ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012

12/8/2012*Το κειμενο ανανεωνεται συνεχως και καθημερινα ολες οι ειδησεις για τους Ολυμπιακους αγωνες

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd2bXnYq3WG_MbnS9HZgXQFY0MPdVBBwj4tGU3W-2tAao-FY7eVLsBxOuEikfoifucwe9ibo9NG_TCW2igMmMtg1V9kRUOy8CWoXCjEWLkhOgCIGqm6AEGREi2yDjlHPME6ftJr9Iqi7k/s1600/imageslondon.jpg


«Βάλτε την κωπηλασία στα σχολεία»

12/8/2012
«Βάλτε την κωπηλασία στα σχολεία»

Την πρόταση να μπει η κωπηλασία στα σχολεία έκανε ο Τζιάνι Ποστιλιόνε. Ο Ιταλός προπονητής, ο οποίος έχει υπό την επίβλεψή του την ελληνική ομάδα του αθλήματος και είναι ο «αρχιτέκτονας» για το χάλκινο μετάλλιο που έφερε το δίδυμο Γιαζιτζίδου-Τσιάβου, τόνισε ότι αν υπάρξουν περικοπές στο μέλλον, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν επιτυχίες στο μέλλον.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τζιάνι Ποστιλιόνε στη Real News

«Εγώ αυτό που έκανα ήταν να εφαρμόσω το σύστημά μου. Το σημαντικό είναι πως οι αθλητές προσαρμόστηκαν σε αυτό», ανέφερε αρχικά ο 61χρονος κόουτς και πρόσθεσε: «Στόχος μας ήταν να πραγματοποιήσουμε αξιοπρεπείς εμφανίσεις. Είχα, όμως καλό προαίσθημα για αυτή την ομάδα και βγήκα αληθινός».

Στη συνέχεια, ο κ. Ποστιλιόνε τόνισε: «Το πρόβλημα που έχουμε τώρα είναι η κρίση. Από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί αν θα έχουμε επιτυχίες στο μέλλον. Αν γίνουν περικοπές, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο Ιταλός δήλωσε: «Πρέπει να συνεργαστούμε με την πολιτεία. Να μπει η κωπηλασία στη ζωή των παιδιών μέσω του σχολείου. Χρειαζόμαστε κωπηλάτες επειγόντως. Εάν ένας αθλητής τραυματιστεί, δεν έχουμε κανέναν να τον αντικαταστήσει».

Τα έχει… πέντε

12/8/2012
Τα έχει… πέντε

Παρά τη σθεναρή αντίσταση της Βουλγαρίας,η Ιταλία έφτασε στη νίκη με 3-1 σετ στον μικρό τελικό του ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ των ανδρών κατακτώντας έτσι το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση.

Αυτό είναι το τρίτο των Ιταλών, που επιστρέφουν στο βάθρο έπειτα από οκτώ χρόνια καθώς έχουν ακόμα στη συλλογή τους δύο αργυρά (1996, 2004) και δύο χάλκινα (1984, 2000) ολυμπιακά μετάλλια.

Στο πρώτο σετ οι Ιταλοί πήραν το προβάδισμα από την αρχή και δεν το έχασαν σε κανέναν σημείο φτάνοντας εύκολα στο 19-25. Στο δεύτερο, οι Βούλγαροι ανέβασαν στροφές και παρότι απειλήθηκαν στο τέλος ισοφάρισαν τα σετ σε 1-1 κάνοντας το 25-23.

Εναλλαγές είχε το τρίτο σετ. Η Βουλγαρία προηγούταν μέχρι τα μέσα (14-11) με την Ιταλία να κάνει την αντεπίθεση της, να περνά μπροστά και να φτάνει στο 22-25 και το 1-2. Η «σκουάντρα ατζούρα» είχε την ψυχολογία και αυτό της βγήκε στο τέταρτο σετ όπου παρά την αντίσταση των… γειτόνων έφτασε στο 20-25, τη νίκη και στην κατάκτηση του πέμπτου της ολυμπιακού μεταλλίου.


Τα σετ: 19-25, 25-23, 22-25, 20-25


Η εμπειρία τους μέτρησε

12/8/2012
Η εμπειρία τους μέτρησε

Στους χρυσούς Ολυμπιονίκες του 1996 και 2004 κατέληξε το χάλκινο μετάλλιο στο ολυμπιακό τουρνουά χάντμπολ των ανδρών.

Η Κροατία επικράτησε στον μικρό τελικό της Ουγγαρίας με 33-26 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Για περίπου 20 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο πάλεψαν δυνατά οι Μαγιάροι που ήθελαν να πανηγυρίσουν το πρώτο τους μετάλλιο στη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.

Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που οι Ούγγροι φτάνουν μία ανάσα από το μετάλλιο στο άθλημα, αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Τσούπιτς και Λάτσκοβιτς οι κορυφαίοι των Κροατών με οκτώ και επτά γκολ αντίστοιχα.

Τα γκολ: 14-19 (ημιχ.), 26-33

Η Ρωσία το μετάλλιο, η Αργεντινή το χειροκρότημα

12/8/2012
Η Ρωσία το μετάλλιο, η Αργεντινή το χειροκρότημα
Σε έναν… τεράστιο μικρό τελικό, η Ρωσία επικράτησε 81-77 της Αργεντινής και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ του Λονδίνου.

«Έσπασαν» καρδιές στο φινάλε με τους «γκαούτσος» να κρατούν την τύχη τους στα δικά τους χέρια αλλά ένα λάθος στην επίθεση έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Μπλατ να φτάσει στην νίκη. Εκπληκτική εμφάνιση από τον Σβεντ με 25 πόντους, τους περισσότερους από αυτούς στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

«Συγκινητική» προσπάθεια από τους Αργεντινούς που έπαιζαν επί της ουσίας με τέσσερις παίκτες, κατέθεσαν την ψυχή τους το παρκέ αλλά στην τελευταία πιθανότατα «παράσταση» των… μεγάλων, Τζινόμπιλι, Πριγκιόνι, Σκόλα, δεν κατάφερε να πάρουν ένα ακόμα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σίγουρο είναι όμως ότι πήραν ένα μεγάλο χειροκρότημα από όλους όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου.

Η Ρωσία με περισσότερες λύσεις από τον πάγκο, είχε τον πρώτο λόγο σχεδόν σε όλο το παιχνίδι. Ο Τζινόμπιλι και η παρέα του όμως δεν τα παράτησαν. Έφτασαν στο τέταρτο δεκάλεπτο να φέρουν το ματς στα ίσια και να πάρουν και το προβάδισμα. Οι αντοχές τους στέρεψαν, εξάλλου τα χρόνια έχουν περάσει και οι επιλογές του Χούλιο Λάμας ήταν περιορισμένες…

Ωστόσο, η ψυχή των Αργεντινών δεν τους επέτρεπε να αφήσουν το ματς να φύγει… Και αν στην τελευταία φάση δεν είχε γίνει λάθος πάσα, ενδεχομένως να είχαν φτάσει και στην νίκη. Το τελικό 81-77 έδωσε στους Ρώσους το χάλκινο μετάλλιο σε μία αναμέτρηση που πιθανότατα θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα για αρκετούς από τους πρωτοκλασάτους παίκτες της Αργεντινής.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 38-40, 57-61, 77-81

Αργεντινή: Σκόλα 11, Τζινόμπιλι 21, Μάτα, Καμπάτσο 3, Πριγκιόνι 3, Γ. Γκουτιέρες 2, Ντελφίνο 15, Λ. Γκουτιέρες 6, Νοτσιόνι 16, Χάσεν

Ρωσία: Σβεντ 25, Μοζγκόφ, Φριντζόν 19, Καούν 6, Χριάπα 9, Μόνια 2, Πονγκρασόφ, Κιριλένκο 20

Αφρικανική κυριαρχία, 80ος ο Πούλιος

12/8/2012
Αφρικανική κυριαρχία, 80ος ο Πούλιος

Το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και μάλιστα χρυσό χάρισε στην Ουγκάντα ο Στίβεν Κίπροτιτς. Ο 23χρονος αθλητής τερμάτισε πρώτος στο Μαραθώνιο των ανδρών με χρόνο 2:08:01 και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Άλλοι δύο Αφρικανοί μαραθωνοδρόμοι συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα.

Στη δεύτερη θέση έμεινε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2009 και το 2011, ο Κενυάτης Άμπελ Κιρούι με χρόνο 2:08:27.

Χάλκινο μετάλλιο για τον συνεπώνυμο του «χρυσού» Ολυμπιονίκη, Ουίλσον Κιπσάνγκ Κίπροτιτς από την Κένυα με χρόνο 2:09:37.

Στην 80η θέση τερμάτισε ο Έλληνας πρωταθλητής, Κώστας Πούλιος που με χρόνο 2:33:17 έμεινε μακριά από την καλύτερη ατομική του επίδοση (2:17:12).

Το 14ο της Κούβας

12/8/2012
Το 14ο της Κούβας

Το 14ο μετάλλιο και πέμπτο χρυσό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, χάρισε στην Κούβα ο Ρομπέισι Ραμίρες Καρασάνα.

Ο 18χρονος πυγμάχος επικράτησε στον τελικό της κατηγορίας των 52 κιλών του Τουγκστσόγκτ Νιαμπαϊαρ από την Μογγολία με 17-14 στα σημεία ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Ο Κουβανός είχε πάρει το χρυσό το 2011 στους Παναμερικανικούς.

Στον Ιρλανδό Μάικλ Κόνλαν και τον Ρώσο Μίσα Αλοϊάν πήγαν τα χάλκινα μετάλλια.

Άνετα ο Λοματσένκο

12/8/2012
Άνετα ο Λοματσένκο

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα ο Βασίλ Λοματσένκο, επικράτησε άνετα του Νοτιοκορεάτη Χαν με 19-9 στα 60 κιλά της πυγμαχίας και αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης διατηρώντας στην κατοχή του την πρωτιά του Πεκίνου.

Χάλκινοι οι Τολέδο (Κούβα) που ηττήθηκε με 14-11 από τον Ουκρανό στον ημιτελικό και Πετράουσκας ο οποίος έχασε με 18-13 από τον Χαν (Λιθουανία).

Τα σημεία ανά γύρο: 7-2, 4-3, 8-4


Επιτέλους «χρυσός»

12/8/2012
Επιτέλους «χρυσός»

Το χρυσό μετάλλιο στα 66 κιλά της ελεύθερης πάλης κατέκτησε ο Ιάπωνας, Τατουσίρο Γιονεμίτσι, νικώντας 3-1 στα σημεία τον Ινδό, Σουσίλ Κουμάρ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο 26χρονος παλαιστής θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, καθώς τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2009 όσο και σε εκείνο του 2011 είχε κατακτήσει το χάλκινο και το αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα.

Αντιθέτως, ο Κουμάρ παρά την καλή παρουσία που είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου αρκέστηκε στη δεύτερη θέση.

Παράλληλα, το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Λίβαν Λόπεζ (Κούβα) και ο Ακζούρεκ Τανατάτοβ (Ουκρανία).


Τζινόμπιλι: «Στενοχωρημένος, αλλά περήφανος»

12/8/2012
Τζινόμπιλι: «Στενοχωρημένος, αλλά περήφανος»
Απαρηγόρητος ήταν ο Μανού Τζινόμπιλι από την απώλεια του χάλκινου μεταλλίου με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος. Πονάει αρκετά, όταν είσαι τόσο κοντά!», έγραψε στο Twitter ο σούπερ σταρ των Σπερς, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει την υπερηφάνεια του για τους «γκαούτσος».

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος! Πονάει αρκετά, όταν είσαι τόσο κοντά. Είναι άσχημο να τελειώνει έτσι, αλλά όπως πάντα, είμαι περήφανος για την ομάδα! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!», έγραψε στο Twitter ο Μανού Τζινόμπιλι, λίγη ώρα μετά την ήττα της Αργεντινής από τη Ρωσία, στο μικρό τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Ασταμάτητος

12/8/2012
Ασταμάτητος

Χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ο Αμερικανός, Στέφεν Βάρνερ, νίκησε 3-0 στα σημεία τον Ουκρανό, Βαλερί Αντρίτσεβ, στον τελικό των 96 κιλών της πάλης.

Έτσι, ο 26χρονος παλαιστής κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσθεσε άλλο ένα στην συλλογή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Γιόργε Γκοσελίτζε (Γεωργία) και ο Κέταγκ Γκαζίμοβ (Αζερμπαϊτζάν).

Ρωσικό έπος!

12/8/2012
Ρωσικό έπος!
Απίθανος μεγάλος τελικός στο ολυμπιακό τουρνουά βόλεϊ. Τρομερά ψυχικά αποθέματα από τη Ρωσία που δεν «μάσησε» σε καμία στιγμή του αγώνα και έφτασε στο πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο απέναντι σε ένα σπουδαίο αντίπαλο.

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, μπορεί η «αργυρή» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, Βραζιλία να προηγήθηκε εύκολα 2-0 σετ, όμως οι Ρώσοι με μια εξαιρετική αντεπίθεση επικράτησαν 3-2 σετ και ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Οι εκπρόσωποι της «χώρας του καφέ» μπήκαν στον αγώνα διατεθειμένοι να πάρουν το χρυσό. Στα πρώτα δύο σετ έκαναν… περίπατο και φαινόταν πως η επιστροφή στο «θρόνο» μετά το 2004 στην Αθήνα ήταν πιο κοντά από ποτέ. Όμως στον αθλητισμό, ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού.

Κομβικό το τρίτο σετ, όπου στους έξτρα πόντους η Ρωσία μείωσε σε 2-1 και έδειξε ότι έχει πολύ… ζουμί ακόμα ο τελικός. Οι Βραζιλιάνοι βρίσκονταν ξαφνικά εκτός… κλίματος και η μεγάλη ευκαιρία της Ρωσίας για ολική επαναφορά είχε έρθει. Όσο εύκολα οι Λατινοαμερικάνοι προηγήθηκαν με 2-0, εξίσου εύκολα οι Ρώσοι έκαναν το 3-2 και κατέκτησαν το χρυσό μέσα σε αποθέωση για τη μεγαλειώδη εμφάνιση τους.

Τα σετ: 19-25, 20-25, 29-27, 25-22, 15-9

Σεφτέ ο Σαπίγεφ

12/8/2012
Σεφτέ ο Σαπίγεφ
Το πρώτο του ολυμπιακό μετάλλιο πανηγύρισε ο Σερίκ Σαπίγεφ από το Καζακστάν. Ο 28χρονος πυγμάχος που είχε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες διακρίσεις στο παλμαρέ του, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου νικώντας 17-9 τον Βρετανό Φρέτνι Έβανς. Χάλκινοι οι Ζαμκοβόι (Ρωσία) και Σέλεστιουκ (Ουκρανία).

Τα σημεία ανά γύρο: 4-2, 6-3, 7-4

Υπεροχή Ρωσίας στο ανσάμπλ

12/8/2012
Υπεροχή Ρωσίας στο ανσάμπλ

Απόλυτη κυρίαρχος στο χώρο του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική είναι η Ρωσία. Τέταρτο συνεχόμενο χρυσό για τις Ρωσίδες που δείχνουν να μην έχουν αντίπαλο. Στο μεγάλο τελικό του Λονδίνου οι Μπλίζνιουκ, Ντόνσκοβα, Ντούντκινα, Μακαρένκο, Ναζαρένκο και Σεβαστιάνοβα οδήγησαν τη χώρα τους στο πρώτο σκαλί του βάθρου με... περίπατο, έχοντας βαθμολογηθεί με 57.000.

Στη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Λευκορωσίας με 55.500 βαθμούς, ενώ το χάλκινο κατέληξε στην Ιταλία με 55.450.

Η τελική κατάληξη:

1. Ρωσία 57.000
2. Λευκορωσία 55.500
3. Ιταλία 55.450
4. Ισπανία 54.950
5. Ουκρανία 54.375
6. Βουλγαρία 54.375
7. Ιαπωνία 54.100
8. Ισραήλ 53.400


Βρετανός, ο πιο δυνατός

12/8/2012
Βρετανός, ο πιο δυνατός

Ένα μάλλον ανέλπιστο χρυσό μετάλλιο προστέθηκε στη συλλογή της Μεγάλης Βρετανίας στους Αγώνες του Λονδίνου.

Πρωταγωνιστής ο Άντονι Τζόσουα ο οποίος κόντρα στα προγνωστικά «εκθρόνισε» το μεγάλο όνομα της κατηγορίας των +91 κιλών της πυγμαχίας, τον Ιταλό Αντόνιο Καμαρέλε και πανηγύρισε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του μπροστά στους συμπατριώτες του.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Πεκίνου πήρε οριακά τους δύο πρώτους γύρους, όμως στον τρίτο γύρο ο 22χρονος αντεπιτέθηκε, ισορρόπησε την κατάσταση (18-18 τα σημεία) με τους κριτές να τον αναδεικνύουν νικητή.

Η διακύμανση των γύρων: 6-5, 7-5, 5-8.

Βιάστηκε να... πνιγεί στην αγκαλιά του προπονητή του ο Καμαρέλε, ο οποίος έμοιαζε βέβαιος ότι το τρίτο του Ολυμπιακό μετάλλιο θα ήταν χρυσό, όπως και το 2008. Οι κριτές είχαν αντίθετη άποψη, απόφαση που αμφισβήτησαν οι Ιταλοί όμως η έφεσή τους έπεσε στο κενό.

Στο χάλκινο μετάλλιο αρκέστηκαν οι δύο χαμένοι των ημιτελικών, ο Ιβάν Ντίτσκο (Καζακστάν) και ο Μαγκομεντρασούλ Μετζίντοφ (Αζερμπαϊτζάν).


Ιγκόρ ο… τρομερός

12/8/2012
Ιγκόρ ο… τρομερός

Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό στα 81 κιλά της πυγμαχίας ο Ρώσος, Ιγκόρ Μεκόντσεβ, μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά νίκησε στα δεύτερα σημεία τον Καζάκο, Αντιλμπέκ Νιγιαζιμέτοφ, καθώς στα πρώτα ήρθαν ισόπαλοι 15-15.

Έτσι, ο 27χρονος πυγμάχος ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Αντιθέτως, ο Νιγιαζιμέτοφ… διπλασίασε τα αργυρά του μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις, αφού έναν χρόνο νωρίτερα είχε τερματίσει πάλι στην ίδια θέση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος της πυγμαχίας.


Ξανά χάλκινη η Σερβία

12/8/2012
Ξανά χάλκινη η Σερβία
Το χάλκινο μετάλλιο στο πόλο διατήρησε στην κατοχή της η Σερβία που επιβλήθηκε με 12-11 του Μαυροβουνίου. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση που οι «πλάβι» ανεβαίνουν στο βάθρο των ολυμπιακών αγώνων.

Το Μαυροβούνιο είχε τον έλεγχο στα τρία πρώτα οκτάλεπτα και μάλιστα προηγήθηκε με τρία γκολ 6:23 πριν από το φινάλε (11-8).

Οι Σέρβοι όμως με τρομερή αντεπίθεση και δύο γκολ στο τελευταίο δίλεπτο έγειραν την πλάστιγγα υπέρ τους και έφτασαν στην μεγάλη νίκη.

Πρώτος σκόρερ από πλευράς νικητών ο Φιλίποβιτς με τρία γκολ ενώ τον ίδιο αριθμό τερμάτων πέτυχε για λογαριασμό των ηττημένων ο Ίβοβιτς.

Αυτό είναι το τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο της Σερβίας από την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και μετά (Χάλκινο το 2000 ως Γιουγκοσλαβία, ασημένιο το 2004 ως Σερβία και Μαυροβούνιο).

Τα οκτάλεπτα: 3-2, 1-3, 4-5, 4-1

Repeat οι Γάλλοι, 0/4 οι Σουηδοί

12/8/2012
Repeat οι Γάλλοι, 0/4 οι Σουηδοί
Το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο πανηγυρίζει η Γαλλία στο χάντμπολ. Οι «τρικολόρ» νίκησαν μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα με 22-21 την Σουηδία η οποία απέτυχε για τέταρτη φορά να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και αρκέστηκε στο τέταρτο ασημένιο μετάλλιο της ιστορίας της.

Οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι χέρι μέχρι τα μισά του πρώτου ημιχρόνου αλλά από εκείνο το σημείο και μετά οι Γάλλοι πήραν μια διαφορά δύο με τριών γκολ που την διατήρησαν μέχρι και το φινάλε.

Η Γαλλία ήταν χρυσή ολυμπιονίκης το 2008 ενώ έχει στην κατοχή της και ένα χάλκινο μετάλλιο το 1992.

Ένα απίστευτο ρεκόρ έχει σημειώσει η Σουηδία. Οι Σκανδιναβοί μετρούν τρείς χαμένους τελικούς και μάλιστα συνεχόμενους (1992, 1996, 2000), με τον σημερινό να είναι ο τέταρτος κατά σειρά.

Πρώτοι σκόρερ για τις δύο ομάδες οι Γκιγκού (5) και Έκμπεργκ (6).

Τα 30λεπτα: 10-8, 12-13

Τελικός… όνειρο

12/8/2012
Τελικός… όνειρο
Αυτό θα πει τελικός!

ΗΠΑ και Ισπανία απέδειξαν για άλλη μία φορά πως είναι οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, ωστόσο το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο έπρεπε να το πάρει ένας.

Οι «φούριας ρόχας» έβαλαν δύσκολα στους παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, όμως οι… απόγονοι της Dream Team ανέβηκαν για 14η φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, επικρατώντας με σκορ 107-100.

Με 30 πόντους τελείωσε το ματς ο Κέβιν Ντουράντ, ενώ ο Λεμπρόν Τζέιμς με τους 19 πόντους που σημείωσε πέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν στη δεύτερη θέση των σκόρερ με την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο Πάου Γκασόλ ήταν συγκλονιστικός με 24 πόντους, με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο να… θυμάται τον παλιό του εαυτό, προσθέτοντας άλλους 21.

Το ματς

Όποιος και να… διάλεξε, να δούμε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ισπανία, καλά έκανε! Τρέξιμο, θέαμα και ρυθμό που λίγες ομάδες μπορούν να ακολουθήσουν είχε το ματς από το ξεκίνημά του. Κέβιν Ντουράντ από τη μία και Χουάν Κάρλος Ναβάρο από την άλλη, ηγούνταν των ομάδων τους, με την πρώτη περίοδο να έχει -όπως αναμενόταν- υψηλό σκορ και να ολοκληρώνεται στο 35-27 υπέρ των Αμερικανών.

Το ίδιο και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με την Ισπανία, όμως, να έχει μπει με ακόμη πιο άγριες διαθέσεις. Ένα σερί 7-0 των «φούριας ρόχας» έφερε τη διαφορά στον πόντο (35-34), ενώ στη συνέχεια, το τρίποντο του Ροντρίγκεθ έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα με 39-37. Από εκείνο το σημείο και έπειτα το ματς πήγαινε πόντο-πόντο, ωστόσο τα άσχημα για τον Σέρτζιο Σκαριόλο, ήρθαν με το τέταρτο προσωπικό φάουλ του Μαρκ Γκασόλ, σχεδόν πέντε λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Παρ’ όλα αυτά, οι Ίβηρες δεν κατέθεσαν τα… όπλα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το -τιμητικό- 59-58.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Πάου Γκασόλ μπήκε… αφιονισμένος, παίζοντας και για τον αδερφό του. Το αποτέλεσμα; Η Ισπανία όχι μόνο πήρε το προβάδισμα, αλλά έφτασε ακόμα και στο +3 (64-67). Από την άλλη, Κέβιν Ντουράντ και Κόμπι Μπράιαντ δεν το άφησαν να περάσει έτσι, δίνοντας στις ΗΠΑ προβάδισμα τεσσάρων πόντων (76-72), όμως οι «φούριας ρόχας» δεν έδειχναν να τα παρατούν. Ο Ιμπάκα αναπλήρωσε και με το παραπάνω το κενό του Μαρκ Γκασόλ, με το μεγάλο τελικό να εξακολουθεί να είναι ντέρμπι και το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 83-82.

Ο Πάου έπρεπε να πάρει τις απαραίτητες ανάσες, με τον Σέρτζιο Σκαριόλο να τον αφήνει στον πάγκο στα πρώτα λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι ΗΠΑ και με ένα επιμέρους σκορ 7-2 πήγαν στο +6 (90-84). Στη συνέχεια, η Ισπανία έμοιαζε κουρασμένη και να έχει χάσει τη φρεσκάδα της, με τους Αμερικανούς να πηγαίνουν σε διψήφιο αριθμό τη διαφορά (97-87), περίπου τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του τελικού. Όμως, το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στα τελευταία δύο λεπτά, όταν το σκορ ήταν στο 99-93, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να ευστοχεί από τα 6,75μ. και να κάνει το 102-93. Έτσι, το μόνο που απέμενε ήταν το τελικό σκορ, το οποίο διαμορφώθηκε στο 107-100.

Τα δεκάλεπτα: 35-27, 59-58, 83-82, 107-100

ΗΠΑ: Τσάντλερ 2, Ντουράντ 30, Τζέιμς 19, Ουέστμπρουκ 3, Ουίλιαμς 6, Ιγκουοντάλα, Μπράιαντ 17, Λοβ 9, Χάρντεν 2, Πολ 11, Ντέιβις, Άντονι 8.

Ισπανία: Γκασόλ Π. 24, Φερνάντεθ 14, Ροντρίγκεθ 7, Ναβάρο 21, Καλντερόν, Ρέγες, Κλαβέρ, Σαν Εμετέριο, Γιουλ 5, Γκασόλ Μ. 17, Ιμπάκα 12, Σάδα.

Ιστορική ημέρα για το πόλο

12/8/2012
Ιστορική ημέρα για το πόλο
Σπάζοντας την κυριαρχία της Ουγγαρίας στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις, η Κροατία έγινε η πρώτη ομάδα από την πρώην Γιουγκοσλαβία που κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά πόλο. Η «Χρβάτσκα» επικράτησε με 8-6 της Ιταλίας (που ανεβαίνει σε βάθρο μετά από 16 χρόνια) και αναδείχθηκε χρυσή ολυμπιονίκης.

Οι δύο ομάδες μπήκαν πολύ συντηρητικά στο παιχνίδι με τους «ατζούρι» να προηγούνται 2-0 αλλά τους Κροάτες να πηγαίνουν προηγούμενοι στα αποδυτήρια με 3-2. Τέσσερα αναπάντητα γκολ των Κροατών στο τρίτο και στις αρχές του τέταρτου οκταλέπτου, έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ τους φτάνοντας στο τελικό 8-6.

Πρώτος σκόρερ για την Κροατία ο Γιόκοβιτς με τρία γκολ ενώ τρία πέτυχε και ο Φελούγκο για λογαριασμό της «σκουάντρα ατζούρα».

Οι Κροάτες έχουν στην κατοχή τους ένα ασημένιο μετάλλιο το 1996 ενώ για τους Ιταλούς αυτό ήταν το δεύτερο αργυρό (μετρούν ακόμα τρία χρυσά και δύο χάλκινα).

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 2-0, 2-1, 3-3

Αποχαιρέτησε ο Κόμπι

12/8/2012
Αποχαιρέτησε ο Κόμπι

Το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για τον Κόμπι Μπράιαντ ο οποίος μετά την νίκη επί της Ισπανίας στον τελικό, δήλωσε ότι αποχωρεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

«Ηταν μια μεγάλη και υπέροχη περιπέτεια. Αυτό ήταν το τελευταίο μου ματς και ήταν μια μεγάλη πρόκληση για εμάς, αλλά τελείωσε. Τέσσερα χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα είμαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016», ήταν τα λόγια του σούπερ σταρ των Λος Άντζελες Λέικερς που συμπλήρωσε: «Είμαι ήσυχος γιατί αφήνω την ομάδα σε μία νέα γενιά παιδιών με μεγάλο ταλέντο».


Άργησε, αλλά ήρθε το δεύτερο χρυσό

12/8/2012
Άργησε, αλλά ήρθε το δεύτερο χρυσό

Το χρυσό μετάλλιο στο μοντέρνο πένταθλο κατέκτησε η Λιθουανή, Λάουρα Ασανταουξάϊτε, συγκεντρώνοντας 5.408 βαθμούς.

Το αργυρό πήγε στη Βρετανή, Σαμάνθα Μάρεϊ, η οποία μάζεψε 5.306, ενώ με 5.340 βαθμούς η Βραζιλιάνα, Γιάνε Μάρκες, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Αυτό ήταν το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Λιθουανία, η οποία έπρεπε να περιμένει μέχρι το τελευταίο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, προκειμένου να το πανηγυρίσει.


Η επιστροφή του American Dream

12/8/2012
Η επιστροφή του American Dream
Δυσκολεύτηκαν, καρδιοχτύπησαν, ανησύχησαν, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Οι Αμερικανοί έκλεισαν την «κινεζική παρένθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και στο Λονδίνο πήραν ξανά τα σκήπτρα και αναδείχθηκαν κορυφαία αθλητική δύναμη, τόσο με βάση τα χρυσά, όσο και τα συνολικά μετάλλια. Στην 75η θέση της γενικής κατάταξης η Ελλάδα.

Η Team USA έφτασε στα 104 μετάλλια, περισσότερα από κάθε άλλη, ενώ είχε και τα πιο πολλά χρυσά (46). Έτσι, εκμεταλλευόμενη τη δύναμή της (κυρίως) στο στίβο κατάφερε να ανέβει ξανά στην πρώτη θέση της λίστας, ξεπερνώντας τους Κινέζους. Τέσσερα χρόνια πριν οι Αμερικανοί είχαν κατακτήσει 109 μετάλλια έναντι 98 των διοργανωτών, οι οποίοι όμως αναδείχθηκαν πρώτοι χάρη στα 50 χρυσά (36 για τις ΗΠΑ).

Συνηθισμένοι να μάχονται για την κορυφή κόντρα στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Γερμανία -και αργότερα και για λίγες διοργανώσεις- με τα… παιδιά τους, δηλαδή Ρωσία και ενωμένη Γερμανία, οι Αμερικανοί είχαν χάσει τελευταία φορά τα σκήπτρα το 1988 στη Σεούλ, όταν στο «κύκνειο άσμα» τους οι… «μπολσεβίκοι» ως Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, βρέθηκαν στην κορυφή.

Αργά, αλλά σταθερά, η Κίνα μετατράπηκε στο αντίπαλο δέος και όταν διοργάνωσε στο έδαφός της τους αγώνες ήθελε (και κατάφερε) να τους μετατρέψει σε μέσο προπαγανδισμού της ανάπτυξής της. Δυστυχώς για τη χώρα της ανατολικής Ασίας, η κυριαρχία της δεν είχε συνέχεια και οι Αμερικανοί επανήλθαν στο θρόνο τους με 104 μετάλλια (46 χρυσά, 29 ασημένια, 29 χάλκινα), αφήνοντας τους Κινέζους στα 87 (38-27-22).

Η Μεγάλη Βρετανία -ως διοργανώτρια- είχε άγχος, αλλά και πλήρη ομάδα σε αυτούς τους αγώνες. Τελικά, κατάφερε να βρεθεί στην 3η θέση της κατάταξης, ανεβαίνοντας 65 φορές στο βάθρο (29-17-19), συνεχίζοντας της ανοδική της πορεία, που από την 10η θέση σε Ατλάντα και Σύδνεϋ, βρέθηκε στην 4η στο Πεκίνο με 47. Αυτή μάλιστα ήταν η καλύτερή της παρουσία μετά το μακρινό 1908!

Από εκεί και πέρα, η Ρωσία κατετάγη 4η με 82 μετάλλια (24-25-33), ελαφρά ανεβασμένη σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ενώ την πεντάδα έκλεισε η Νότια Κορέα, η οποία με 28 μετάλλια (13-8-7) κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 2008.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία με 44 (11-19-14), Γαλλία 34 (11-11-12), Ιταλία 28 (8-9-11) και Ουγγαρία 17 (8-4-5).

Όσο για την Ελλάδα; Δύο χάλκινα ο τελικός απολογισμός χάρη στον Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο και τις Τσιάβου/Γιαζιτζίδου στην κωπηλασία. Πρόκειται για την πιο «φτωχή» παρουσία μετά το 1988 και το μοναδικό μετάλλιο του Μπάμπη Χολίδη. Από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί πισωγύρισμα. Για άλλους μια φυσιολογική εξέλιξη, ανάλογη όσων συμβαίνουν και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία και που θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάσουν και τον αθλητισμό.

Στην τελική κατάταξη η Ελλάδα βρέθηκε στην 75η θέση μαζί με Μολδαβία, Κατάρ και Σιγκαπούρη, μία πιο κάτω από την Πορτογαλία ή την Κύπρο, οι οποίες τελείωσαν τους αγώνες με ένα αργυρό. Συνολικά 85 χώρες είχαν τη χαρά και την τιμή να δουν αθλητές τους έστω και μια φορά το βάθρο. Οι υπόλοιπες 119 απλά δεν τα κατάφεραν. Σίγουρα, όμως, οι πιο σοβαρές εξ αυτών τουλάχιστον, δεν ένοιωσαν πως βίωσαν καμιά εθνική καταστροφή λόγω αυτής της αποτυχίας, ούτε το θέμα θα φτάσει μέχρι τα κοινοβούλιά τους για να διαπιστώσουν τι φταίει.

Άλλωστε, για να φτάσεις στην κορυφή υπάρχουν πολλοί τρόποι και καλά θα κάνουμε κάποιους από αυτούς να μην τους αφήσουμε να μας φουσκώσουν από πρόσκαιρη κι εφήμερη περηφάνια.

Μπράιαντ: «Ο Πάου είναι αδερφός μου»

12/8/2012
Μπράιαντ: «Ο Πάου είναι αδερφός μου»

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Κόμπε Μπράιαντ για τον Πάου Γκασόλ αμέσως μετά το τέλος του μεγάλου τελικού. Ο Αμερικανός σούπερ σταρ είχε να πει τα καλύτερα και για την ομάδα της Ισπανίας και το μεταξύ τους παιχνίδι.

«Είναι πάρα πολύ δυνατοί (σ.σ Ισπανοί). Αποτελεί τιμή για μένα που έπαιξα απέναντί τους» ήταν τα λόγια του για τους αργυρούς ολυμπιονίκεις και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συμπαίκτη του στους Λος Άντζελες Λέικερς.

«Είναι αδερφός μου και είναι πολύ σκληρό για μένα να τον βλέπω να αγωνίζεται αλλά να μην κερδίζει. Του είπα πως τον αγαπώ αμέσως μετά την λήξη. Περιμένω να συναντηθούμε στους Λέικερς».

Ρέγες: «Μάλλον το τελευταίο μου παιχνίδι»

12/8/2012
Ρέγες: «Μάλλον το τελευταίο μου παιχνίδι»

Στα μέσα της σεζόν που έρχεται, θα αποφασίσει ο Φελίπε Ρέγες για το να θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Μάλιστα, ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης στις δηλώσεις που έκανε μετά τον χαμένο τελικό κόντρα στις ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη διαιτησία.

«Αρχικά αυτό ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι», είπε αρχικά ο Φελίπε Ρέγες μετά το χαμένο τελικό, των Ολυμπιακών Αγώνων, κόντρα στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Τώρα, θα πρέπει να σκεφτώ και να χαλαρώσω, αλλά θα δω τι θα κάνω μετά τα μισά της επόμενης σεζόν».

Στη συνέχεια, ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε αιχμές για τη διαιτησία του τελικού: «Πιστεύαμε όλοι πως θα κάναμε το παραπάνω βήμα, παίρνοντας τη νίκη, αλλά για δεύτερη φορά δεν το καταφέραμε. Σήμερα, η διαιτησία άφησε πολύ το παιχνίδι, αρκετές επαφές και δεν έδινε φάουλ. Εάν σφύριζαν το ίδιο και τις δύο ομάδες, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες», είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι. Δείξαμε πως δεν απέχουμε πολύ, έχουνε καλούς παίκτες, αλλά πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα τους νικήσουμε».

ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΛΥΚΟΣ για τον ALEX WEB RADIO/TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου