ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ο θρόνος έχει θέση μόνο για έναν

Ο θρόνος έχει θέση μόνο για έναν

30/5/2012

Παράδοση στέμματος ή παράταση αγωνίας; Ο Ολυμπιακός απέχει μία νίκη από το πρώτου του πρωτάθλημα μετά από 15 χρόνια, αλλά ο Παναθηναϊκός αρνείται να υποταχθεί και θέλει απόψε να ισοφαρίσει στο ΟΑΚΑ στους τελικούς της Α1 (19:00, ΝΕΤ, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr). «Είμαστε ακόμη ζωντανοί», το σύνθημα των γηπεδούχων, που ποντάρουν στον κόσμο, πιθανώς στην τελευταία παράσταση της ομάδας που έγραψε ιστορία. «Πρωτάθλημα... σήμερα», λένε οι «ερυθρόλευκοι», που θέλουν να κατακτήσουν εμφατικά τον τίτλο στο «άντρο» του αιωνίου αντιπάλου και να σπάσουν την κατάρα του ΟΑΚΑ.

«Είμαστε ακόμη ζωντανοί»

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην πρωτόγνωρη για τον ίδιο θέση να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αν χάσει απόψε, παραδίδει μετά από δέκα χρόνια το στέμμα του πρωταθλητή Ελλάδος (μετά και από αυτό του πρωταθλητή Ευρώπης) στον αιώνιο αντίπαλο. Οι «πράσινοι» γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως πλέον οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους, αλλά είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης για να υπερασπιστούν το θρόνο τους. «Είμαστε ακόμη ζωντανοί. Πάμε να ισοφαρίσουμε τη σειρά και να διεκδικήσουμε τον τίτλο σε πέμπτο ματς στο ΣΕΦ, όπου αποκλείεται να εμφανιστούμε ξανά τόσο κακοί όσο την Κυριακή», τονίζουν οι παίκτες στις μεταξύ τους συζητήσεις. Οδηγός τους είναι το παρελθόν, καθώς έχουν επιστρέψει και στο παρελθόν από το 1-2. Στους τελικούς του 1999 νικώντας πρώτα στο ΟΑΚΑ (66-56) και μετά στο ΣΕΦ (53-62) τον Ολυμπιακό, αλλά και φέτος στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας τη Μακάμπι, πρώτα στο Τελ Αβίβ (69-78) και μετά στο ΟΑΚΑ (86-85).

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπέβαλε σε πολύωρη ανάλυση των λαθών τους παίκτες του μετά την απογοητευτική εικόνα στο τρίτο παιχνίδι. Ο Σέρβος τεχνικός αναγνωρίζει πως η ομάδα του υστερεί σε σωματικές δυνάμεις, αλλά ποντάρει στον εγωισμό και το χαρακτήρα πρωταθλητή που έχουν σφυρηλατήσει μετά από χρόνια οι παίκτες του. Έλεγχος του ρυθμού και των ριμπάουντ, δυνατή άμυνα και ώριμες επιλογές στην επίθεση είναι οι βασικές εντολές του «Ζοτς», που είδε όλους τους παίκτες του να προπονούνται χθες κανονικά (ο Στράτος Περπέρογλου ξεπέρασε κάποιες μικροενοχλήσεις που αντιμετώπιζε) υπό το βλέμμα του Θανάση Γιαννακόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη στους παίκτες και την πίστη για την επιστροφή από το 1-2.

Στο «τριφύλλι» ποντάρουν πολλά στον κόσμο της ομάδας. Είναι γεγονός πως οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είναι μουδιασμένοι από τον τρόπο που εξελίσσεται η σειρά των τελικών, ωστόσο ελπίζουν πως τώρα-που τους έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ-θα είναι στο πλευρό τους. Δεν αποκλείεται-άλλωστε-να πρόκειται για την τελευταία παράσταση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και αρκετών παικτών που έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία της ομάδας μπροστά στο κοινό τους. Γιατί ουδείς ακόμη γνωρίζει πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό, ακόμη και σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου.

Πρωτάθλημα... σήμερα!

Προσγειωμένοι, παρά το σημαντικό προβάδισμα-και στον τομέα της ψυχολογίας-που έχουν απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι όλοι στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Ουδείς επαναπαύεται στο «μαξιλαράκι» του αβαντάζ έδρας και της πολυτέλειας για πέμπτο ματς στο ΣΕΦ σε περίπτωση ήττας. «Να πάρουμε το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ», είναι το σύνθημα στα χείλη όλων στην ομάδα. Ξέρουν καλά πως τους παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία. Τη στιγμή που οι ίδιοι βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και το μομέντουμ δείχνει Ολυμπιακό, οι αντίπαλοί τους δείχνουν εξουθενωμένοι, απογοητευμένοι και απόψε θα είναι αγχωμένοι γνωρίζοντας πως σε περίπτωση ήττας για εκείνους δεν υπάρχει αύριο.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν παρέκκλινε από τις συνήθεις εντολές του: άνοιγμα του ρυθμού για να αξιοποιήσει το πλεόνασμα ενέργειας που έχει η ομάδα του, επιθετική άμυνα και ηρεμία στην επιθετική ανάπτυξη είναι οι συμβουλές του Σέρβου τεχνικού. Θα ήθελε βεβαίως να δει την ομάδα του να εκτελεί πολύ παραπάνω από το απογοητευτικό 57% των τριών πρώτων τελικών στις βολές, αλλά δεν μπορεί να έχει πολλά παράπονα από τους παίκτες του. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε δίχως αγωνιστικά προβλήματα, με τον Έισι Λο να δείχνει καθημερινά και πιο δυνατός, αλλά και τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο δίπλα στην ομάδα.

Έξτρα κίνητρο για τον Ολυμπιακό αποτελεί η δυσμενέστατη παράδοση που έχει στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» μετρούν 22 ήττες σε ισάριθμα ματς σειράς τελικών της Α1 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ η πιο πρόσφατη νίκη τους σε τελικούς στο «σπίτι» του μεγάλου τους αντιπάλου ήταν στις 8 Μαΐου του 1993 αλλά στο κλειστό της Γλυφάδας. Έκτοτε οι «πράσινοι» έχουν 35/35 σε τελικούς της Α1 στην έδρα τους. Ο Ολυμπιακός έχει αλώσει το ΟΑΚΑ σε σειρές play offs δύο φορές:

1) Στα ημιτελικά της περιόδου 2001/02, όταν έκανε το break με 89-80 απέναντι στον προερχόμενο από το θρίαμβο στην Μπολόνια για την Ευρωλίγκα Παναθηναϊκό και πήρε την πρόκριση με 2-0 χάρη στο 80-76 του ΣΕΦ. Στους τελικούς, ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» παρότι προηγήθηκαν με 2-0 της ΑΕΚ, έχασαν τρία ματς στη σειρά και μαζί το πρωτάθλημα από την «Ένωση».

2) Στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας την περίοδο 1996/97, όταν άλωσε το ΟΑΚΑ με 69-49 κι έκανε το 2-0 στο ΣΕΦ με 65-57 φτάνοντας στο Final 4 της Ρώμης, όπου κατέκτησε για πρώτη φορά την Ευρωλίγκα.

* Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Αναστόπουλος, Σχινάς και Μπήτης.

* Εφόσον χρειαστεί πέμπτο παιχνίδι για να κριθεί ο τίτλος, θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στο ΣΕΦ.


www.sport-fm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου