ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τέσσερις παίκτες για μια θέση

Τέσσερις παίκτες (Πάντελιτς, Μήτρογλου, Μιραλάς, Νέμεθ) διεκδικούν θέση στην κορυφή της επίθεσης του Ολυμπιακού και ο Ερνέστο Βαλβέρδε καλείται να διαχειριστεί τον θεμιτό ανταγωνισμό στο Ρέντη μεταξύ των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών του.
Τέσσερις παίκτες για μια θέση

Στο σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, το σύστημα που έχει κυριαρχήσει και ως επί των πλείστων χρησιμοποιείται από τους προπονητές, τόσο σε εθνικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, είναι εκείνο με έναν σέντερ φορ στην επίθεση. Άλλοι το ονομάζουν 4-5-1, άλλοι 4-3-3, 4-2-3-1 ή ακόμη και 4-4-1-1. Δεν έχει μεγάλη διαφορά, η ουσία είναι μία πως πρακτικά σε μια σύγχρονη ενδεκάδα ο δεύτερος στράικερ έχει δώσει την θέση του, πλέον, σε έναν δεύτερο κεντρικό χαφ στον άξονα δίπλα στον "κόφτη". Το κλασικό "four-four-two" (4-4-2), με τους δύο σέντερ φορ στην γραμμή κρούσης, το "10άρι" και την μεσαία γραμμή σχηματισμένη σε ρόμβο, είναι τακτική που ανήκει στο παρελθόν.  


 Υπάρχει θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ των επιθετικώνΜε έναν επιθετικό στην κορυφή δουλεύει και ο Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, σε ένα σύστημα, 4-4-1-1, όπως το ονομάζει, τακτική πάνω στην οποία δούλεψε τόσο στον πρώτο του χρόνο στο λιμάνι, όσο και φέτος. Το γεγονός αυτό, όμως, μεγαλώνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους σέντερ φορ των Πειραιωτών. Oι ερυθρόλευκοι την τρέχουσα σεζόν διαθέτουν στο ρόστερ τους τέσσερις ποδοσφαιριστές όπου μπορούν να παίξουν με άνεση στην κορυφή της γραμμή κρούσης, τον Μάρκο Πάντελιτς, τον Κώστας Μήτρογλου, τον Κέβιν Μιραλάς και τον Κρίστιαν Νέμεθ. H δουλειά του "Βάσκου", όπως γίνεται αντιληπτό, είναι δύσκολη, καθώς έχει να επιλέξει για μια θέση στην βασική ενδεκάδα ανάμεσα σε τέσσερις ικανότατους στράικερ. Λογικό, λοιπόν, να υπάρχουν γκρίνιες, παράπονα και αντιδράσεις από μερικούς, αλλά όπως είπε όμως και ο Ισπανός τεχνικός, μέσα σε λογικά μέτρα και όρια.


H εγγύηση του Πάντελιτς και ο πολυδιάστατος Μιραλάς

Ο Μάρκο Πάντελιτς αποκτήθηκε στα 32 του χρόνια από τον Ολυμπιακό, με σκοπό να προσφέρει το εύκολο γκολ. Ναι μεν είναι στατικός παίκτης, αλλά είναι αναμφισβήτητα ένας καθαρόαιμος σέντερ φορ περιοχής, ένας "δεινός εκτελεστής", ικανότατος στο σκοράρισμα. Γνωρίζει την τέχνη του γκολ καλύτερα από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στο ερυθρόλευκο ρόστερ, διαθέτει περισσότερη εμπειρία και είναι λογικό να παίρνει περισσότερες ευκαιρίες από τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Κέβιν Μιραλάς είναι ένας περισσότερο πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής όπου μπορεί να αγωνιστεί εξίσου καλά, τόσο εντός, όσο και εκτός περιοχής, ακόμη και στα άκρα, καθώς διαθέτει ποικιλία κινήσεων. Αβαντάζ του η πολύ καλή τεχνική κατάρτιση που κατέχει, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα του στην επίθεση. Το γεγονός πως ο Βέλγος έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί σε περισσότερες από μια θέση, δίνει περισσότερες λύσεις στον "Βάσκο" ώστε να τον χρησιμοποιεί και όσο ο 23άχρονος στράικερ τον δικαιώνει, θα παίρνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες.

O Mήτρογλου μπορεί να παίξει μόνο στην κορυφή

O Kώστας Μήτρογλου, όμως, μοιάζει περισσότερο στο στυλ του Μάρκο Πάντελιτς, σε εκείνο του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Είναι ικανότατος εντός περιοχής, με δυνατή κορμοστασιά, δεν πέφτει εύκολα κάτω, είναι μαχητής, διαθέτει καλή τεχνική κατάρτιση, πολύ καλό σουτ και... "το έχει" το γκολ.

Όμως, το γεγονός πως δεν μπορεί να αγωνιστεί εκτός περιοχής, περιορίζει τις επιλογές του Ερνέστο Βαλβέρδε, καθώς πέρα από την θέση του καθαρόαιμου σέντερ φορ, ο 22άχρονος Έλληνας επιθετικός δεν μπορεί να παίξει σε κάποια άλλη θέση, στο 4-4-1-1 που χρησιμοποιεί ο "Βάσκος", σε αντίθεση για παράδειγμα με τον Μιραλάς, όπου στην ανάγκη μπορεί να αγωνιστεί και στις τέσσερις θέσεις της επιθετικής γραμμής.
Ο Νέμεθ μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις, αλλά ο Βαλβέρδε ξέρει καλύτερα

Τον Κρίστιαν Νέμεθ, δεν τον έχουμε δει ακόμη ούτε σε φιλικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, αλλά ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει τους λόγους του που δεν τον χρησιμοποιεί.
Θέλει μία ευκαιρία ο Νέμεθ Ο Ούγγρος στράικερ την περασμένη σεζόν στην ΑΕΚ, πάντως, απέδειξε πως έχει την ικανότητα να αγωνιστεί τόσο ως σέντερ φορ στην κορυφή, όσο και σαν περιφερειακός επιθετικός, ακόμη και στα άκρα, σαν εξτρέμ. Ο "Βάσκος", όμως, είναι στις προπονήσεις στο Ρέντη και εκείνος κρίνει καλύτερα ποιος είναι παίκτης του προσπαθεί, βελτιώνεται και δείχνει σε καλή κατάσταση. Εκείνος είναι το "αφεντικό", εκείνος κάνει το κουμάντο στα αποδυτήρια.
Θα τακτοποιήσει την δυσαρέσκεια των παικτών του

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ενήμερος για την δυσαρέσκεια των Μήτρογλου και Νέμεθ, για την μη χρησιμοποίηση τους. Ο Ισπανός τεχνικός θα τακτοποιήσει το γεγονός και έχει επίγνωση της κατάστασης. Το παραδέχτηκε, άλλωστε και ο ίδιος ο "Βάσκος" προπονητής σε πρόσφατες δηλώσεις του πως ίσως κάποιες φορές δυσαρεστήσει κάποιους παίκτες του με τις αποφάσεις του και είναι έτοιμος για ενδεχόμενος αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου