπαϊκή» αφρικανική ομάδα που έχει σαφείς, αλλά περιορισμένες δυνατότητες με έναν προπονητή που έχει εμπειρία και ταλέντο στο να προσαρμόζει την τακτική του ανάλογα με τον αντίπαλο - κάτι που έχει φανεί και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Αρκούν τα τρικ του Χαλίλχοτζιτς να δώσουν στην Αλγερία μία… επική πρόκριση; η αγωνιστική και τακτική λογική λέει όχι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο Λεβ (μαζί με τον φαν Χάαλ) είναι ο προπονητής που έχει πειραματιστεί πιο πολύ από κάθε άλλο τεχνικό στην διοργάνωση. Η Γερμανία έχει αφήσει το 4-2-3-1, το αγωνιστικό πλάτος, την ανάπτυξη από τα πλάγια και τον… δαιμονισμένο ρυθμό.

Η απουσία καθαρού φορ, ο τραυματισμός του Ρόις και οι ξεκάθαρες επιρροές… Γκουαρντίολα έχουν δημιουργήσει μία «ισπανική» Γερμανία που βασίζεται σε ένα 4-3-3 με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία του Μίλερ ως “false 9” στην κορυφή της επίθεσης, τις συχνές εναλλαγές θέσεων των 3 (κεντρικών) μεσοεπιθετικών που παίζουν πίσω από τον Ρόμπεν, τον Λαμ ως κόφτη (αλά Γκουαρντιόλα) και την χρήση 4 στόπερ στην άμυνα σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια ενίσχυσης της ανασταλτικής λειτουργίας και αποφόρτισης των μεσοεπιθετικών από το αμυντικό κομμάτι.



Η Γερμανία του Λεβ επιτίθεται από τον άξονα, πασάρει πολύ και γρήγορα, παίζει πολύ με κίνηση χωρίς την μπάλα και βλέπει τον Μίλερ να ενσαρκώνει τον… αλά Μέσι ρόλο με εξαιρετική επιτυχία. Ο Μπόατενγκ επιχειρεί αρκετά συχνά επελάσεις ενώ ο Χέβεντες δυσκολεύεται πολύ από τα αριστερά, αλλά είναι συνεπέστατος στην διαγώνια κάλυψη – στοιχείο κλειδί για αντιμετώπιση ομάδων που βάζουν τα εξτρέμ τους στην περιοχή με αντίθετο πόδι.

Ο Λαμ, σε ρόλο, Τσάβι αναλαμβάνει τον έλεγχο του ρυθμού την ώρα που οι δύο κεντρικοί μέσοι αναλαμβάνουν να πιέσουν ασφυκτικά του αντιπάλους και να βοηθήσουν την μεσοεπιθετική τριάδα που πιέζει ψηλά. Ο Μίλερ συμμετέχει πάρα πολύ στο παιχνίδι και διευκολύνει τις «τριγωνικές» συνεργασίες με τους Οζίλ και Γκέτσε που παίζουν πολύ εσωτερικά.

Η Γερμανία έχει αλλάξει –κυρίως εξαιτίας των απουσιών συγκεκριμένων στοιχείων από το ρόστερ της ομάδας. Ο Λεβ πιστώνεται το credit της αλλαγής και η Αλγερία δεν έχει την ποιότητα στα χαφ αλλά και την δυνατότητα να ανοίξει το παιχνίδι στα πλάγια(βλέπε Γκάνα) ώστε να προβληματίσει.

Απουσίες: (-)



ΑΛΓΕΡΙΑ: Τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα για το παιχνίδι με την Γερμανία. Η Αλγερία θα παίξει με βάθος στην άμυνα, μειωμένο πλάτος και παίχτες πίσω από την μπάλα. Οποιαδήποτε άλλη τακτική θα ήταν πολύ risky για μία ομάδα που είναι τεχνική, αλλά έχει περιορισμένη ταχύτητα στο σύνολο του ρόστερ της. Είναι αλήθεια ότι με την Κορέα η Αλγερία έδειξε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους κυρίως εξαιτίας της ακρίβειας των μεταβιβάσεων των χαφ της ομάδας – εκεί που βρίσκεται η δύναμη της ομάδας.

Δυστυχώς για τον Χαλίλχοτζιτς η Γερμανία δεν είναι Κορέα, δεν αφήνει χώρους – ειδικά με τις τακτικές που χρησιμοποιεί ο Λεβ και η θεωρία θέλει την εκμετάλλευση του πλάτους του γηπέδου ως απάντηση στο 4-3-3 του Λέβ.

Η Γκάνα με την υπερφόρτωση των φτερών έδειξε τον τρόπο αποπροσανατολισμού της αμυντικής γραμμής των Γερμανών, η Αλγερία όμως δεν διαθέτει τέτοιους παίκτες: επιθετικά μπακ και γρήγορα εξτρέμ. Ο Χαλίλχοτζιτς θα βασιστεί σε… αλά Βέλγιο τακτικές και θα ποντάρει πολύ στην συνοχή της μεσαίας γραμμής και την ψυχραιμία των αμυντικών του.

Αμφίβολοι: Μπουγκχέρα

Απουσίες: (-)



Συμπέρασμα

Η Γερμανία είναι το ξεκάθαρο φαβορί για πολλούς λόγους: ατομική ποιότητα, εμπειρία, κλάση, φανέλα ενώ έχει με το μέρος της και τις τακτικές σταθερές αναφορικά με την καινοτόμο τακτική που εφαρμόζει ο Λεβ. Η Αλγερία πολύ δύσκολα θα αποφύγει την ήττα, έστω κι αν αποδόσεις του 1.30 δεν αφήνουν περιθώριο για κανένα στοιχηματικό value στον καθαρό άσσο.
 
 ΓΑΛΛΙΑ-ΝΙΓΗΡΙΑ
 
Η Γαλλία είναι, κατά πολλούς, η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ έως τώρα. Με ισορροπία σε όλες τις γραμμές, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης στο ρόστερ της (Μπενζεμά, Πογκμπά, Βαράν, Γιορίς, Καμπάιγ) και αρκετό ρεαλισμό στις τακτικές της προσεγγίσεις η ομάδα του Ντεσάμπ έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση του τροπαίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η… πτωχή πλην τίμια Νιγηρία δεν φαίνεται ικανή να την σταματήσει στην πορεία της προς τους 8 της διοργάνωσης.

ΓΑΛΛΙΑ: Για πολλούς η πορεία της Γαλλίας έως τώρα αποτελεί, ολίγον, έκπληξη αφού η ομάδα του Ντεσάμπ παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, σκοράρει, δημιουργεί ευκαιρίες και γενικότερα δείχνει απαράμιλλη ευκολία στο να κατακτά αυτό που θέλει στην διοργάνωση – έστω και αν στο 0-0 με το Εκουαδόρ φάνηκε να δυσκολεύεται σε ένα παιχνίδι που είχε αλλαγές και όχι τόσο ισχυρό κίνητρο.

Μία καλύτερη ανάγνωση στην ενδεκάδα της Γαλλίας μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις. Ισορροπία σ ε όλες τις γραμμές με παίκτες που αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Η άμυνα έχει ύψος, δύναμη και ταχύτητα και φανταστικό τέρμα. Η μεσαία γραμμή σκληράδα, τρεξίματα, holding player και δύναμη. Η επίθεση τεχνική, ταχύτητα, ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και εκτελεστή. Το μεγαλύτερο ατού της Γαλλίας είναι ότι διαθέτει παίχτες που βρίσκονται σε πάρα πολύ καλή φόρμα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.


Σε τακτικό επίπεδο η Γαλλία παίζει σε γρήγορο ρυθμό, εκμεταλλεύεται πάρα πολύ τα άκρα εκεί που διαθέτει παίκτες που μπορούν να υπερκεράσουν τον αντίπαλο τους στο 1 vs. 1 (Βαλμπουενά) ενώ τα 2 «8» πατούν την αντίπαλη περιοχή με άνεση, ειδικεύονται στις συνεργασίες με τα εξτρέμ, ενώ έχουν την δυνατότητα να απειλήσουν μόνοι τους την αντίπαλη εστία είτε κλέβοντας μπάλες ψηλά, είτε με μακρινά σουτ (Καμπάιγ, Πογκμπά).

Το κερασάκι στην τούρτα στην επίθεση βάζει ο Μπενζεμά που βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση και μετρά ήδη 4 γκολ στην διοργάνωση παίζοντας φανταστικά στο κουτί αλλά και εκτός από αυτό ανοίγοντας χώρους για τους επερχόμενους μέσους ή τους εξτρέμ που συγκλίνουν σε μία εξαιρετική εφαρμογή ενός επιθετικού 4-3-3.

Η αμυντική λειτουργία βασίζεται στην πίεση ψηλά με τους Γκρισμάν, Βαλμπουενά, Καμπάιγ, Πογκμπά να δημιουργούν ένα τετράγωνο έντονης πίεσης στα αντίπαλα χαφ, ο Μπενζεμά να βοηθά στην πίεση στο πλάτος του γηπέδου και οι 5 της άμυνας να προτάσσουν την δύναμη και τα φυσικά τους προσόντα για να… τελειώνουν την δουλειά.

Απουσίες: (-)


ΝΙΓΗΡΙΑ: Η ομάδα του Κέσι δεν έχει εντυπωσιάσει μέχρι τώρα στην διοργάνωση όμως εξαργυρώνει το γεγονός ότι παρουσιάστηκε πιο σοβαρή από την Βοσνία που πειραματίστηκε, ενώ ήταν καλύτερη από το μαχητικό Ιράν. Η Νιγηρία έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει ποικίλες τακτικές στην διάρκεια ενός αγώνα ή τουλάχιστον να προετοιμαστεί για πολλές. Οι παίκτες της ομάδας γενικά δείχνουν την ικανότητα να παίζουν πολύ αμυντικά αλλά και αρκετά επιθετικά αν χρειαστεί – κάτι που έχει αποδειχθεί στα παιχνίδια με Αργεντινή και Βοσνία με τον Κέσι να παρουσιάζει εκ διαμέτρου διαφορετικές επιλογές.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο παιχνίδι με την Γαλλία ή Νιγηρία θα επιλέξει το παιχνίδι των αντεπιθέσεων που ταιριάζει περισσότερο στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των μεσοεπιθετικών της και επιτρέπουν μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν, εκεί που η αμυντική τετράδα (μαζί με τον Ονάζι) φαίνεται να τα πηγαίνουν εξαιρετικά – τουλάχιστον απέναντι σε αντιπάλους που δεν απέχουν πάρα πολύ σε τεχνικό/ποιοτικό επίπεδο (όπως ο Μέσι).

Μεγάλο ερώτημα είναι πως θα ανταποκριθεί η μεσαία και αμυντική γραμμή στην πίεση των Γάλλων. Ο Μίκελ έχει αρκετά σωστή λειτουργία σε έναν πολύ απαιτητικό ρόλο – κάτι ανάμεσα σε «8» και «10», έστω και αν στην Τσέλσι έχει συνηθίσει σε πολύ πιο… δεύτερους ρόλους. Ο Αζίζ είναι απογοητευτικός σε ρόλο μεσοεπιθετικού και εν τέλει παρουσιάζει με ρεαλιστικό τρόπο τις περιορισμένες δυνατότητες της Νιγηρίας στο επιθετικό κομμάτι.

Το ευτύχημα για την Νιγηρία είναι ότι ο Ντεσάμπ δείχνει διατεθειμένος να προσφέρει χώρους αφού αναμένεται να πιέσει παρά να επιλέξει τακτικές μειωμένες έντασης που εγκυμονούν κίνδυνο αν δεχθεί η Γαλλία πρώτη γκολ. Η παρέα του Μπενζεμά θα κυνηγήσει το γρήγορο γκολ ώστε να αναγκάσει την Νιγηρία να παίξει ένα παιχνίδι που δεν γνωρίζει καλά - εκεί ακριβώς έγκειται και το ατού της Νιγηρίας : να αντέξει στην πίεση και να σκοράρει στην κόντρα, κάτι που θα επέλεγε και ο Κέσι αν είχε επιλογή πριν το ματς.

Απουσίες: Μπαμπατούντε

Αμφίβολοι: Ομποαμπόνα, Μόουσες


Συμπέρασμα

H Γαλλία είναι για πολλούς λόγους πολύ καλύτερη από την αντίπαλο της που θα βασιστεί στις αντεπιθέσεις, την ποιότητα του Μίκελ και την ταχύτητα των Οντεμβίνγκι, Εμενίκε. Αν η Γαλλία επιβεβαιώσει τα προγνωστικά και σκοράρει πρώτη το ματς θα ανοίξει και θα πάει στα μέτρα των παικτών του Ντεσάμπ με το over 2.5 να μοιάζει πιθανό.
 
 
ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου