ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Football Analysis: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα-ΣΧΟΛIΟ ALEX WEB RADIO/TV(videos)

Πως θα παίξουν οι μπλαουγκράνα, ποια είναι τα σημεία που πρέπει να χτυπήσουν οι πράσινοι, ποιοι θα είναι οι παίκτες κλειδιά του αγώνα και πως μπορεί να αλλάξει ο Ζεζουάλδο Φερέιρα τον Παναθηναικό;Πως μπορεί να αλλάξει ο Ζεζουάλδο Φερέιρα τον Παναθηναικό;
Το σήμα κατατεθέν του Φερέιρα στα τρία χρόνια της θητείας του στην Πόρτο ήταν ένα επιθετικό 4-3-3. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήθελε η ομάδα του να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο με όσο το δυνατόν περισσότερο πλάτος στην επίθεση και να αμύνεται σχετικά ψηλά στο γήπεδο. Συνήθως χρησιμοποιούσε έναν κόφτη μπροστά από την άμυνα και δύο κεντρικούς μέσους σε "ανάποδο τρίγωνο", με τους τελευταίους να βοηθούν τους τρεις επιθετικούς που επεκτείνονταν σε διευρυμένο πλάτος μέσα στο γήπεδο.

Θεωρητικά αυτό το σχήμα φαίνεται να ταιριάζει αρκετά καλά στον Παναθηναϊκό αφού διαθέτει τον Τζιμπρίλ Σισέ για την κορυφή της επίθεσης και δύο ακραίους με ταχύτητα (Νίνη, Λέτο) που όταν αναρρώσουν μπορούν να παίξουν τον ρόλο των περιφερειακών επιθετικών (αν θεωρήσουμε πως το μέλλον του Γκοβού στους πράσινους προβλέπεται δυσοίωνο). Αν όντως ο Φερέιρα προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή συστήματος, η διαφορά σε σχέση με το 4-2-3-1 θα είναι ότι οι ακραίοι επιθετικοί συχνά δεν θα επιστρέφουν στο ίδιο ύψος με τους μέσους όταν ο Παναθηναϊκός θα χάνει την κατοχή και έτσι η ομάδα θα αμύνεται με έναν παίκτη λιγότερο.

Το 4-3-3 ίσως ταιριάζει καλύτερα στον Παναθηναϊκό από το 4-2-3-1 και στον χώρο του κέντρου αφού οι πράσινοι έχουν επί της ουσίας έλλειψη ενός κατάλληλου παίκτη για να συνδέσει το κέντρο με την επίθεση. Ο Καραγκούνης  που θεωρητικά έχει αυτό το προφίλ, δεν έχει την ταχύτητα που απαιτεί ο συγκεκριμένος ρόλος. Ίσως θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα παίζοντας λίγο πιο πίσω  (ως ένας από τους δύο μέσους που θα παίζουν μπροστά από το αμυντικό χαφ).



Σε αντίθεση πάντως με την Πόρτο, υπάρχει και το αντιπαράδειγμα της Μάλαγα. Στην πρόσφατη (σύντομη) θητεία του Φερέιρα εκεί, οι παίκτες (που πέρσι έπαιζαν με 4-2-3-1 και αυτοί) δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στο 4-3-3 του Πορτογάλου, κερδίζοντας μόλις δύο από τα εννιά παιχνίδια τους στο ξεκίνημα της σεζόν και δεχόμενοι συνολικά 21 γκολ σε αυτό το διάστημα. Το ρεπορτάζ μάλιστα ανέφερε πως δεν υπήρχε θέμα φυσικής κατάστασης στην ομάδα, αλλά καθαρά θέμα προσαρμογής των παικτών στο νέο σύστημα. Κάπως έτσι φτάσαμε στην αποχώρηση του Φερέιρα και την πρόσληψη του Πελεγκρίνι.

Πως θα παίξει η Μπαρτσελόνα;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα ήθελε πολύ να ξεκουράσει παίκτες εν όψει της συνέχειας και του "clasico" της Δευτέρας, αλλά οι ισοπαλίες σε Καζάν και Κοπεγχάγη σημαίνουν πως δεν έχει κλειδώσει την πρώτη θέση του ομίλου και έτσι αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ενδεκάδα χωρίς περισσότερες από 1-2 αλλαγές. Λογικά θα χρησιμοποιήσει το κλασικό 4-3-3 με το οποίο αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια. Μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί ο ρόλος του Μέσι, καθώς ενώ πέρσι χρησιμοποιείτο πιο πολύ ως δεξί εξτρέμ που συνέκλινε στον άξονα για να εκμεταλλευτεί το αριστερό του πόδι, φέτος παίζει συνήθως ως σέντερ φορ με τον Βίγια αριστερά του και τον Πέδρο στα δεξιά.



Πως σταματιέται η "Μπάρτσα";

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων που σταμάτησαν την Μπαρτσελόνα μέσα στο 2010 ήταν η Ίντερ του Μουρίνιο και η Έρκουλες. Οι "νερατζούρι" απέκλεισαν την "Μπάρτσα" με συνολικό σκορ 3-2 στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ η νεοφώτιστη ομάδα από το Αλικάντε την κέρδισε με 2-0 μέσα στο "Καμπ Νόου" χάρη σε δύο γκολ του Νέλσον Αέδο Βάλντες λίγες μόλις μέρες πριν το παιχνίδι της με τον Παναθηναϊκό στη Βαρκελώνη.



Κοινό σημείο της  τακτικής των δύο αυτών ομάδων ήταν το ότι αγωνίστηκαν με την άμυνα πολύ πίσω, κλείνοντας τους χώρους και μην αφήνοντας την "Μπάρτσα" να βγάλει κάθετες μπαλιές τρύπες και κινηθεί στην πλάτη των αμυντικών. Όταν η άμυνα παίζει τόσο πίσω και η Μπαρτσελόνα δεν καταφέρνει να την διασπάσει με το γνωστό της παιχνίδι, αυτομάτως δυσκολεύεται γιατί δεν διαθέτει παίκτες τους οποίους να μπορέσει να σημαδέψει με σέντρες για να απειλήσουν από τον αέρα ως εναλλακτικό πλάνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα δύο αυτά παιχνίδια η Μπαρτσελόνα έγινε πιο απειλητική όταν ο Γκουαρδιόλα αναγκάστηκε να φέρει τον Πικέ στην επίθεση, ώστε να δώσει και ύψος και παρουσία στην ομάδα του και να αντισταθμίσει το αριθμητικό μειονέκτημα.

Θα υιοθετήσει μια τέτοια τακτική ο Φερέιρα; Αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για το πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, μάλλον δεν θα θέλει να παίξει τόσο αμυντικά. Η άλλη επιλογή θα ήταν να παίξει με πολύ δυνατό πρέσινγκ όπως η Κοπεγχάγη που πήρε ισοπαλία από την Μπαρτσελόνα πρεσάροντας ακατάπαυστα στο κέντρο και περιορίζοντας τη δημιουργία τον Τσάβι, Μπουσκέτς και Ινιέστα. Πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι μια τέτοια προσέγγιση όμως όταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Παναθηναϊκός  θα πρέπει να παίξει το περισσότερο παιχνίδι χωρίς την μπάλα και να τρέξει πολύ από τη στιγμή που οι πράσινοι δεν φαίνεται να διαθέτουν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση; Δεν αποκλείεται λοιπόν ο Φερέιρα να επιλέξει μια κατά αναλογία πιο επιθετική προσέγγιση ώστε να ξεκινήσει τη θητεία του στον Παναθηναϊκό με μια θετική εμφάνιση.

Ποιοι θα είναι οι παίκτες κλειδιά του αγώνα;

Από την Μπαρτσελόνα, προφανώς η μεγαλύτερη απειλή είναι ο Μέσι. Ο Αργεντινός λογικά θα αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινάει από μια θέση κοντά στα στόπερ του Παναθηναϊκού και μετά θα βγαίνει στο πλάι για να διεμβολίσει από εκεί την άμυνα των πρασίνων. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι με πολύ κλειστές γραμμές (ελάχιστο χώρο ανάμεσα σε άμυνα και μεσαία γραμμή), ώστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο να κινηθεί.

Σε εξαιρετική φόρμα για τους "μπλαουγκράνα" βρίσκεται και ο Ντάνι Άλβες. Ο Βραζιλιάνος παίζει τόσο επιθετικά τη θέση του που συχνά μοιάζει με δεξί εξτρέμ αντί για μπακ-χαφ. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι ομάδες που στάθηκαν καλά απέναντι στην Μπαρτσελόνα φέτος χρησιμοποίησαν εκτός  από τον αριστερό μπακ και έναν αριστερό χαφ για να τον αντιμετωπίσουν και ο Φερέιρα να πρέπει να δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο.



Από τον Παναθηναϊκό η μεγαλύτερη απειλή είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ, η εκρηκτικότητά του οποίου ίσως αποδειχθεί σημαντική. Οι πρωταθλητές Ισπανίας παίζουν πολύ ψηλά στο γήπεδο και είναι συχνά ευάλωτοι σε μπαλιές που βγαίνουν στην πλάτη της άμυνας τους- ειδικά ο Πουγιόλ δεν είναι όσο γρήγορος ήταν κάποτε και ενδεχομένως κινούμενος σε διαδρόμους κοντά σε αυτόν ο Σισέ  να μπορέσει να εκμεταλλευτεί  την ταχύτητά του.
 KAΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΩ...ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ....ΑΛΛΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΑΤΑΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ....!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου