ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ατρόμητος - Ολυμπιακός 1-2

Ατρόμητος - Ολυμπιακός 1-2

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 25ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του, κερδίζοντας στον τελικό της διοργάνωσης με 2-1 τον Ατρόμητο. Το παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση, εκεί όπου ο Φουστέρ με ασύλληπτη κεφαλιά νίκησε στο 119' τον Ιτάνζ, χαρίζοντας το τρόπαιο στον Θρύλο και συνάμα το φετινό νταμπλ! (video)
Με τον Τοροσίδη να σηκώνει στον Αττικό ουρανό το τρόπαιο του Κυπελούχου Ελλάδας για το 2012, ολοκληρώθηκε ιδανικά η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό!

Σε έναν ακόμα δραματικό τελικό, ο Νταβίντ Φουστέρ ήταν ο άνθρωπος που έμελλε να προσυπογράψει τη νίκη του Θρύλου στον τελικό και να φροντίσει ώστε να βαφτεί ερυθρόλευκος και αυτός ο τίτλος.

Οι Πειραιώτες μπήκαν δυνατά στο ματς, απώλεσαν πέναλτι στο 25' με τον Χολέμπας να αστοχεί από τα 11 βήματα (άουτ) και τον Τζεμπούρ τέσσερα λεπτά αργότερα να πετυχαίνει ένα γκολ - σήμα κατατεθέν του, ανοίγοντας το σκορ για τον Ολυμπιακό.

Ωστόσο στο 76' ο Ατρόμητος με τον Ιγκλέσιας (και με την μπάλα να κοντράρει στον Χολέμπας, ξεγελώντας τον Κάρολ) έφερε τον τελικό στα ίσα και παρά την πίεση ως το τέλος, οι ερυθρόλευκοι δεν πέτυχαν δεύτερο τέρμα, με την αναμέτρηση να οδηγείται στην παράταση.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως θα είχαμε επανάληψη του θρίλερ του 2009 (ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι), ο Φουστέρ είχε άλλη άποψη!

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είχε πάρει τη θέση του Μακούν στο 83' και μπορεί να μην είχε φανεί ιδιαίτερα στο παιχνίδι μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά στο 119' εκμεταλλεύτηκε άριστα τη σέντρα του Τοροσίδη και με ασύλληπτη κεφαλιά νίκησε τον Ιτάνζ στέλνοντας τον Θρύλο και τους 35.000 οπαδούς του στα ουράνια και συνάμα αγκαλιά με το 25ο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου!

Ο αγώνας

Ο Γιώργος Δώνης παρέταξε τον τυπικά γηπεδούχο Ατρόμητο με διάταξη 4-4-1-1. Tην εστία υπερασπίστηκε ο Ιτάνζ. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Σκόνδρας, Φυτανίδης, Τόμας και Οικονόμου. Οι Ιγκλέσιας και Δημούτσος αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Μπρίτο κάλυψε τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής και ο Επστάιν την αριστερή. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Μήτρογλου, με τον Τάτο σε ρόλο κρυφού κυνηγού.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-3-3. Την εστία του Πρωταθλητή Ελλάδας υπερασπίστηκε ο Κάρολ. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Παπαδόπουλος και Χολέμπας (προτιμήθηκε του Μαρκάνο). Ο Ορμπάιθ ήταν ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος. Ο Μακούν έπαιξε ως δεξιός εσωτερικός μέσος και ο Μανιάτης ως αριστερός. Τη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής κάλυψε ο Αμπντούν, την αριστερή ο Μιραλάς και ο Τζεμπούρ ηγήθηκε της ερυθρόλευκης επίθεσης, παίζοντας στην κορυφή.

Από την αρχή της σπουδαίας αναμέτρησης ο Ολυμπιακός έπαιξε τον Ατρόμητο σαν τη γάτα με το ποντίκι. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με διάθεση στο ματς και έτοιμοι να "καθαρίσουν" νωρίς την υπόθεση-νίκη. Ο Ατρόμητος είχε αμυντική προσήλωση, προσπάθησε να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του και να απειλήσει μέσω αντεπιθέσεων. Στο 3', το σουτ του Μιραλάς από θέση μέσα αριστερά δεν ανησύχησε τον Ιτάνζ, ο οποίος μπλόκαρε σταθερά. Ο τερματοφύλακας των τυπικά γηπεδούχων αντέδρασε σωστά και στο 7ο λεπτό. Ο Ορμπάιθ με κάθετη μπαλιά τροφοδότησε τον Τζεμπούρ. Ο Αλγερινός κοντρόλαρε με το δεξί και σούταρε με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο Ιτάνζ απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ομάδα του, έστω και με δυσκολία.

Μανιάτης και Μακούν άλλαξαν πλευρά μετά το πρώτο τέταρτο στην τριάδα του άξονα και ο Ολυμπιακός ανέβασε ακόμα περισσότερο την απόδοσή του. Στο 18', ο Μακούν έχασε μοναδική ευκαιρία για να σκοράρει. Ο Τοροσίδης σέντραρε από τα δεξιά, ο Φυτανίδης έδιωξε όπως-όπως την μπάλα και ο Καμερουνέζος σούταρε με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με την μπάλα να περνάει πάνω από την αντίπαλη εστία.

Στο 21', ο Ατρόμητος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα καρέ των τυπικά φιλοξενούμενων. Ο Μήτρογλου έφυγε στην αντεπίθεση, κράτησε την μπάλα προ του Μέλμπεργκ και σούταρε με το δεξί μέσα από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Κάρολ. Τρία λεπτά αργότερα (24'), ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι. Ο Μακούν σέντραρε μέσα στην περιοχή, ο Φυτανίδης έπεσε άγαρμπα πάνω στον Μανιάτη, τον οποίο και ανέτρεψε. Ο Σπάθας δίστασε αρχικά, αλλά έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα υπέδειξε την παράβαση. Ήταν καθαρό πέναλτι. Στο 25', ο Χολέμπας ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά είδε την μπάλα να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι κι ενώ ο Ιτάνζ είχε πέσει από την αντίθετη πλευρά.

Άτυχος στάθηκε ο αριστερός μπακ του Θρύλου, ωστόσο κάθε εμπόδιο για καλό. Στο 29', το ΟΑΚΑ, πήρε... φωτιά! Ο Μανιάτης με έξοχη κούρσα από τα δεξιά, σέντραρε εντός περιοχής. Ο Φυτανίδης έδιωξε άτσαλα την μπάλα, που έφτασε στον Αμπντούν. Ο Αλγερινός έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Τζεμπούρ με δεξί σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Ιτάνζ, ο οποίος έμεινε στήλη άλατος. Οι δύο συμπατριώτες ήταν οι πρωταγωνιστές του γκολ. Ο "τρομοκράτης" έκανε πάλι τη δουλειά του!

Υποχρεωτικά, πια, ο Ατρόμητος έπρεπε να βγει από το καβούκι του και να διεκδικήσει ένα γκολ. Στο 36', όμως, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έφτασε κοντά στο 2-0. Ο Μιραλάς σέντραρε από τα αριστερά, ο προωθημένος Τοροσίδης πήρε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και κατέληξε άουτ. Στο 37', ο Ατρόμητος απείλησε. Ο Επστάιν σέντραρε από τα αριστερά, ο Μπρίτο πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι, με την μπάλα να καταλήγει πάνω από το τέρμα του Κάρολ. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται δίκαια στο σκορ, έστω και με το εύθραυστο 1-0.

Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους ο Ολυμπιακός έδωσε χώρο στον Ατρόμητο, που δεν είχε άλλα περιθώρια και έπρεπε να επιτεθεί. Στο 49', το μακρινό αριστερό σουτ του Σκόνδρα κατέληξε άουτ. Οι Πρωταθλητές δεν πίεζαν τον αντίπαλο, όπως στο πρώτο ημίχρονο. Στο 56', ο Ορμπάιθ σέντραρε, ο Μέλμπεργκ έπιασε τη γυριστή κεφαλιά, με την μπάλα να καταλήγει ψηλά άουτ.

Ο Ατρόμητος απείλησε στο 58'. Ο Επστάιν δοκίμασε δεξί σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Ήταν προφανές όσο περνούσαν τα λεπτά πως ο Ολυμπιακός ήθελε να "χτυπήσει" στην κόντρα και να "τελειώσει" έτσι το ματς.

Στο 63', ο Τάτος αποχώρησε τραυματίας και τη θέση του πήρε ο Καραμάνος. Οι τυπικά γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις στα ερυθρόλευκα καρέ, αλλά το αποτέλεσμα παρέμενε ρευστό.  Στο 68', ο Μιραλάς εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Τοροσίδης πήρε την κεφαλιά, αλλά δεν έβαλε δύναμη και ο Ιτάνζ μπλόκαρε σταθερά.

Η πρώτη αλλαγή του Ερνέστο Βαλβέρδε πραγματοποιήθηκε στο 72'. Ο Φετφατζίδης αντικατέστησε τον Αμπντούν. Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερο ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο κι αυτό οφείλεται στον Ολυμπιακό, που... έριξε ταχύτητα στο παιχνίδι του. Χωρίς να το καταλάβουμε, είχαμε φτάσει στο 75'. Και στο 76', ο Ατρόμητος ισοφάρισε σε 1-1.

Ο Επστάιν ελίχθηκε από τα αριστερά, σέντραρε προς το ύψος του πέναλτι, ο Ιγκλέσιας σούταρε με το αριστερό, η μπάλα κόντραρε στον Χολέμπας (σε κακή βραδιά ο διεθνής μπακ απόψε) και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Κάρολ, ο οποίος δέχθηκε για πρώτη φορά γκολ, στο έβδομο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν σε αυτό το σημείο το γεγονός πως δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό του πρώτου μέρους προκειμένου να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ και ουσιαστικά να "καθαρίσουν" το παιχνίδι.

Στο 77', ο Δώνης έβαλε τον Σφακιανάκη στη θέση του Μπρίτο, θέλοντας να θωρακίσει τη μεσαία γραμμή της ομάδας του. Στο 79', ο Φετφατζίδης σέντραρε από τα δεξιά, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ στη γυριστή κεφαλιά του Τζεμπούρ στο πρώτο δοκάρι. Στο 83', ο Φουστέρ αντικατέστησε τον Μακούν. Ο Ολυμπιακός αύξησε την πίεση στα αντίπαλα καρέ από την στιγμή που δέχθηκε την ισοφάρισαη. Τρεχάτε ποδαράκια μου... Στο 85', ο Δημούτσος έβαλε την κόντρα στο δεξί σουτ του Φουστέρ από το ύψος της μεγάλης περιοχής και η μπάλα κατέληξε κόρνερ. Σέντρα-σουτ του Μανιάτη στην εξέλιξη και ο Ιτάνζ απομάκρυνε δύσκολα σε κόρνερ.

Στο 92', ο Ιγκλέσιας έπρεπε να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα για σκληρό μαρκάρισμα στον Φουστέρ. Στο 93', ο Μιραλάς εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Τζεμπούρ πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι, πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Ιτάνζ απομάκρυνε ενστικτωδώς την μπάλα. Όπως και στον τελικό Κυπέλλου του 2009 κόντρα στην ΑΕΚ, τον πρώτο του Βαλβέρδε στον ερυθρόλευκο πάγκο, και αυτός ο τελικός (ο δεύτερος για τον Ισπανό προπονητή) οδηγήθηκε σε ημίωρη παράταση.

Στο πρώτο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Χολέμπας σέντραρε, ο Τόμας απομάκρυνε με το δεξί χέρι την μπάλα, αλλά ο Σπάθας δεν υπέδειξε το πέναλτι, όπως και θα έπρεπε. Στο 93', ο Φετφατζίδης με εκπληκτική κάθετη πάσα με το αριστερό έβγαλε τον Μιραλάς απέναντι στον Ιτάνζ. Ο Βέλγος επιθετικός πλάσαρε με το δεξί από το ύψος του πέναλτι, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Δεν χάνεται αυτό το γκολ ρε Κέβιν... Στο 96', ο Ορμπάιθ εκτέλεσε φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα πέρασε πάνω από το τέρμα. Επιθετικός μονόλογος του Ολυμπιακού στην παράταση.

Στο 98', ο Ζουέλα πήρε τη θέση του Ιγκλέσιας. Στο 99', ο Φετφατζίδης δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή, αλλά ο Ιτάνζ δεν ανησύχησε. Στο 103', ο Μοδέστο αντικατέστησε τον Μανιάτη και ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τις αλλαγές του. Στο ίδιο λεπτό, ο Φετφατζίδης εκτέλεσε φάουλ από ευνοϊκή θέση, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από την αντίπαλη εστία. Ο Ατρόμητος αμύνθηκε μαζικά και δεν πέρασε τη σέντρα στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο της ημίωρης παράτασης.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκαπεντάλεπτο. Η πρόθεση του Δώνη να στείλει τον τελικό στη... λοταρία της διαδικασίας των πέναλτι ήταν προφανής. Στο 111', ο Φετφατζίδης έβγαλε πάλι τον Μιραλάς σε θέση για γκολ, αλλά ο Τόμας με ένα εκπληκτικό τάκλιν έσωσε την εστία της ομάδας στο σουτ που επιχείρησε ο Βέλγος, ο οποίος, πάντως, καθυστέρησε να εκτελέσει. Στο 116', ο Κάρολ δεν έδιωξε σε πρώτο χρόνο την μπάλα σε γύρισμα του Ορμπάιθ και έδειξε με μορφασμούς πως τραυματίστηκε στο δεξί πόδι στην ντρίμπλα που επιχείρησε. Συνέχισε, όμως, μέχρι το φινάλε. Ο τελικός, όμως, δεν πήγε στα πέναλτι!

Στο 119', ένα λεπτό πριν από το τέλος, ο Φουστέρ μας έστειλε στον έβδομο ουρανό! Ξυραφένια σέντρα του Τοροσίδη από τα δεξιά, επιτέλους ρε Τόρο (!), και κεφαλιά του Φουστέρ από το ύψος του πέναλτι! ΓΚΟΛ! Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ! Τρομερό άλμα του Νταβίντ, νίκησε στον αέρα τον Ζουέλα και έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Ιτάνζ. Θρυλική νίκη, θρυλικό νταμπλ για τον Ολυμπιακό!

Oι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Οικονόμου, Τόμας, Φυτανίδης, Τάτος (63' Καραμάνος), Επστάιν, Μπρίτο (77' Σφακιανάκης), Ιγκλέσιας (98' Ζουέλα), Δημούτσος, Μήτρογλου.

Αναπληρωματικοί: Ράντμαν, Καραγκούνης, Νάστος, Μπάλλας, Σφακιανάκης, Καραμάνος, Ζουέλα.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κάρολ, Μανιάτης (103' Μοδέστο), Μέλμπεργκ, Τζεμπούρ, Μιραλάς, Χολέμπας, Παπαδόπουλος, Ορμπάιθ, Τοροσίδης, Μακούν (83' Φουστέρ), Αμπντούν (72' Φετφατζίδης).

Αναπληρωματικοί: Μέγκιερι, Μοδέστο, Φετφατζίδης, Φουστέρ, Μαρκάνο, Διαμαντάκος, Ποτουρίδης.

Γήπεδο: Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης" (ΟΑΚΑ)

Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (ΕΠΣ Πειραιά)

Βοηθοί διαιτητές: Δημήτρης Σαραϊδάρης (ΕΠΣ Μακεδονίας), Λεωνίδας Βασιλειάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Τέταρτος διαιτητής: Θανάσης Γιάχος (ΕΠΣ Χίου)

Παρατηρητής διαιτησίας: Μιχάλης Καλαθενός (ΕΠΣ Δωδεκανήσου)

Κίτρινες κάρτες: 15' Οικονόμου, 36' Φυτανίδης, 63' Ιγκλέσιας, 102' Σκόνδρας, 112' Τόμας (Ατρόμητος), 44' Χολέμπας, 68' Ορμπάιθ (Ολυμπιακός)

Κόκκινες κάρτες:

Τα στιγμιότυπα του τελικού:

Ατρόμητος vs. Ολυμπιακός 1-2 | Στιγμιότυπα από VideoStars Απονομή του τροπαίου:
Απονομή κυπέλλου στον Ολυμπιακό (2011-2012) από VideoStars

www.redplanet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου